Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 Pe mar 07, 2008 6:51 pm

Mate in ostali : Druga reč je pa cena vinjete, ki je za moje pojme z omenjenimi 213€ previsoka in bi močno premislil pred nakupom, oziroma bi se posluževal ostalih cest. Za moje pojme, bi bila sprejemljiva cena vinjete okoli 100€.

Samo primer Ac LJ / NM 1,70€ x2 je 3,40€ dan x 22 delovnih dni je 74,8€ :shock: torej x recimo 11 mesecev je 822,20€ letno :twisted: če je pa sedaj 200€ preveč pol pa res ne vem :twisted: pojdite pol z vlakom na pot :!:
Oni računajo na vse zastonjkarje ki UPORABLJAJO OBVOZE MIMO CESTNIN SE PA Z VESELJEM VOZIJO PO AC in to večkrat dnevno če je potrebno :twisted: Sem za to tudi nalepke za reg smo imeli celo 2 na leto pa kaj bomo pa še tole preplačali ali ne .

Torej za 200€ recimo imaš celo AC traso na razpolago za celih 365 dni, na dan torej 0,54€ na Dan ne na km :!: :shock:

Uporabniški avatar
c.o.b.
Uporabnik

Napisal/-a c.o.b. Pe mar 07, 2008 7:01 pm

Torej za 200€ recimo imaš celo AC traso na razpolago za celih 365 dni, na dan torej 0,54€ na Dan ne na km

ja in lahko pustim faks/službo in se cele dneve vozm gor pa dol po avtocesti... :lol:

še ena glede enodnevnih vinjet, k je blo že omejen kšno stran nazaj: enodnevna vinjeta za soboto (recimo) velja samo do 00:00, pa nastane gužva oz. se kako drugač zamudiš, pa pristaneš na avtocesti 00:05 - in gre novih 11€ ?

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 Pe mar 07, 2008 7:19 pm

Da ne popravljam zgoraj teh 822€ letno pa Dars itak ne vidi niti v sanjah , ker vsi dnevni migranti vozijo mimo cestnine v Dobu :twisted: pa pomnožimo vsaj x 1200 stalnih uporabnikov je to na letni ravni 987360€ - pa je samo en tak primer :D torej prodanih vsaj 600 celoletnih vijnet ( 493680€ + )je že zmaga za Dars v tem primeru in posledično večje odplačilo dolga UPAM :roll:

Saj se tudi jaz vozim dnevno v Grosuplje pa sedaj ne plačam nič samo, ko pa grem domov na Primorsko pa večkrat grem dol na vrhniki, ker je do tam od Iv.G. / Vrhnika samo 0,30€ do Logatca pa 1€ več hmm. Pa smo res čudaki in tukaj pride do moči vinjeta gremo do konca saj je samo 0,54€ cel dan :D tako bo potrebno razmišlati. :-P :P

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky Pe mar 07, 2008 7:57 pm

Čakam da bo uradno izdana cena, ker 213€ mi je malo veliko za tolk ko js uporabljam avtocesto, edino če bomo kupli eno letno vinjeto doma za vse avte :twisted:

Aja pa še to Cetis ni tiskal nalepk za registracijo in ne proizvaja tablic ;)
LP Rok

Uporabniški avatar
Doc_
Poznavalec foruma

Kraj: Nekje na Primorskem

Napisal/-a Doc_ Pe mar 07, 2008 9:00 pm

balodlak je napisal/-a:Al pa če dajo satelitski sistem za vse kar lepo leta 2009. Ne vem kje tako komplicerajo, ker če ni nared do takrat ne vem zakaj bi ga pol talal tovornakarjem.

tega za avte nebo nikoli... je proti ustavno... tako bi te lahko kontrolirali kje se nahajaš kadarkoli...
Slika

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Kraj: štajerska

Napisal/-a kolesar Pe mar 07, 2008 9:12 pm

Doc_ je napisal/-a:
balodlak je napisal/-a:Al pa če dajo satelitski sistem za vse kar lepo leta 2009. Ne vem kje tako komplicerajo, ker če ni nared do takrat ne vem zakaj bi ga pol talal tovornakarjem.

tega za avte nebo nikoli... je proti ustavno... tako bi te lahko kontrolirali kje se nahajaš kadarkoli...

to ne drži, je možno da bi oddajalo samo prevožene km ne pa lokacije..

Sm4jli
Novinec

Napisal/-a Sm4jli Pe mar 07, 2008 9:15 pm

jaz tega ne montiram v avto za nobeno ceno, ker avto je moja zasebna lastnina in me ne morejo prisiliti, da jaz nekaj montiram notri če tega nočem.
Mi bodo morali omogočiti drugačen način plačevanja cestnine, mi je prav žal...

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Napisal/-a kolesar Pe mar 07, 2008 9:16 pm

Na Darsu so zatrdili, da vinjete ne bodo stale 213 evrov, ampak bo cena skoraj zagotovo nižja od 100 evrov. Na točno ceno pa bo treba še počakati

http://24ur.com/naslovnica/index.php

Uporabniški avatar
seeman66
Stalni uporabnik

Napisal/-a seeman66 Pe mar 07, 2008 9:27 pm

Vržena kost, ki jo zdaj vsi glodamo je cena vinjete, jaz pa v ozadju vidim g.Žerjava s kalkulatorjem kako preračunava v kolikem času se bodo poplačali krediti in zgrešene investicije ala tuneli.

lp

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a gecco Pe mar 07, 2008 10:37 pm

kolesar je napisal/-a:Na Darsu so zatrdili, da vinjete ne bodo stale 213 evrov, ampak bo cena skoraj zagotovo nižja od 100 evrov. Na točno ceno pa bo treba še počakati

ne vem kako je s tem, sam jst sm po radiu slišou da bo letna 150 evrov

aja,to sm slišou zdle, ene dve ure nazaj

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Napisal/-a kolesar Pe mar 07, 2008 10:48 pm

gasperozimek je napisal/-a:
kolesar je napisal/-a:Na Darsu so zatrdili, da vinjete ne bodo stale 213 evrov, ampak bo cena skoraj zagotovo nižja od 100 evrov. Na točno ceno pa bo treba še počakati

ne vem kako je s tem, sam jst sm po radiu slišou da bo letna 150 evrov

aja,to sm slišou zdle, ene dve ure nazaj

Ni ga junaka ki bi vedu kolk bo, verjetno pa nekje tukaj.. (ne pozabmo, da je volilno leto da se nam morjo mal prikupit :twisted: )

Uporabniški avatar
Psepi
Stalni uporabnik

Napisal/-a Psepi Pe mar 07, 2008 10:55 pm

seeman66 je napisal/-a:Vržena kost, ki jo zdaj vsi glodamo je cena vinjete, jaz pa v ozadju vidim g.Žerjava s kalkulatorjem kako preračunava v kolikem času se bodo poplačali krediti in zgrešene investicije ala tuneli.

lp

Post teme :lol: Še js sm dobu sliko Žerjava v glavi, ko sem tole prebral :bow

Kar se pa same cene vinjete tiče karkoli bo nad 120 evrov se jim ne splača saj če računajo nekomu več kot 10 evrov na mesec povrh vsega še slovencu, vemo kakšna zgodba sledi. Zopet bodo vsi letali na šverc sem in tja od MB do Portoroža in nazaj :lol:

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a kljukec Pe mar 07, 2008 11:00 pm

Kritik je napisal/-a:Kot sem rekel, vinjet ne bom limal na steklo, ker je avto moj, kupljen z mojim denarjem in mi dol visi kaj si Žerjav zmisli z njegovo ekipo.
Sem absolutno proti vinjetam, ker misli da bi se dalo ti dve leti še potrpet na obstoječem sistemu. Morda bom še bolj proti, ko bom izvedel kakšne bodo cene in časovna veljavnost le teh.
@sundaydriver: lej, seveda je zgrešen gorenjski sistem cestninjenja... po drugi strani se pa veliko ljudi vozi po tej AC zastonj, ker gredo dol na Vodicah in vpadejo nazaj na Brniku in tudi v obratni smeri se to počne. Taki ne delajo drugega kot škodo in gužvo na AC. To pa tudi ni pravično do tistih, ki gredo čez Torovo in plačajo tisti 1.60 ojra.
Malo nazaj sem napisal, da imamo zgrešen sistem AC križa. Če bi bil celoten sistem AC križa zaprt teh problemov sedaj nebi imeli. Ustavil bi 2X, na vstopu in na izstopu, to je pa tudi vse. Pa pustimo sedaj, da nekateri nimajo alternative za AC..... je kar je in vse skupaj je veliko sranje, ker se nekomu nekoč v preteklosti ni dalo razmišljat v naprej in je bil za to še mastno plačan.

mene pa neki zanima k si tak heroj, da ne boš limal nalepke:
kolk cajta maš izpit oz. avto ter ali nisi imel nalepljene nalepke za prometno dovoljenje?
lp

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 So mar 08, 2008 10:56 am

kolesar je napisal/-a: ampak bo cena skoraj zagotovo nižja od 100 evrov. ...

..dnevne sigurno :D :lol:

P.S. kot zanimivost: DARS-a sploh ni noben nič vprašal, oni praktično nič ne vedo o tem....vse to nam pripravljajo gospodje iz vlade, vključno s nesposobnim Žerjavom na čelu.... :roll: ....rin e se pa zraven še Pintar, ki bi rad kamionistom znižal cestnine/stroške(celo obljubil im je neke stvari...)

Uporabniški avatar
Quik
Novinec

Kraj: Gorenjska

Napisal/-a Quik So mar 08, 2008 11:18 am

Nisem prebral vsega samo me pa resno zanima kaj je narobe z ABC stezo.
V lajfu nisem čakal zaradi uporabnikov ABCja vse zastoje narediju ljudje, ki jim je škoda denarja za tablico ali pa so tujci...
Naj vsakmu podarijo ABC pa se bodo zastoji bistveno zmanjšali....
Tujci naj pa stojijo do leta 2010 itak so že navajeni (eno leto ali dve pa res ne bosta nič spremenili)
Mimo Bleda bodo tako ali tako stali ker ni avtoceste :P

Vuso
Stalni uporabnik

Kraj: Lj

Napisal/-a Vuso So mar 08, 2008 12:23 pm

Nej kamionarjem začnejo zaračunavat poštene cestnine.Obraba ceste, vpliv na okolje, hrup...Cestnina je pa cca. 4x višja kot za osebne avte...in oni delajo to za denar in to konec koncev itak plačamo mi pri ceni izdelka.Samo jim itak noben nič ne upa narest.Svete krave, ki so dostikrat popolnoma neobzirni do drugih udeležencev.
Nagradno vprašanje: kako spravit tovornjakarje na železnico, če se lahko praktično zastonj vozijo po AC?

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem So mar 08, 2008 6:42 pm

Če kdo ni bral današnjega članka o vinjetah v Delu http://www.delo.si/index.php?sv_path=41,35,277161

Delo.si je napisal/-a:......
.....
Cestnino v sedanjem sistemu zaračunavajo v štirih razredih, skupaj je Dars lani zbral 180 milijonov evrov brez in 215,6 milijona evrov z davkom na dodano vrednost. Največ prometa je v prvem, za osebna vozila. Teh so na cestninskih postajah našteli 60 milijonov, pobrali pa 90,6 milijona evrov brez DDV. Slaba polovica (29,7 milijona) prehodov je bila plačana s pomočjo kartice abc, Dars pa je tako brez davka zbral 41,9 milijona in z DDV 50,2 milijona evrov. Druga polovica osebnih vozil (30,6 milijona prehodov) je plačevala brez naprave abc in plačala 48,8 milijona evrov brez oziroma 58,5 milijona evrov z dedevejem. Tovornjakov (4. razred) je čez vse cestninske postaje peljalo 9,8 milijona, za cestnino pa so plačali 65,4 milijona evrov brez ali 78,4 milijona z davkom na dodano vrednost.

Koliko naj bi stale slovenske avtocestne nalepke, če bo postopek uvajanja res stekel do konca, torej do parlamentarne odobritve, naj bi okvirno izvedeli čez 14 dni. Vsekakor cena skoraj ne bo primerljiva s tistimi v državah, ki uporabljajo vinjete ali lističe (na Madžarskem). V Švici in Avstriji s tako zbranim denarjem bolj ali manj le obnavljajo ceste, pri nas pa bi z njimi radi gradili. Razlika je očitna.

Jan Žan Oplotnik, član Darsove uprave, prej pa se je precej strokovno ukvarjal s finančnimi vprašanji gradnje avtocest, je zelo okvirno (in ljubiteljsko) izračunal, da naj bi ob domnevi, da bi prodali 300.000 letnih nalepk in tri milijone desetdnevnih, za letne nalepke plačali po 150 evrov, za desetdnevne pa 15.

Torej. Za letno nalepko je v Švici treba plačati 40 frankov (26,35 evra), kazen za vožnjo brez nalepke je 100 frankov, nalepko je seveda treba kupiti; tovornjaki plačujejo v Švici zelo različne vsote, odvisno od prevoženih kilometrov, ekološke ravni tovornjakov in ekološke občutljivosti okolja. V Avstriji stane letna nalepka za osebna vozila 73,80 evra, desetdnevna pa 7,70. Kazen za vožnjo brez nalepke je 120 evrov. Pa kupiti jo je treba. Tovornjaki so cestninjeni elektronsko in zelo visoko. Zato se pogosto raje peljejo čez Slovenijo. Posebno vzhodnjaki. V Bolgariji imajo nalepke vsi, letna za osebna vozila stane 34, sedemdnevna pa pet evrov. Na Češkem stane letna nalepka za osebno vozilo 1000 kron (39,80 evra), mesečna 330, sedemdnevna 220 kron (8,8 evra); tovornjaki so cestninjeni elektronsko. Kazen 5000 kron (199 evrov). Na Madžarskem stane letno potrdilo, ki je letos zamenjalo vinjeto, 37.200 forintov (141,35 evra), mesečno 4200, desetdnevno 2.550 (9,69 evra) in štiridnevno od 1170 do 1530 forintov – odvisno od sezone. Kazen 12.750 forintov (48,45 evra). V Romuniji vozniki osebnih vozil za letno vinjeto odštejejo 28 evrov, za mesečno sedem in za tedensko tri evre. Kazen je od 150 do 2000 evrov. Na Slovaškem stane letna nalepka 1100 kron (33,66 evra), mesečna 300 in tedenska 150 (4,59 evra), kazen do 3000 kron (91,80 evra).

Več v današnjem tiskanem Delu

Če torej predpostavimo 150 € za letno in 15 € ter odštejemo DDV, stroške izdelave in distribucije ter prodajno provizijo, je čistega recimo cca 100 € od letne in 10 € od 10-dnevne, kar prinese skupaj 60 milijonov €. Lani so pa brez kamionov nabrali cca 115 milijonov € (brez DDV, stroški??). Po tem vidimo, da niti 250 € vredna letna vinjeta (in 25 € 10-dnevna) ne prinese toliko kot lani, a v takem primeru bi bilo prodanih verjetno bistveno manj - še slabše torej. Očitno bodo lopato uporabili ne samo za "čudne posle" (postajališče Lopata!), ampak tudi za metanje denarja skozi okno, kar ta projekt nedvomno je (tako ali drugače bo marsikdo na slabšem, če ne drugače zaradi državnih garancij za Darsove kredite).

Spomladansko čiščenje, tokrat z lopatami? Nesnage je očitno dovolj... :roll: :evil: :P

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx So mar 08, 2008 7:30 pm

Hipoteticni prime..iz celja grem žurat v ljubljano v soboto zvecer..pač kupim dnevno vinjeto..vračam se po polnoči..torej rabim dve vinjeti??' To ni vredu..drugače pa če bo cena sprejemljiva bo Ok.
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Vuso
Stalni uporabnik

Kraj: Lj

Napisal/-a Vuso So mar 08, 2008 7:34 pm

:lol:
Dobra matematika.Če smo se 15+ let vozili mimo inkasantev, ne vem zakaj se ne bi še 2+ leti.Strojna in programska oprema za sat. cestnjinjenje je v grobem pripravljena in preizkušena.
Žal je tako, da so ekonomija,zdrava pamet in država ponavadi popolnoma skregane.Politika je motor vsega :?
k*** an :P
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost