montezemolo je napisal/-a:Pipita je napisal/-a:Sam podpiram vinjete in ne elektronskega cestninjenja. Če se zgodi ukinitev vinjet bomo naredili spet korak nazaj in spet bodo gužve še bolj nenormalne v jutranjih konicah, ker si ljudje pač preprosto ne morejo privoščit vsak dan plačevati avtoceste do večjega mesta. Recimo iz Kranja v Lj ali pa iz Vrhnike do Lj. Spet bo šlo vse po tastarih cestah in s tem bodo v gužvi čakali tudi tisti, ki sicer niso nikoli vozili po avtocesti in niso bili zagovorniki vinjet.
Logično mi je, da vsak sili na svoj konec. Vsak je zagovornik svojega sistema in prav je tako in tudi logično.
Sem pa tudi pobudnik, da če se bo že ceste plačevalo po tem kolikor jo uporabiš, naj prosim uredijo tudi da se plača zdravnika toliko kolikor ga rabiš. Ne pa da bo tisti dedek, ki gre enkrat na avtocesto silil elektronsko cestninjenje zato ker se mu bolj splača. Meni osebno pač ne. Naj potem ta isti dedek tudi dodatno plača vsak obisk pri zdravniku in ne pavšalno. Tam je pač on večkrat kot jaz. Zakaj za vraga bi potem morali zdravnika plačevati vsi isto. Če bi uvedli ta sistem, bi se blagajna napolnila, da morda sploh cestnin ne bi potrebovali.
Skratka nikoli ni popolnoma vsem pisano na kožo. Ampak vinjete so res odlične. Pa ne samo z vidika cen, temveč zaradi gneč, ki bi zopet nastale ob njihovi ukinitvi. Naj raje pojačajo cene tranzitnih vozil (kamionov). Le-ti naredijo slovenskim cestam največ škode.
nisi ravno ekonomist vidim... povsem zgrešena logika, primerjaš zdravstvo in uporabo avtocest...
Mogoče ni glih najbolj ustrezna primerjava ampak point je pa pravi. Morebiti bi bolje ustrezala primerjava z RTV naročnino s tem, da vinjeta sploh ni obvezna, če ne uporabljaš AC, pri RTV-ju pa sam, da imaš sprejemnik in elektriko si obvezen v plačilo, ki je v letnem merilu višja kot vinjeta. A gledaš RTV al ne plačuješ pavšal.
Je pa vinjeta drugače en velik slovenceljski problem - ne glede, da z njo marsikdo ceneje skos pride, kot da bi ostal ABC sistem, ko je še veljal za osebne, je nekaj najbolj groznega, če se slovenceljnov sosed vozi 2x več po AC kot on. Nič hudega, če bo slovencelj plačal več, bistveno je, da bo njegov sosed plačal 2x več.
Pa ko se pogovarjamo o vinjetah - to je najcenejši sistem za vzdrževanje (lahko bi ga nadgradili še s kamerami in OCR prepoznavo tablic pa potem še nadzornikov ne bi bilo treba), ki poleg tega še zelo obilno povečuje varnost, kar upam, da je glavni plus kadar se odločamo o sistemu cestninjenja. Treba je samo pogledat skokovit padec števila mrtvih od takrat, ko je zaključen AC križ in uvedena vinjeta. Me zanima kdo bo prevzel na svoja ramena odločitev, da za višji? finančni izplen bo reskiral 100 mrtvih na leto več pri tem, da po drugi strani prodaja floskule ob povišanju kazni in sicer, da so povišanja kazni koristna, če je s tem prihranjeno vsaj eno življenje - demagogije brez primere.