Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Re: Slo vinjeta?... elektronsko cestninjenje...

Napisal/-a BBoss Sr nov 16, 2011 5:24 pm

NejcZ je napisal/-a:Nekateri nimajo nikakor naenkrat 95e za vinjeto, pa pač kupijo sedemkrat tedensko če so malo na ac.. to je recimo 15€ na dva meseca (ajde kak € več..) kar si pa lahko privoščijo. Mene moti recimo pri kakih znancih ki so brez pa ko rabijo kam it pravijo ti pelji, js nimam vinjete. Jah kaj če nimaš, kupi jo, meni tudi ni z lufta padla :)

Mislim, da tukaj ni sam vinjeta problem :twisted:

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Sr nov 16, 2011 5:30 pm

NejcZ je napisal/-a:Nekateri nimajo nikakor naenkrat 95e za vinjeto, pa pač kupijo sedemkrat tedensko če so malo na ac.. to je recimo 15€ na dva meseca (ajde kak € več..) kar si pa lahko privoščijo. Mene moti recimo pri kakih znancih ki so brez pa ko rabijo kam it pravijo ti pelji, js nimam vinjete. Jah kaj če nimaš, kupi jo, meni tudi ni z lufta padla :)

15 € na dva meseca imajo, da bi pa 8€ na mesec (kar je praktično enako) dali v pujska in v enem letu prišparali za letno vinjeto pa ne gre? :D :roll:

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Kraj: Mozirje

Napisal/-a NejcZ Sr nov 16, 2011 7:28 pm

Ja dobro, to pride v poštev če šparaš za vinjeto za drugo leto :-P
I'm not speeding I'm qualifying...

Uporabniški avatar
crxdelsol
aka Technologic aka dejcc

Napisal/-a crxdelsol Sr nov 16, 2011 7:46 pm

takih znancev sem se "losal" in življenje je lepše :D

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 Sr nov 16, 2011 8:26 pm

NejcZ je napisal/-a:Nekateri nimajo nikakor naenkrat 95e za vinjeto, pa pač kupijo sedemkrat tedensko če so malo na ac.. to je recimo 15€ na dva meseca (ajde kak € več..) kar si pa lahko privoščijo.

Ne vem no. Najbolj čudno pri tem je od kje potem takim denar za avto in najbolj nujno vzdrževanje ter gorivo?? Kje je šele zavarovanje!

:lol:

Sicer je pa vseeno, verjetno so razlogi za kupovanje tedenskih vinjet zelo različni od osebo do osebe. Vsak naj s svojim denarjem počne kar mu paše.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Sr nov 16, 2011 11:32 pm

cruiser1 je napisal/-a:...Vsak naj s svojim denarjem počne kar mu paše.

Off
Je še vedno prepovedano zažiganje denarja (in zastav)?

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Sr mar 07, 2012 4:50 pm

Rdeča luč za elektronsko cestninjenje:
http://24ur.com/novice/slovenija/rdeca- ... jenje.html
Slika

Jerry007
Novinec

Napisal/-a Jerry007 Pe mar 09, 2012 7:30 am

IcEm4n je napisal/-a:Rdeča luč za elektronsko cestninjenje:
http://24ur.com/novice/slovenija/rdeca- ... jenje.html

V teh časih drugega tako ali tako ni bilo za pričakovati ;)

Uporabniški avatar
MRV
Uporabnik

Napisal/-a MRV Pe mar 09, 2012 9:34 am

to bi zelo pomagalo prevoznikom (kamjonom) zdaj ko je bencin tako drag gledajo na vsak liter in cestinske postaje jih vzamejo kar precej. škoda za njih

Jerry007
Novinec

Napisal/-a Jerry007 Pe mar 09, 2012 10:09 am

MRV je napisal/-a:to bi zelo pomagalo prevoznikom (kamjonom) zdaj ko je bencin tako drag gledajo na vsak liter in cestinske postaje jih vzamejo kar precej. škoda za njih

Smem vedit kaka je pa razlika če imaš pa ABC? Kjer prav tako ni ustavljanja

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Pe mar 09, 2012 11:25 am

Jerry007 je napisal/-a:
MRV je napisal/-a:to bi zelo pomagalo prevoznikom (kamjonom) zdaj ko je bencin tako drag gledajo na vsak liter in cestinske postaje jih vzamejo kar precej. škoda za njih

Še vedno mora zavirat na 40kmh in potem pospešit nazaj na 90. Da ne omenjam, da je treba tudi napolnit ABC ;)

Uporabniški avatar
MRV
Uporabnik

Napisal/-a MRV Pe mar 09, 2012 12:43 pm

premaknit 60t ni enako kot premaknit 1.5t ;)

Jerry007
Novinec

Napisal/-a Jerry007 So mar 10, 2012 10:18 am

peroRS je napisal/-a:
Jerry007 je napisal/-a:

Še vedno mora zavirat na 40kmh in potem pospešit nazaj na 90. Da ne omenjam, da je treba tudi napolnit ABC ;)

Moral bi zavirati na 40... v resnici pa vidiš vsak šiht, ko prehitevajo osebne avtomobile po desni. ABC se lahko polni preko interneta =P
Se najde tud kakšen od hoferja ko niti ne čuješ da pospešuje :twisted: :twisted:

Uporabniški avatar
montezemolo
Novinec

Kraj: Lj

Napisal/-a montezemolo So mar 10, 2012 12:11 pm

Pipita je napisal/-a:Sam podpiram vinjete in ne elektronskega cestninjenja. Če se zgodi ukinitev vinjet bomo naredili spet korak nazaj in spet bodo gužve še bolj nenormalne v jutranjih konicah, ker si ljudje pač preprosto ne morejo privoščit vsak dan plačevati avtoceste do večjega mesta. Recimo iz Kranja v Lj ali pa iz Vrhnike do Lj. Spet bo šlo vse po tastarih cestah in s tem bodo v gužvi čakali tudi tisti, ki sicer niso nikoli vozili po avtocesti in niso bili zagovorniki vinjet.

Logično mi je, da vsak sili na svoj konec. Vsak je zagovornik svojega sistema in prav je tako in tudi logično.

Sem pa tudi pobudnik, da če se bo že ceste plačevalo po tem kolikor jo uporabiš, naj prosim uredijo tudi da se plača zdravnika toliko kolikor ga rabiš. Ne pa da bo tisti dedek, ki gre enkrat na avtocesto silil elektronsko cestninjenje zato ker se mu bolj splača. Meni osebno pač ne. Naj potem ta isti dedek tudi dodatno plača vsak obisk pri zdravniku in ne pavšalno. Tam je pač on večkrat kot jaz. Zakaj za vraga bi potem morali zdravnika plačevati vsi isto. Če bi uvedli ta sistem, bi se blagajna napolnila, da morda sploh cestnin ne bi potrebovali.

Skratka nikoli ni popolnoma vsem pisano na kožo. Ampak vinjete so res odlične. Pa ne samo z vidika cen, temveč zaradi gneč, ki bi zopet nastale ob njihovi ukinitvi. Naj raje pojačajo cene tranzitnih vozil (kamionov). Le-ti naredijo slovenskim cestam največ škode.

nisi ravno ekonomist vidim... povsem zgrešena logika, primerjaš zdravstvo in uporabo avtocest...

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Ne mar 11, 2012 3:28 pm

-uporaba avtocest ali stranskih cest ni pogojena s starostjo,vsi se staramo in bomo skladno s tem,najbrž,vedno bolj potrebovali zdravniško pomoč ;)
-sicer,meni vinjeta bolj odgovarja,če ostane na tem,bo za pričakovat dvig cene le teh
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Ne mar 11, 2012 6:04 pm

montezemolo je napisal/-a:
Pipita je napisal/-a:Sam podpiram vinjete in ne elektronskega cestninjenja. Če se zgodi ukinitev vinjet bomo naredili spet korak nazaj in spet bodo gužve še bolj nenormalne v jutranjih konicah, ker si ljudje pač preprosto ne morejo privoščit vsak dan plačevati avtoceste do večjega mesta. Recimo iz Kranja v Lj ali pa iz Vrhnike do Lj. Spet bo šlo vse po tastarih cestah in s tem bodo v gužvi čakali tudi tisti, ki sicer niso nikoli vozili po avtocesti in niso bili zagovorniki vinjet.

Logično mi je, da vsak sili na svoj konec. Vsak je zagovornik svojega sistema in prav je tako in tudi logično.

Sem pa tudi pobudnik, da če se bo že ceste plačevalo po tem kolikor jo uporabiš, naj prosim uredijo tudi da se plača zdravnika toliko kolikor ga rabiš. Ne pa da bo tisti dedek, ki gre enkrat na avtocesto silil elektronsko cestninjenje zato ker se mu bolj splača. Meni osebno pač ne. Naj potem ta isti dedek tudi dodatno plača vsak obisk pri zdravniku in ne pavšalno. Tam je pač on večkrat kot jaz. Zakaj za vraga bi potem morali zdravnika plačevati vsi isto. Če bi uvedli ta sistem, bi se blagajna napolnila, da morda sploh cestnin ne bi potrebovali.

Skratka nikoli ni popolnoma vsem pisano na kožo. Ampak vinjete so res odlične. Pa ne samo z vidika cen, temveč zaradi gneč, ki bi zopet nastale ob njihovi ukinitvi. Naj raje pojačajo cene tranzitnih vozil (kamionov). Le-ti naredijo slovenskim cestam največ škode.

nisi ravno ekonomist vidim... povsem zgrešena logika, primerjaš zdravstvo in uporabo avtocest...

Mogoče ni glih najbolj ustrezna primerjava ampak point je pa pravi. Morebiti bi bolje ustrezala primerjava z RTV naročnino s tem, da vinjeta sploh ni obvezna, če ne uporabljaš AC, pri RTV-ju pa sam, da imaš sprejemnik in elektriko si obvezen v plačilo, ki je v letnem merilu višja kot vinjeta. A gledaš RTV al ne plačuješ pavšal.

Je pa vinjeta drugače en velik slovenceljski problem - ne glede, da z njo marsikdo ceneje skos pride, kot da bi ostal ABC sistem, ko je še veljal za osebne, je nekaj najbolj groznega, če se slovenceljnov sosed vozi 2x več po AC kot on. Nič hudega, če bo slovencelj plačal več, bistveno je, da bo njegov sosed plačal 2x več. :huh:

Pa ko se pogovarjamo o vinjetah - to je najcenejši sistem za vzdrževanje (lahko bi ga nadgradili še s kamerami in OCR prepoznavo tablic pa potem še nadzornikov ne bi bilo treba), ki poleg tega še zelo obilno povečuje varnost, kar upam, da je glavni plus kadar se odločamo o sistemu cestninjenja. Treba je samo pogledat skokovit padec števila mrtvih od takrat, ko je zaključen AC križ in uvedena vinjeta. Me zanima kdo bo prevzel na svoja ramena odločitev, da za višji? finančni izplen bo reskiral 100 mrtvih na leto več pri tem, da po drugi strani prodaja floskule ob povišanju kazni in sicer, da so povišanja kazni koristna, če je s tem prihranjeno vsaj eno življenje - demagogije brez primere.

Uporabniški avatar
Pipita
Novinec

Napisal/-a Pipita Po mar 12, 2012 7:48 am

BBoss: ... :pivo ... zlasti za 2. odstavek.

thunderbolt
Uporabnik

Napisal/-a thunderbolt Po mar 12, 2012 12:08 pm

@Pipita: Če jaz neke stvari ne poznam, o njej pač ne govorim. In glede na to, da očitno ne poznaš temeljev socialne države in se jih niti ne potrudiš razumeti (takih, ki se čutijo kompetentni soditi o vsem, je dandanes na žalost vedno več), potem bi bilo bolje, da bi bil tiho.

p.s. s tem sem zaključil z ukvarjanjem s tvojim umotvorom in kot namig - nadstandardno ponudbo pri zdravniku moraš tudi iz svojega žepa plačat (če vzameva, da so lokalne ceste siva zalivka, avtoceste pa bela)

Uporabniški avatar
Pipita
Novinec

Napisal/-a Pipita Po mar 12, 2012 1:03 pm

thunderbolt: tako kot si naredil primerjavo z nadstandardom (avtocesta) je plačljiva. Seveda. Nisem rekel naj bo zastonj. Sem pač mnenja, da so vinjete dobre. In zaradi tega, ker se nekdo pelje le nekajkrat na leto in se z vinjetnim sistemom ne strinja sem podal zgolj primerjavo, da ne moremo vedno gledati na določeno stvar zgolj iz enega zornega kota. Tisti, ki misli, da si bo neredil uslugo z ukinitvijo vinjet in plačaj kolikor voziš se moti. Res je, da bo na eni strani privarčeval, po drugi strani pa bo neredil gužvo ker se ljudje pač ne bodo vozili po avtocestah, saj bi to za nekatere pomenilo par sto evrov na mesec.

Podal sem zgolj primerjavo za boljše razumevanje pa so/ste se nekateri zapodili v to kot svinja v buče. Če si že nekdo želi, da se plačuje kolikor se uporabi naj se to naredi povsod...ne pa le tam kjer mu paše.

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Po mar 12, 2012 10:45 pm

-saj,kolikor sem razumel,bi elektronsko cestninjenje v prihodnosti zajelo tudi ostale ceste (kao,pomembnejše,to je itak skoraj vsaka regionalka)
-greš s avtom v vas v trgovino,narediš 5-6km in se ti že sašteva,na koncu meseca pa dobiš položnico od DARS-a :D
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 5 gostov