Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Na AC/HC s 3 pasovi v eno smer morajo vozila voziti po skrajnem desnem pasu, ki ni zaseden. 150 €

Vem za ta člen in se ga držim
158
59%
Vem za ta člen, a se ga praktično ne držim
18
7%
Prvič slišim
52
20%
Vedno vozim po prehitevalnem pasu
9
3%
Pravila me ne zanimajo, vozim po občutku in brez oviranja drugih
29
11%

Skupaj glasov : 266

blazkom
Stalni uporabnik

Re: Telebani na cesti

Napisal/-a blazkom Če mar 01, 2012 9:53 pm

k
Gosic je napisal/-a:
opelboy je napisal/-a:Jaz bi pa izpostavu en primer, kar se mi je zgodilo včeraj na AC od Ljubljane do Logatca.
Vozil sem v Vrhniški klanec v zasilnem programu(avto javi napako - ne gre čez 2500rpm), cca. 100km/h ko se za mano pripelje star bel Ducato. Vozni pas skori prazn, prehitevalni še bolj, na počasnem pasu je bilo nekaj kamionov. Tip vozi do polovice klanca za cca. 3m za mano. Kljub temu da sem alergičen na vožnjo "v riti" se najprej nisem menil zanj.
Nato mu najprej upalim desni žmigavec naj me prehiti(umaknit se zaradi kamionov nisem mogel) - nič.
Ponovim vajo - nič.
Še 2x pobliknem z 4 žmigavci - nič. Tipa je očitno fasciniral napis na haubi.
Na 3/4 klanca mu z zavoro pobliknem še 2x - zmanjšal ene 5km/h, nakar me tip prehiti PO DESNI(počasni pas) in gleda skozi stransko šipo kot tele(oz več telet, ki grejo z gradbišča domov).
Se to še komu dogaja? pač tisti ki vozite nekoliko počasneje ali hitreje zaradi okvare ne morete? Sam osebno res ne razumem zakaj me ni mogel že prej prehiteti po levi kot normalni šoferji, saj mu moči očitno ni manjkalo če me je lahko prehitel kasneje.

Lp

Se mi ja. V zadnjem času se mi pa večkrat zgodi, da sem 'agresivnež', ki vozi po omejitvi. Naletim na teleta na cesti Kočevje -Ljubljana, ki se vozijo 60km/h en za drugim. Noben nobenega ne prehiti, oni se gledajo. Grem dobesedno prehitevat cca 6-7 vozil z hitrostjo 90km/h(še po omejitvi) na pregledni dolgi ravnini, nakar mi nekaj teh gledalcev kar blenda, češ glejga divjaka... Nato pridem na 4to mesto. Na prvem mestu nek Hyundai i30, ki vozi nekaj časa 70km/h, nato zabremza na 60km/h in manj. Vozili za njim kot da ju to ne moti... Nikakor ni bilo več šanse prehitet. Od Pijave Gorice do Škofljice 10minut, naleteli še na vlak..... Pa kdor ne ve, je razdalje cca 3km.
Za nazaj še huje. Hitrost ista, le da je imel vodeči še zadnjo meglenko....
In tega je zmeraj več. Pa tudi izsiljevanja, dobesedne agresije, dobesedne vožnje za ritjo, čeprav cesta in dogajanje omogoča prehitevanje.
Pa naj še kdaj folk pojamra, da je gužva na cesti. Nesposobni so prehitet.

To an tistem delu kjer delajo in je omejitev 50?

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Če mar 01, 2012 11:04 pm

lizard je napisal/-a:
BoneS je napisal/-a:Evo glih danes retard v hondi civic, modri, pozabu registrsko, zavija iz pocivalisca lopata na ac proti zalcu..ga vidm cca 200m pred mano na voznem pasu..jaz lepo po omejitvi 130, na voznem pasu ogromno tovornjakov..nakar, ko pridem 5-10m za njega, (jaz sem ze bil na prehitevalnem pasu), tip enostavno s hitrostjo 60km/h zavije pred mene..sledilo je sunkovito zaviranje tako mocno, da se je kadilo za mano-vame pa glihtolk, da se eden ni od zadaj zaletu..tip nato 50m lepo 60 na uro, nato pa zavije nazaj na vozni pas lepo za tovornjak..mislim pa kje folk kupuje izpite?!

Jaz mam pri takih preventivno vedno roko/palec na troblji - čeprav se mi še ni zgodilo da bi nekdo s tako izrazito nizko hitrostjo skočil ven...

Palec na troblji je tudi meni že "v krvi". Troblja me je tudi rešila zadnjič, ko je en s cca. 40km/h nižjo hitrostjo skočil direktno pred mene na prehitevalni pas. Res minimalna razdalja, upočasnit nisem imel šans, na srečo je reagiral na piskanje in cuknil nazaj.

opelboy je napisal/-a:Jaz bi pa izpostavu en primer, kar se mi je zgodilo včeraj na AC od Ljubljane do Logatca.
Vozil sem v Vrhniški klanec v zasilnem programu(avto javi napako - ne gre čez 2500rpm), cca. 100km/h ko se za mano pripelje star bel Ducato. Vozni pas skori prazn, prehitevalni še bolj, na počasnem pasu je bilo nekaj kamionov. Tip vozi do polovice klanca za cca. 3m za mano. Kljub temu da sem alergičen na vožnjo "v riti" se najprej nisem menil zanj.
Nato mu najprej upalim desni žmigavec naj me prehiti(umaknit se zaradi kamionov nisem mogel) - nič.
Ponovim vajo - nič.
Na 3/4 klanca mu z zavoro pobliknem še 2x - zmanjšal ene 5km/h, nakar me tip prehiti PO DESNI(počasni pas) in gleda skozi stransko šipo kot tele(oz več telet, ki grejo z gradbišča domov).
Se to še komu dogaja? pač tisti ki vozite nekoliko počasneje ali hitreje zaradi okvare ne morete? Sam osebno res ne razumem zakaj me ni mogel že prej prehiteti po levi kot normalni šoferji, saj mu moči očitno ni manjkalo če me je lahko prehitel kasneje.

Lp

Ti si v zasilnem načinu vztrajal na srednjem pasu, ker zaradi kamionov nisi mogel na desnega, on je imel pa tam dovolj prostora, da te je prehitel? Daj mi to prosim razloži...

Gosic je napisal/-a:Se mi ja. V zadnjem času se mi pa večkrat zgodi, da sem 'agresivnež', ki vozi po omejitvi. Naletim na teleta na cesti Kočevje -Ljubljana, ki se vozijo 60km/h en za drugim. Noben nobenega ne prehiti, oni se gledajo. Grem dobesedno prehitevat cca 6-7 vozil z hitrostjo 90km/h(še po omejitvi) na pregledni dolgi ravnini, nakar mi nekaj teh gledalcev kar blenda, češ glejga divjaka... Nato pridem na 4to mesto. Na prvem mestu nek Hyundai i30, ki vozi nekaj časa 70km/h, nato zabremza na 60km/h in manj. Vozili za njim kot da ju to ne moti... Nikakor ni bilo več šanse prehitet. Od Pijave Gorice do Škofljice 10minut, naleteli še na vlak..... Pa kdor ne ve, je razdalje cca 3km.
Za nazaj še huje. Hitrost ista, le da je imel vodeči še zadnjo meglenko....
In tega je zmeraj več. Pa tudi izsiljevanja, dobesedne agresije, dobesedne vožnje za ritjo, čeprav cesta in dogajanje omogoča prehitevanje.
Pa naj še kdaj folk pojamra, da je gužva na cesti. Nesposobni so prehitet.

To, da niso sposobni prehitet, ne bi bil problem, če bi se vsaj približno držali varnostne razdalje in če ne bi ob morebitnem prehitevanju koga od zadaj, začeli pritiskat do konca oz. šli tudi oni prehitevat cele kolono ravno ko se lepo končuje ravnina in začenja ovinek.

Zadnjič je kolega razlagal, kako mu gre na živce, če se vsi vozijo v koloni in se jih potem nekdo spravi prehitevat, da kaj je narobe z njim, da mora rinit dalje in da mu on v tem primeru pospeši, da ne more mimo. Jaz sem takrat popizdil na njega...

Zdaj v zadnjem mescu itak dva začela do konca terat, ko sem ju šel prehitevat, če izpostavim samo najbolj očitna primerka. In to oba tam kakih 50 let... :roll:
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

need 4 speed
Novinec

Napisal/-a need 4 speed Če mar 01, 2012 11:57 pm

Ravno zaradi takih idiotov, ki se vleče kot megla in potem pritisne, k ga prehitevaš je dobr met avto z veliko konjenico.

Mene še ne moti tok, da folk nezna vozit po AC..me pa res živcirajo taki, ki vozijo po regionalki 60km/h po ovinkih, ki se jih da brez problema zvozit z hitrostjo 90km/h (kolikor je omejitev), potem na ravnini se pa pelje mal čez 100km/h, da ga ja nemoreš prehitet.

Velikokrat se mi tudi zgodi, da kak pacient zapelje na sredino ceste medtem, k ga hočem prehitet...sploh nekateri radi špilajo policaje in če on pelje 90 po omejitvi se ne pusti prehitet, čeprav bi ga lahko kamot varno prehitel...nevem kaj njega briga, itak bom sam plaču če me na radar dobijo... :roll:

Pomoje je glavn problem to, da vsak k se spravi delat izpit ga nakoncu tudi naredi...mal bi mogl zaostrit pogoje in praktično preverjat znanje vožnje na vsakih par let..tko neb blo novih nerodnih šoverjev na cest, stare bi pa tud počas stran spravl..bi bil vsaj red. Pač ni vsak za avto..tko k nemore vsak lepo klavirja igrat :D

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Kraj: Ankaran

Napisal/-a _furby_ Pe mar 02, 2012 7:50 am

~toMmy~ je napisal/-a:
Ponovim vajo - nič.

Ti si v zasilnem načinu vztrajal na srednjem pasu, ker zaradi kamionov nisi mogel na desnega, on je imel pa tam dovolj prostora, da te je prehitel? Daj mi to prosim razloži...

2x ...tudi meni ni jasno kako je to mozno
turbo inside

Uporabniški avatar
X-Hair
Mojster foruma

Kraj: Fant od Fare

Napisal/-a X-Hair Pe mar 02, 2012 8:41 am

_furby_ je napisal/-a:2x ...tudi meni ni jasno kako je to mozno

S tem da je imel prostor na prehitevalnem. Hm.... to je tudi meni padlo na glavo, da tukaj nekaj ne štima ali pa močno prirejena zgodba, da se bere tako, kot bi pisec rad, da se jo. Bi bilo zanimivo videt video. :twisted: Torej, smo že trije.
SlikaSlika

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Pe mar 02, 2012 9:29 am

Če te lahko nekdo brez težav prehiti po desni, to v večini primerov pomeni, da ne voziš pravilno! So sicer izjeme, ampak če se vam to zgodi, zelo dobro premislite, če je vaša vožnja pravilna!
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
opelboy
Novinec

Kraj: Stopc da hills

Napisal/-a opelboy Pe mar 02, 2012 11:24 am

Sem šel še enkrat pogledat kaj sem napisal.. oops
Pač situacija je bila taka da kamioni niso bili nabasani drug za drugim, tko da not pa ven bi lahko skakal - kot je to naredil tip s kombijem.
Jaz se enostavno nisem odločil za to ker, kot že prej omenjeno sem vozil crknjeno kravo in če bi teoretično šel na skrajno desni pas za kamionom, ki vozi 60km/h in bi s tistimi 60 nadaljeval pot. Ker sem hotel čimprej pilezti do izvoza mi ta opcija ni pršla v poštev.
Lahko bi se tudi jaz umaknu, lahko sem ravnal narobe ampak bistvo ostaja v kombiju, ki me ni prehitel :) Če hočemo dlakocepit pa tle ni dost strani da bi prišli do dna ;)
In to se dogaja vsaj 2x na teden ko sem na AC. Avto A normalno po voznem, avto B 1,3m za ritjo in prehitevalni prazen.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Pe mar 02, 2012 11:28 am

~toMmy~ je napisal/-a:Če te lahko nekdo brez težav prehiti po desni, to v večini primerov pomeni, da ne voziš pravilno! So sicer izjeme, ampak če se vam to zgodi, zelo dobro premislite, če je vaša vožnja pravilna!

Točno to in stavim, da je tako vozil in te ni prehitel, ker je čakal, da ti (tudi zaradi njegove vožnje) kapne, da so taki počasni vozniki na voznem pasu ovira in da je zate mesto na skrajno desnem pasu. Zato ti je lezel v rit in zato te je prehitel po desni - da ti odpre oči. Pač še en šerif...

Sicer pa je to tudi prekršek, ki ga večina počne ves čas, ne da bi se tega sploh zavedala!

Iz ZVCP
30. člen
(avtocesta in hitra cesta)

(7) Na avtocesti in hitri cesti z dvema ali več prometnimi pasovi za vožnjo v eno smer morajo motorna vozila voziti po skrajnem desnem prometnem pasu, ki ni zaseden z vozili v koloni.

(17) Z globo 150 eurov se kaznuje za prekršek voznik ali pešec, ki ravna v nasprotju z določbo prvega, sedmega ali petnajstega odstavka tega člena.

Kdo je natančno vedel, da je zapovedana vožnja po skrajno desnem pasu, torej "počasnem", če ni zaseden?

Anketo sem moral skrajšat, a bistvo je razumljivo.
Pošteno odgovorite na anketo, da vidimo naše znanje.

Uporabniški avatar
X-Hair
Mojster foruma

Kraj: Fant od Fare

Napisal/-a X-Hair Pe mar 02, 2012 12:07 pm

esem je napisal/-a:
~toMmy~ je napisal/-a:Če te lahko nekdo brez težav prehiti po desni, to v večini primerov pomeni, da ne voziš pravilno! So sicer izjeme, ampak če se vam to zgodi, zelo dobro premislite, če je vaša vožnja pravilna!

Točno to in stavim, da je tako vozil in te ni prehitel, ker je čakal, da ti (tudi zaradi njegove vožnje) kapne, da so taki počasni vozniki na voznem pasu ovira in da je zate mesto na skrajno desnem pasu. Zato ti je lezel v rit in zato te je prehitel po desni - da ti odpre oči. Pač še en šerif...

To je še najbolj logična razlaga, če je bil prehitevalni pas frej. Namreč, ko sem ga sam zakruzal 100 po AC, sem se filknu čist desno in te boli falus za vse. Lahko odgovoriš na sms, pregledaš vreme, marsikaj se da :twisted: :mrgreen:
SlikaSlika

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Pe mar 02, 2012 12:11 pm

X-Hair je napisal/-a:
esem je napisal/-a:

To je še najbolj logična razlaga, če je bil prehitevalni pas frej. Namreč, ko sem ga sam zakruzal 100 po AC, sem se filknu čist desno in te boli falus za vse. Lahko odgovoriš na sms, pregledaš vreme, marsikaj se da :twisted: :mrgreen:

Mogoče je pa koga sram, če ga vidijo na pasu za počasna vozila :mrgreen:

p.s: aja pa še nekaj. Mislim, da sem že nekaj časa nazaj pisal, kako sem se vozil od Ljubljane do Unca ves čas na desnem pasu (in potem na počasnem pasu) za tovornjaki in sem bil "prisiljen" prehitevati kolono na prehitevalnem, ki je bila počasnejša :shock:

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Pe mar 02, 2012 12:26 pm

A ni nekdo enkrat prilimal nek člen, kjer je pisalo, da na tripasovni AC pri nas lahko voziš po "počasnem" (že sam izraz priča z zmotnem razmišljanju naših voznikov) ali po srednjem? Drugače se pa držim skrajnega desnega, tudi z visoko hitrostjo, med drugim, da pokažem ostalim, da se da...

Sem pa že napisal slovenski standard - trije avti na tripasovnici = gužva. Razlog je kristalno jasen...

Aja to, da kolona na desnem prehiteva avte na levem, je pri nas nekaj čisto vsakdanjega.
Slika

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Kraj: Ankaran

Re: Telebani na cesti (Anketa)

Napisal/-a _furby_ Pe mar 02, 2012 12:28 pm

jaz se nacelo dam na pocasni pas ko ni kamionov. se posebej ko sem z kombijem okoli.
sicer pa nisem vedel, da velja to tudi za pocasni pas oops oz. nisem se nikoli poglabljal v to :)
turbo inside

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem Pe mar 02, 2012 1:48 pm

esem je napisal/-a:Pošteno odgovorite na anketo, da vidimo naše znanje.

Dajte bit bolj resni, po anketi sodeč vozi 2/3 avtov po skrajnem desnem pasu. Toliko jih še v življenju nisem videl pri nas. Bistvo člena je, da moramo vozit na AC (s tremi pasovi) po skrajnem ("počasnem") desnem pasu vedno - in ne po "srednjem" "voznem" pasu - če ni zaseden ali če ravno ne prehitevamo.

Uporabniški avatar
=swen=
Uporabnik

Kraj: gorenjska

Napisal/-a =swen= Pe mar 02, 2012 1:58 pm

V anketi ni nikjer navedeno da je govora predvsem o pasu AC kjer so na voljo trije pasovi.
Jaz sem si ob izpolnjevanju ankete predstavljal predvsem navadno dvopasovno AC, kjer mi je znano pravilo, da se držimo povsem desnega pasu.
Ker večina avtoceste v SLO je tako dvopasovne, razen par odsekov in klancev.

Morda bi bilo fino če bi v anketo dodal opombo glede tega. Glede treh pasov.
Saj se sedaj piše le: 'Na AC/HC z več pasovi...' in pod to si jaz predstavljam prehitovalni pas, vozni pas in odstavni pas in ne treh kot sem že zgoraj napisal.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem Pe mar 02, 2012 2:13 pm

Anketa se je navezovala na post s citiranim členom zakona, a ne dovoli več kot sto znakov, zato sem jo moral krajšat in res ni bilo jasno, da je govora o poznavanju tega - da moramo vedno vozit po skrajnem desnem pasu, torej "počasnem", če so trije.

Sem popravil, a zato anketa zgubi prejšnje glasove, zato
glasujte ponovno!

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Pe mar 02, 2012 2:26 pm

esem je napisal/-a:Anketa se je navezovala na post s citiranim členom zakona, a ne dovoli več kot sto znakov, zato sem jo moral krajšat in res ni jsano, da je govora o poznavanju tega - da moramo vedno vozit po skrajnem desnem pasu, torej "počasnem", če so trije.

V tem primeru popravljam svoj glas.

Če sta dva pasova, se običajno vozim in po prehitevanjih vračam na desni (vozni) pas. Na odsekih, kjer je tudi počasni pas (npr. Vrhniški klanec od Vrhnike proti Lomu) pa ostanem na srednjem (voznem?) pasu.
Se pravi, da glede na pravila kršim zakon oops

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a gecco Pe mar 02, 2012 2:28 pm

Uporabljam skrajno desni pas če sem počasen. Načeloma se držim 130kmh in v tem primeru vozim po voznem pasu (v tem primeru srednjem). Čeprav včasih pa tudi zavijem skrajno desno z 130kmh, odvisno od situacije.
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Pe mar 02, 2012 2:34 pm

gecco je napisal/-a:Uporabljam skrajno desni pas če sem počasen. Načeloma se držim 130kmh in v tem primeru vozim po voznem pasu (v tem primeru srednjem). Čeprav včasih pa tudi zavijem skrajno desno z 130kmh, odvisno od situacije.

To je res ja. Recimo, da govorimo o vožnji po omejitvah, ne o izjemah kot so vleka prikolice ipd. ;)

Uporabniški avatar
=swen=
Uporabnik

Kraj: gorenjska

Napisal/-a =swen= Pe mar 02, 2012 2:58 pm

Sedaj je anketa veliko bolj razumljiva glede tega kar sem zgoraj pisal.
Tako je tudi moj glas drugačen.
Tudi jaz na takih delih AC ostanem kar na sredinskem pasu. Na skrajno desnem so ponavadi tovornjaki in osebna vozila, ki so bolj obremenjena (zaradi prikolice, prtljage za počitnice...)

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Pe mar 02, 2012 3:09 pm

jst sm tazadn odgovor kliknu,ker sm pac iskren :D
Ni vse res kar napišem
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 29 gostov