30. člen
(avtocesta in hitra cesta)
(7) Na avtocesti in hitri cesti z dvema ali več prometnimi pasovi za vožnjo v eno smer morajo motorna vozila voziti po skrajnem desnem prometnem pasu, ki ni zaseden z vozili v koloni.
(17) Z globo 150 eurov se kaznuje za prekršek voznik ali pešec, ki ravna v nasprotju z določbo prvega, sedmega ali petnajstega odstavka tega člena.
esem je napisal/-a:Ti enačiš odstavni in vozni pas?
=swen= je napisal/-a:Sedaj je anketa veliko bolj razumljiva glede tega kar sem zgoraj pisal.
Tako je tudi moj glas drugačen.
Tudi jaz na takih delih AC ostanem kar na sredinskem pasu. Na skrajno desnem so ponavadi tovornjaki in osebna vozila, ki so bolj obremenjena (zaradi prikolice, prtljage za počitnice...)
In v čem je za onega s 130kmh tu situacija slabša kot če na dva taka bumbarja naleti na običajnem delu ceste, kjer je namesto počasnega pač odstavni pas? V obeh primerih pač ne more normalno po levi mimo...~toMmy~ je napisal/-a:Kaj pa če jih ni? Saj ravno v tem je problem, da je skrajni desni pogosto prazen, na srednjem nekdo vozi 110km/h, en ga prehiteva s 115km/h, zadaj se pripelje nekdo s 130 km/h in mora upočasnit. Trije pasovi, trije avti in en mora čakat!
opelboy je napisal/-a:Jaz bi pa izpostavu en primer, kar se mi je zgodilo včeraj na AC od Ljubljane do Logatca.
Vozil sem v Vrhniški klanec v zasilnem programu(avto javi napako - ne gre čez 2500rpm), cca. 100km/h ko se za mano pripelje star bel Ducato. Vozni pas skori prazn, prehitevalni še bolj, na počasnem pasu je bilo nekaj kamionov. Tip vozi do polovice klanca za cca. 3m za mano. Kljub temu da sem alergičen na vožnjo "v riti" se najprej nisem menil zanj.
Nato mu najprej upalim desni žmigavec naj me prehiti(umaknit se zaradi kamionov nisem mogel) - nič.
Ponovim vajo - nič.
Še 2x pobliknem z 4 žmigavci - nič. Tipa je očitno fasciniral napis na haubi.
Na 3/4 klanca mu z zavoro pobliknem še 2x - zmanjšal ene 5km/h, nakar me tip prehiti PO DESNI(počasni pas) in gleda skozi stransko šipo kot tele(oz več telet, ki grejo z gradbišča domov).
Se to še komu dogaja? pač tisti ki vozite nekoliko počasneje ali hitreje zaradi okvare ne morete? Sam osebno res ne razumem zakaj me ni mogel že prej prehiteti po levi kot normalni šoferji, saj mu moči očitno ni manjkalo če me je lahko prehitel kasneje.
Lp
Gosic je napisal/-a:Se mi ja. V zadnjem času se mi pa večkrat zgodi, da sem 'agresivnež', ki vozi po omejitvi. Naletim na teleta na cesti Kočevje -Ljubljana, ki se vozijo 60km/h en za drugim. Noben nobenega ne prehiti, oni se gledajo. Grem dobesedno prehitevat cca 6-7 vozil z hitrostjo 90km/h(še po omejitvi) na pregledni dolgi ravnini, nakar mi nekaj teh gledalcev kar blenda, češ glejga divjaka... Nato pridem na 4to mesto. Na prvem mestu nek Hyundai i30, ki vozi nekaj časa 70km/h, nato zabremza na 60km/h in manj. Vozili za njim kot da ju to ne moti... Nikakor ni bilo več šanse prehitet. Od Pijave Gorice do Škofljice 10minut, naleteli še na vlak..... Pa kdor ne ve, je razdalje cca 3km.
Za nazaj še huje. Hitrost ista, le da je imel vodeči še zadnjo meglenko....
In tega je zmeraj več. Pa tudi izsiljevanja, dobesedne agresije, dobesedne vožnje za ritjo, čeprav cesta in dogajanje omogoča prehitevanje.
Pa naj še kdaj folk pojamra, da je gužva na cesti. Nesposobni so prehitet.
AgitatoR je napisal/-a:Gosic je napisal/-a:Se mi ja. V zadnjem času se mi pa večkrat zgodi, da sem 'agresivnež', ki vozi po omejitvi. Naletim na teleta na cesti Kočevje -Ljubljana, ki se vozijo 60km/h en za drugim. Noben nobenega ne prehiti, oni se gledajo. Grem dobesedno prehitevat cca 6-7 vozil z hitrostjo 90km/h(še po omejitvi) na pregledni dolgi ravnini, nakar mi nekaj teh gledalcev kar blenda, češ glejga divjaka... Nato pridem na 4to mesto. Na prvem mestu nek Hyundai i30, ki vozi nekaj časa 70km/h, nato zabremza na 60km/h in manj. Vozili za njim kot da ju to ne moti... Nikakor ni bilo več šanse prehitet. Od Pijave Gorice do Škofljice 10minut, naleteli še na vlak..... Pa kdor ne ve, je razdalje cca 3km.
Za nazaj še huje. Hitrost ista, le da je imel vodeči še zadnjo meglenko....
In tega je zmeraj več. Pa tudi izsiljevanja, dobesedne agresije, dobesedne vožnje za ritjo, čeprav cesta in dogajanje omogoča prehitevanje.
Pa naj še kdaj folk pojamra, da je gužva na cesti. Nesposobni so prehitet.
Ne pozabit, da so povsod, ampak res povsod nasral polno črto.
Mislim da je pa izraz "počasni pas" povsem primeren, ker je pač po definiciji (v kontekstu kako se naj bi vozilo na AC, torej bolj levo -> hitreje) najbolj desni pas za najbolj počasne.~toMmy~ je napisal/-a:A ni nekdo enkrat prilimal nek člen, kjer je pisalo, da na tripasovni AC pri nas lahko voziš po "počasnem" (že sam izraz priča z zmotnem razmišljanju naših voznikov)
sonic je napisal/-a:In v čem je za onega s 130kmh tu situacija slabša kot če na dva taka bumbarja naleti na običajnem delu ceste, kjer je namesto počasnega pač odstavni pas? V obeh primerih pač ne more normalno po levi mimo...~toMmy~ je napisal/-a:Kaj pa če jih ni? Saj ravno v tem je problem, da je skrajni desni pogosto prazen, na srednjem nekdo vozi 110km/h, en ga prehiteva s 115km/h, zadaj se pripelje nekdo s 130 km/h in mora upočasnit. Trije pasovi, trije avti in en mora čakat!
sonic je napisal/-a:Mislim da je pa izraz "počasni pas" povsem primeren, ker je pač po definiciji (v kontekstu kako se naj bi vozilo na AC, torej bolj levo -> hitreje) najbolj desni pas za najbolj počasne.~toMmy~ je napisal/-a:A ni nekdo enkrat prilimal nek člen, kjer je pisalo, da na tripasovni AC pri nas lahko voziš po "počasnem" (že sam izraz priča z zmotnem razmišljanju naših voznikov)
Saj ga tudi naredijo na vzponih, kjer morajo nekatera vozila pač upočasniti, ker ne zmorejo vzdrževati siceršnje hitrosti.
Je pa to pri nas narejeno rahlo glupo in tisti 7. odstavek 30. člena samo dodatno poslabšuje debilnost.
Namreč , če vozim po enem (voznem) pasu, ne vem zakaj bi moral na vsak način menjat pas, kjer se pojavi počasni pas, na vrhu hriba pa seveda spet nazaj na srednjega, ker počasni preide v odstavnega in s tem prepovedan. To je nepotrebno ustvarjanje potencialno nevarnih situacij.
In 7. odstavek 30. člena torej zahteva kaznovanje tistih, ki nočejo ustvarjati nevarnih situacij...
Pravilna rešitev bi v praksi seveda bila, da bi na takih mestih nastal ne dodatni počasni, ampak nov prehitevalni pas (saj mislim da je zadnjič že nekdo nekaj podobnega napisal)
Situacija ni slabša, kvečjemu enaka.~toMmy~ je napisal/-a:sonic je napisal/-a:In v čem je za onega s 130kmh tu situacija slabša kot če na dva taka bumbarja naleti na običajnem delu ceste, kjer je namesto počasnega pač odstavni pas? V obeh primerih pač ne more normalno po levi mimo...~toMmy~ je napisal/-a:Kaj pa če jih ni? Saj ravno v tem je problem, da je skrajni desni pogosto prazen, na srednjem nekdo vozi 110km/h, en ga prehiteva s 115km/h, zadaj se pripelje nekdo s 130 km/h in mora upočasnit. Trije pasovi, trije avti in en mora čakat!
A ni razlika očitna? V enem primeru ta dva bumbarja ne kršita zakona in je dejanje vsaj delno opravičeno, v drugem pa dela tisti na srednjem pasu prekršek, oba pa čisto nepotrebno zgago, ker en pas ostane prost. Situacija je slabša, ker ima dejansko cel pas prost in ga ne sme izkoristit.
~toMmy~ je napisal/-a:Izraz ni primeren, ker tudi če voziš 400km/h in je skrajni desni pas prost, ga moraš uporabit, ta izraz pa daje slutit, da je namenjen samo počasni vožnji,
Ja in kaj potem? Saj je hitrejšim na voljo še prehitevalni pas, ne vem kje je tu problem...kar je za nekoga recimo manj kot 80 km/h in se bo potem lepo s svojimi 105km/h drkal po srednjem, desni bo pa prost!
Oprosti, ampak če se ti zdi tako zelo nevarno "na vsak način menjat pas", potem iskreno povedano ne vem, kaj delaš na (avto)cesti
Ja: Točno tako. Zakaj bi povečeval tveganje, če ni nujno treba?, najbolj da takim speljejo lasten pas od štarta do cilja, ker vse ostalo so potencialno nevarne situacije!
Torej če te prav razumem, je bolj nevarno menjat pas nekomu, ki vozi relativno počasi, kot tistemu, ki prehiteva z višjo hitrostjo?Razširitev itak ni "nevarna", ko gredo pa trije pasovi nazaj v dva, je za počasne nevarno menjat pas, hitri naj se pa milo rečeno je**** ?
Ni rečeno, da je slepo sledenje vsem predpisom res pametno ravnanje, če so določeni predpisi pač kretenski.Spet ta tema pojasnjuje, zakaj je situacija takšna, kot je! Prav za vsako napačno ravnanje se iščejo takšni in drugačni izgovori, vsak bi si najraje vse prilagodil tako, kot njemu paše... no v bistvu se to tudi počne na cestah, zato pa je taka štala pri nas!
Točno tako, in strinjam se tudi v bistvu z vsem ostalim kar je napisal @BBoss.BBoss je napisal/-a:Upam, da pri današnji gostoti prometa je strogo spoštovanje tega člena zakona lahko tudi izredno nevarno. ...
...
Tako, da normalno hitre voznike ne moremo obsojat, da se ne držijo pravila, lahko pa tiste (predvsem tovorna vozila), ki peljejo z 80km/h po voznem pasu pri tem, da je počasni pas prazen in to z razlogom, da je preozek ali preveč zmahan (kolesnice).
?
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 28 gostov