blazkom je napisal/-a:A ne piše na znako za počasn pas da min. hitrost 50 na njem?
luky je napisal/-a:blazkom je napisal/-a:A ne piše na znako za počasn pas da min. hitrost 50 na njem?
Mislim da piše pas za vozila ki vozijo počasneje oziroma ne morejo hitreje kot 50km/h
peroRS je napisal/-a:Pred eno uro grem po Ljubljanski obvoznici proti Golovcu (bilo je precej gneče). Pred predorom oz. radarjem zmanjšam na omejitev 80kmh in se prestavim na skrajno desni ("počasni") pas (sem se spomnil te teme). In zopet presenetljivo sem bil na skrajno desnem pasu čisto sam (leva dva pasova sta bila precej zabasana). Kar je pa še večja žalost, da sem bil s svojimi skromnimi 80kmh hitrejši od avtov na levih pasovih
![]()
Me pa prav zanima reakcija kakšne provide, ko bi videli, da kao "prehitevam kolono po desni".
sonic je napisal/-a:Tommy, ampak hipotetično, če jaz pičim 130+ po voznem pasu in pridem do vrhniškega klanca, cesta je pa prazna, zakaj točno je potrebno da grem na počasni pas, ker se je pač pojavil?
peroRS je napisal/-a:Pred eno uro grem po Ljubljanski obvoznici proti Golovcu (bilo je precej gneče). Pred predorom oz. radarjem zmanjšam na omejitev 80kmh in se prestavim na skrajno desni ("počasni") pas (sem se spomnil te teme). In zopet presenetljivo sem bil na skrajno desnem pasu čisto sam (leva dva pasova sta bila precej zabasana). Kar je pa še večja žalost, da sem bil s svojimi skromnimi 80kmh hitrejši od avtov na levih pasovih
![]()
Me pa prav zanima reakcija kakšne provide, ko bi videli, da kao "prehitevam kolono po desni".
~toMmy~ je napisal/-a:Hipotetično, če si čisto sam, niti nima veze, če se ti pa kdo približuje od zadaj, je pa lahko zelo koristno. Fora je v tem, da se vsi še dalje vozijo po srednjem, potem pa zadaj prideta samo dva avtomobila in že nastane "zastoj", to sem že večkrat doživel. Po počasnem pasu se pa da vozit tudi 180+ brez težav vsaj na višnjegorskem in tistem pred Novim mestom.
Zelo pogosto na višnjegorskem čakam dva, ki se prehitevata, med tem ko je počasni prazen, umakne se pa ne noben iz srednjega, zame je to drkanje v glavo tistega zadaj čisto po nepotrebnem! Ne vem a naj še narišem, da bi bilo bolj jasno...
ghandaed je napisal/-a:Problem je v debilni zasnovi avtocest. V Avstriji takih odsekov sploh ne poznajo. Tam imaš mestoma da dvopasovnicah dodaten PREHITEVALNI pas, pri nas pa "pas za počasnejša vozila". In sama logika narekuje da se bo nek avtomobil iz zunanjega prehitevalnega pasu ob zožitvi mnogo enostavneje in varneje vključil na desni pas kot tovornjak iz počasnega na vozni pas.
Pri nas bi morali samo črte med pasovi malo drugače potegnit in bi bila situacija mnogo boljša.
esem je napisal/-a:ghandaed je napisal/-a:Problem je v debilni zasnovi avtocest. V Avstriji takih odsekov sploh ne poznajo. Tam imaš mestoma da dvopasovnicah dodaten PREHITEVALNI pas, pri nas pa "pas za počasnejša vozila". In sama logika narekuje da se bo nek avtomobil iz zunanjega prehitevalnega pasu ob zožitvi mnogo enostavneje in varneje vključil na desni pas kot tovornjak iz počasnega na vozni pas.
Pri nas bi morali samo črte med pasovi malo drugače potegnit in bi bila situacija mnogo boljša.
Kolikor vem, pri nas "pas za počasnejša vozila" na AC/HC z več pasovi uradno ne obstaja več. To je samo naše staro poimenovanje.
Dejstvo je, da je skrajno desni pas, če ni zaseden, "uradni" vozni pas, srednji pa ne, kar pomeni, da imamo tudi pri nas dva prehitevalna pasova, tako kot v Avstriji. Morda so označbe slabše, a to dejstev ne spremeni.
50. člen
(prehitevanje)
(1) Prehitevanje vozil je dovoljeno le po levi strani.
(2) Po desni je dovoljeno prehiteti le:
1. vozilo, ki zavija levo, če je voznik tega vozila dal predpisan znak in je zavzel na vozišču tak položaj, da se da zanesljivo sklepati, da bo zavil levo, in če je na njegovi desni strani dovolj prostora za prehitevanje;
2. vozilo, ki vozi na cesti v naselju, s smernim voziščem z dvema ali več prometnimi pasovi, po prometnem pasu, ki ni skrajno desni;
3. vozilo, ki vozi na ploščadi z več prometnimi pasovi, v katero se razširi smerno vozišče pred cestninsko postajo, na kateri je hitrost omejena na največ 60 km/h.
(3) Prehitevanje po desni strani ni dovoljeno na avtocesti in hitri cesti, razen na ploščadi iz 3. točke drugega odstavka tega člena.
(4) Z globo 100 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ne potrebuje vozniškega dovoljenja, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena.
(5) Z globo 300 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena. Vozniku motornega vozila se izrečejo tudi 3 kazenske točke.
jack86 je napisal/-a:Mimo priključka Grosuplje, se danes zjutraj peljem 135 po tempomatu. En frajer z octavio karavan zapelje na ac in takoj prehiteva kamion, ki se je prav tako priključeval na ac in se peljal prbl 40. Bremzal sem k norc, tako da so se vsi 4-je žmigavci vključil. Seveda sem mu poblendal in trobu. In glej ga frajerja, se umakne na vozni pas, nato pa za mano tik za ritjo in mi blenda... Čedalje več je takih kurcu na naših cestah. To so dobesedno psihoti!
Šeenkrat hvala bogu za abs in dobre gume, kar me je že nekajkrat rešilo iz takih situacij!
BBoss je napisal/-a:~toMmy~ je napisal/-a:Hipotetično, če si čisto sam, niti nima veze, če se ti pa kdo približuje od zadaj, je pa lahko zelo koristno. Fora je v tem, da se vsi še dalje vozijo po srednjem, potem pa zadaj prideta samo dva avtomobila in že nastane "zastoj", to sem že večkrat doživel. Po počasnem pasu se pa da vozit tudi 180+ brez težav vsaj na višnjegorskem in tistem pred Novim mestom.
Zelo pogosto na višnjegorskem čakam dva, ki se prehitevata, med tem ko je počasni prazen, umakne se pa ne noben iz srednjega, zame je to drkanje v glavo tistega zadaj čisto po nepotrebnem! Ne vem a naj še narišem, da bi bilo bolj jasno...
Načeloma drži kar praviš ampak samo takrat, ko ni prometa. Takrat, je pa praktično vseeno na katerem pasu si, če si sam na cesti saj ne oviraš nikogar. Največkrat se pa danes dogaja, da po srednjem pasu vozi teleban nekje 100-110km/h in se smatra za najbolj varnega voznika na svetu, ker vozi počasi. Ti pa "priletiš neznanskih" 130 ali celo več po počasnem pasu, po desni ne smeš torej moraš zamenjati dva pasa iz skrajne desne na skrajno levo, da greš lahko mimo, kar je lahko zelo nevarno saj mimogrede spregledaš nekoga s približno enako hitrostjo, ki je že na prehitevalnem pasu. Ogledala ti v takih primerih kej dosti ne pomagajo, saj je avto preveč levo, da bi bil viden v levem ogledalu in tudi pri pogledu, čez ramo se zaradi oddaljenosti (manjša silhueta) skrije v mrtvi kot.
Pravilno v takem primeru bi torej bilo najprej preverit, če lahko menjaš en pas, ga nato zamenjat in nato celo proceduro še enkrat ponovit za menjavo pasu iz srednjega na levi pas. Cela procedura pa lahko traja toliko časa, da je ali neizvedljiva ali pa čisto preveč stresna za normalno vožnjo sploh, če moraš to kar naprej ponavlajat z vsakim "varnim" voznikom na srednjem pasu.
Kljub temu, da so pravila jasna je vseeno zadevo treba gledat iz dejanskega stanja na cestah in če nekdo vozi na zgornjem robu omejitev na AC mislim, da je vseeno najmanj nevarno, da uporablja srednji pas in da se počasni res uporablja za počasna vozila, čemur je v principu tudi namenjen. Ko pa bomo enkrat imeli tropasovnico na vseh AC-jih pa bom govoril drugače saj na ravnih delih to ne bo več počasni pas ampak normalno vozni pas.
Po drugi strani bi pa glede na trenutno stanje še največ naredili odgovorni s serijo izobraževalnih prispevkov, ki bi ljudem tudi preko medijev tupili v glavo pravila predvsem pa vozniški bonton. Recimo tako kot tisti kratki klipi o privezovanju, izsiljevanju motoristov, kresničkah ipd. Tako bi mogoče "varne" voznike le podučili, da z nizko hitrostjo še niso vzor varnosti, če so pri tem ovira na cesti vsem drugim in s tem tudi dostikrat vzrok za nesrečo (posredno ali pa neposredno).
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov