Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Na AC/HC s 3 pasovi v eno smer morajo vozila voziti po skrajnem desnem pasu, ki ni zaseden. 150 €

Vem za ta člen in se ga držim
158
59%
Vem za ta člen, a se ga praktično ne držim
18
7%
Prvič slišim
52
20%
Vedno vozim po prehitevalnem pasu
9
3%
Pravila me ne zanimajo, vozim po občutku in brez oviranja drugih
29
11%

Skupaj glasov : 266

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Re: Telebani na cesti (Anketa)

Napisal/-a sonic So mar 03, 2012 8:04 pm

Tommy, ampak hipotetično, če jaz pičim 130+ po voznem pasu in pridem do vrhniškega klanca, cesta je pa prazna, zakaj točno je potrebno da grem na počasni pas, ker se je pač pojavil?
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

blazkom
Stalni uporabnik

Napisal/-a blazkom So mar 03, 2012 8:28 pm

A ne piše na znako za počasn pas da min. hitrost 50 na njem?

Luky
Nov uporabnik

Napisal/-a Luky So mar 03, 2012 9:23 pm

blazkom je napisal/-a:A ne piše na znako za počasn pas da min. hitrost 50 na njem?

Mislim da piše pas za vozila ki vozijo počasneje oziroma ne morejo hitreje kot 50km/h

blazkom
Stalni uporabnik

Napisal/-a blazkom So mar 03, 2012 10:15 pm

Se pravi ker lahko grem hitreje lahko vozim po voznem pasu. Sej dvomm da tud un k je zakon napisu čist zastop tole :P

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Napisal/-a primozek68 So mar 03, 2012 10:16 pm

luky je napisal/-a:
blazkom je napisal/-a:A ne piše na znako za počasn pas da min. hitrost 50 na njem?

Mislim da piše pas za vozila ki vozijo počasneje oziroma ne morejo hitreje kot 50km/h

A ha ha ha ha......
Sex turns gay people into Mexicans.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS So mar 03, 2012 10:23 pm

Pred eno uro grem po Ljubljanski obvoznici proti Golovcu (bilo je precej gneče). Pred predorom oz. radarjem zmanjšam na omejitev 80kmh in se prestavim na skrajno desni ("počasni") pas (sem se spomnil te teme :D ). In zopet presenetljivo sem bil na skrajno desnem pasu čisto sam (leva dva pasova sta bila precej zabasana). Kar je pa še večja žalost, da sem bil s svojimi skromnimi 80kmh hitrejši od avtov na levih pasovih :roll:

Me pa prav zanima reakcija kakšne provide, ko bi videli, da kao "prehitevam kolono po desni". :roll:

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf So mar 03, 2012 10:37 pm

Slika

Prepisano iz knjige cpp-ja :mrgreen:
Označuje začetek prometnega pasu, po katerem mora voziti počasno vozilo, ki vozi s hitrostjo, manjšo od hitrosti, ki jo določa vstavljen znak (30 km/h)

PS: na avtocesti se pa ve kašne so omejitve
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Luky
Nov uporabnik

Napisal/-a Luky Ne mar 04, 2012 12:35 am

peroRS je napisal/-a:Pred eno uro grem po Ljubljanski obvoznici proti Golovcu (bilo je precej gneče). Pred predorom oz. radarjem zmanjšam na omejitev 80kmh in se prestavim na skrajno desni ("počasni") pas (sem se spomnil te teme :D ). In zopet presenetljivo sem bil na skrajno desnem pasu čisto sam (leva dva pasova sta bila precej zabasana). Kar je pa še večja žalost, da sem bil s svojimi skromnimi 80kmh hitrejši od avtov na levih pasovih :roll:

Me pa prav zanima reakcija kakšne provide, ko bi videli, da kao "prehitevam kolono po desni". :roll:

Oprosti ampak mislim da si imel srečo ker ni bilo policistov sicer te bi ustavili in napisali kazen za prehitevanje po desni.

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Ne mar 04, 2012 12:46 am

Nevem če je to ravno res, saj je se je vozil po omejitvi, prehitevati ne smeš po odstavnem pasu.

Uporabniški avatar
javr
Novinec

Napisal/-a javr Ne mar 04, 2012 2:39 am

problem: iz BTC do avtoceste smer MB. Kako se vozi po tistih cestah, preden prideš do avtoceste ??
Iz BTC (pri Baumaxu) zavijem desno.
Potem pa se začne: kažipot za avtocesto smer MB me pripelje na cesto, ki je (po vsej verjetnosti) enosmerna, a brez kakršnihkoli talnih oznak !
Sedaj sem se že naučil, da moram voziti skrajno levo, da brez težav pridem do AC. Prej pa sem telovadil sem in tja: normalno po desni, pridem do naslednjega križišča, ne morem zaviti levo-naravnost, ker me nihče ne spusti noter. Si ne zapomnim križišč na pamet, pa naslednjič vozim kar po sredini. Seveda trobijo in blendajo. itd.
V GLAVNEM: zakaj se na takšne ceste, kot je iz BTC proti MB, ne da narisati nekih talnih oznak, da bi se takšnim, ki že 500 metrov pred križiščem ne vemo na pamet kam moramo zaviti, olajšali vožnjo ??

Drugi primer: cestninska postaja, vstopi: 1. vinjeta, 2. vinjeta, 3. tovornjaki, 4. tovornjaki. Če vstopiš v "2. vinjeta", si pri izstopu v smrtni nevarnosti, da priletiš naravnost pod kolesa tovornjaka, ki folgas pospešuje iz tretjega ali četrtega na drugi (vozni) pas. Dvakrat sem moral divje zavirati, da sem odnesel celo kožo (nevarnost, da mi kdo prileti v rit), sedaj sem se naučil, da moram tu biti skrajno previden. Po pasu "1. vinjeta" raje ne vozim, ker sem eden redkih bedakov, ki pred cestninsko postajo vsaj približno skušajo upoštevati tiste table 100, 80, 60, 40. In potem seveda živčno blendanje, hupanje in kar je še te slovenske kulture.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Ne mar 04, 2012 3:44 am

sonic je napisal/-a:Tommy, ampak hipotetično, če jaz pičim 130+ po voznem pasu in pridem do vrhniškega klanca, cesta je pa prazna, zakaj točno je potrebno da grem na počasni pas, ker se je pač pojavil?

Hipotetično, če si čisto sam, niti nima veze, če se ti pa kdo približuje od zadaj, je pa lahko zelo koristno. Fora je v tem, da se vsi še dalje vozijo po srednjem, potem pa zadaj prideta samo dva avtomobila in že nastane "zastoj", to sem že večkrat doživel. Po počasnem pasu se pa da vozit tudi 180+ brez težav vsaj na višnjegorskem in tistem pred Novim mestom.

Zelo pogosto na višnjegorskem čakam dva, ki se prehitevata, med tem ko je počasni prazen, umakne se pa ne noben iz srednjega, zame je to drkanje v glavo tistega zadaj čisto po nepotrebnem! Ne vem a naj še narišem, da bi bilo bolj jasno...

peroRS je napisal/-a:Pred eno uro grem po Ljubljanski obvoznici proti Golovcu (bilo je precej gneče). Pred predorom oz. radarjem zmanjšam na omejitev 80kmh in se prestavim na skrajno desni ("počasni") pas (sem se spomnil te teme :D ). In zopet presenetljivo sem bil na skrajno desnem pasu čisto sam (leva dva pasova sta bila precej zabasana). Kar je pa še večja žalost, da sem bil s svojimi skromnimi 80kmh hitrejši od avtov na levih pasovih :roll:

Ja saj tam je tudi standard, da se vsi bojijo desnega kot vrag križa. Pa recimo ko zapelješ iz dolenjskega konca v Golovec, je čez cel tunel in še malo naprej tretji pas, ampak obvezno vsi takoj rinejo na srednjega, tako da desni ostane prazen. Ne tako dolgo nazaj sem se tam vključil za enim enoprostorcem in zapeljal na srednji pas ter pospeševal oz. ga prehiteval, on je pa začel rinit iz desnega na srednjega direktno v mene in me dobesedno prisilil, da sem šel levo! Zaaakaaaaaaaaaj, če gre tisti pas še čez cel tunel??!!! A se ni lažje postopoma vključit kot takoj na začetku na silo rinit, itak se ne sme zavijat desno na njega, se pravi da imajo vsi, ki se vključujejo ogromno prostora, da to izvedejo, kak kilometer je namenjen izključno za vključevanje! :roll: V prometni konici se pa itak srednji in levi zabašeta, po desnem bi pa lahko teoretično vozil kolikor avto da od sebe.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Ne mar 04, 2012 9:52 am

lanciahf, ravno na prejšnji strani sem tisto tablo prilepil. ;)
Slika

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Ne mar 04, 2012 10:16 am

saj ravno zato sem tudi dal ta znak, ker si ga je vsak po svoje razlagal ;)

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Ne mar 04, 2012 1:02 pm

~toMmy~ je napisal/-a:Hipotetično, če si čisto sam, niti nima veze, če se ti pa kdo približuje od zadaj, je pa lahko zelo koristno. Fora je v tem, da se vsi še dalje vozijo po srednjem, potem pa zadaj prideta samo dva avtomobila in že nastane "zastoj", to sem že večkrat doživel. Po počasnem pasu se pa da vozit tudi 180+ brez težav vsaj na višnjegorskem in tistem pred Novim mestom.

Zelo pogosto na višnjegorskem čakam dva, ki se prehitevata, med tem ko je počasni prazen, umakne se pa ne noben iz srednjega, zame je to drkanje v glavo tistega zadaj čisto po nepotrebnem! Ne vem a naj še narišem, da bi bilo bolj jasno...

Načeloma drži kar praviš ampak samo takrat, ko ni prometa. Takrat, je pa praktično vseeno na katerem pasu si, če si sam na cesti saj ne oviraš nikogar. Največkrat se pa danes dogaja, da po srednjem pasu vozi teleban nekje 100-110km/h in se smatra za najbolj varnega voznika na svetu, ker vozi počasi. Ti pa "priletiš neznanskih" 130 ali celo več po počasnem pasu, po desni ne smeš torej moraš zamenjati dva pasa iz skrajne desne na skrajno levo, da greš lahko mimo, kar je lahko zelo nevarno saj mimogrede spregledaš nekoga s približno enako hitrostjo, ki je že na prehitevalnem pasu. Ogledala ti v takih primerih kej dosti ne pomagajo, saj je avto preveč levo, da bi bil viden v levem ogledalu in tudi pri pogledu, čez ramo se zaradi oddaljenosti (manjša silhueta) skrije v mrtvi kot.

Pravilno v takem primeru bi torej bilo najprej preverit, če lahko menjaš en pas, ga nato zamenjat in nato celo proceduro še enkrat ponovit za menjavo pasu iz srednjega na levi pas. Cela procedura pa lahko traja toliko časa, da je ali neizvedljiva ali pa čisto preveč stresna za normalno vožnjo sploh, če moraš to kar naprej ponavlajat z vsakim "varnim" voznikom na srednjem pasu.

Kljub temu, da so pravila jasna je vseeno zadevo treba gledat iz dejanskega stanja na cestah in če nekdo vozi na zgornjem robu omejitev na AC mislim, da je vseeno najmanj nevarno, da uporablja srednji pas in da se počasni res uporablja za počasna vozila, čemur je v principu tudi namenjen. Ko pa bomo enkrat imeli tropasovnico na vseh AC-jih pa bom govoril drugače saj na ravnih delih to ne bo več počasni pas ampak normalno vozni pas.

Po drugi strani bi pa glede na trenutno stanje še največ naredili odgovorni s serijo izobraževalnih prispevkov, ki bi ljudem tudi preko medijev tupili v glavo pravila predvsem pa vozniški bonton. Recimo tako kot tisti kratki klipi o privezovanju, izsiljevanju motoristov, kresničkah ipd. Tako bi mogoče "varne" voznike le podučili, da z nizko hitrostjo še niso vzor varnosti, če so pri tem ovira na cesti vsem drugim in s tem tudi dostikrat vzrok za nesrečo (posredno ali pa neposredno).

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Ne mar 04, 2012 1:30 pm

ghandaed je napisal/-a:Problem je v debilni zasnovi avtocest. V Avstriji takih odsekov sploh ne poznajo. Tam imaš mestoma da dvopasovnicah dodaten PREHITEVALNI pas, pri nas pa "pas za počasnejša vozila". In sama logika narekuje da se bo nek avtomobil iz zunanjega prehitevalnega pasu ob zožitvi mnogo enostavneje in varneje vključil na desni pas kot tovornjak iz počasnega na vozni pas.

Pri nas bi morali samo črte med pasovi malo drugače potegnit in bi bila situacija mnogo boljša.

Kolikor vem, pri nas "pas za počasnejša vozila" na AC/HC z več pasovi uradno ne obstaja več. To je samo naše staro poimenovanje.
Dejstvo je, da je skrajno desni pas, če ni zaseden, "uradni" vozni pas, srednji pa ne, kar pomeni, da imamo tudi pri nas dva prehitevalna pasova, tako kot v Avstriji. Morda so označbe slabše, a to dejstev ne spremeni.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Ne mar 04, 2012 1:37 pm

esem je napisal/-a:
ghandaed je napisal/-a:Problem je v debilni zasnovi avtocest. V Avstriji takih odsekov sploh ne poznajo. Tam imaš mestoma da dvopasovnicah dodaten PREHITEVALNI pas, pri nas pa "pas za počasnejša vozila". In sama logika narekuje da se bo nek avtomobil iz zunanjega prehitevalnega pasu ob zožitvi mnogo enostavneje in varneje vključil na desni pas kot tovornjak iz počasnega na vozni pas.

Pri nas bi morali samo črte med pasovi malo drugače potegnit in bi bila situacija mnogo boljša.

Kolikor vem, pri nas "pas za počasnejša vozila" na AC/HC z več pasovi uradno ne obstaja več. To je samo naše staro poimenovanje.
Dejstvo je, da je skrajno desni pas, če ni zaseden, "uradni" vozni pas, srednji pa ne, kar pomeni, da imamo tudi pri nas dva prehitevalna pasova, tako kot v Avstriji. Morda so označbe slabše, a to dejstev ne spremeni.

Po tej logiki se potem tisti moj primer nekaj postov višje šteje kot kršenje zakona (prehitevanje po desni), čeprav sem delal vse po zakonu (vožnja po skrajno desnem voznem pasu po omejitvi). :roll:

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem Ne mar 04, 2012 1:44 pm

50. člen

(prehitevanje)

(1) Prehitevanje vozil je dovoljeno le po levi strani.

(2) Po desni je dovoljeno prehiteti le:

1. vozilo, ki zavija levo, če je voznik tega vozila dal predpisan znak in je zavzel na vozišču tak položaj, da se da zanesljivo sklepati, da bo zavil levo, in če je na njegovi desni strani dovolj prostora za prehitevanje;

2. vozilo, ki vozi na cesti v naselju, s smernim voziščem z dvema ali več prometnimi pasovi, po prometnem pasu, ki ni skrajno desni;

3. vozilo, ki vozi na ploščadi z več prometnimi pasovi, v katero se razširi smerno vozišče pred cestninsko postajo, na kateri je hitrost omejena na največ 60 km/h.

(3) Prehitevanje po desni strani ni dovoljeno na avtocesti in hitri cesti, razen na ploščadi iz 3. točke drugega odstavka tega člena.

(4) Z globo 100 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ne potrebuje vozniškega dovoljenja, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena.

(5) Z globo 300 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena. Vozniku motornega vozila se izrečejo tudi 3 kazenske točke.

Vožnja kolone mimo druge kolone se ne šteje za prehitevanje. Če sta na srednjem in na skrajno desnem pasu koloni, je desna lahko hitrejša - po pravilih.

MotoNimfa
Nov uporabnik

Re: Cepci na cesti

Napisal/-a MotoNimfa Ne mar 04, 2012 4:41 pm

jack86 je napisal/-a:Mimo priključka Grosuplje, se danes zjutraj peljem 135 po tempomatu. En frajer z octavio karavan zapelje na ac in takoj prehiteva kamion, ki se je prav tako priključeval na ac in se peljal prbl 40. Bremzal sem k norc, tako da so se vsi 4-je žmigavci vključil. Seveda sem mu poblendal in trobu. In glej ga frajerja, se umakne na vozni pas, nato pa za mano tik za ritjo in mi blenda... Čedalje več je takih kurcu na naših cestah. To so dobesedno psihoti!

Šeenkrat hvala bogu za abs in dobre gume, kar me je že nekajkrat rešilo iz takih situacij!

Tudi sama sem imela podobno situacijo par tednov nazaj in to ni redkost -.- Žalostno!
Kombi prevozi in selitveni servis

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic Ne mar 04, 2012 5:31 pm

BBoss je napisal/-a:
~toMmy~ je napisal/-a:Hipotetično, če si čisto sam, niti nima veze, če se ti pa kdo približuje od zadaj, je pa lahko zelo koristno. Fora je v tem, da se vsi še dalje vozijo po srednjem, potem pa zadaj prideta samo dva avtomobila in že nastane "zastoj", to sem že večkrat doživel. Po počasnem pasu se pa da vozit tudi 180+ brez težav vsaj na višnjegorskem in tistem pred Novim mestom.

Načeloma drži kar praviš ampak samo takrat, ko ni prometa. Takrat, je pa praktično vseeno na katerem pasu si, če si sam na cesti saj ne oviraš nikogar. Največkrat se pa danes dogaja, da po srednjem pasu vozi teleban nekje 100-110km/h in se smatra za najbolj varnega voznika na svetu, ker vozi počasi. Ti pa "priletiš neznanskih" 130 ali celo več po počasnem pasu, po desni ne smeš torej moraš zamenjati dva pasa iz skrajne desne na skrajno levo, da greš lahko mimo, kar je lahko zelo nevarno saj mimogrede spregledaš nekoga s približno enako hitrostjo, ki je že na prehitevalnem pasu. Ogledala ti v takih primerih kej dosti ne pomagajo, saj je avto preveč levo, da bi bil viden v levem ogledalu in tudi pri pogledu, čez ramo se zaradi oddaljenosti (manjša silhueta) skrije v mrtvi kot.

Pravilno v takem primeru bi torej bilo najprej preverit, če lahko menjaš en pas, ga nato zamenjat in nato celo proceduro še enkrat ponovit za menjavo pasu iz srednjega na levi pas. Cela procedura pa lahko traja toliko časa, da je ali neizvedljiva ali pa čisto preveč stresna za normalno vožnjo sploh, če moraš to kar naprej ponavlajat z vsakim "varnim" voznikom na srednjem pasu.

Kljub temu, da so pravila jasna je vseeno zadevo treba gledat iz dejanskega stanja na cestah in če nekdo vozi na zgornjem robu omejitev na AC mislim, da je vseeno najmanj nevarno, da uporablja srednji pas in da se počasni res uporablja za počasna vozila, čemur je v principu tudi namenjen. Ko pa bomo enkrat imeli tropasovnico na vseh AC-jih pa bom govoril drugače saj na ravnih delih to ne bo več počasni pas ampak normalno vozni pas.

Po drugi strani bi pa glede na trenutno stanje še največ naredili odgovorni s serijo izobraževalnih prispevkov, ki bi ljudem tudi preko medijev tupili v glavo pravila predvsem pa vozniški bonton. Recimo tako kot tisti kratki klipi o privezovanju, izsiljevanju motoristov, kresničkah ipd. Tako bi mogoče "varne" voznike le podučili, da z nizko hitrostjo še niso vzor varnosti, če so pri tem ovira na cesti vsem drugim in s tem tudi dostikrat vzrok za nesrečo (posredno ali pa neposredno).

Torej po tvojih besedah, zakon o hitrosti določa, da se MORA vsak udeleženec, ki se 'priklopi' na AC držati točno 130km/h, ali malo več? Torej ko se srečata tisti, ki vozi točno 130km/h in tisti, ki malo več (cca 140km/h); praviš da pri tem ne more priti do naleta? Seveda lahko pride, ampak do manjše škode, pa tudi malo verjetno je, boš rekel. Seveda pa zakon določuje hitrost od 65km/h - 130km/h. Če bi se vsi vozili 130km/h, nebi prišlo do zastojev? Kako bi se pa prehitevali? Na naših AC se je NEMOGOČE voziti 130km/h, ker:
-naletiš na voznem na tovornjakarje
-težko prehitiš vozilo na voznem, ker je na prehitevalnem gneča
-je na prehitevalnem počasnejši od tebe
-se ti to dogaja celih 100km, eno in isto....

Glede na vse te stvari, katere so na cesti, sem sam sklenil kompromis, zato vozim pod 130km/h. Zakaj? Ne da se mi stalno bremzat, čakat, prosit.. In pa kar je glavno, uporabljam 3-tji pas. Tudi pri hitrosti 130km/h; če že vozim tak.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem Ne mar 04, 2012 6:09 pm

Gosic, povej, natančno kje si razumel, da se mora vozit 130.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov