Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Re: Slo vinjeta?... elektronsko cestninjenje...

Napisal/-a lisko Če sep 19, 2013 4:46 am

R clio 1.9 letna dajatev 150eur vinjeta 110
Jeep cherokee 2.5 letna dajatev 150 eur vinjeta 220

kje je logika?
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Če sep 19, 2013 7:46 am

Logike ni sploh, kot smo že ugotovili.
Dejansko bi glede na maso morali cestnine plačevati samo tovornjaki, ker mislim da zveza med učinkom na asfalt in maso vozila ni linearna ampak eksponentna. Torej tisoči avtov ne uničijo toliko ceste kot tovornjak.
Da se pa cestnine in vinjete obračunavajo glede na kubaturo mašine in celo "višino nad sprednjo osjo", je pa lahko prišlo na misel le najbolj zahojenemu birokratu.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica Če sep 19, 2013 7:52 am

Karikatura v današnjih novicah :D

Slika
1992 Fiat Uno 60 SX
1988 Peugeot 205 1.1 GR - Starodobnik
1991 Citroen ZX 1,6i Aura

Uporabniški avatar
petrolhead_RS
Nov uporabnik

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Če sep 19, 2013 2:29 pm

petrolhead_RS je napisal/-a:Še čehi se zgražajo(v komentarjih):
http://www.auto.cz/cesta-chorvatska-prodrazi-slovinsko-zdrazi-dlnitn-znmky-76799

Ne bit tolk hlapčevski - boli nas falus kaj čehi pravijo. Če bo hotu kombije tukaj vozit bo pač plačal, če ne naj gre pa čez Avstrijo, če misli, da bo ceneja, oziroma madžarsko. Sej ne da zagovarjam podražitve sam, da nas pa skrbi še tazadnj čeh, ki zdaj nerga je pa tud mem. Tko kot se moram sam soočiti z visokimi cenami cestnine v drugih državah se bo tud čeh moral.

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 Če sep 19, 2013 3:21 pm

BBoss je napisal/-a:Ne bit tolk hlapčevski - boli nas falus kaj čehi pravijo. Če bo hotu kombije tukaj vozit bo pač plačal, če ne naj gre pa čez Avstrijo, če misli, da bo ceneja, oziroma madžarsko. Sej ne da zagovarjam podražitve sam, da nas pa skrbi še tazadnj čeh, ki zdaj nerga je pa tud mem. Tko kot se moram sam soočiti z visokimi cenami cestnine v drugih državah se bo tud čeh moral.

Malo ti dam prav malo pa tudi ne. Sicer je načeloma tudi meni vseeno za enega čeha in mi je bolj pomebno, da je za nas državljane slo bolj ugodno in prav ampak žal tudi to ni, na nobenem področju. Prav tako nikakor ni preveč dobro lupit tuje obiskovalce v naši državi, ki že zdaj nima od turizma toliko, kot bi lahko imela. Verjetno malokdo razume, da je možno ogromno zaslužiti z enodnevnimi turisti, ki obiščejo našo deželo ampak ne z dragimi vinjetami, te odganjajo takšne turiste in tako je slovenija samo tranzitna dežela in to pretirano izkorišča. To pač ni v redu. Tako se ne dela posla to je navadno odiranje na kratki rok...ampak to je verjetno že druga zgodba..

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio Če sep 19, 2013 5:38 pm

Kako so bile tarife določene pred uvedbo vinjet? Zgolj iz radovednosti me zanima kaj je bil nekdaj mejnik, da je nekdo plačal več, nekdo pa manj.
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Pe sep 20, 2013 3:15 pm

Naj nekdo poisce...a ce me spomin ne vara..
Motorna kolesa
Avti
Avto s prikolico vecjonod dolzine x
Kombi,poltovornjak
Tovornjak do 7.5t
avtobus
Priklopnik

Mogoc sem kaj pozabu mogoce mogoce sem napisal prevec. A vem da je bilo kr nekaj razredov.
So zaceli v vladi ugotavljat da je vse vec enoprostorcev? In je pac treba lupit...
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio Pe sep 20, 2013 4:00 pm

lisko je napisal/-a:Naj nekdo poisce...a ce me spomin ne vara..
Motorna kolesa
Avti
Kombi,poltovornjak
Tovornjak do 7.5t
avtobus
Priklopnik

Mogoc sem kaj pozabu mogoce mogoce sem napisal prevec. A vem da je bilo kr nekaj razredov.
So zaceli v vladi ugotavljat da je vse vec enoprostorcev? In je pac treba lupit...

Sem bolj mislil po kakem kopitu je bil določen kombi? Nek kazalec, indikator je moral obstajati?

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Pe sep 20, 2013 4:12 pm

lisko je napisal/-a:Naj nekdo poisce...a ce me spomin ne vara..
Motorna kolesa
Avti
Kombi,poltovornjak
Tovornjak do 7.5t
avtobus
Priklopnik

Najdeno. Tile 4 razredi so bili do 2004/05, se pravi do uredbe vinjet. Zanimivo je videti tudi ceno ter nenazadnje tudi zloglasnih "1.30m" v vseh 4 rubrikah <>.

Slika
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Pe sep 20, 2013 6:53 pm

:roll: Kdo bo reševal DARS

Slika
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Pe sep 20, 2013 7:54 pm

Za kanguja je vinjeta 110 e da se ne boste razpočili
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
Kukec
Stalni uporabnik

Napisal/-a Kukec Pe sep 20, 2013 8:20 pm

še nissan pathfinder spada do 1.30m, ki je kar ogromen proti avtu razreda "golf".
Koliko je dejansko osebnih avtov ki bi padli v razred 220€? kak ameriški terenec že verjetno?

LP

ma_hi
Novinec

Kraj: Portorož

Napisal/-a ma_hi Pe sep 20, 2013 8:37 pm

Kot da ne bi razumeli simbolike.....

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio Po sep 23, 2013 9:49 am

MacTron je napisal/-a:
Najdeno. Tile 4 razredi so bili do 2004/05, se pravi do uredbe vinjet. Zanimivo je videti tudi ceno ter nenazadnje tudi zloglasnih "1.30m" v vseh 4 rubrikah <>.

http://beta2.finance.si/pics/cache_F0/F04DO_cest_kompolje_koki.1054483344.jpg

Toplo priporočam, da si vsak ogleda to tabelo. Ne spomnim se, da bi se takrat kdo zgražal nad omenjenim sistemom?

PS: glede zgornje slike:
- invalidi so opravičeni plačevanja cestnih dajatev ob registraciji; pa tudi kar sem sam videl, vozijo navadna cestna vozila. Tovrstne kombije uporabljajo podjetja, katerim podražitev vinjete na 220 € ne predstavlja pogubnega stroška.
- sp-jevci navadno bolj uporabljajo AC kot standardni uporabniki; poleg tega so iz naslova sp-ja deležni drugih ugodnosti pri nakupu tovornegaa vozila (tudi Toyote Yaris in Clia...)
- športni avtomobil je še vedno osebno vozilo; ima pa zato toliko več kW (in verjetno tudi ccm) - upam, da veste kam ciljam. Menim, da se mi ni potrebno dotikati porabe goriva in trošarin?

Naša država ni tako slaba v svoji osnovi - ustavi se pri naših zaposlenih. Stvar je le v tem da znate vsi pljuvati po forumuh. Še vedno se lahko zberete in registrirate kot stranka ter kandidirate na volitvah s svojim programom. Prostovoljim pristopiti in pomagati ;)
Zadnjič spremenil odprti clio, dne Po sep 23, 2013 9:59 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Po sep 23, 2013 9:58 am

Zakaj se ni nihče zgražal?

Mogoče zaradi cene, ki je bila zgolj 40% višja od normalnega avta in ne 100%, morda pa tudi zaradi dejstva, da potniškim kombijem na cestninski postaji skoraj nikoli ni bilo treba plačati višje tarife. Torej že takrat je bilo to merilo kar nekaj in ga je tudi študent v cestninski postaji tako upošteval.
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio Po sep 23, 2013 10:05 am

J.McLane je napisal/-a:Zakaj se ni nihče zgražal?

Mogoče zaradi cene, ki je bila zgolj 40% višja od normalnega avta in ne 100%, morda pa tudi zaradi dejstva, da potniškim kombijem na cestninski postaji skoraj nikoli ni bilo treba plačati višje tarife. Torej že takrat je bilo to merilo kar nekaj in ga je tudi študent v cestninski postaji tako upošteval.

Se voziš kaj po Italiji? Tudi tam velja isto merilo, samo da se ga držijo... Vas pač moti, da bo sedaj dejansko veljal nek red? Jaz tudi plačujem 110 € zgolj in izključno za uporabo obvoznice, pa se s tem ne strinjam. Plačam jo pa vseeno, ker "smo se tako dogovorili" na volitvah.

J1897
Novinec

Napisal/-a J1897 Po sep 23, 2013 8:22 pm

odprti clio je napisal/-a:
J.McLane je napisal/-a:Zakaj se ni nihče zgražal?

Se voziš kaj po Italiji? Tudi tam velja isto merilo, samo da se ga držijo... Vas pač moti, da bo sedaj dejansko veljal nek red? Jaz tudi plačujem 110 € zgolj in izključno za uporabo obvoznice, pa se s tem ne strinjam. Plačam jo pa vseeno, ker "smo se tako dogovorili" na volitvah.

Čakaj, to sem že v parih medijih zasledil, so pa moje izkušnje v praksi drugačne. Namreč, pred kakimi 3-4 meseci sem se z avtovleko peljal po avtocesti v Italiji (A4, Gorica - Benetke) in je bila cestnina popolnoma enaka kot za osebni avto, mislim da 8€. Avtovleka pa je bila Ivecotov kamion, ne kakšen avto ali pa kombi s prikolico. Tako da ne vem od kje so potegnili ta podatek da je v Italiji isto kot pri nas? Morda gledajo na teh 1,3m pri plačilu cestne takse, kar pa se cestnin tiče, pa sem prepričan, da situacija ni taka, kot pri nas. Razen če so slučajno v zadnjih 3-4 mesecih kaj menjali...

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane To sep 24, 2013 7:46 am

V Italiji potegneš listek iz avtomata, nikjer ni posebej gumba za kombi ali kaj drugega, je samo en listek. Pri plačilu pa itak postaje z živim osebjem praktično ni več in so samo avtomati, daš notri kreditno, ne pritisneš nič, še pina ti ni treba tipkat in gasa dalje.

Drugače pa si jaz ne lastim kombija, in do prve avtoceste imam 30 km, vinjeto plačujem zato ker grem kdaj proti morju, se kdaj peljem po obvoznici ali grem proti Avstriji na smučarijo. Lahko bi se jebal s tedenskimi ampak že na roke lahko preštejem, da bi me to prišlo več, pa še drgnit bi moral šipe.
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio To sep 24, 2013 1:05 pm

J1897 je napisal/-a:Čakaj, to sem že v parih medijih zasledil, so pa moje izkušnje v praksi drugačne. Namreč, pred kakimi 3-4 meseci sem se z avtovleko peljal po avtocesti v Italiji (A4, Gorica - Benetke) in je bila cestnina popolnoma enaka kot za osebni avto, mislim da 8€. Avtovleka pa je bila Ivecotov kamion, ne kakšen avto ali pa kombi s prikolico. Tako da ne vem od kje so potegnili ta podatek da je v Italiji isto kot pri nas? Morda gledajo na teh 1,3m pri plačilu cestne takse, kar pa se cestnin tiče, pa sem prepričan, da situacija ni taka, kot pri nas. Razen če so slučajno v zadnjih 3-4 mesecih kaj menjali...

Zanimivo... Sem maja šel s kombijem v Španijo in sem povsod plačal po ta drugem razdelku, ne prvem za osebna vozila (Renault Master L1H2). Plačeval sem pa z gotovino, tako v Italiji kot Franciji. Aja, tudi v Franciji sem plačeval po dražji tarifi (na že tako pregrešno drage cene). In tudi predor pod Mont Blanc-om sem plačal dražje.

J.McLane je napisal/-a:V Italiji potegneš listek iz avtomata, nikjer ni posebej gumba za kombi ali kaj drugega, je samo en listek. Pri plačilu pa itak postaje z živim osebjem praktično ni več in so samo avtomati, daš notri kreditno, ne pritisneš nič, še pina ti ni treba tipkat in gasa dalje.

Menda je merjenje avtomatsko... Plačal sem isto - al sem šel na levi ali na desni pas... Če sem pritisnil zgornji ali spodnji gumb... Menda ni tudi za tovarnjakarje ista tarifa? Že če bi sklepal, bi rekel, da majo nek avtomatiziran sistem merjenja. Pa tudi bral sem nekje, da ga imajo.

Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov