Petersilj je napisal/-a:Kael: Niso bedaste fore. Prosim pošteno odgovori. S katerim avtom se boš večkrat spravil sebe in druge v kritične in nevarne situacije:
a) 10 let star Renault 5
b) 10 let star BMW 325i
Če si voznik začetnik, je te že dovolj utrudi spremljanje prometa, ne pa obvladovanje močnih avtomobilov. Želim povedat le, da je potrebno biti 'manjši norc', da se z nekim močnim avtom spraviš v kritično sitacijo.
Sicer pa off topic, v 95% primerih leti primerljiv avto s 50% več hitreje. Ibiza gre 190, dvomim da bi šel vaš Renault kaj bolj počasi. Morda te je zavedel sam boljši komfort, večja zvočna izolacija ter seveda drug voznik. Redko kateri mladi divjak vozi Espacea, ibiza pa je itak wanabe športni avtek, s španskim temperamentom
Sam vozim tud ibizo 
Evo ti odgovor Peteršilko :P (zdej tu debatiramo ane, tako da nebo to slučajno zgledalo kot kakšen napad). Po mojem trdnem prepričanju, lahko ti, daš mulcu s dovolj visoko mero pameti v glavi, v roke povsem novega Ferrari Enzota in se bo povsem mirno vozil od prvega dneva - po avtocesti rečmo 150, po mestu 50, zunaj okol 90 pa bo vse ql. Da o vseh elektronskih pripomočkih v takem vozilu ne govorim. Po drugi strani lahko pa daš totalno budali s ravnokar opravljenim izpitom zjahano, 15 let staro petko, katero bo teral kot fukjen po mestu. V večini slovenskih mest (Ljubljana, Celje, Maribor) ko ni prometnih konic, se da s petko brez večjega problema peljat 100 - dovolj je ravnin - in petka + 1000 na uro je dovolj, da v npr bočnem trčenju ubiješ voznika še tako dobrega avta - tudi takovelevarnega novega BMW 7, ali pa kakšnega Volvota. Prav tako je že 70 na uro v ovinek v vasi, mestu dovolj, da te fukne z ovinka in priletiš v mamico s doječkom, tudi če ti otrok skoči pred avto, pri 70 bolj težko odviješ, dobro s 200 konjskim bi šlo mogoče 100, in zagotovo ne odviješ. Tako da moč avta nima veze s tem, koliko kritičnih situacij lahko povzročiš: vse kar se danes pelje po cestah, je dovolj močno, za konstantno povzročanje nevarnih situacij - je pa absolutno res, da močnejši avto - večja končna hitrost. Tudi na avtocesti gre petka 150, 160 in brez težav nagaziš kako počasnelo ki s 100 prehiteva, jo spraviš s ceste in ubiješ. Dobro BMW gre 210+, posledice bi pač bile še malo hujše. Še en arguent proti omejitvi moči: če si omejen na 1.4 in 75 konjev, to pomeni, da česa drugega kot vozila ranga clio ne moreš furat. Upam, da si vozil kej takega (js ibizo) pri 160 in nato kakšen konkreten avto (npr: A6 pri 160). Če je že treba kršit zakone in peljat več. Ibiza pri 160, na zadnjih atomih svoje moči je že nestabilna, prestavljanje iz pasu na pas je bolj podobno plavanju, medtem ko se boš v A6, ali Toledu npr. peljal kot po tračnicah. Prav tako ne vem zakaj, ampak v ibizi sem na volano mnogo bolj čutil sunke bočnega vetra (avto je kr prestavlalo), medtem ko je Toledo lepše stal na cesti ob sunkih. Zato pravim: budala v osnovi nebi smela za volan,... in če si obsojen na 75 KM, tudi zelo težko dobiš dizelsko gnano vozilo, katerega bi kot voznik začetnik želel vozit. Razprav o tem, da so ponavadi večji in težji avtomobili bolj varni že zaradi večje mase + imajo več elektronskih pripomočkov, da popravijo napake, bo voznik z nekaj pameti v dobrem vozilu manj potencionalno nevaren, kot eden s petko. Ravno malčki pa serijsko kaj drugega ko ABS ne premorejo, celo elektronski sistemi niso možni. ESP, TCS in podobne zadeve imajo hitro omejitev: mogoče od 90 KM dalje npr. Zakaj že jim odreči to?
Drugače doma nimamo espaca (zato tudi besedica "npr") v postu, ampak Tourana in jaz Leona ter službenega Audija A6 3.0 TDI s 226 KM (od od mat frajerja), do pred pol leta pa smo imeli ibizo in Toleda. No meni se izteka obdobje mladega voznika - izpit sem naredil pri 22tih - letos bom torej 25 in na rojstni dan sem opravil izpit

ops: . V času dosedaj sem prevozil slabih 100.000 km, podrl drevo na parkirišču, ter enkrat spregledal bel avtu na snegu pa je blo skor čelno pri 50 na uro, sicer brez nesreče (tok, tok). V avtošoli sem vozil Golfa IV SDI - nepremičnina. Potem moja ibiza je bila 1.4 s 60 KM - spet nepremičnina, mama pa je mela napram tem dvem avtom raketo: Toleda 1.9 TDI s 110 konji. Vsakdo ti bo povedal, da ta motor v Toledu pasje dobro potegne in tudi končna blizu 200 ni zanemarljiva, da o zmogljivostih Audija ne govorim. In sem vozil vse tri avte, tudi sam, pa hm... mi ni nikoli na misel prišlo, da bi pa zdej se pelu čez 500 na uro, ali ne vem, s audijem kazal dolžino kurca. Vedno sem mel v glavo goro komplikacij in zgubljenega denarja pri zavarovalnici, da o zaupanju doma ne govorim, ali o tem, kaj bi se zgodilo s mojo punco, če se mi kaj zgodi (o tem, kaj pomeni imeti koga ne vesti, pa sploh slišat nočem...).
Je pa pri močnih avtomobilih res dvoje: moč avtomobila, nimaš izkušenj, te zna, če prej nikoli nisi takega avtomobila vozil nest. Povem svoj primer: s toledom za sabo že kar nekaj 100km, ko se prvič peljem v dežju. Speljem iz stranske ceste na glavno - 40m stran sem videl, da se je odprl spet semafor in da se bo treba zmigat, dam mal gasa med zavijanjem - kolesa obrne v prazno in zadek avtomobila odnese - jasno bum po bremzi. Malo rikverc in gremo dalje. Ker sem vseeno peljal samo 35, sem se itak takoj ustavil. Ampak če bi to naredil v kaki višji prestavi in ovinku, pa vprašanje kaj bi bilo (na tem avtu bi TCS prišlo katastrofalno prav, saj si na gladkem asfaltu tudi v tretji brez težav zakopal). Podobno je, da če peleš v drugi npr močen avto, pa daš nogo z gasa, bo mašina vlekla sama avto naprej - v ibizi pa tega ni blo. Ter nasleden problem: iluzija hitrosti. Z ibizo 160 maš filing da bo zdaj zdaj vse razpadlo in zgleda noro hitro, pri Audiju naprimer pa 160 kot da bi "stal" v koloni - to pa za seboj prinese občutek lažne varnosti in seveda potem je nesreča kmalu tu, če misliš, da se ti ne more nič zgodit. In samo s tega stališča so močnejši avti nevarni. Ampak norcu v petki, bo itak tut pri 160 vseeno, če zdaj zdaj razpade, važno, da je frajer in se hitro pelje. Sem že peljal maminem frajerju Audija v Brnik, pa je seveda moral eden s petko gt navijat mašino na semaforju: češ gremo tekmovat... no tip se je peljal vsaj 100 na tistem delu ravnine, ker ga je pri moji vožnji 60 od semaforja dalje zmanjkalo v "hipu". Zato bi bilo mogoče edino pri voznikih začetnikih razmislit o opciji, da se pelješ po opravljenem izpitu z močnejšim avtom z inštruktorjem 20km, pa da te opozori na pasti avtomobila. Naprimer: poveš, da boš fozil tudi fotrovega BMWja, ki je RWD in te bo opozoril na probleme in ti jih pokazal. To pa kot del obveznega progama usposabljanja novega voznika nebi bila nobena škoda.
Odgovor torej: razlika bo le v hitrosti, a z obema, je lahko dovolj visoka, da ga boš naredil invalida, ubil...