Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
ejsim
Uporabnik

Napisal/-a ejsim To dec 01, 2009 2:20 pm

Jaz skoraj vedno tankam na isti črpalki - OMV v Lescah, pač zaradi boljšega občutka, pa še stalno se vozim mimo tega OMV-ja. Tankam dizla. Imam pa občutek da sama kvaliteta na istem BS niha. Sem probal tudi Petrolovo gorivo par rezervoarjev, tudi Agip pa nevem kaj bi rekel.. :)

Sicer pa..ni nujno, da se vsak avtomobil (znamka) enako odziva na določeno gorivo. Pa kolikor mi je znano, potrebuje tudi ECU nekih 300 km, da se privadi in prilagodi program glede na gorivo? Zato tankati 10 lit na enem BS in potem trditi kako slabo/dobro gre avtomobil napram drugem BS mislim da ni ok..verjetno se ECU še ni privadil na novo gorivo - v kolikor je res drugačno..?

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 To dec 01, 2009 2:44 pm

Templar je napisal/-a:
vojkostar je napisal/-a:sosed fura gorivo, toči v zalogu v skladišču in vozi iz istega rezervarja tako za Petrol kot Agip

Tu je že bilo povedano, da Agip 98 oktansko dobiva iz izstega vira kot Petrol, dajte malo prebrat temo, nekatere stvari so ŽE bile razjasnjene pa eni še kar naprej nabijajo...

Priporočam branje postov člana tristan01.

Se strinjam. Vsak teden eno in isto. Miljonkrat povedano eno in isto, dejanskih dokazov (test na valjih, kemijski testi) o nekih velikih razlikah o kvaliteti in porabi pa od nikoder.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
AM
Stalni uporabnik

Napisal/-a AM To dec 01, 2009 2:57 pm

Kritik je napisal/-a:Polo 1.0 zna piti 7,3 l/100 km??? :shock: Jest imam 1.4 mašino, pa od kar sem ga pripeljal iz salona tankam OMV 100, pa imam povprečno porabo med 7.0 in 7.5 l/100km, na relacije pa tudi med 6.5 do 7 l. To da ti je toliko bencina žgal bi rekel da je nekaj z lambdo narobe....

Lp

Nič ni narobe z avtomobilom, ker mi sedaj avto lepo teče in je poraba spet normalna...
Ne vem kaj je bilo, lahko da je bila kakšna smet, lahko da je kaj drugega, čudno je to da ko sem tankal na petrolu se je stanje takoj popravilo.
Pač opažam že tako ali tako da mi 95 oktanc na petrolu več prevozi kot na omv. Zadnji tank je bil pa čudno hitro prazen in bili so vidni znaki, ki sem jih doživel prvič...

Kakorkoli že lahko da sem samo tako naletel. Pač se zgodi. Jaz pač raje tankam na petrolu.

marsus
Novinec

Napisal/-a marsus To dec 01, 2009 3:12 pm

Motor 1,2 3-valjni škoda fabia.Odkar so uvedli novo gorivo prevoženih približno 6000 kilometrov,lahko potrdim da je tokrat omv 95-oktanski bencin,"slabši" od petrolove-95-tke.Prej sem bil vedno za omv in sem tudi točil samo na omv.Sedaj pa je zadeva čist obratna.Žal.Enostavno mu ne odgovarja ta nova mešanica.

Uporabniški avatar
montezemolo
Novinec

Kraj: Lj

Napisal/-a montezemolo Sr dec 02, 2009 11:01 am

abcabc je napisal/-a:
Gosic je napisal/-a:
Energetik81 je napisal/-a:
tristan01 je napisal/-a:Zanimivo da nekateri opažate razlike v kakovosti goriva in celo razlike v porabi. Prav smešno. V rafinerijah se ukvarjajo laboratoriji z izboljšavami, ki spremenijo porabo manj kot 1%. Zmanjšati porabo z aditivi za več kot 1% pa je že na skrajni meji verjetnega. Razlike so opazne samo v laboratorijskih testiranjih, kjer motorji delujejo pod konstantnimi pogoji, v cestnem prometu, kjer je miljon spremenljivk ki vplivajo na porabo (temperatura zraka, temperatura motorja, gostota prometa, število čakanj pred semaforjem...) pa nekateri junaki z enim tankom "najboljšega" bencina/dizla naredijo tudi 100km več kot običajno.
LP Tristan01

Se strinjam. Možno je, da avto kdaj pocuka, če je slučajno kaj vode v tisti polnitvi tanka, ampak to je bolj odvisno od lokacije, starosti podzemnih rezervoarjev, kot pa same firme. Ampak če ti avto parkrat pocuka, zaradi tega ne boš naredil 100km manj.. :roll:
Sploh pa je podajanje podatkov, koliko km si naredil z 1 tankom brezvezno. Poda se porabo v L/100km, da se jih da enostavno med sabo primerjati.

Joj oprostite ker sem povedal svoja opažanja vaše veličanstvo. Zaradi mene če ti 50krat cukne. malo bolje si pa preberi razlago : ISTE RELACIJE, ISTA VOŽNJA. Pa nisem edini, ki ti bo rekel da naredi z petrolovim manj km. Fantički, ste se morda kdaj vprašali, če vi tankate točno toliko, kolikor vam kaže merilec? Kolega je sprobal na naši pumpi. Natočil je v 1l posodo ( do ml natančno seveda, da se nebo spet pojavil kak brihtol, ki bo pametoval še dovgo v noč...). Na cagru je kazalo 1l, v posodi 9dl. Sedaj pa seveda,to ni možno. In neverjetno, pumpa je bila pa petrolova... In zakaj bi se jaz, kot junak sekiral za tvoje mnenje, delam na praksi. No sedaj pa pomislimo na pumpo, ki ji ti plačaš 1l benza, v resnici pa ga dobiš 9dl, koliko dobička imjao čez čas na tvoj račun, kaj šele na vse ljudi, ki tam tankajo. Da obrazložim: rezervar na pumpi je recimo 10000l, pride 1000 avtov, tankajo za 10l, na papirju prodajo vso nafto, ki jim jo je pripeljala cisterna, ubistvu pa jim ostane še 1000l, in tukaj je njihov dobiček. To se dogaja, to niso prazne besede, vendar se hitro utiša ljudi, ki to naredijo...

Ne nakladaj.

Ravno lansko leto sem na treh petrolih naredil tak test. Natočil 10 litrov v kanto inpotem prelival bencin v litrsko flašo z merilcom, rezultat NITI ml odstopanja.

Sicer pa sem kar nekaj let vozil domov za motor po 5 ali 10 litrov bencina in ga notri točil v rezervar po litr v mopedov tank.

v kletko, na štrik pa v ljubljanico namakat...

Enzo83
Nov uporabnik

Napisal/-a Enzo83 Pe dec 11, 2009 7:01 pm

V zadnjih dveh tednih so pri treh službenih avtomobilih šle visokotlačne črpalke. Tankali smo izključno Diesel Ultimax. Naklučje?!
Sem že naročil OMV kartice.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Pe dec 11, 2009 7:38 pm

Nafto na analizo!!Katera vozila pa??Sam tko informativno me zanima.Drugače pav dveh tednih tri pumpe je mal huda.

Enzo83
Nov uporabnik

Napisal/-a Enzo83 So dec 12, 2009 2:35 pm

čare je napisal/-a:Nafto na analizo!!Katera vozila pa??Sam tko informativno me zanima.Drugače pav dveh tednih tri pumpe je mal huda.

Fiat Doblo 1.9 JTD in Fiat Ducato 2.8 JTD.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare So dec 12, 2009 3:08 pm

Pol pa dobr da sem na Ultimax zvozil sam 3 tanke :D

Uporabniški avatar
exide
Stalni uporabnik

Kraj: Radovljica

Napisal/-a exide So dec 12, 2009 5:37 pm

ltimaxa tankam odkar je na voljo, pa motor še vedno dela kot urca :) V primerjavi z OMWjevim dizlom mi z ultimaxom motor tišje lavfa pa tudi trese ga manj.

Uporabniški avatar
NoSpeedNoFun
Novinec

Napisal/-a NoSpeedNoFun So dec 26, 2009 5:39 pm

Bom še jaz pripomnil svoje mnenje...
Sicer ne bo nič štelo, ker sem očitno zelo neumen.
V tem življenju sem naredil okoli 2,5 mio kilometrov največ z avtomobilom 25% od tega z kombijem, do nedavnega sem bil tudi lastnik "dostave paketov" in v ŽIVLJENJU NISEM zasledil, da bi avto cukal, bil tišji, bil glasnejši več kuril, manj kuril, ne bi vžgal, bi prehitro vžgal in podobne neumnosti, ki sem jih tu prebral ZARADI GORIVA!!!
Je avto glasnejši, ko je hladen, cuka, ko mu kaj ne pase, več pokuri, ko kaka sonda ne dela ali so gume nepravilno napumpane. Tudi vem, da avto (zanemarljivo) manj kuri, ko ima nov zračni filter. Vem tudi, da avtomobil manj kuri, ko ozračje malenkost hladnejse...
Vem tudi, da avto crkne ali ne vzge, ko ga na pumpi kaj poserjejo in je nekaj narobe z gorivom... Ampak takrat navadno crkne vsem, ki so točili...
Samo menim, da je pa pretirana izjava na zacetku te teme, ko nekomu vsako jutro ni vzgal nov kombi, dokler ni zamenjal črpalke in še nekaj je podobnih cvetk...
Osebno dopuščam, da so razlike v kvaliteti, vendar niso merljive na način, kot merimo mi (poraba /št. kilometri).

Uporabniški avatar
pinny
Poznavalec foruma

Kraj: Šoštanj

Napisal/-a pinny So dec 26, 2009 5:43 pm

eden bolj solidnih oz. normalnih komentarjev 8)

Uporabniški avatar
NoSpeedNoFun
Novinec

Napisal/-a NoSpeedNoFun Ne dec 27, 2009 9:10 pm

Vceraj gledal na discovery chanel...

Navaden dizel VS BP ultimax in shell ne vem kater

navaden dizel avto na dyno 155BHP
BP in shell 161BHP

razlike 6 konj....

Komentar na koncu je bil... Tega se med voznjo ne da obcutiti!!!!!!!!

torej razlika je 3,7%, ce posplosimo in pretvorimo v porabo je namesto 7 litrov poraba 7,26 litra. Seveda pa zadeve niso tako enostavne in ta razlika je po pravilni formuli, ki je sam ne znam definirati veliko manjsa!!!

Toliko od mojega znanja

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Po dec 28, 2009 10:41 am

Se tudi jaz gledal tale 5th gear. Končno normalen komentar, da se te razlike v moči praktično ne opazi. Pri tem, da je to razlika v max moči. Vprašanje pa je, koliko je razlike pri režimu motorja, kjer ponavadi vozimo oz. če sploh je razlika. Kaj šele v porabi - tam je razlika še manjša.

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 To dec 29, 2009 9:23 am

Jaz pa še vedno najbolj prisegam na MOL ter Agip. Sem tudi sam sprobal in pokuril 3 tanke Ultimax dizla in če ne drugega sem na istih relacijah nameril cca. 3-4 deci večjo porabo, predvsem pa je bil motor glasnejši. Zato sem šel nazaj na MOL in takoj sem spet opazil že omenjene razlike. To so pač moja opažanja, lahko da so pri komu drugemu drugačna.
Antiznačkar po prepričanju

gofra
Uporabnik

Napisal/-a gofra To dec 29, 2009 10:48 am

NoSpeedNoFun je napisal/-a:Vceraj gledal na discovery chanel...

Navaden dizel VS BP ultimax in shell ne vem kater

navaden dizel avto na dyno 155BHP
BP in shell 161BHP

razlike 6 konj....

Komentar na koncu je bil... Tega se med voznjo ne da obcutiti!!!!!!!!

torej razlika je 3,7%, ce posplosimo in pretvorimo v porabo je namesto 7 litrov poraba 7,26 litra. Seveda pa zadeve niso tako enostavne in ta razlika je po pravilni formuli, ki je sam ne znam definirati veliko manjsa!!!

Toliko od mojega znanja

Da se tega ne da obcutiti so buce - ce tega ne znas obcutit sam, ne posplosuj. Jaz pri svojem obcutim vsako kilavo kljuse na slab dan...Je pa hecno, da se ti po 2,5 milijona km obcutek ni razvil do te mere...

LpF

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 To dec 29, 2009 11:58 pm

gofra je napisal/-a:Da se tega ne da obcutiti so buce - ce tega ne znas obcutit sam, ne posplosuj. Jaz pri svojem obcutim vsako kilavo kljuse na slab dan...Je pa hecno, da se ti po 2,5 milijona km obcutek ni razvil do te mere...

LpF

Potem svoj avto očitno vsak dan teraš na meji na max obratih pri polni moči, da lahko zaznaš par % spremembe moči?
Ker pri normalni vožnji par % spremembe max moči ne moreš zaznati.

Uporabniški avatar
NoSpeedNoFun
Novinec

Napisal/-a NoSpeedNoFun Sr dec 30, 2009 9:48 am

@gofra
Še enkrat, če ti energetik ni dobro razložil... MAXIMALNA moč!!!! Pri MAX moči je 3% razlike, v povprecju uporabljamo nekaj pod polovico moči, torej je razlika le dober %!
Lej @gofra, kapo dol, če to zaznas.
Je pa še nekaj, tudi tistim, ki poči lonec izpuha gre avto bolje... ali pa le zato, ker bolj ropota. Razmisli kaj si občutil.

Je bil pa na Discovery chanel nekaj casa nazaj tudi test bencina, navaden, BP pa se eden...
Dobro preberite... pri cenejših, oziroma manj močnih avtomobilih NI BILO RAZLIKE V MOČI!!!
Šele pri golf GTI je bilo (če se ne motim) 5HP, pri imprezi STI pa 7 konj! Torej v procentih če 2x manj, kot pri dizlu!!!!!!!!!!!!!
Bi pa tu še dodal nekajj iz svojih izkušenj iz dirkanja z 2T motorji. 2T motorje lahko primerjamo s starejsimi avtomobili(natančnost vžiga itd...). Motor z 95oktanskim gorivom razvije malenkost večjo moč od npr 100 oktanskega. Še slabše deluje z race gorivom 102 oktana+"oktanski aditivi".
Višje oktane oziroma race goriva nasploh smo lahko izkoristili šele pri veliko višji kompresiji motorja in močno izboljanem (v mojem primeru nastavljivim cinspula-magnet) vžigom. Kaksen CDI vzig je pa itaq katastrofa, kar se tiče moči iskre. Govorim za dvokolesnike...
PA ŠE TO SMO NASTAVILI ŠELE NA DYNOTU!!!!
Tako, da jaz osebno ne verjamem v te stvari, ki jih vecina pise in so navadne buče...

Zdaj me pa linčajte... Upošteval bom pa le linče od forumasev, ki so kdaj videli dynota in vedo, kaj pomeni oktanska vrednost... :):)

gofra
Uporabnik

Napisal/-a gofra Sr dec 30, 2009 10:05 am

Ne, Energetik81 - ne bodi prevec pameten. Cuti se razlika v odzivnosti, proznosti. In prosim te, vsak avtomobil ne razvije maksimalne moci pri "maksimalnih" obratih (kaj sploh so maksimalni obrati lepo prosim?). Jaz ti garantiram, da ima moj se vsaj 1500 RPM prostega obmocja vrtenja potem, ko je ze razvil max. moc...

Pa četudi bi ga teral vsak dan v obrate - glede na ton gre sklepati, da si jako zacuden. Kaj te muci? Verjetno si eden tisih, ki so trdno prepricani, da taksen odnos skodi vozilu...

LpF

gofra
Uporabnik

Napisal/-a gofra Sr dec 30, 2009 10:40 am

NoSpeedNoFun je napisal/-a:@gofra
Še enkrat, če ti energetik ni dobro razložil... MAXIMALNA moč!!!! Pri MAX moči je 3% razlike, v povprecju uporabljamo nekaj pod polovico moči, torej je razlika le dober %!
Lej @gofra, kapo dol, če to zaznas.
Je pa še nekaj, tudi tistim, ki poči lonec izpuha gre avto bolje... ali pa le zato, ker bolj ropota. Razmisli kaj si občutil.

Je bil pa na Discovery chanel nekaj casa nazaj tudi test bencina, navaden, BP pa se eden...
Dobro preberite... pri cenejših, oziroma manj močnih avtomobilih NI BILO RAZLIKE V MOČI!!!
Šele pri golf GTI je bilo (če se ne motim) 5HP, pri imprezi STI pa 7 konj! Torej v procentih če 2x manj, kot pri dizlu!!!!!!!!!!!!!
Bi pa tu še dodal nekajj iz svojih izkušenj iz dirkanja z 2T motorji. 2T motorje lahko primerjamo s starejsimi avtomobili(natančnost vžiga itd...). Motor z 95oktanskim gorivom razvije malenkost večjo moč od npr 100 oktanskega. Še slabše deluje z race gorivom 102 oktana+"oktanski aditivi".
Višje oktane oziroma race goriva nasploh smo lahko izkoristili šele pri veliko višji kompresiji motorja in močno izboljanem (v mojem primeru nastavljivim cinspula-magnet) vžigom. Kaksen CDI vzig je pa itaq katastrofa, kar se tiče moči iskre. Govorim za dvokolesnike...
PA ŠE TO SMO NASTAVILI ŠELE NA DYNOTU!!!!
Tako, da jaz osebno ne verjamem v te stvari, ki jih vecina pise in so navadne buče...

Zdaj me pa linčajte... Upošteval bom pa le linče od forumasev, ki so kdaj videli dynota in vedo, kaj pomeni oktanska vrednost... :):)

Ja bravo, kaj naj recem. Evo, vabim te, da enkrat sprobava kako se moj mlincek obnasa s 95 in kako z 98 ali 100 oktanskim gorivom. Zna biti da bos presenecen. Gre pa za moderen nizko litrazen turbo agregat. Ze po deklaraciji razvije motor cca 5 konjev manj z nizjeoktanskim gorivom. Praksa je pokazala, da to drzi ceprav sem bil v zacetku mnenja, da gre zgolj za marketinsko potezo...

Ne bom sveto trdil kje se skrivajo vzroki razlicnega obnasanja vozila, ker priznam, ne vem, niti nisem delal nobenih expertiz na to temo. Obcutim pa, da mi vsak tank na Petrolu avto nekoliko zamori in zato tam ne tocim vec.

In se nekaj - vecina vas tule omenja raziskave na drugih trziscih, z drugimi gorivi in se nato, kot pijanci plota drzite in vsesplosno aplicirate. Smo pa tudi ljudje, ki potegnemo nekaj na podlagi lastne izkusnje. V konkretnem primeru gre pri meni za vec polnih "keslov" in ne za eno samo tankanje. In ja, jaz to zaznam, pa lahko zaradi mene govorite kar zelite...
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov