@gofra
Še enkrat, če ti energetik ni dobro razložil... MAXIMALNA moč!!!! Pri MAX moči je 3% razlike, v povprecju uporabljamo nekaj pod polovico moči, torej je razlika le dober %!
Lej @gofra, kapo dol, če to zaznas.
Je pa še nekaj, tudi tistim, ki poči lonec izpuha gre avto bolje... ali pa le zato, ker bolj ropota. Razmisli kaj si občutil.
Je bil pa na Discovery chanel nekaj casa nazaj tudi test bencina, navaden, BP pa se eden...
Dobro preberite... pri cenejših, oziroma manj močnih avtomobilih NI BILO RAZLIKE V MOČI!!!
Šele pri golf GTI je bilo (če se ne motim) 5HP, pri imprezi STI pa 7 konj! Torej v procentih če 2x manj, kot pri dizlu!!!!!!!!!!!!!
Bi pa tu še dodal nekajj iz svojih izkušenj iz dirkanja z 2T motorji. 2T motorje lahko primerjamo s starejsimi avtomobili(natančnost vžiga itd...). Motor z 95oktanskim gorivom razvije malenkost večjo moč od npr 100 oktanskega. Še slabše deluje z race gorivom 102 oktana+"oktanski aditivi".
Višje oktane oziroma race goriva nasploh smo lahko izkoristili šele pri veliko višji kompresiji motorja in močno izboljanem (v mojem primeru nastavljivim cinspula-magnet) vžigom. Kaksen CDI vzig je pa itaq katastrofa, kar se tiče moči iskre. Govorim za dvokolesnike...
PA ŠE TO SMO NASTAVILI ŠELE NA DYNOTU!!!!
Tako, da jaz osebno ne verjamem v te stvari, ki jih vecina pise in so navadne buče...
Zdaj me pa linčajte... Upošteval bom pa le linče od forumasev, ki so kdaj videli dynota in vedo, kaj pomeni oktanska vrednost...

:)