Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
MasTTer
Novinec

Kraj: Lendava (MS)

Re: Avtoplin - stari znanec?

Napisal/-a MasTTer Pe jul 13, 2012 1:29 pm

rutenka je napisal/-a:Rezervoar je 51l, sem včeraj še enkrat pogledal v homologacijo, zato pa mi ni bilo nič jasno na pumpi ko se števec kar ni hotel ustavit.

Po moje imaš 60l rezervar, tako kot jaz. Poglej na samem rezervarju, imaš gravirano ali pa v navodilih za rezervar imaš en listek, tam so vsi podatki gor. Homologacije ne glej, tisto ni točno, ker je lahko neto prostornina gori. Če imaš megana 3 je 100% 60l bruto :)

Uporabniški avatar
evolva
Nov uporabnik

Kraj: Lesce

Napisal/-a evolva Pe jul 13, 2012 7:21 pm

Bucko99 je napisal/-a:
evolva je napisal/-a:Avto ima porabo 5L/100km bencina ? To se pa res ne splača! Ekonomsko opravičena predelava na plin je recimo pri +2.0 motorjih naprej, da imaš porabo blizu 10L/100km

Pri meni je računica takšna: mesečno 3000km, poraba plina 10L/100km (bencin 9L/100km), (večino AC 130-150km/h)
Na 100km cca. 8,5€, proti bencinu cca. 12,5€.
Poraba plina: 10L (7,50€)
Poraba bencina 0,5L (0,7€)

Letno pri taki ceni plina/bencina 1440€, dosedaj na plin prevoženih 140.000 (prvi injektorji, brez dodatnega mazanja, sistem REGomvl montiran pri plineksu 5 let nazaj).

Hvala za tale odgovor, zanima me še kako pogosto moraš servisirati napravo ?
In zasledil sem še, da avto ne sme biti parkiran v garaži :shock: Je to res ? Ker avto bo vedno parkiran v garaži in nočem da mi raznese celo bajto... :o :?

Na vsakih 20.000km zamenjam tisti veliki filter (srebrni valj,bučka, cca. 20€), na vsakih 40.000km pa še drugega manjšega (obadva skupaj 36€), ki ga moraš odvit. V garažah se v primeru izpusta plina, le-ta zadržuje v njej, ker je težji od zraka in ga ne razpiha, nekje sem prebral, da je bilo to včasih in da so danes že veliko boljši ventili, da se to ne zgodi....nevem, jaz parkiram.

Če imaš garažo v pritljičju bo plin šel ven, ko odpreš vrata. Bolj je problem pri kletnih garažah.
Rollin´ on chrome

iziboy
Stalni uporabnik

Kraj: močvirje

Napisal/-a iziboy Pe jul 13, 2012 7:47 pm

MasTTer je napisal/-a:
MasTTer je napisal/-a:http://www.plinske-crpalke.si/izracun.php <--- ta kalkulator dejansko upošteva 10% večjo porabo plina, tako da ta kar ok računa.

Kar me pa še bolj zanima je sledeče. Kako imate nastavljeno plinsko napravo, da vam reagira v primeru praznega rezervarja za plin?
Meni so namreč pri plinexu nastavili, da naprava začne piskati in takoj preklopi na bencin.
Sestri so pa pri Vovku svetovali in nastavili tako, da ji ne preklopi na bencin, ampak ko se vozilu zmanjša moč in začne cukat more sama preklopit na bencin, ker le tako lahko porabi cel plin v rezervarju. Drugače lahko kar nekaj plina ostane v rezervarju neizkoriščenega brez veze. No tako so ji zatrdili.

Kaj vi priporočate in kje se to nastavlja, najbrž spet preko plinskega računalnika?

Kaj na to ne ve noben odgovorit? Ali je že spet blo kje kaj napisanega glede te nastavitve?

rutenka: Kolikor vem, se plinski rezervar napolni do te mere, kot je pritisk na črpalki. Torej realno do nekje 80% celotne prostornine. 100% se ne da napolnit, ker pritisk ni tako velik. Torej če je rezervar 60l se napolni približno do 50l. Če si ti napolnil 50l neto je tvoj rezervar sigurno 60l bruto ali 65l.
Najbrž ti avtomatsko preklopi na bencin ne? Kot zgoraj sprašujem, to najbrž res ni najboljše, ker z tem nikoli ne boš spraznil rezervarja... Najbolj veš koliko ti rezervar zdrži pri 1. tankanju, zato sem jaz prosil ob vgraditvi naj mi ga na polno natočijo.
Kolikor sem uspel zasledit, tudi ta podatek, ki označuje prostornino na rezervarju včasih ni pravilen, ker je prostornina lahko še za par litrov večja. Zdaj če to drži ne vem, je pa to uraden odgovor z petrola, ker so baje stestirali to.

Drugače na hrvaškem imajo nekoliko večji pritisk na črpalkah kot pri nas. Pač pri nas veljajo EU standardi.

Za varnost glede plinskega rezervarja pa pravijo, da je dosti večja od bencinskega. Torej je le stvar tega kak varnostni ventil in te zadeve ti montirajo na sam rezervar. V garažnih hišah je pa res prepovedano parkirat ja, ampak.... ;)

Koliko napolniš tank za plin je odvisno od ventila oz. tega kako je ''nastavljen''. Pri nas je dober pritisk na črpalkah in gre več kot 80% plina v tank, včasih tudi čez imensko bruto mero tanka. Večina monterjev ''nastavi'' plovec tako da gre v tank več kot 80% plina, ker pač nimamo plina za vsakim vogalom in je to usluga stranki.
Signal za prazen tank je vezan na pritisk v sistemu. Če je narobe nastavljen, ti pred preklopom na bencin avto izgubi moč(počepne) ali pa ne preklopi in ga moraš ročno prestavit. Tank če je sistem pravilno nastavljen lahko vedno izprazniš do konca, brez da bi bilo karkoli narobe.
Na Hrvaškem imajo NIŽJI pritisk na črpalkah, zato boš pri njih vedno tankal vsaj 10% manj kot pri nas.
Deklariran(delovni) pritisk LPG tankov je 30barov, zdržijo jih nekaj čez 100barov. Varnostni ventil je nastavljen na 27 barov.

V podzemnih javnih garažah, pri nas, prepoveduje parkiranje upravitelj in ne zakon, ker nimajo urejenega prisilnega zračenja, plin pa je težji od zraka. Zgolj v razmislek: komplicirajo nam s plinom, en malar s.p. pa lahko tam parkira svoj službeni avto ki je poln npr, razredčila, barv in drugih hudo vnetljivih snovi :shock:
VSE KAR SE DA RAZDRET, SE DA TUD NAZAJ SESTAVIT!

Uporabniški avatar
rutenka
Novinec

Napisal/-a rutenka So jul 14, 2012 9:13 am

@ Iziboy
Vidim da se precej spoznaš na te zadeve, zato bom vprašal kar tebe, kaj bi lahko bilo narobe da indikator ne kaže pravilno stanje v rezervoarju.
Pri prvem tanku npr mi je zadnjih 300km non stop svetla rdeča lučka za rezervo, ko pa je dejansko zmanjkalo plina je normalno opozorilo in neopazno preklopilo na benz. Sicer ostalo dela bp, vendar če že imam tisti indikator v avtu želim da vsaj približno kaže koliko plina je še.
lakom lačen hoče papico

iziboy
Stalni uporabnik

Napisal/-a iziboy So jul 14, 2012 10:09 am

rutenka je napisal/-a:@ Iziboy
Vidim da se precej spoznaš na te zadeve, zato bom vprašal kar tebe, kaj bi lahko bilo narobe da indikator ne kaže pravilno stanje v rezervoarju.
Pri prvem tanku npr mi je zadnjih 300km non stop svetla rdeča lučka za rezervo, ko pa je dejansko zmanjkalo plina je normalno opozorilo in neopazno preklopilo na benz. Sicer ostalo dela bp, vendar če že imam tisti indikator v avtu želim da vsaj približno kaže koliko plina je še.

Nič ni narobe. Vsi plovci v tankih so univerzalni(zelo podobni) in vezani direktno na indikator v kabini. Stanje dobivajo periodično in nimajo elektronskega reguliranja, zato malo skačejo in včasih čudno kažejo. Da ti dalj časa kaže rezervo je najbrž povezano s tem da ti gre v tank bruto litraža, se pravi da je monter kot ''uslugo'' nastavil plovec tako da gre v tank več plina, posledica pa je, da ti indikator kaže tako kot kaže. Lahko se zmeniš da ti plovec popravijo, samo potem računaj na cca 10l manj plina v tanku. Najbolj ziher je kontrola po trip števcu.

Uporabniški avatar
MasTTer
Novinec

Napisal/-a MasTTer So jul 14, 2012 10:53 am

iziboy je napisal/-a:

Nič ni narobe. Vsi plovci v tankih so univerzalni(zelo podobni) in vezani direktno na indikator v kabini. Stanje dobivajo periodično in nimajo elektronskega reguliranja, zato malo skačejo in včasih čudno kažejo. Da ti dalj časa kaže rezervo je najbrž povezano s tem da ti gre v tank bruto litraža, se pravi da je monter kot ''uslugo'' nastavil plovec tako da gre v tank več plina, posledica pa je, da ti indikator kaže tako kot kaže. Lahko se zmeniš da ti plovec popravijo, samo potem računaj na cca 10l manj plina v tanku. Najbolj ziher je kontrola po trip števcu.

Pa dejansko se to dela? Ni to malce nevarno, če ti avto stoji recimo na soncu v tej vročini, ko je prek 60C sigurno?

Drugače so meni povedali, da se da nastavit kdaj ti zasveti rdeča lučka za rezervo pri indikatorju, ali pri preostalih 100km ali še 30km prevoženih, kakor želi uporabnik. Po moje pa to ni normalno če ti dejansko kaže več kot 2 črtici razlike, kot recimo tebi Rutenka...tu nekaj ni vredu če ti enkrat kaže skoraj polno drugič prazno.

iziboy
Stalni uporabnik

Napisal/-a iziboy So jul 14, 2012 11:21 am

MasTTer je napisal/-a:
iziboy je napisal/-a:

Pa dejansko se to dela? Ni to malce nevarno, če ti avto stoji recimo na soncu v tej vročini, ko je prek 60C sigurno?

Drugače so meni povedali, da se da nastavit kdaj ti zasveti rdeča lučka za rezervo pri indikatorju, ali pri preostalih 100km ali še 30km prevoženih, kakor želi uporabnik. Po moje pa to ni normalno če ti dejansko kaže več kot 2 črtici razlike, kot recimo tebi Rutenka...tu nekaj ni vredu če ti enkrat kaže skoraj polno drugič prazno.

Jah...se dela ... ker imaš samo dve opcije: ali tankaš manj,indikator kaže kolikor tolikor prav in si veliko na pumpi ali pa tankaš več, indikator ''švica'', samo si pa manjkrat na pumpi... izbira posameznika... itak je pri nas tako dober pritisk na pumpah, da skoraj vedno takaš več kot 80%, pa če je plovec popravljen al pa ne.

Tanki zdržijo ogromne pritiske, raznest ga ne more, v najslabšem se sprosti varnostni ventil. Pri nas še nisem slišal za tak primer, ker če bi bil, bi bilo ziher takoj na 24kur :D Napisal sem da stanje konrolira vsake toliko časa, se pravi, če je ravno takrat ko računalnik ''pogleda'' stanje, avto malo nagnjen v eno stran, pokaže določeno stanje, če pa je čez npr. 5 minut avto nagnjen v drugo stran, pa kaže stanje v drugo smer. Upam da sem razumljivo napisal... V časih , ko smo vozili Yugote in si pred semaforjem bremzal, ti je kazal tank bencina 3/4 polno, ko pa si speljal, se je benz prelil v drugo stran, je pa znal pasti na samo na 1/4 :shock:

mc123
Nov uporabnik

Napisal/-a mc123 Po jul 16, 2012 2:38 am

No, glede na to da vam vsem pie avto več plina kot prej bencina, sem mal brskal po netu in zasledil en članek na http://www.evroplus.si/zivljenje-v-plus ... nejsi-plin

Zanimiv je tale odstavek:

Poraba bencina in zmogljivost ostajata enaka
Tudi cene predelave avtomobilov z bencinskim motorjem se pri vprašanih razlikujejo – gibljejo se med 1.116 do 1.700 evrov. Razlike v ceni so posledica različnih sistemov, ki jih vgrajujejo. Pri dražjih ponudnikih pa smo tudi opazili, da dajejo daljšo garancijsko obdobje na vgrajene sisteme. Priporočamo vam, da se pred predelavo primerjate kvaliteto posameznih sistemov.

Motor po predelavi porabi enako količino plina kot prej bencina. Vsi ponudniki avtoplinskih sistemov zagotavljajo, da zmogljivosti avta ostanejo enake – pri nekaterih so omenili, da se moč motorja pri najnovejših sistemih lahko zmanjša za od 2 do 5 odstotkov, česar pa pri normalni vožnji skoraj ni zaznati. Za predelavo avtomobila bodo na servisu porabili do dva dni, na predelavo se je treba naročiti.

To so trdili ponudniki tri leta nazaj za njihove najnovejše sisteme,...... Sicer pa ne vem ali je izjava, da avto porabi enako plina kot bencina plod domišlije avtorja članka ali so jim to ponudniki zatrdili. Če so to informacijo prejeli od vgrajevalcev, traja lažna propaganda glede na vse kar sem prebral že zelo dolgo.

Uporabniški avatar
MasTTer
Novinec

Napisal/-a MasTTer Po jul 16, 2012 12:01 pm

Plineks po vgradnji da servisno knjigico, kjer vse točno piše od 1. do zadnje pike. Tudi to piše, da se poraba poveča do 15%. Če vzameš na obroke, je sistem njihov, in celo avta ne smeš prodati, ker v primeru neplačila, ti lahko vzamejo cel avto. Uglavnem imajo vse črno na belem napisano, tako da kakršna koli tožba po moje nebi obrodila sadov.
Je pa res, da ustno in po mailu dajejo malce drugačne infromacije oz. jih sploh ne. Samo to spet sigurno velja za vse vgrajevalce. Tako da je res potrebno pač vzeti več ponudb in se sam odločit.

Bo pa res držalo, da se poraba do 15% v resnici poveča...vam javim, ko sestra stestira njen sistem, katerega so ji vgradili pi vovku v renojčka...

Uporabniški avatar
MasTTer
Novinec

Napisal/-a MasTTer To jul 17, 2012 1:52 pm

Citiram: "Pri nas imamo več vrst aditivov, najbolj priporočamo pa uporabo olja nemškega proizvajalca V-Lube, katere cena je 30 EUR za liter. Imamo tudi cenejša olja, kot so JLM, ERC, Flash Lube, Dexter…"

Kaj pravite na to, bo držalo? Sam imam mazalni sistem od JLM in sem mislil kupit njihovo tekočino, ali vseeno naj kupim od V-LUBE ??? Cena 30€je tak pretirana.

iziboy
Stalni uporabnik

Napisal/-a iziboy To jul 17, 2012 2:24 pm

MasTTer je napisal/-a:Citiram: "Pri nas imamo več vrst aditivov, najbolj priporočamo pa uporabo olja nemškega proizvajalca V-Lube, katere cena je 30 EUR za liter. Imamo tudi cenejša olja, kot so JLM, ERC, Flash Lube, Dexter…"

Kaj pravite na to, bo držalo? Sam imam mazalni sistem od JLM in sem mislil kupit njihovo tekočino, ali vseeno naj kupim od V-LUBE ??? Cena 30€je tak pretirana.

BUČE, BUČE, BUČE :? Med zgoraj omenjenimi je le toliko razlike kolikor je razlike v pakiranju. Malo primerjajte da, imata V-lube in JLM oblikovno enako pakungo, ker sta od istega proizvajalca, samo nalepke so druge! Joj kere buče tale Plinex prodaja :evil:

mc123
Nov uporabnik

Napisal/-a mc123 Pe jul 20, 2012 2:59 am

Na strani http://www.kreativni-najemi.si/pages/po ... hp?lang=EN sem zasledil, da vgrajujejo sistem od SIgas-a in videl cenik, kjer je sistem AGC cca 1150 €. Zdaj pa-glede na to da plineks odsvetujete, me zanima, če je potem boljša izbira sistem AGC od Sigas-a, kot pa sistem EMER od Plineksa?

iziboy
Stalni uporabnik

Napisal/-a iziboy Pe jul 20, 2012 11:20 am

mc123 je napisal/-a:Na strani http://www.kreativni-najemi.si/pages/po ... hp?lang=EN sem zasledil, da vgrajujejo sistem od SIgas-a in videl cenik, kjer je sistem AGC cca 1150 €. Zdaj pa-glede na to da plineks odsvetujete, me zanima, če je potem boljša izbira sistem AGC od Sigas-a, kot pa sistem EMER od Plineksa?

Sigas so ista ekipa kot g-1. Kvaliteta je primerljiva z Plinexom.

mc123
Nov uporabnik

Napisal/-a mc123 Po jul 23, 2012 4:16 am

Malo sem kalkuliral, in prišel do ugotovitve-če prevoziš 20.000 km na leto, in je poraba bencina večja za 20 %, prihraniš natanko 103,56 € za vsak liter več ki ti spije avto. Torej, nekdo ki ima avto, ki mu pije 7 litrov, prišpara 103,56 € več kot nekdo, kateremu pije avto 6 litrov. Tisti, ki mu pije avto 10 litrov, prišpara 103,56 pomnoženo s štiri, kot pa tisti, keteremu pije avto 6 litrov itd... Malo za orientacijo, da lahko izračunaš na hitro,... Računal sem pri cenah bencina 1,43 in ceni plina 0,76.

Sestavil sem še en kaklkulator, kjer lahko vpišeš koliko kilometrov na mesec prevoziš, koliko litrov spije avto, kakšno povečano porabo plina pričakuješ in kakšna je cena bencina ter plina. Potem ti kalkulator izračuna, kakšen je prihranek na mesec brez povečane porabe plina in z povečano porabo plina, pa koliko litrov plina lahko kupiš za tisti prihranek ki si ga imel zaradi vožnje na plin. Če bo komu prišlo prav. Niso pa všteti stroški servisa, olja za mazanje itd,...

PS: Jutri bo šel bencin spet gor http://logistika.finance.si/360126/Bencin-in-dizel-jutri-ob%C4%8Dutno-dra%C5%BEja?src=pj230712
Priponke
IZRAČUN PRIHRANEK AVTOPLIN 2.xls
kalkulator prihranka avtoplin
(11.5 KiB) Prenešeno 198 krat

Uporabniški avatar
Buffy
Novinec

Kraj: Celje

Napisal/-a Buffy Po jul 23, 2012 3:20 pm

iziboy je napisal/-a:
mc123 je napisal/-a:Na strani http://www.kreativni-najemi.si/pages/po ... hp?lang=EN sem zasledil, da vgrajujejo sistem od SIgas-a in videl cenik, kjer je sistem AGC cca 1150 €. Zdaj pa-glede na to da plineks odsvetujete, me zanima, če je potem boljša izbira sistem AGC od Sigas-a, kot pa sistem EMER od Plineksa?

Sigas so ista ekipa kot g-1. Kvaliteta je primerljiva z Plinexom.

Pa uporabljajo isti LPG sistem (Ima kdo kak podatek kateri elementi so pod imenom AGC?)? Kr dva človeka sta res ista kot ustanovitelja podjetij G-1 in Sigas...

Uglavnem nej mi nekdo že pove katere elemente uporabljajo pri sigas in g-1 iste, kr mi res ni nič jasno (očitno so nekako povezani)... Če ma kdo sigas nej mal poslika :D

Plin se bo še kej znižu? :D
Slika

mc123
Nov uporabnik

Napisal/-a mc123 Po jul 23, 2012 4:24 pm

Plin bodo po mojem spet kaj zvišali, če ne zdaj pa potem-kot sem videl po zgodovini cen, vedno držijo neko skoraj isto razmerje,....

Sem pa danes dobil tole ponudbo iz hrvaške:

Poštovani,

cijen ugradnje plinske instalacije u navedeno vozilo iznosi oko 7130,00 kn (oko 950,00 eura).
Pošto ste iz Slovenije, imate pravo na povrat PDV-a (25%).

Garancija na ugradnju je 2 godine.

Gre pa za sistem Lovato. In če preračunam, me pride z vrnjenim ddvjem cca 710 €.

Zdaj pa-mi lahko pove kdo, koliko znaša homologacija oziroma kakšni drugi stroški, če hočem to homologirat v Sloveniji, ker nikjer nisem zasledil nobene cene....

brs
Novinec

Napisal/-a brs Po jul 23, 2012 7:39 pm

Jaz sem v Srbiji plačal vgradnjo 700 evrov. Davek in carino sem plačal 150 evrov.
Na LPP sem plačal še 65 evrov za homologacijo (LPP) in 10 evrov za prometno dovoljenje.
Potrdilo o plačani carini in ddv so mi zahtevali za opraviti homologacijo.

mc123
Nov uporabnik

Napisal/-a mc123 Po jul 23, 2012 8:52 pm

Hvala. Potem se mi dejansko ne splača.

Zanimivo koliko si poberejo za vgradnjo avtoplina.

Od vgrajevalca populi sem prejel ponudbo: OSCAR MINI + INJEKTORJI MAGIC +UPLINJEVALEC MAGIC ... KI JE OKOLI 1.300,00
EUROV + MAZANJE VENTILOV ( 80 EUR )

Potem sem šel preverit na njihovo stran, kjer lahko kupiš dele, in izbral sistem kot mi ga je ta ponujal-v trgovini stane 348 €
http://www.populi.si/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=4215&category_id=415&option=com_phpshop&Itemid=4

in če izberem še rezervar za plin(ker ni vštet v ceno kompleta) me pride 150 €

potem še homologacija 65 €, pride vse skupaj 563 €. Oni pa si mi obljubili vgradnjo za 1300 €. Razlika: 737 €!

Sem se kaj zmotil?

Miogrede: Pozna kdo sistem Eco z Tomasseto uparjalnikom ter injektorji?

rs5
Novinec

Napisal/-a rs5 To jul 24, 2012 6:41 am

Vse to je res da so cene pretirane,samo tudi monter si mora zaslužit za kruh pa davke plačat.Pa potrdilo o ugradnji z atesti ugrajene opreme ti mora tudi izdat drugače ne moreš opraviti gomologacije,in zaradi tega so cene takšne kot so.

iziboy
Stalni uporabnik

Napisal/-a iziboy To jul 24, 2012 9:25 am

mc123 je napisal/-a:Hvala. Potem se mi dejansko ne splača.

Zanimivo koliko si poberejo za vgradnjo avtoplina.

Od vgrajevalca populi sem prejel ponudbo: OSCAR MINI + INJEKTORJI MAGIC +UPLINJEVALEC MAGIC ... KI JE OKOLI 1.300,00
EUROV + MAZANJE VENTILOV ( 80 EUR )

Potem sem šel preverit na njihovo stran, kjer lahko kupiš dele, in izbral sistem kot mi ga je ta ponujal-v trgovini stane 348 €
http://www.populi.si/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=4215&category_id=415&option=com_phpshop&Itemid=4

in če izberem še rezervar za plin(ker ni vštet v ceno kompleta) me pride 150 €

potem še homologacija 65 €, pride vse skupaj 563 €. Oni pa si mi obljubili vgradnjo za 1300 €. Razlika: 737 €!

Sem se kaj zmotil?

Miogrede: Pozna kdo sistem Eco z Tomasseto uparjalnikom ter injektorji?

Vedi da nimajo vse naprave takšnih nabavnih cen komponent. Poljske naprave so v glavnem med najcenejšimi, kar se tiče nabave posameznih komponent in celih sisitemov.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov