esem je napisal/-a:Tomi, ni seštevka, to je napačno veljalo nekoč. Sicer hkrati praviš, da seštevek je in da ga ni, a vseeno - še za koga drugega.
Če sta avta približno enako težka in podobne hitrosti, se hitrosti ne seštevajo. To so z enakimi avti natančno pokazali tudi v Mythbusters, poškodbe so bile enake na obeh avtih kot če bi se zaletela s samo svojo hitrostjo v zid. Torej brez seštevka, samo svoja hitrost. V tvojem primeru sicer nekaj seštevka je - zaradi večje hitrosti "nasprotnika" in posledično njegove precej večje kinetične energije (masa x (hitrost na kvadrat)).
WTF ti govoriš? A moram res dvakrat razlagat, da seštevka
NISEM omenjal zato, ker bi mislil, da je sam po sebi ključnega pomena pri nesreči, ampak le zato, ker se mi je v danem trenutku zdelo lažje ocenit minimalno vsoto najinih hitrosti ob morebitnem trku, kot hitrost vsakega posebej. Simple as that, čisto nikjer ne trdim, da "je seštevek"...
martello je napisal/-a:A si ti resen?! Zdaj vsaj vem kako razmišljajo določeni telebani, ki po nepotrebnem delajo gužvo na avtocesti! Če te je strah it mimo, se vozi za njim!
Meni je pa izredno zanimivo, kako ste na forumu avtomobilizem.com prišli do sklepa, da za 130 mrtvih na slovenskih cestah niso krivi divjaki in pijanci, pač pa ljudje, ki po AC vozijo 110.
Sicer pa nisem napisal, da me je 'strah iti mimo', napisal sem zgolj, da je logično, da ob približevanju tovornjaku zmanjašaš hitrost, ker imaš tako več časa za reakcijo.
Nikakor ni logično, ampak ti si na tem forumu že dokazal, da imaš zelo izkrivljeno logiko in ne znaš popustit, tudi če ti kdo na tisoč in en način dokaže, da se motiš.
Posledice tvoje blago rečeno blesave vožnje so:
-dlje časa si tovornjaku v mrtvem kotu (določeni imajo kar izrazitega) in so toliko večje možnosti, da bo zapeljal pred/v tebe, ker bo po določenem času pomislil, da ni nikogar
-metanje goriva stran (nenehno bremzanje in pospeševanje)
-povečaš možnosti naleta od zadaj, ker je tvoje upočasnjevanje totalno nelogično in težko predvidljivo
-povečaš možnosti, da bo nekdo, ki ima bolj slabe živce, zadaj znorel, ker bo moral zaradi tebe po nepotrebnem upočasnjevat, se ti nabil na rit, blendal etc.
-tudi če je kdo za tabo na varnostni razdalji, se bo le ta ob tvojem nepotrebnem zaviranju zmanjšala in ugani v čigavi riti bo ta avto najverjetneje končal, če boš ti prisiljen bremzat na polno
-voznike tovornjakov motiviraš, da se spravijo prehitevat za 2 km/h počasnejši tovornjak pred sabo, ko vidijo, kako počasi se jim približuješ (dodatna gužva)
-v koloni za tabo povzročiš celo štalo in nekdo 10 avtov zadaj se mora po možnosti vozit 90 km/h zaradi tebe
Upam da si že videl pojasnitev, kako (nepotrebno) zaviranje vpliva na vožnjo kolone zadaj (če kdo ve, kje se najde, naj prosim prilima link)!