Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Kraj: štajerska

Napisal/-a kolesar Po mar 10, 2008 11:38 am

seveda

Uporabniški avatar
radar
Uporabnik

Napisal/-a radar Po mar 10, 2008 12:01 pm

Ja tole satelitsko cestninjenje bo povzročilo marsikomu sive lase. Če se ne motim, ima država namen izvesti satelitsko cestninjenje za vse državne ceste po letu 2015. Sedaj se pa zamislite, po katerih cestah se vozite in koliko cest je dejansko v državni lasti..
Glede pravičnosti je satelitsko cestninjenje najbolj pravična zadeva, samo po drugi strani pa bodo morali uvesti t.i. pametne tablice, da bo avto preko satelitve vseskozi pod kontrolo...
In ja - satelitsko cestninjenje bo omogočalo dejansko spremljanje prevožene razdalje in seveda se bo tudi vedelo, kje se določen trenutek določeno vozilo nahaja. Glede vse bolj popularne vojne proti terorizmu je pa tudi vprašanje, koliko se bodo omenjeni podatki tudi (i)legalno uporabljali...
Glede omejitve hitrosti na cestah - vse to bi se dalo elegantno rešiti na več možnih načinov npr. vsak prometni znak, kateri ima omejitev hitrosti, bi avtomobilu poslal signal za določeno hitrost in po tej bi avto tudi nadaljeval vožnjo. Samo na srečo, dokler bodo avtomobilski lobiji tako močni takih in drugačnih omejitev v avtomobilih ne bo...

frnikulabre
Nov uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a frnikulabre Po mar 10, 2008 12:47 pm

Ma jaz sem proti, ker ni za vse enakovredno. Je pa res, da so nekateri tudi sedaj v neenakopravnem položaju, saj plačujejo cestnino ker nimajo druge izbire.

miko
Nov uporabnik

Napisal/-a miko Če mar 13, 2008 6:05 pm

Žerjav danes v Dnevniku : finančna stabilnost Darsa pogoj za vinjete.Na končni odgovor glede vinjet bo potrebno počakati do prihodnjega četrtka.
Ali ni bilo že dokončno rečeno, da vinjete bodo?Izgleda , da so spoznali, da bo premalo denarja.
Upam, da vinjet ne bo in da se bomo še naprej vozili po AC vsi državljani SLO in ne samo tisti ,ki imajo malo več pod "palcem"!

darwin
Uporabnik

Napisal/-a darwin Če mar 13, 2008 6:28 pm

esem je napisal/-a:Prva, o kateri govori BBoss, je povsem nesprejemljiva. Druga je ta, da bi naprava v avtu ven posredovala samo kilometražo vožnje po avtocesti - zasebnost bi bila s tem ohranjena. Npr - ko pripelješ na vstopni pas na avtocesto, se daljinsko (nek zunanji impulz, ki pa ne identificira avtomobila) sproži štetje kilometrine (v napravi v avtu), ko pa zapeljemo na izhodni pas, se spet daljinsko sproži prekinitev štetja. Določenega dne v mesecu pa naprava v avtu npr preko SMS-a sporoči centrali seštevek avtocestne kilometrine za tainta avto, centrala nato pošlje račun lastniku. Tu seveda nastopi problem vožnje v tujini - kako to izpeljat brez vdora v zasebnost? A avtocest je mnogo manj kot avtomobilov in vsaka bi lahko imela svojo kodo (s ceno) - tako bi se vedelo, koliko in komu plačat za tuje avtoceste.

Tale sistem se meni zdi precej dober, ampak glede na to, da tukaj ne potrebuješ satelitov (naš elektronski sistem cestninjenja naj bi deloval na osnovi Galilea, ki pa naj bi začel delovati 2013), dvomim, da bi se stvar uvedla v taki obliki.
Licet volare si in tergo aquilae volat.

Uporabniški avatar
lublancan
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a lublancan Če mar 13, 2008 6:45 pm

Energetik81 je napisal/-a:Ne vem, zakaj je potrebno satelitsko cestninjenje. Na uvozih in izvozih bi lahko v asfalt namestili senzorje (podobne tistim za štetje vozil in merjenje hitrosti vozil) in napravica v avtu bi enostavno dala signal za meritev vstopa na AC in izstopa.
Potem pa vsak mesc položnico, al pa plačilo ob registraciji.
Pa bi bila tudi zasebnost dokaj ohranjena in tudi cenejši oddajniki bi bili verjetn za na 1meter razdalje kot pa satelitski oddajniki...

sateliti so že v vesolju, tako da ni problema
prednost pred oddajniki na zemlji je tudi ta, da lahko postaviš na miljone navideznih vstopnih in izstopnih točk in za majhen denar (brez montaže novih naprav) - potrebno je samo označiti na karti in updejtat na naprave - torej lahko cestniniš lokalne ceste (nič več pavšalne cestne takse ob registraciji)

naprava v avtu potem deluje na podobnem načinu kot navigacija - spremlja tvoj položaj, ko prideš mimo cestninske točke začne šteti kilometre in ko prideš mimo izstopne točke jih neha šteti
ob določenih intervalih npr 1x na mesec se preko gprs pošljejo podatki o številki naprave in prevoženih kilometrih na dars. Tam računalnik poišče lastnika naprave, obračuna kilometre in natisne položnico

motenje zasebnosti je seveda možno - za to potrebujete ID naprave (tudi navigacija ga ima) in potem lahko sledite
če ima podatke o ID naprave samo njen lastnik in Dars, potem ni težav - policija rabi za sledenje nalog

PS: tudi vaš računalnik in mobitel sta sledilni napravi ;)
podpis

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR Če mar 13, 2008 8:24 pm

lublancan je napisal/-a:sateliti so že v vesolju, tako da ni problema
prednost pred oddajniki na zemlji je tudi ta, da lahko postaviš na miljone navideznih vstopnih in izstopnih točk in za majhen denar (brez montaže novih naprav) - potrebno je samo označiti na karti in updejtat na naprave - torej lahko cestniniš lokalne ceste (nič več pavšalne cestne takse ob registraciji)

naprava v avtu potem deluje na podobnem načinu kot navigacija - spremlja tvoj položaj, ko prideš mimo cestninske točke začne šteti kilometre in ko prideš mimo izstopne točke jih neha šteti
ob določenih intervalih npr 1x na mesec se preko gprs pošljejo podatki o številki naprave in prevoženih kilometrih na dars. Tam računalnik poišče lastnika naprave, obračuna kilometre in natisne položnico

motenje zasebnosti je seveda možno - za to potrebujete ID naprave (tudi navigacija ga ima) in potem lahko sledite
če ima podatke o ID naprave samo njen lastnik in Dars, potem ni težav - policija rabi za sledenje nalog

Na koncu rabimo samo še sex tracker?! :roll:

Ne hvala. To je postopno zasužnjevanje.

Uporabniški avatar
seeman66
Stalni uporabnik

Napisal/-a seeman66 Če mar 13, 2008 8:36 pm

FBR je napisal/-a:
lublancan je napisal/-a:sateliti so že v vesolju, tako da ni problema

Na koncu rabimo samo še sex tracker?! :roll:

Ne hvala. To je postopno zasužnjevanje.

Sateliti so v vesolju,samo v čigavi lasti so :?: Cestninil bi še lokalne ceste, in ker bi še vedno bilo premalo denarja za bučmane bi na koncu še kmetom v traktorje montiral sledilnike kolikokrat se je peljal po njivi gor in dol.

lp

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Če mar 13, 2008 8:38 pm

lublancan je napisal/-a:
Energetik81 je napisal/-a:Ne vem, zakaj je potrebno satelitsko cestninjenje. Na uvozih in izvozih bi lahko v asfalt namestili senzorje (podobne tistim za štetje vozil in merjenje hitrosti vozil) in napravica v avtu bi enostavno dala signal za meritev vstopa na AC in izstopa.
Potem pa vsak mesc položnico, al pa plačilo ob registraciji.
Pa bi bila tudi zasebnost dokaj ohranjena in tudi cenejši oddajniki bi bili verjetn za na 1meter razdalje kot pa satelitski oddajniki...

sateliti so že v vesolju, tako da ni problema

nikar si ne želte tega

Čist tko za info - tudi policija in DURS (ja prav sem napisal - davkarija) si želita dostopa do teh podatkov, ki bi jih zajemalo sat. cestninjenje. Davkarija celo opravičuje to s tem, da imajo pravico vpogleda v vse davčne dogodke, kar oračun cestnine tudi je.

Po drugi strani je vinjeta celo boljša od ABC-ja saj, ko jo 1x plačaš nad tabo nihče ne vrši kontrole kdaj, kje in koliko si se vozil.

Uporabniški avatar
sundaydriver
Novinec

Napisal/-a sundaydriver Pe mar 14, 2008 8:17 pm

Da, kritičnosti je premalo. Trenutno mi pade na pamet gmail. Njihova policy o zasebnosti je zasmehljiva, pa vendar folk navdušeno uporablja to storitev.

Uporabniški avatar
samo mesarec
Novinec

Napisal/-a samo mesarec Pe mar 14, 2008 9:14 pm

Nikoli nebo OK za vse. Je pa nekaj, plačujemo cestni sklad, pol pa še vinjeto, malo jutri, tako mislim jaz. Zakaj pa nebi vspodbujali ABC in bi pretok prometa bil veliko hitrejši, mislim, da bi ga lahko imeli vsi in bi resnično plačal kolikor bi porabil. Seveda za voznike, ki so vsaki dan na AC je bolje vinjeta jaz pa naj plačujem za nekaj kar uporabljam v osebni namen samo nekajkrat letno, ne samo jaz, temveč mnogi. Ja pol pa naj ukinejo tako visoke cestne sklade. Dati za oboje cca 250-350 EUR letno, pa je smešno in oderuško, nato pa se moramo voziti po 60-80 na avto cestah in jamah. LEPO JIH PROSIM, pa ne samo to, kako lahko nekdo koristi in se zadolžuje iz EU skladov-posojila, pol pa si delijo (seveda vodilni)več kot 100000 eur za posameznika za uspešnost, kot so preteklo leto.
Kerpa smo SLO bebeki, smo tiho in veselo plačat njihove lumparije. Točno se ve kdo kasira za abc, NEKOMU NI POVŠEČ IN SI NEKDO IZMISLI VINJETO(ZA slo), vinjete bodo zopet dober biznis za posameznike in svinje pri koritu.
Če bo tako bom kupil raje 10 dnevno in še vedno ceneje, kot letna.

Buschi
Nov uporabnik

Kraj: Savinska

Napisal/-a Buschi Po mar 17, 2008 10:58 pm

Sem na hitro preletel, a nisem nikjer zasledil podatka: če bodo vinjete, kaj storiti z dobroimetjem na ABC?

Hvala.

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Kraj: štajerska

Napisal/-a kolesar Po mar 17, 2008 11:06 pm

Buschi je napisal/-a:Sem na hitro preletel, a nisem nikjer zasledil podatka: če bodo vinjete, kaj storiti z dobroimetjem na ABC?

Hvala.

vrnili ti bodo ;)
nekje na netu je še uradna potrditev s trani darsa..

krho
Novinec

Napisal/-a krho To mar 18, 2008 7:45 am

Ja upam, da bodo, imam precejšen znesek gor, ker sem računal da nam bodo cestninsko postavili.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov in iger - http://xcollect.sf.net

Uporabniški avatar
Cornelius
Stalni uporabnik

Napisal/-a Cornelius To mar 18, 2008 8:50 am

No fantje in punce povejte mi kjer je logika, da sem prejšnji teden šel z avtom v Švico in sem plačal ENOLETNO vignjeto 25 Euro za Svico a bil sem le 2 dni.

To je za mene direktna kraja. V Avstriji vsaj imaš za 10 dnevno uporabo in to sem kupil.
Pa pustimo zdaj Švica je takšna in tralala...totalno nepošteno in nekorektno dejanje.
Hvala na konkretnih polemikah.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss To mar 18, 2008 9:21 am

Tako je povsem pravilno, če si tujec in hočeš uporabljati švicarske ceste jih boš pač plačal ali pa se izognil Švice. Ker si tujec v švicarsko blagajno ne prispevaš denarja od raznoraznih davkov iz katerih so se nekoč gradile ceste in zato plačaš relativno več (glede na količino uporabe)

In tako bi moralo biti tudi pri nas - nič preferiranja tujcev. Če bo hotel priti čez Slovenijo na dopust na Hrvaško bo pač plačal. Od tazga tujca Slovenija nima nič samo gužvo na cestah, ki jih največ plačujemo mi in ne tujci, da o ekologiji sploh ne govorim in zato je treba vsaj pri AC nekaj dobiti v blagajno, da ne bo ves strošek samo na naših ramenih.

Upam, da v naši vladi razmišljajo tako ne pa da samo tulijo kako je bil ABC nepošten (delno to tud drži) in kako so vinjete poštene (kar pa ne drži).

Če bi samo tovornemu prometu dvignili ceno za 100% n bi sploh rabili vinjet za osebna vozila. Če bi jih pa računali toliko kot jih računajo v Švici (cca 4x več kot pri nas) bi pa v 10. letih lahko celo odplačali vse DARS-ove dolgove. Da vas vidimo dragi gospodje v vladi, a si upate? A imate j***a? ;)

p.s. da ne bo kdo mislil, da se kurčim samo zato, ker mi tako paše lahko povem, da sem za moje privat vožnje v zadnjih petih letih darsu odkartal skupaj cca 4.500€ tako, da lahko upravičeno trdim, da kakšnih par metrov AC-ja je mojih :lol: :lol:

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 To mar 18, 2008 10:10 am

BBoss je napisal/-a: cca 4.500€ tako, da lahko upravičeno trdim, da kakšnih par metrov AC-ja je mojih :lol: :lol:

...ha, ha težko -za ta denar kak centimeter mogoče... :D

Par let nazaj, ko so Hrvati gradili "dalmatino" je bilo v avto klubu napisano, da naj bi stal v povprečju kilometer AC 4-4.5 milj.EU ....potem avtor napiše, da pri njih stane 7-8 milj EU. in da očitno nekdo krade oz. fila žepe, nato pa še doda, da naj se nič ne sekirajo, da kaj pa šele Slovenci delajo, ki jih kilometer stane preko 10milj. EU.........zadnje čase sem vse bolj in bolj prepričan, da je bilo veliko resnice v tistem prispevku..........

kixs
Stalni uporabnik

Napisal/-a kixs To mar 18, 2008 10:25 am

kaj pa šele Slovenci delajo, ki jih kilometer stane preko 10milj. EU

Nic hudega, samo da je kvalitetno :lol: :roll:
Slika

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 To mar 18, 2008 10:29 am

kixs je napisal/-a:
kaj pa šele Slovenci delajo, ki jih kilometer stane preko 10milj. EU

Nic hudega, samo da je kvalitetno :lol: :roll:

...to je pa vsekakor_so nam Avstrijci povedali..... :lol:
pa odsek Drnovo- Dobruška vas po še ne enem letu vozni pas zaprt v dolžini 7 km - sanacija :roll: koga/česa.... :?: ha: kasiramo pa veselo še naprej...

kixs
Stalni uporabnik

Napisal/-a kixs To mar 18, 2008 10:32 am

Pa spet bi moral sanirat kaksne motiscke nad potoki, saj se je cesta okoli kar posteno pogreznila in potem avto "plava" :o
Slika
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov