Debate, ki niso vezane na ostala področja...

OLI
Novinec

Lep pozdrav

Napisal/-a OLI Ne nov 08, 2009 9:17 am

Redno prebiram forum in tale tema mi je padla v oči in ne gre drugače, da še jaz nekaj napišem.

Se peljem v nedeljo od Šentruperta do Slovenske Bistrice po avtocesti in vidim vsemogoče "dogodivščine".

Jaz se peljem 130km/h (tempomat), prehitim precej dober avto, ki se pelje 110-120km/h, in kaj sledi? Pri slovenski bistrici delo na cesti znak omejitve 80km/h, zaprt prehitevalni pas druga dva vozna (tudi odstavni) in ta model mi blenda in se pelje mimo ko norc.

Zdaj pa res ne vem ljudje božji ali je to normalno ali ja :)

Ravno tako je čez predore, nekateri se vozijo ko norci, mar tam ne veljajo omejitve?
Prehitevam tovornjak in se peljem 100Km/h in mi že nekdo blenda, saj je omejitev 100km/h, kaj delam narobe?

Lep pozdrav
Če misliš, da zmoreš, zmoreš.
Če misliš, da ne zmoreš, imaš prav.

Uporabniški avatar
Patrik_A3
Mojster foruma

Napisal/-a Patrik_A3 Ne nov 08, 2009 10:25 am

nebivedu je napisal/-a:
Patrik_A3 je napisal/-a:
MateSLO je napisal/-a:Da bi si jaz dal takšne gume gor ... pa zmrzi me ko samo pomislim na to.
Pac po mojem mnenju bi morali policisti imeli malo večjo kontrolo nad gumami kot pa jo imajo.
Potem te pa ustavi, pogleda dokumente in ti da pihat ... ah, vsaj nekaj je. :roll:

veš kaj prijatelj moj brez lastnega avta. ko bo meni dala policija ali pa država kaki € za gume bom pa tudi jaz gledal nato da ne bodo bila stara ;) ......ker je bla glih debata glede poceni gum pa starih. (ne zagovarjam znucanih).

jaz dajem na svoj 19 let star avo gume, kjer stane 1 komad 200 evrov, pa se ne sekiram, saj gre za mojo varnost.

Izgovor, da ker ti država nič ne da zraven, pa si zaradi tega ne moreš privoščit gum je pa patetičen, prodaj avto, kupi pol slabšega, pa za ostanek denarja kupi najboljše gume, saj gre za tvoje življenje in življenja vseh ki vozijo zraven tebe na naših cestah.
Sej ti država tudi pri hrani, obleki, ogrevanju, elektriki, vodi, nič ne da zraven. A potem tut najcenejšo svinjarijo iz naših štacun ješ, oblačiš najslabše 10 let stare cunje ali pa celo izrabljene kupuješ? Najbrž ne. Pa najbrž tudi "rabljene" vode ne uporabljaš za pit.
Torej kupi si gume zaradi katerih boš sam varen in mi ostali ne bomo ogroženi.

To je tudi največja napaka slovencev. Kupiš avto, ki ga ne moreš vzdrževati. Namesto, da bi ves denar kar ga imaš preštel, dal stran od tega denarja za najboljše gume, za en velik servis in za registracijo, pa kupil avto za tisto, kar ti ostane, raje kupujemo avto za ves denar, kupimo neservisiran avto s slabimi gumami, registracijo vzamemo na obroke in se vozimo, pa ogrožamo ostale. Ko pa kaj crkne (crkne pa sigurno, ker ni opravljen servis in so deli iztrošeni) pa raje po znamki pljuvamo, kok je zanič in crkuje, kot da bi pljuvali po sebi, ker take bedarije počnemo.

No ja,sam osebno imam vredu gume (letne michelin pilot sport,zimske pa fulda ). Ampak preveč pa tukaj gnjavite s tem. Ker če bi malo pogledal kake gume vse ljudje vozijo bi bil raje tiho. Nena vsi vozijo najboljše gume. Najboljše je da vsak pred svojim pragom pomete. Ker oni ki pa ima slabše gume pa bo tebi gnjavo če je tvoj 15 let star avto (ali koliko pač je ) tudi tako varen kot pa njegov npr. 3 leta star? Najbrž ti starodavni avti nimajo niti abs,kaj šele esp.Tukaj je tudi sedaj lahko debata glede varnosti 15 let starega avta in 3 leta starega avta. Če smo že tako natančni glede varnosti. In ni vse v gumi,ampak tudi če imaš pošlihtano v glavi. Lahko imaš najjače gume pa boš zbil froca,ki gre čez cesto ali pa te bo s ceste zabrisalo ;)
Zadnjič spremenil Patrik_A3, dne Ne nov 08, 2009 10:30 am, skupaj popravljeno 2 krat.
Slika One day......BACK TO BLACK! Slika

Uporabniški avatar
DragonForce
Stalni uporabnik

Napisal/-a DragonForce Ne nov 08, 2009 10:27 am

No, Patrik, še velike začetnice se naučiti pa bo ;)

Uporabniški avatar
Patrik_A3
Mojster foruma

Napisal/-a Patrik_A3 Ne nov 08, 2009 10:31 am

Si zaj srečen gospod slavist ? :roll: :lol:
Slika One day......BACK TO BLACK! Slika

Uporabniški avatar
DragonForce
Stalni uporabnik

Napisal/-a DragonForce Ne nov 08, 2009 10:39 am

Patrik_A3 je napisal/-a:Si zaj srečen gospod slavist ? :roll: :lol:

Tako tako ;)

Uporabniški avatar
/miha\
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a /miha\ Ne nov 08, 2009 7:59 pm

nebivedu je napisal/-a:
Patrik_A3 je napisal/-a:
MateSLO je napisal/-a:Da bi si jaz dal takšne gume gor ... pa zmrzi me ko samo pomislim na to.
Pac po mojem mnenju bi morali policisti imeli malo večjo kontrolo nad gumami kot pa jo imajo.
Potem te pa ustavi, pogleda dokumente in ti da pihat ... ah, vsaj nekaj je. :roll:

veš kaj prijatelj moj brez lastnega avta. ko bo meni dala policija ali pa država kaki € za gume bom pa tudi jaz gledal nato da ne bodo bila stara ;) ......ker je bla glih debata glede poceni gum pa starih. (ne zagovarjam znucanih).

jaz dajem na svoj 19 let star avo gume, kjer stane 1 komad 200 evrov, pa se ne sekiram, saj gre za mojo varnost.

Izgovor, da ker ti država nič ne da zraven, pa si zaradi tega ne moreš privoščit gum je pa patetičen, prodaj avto, kupi pol slabšega, pa za ostanek denarja kupi najboljše gume, saj gre za tvoje življenje in življenja vseh ki vozijo zraven tebe na naših cestah.
Sej ti država tudi pri hrani, obleki, ogrevanju, elektriki, vodi, nič ne da zraven. A potem tut najcenejšo svinjarijo iz naših štacun ješ, oblačiš najslabše 10 let stare cunje ali pa celo izrabljene kupuješ? Najbrž ne. Pa najbrž tudi "rabljene" vode ne uporabljaš za pit.
Torej kupi si gume zaradi katerih boš sam varen in mi ostali ne bomo ogroženi.

To je tudi največja napaka slovencev. Kupiš avto, ki ga ne moreš vzdrževati. Namesto, da bi ves denar kar ga imaš preštel, dal stran od tega denarja za najboljše gume, za en velik servis in za registracijo, pa kupil avto za tisto, kar ti ostane, raje kupujemo avto za ves denar, kupimo neservisiran avto s slabimi gumami, registracijo vzamemo na obroke in se vozimo, pa ogrožamo ostale. Ko pa kaj crkne (crkne pa sigurno, ker ni opravljen servis in so deli iztrošeni) pa raje po znamki pljuvamo, kok je zanič in crkuje, kot da bi pljuvali po sebi, ker take bedarije počnemo.

Odlično napisano...se čisto strinjam.
Sam ne se kregat :P

Uporabniški avatar
McFly
Novinec

Kraj: blizu ceste

Napisal/-a McFly Ne nov 08, 2009 9:02 pm

baSix je napisal/-a:
McFly je napisal/-a:Krožišče za kolesarje v Kopru je hudo 8) vsak dan grem po njem na faks :lol:

upam it stavi da se peleš kar prek :lol:

Sm parkrat, sam zdej je na sredini en valj pa moreš obkrožt 8) Je pa kul ker s ponyem položiš ovinek pa zgleda ful filmsko 8) :lol:
mess with the best, die like the rest
luks lajk it kut flay

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Ne nov 08, 2009 9:15 pm

Pa dajte no, ne morejo met vsi najboljših gum. Konec koncev, katere pa so najboljše gume?
Pač človek, ki ima avto vreden 1000 eur z minimalno plačo, še kak kredit zraven, bajta na pol naredta, kaj bo tak kupil najdražje gume?
Kaj za sebe tudi kupujete same naj taboljše šuhe, ne premočljive, vrhunske cunje, hrana najvišje kvalitete??
Ne ga srat no. Vsepovsod morajo bit neki kompromisi, tudi pri gumah. Na žalost je vse povezano z denarjem.
Kar se pa profila tiče je pa tudi tak, da je hudič pri teh gumah, da bi lahko bile narejene s krajšo življensko dobo na račun boljšega oprijema.
Jaz sem glih včeraj sešteval kilometre, koliko sem jih naredil z letnimi gumami.
V treh sezonah sem z letnimi gumami naredil 25188km, profila je pa na dveh 6mm na dveh pa 5,8mm. So pa Contientalke. Zdaj pa rečte ali jih naj po naslednji sezoni, ko bodo stare 3 leta proč vržem? Ja pa normalno, da jih ne bom. Sem računal, da bi rabil še štiri sezone, da bi jih znucal do 4mm. To pomeni, guma stara 6 let in zdrži 60 tisoč km, s tem, da še ostane 4mm profila. To se meni zdi malo zgrešena računica s strani proizvajalcev.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Ne nov 08, 2009 10:58 pm

mišek je napisal/-a:Pa dajte no, ne morejo met vsi najboljših gum. Konec koncev, katere pa so najboljše gume?

Na to naj si vsak sam odgovori. Sam lahko trdim da letna guma uniroyal rain tyre po mokrem drži bolje kot katerakoli zimska guma. Po snegu pa nič.

mišek je napisal/-a:Pač človek, ki ima avto vreden 1000 eur z minimalno plačo, še kak kredit zraven, bajta na pol naredta, kaj bo tak kupil najdražje gume?

Sej ni treba da najdražje, vsekakor pa je nova guma (če ni ravno kitajska) drži bolje od 8 let stare zimske.

mišek je napisal/-a:Kaj za sebe tudi kupujete same naj taboljše šuhe, ne premočljive, vrhunske cunje, hrana najvišje kvalitete??
Ne ga srat no. Vsepovsod morajo bit neki kompromisi, tudi pri gumah. Na žalost je vse povezano z denarjem.

Ja, zase kupujem najboljše za na noge. Čez 20 let me ne bo noben vprašal, zakaj sem recimo zgrbančen in polomljen, ker sem vedno nosil zanič čevlje, pa vsak bo rekel, sam si si kriv. Hrana mora tudi bit kvalitetna, ne vsak "šrot", ki ga kupiš v lidlu ali hoferju. Glede cunj ima pa vsak svoje. Jst stalno nosim vojaške cunje. Zdržijo najdlje, so kvalitetne, nepremočljive, jih ne prepiha in še marsikaj, pa še poceni so. Zelo kvalitetne hlače, ki ne puščajo, ter jih ne prepiha so 33 evrov. To se mi zdi ugodno.

mišek je napisal/-a:Kar se pa profila tiče je pa tudi tak, da je hudič pri teh gumah, da bi lahko bile narejene s krajšo življensko dobo na račun boljšega oprijema.

Gume so različne kvalitete, vsekakor pa se mi zdi, da če kupuješ srednji razred, niso ne drage in so zadovoljive, če voziš po omejitvah.

mišek je napisal/-a:Jaz sem glih včeraj sešteval kilometre, koliko sem jih naredil z letnimi gumami.
V treh sezonah sem z letnimi gumami naredil 25188km, profila je pa na dveh 6mm na dveh pa 5,8mm. So pa Contientalke. Zdaj pa rečte ali jih naj po naslednji sezoni, ko bodo stare 3 leta proč vržem? Ja pa normalno, da jih ne bom. Sem računal, da bi rabil še štiri sezone, da bi jih znucal do 4mm. To pomeni, guma stara 6 let in zdrži 60 tisoč km, s tem, da še ostane 4mm profila. To se meni zdi malo zgrešena računica s strani proizvajalcev.

Mišek 5 let in več stara rabljena guma je zanič za vožnjo pozimi. Dokler je suho, je vsaka guma dobra, pri normalni vožnji po omejitvi. Ko pa je cesta mokra in spolzka se pa to zelo spremeni. Zanič guma drsi in ko se je treba ustavit, zdrsne. V ovinku zdrsne. Spelješ težko, ker vrti v prazno. 60.000km za dobro gumo ni nič, morale bi zdržat vsaj toliko. Jaz imam recimo garancijo 50.000 milj na moje gume (bfgoodrich). Ampak ko se gre pa za varnost, pa imaš 3mm zimskega profila na 6 let starih gumah, takrat pa se je treba pa malo vprašat, zakaj imaš take gume.

Noben ni ekel, da jih moraš po treh sezonh stran vršt, ko jih boš pa 6 ali več sezon vozil, bi se pa lahko vprašal, če bi jih zamenjal. Ljudje 10 let stare gume tlačijo na avtomobile, v tem je problem, ne v 3 leta starih gumah, sej ne menjamo vsi vsako leto gum. Jaz jih menjam, ko te več ne držijo, kar pomeni, da zame niso več varne ali pa po petih letih.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Ne nov 08, 2009 11:03 pm

@nebivedu: si pa si vzel čas za analizo :P

kar se gume tiče ta leti po 4 sezonah ne glede na to koliko mm profila je še gor ;)

baSix
Novinec

Napisal/-a baSix Ne nov 08, 2009 11:22 pm

adis je napisal/-a:@nebivedu: si pa si vzel čas za analizo :P

kar se gume tiče ta leti po 4 sezonah ne glede na to koliko mm profila je še gor ;)

te 4 sezone so čisto relativne, odvisno do tega kolko KM prevoziš na eno sezono :) Tud jas jih mam osebno okrog 3-4 sezone, Foter jih pa menja vsaki 2 sezoni ker prevozi letno ogromno kilometro.
...::: www.CST-TEAM.net :::...

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Ne nov 08, 2009 11:24 pm

baSix je napisal/-a:
adis je napisal/-a:@nebivedu: si pa si vzel čas za analizo :P

te 4 sezone so čisto relativne, odvisno do tega kolko KM prevoziš na eno sezono :) Tud jas jih mam osebno okrog 3-4 sezone, Foter jih pa menja vsaki 2 sezoni ker prevozi letno ogromno kilometro.

to je tisto koliko km letno narediš...pri meni je tako, da ne glede na prevožene km jih po 4 sezonah oz. smo jih po 4 sezonah zamenjali za nove in tako bo vedno...

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio Po nov 09, 2009 12:02 am

nebivedu je napisal/-a:Hrana mora tudi bit kvalitetna, ne vsak "šrot", ki ga kupiš v lidlu ali hoferju.

OFF: Verjetno kupuješ Žitove izdelke? No, u lidlu so izdelki istega proizvajalca navkljub tisti španskim, češkim in slovaškim jezikom. Iz prve roke, ker sem delal v proizvodnji - tako ti tudi lahko rečem, da če bi vedel kako zgleda proizvodnja, marsičesa ne bi jedel (delal v Žitu in Kolinski, sem osel, ki je šel dvakrat na led; sedaj raje jem in ne razmišljam).

ON: Ni potrebno, da so najdražje gume, vendar je vrjetno vsaka nova zimska boljša od 6 in več let stare zimske? Poleg tega, bi bilo fajn, če bi vulkanizerji opominjali ljudi, da M+S nikakor ne pomeni letno zimske gume. Iz osebnih izkušenj ugotavljam, da imajo ljudje (do nedavnega jih je bilo ogromno) na avtu savo eskimo S3, ker je poceni, dobra in "ljetno-zimna". Še to - poleg profila bi morali pregledovati še letnico izdelave; tisti, ki nima za gume nima še za ostalo (npr. zavore), taki v prometu niso potrebni.
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Po nov 09, 2009 12:48 am

odprti clio je napisal/-a:
nebivedu je napisal/-a:Hrana mora tudi bit kvalitetna, ne vsak "šrot", ki ga kupiš v lidlu ali hoferju.

OFF: Verjetno kupuješ Žitove izdelke? No, u lidlu so izdelki istega proizvajalca navkljub tisti španskim, češkim in slovaškim jezikom. Iz prve roke, ker sem delal v proizvodnji - tako ti tudi lahko rečem, da če bi vedel kako zgleda proizvodnja, marsičesa ne bi jedel (delal v Žitu in Kolinski, sem osel, ki je šel dvakrat na led; sedaj raje jem in ne razmišljam).

No ja, večino hrane pridelamo doma, ker imajo starši kmetijo, jst sm pa v mesto pobegnil, še vedno pa na domov hodim po hrano.

odprti clio je napisal/-a:ON: Ni potrebno, da so najdražje gume, vendar je vrjetno vsaka nova zimska boljša od 6 in več let stare zimske? Poleg tega, bi bilo fajn, če bi vulkanizerji opominjali ljudi, da M+S nikakor ne pomeni letno zimske gume. Iz osebnih izkušenj ugotavljam, da imajo ljudje (do nedavnega jih je bilo ogromno) na avtu savo eskimo S3, ker je poceni, dobra in "ljetno-zimna". Še to - poleg profila bi morali pregledovati še letnico izdelave; tisti, ki nima za gume nima še za ostalo (npr. zavore), taki v prometu niso potrebni.

Pa saj to jaz govorim. Bolje nove gume srednje kvalitete, kot stare zgonjene.
Old subarus never die, they just get faster!

recept
Novinec

Napisal/-a recept Po nov 09, 2009 1:54 pm

Patrik_A3 je napisal/-a:... Ker oni ki pa ima slabše gume pa bo tebi gnjavo če je tvoj 15 let star avto (ali koliko pač je ) tudi tako varen kot pa njegov npr. 3 leta star? Najbrž ti starodavni avti nimajo niti abs,kaj šele esp.Tukaj je tudi sedaj lahko debata glede varnosti 15 let starega avta in 3 leta starega avta.

Spomladi na Vranskem se je mali več kot 10 let stari VW Polo brez kakršnegakoli pomagala bistveno (ma res BISTVENO) hitreje in bolje ustavljal ter izmikal oviram, kot 1 leto star Lexus z vgrajenimi vsemi možnimi pomagali. Razlika: eden je imel boljše gume kot drugi. Trikrat lahko ugibaš kateri.

Patrik_A3 je napisal/-a:Če smo že tako natančni glede varnosti. In ni vse v gumi,ampak tudi če imaš pošlihtano v glavi. Lahko imaš najjače gume pa boš zbil froca,ki gre čez cesto ali pa te bo s ceste zabrisalo ;)

To ti pa podpišem.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Po nov 09, 2009 2:12 pm

Tudi če voziš prilagojeno in imaš v glavi pošlihtano, lahko z dobrimi gumami rešiš življenje. Npr. voziš 50km/h po omejitvi in ti na cesti skoči otrok. S slabimi gumami ga ubiješ, z dobrimi (ni nujno da so to najdražje) pa se ustaviš dm pred njim. Pa si prej vozil prilagojeno in si vedel, da gume niso najboljše. Ampak so tudi nepredvidene situacije.

Mišek: če ima človek toliko kreditov in slabo plačo, naj pač ne kupi avta. Naj nabavi mesečne za bus/vlak, za ostale stvari naj se pa pelje s taxijem, pa ga bo še vedno prišlo ceneje kot pa avto, registracija, gume, servisi. Poleg tega mislim, da 100€ na leto za gume (pri menjavi na 4 leta) ni nekaj, kar bi bilo tako zelo drago.
Poleg tega imam občutek, da ima večina takih, ki zidajo bajto in so zakreditirani, "malo" dražji avto kot za 1000€...
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Po nov 09, 2009 2:23 pm

Če imamo na letni ravni denar za 95€ vredno vinjeto, vsaj 72€ za cestnino, x € za zavarovanje ter potencialni kasko ter x €/mesec za gorivo mi je smešno, da ne rečem povsem neodgovorno razmišljanje, da bomo pa varčevali pri edinem stiku vozila s cestiščem - to so vsaj kolikor toliko dobre gume. Strošek se izplača že ob prvem zanašanju avtomobila, da ne govoril o kakšnih potencialnih nesrečah!
Četudi gre za avtomobil cenovno najnižjega ranga, naj se pri varnosti ne varčuje! Konkurenca dobrih proizvajalcev pnevmatik je postala zelo široka, kar prinaša tudi žepu prijaznejše cene.
Najsi gre za hrano, oblačila, gume - povsod je možno najti dober price-performance, ne da bi bila kakovost preveč odvisna od cene.
@Nebivedu je omenjal dobre čevlje ter njihov vpliv na zdravje človeka - takisto naj voznik razmišlja pri obutvi njegovega jeklenega konjička.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Po nov 09, 2009 2:26 pm

Chan, točno tako. Da se dobiti dobre gume za zmerno ceno. Sam sem v 1 letu zmetal za nove letne in zimske 500€, pri 700€ vrednem avtu. Pač 13" gume niso glih drage. Sem vzel pa najboljše na testih ADAC.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
AVX
Poznavalec foruma

Kraj: V Avtu

Napisal/-a AVX Ne nov 15, 2009 11:46 am

Spet ena zanimiva izkušnja. Tipečk z BMW 525 d se pelje na omejitvi 90, 70 km/h. Jaz lepo dam žmigovc ga želim prehitet nakar on pohodi gas in seveda ni popustu. Kaj sem naredu ja seveda sem pripremzal a ne. en čas sma se potem 90 pelala potem je pa spet zmajnašl na 70. Pa da bi se mu najrajš v šupak zabil, če bi vedu, da ne bi bil jz kriv. Mislim prasice, da jih išeš.
Ford Mondeo ST TDCI,... soon on show =)

Uporabniški avatar
davac
Nov uporabnik

Kraj: Rog.slatina

Napisal/-a davac Ne nov 15, 2009 12:35 pm

AVX je napisal/-a:Spet ena zanimiva izkušnja. Tipečk z BMW 525 d se pelje na omejitvi 90, 70 km/h. Jaz lepo dam žmigovc ga želim prehitet nakar on pohodi gas in seveda ni popustu. Kaj sem naredu ja seveda sem pripremzal a ne. en čas sma se potem 90 pelala potem je pa spet zmajnašl na 70. Pa da bi se mu najrajš v šupak zabil, če bi vedu, da ne bi bil jz kriv. Mislim prasice, da jih išeš.

Takih frajerčekov je zelo veliko na cesti mislijo da so najjači če imajo bmw-ja pa se ne morejo sprijaznit s tem da bi ga prehitel z slabšim avtom še posebej če imajo svojo boljšo polovico zraven sebe potem so še večji frajerji,samo jaz če mi rata prehitet takega mu pač potem enako delam kot je on meni vse se vrača naj vidi kak to zgleda :P :D
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 7 gostov