TrijoAdijo je napisal/-a:Eno vprašanje za avtorja teme:
A si bil ti danes zjutraj tam okoli 6.15 in 6.25 na AC pri Medvedjeku v smeri proti LJ s škodo octavio na počasnem pasu?
ishtmail je napisal/-a:TrijoAdijo je napisal/-a:Eno vprašanje za avtorja teme:
A si bil ti danes zjutraj tam okoli 6.15 in 6.25 na AC pri Medvedjeku v smeri proti LJ s škodo octavio na počasnem pasu?
Najbrž tapravi, ker noben drug z osebnim avtom ne vozi po počasnem pasu, ura bo pa tudi približno taprava...
V hrib pridem ponavadi z 85-90, povprečje 3,6... Do vrha hriba mi hitrost pade nekje na 70 (trenutna poraba 5,3), nakar pospešim na vrhu nazaj na 90, potem pa ugasnem motor in pridrsam do dna hriba (trenutna poraba 0) s povprečjem 3,4. Je res, da mi do dna Medvedjeka hitrost v drsenju nekaj malega pade (malenkost premalo nagiba, da bi se v leru ohranjala hitrost), tako pa na ravnini hitro nadoknadim z minimalnim gasom...
@ejsim:
Ti imaš pa malo čudne predstave, kaj naj bi človek počel na cesti... McDonalds, telefon, spanje?
Na minimalni razdalji sem za kamioni nehal vozit ravno zaradi varnosti: zdaj se držim 2 sekund. In ko voziš za kamionom (ali pa kakorkoli že), je treba spremljati promet, ne pa telefonariti...
Vidim take primerke vsak dan na cesti... Se mi dnevno vsaj en prilepi na rit, ko peljem 90, on pa na pol metra razdalje med odbijačema in s telefonom na ušesu, pa lepo kruza za mano, medtem ko čveka. Če bi jaz v tistem trenutku moral zabremzati zaradi kakršnega koli razloga, bi ga imel do polovice kabine zarinjenega...
J.McLane je napisal/-a:Pa še nekaj je narobe s hitrim pospeševanjem, ko enkrat dosežeš hitrost moč ni več potrebna in hitro padeš v območje kjer je poraba po BC sicer nizka, ampak izkoristek je pa slab, zato je vseeno bolje čim dalj časa vstrajati na pospeševanju torej s čim manjšo močjo, ki daje še dober izkoristek.
ejsim je napisal/-a:In to verjetno samo zato, ker sem napisal, da gre za hobi oz v mnogih primerih, tudi za kompulzino motnjo. Pa sej to ni nič takega, pač vsak človek ima kako "muho", samo ne slepiti drugih (predvsem pa sebe), da gre samo za varčevanje z gorivom....
ishtmail je napisal/-a:ejsim je napisal/-a:In to verjetno samo zato, ker sem napisal, da gre za hobi oz v mnogih primerih, tudi za kompulzino motnjo. Pa sej to ni nič takega, pač vsak človek ima kako "muho", samo ne slepiti drugih (predvsem pa sebe), da gre samo za varčevanje z gorivom....
Hja... A je težko, preden greš pisat, prebrat, kaj je napisal sogovornik v svojih prejšnjih postih?
Sem izrecno napisal, da je varčevanje bilo povod, sedaj pa je hypermiling postal hobi in tekmovanje s samim sabo. Koga torej slepim? Ker sebe ne, drugih pa tudi ne, saj sem točno to že napisal.
Mimopotke: tudi to v zvezi s cenejšim avtom / motorjem / javnim prevozom sem že pisal:
- imam družino in rabim velik avto, drugega manjšega pa ne potrebujem in se mi zdi nepotreben strošek
- motor se mi ne zdi nič kaj varno vozilo, sploh pa pozimi?
- najcenejši javni prevoz (mesečna za vlak + mesečna za trolo) je dražji od mojih mesečnih stroškov bencina
rnisan je napisal/-a:Daedalus je napisal/-a:Pretočnost najbolj ovirajo najbolj počasni po čisto enostavni logiki. Vzemimo primer, da vozi nekdo po desnem pasu 90 na uro, nekdo ga pa prehiteva s hitrostjo 100 na uro. Dokler se to prehitevanje dogaja, je maks. "pretočnost" vozil po tem delu AC 100 na uro. V primeru, ko nekdo vozi po desnem pasu 90 na uro, drug ga pa prehiteva 130 na uro, je "pretočnost" po tem delu AC 130 na uro. Torej dejansko "ta počasni" znižujejo pretočnost.
sonic je napisal/-a:rnisan je napisal/-a:Daedalus je napisal/-a:Pretočnost najbolj ovirajo najbolj počasni po čisto enostavni logiki. Vzemimo primer, da vozi nekdo po desnem pasu 90 na uro, nekdo ga pa prehiteva s hitrostjo 100 na uro. Dokler se to prehitevanje dogaja, je maks. "pretočnost" vozil po tem delu AC 100 na uro. V primeru, ko nekdo vozi po desnem pasu 90 na uro, drug ga pa prehiteva 130 na uro, je "pretočnost" po tem delu AC 130 na uro. Torej dejansko "ta počasni" znižujejo pretočnost.
Ja, "ta počasni" znižujejo pretočnost, ampak to se nanaša na tistega ki prehiteva s 100kmh, ne na tistega ki ostaja na voznam pasu, pa magari s samo 90 kmh.
Dejte si eni že dopovedat, da vožnja z 90 kmh po AC je tako legalna kot tudi legitimna, če ostaneš na voznem pasu (pri morebitnem prehitevanju pa ustrezno pospešiš ali čakaš da je cesta res prazna).
Če se vam na prehitevalni pas userjejo drugi bumbarji, ki ne znajo pravilno izvajati prehitevalnih manevrov, je za nevšečnosti in nevarnosti kriv zgolj in samo b****r, ki na napačen način prehiteva - to ni krivda voznika, ki po voznem pasu lepo žuli svojih 90 kmh - kot rečeno, to je njegova zakonska in legitimna pravica - pika, konc, end of story.
Če tega ne morete štekat, najbolje da prodate avte in vrnete vozniške. Ni vsaka opica za volan.
J.McLane je napisal/-a:BBos veliko imaš za povedat, nič pa nebi stestiral (tako kot je treba), niti da bi naštudiral kaj teorije. Zato samo zate še enkrat tale graf 90 konjsekga 1.9 TDI:
Zdaj pa poglej kje je 197 g/kWh, pri 1.800 obratih, no ti je točka najvišjega izkoristka (42%). Ampak to točko dosežeš samo, če ga zahodiš, da motor daje od sebe 50 konj, če imaš pred sabo en povprečen avto, nikoli ne bo speljal s 50 konji temveč kvečjemu s 30, če imaš avtobus, tovornjak mu boš sledil s 15 konji. 20 konjev s pospeševanjem čez 2.000 obratov ti bo dalo izkoristek samo 250 g/kWh (33%), če ga boš držal na minimalnih vrtljajih ti bo deloval z 210 g/kWh (39%) izkoristkom.
No sedaj bo verjetno vsak rekel, zakaj se pa potem vsi tako vlečejo pri pospeševanju, če ima motor najboljši izkoristek pri visokih 50 konjih. Malo zato ker ne znajo, malo je pa krivo tudi prestavno razmerje, namreč v določeni prestavi ne moreš pač držati točno tiste točke ampak obrati nihajo. Zato v splošnem velja, da če bodo obrati nižji imaš več šans da zadaneš tisto širše območje recimo 220 g/kWh.
Pa še nekaj je narobe s hitrim pospeševanjem, ko enkrat dosežeš hitrost moč ni več potrebna in hitro padeš v območje kjer je poraba po BC sicer nizka, ampak izkoristek je pa slab, zato je vseeno bolje čim dalj časa vstrajati na pospeševanju torej s čim manjšo močjo, ki daje še dober izkoristek.
Energetik81 je napisal/-a:J.McLane: točno to jaz že par let pišem po forumu, pa ne vem, če kdo verjame ali razume.
Zaradi tega, ker imajo ICE motorji tako karakteristiko in ker so prestave prelahke, ima motor beden izkoristek ko kruzamo po AC s 100-130km/h pri precejšnjih obratih in malo gasa. Ampak treba je ločit izkoristek motorja (L bencina/oddano kWh) od porabe v L/100km. In tega večina ne zakapira.
BBoss je napisal/-a:Pa dajmo najprej narest oceno za pospeševanje od 120-140km/h pri največji moči, ki je možna za te obrate. To je ravno med 70 in 80KM in v območju 210-220g/kWh. Sodeč po grafu motorja in podatkih o pospeških se to pospeševanje zgodi nekje v 15 sekundah in prevoženih 540m. Nato sledi spust plina in nevtralna prestava, da spet pade hitrost na 120km/h. Glede na zračni upor in druge izgube se bo to zgodilo nekje v 15 sekundah (to bi bilo za zmerit dejansko na cesti) oziroma po 540m.
Se pravi smo 430m prevozili z izkoristkom cca 215g/kWh pri 75KM(55kW) v 0,0042 ure, kar je izračunano cca 49g goriva. V leru je poraba cca 0,5l/uro, kar pomeni na razdalji 540m cca 2g. Skupaj smo v tej fazi na razdalji 1080m porabili 51g goriva. 5,55l/100km
Pri konstantni vožnji 130km/h z enakomerno hitrostjo z iskoristkom 260g/kWh pri 30KM (22kW) v času 0,0084 ure je to za to razdaljo cca 48g goriva, kar pomeni porabo 5,23l/100km
je pa seveda vse to le ocena, kjer igra še cel kup drugih faktorjev kot so odstopanja pri zračnem uporu (višja hitrost več potrebne moči z apremagovanje le tega) in seveda pri notranjih izgubah.
rnisan je napisal/-a:Daedalus je napisal/-a:In če še ne veš, so na AC za pretočnost najslabši tisti, ki vozijo med 100 in 120km/h - ti ovirajo tako po voznem, kot po prehitevalnem oz. da se temu izognejo konstantno menjujejo pasove - eni bolj eni pa manj previdno.
No, tu se pa ne strinjam s tabo. Pretočnost najbolj ovirajo najbolj počasni po čisto enostavni logiki. Vzemimo primer, da vozi nekdo po desnem pasu 90 na uro, nekdo ga pa prehiteva s hitrostjo 100 na uro. Dokler se to prehitevanje dogaja, je maks. "pretočnost" vozil po tem delu AC 100 na uro. V primeru, ko nekdo vozi po desnem pasu 90 na uro, drug ga pa prehiteva 130 na uro, je "pretočnost" po tem delu AC 130 na uro. Torej dejansko "ta počasni" znižujejo pretočnost. Predstavljaj si učinek te nižje hitrosti od KP do MS.
Se pa strinjam, da s(m)o ti, ki vozimo/-jo 100-120 na uro (kar je "od oka" 90% vseh osebnih vozil na AC), "najbolj nevarni" (če si mogoče to mislil). Ampak to le zato, ker je takih največ in je posledično med njimi tudi največ nesposobnežev, ki ogledal niti nimajo pravilno nastavljenih, kaj šele, da bi jih uporabljali. Po drugi strani je v tej isti hitrostni skupini tudi največ dobrih voznikov, ker jih je enostavno največ na cesti..
BBoss je napisal/-a:Tole ne bo držalo iz dveh razlogov, ker avtor teme ne pospešuje tako, da bi motor zadihal ampak ga muči z nizkimi obrati in visoko prestavo. Ker je le 90KM dizel bo za tako pospeševanje porabil bistveno preveč časa, da bi bilo ekonomično. Tudi računalnik dozira toliko goriva kolikor ga lahko "motor" na svoje karakteristike sploh lahko prebavi. Drugi razlog je ta, da upor zraka raste s kvadratom hitrosti, kar pomeni, da knajpanje med 120-140 je bolj potratno kot konstantna vožnja pri 130km/h čeprav dejansko pomeni enako povprečno hitrost.
thunderbolt je napisal/-a:Daedalus je napisal/-a:Avtor JE uspešen pri ultra šparovni vožnji,
Tega avtorju te teme nobeden ne jemlje.
thunderbolt je napisal/-a:O tem bi se pa že dalo reči marsikatero - se je avtor sam nekajkrat zakvačkal in povedal, kakšne prigode ima z drugimi udeleženci v prometu. In kako naj ne bi človek, ki običajno vozi na AC 90 km/h in na klancih popušča gas, oviral prometa? Saj se na vrh nanoškega klanca ali pa na Rebrnice pripelje z vsemi štirimi žmigavci. In to zaradi enega decilitra nafte. Potemtakem ni treba, da je divjak nekdo, ki mimo pade s 170km/h, ampak je divjak že nekdo, ki se pelje 130km/h (percepcija, glede najmanj 40km/h razliko v hitrosti). Moje osebno mnenje je, da se z varčno vožnjo le v redkih primerih ovira druge udeležence v prometu, z ultra varčno vožnjo se pa temu na redni bazi ni mogoče izogniti.
Prepričan sem, da mnogo uporabnikov (vključno z mano) a.com že od prej uporablja katero od oblik varčne vožnje. Varčna vožnja v tej temi ni problematična, problematična postane takrat, ko se spremeni v iracionalno obsesijo, ki se ne ozira več na nič drugega kot na tiste mililitre. To potem ni več hobi, ampak odvisnost.
.com je napisal/-a:srčno upam, da se bodo ''strokovnjaki'' in cestni ''veljaki'' ter ''vlada'' končno prebudila, in sprejela zakon, s katerim bi npr. vsak osebni avtomobil z več kot 50KM moral voziti po AC z najmanj 100 km/h - drugače bi veljala ista kazen kot pri prekoračitvi za 30km/h+
-seveda ob normalnih razmerah... pa da se ne boste vtikali; vsi vemo, kaj so normalne razmere in naj to ne bo predmet debate...
torej za avto z min, 50KM je minimalna potovalna hitrost 100km/h
rnisan je napisal/-a:@ishtmail: je kakšna nagrada za zmagovalca pri tem mednarodnem tekmovanju v hypermilanju?
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov