Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Na AC/HC s 3 pasovi v eno smer morajo vozila voziti po skrajnem desnem pasu, ki ni zaseden. 150 €

Vem za ta člen in se ga držim
158
59%
Vem za ta člen, a se ga praktično ne držim
18
7%
Prvič slišim
52
20%
Vedno vozim po prehitevalnem pasu
9
3%
Pravila me ne zanimajo, vozim po občutku in brez oviranja drugih
29
11%

Skupaj glasov : 266

martello
Novinec

Re: Telebani na cesti (Anketa)

Napisal/-a martello Sr jul 11, 2012 2:28 pm

esem je napisal/-a:S tvojega linka
Pass quickly to stay out of the truck's side "no zones" area. Do not linger beside a truck but pass quickly. If you cannot pass a truck quickly, it's best to fall back behind the truck so you can be seen again.

In še vedno ni jasno, kaj ti bo reak. čas, ko voziš (3x dalj časa!) ob tovornjaku.

Zgornji link je napisan za prehitevanje na cesti z dvosmernim prometom.

Res je, 3x dlje, vendar so razlike zelo majhne (če upoštevaš, da mrtvi kot ni 8m).

Kaj mi bo reakcijski čas? kot sem rekel, če tovornjak prehitiš s 140kmh greš na srečo in upaš, da ne bo zapeljal vate (ker ustavil niti slučajno ne boš).

Agresija je mdr tudi vsako nepotrebno oviranje ostalih, lahko tudi do kamionista, ki bi hotel za tabo koga prehitet, a ga zaradi tvoje počasnosti ne more več. Sploh pa sem rekel "lahko".

Še 10-ič, kaj je glavni vzrok za smrt na slovenskih cestah?

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Sr jul 11, 2012 3:25 pm

Esem je v svojem predzadnjem postu lepo povedal kaj je na stvari. Če martello ne kapira pač ne kapira. Sicer pa hitrost sama ni nikoli vzrok nesreče - saj to je vendar jasno, mar ne?

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Sr jul 11, 2012 3:38 pm

Kot sem že napisal, sranje (s tem ne mislim samo prometnih nesreč) na naših cestah se dogaja v veliki meri zaradi voznikov, ki so neomajni pri svoji nepravilni razlagi določene situacije, pa čeprav na podlagi zgolj enega dejavnika, vsa ostala dejstva pa govorijo proti njim.

Mrtvi kot pri tovornjaku z od vetra "napihnjeno" (šotorsko) cerado je lahko zelo velik in se dejansko dogaja, da dajo žmigavec, počakajo nekaj časa in se delno na blef spravijo prehitevat, se pravi da lahko brez večjih težav stisne ob ograjo nekoga, ki ga bo prehiteval z zelo majhno razliko v hitrosti.

Uradni glavni vzrok za smrti na naših cestah je mogoče primeren za papirnato "nabijanje" o hitrosti, vsak ki se mu pa vsaj malo sanja, kdaj je v praksi za nesrečo kriva "neprilagojena hitrost", ve, da z realnostjo nima ravno toliko povezave, ker je to dežurni krivec za nesreče in je policajem to najlažje napisat in "utemeljit". Če ti na navadni cesti ponoči pripelje nasproti en s pozicijami, koma pijan, ki se izogiba srni, in zaradi neoznačene poškodbe na cesti ne more pravočasno nazaj na svoj pas, ti zadet od trave ne moreš pravočasno ustavit, ker imaš 10 let stare gume z 1.7 mm profila in težave z zavorami, zapelješ čez malo večji kamen na robu ceste in te zaradi neutrjene bankine odnese na njivo, on pa pobegne... bo ob prihodu policije vzrok za tvojo prometno nesrečo neprilagojena hitrost, če malo (ampak res malo!) pretiravam!

In če smo že pri neprilagojeni hitrosti, me zanima koliko nesreč s smrtnim izzidom ali trajnimi posledicami se je (približno) zgodilo v zadnjih 10 in več letih na naših avtocestah, ko je nekdo s 130-140 km/h prehiteval tovornjak in je ta zavil pred njega.

To, da se počasno prehitevanje tovornjaka na AC (20 km/h pod najvišjo dovoljeno hitrostjo) aboslutno nikjer ne omenja kot bolj varno, prej obratno, poudarja se celo odločnost in hitrost (v mejah normale), je pač zanemarljivo, če je nekdo "sam svoj strokovnjak". :roll:
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Sr jul 11, 2012 4:18 pm

Mah jaz samo upam, da srečam čim manj raznih "martellov" ko sem na AC, ker mi je potem vsakič potrebno iz 150 zmanješvat hitrost na 110 in povečat spet nazaj na 150. Kar pa mi zjebe moj umirjen in lagoden stil vožnje po avtocesti. Razni "martelli" so ravno tako agresivni kot divjaki, oboji po nepotrebnem vcepljajo stres ostalim voznikom. Razlika je ta, da divjaki priznajo da so stresni dejavnik na cesti, "martelli" pa se sprenevadjo in celo svetohlinijo da so pozitivni doprinos na avtocestah.
Dobrega počasnega voznika spoznaš po tem, da ko se na AC preusmeri na prehitevalni pas pospeši - na prvem mestu ker je tako varneje (prehitevanja morajo biti odločna in hitra - seveda ne prehitra), na drugem mestu pa ker s tem pokaže spoštljiv odnos do drugih v tem trenutku morebiti hitrejših voznikov za njim.

Več pa ne mislim pisat.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Sr jul 11, 2012 6:05 pm

martello je napisal/-a:Jaz se s tem ne strinjam. 130 smrtnih žrtev na leto nimamo zaradi nekoga, ki vozi 110, ampak zaradi tistega, ki žmrka in p****.

Prva liga - ampak ti si pa res mojster posploševanja - a klele vlada tud 95% konsenz prometnih strokovnjakov tipa Žlender, da so praktično vse žrtve na slo cestah povzročene zaradi nekoga , ki žmrka in pizdi. To je kvečemu slaba kultura ali pa je vzrok le v tem, da ga morebiti že predolgo jeb.eš s takim nadsvetlobnim načinom prehitevanja. Hmmm le kdo bi vedel je pa zanimivo dejstvo, da z blendači na AC imajo vedno problem samo eni in isti, drugi pa teh problemov nimamo pa ne pretiravamo s hitrostjo.

Sej verjetno tud z avionom ne letiš počasi pa nizko, da bi ja preživu, če slučajno dol padeš :twisted: Ok, zdej sem se te malo privoščil pa brez zamere ampak vseeno poskušaj razumeti kaj ti pripovedujejo in argumentirano pojasnjujejo zakaj je treba določene stvari početi tako.

Mislim, da je kle največji argument ta, da pri hitrosti recimo 30km/h višji od prehitevanega si mimo kamiona nekje v treh sekundah. Če je hitrost 10km/h višja ta postopek traja 9 sekund. In najhujši problem je ne tisti trenutek, da ti kamion zapelje vate ampak tisti trenutek, ko si vzporedno z njim.

Redko kak kamion izredno sunkovito zamenja pas in pri višji hitrosti se še nekak izmuzneš pri nižji pa tudi ob maksimalnem zaviranju ne in te kot za šalo stisne ob ograjo. Doakazano je namreč, da voznik nekje v okviru dveh treh sekund po tistem, ko je pogledal v vzvratno ogledalo tudi začne s prehitevanjem, če se mu zdi, da je cesta prazna. Če te je spregledal pri višji hitrosti ni panike sej boš že mimo, pri nižji bo ap bum tresk ob ograjo.

Seveda imaš pa prav, da brezglavo divjanje mimo kamionov s hitrostjo bistveno višjo od predpisane pa res lahko povzroči, da se nekdo zakajla tako kot ta na posnetku.

Luky
Nov uporabnik

Napisal/-a Luky Sr jul 11, 2012 7:11 pm

Saj s takšnimi ni vredno zgubljat živcev. Bo treba kij v avto pa mu "poklepat" avto če se ne more voziti po predpisih.
Zaradi martelolotov so pa gužve na AC. In mislim da po njegovem tudi na pospeševalnem pasu ne smeš pospeševati ampak se kar pri 40 km/h vključiš na vozni pas ker le tako imaš čas ustaviti če slučajno vozni pas ni prost. V primeru naleta ko si pri 40 na uro na voznem je pa po martellotovi logiki itaq kriv voznik na voznem pasu. Katastrofa, takšne bi morali ustavljati z provideo in jim pisati kazni po 500€ zaradi oviranja prometa in povzročanja splošne nevarnosti.

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo Sr jul 11, 2012 8:44 pm

... ter obtožba zaradi naklepnega uboja iz malomarnosti.

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio Sr jul 11, 2012 10:22 pm

Zanimivo mi je, da navkljub dvema smrtnima žrtvama iz objesnosti v zadnjem tednu, še vedno fantazirate o tem kako bi špilal šerife in mlatil vsepovprek. Pa s tem ne mislim, da boste vi sedli na zatožno; ne ne, preveč je tistih drugih na cestah ;)
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

Uporabniški avatar
X-Hair
Mojster foruma

Kraj: Fant od Fare

Napisal/-a X-Hair Če jul 12, 2012 7:37 am

martello je napisal/-a:Še 10-ič, kaj je glavni vzrok za smrt na slovenskih cestah?

Če bi razmišljal vsiljeno mnenje, katerega vsiljujejo že n let, potem bi bil pravilen odgovor hitrost. Če pa pomisliš s svojo glavo, je pa pravilni odgovor b****.

Ti boš napisal hitrost. Sem se zmotil? :twisted:
SlikaSlika

martello
Novinec

Napisal/-a martello Če jul 12, 2012 8:28 am

Mrtvi kot pri tovornjaku z od vetra "napihnjeno" (šotorsko) cerado je lahko zelo velik in se dejansko dogaja, da dajo žmigavec, počakajo nekaj časa in se delno na blef spravijo prehitevat, se pravi da lahko brez večjih težav stisne ob ograjo nekoga, ki ga bo prehiteval z zelo majhno razliko v hitrosti.

Ali se strinjaš s trditvijo, da kdor ob tovornaku pospeši, igra na srečo in zgolj upa, da tovornjak ne bo zapeljal na njegov pas, saj ustaviti pač ne bo mogel (kot smo videli v posnetku)?

In če smo že pri neprilagojeni hitrosti, me zanima koliko nesreč s smrtnim izzidom ali trajnimi posledicami se je (približno) zgodilo v zadnjih 10 in več letih na naših avtocestah, ko je nekdo s 130-140 km/h prehiteval tovornjak in je ta zavil pred njega.

Najbrž ne prav veliko. Moj prvi komentar je bi namenjen samo mojemu opažanju, da bi voznik na videu nesrečo morda lahko preprečil z zmanjšanjem hitrosti (kajti vozil je občutno hitreje od tovornjaka), po drugi strani pa je seveda treba priznati, da je tudi dobro odreagiral, saj bi marsikdo sunkovito zaplejal v ograjo.

To, da se počasno prehitevanje tovornjaka na AC (20 km/h pod najvišjo dovoljeno hitrostjo) aboslutno nikjer ne omenja kot bolj varno, prej obratno, poudarja se celo odločnost in hitrost (v mejah normale), je pač zanemarljivo, če je nekdo "sam svoj strokovnjak".

Morda sem v svojem prvem postu res pretiraval: v mislih sem imel zgolj to, da voznik zmanjša hitrost, v kolikor na AC prehiteva tovornjak, ki vozi občutno počasneje in za katerega je smiselno predvidevati, da bo zapeljal na prehitevlani pas.

martello
Novinec

Napisal/-a martello Če jul 12, 2012 8:30 am

Mislim, da je kle največji argument ta, da pri hitrosti recimo 30km/h višji od prehitevanega si mimo kamiona nekje v treh sekundah. Če je hitrost 10km/h višja ta postopek traja 9 sekund. In najhujši problem je ne tisti trenutek, da ti kamion zapelje vate ampak tisti trenutek, ko si vzporedno z njim.

Kot sem napisal, morda sem v svojem prvem postu res pretiraval, vendar pa vsekakor ni logično, da se bo večja hitrost mimo tovornjaka odražala v večji varnosti prehitevanja.

martello
Novinec

Napisal/-a martello Če jul 12, 2012 8:31 am

Saj s takšnimi ni vredno zgubljat živcev. Bo treba kij v avto pa mu "poklepat" avto če se ne more voziti po predpisih.

Aha, ker razbijanje tuje lastnine pa je po predpisih.

In še nekaj: koliko je najmanjša dovoljena hitrost na AC?

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Če jul 12, 2012 9:42 am

martello je napisal/-a:

Aha, ker razbijanje tuje lastnine pa je po predpisih.

In še nekaj: koliko je najmanjša dovoljena hitrost na AC?

60km/h vendar zagotovo ne na prehitevalnem pasu...
moje mnenje tisti k se po prehitevalnem vozjo manj k 120km/h (v normalnih okoliščinah)so za "odstrel"
Ni vse res kar napišem

martello
Novinec

Napisal/-a martello Če jul 12, 2012 9:58 am

abbe je napisal/-a: [60km/h vendar zagotovo ne na prehitevalnem pasu...
moje mnenje tisti k se po prehitevalnem vozjo manj k 120km/h (v normalnih okoliščinah)so za "odstrel"

Kot sem napisal, kdor se ni sposoben prilagajati prometu, naj vrne izpit, ker ogroža sebe in druge.

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a gecco Če jul 12, 2012 10:03 am

martello je napisal/-a:

Kot sem napisal, kdor se ni sposoben prilagajati prometu, naj vrne izpit, ker ogroža sebe in druge.

Ti ogrožaš sebe in druge, ampak to ti je nemogoče utupit v glavo!
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika

martello
Novinec

Napisal/-a martello Če jul 12, 2012 10:07 am

gecco je napisal/-a:Ti ogrožaš sebe in druge, ampak to ti je nemogoče utupit v glavo!

Glede na to, da je povprečna hitrost na AC cca 110kmh, ne vidim, kako kogarkoli ogrožam. Je pa iz vaših komentarjev čutiti veliko agresijo, kar najbrž tudi nekaj pove o vas.

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Napisal/-a abbe Če jul 12, 2012 10:09 am

martello je napisal/-a:

odvisno kako mislis to.ce gres na prehitevalnga pa prehitevas z 120 km/h zadaj se ti pa priblizuje avto,ti pa NE pospesis na 130.potem bi ti moral vrnt izpit.
mogoce kje v zakonu ise da je treba prehiteti varno,da ne ogrožaš druge in čim hitreje.če zarad tebe nekdo more zavirat potem to ni varno,pa s em ogrožaš druge.sepravi si v prekršku.
p.s. mal sm preltu temo.to da pa upočasniš ko prehtevaš kamione ker je toKAO BOLJ VARNO je pa taka brca v temo.pa tak FAIL v tvojem razmišljanju da niti ni vreden komentarja..

p.s.s. pa se tole.moje mnenje moje razmišljanje.po prehitevalnem se je treba vozt 130.zato da se hitrej prehiti,se prej vrneš na vozni pas...tudi sam se včasih vozim 110 po ac vendar ko prehitevam vedno pospešim na 130.VEDNO.
ZGORAJ NAPISANO JE IZUZETO KO RES NI NIKOGAR DALEČ ZA MANO NA PREHITEVALNEM PASU,TAKRT NE VIDIM RAZLOGA ZAKAJ BI MORAL POSPEŠEVAT ČE PREHITEVAM.KO PA NA AC JE PROMET PA VEDNO POSPEŠIM NA 130 KO PREHITEVAM...
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a gecco Če jul 12, 2012 10:12 am

martello je napisal/-a:
gecco je napisal/-a:Ti ogrožaš sebe in druge, ampak to ti je nemogoče utupit v glavo!

Glede na to, da je povprečna hitrost na AC cca 110kmh, ne vidim, kako kogarkoli ogrožam. Je pa iz vaših komentarjev čutiti veliko agresijo, kar najbrž tudi nekaj pove o vas.

Ti je abbe (in en kup drugih isto) vse lepo napisal. Ampak ti itak 'ne vidiš'.
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika

martello
Novinec

Napisal/-a martello Če jul 12, 2012 10:15 am

abbe je napisal/-a: [odvisno kako mislis to.ce gres na prehitevalnga pa prehitevas z 120 km/h zadaj se ti pa priblizuje avto,ti pa NE pospesis na 130.potem bi ti moral vrnt izpit.
mogoce kje v zakonu ise da je treba prehiteti varno,da ne ogrožaš druge in čim hitreje.če zarad tebe nekdo more zavirat potem to ni varno,pa s em ogrožaš druge.sepravi si v prekršku.

Kot sem rekel, 130kmh je največja dovoljena hitrost, nikjer ne piše, da je potrebno voziti tako hitro. Če torej prehitevam vozilo, ki vozi 90 kmh s hitrostjo 110 kmh, potem je na tebi, da se mi prilagodiš. Tega veliko voznikov ne razume.

p.s. mal sm preltu temo.to da pa upočasniš ko prehtevaš kamione ker je toKAO BOLJ VARNO je pa taka brca v temo.pa tak FAIL v tvojem razmišljanju da niti ni vreden komentarja

Po mojem mnenju ne. Sicer sem napisal, da sem v prvih komentarjih res pretiraval, vendar pa je logično, da v kolikor prehitevaš občutno počasnejše vozilo, lažje reagiraš, če voziš počasneje. Če padeš mimo z veliko hitrostj, potem se zanašaš na srečo, da počasnejše vozilo ne bo zavilo predte, reagirati ne boš mogel.

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Napisal/-a abbe Če jul 12, 2012 10:26 am

martello je napisal/-a:
abbe je napisal/-a: [odvisno kako mislis to.ce gres na prehitevalnga pa prehitevas z 120 km/h zadaj se ti pa priblizuje avto,ti pa NE pospesis na 130.potem bi ti moral vrnt izpit.

Kot sem rekel, 130kmh je največja dovoljena hitrost, nikjer ne piše, da je potrebno voziti tako hitro. Če torej prehitevam vozilo, ki vozi 90 kmh s hitrostjo 110 kmh, potem je na tebi, da se mi prilagodiš. Tega veliko voznikov ne razume.

p.s. mal sm preltu temo.to da pa upočasniš ko prehtevaš kamione ker je toKAO BOLJ VARNO je pa taka brca v temo.pa tak FAIL v tvojem razmišljanju da niti ni vreden komentarja

Po mojem mnenju ne. Sicer sem napisal, da sem v prvih komentarjih res pretiraval, vendar pa je logično, da v kolikor prehitevaš občutno počasnejše vozilo, lažje reagiraš, če voziš počasneje. Če padeš mimo z veliko hitrostj, potem se zanašaš na srečo, da počasnejše vozilo ne bo zavilo predte, reagirati ne boš mogel.

NO KLE TI NEČESA NE RAZUMEŠ.PA ŠE VELIKO TEBI MISLEČIH NE.
1.če greš na prehitevalni pas in te jaz med prehitevanjem dohitim si TI MENE IZSILIL!(vem da se ne strinjaš,sam je zakon jasen kdaj je kdo izsiljen,preberi si)
2.Če si me izsilil(in si me ce si prebereš zakon) potem se NISI prepričal če lahko varno prehitiš vozilo pred seboj (spet si v navzkrižu z zakonom)
3.ti si zapeljal no "moj" pas ker sem jaz bil tam pred tabo,nevem zakaj b se jaz moral teb prilagodit...
malo premisli o svojh teorijah pa boš mogoče kdaj boljsi voznik,pa ne bit tok prepričan v svoj prav.......
Ni vse res kar napišem
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 46 gostov