Debate, ki niso vezane na ostala področja...

klekej
Novinec

Re: Avtoplin - stari znanec?

Napisal/-a klekej Če sep 06, 2012 12:06 pm

Kam vozite G1 na servis v LJ? Jih je kr ene par, pa nevem za katerega se odločit..sicer gre samo za redni servis.

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Če sep 06, 2012 12:13 pm

-ko se bo večina vozila na plin,bodo cene plina zvišali
-neglede na kaj se vozimo,bo država želela dobiti vsaj toliko,koliko so pokasirali iz trošarin za benzin,torej,izkoristite zdajšnje razmere,dokler še lahko
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking Če sep 06, 2012 3:15 pm

xxl je napisal/-a:-ko se bo večina vozila na plin,bodo cene plina zvišali
-neglede na kaj se vozimo,bo država želela dobiti vsaj toliko,koliko so pokasirali iz trošarin za benzin,torej,izkoristite zdajšnje razmere,dokler še lahko

Zaenkrat še PREDLOG oz revizija evropskih direktiv, kako se bo obdavčitev LPG-ja višala, kako dolgo je prehodno obdobje in razlogi zakaj temu tako. Čeprav predlog ni v prid LPG-ja, šše pa ni sprejet. Če pa bo bo še vedno prehodno obdobje.

Gre se za: Konferenca v Rimu (december 2011) The EU Energy Tax Directive: overview about the proposed reform, impacts on national measures and state of play [Proposal for a revision of the EU Energy Tax Directive (ETD) - COM(2011)169, accompanied by a Communication “Smarter energy taxation for the EU” Com(2011)168]

Izsek iz predloga, ki se navezuje na LPG:

Slika

Slika

Za konec še povezave do obeh, zgoraj omenjenih direktiv, ki naj bi bile spremenjene:
1. http://ec.europa.eu/taxation_customs/re ... 169_en.pdf
2. http://ec.europa.eu/taxation_customs/re ... 168_en.pdf

Se pravi drži, trenutno bo plin "še" poceni tja do leta 2018 potem postopno zvišanje (prehodno obdobje) in po letu 2023 polna obdavčitev. Vendar te direktive se lahko v nekaj letih spremenijo (na boljše ali slabše za potrošnika).

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš Pe sep 07, 2012 6:52 am

to je veleprodajna cena .... mene zanimajo direkrive o razmerju maloprodajnih cen bencin proti lpg ..... kakšni določeni procenti - razmerje ... o teh "direktivah" je govora - to kar mi plačamo na blagajni ...
plin je cnej k bencin

Uporabniški avatar
spaceair
Novinec

Napisal/-a spaceair Pe sep 07, 2012 4:25 pm

Hi!
Ko zaženem motor (benz),normalno teče vendar po 4 sekundah začne neenakomerno teči_(trokira) dokler ne pritisnem stopalke za gas potem je vse ok ??

iziboy
Stalni uporabnik

Kraj: močvirje

Napisal/-a iziboy Pe sep 07, 2012 6:54 pm

spaceair je napisal/-a:Hi!
Ko zaženem motor (benz),normalno teče vendar po 4 sekundah začne neenakomerno teči_(trokira) dokler ne pritisnem stopalke za gas potem je vse ok ??

Loputa, ventil(motorcek) prostega teka, lambda ...
VSE KAR SE DA RAZDRET, SE DA TUD NAZAJ SESTAVIT!

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Pe sep 07, 2012 10:28 pm

plinaš je napisal/-a:to je veleprodajna cena .... mene zanimajo direkrive o razmerju maloprodajnih cen bencin proti lpg ..... kakšni določeni procenti - razmerje ... o teh "direktivah" je govora - to kar mi plačamo na blagajni ...

-ne me narobe razumet,sem za to,da se vozimo čim bolj poceni,ampak,izmislil sem si eden stavek,kateri vse pove;kdaj se bomo vozili na vodo?Takrat,ko boš jo tankal na Petrolu,po ceni vsaj približno enaki cenam bencina (verjetno bo pobarvana) :lol:
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

Uporabniški avatar
evolva
Nov uporabnik

Kraj: Lesce

Napisal/-a evolva Ne sep 09, 2012 8:18 am

V razpredelnici je navedenih 1000kg LPGja, to je malo manj kot 2000L.
Rollin´ on chrome

iziboy
Stalni uporabnik

Napisal/-a iziboy Ne sep 09, 2012 10:07 am

evolva je napisal/-a:V razpredelnici je navedenih 1000kg LPGja, to je malo manj kot 2000L.

1720 l...cca...

Uporabniški avatar
spaceair
Novinec

Napisal/-a spaceair Po sep 10, 2012 2:36 pm

iziboy je napisal/-a:

kondenz?

iziboy
Stalni uporabnik

Napisal/-a iziboy Po sep 10, 2012 4:18 pm

spaceair je napisal/-a:
iziboy je napisal/-a:

kondenz?

Loputa in ventil bi lahko bila zapacana od saj ipd, lambda pa lahko da pač ima težave zaradi let ali prevoženih km, lahko je pač ''zmatrana''... za kakšen avto oz motor pa pravzaprav gre in koliko ima prevoženih s plinom?

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš To sep 11, 2012 9:38 am

Vikking je napisal/-a:

Zaenkrat še PREDLOG oz revizija evropskih direktiv, kako se bo obdavčitev LPG-ja višala, kako dolgo je prehodno obdobje in razlogi zakaj temu tako. Čeprav predlog ni v prid LPG-ja, šše pa ni sprejet. Če pa bo bo še vedno prehodno obdobje.

Gre se za: Konferenca v Rimu (december 2011) The EU Energy Tax Directive: overview about the proposed reform, impacts on national measures and state of play [Proposal for a revision of the EU Energy Tax Directive (ETD) - COM(2011)169, accompanied by a Communication “Smarter energy taxation for the EU” Com(2011)168]

Se pravi drži, trenutno bo plin "še" poceni tja do leta 2018 potem postopno zvišanje (prehodno obdobje) in po letu 2023 polna obdavčitev. Vendar te direktive se lahko v nekaj letih spremenijo (na boljše ali slabše za potrošnika).

to so samo predlogi obdavčitev ( eko davki , takse , trošarine ?) ...
jaz sem pisal o direktivi , ki naj bi določala razmerje med maloprodajnimi cenami bencina super 95 in lpg !!!! tega zaenkrat še nisem zasledil nikjer ...
plin je cnej k bencin

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo To sep 11, 2012 10:38 am

Je bila gor objavljena razpredelnica... In je lepo jasno da bo plin nekje isto na liter kot bencin v letu 2016, ko pa bo leto 2018 ali več, bo pa občutno dražji. Kar je nekako logično, sedaj je občutno cenejši da se proda čimveč naprav, ko pa bojo že zelo razširjene bo pa cena poskočila.

Nekaj časa nazaj sem tudi zasledil da je evropska direktiva trenutno taka, da mora biti plin cenejši za 50%. In glede na ponudbe na trgu, to kar velja...

Bolj točne podatke o direktivah, točnih cenah ter maržah oz. trošarinah si pa poišči sam. Meni osebno (in še marsikomu drugemu) ti podatki, opazovanje trga in laično predvidevanje kapitalizma ekhm... "demokracijskih odločitev vlad za našo korist", čist zadostujejo.

iziboy
Stalni uporabnik

Napisal/-a iziboy To sep 11, 2012 12:26 pm

plinaš je napisal/-a:
Vikking je napisal/-a:

to so samo predlogi obdavčitev ( eko davki , takse , trošarine ?) ...
jaz sem pisal o direktivi , ki naj bi določala razmerje med maloprodajnimi cenami bencina super 95 in lpg !!!! tega zaenkrat še nisem zasledil nikjer ...

Dej Plinaš ne najedaj.... a se voziš na plin? A se voziš ceneje? SE, torej ne išči dlake v jajcu in se vozi ceneje, kot se veliko pametnjakovičev na tem forumu, dokler se še lahko...pol pa državni udar, da bojo cene take kot se šika :lol: :lol: :lol:

Uporabniški avatar
spaceair
Novinec

Napisal/-a spaceair To sep 11, 2012 12:56 pm

iziboy je napisal/-a:
spaceair je napisal/-a:
iziboy je napisal/-a:

kondenz?

Loputa in ventil bi lahko bila zapacana od saj ipd, lambda pa lahko da pač ima težave zaradi let ali prevoženih km, lahko je pač ''zmatrana''... za kakšen avto oz motor pa pravzaprav gre in koliko ima prevoženih s plinom?

1.4 grande punto nekaj čez 10000 ima na plin prevoženih.
loputa bi lahko bila..a to misliš sesalna pod filtrom zraka?

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš To sep 11, 2012 8:52 pm

DePalmo je napisal/-a:Je bila gor objavljena razpredelnica... In je lepo jasno da bo plin nekje isto na liter kot bencin v letu 2016, ko pa bo leto 2018 ali več, bo pa občutno dražji. Kar je nekako logično, sedaj je občutno cenejši da se proda čimveč naprav, ko pa bojo že zelo razširjene bo pa cena poskočila.

Nekaj časa nazaj sem tudi zasledil da je evropska direktiva trenutno taka, da mora biti plin cenejši za 50%. In glede na ponudbe na trgu, to kar velja...

Bolj točne podatke o direktivah, točnih cenah ter maržah oz. trošarinah si pa poišči sam. Meni osebno (in še marsikomu drugemu) ti podatki, opazovanje trga in laično predvidevanje kapitalizma ekhm... "demokracijskih odločitev vlad za našo korist", čist zadostujejo.

no ..jaz te direktive ne najdem...vse ostalo ja . samo tega še ni nihče našel "črno na belem"...in do sedaj mi je še noben ni dokazal... rekla kazala je pa to kar je ...
plin je cnej k bencin

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking To sep 11, 2012 10:03 pm

Niti ne rabiš poiskat. Primerjava cen (95bencin in lpg) od leta 2007 pa do danes pokaže da se giblje cena lpg-ja med 50% in 60% cene 95bencina.

Kar se tiče končnih cen posameznih energentov, pa odloča o tem posamezna država (preko davkov). Kaj pa pri nas, citiram:
Slovenska energetska politika, ki je opredeljena v Resoluciji o Nacionalnem energetskem programu, ne postavlja konkretnih ciljev glede cen energije, predvideva pa mehanizme s področja konkurenčnosti oskrbe z energijo, izvajanje katerih ima posreden vpliv na večjo konkurenčnost in cene energije.

mc123
Nov uporabnik

Napisal/-a mc123 Sr sep 12, 2012 11:45 am

No, po prevoženih 1000 km, je sedaj stalna poraba plina 8,11 l/100 km. Prej je bila poraba cca 7 l/100 km bencina. Poraba se je torej povečala za pričakovanih 15 %, seveda pa mi pije tusi nekaj bencina, ker sistem uporablja bencin za hlajenje ventilov(nimam sistema za mazanje). Koliko pije še ne vem, ampak predvidevam da cca 0,8 l bencina/100 km-glede na premikanje števca bencina.
Cenovno pa: 8 l plina + 0,8 l bencina= 6 € + 1, 2 € = 7,2 €/100 km Prej na bencin: 7 l bencina = 11 €. Razlika je torej cca 4 € na 100 km, ker seveda še nimam točnega podatka, koliko mi popije bencina poleg plina ne morem govoriti o točnih številkah....

V rezervar gre 45 l, znjimi naredim 560 km, kar je skoraj enako kot prej z vožnjo na bencin. Prihranek na en tank goriva, je torej s prihrankom 4 € na 100 km, cca 22 €, kar sploh ni tako slabo.

Povrnitev stroškov vgradnje pri taki porabi je pri 26.000 km.

Še sreča da imam v bližini črpalko Interina, kjer je plin po 0,738 l, v Izoli butan plin, kjer je cena 0,74 €/l, ko pa grem v Ljubljano pa itak dotankam tudi na butan plin kjer je cena malo višja kot v Izoli in sicer 0,749 €/l.

Uporabniški avatar
spaceair
Novinec

Napisal/-a spaceair Sr sep 12, 2012 1:10 pm

Kdo se bo še potem vozil na plin?
Lepo te prosim......če je poraba višja.....ob isti ceni bo plin dražji in napram bencina neekonomičen
ne trosit buč okoli ,
da pač nekaj napišeš........na forum.

či bi zdaj bil Lpg 1,30 se ne bi vozil na plin!!! Štekaš?

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Sr sep 12, 2012 3:10 pm

Da nekaterim preračunam kaj piše v tisit tabeli in kaj so nekateri že napisali:

1.000 kg plina = 1.720 l

Torej trošarina 500 €/1.000 kg pomeni 290 €/1.000 litrov TO JE ŠE VEDNO MANJ KOT NA BENCIN

Sicer pa so v tabeli direktive za NAJNIŽJO trošarino in nima nobene veze, da bencin ostaja vsa leta 359 € če ga potem vlada otrošarini na 502 €, bo pa za dizel treba leta 2018 zvišati trošarino iz zdajšnjih 381 € na celih 390 €, o joj. Torej kolikšna bo trošarina na plin v prihodnje je čisto na naši vladi, drugače bo pa jasno zmeraj cenejši od bencina.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 2 gostov