Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Na AC/HC s 3 pasovi v eno smer morajo vozila voziti po skrajnem desnem pasu, ki ni zaseden. 150 €

Vem za ta člen in se ga držim
158
59%
Vem za ta člen, a se ga praktično ne držim
18
7%
Prvič slišim
52
20%
Vedno vozim po prehitevalnem pasu
9
3%
Pravila me ne zanimajo, vozim po občutku in brez oviranja drugih
29
11%

Skupaj glasov : 266

matayus
Novinec

Re: Telebani na cesti (Anketa)

Napisal/-a matayus Pe jul 13, 2012 8:33 pm

Danes na avtocesti, od Celja proti Dramljam, so se cigani najprej peljali po odstavnem pasu, nato pa so se odločili zaviti na vozni pas. In s svojimi 60km/h, verjetno maksimalna hitrost, ki jo premore Zastava poltovornjak, so naradili totalno zmedo na avtocesti. V trenutku je nastala gneča, in še k sreči, se ni kdo komu zaletel v rit.
Imeli pa so NM tablice z Metliškim grbom.

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Kraj: še neustaljen :D

Napisal/-a Jerch_ Pe jul 13, 2012 11:45 pm

Po dolgem času sem ponovno malo prelistal to temo. Debate kot so sem pričakoval, so mi pa zelo zanimivi rezultati ankete. Glede na to, da je to avtomobilističen forum in bi predvideval bolj izobražene člane kar se tiče CPP, me je kar strah, če pomislim, da jih večina ne uporablja skrajno desnega pasu kot voznega na AC ali pa za to sploh prvič slišijo in je jasno kaj počnejo v prometu.

Kot drugo še vedno opažam v praksi in na forumu močno ločnico med vozniki, ki se odločajo za manj dinamično vožnjo in prikritim delanjem reda, glede na njihovo interpretacijo ter bolj dinamičnimi vozniki, katerim se na cesti parajo živci, tukaj na forumu pa podajajo sočne komentarje.

Ker sem sam manjši delež mojih voženj po AC počasnejši voznik; kot trener vozim kombi in otroke na dolge relacije se mi zdi, da dinamika vožnje nikoli ni bila pogoj ali razlog za obnašanje počasnejih v prometu, ki smo jim priča. Hkrati pa opažam, da so hitrejši v prometu presenečeni, ko se po vsakem prehitevanju poskušam držati voznega pasu (torej skrajno desnega) ali pa ko včasih zmanjšam hitrost s 100 na 90 in vozim za kamionom kratek čas, da počakam, da gredo hitrejši avti mimo, ker ne vidim smisla zadrževanju kolone. Ravno tako, nimam potrebe ob gostem prometu voziti stalno po prehitevalnem pasu in se vedno, ko je možno med kamioni umaknem na vozni pas, tudi če vem, da me po prehitevalnem pasu nebo mogel nihče prehiteti takrat. Gre se za kulturo, katero ljudje opazijo. Gre se za spoštovanje ostalih v prometu. In verjamite mi vsi počasnejši in manjdinamični, da ljudje kulturne voznike radi nagradijo in jih včasih spustijo s prijazno kretnjo na prehitevalni pas itd. Logika, da se s prehitevalnega pasa ni pametno umakniti ob vsaki priložnosti, če nekdo vozi manjdinamično tako hitro pade, ko se nekdo zave, da ima opravka s kulturnim voznikom. In tisti bolj dinamični vozniki, ki spremljajo promet definitivno ne izražajo primitivnih znakov takim voznikom.

Za prepir sta torej potrebna dva. Da se še malo postavim v kožo bolj dinamičnih voznikov, kar sem večinski del, ko vozim osebne avte. Kršenje zakona je stalno prisotno na cesti. Lagali bi se, če bi trdili, da se držimo vseh pravil. Vrednotenje in priznavanje teh kršitev pa je zelo problematično. Določeni osebki, so zelo alergični na hitrost, spet drugi na izbiro pravega pasu in tako naprej. Meni osebno se zdi višina kazni (čeprav so kakše nemoralne) primerno merilo, koliko nekdo krši zakon. In tukaj se pojavi težava. Za začetek, redko kdo ve koliko dejansko kaže njegov števec pri realnih 130km/h merjenih po GPS. Redkokateri avto laže za manj kot 5km/h. Poleg tega pravi pravilnik tole:
Pravilnik o meroslovnih zahtevah za merilnike hitrosti v cestnem prometu:
7.a člen
Pri izmerjenem rezultatu hitrosti se upoštevajo naslednje varnostne razlike:
– 5 km/h pri merilnem rezultatu do vključno 100 km/h;
– 7 km/h pri merilnem rezultatu od 100 km/h do vključno 200 km/h;
– 11 km/h pri merilnem rezultatu nad 200 km/h;
razen:
– pri merjenju v ovinkih, kjer se upošteva varnostna razlika 11% izmerjene vrednosti;

Torej na AC lahko vozilo teoretično realno vozi 137km/h (če ga meri stacionarni radar) ali 144km/h (če ga v ovinek meri provida) in teoretično ni v prekršku. To posledično pomeni, da števec lahko kaže v avtu 142km/h ali pa 149km/h in ste teoretično še vedno lahko v zakonskih okvirih. Kaj želim povedati --> Nekateri od vas pravite, da prehitevate glede na števec s 100-100km/h. Ko vas dohiti nekdo s 142-149km/h po števcu zgleda kot, da nori. Nevoščljivost, traume iz mladosti in nasploh primankljaj kulturnih vrednost vas potem pogosto vzpodbudi k šerifovstvu. Tudi če vozi ta dinamičen voznik še 10km/h hitreje, torej je razlika realno že več kot 50km/h, je še vedno (glede na zakon) v prekršku manj kot tisti, ki se ne drži voznega pasu in uporablja prehitevalnega izključno za prehitevanje počasnejšega vozila.

srečno pot vsem še naprej. počasi ali hitro. vsaj kulturno naj bo..

martello
Novinec

Napisal/-a martello So jul 14, 2012 4:32 pm

DePalmo je napisal/-a:Dejansko sva oba "tipična" slovenska voznika. Ti počasen in se ti j**e za ostale "hitrejše", jaz hitrejši s svojimi 130 km/h in živčen za takimi kot si ti! Priznam, se občasno vozim tudi 200 km/h, pa še nisem imel nesreče na AC, sam previdnost in predvidevanje je potrebno... kar je španska vas marsikateremu slovenskemu vozniku.
kaj naj rečem, chill out, ne izgubljaj živcev, pa bo ;)

DePalmo je napisal/-a:Zakaj bi se zaletaval? A misliš da sem neumen? Neumen je po moje tisti ki skoči direkt pred mano brez žmigavca in vozi dalje svojih 110 km/h. In tudi če me je videl da se mu približujem. Se pa ne mislim zaletavat, mi je škoda avta zaradi budal.

Se strinjam, kdor skoči tik pred tabo, brez žmigavcev (ali pa z žmigavci), je i****, to je no brainer. Zaleti se zato, ker si rekel, da je vsako zmanjšanje hitrosti avtomatično izsiljevanje - če imaš kakšno prasko na sprednje odbijaču, si jo boš (po tvoje) zastonj popravil na račun voznika, ki ne voti, toliko kot ti.

DePalmo je napisal/-a:Počasnejši me nič ne motijo, sem pogosto med njimi s svojimi 100-110 km/h, a vozim spoštljivo do drugih. Dejansko uporabljam vzvratna ogledala in če vidim da se mi približuje in imam jaz kamion pred sabo, upočasnim da me hitrejši prehiti, nato pa grem prehitevat s svojimi 110 km/h.
Na kur*c mi grejo brihtneži ki mislijo da so tata-mata na cesti ker so "varni" s svojimi 110 km/h in da moramo vsi voziti tako kot oni žvižgajo. Takim pa bi preštel rebra.

Super, tudi sam namreč vozim spoštljivo in se umikam hitrejšim, gre za osnovni bonton. Se pa ne strinjam s tvojim zadnjim stavkom, tistim o štetju reber. Kot voznika te ne bi smelo iz tira vreči pa magari, če se nekdo proti vsem pravilom po prehitevalnem pasu vozi z mulo. Takšna agresija ne sodi na cesto - takšno obnašanje vodi do nesreč in obračunavanj v stilu divjega zahoda.

DePalmo je napisal/-a:In to ti še ne daje razloga da si prvi v koloni in se pelješ svojih 110 km/h. Za take je mišljen desni pas, ne levi. Levi je za prehitevanje, desni je za vožnjo.
Sicer pa, če si tako pogumen, pelji se 60 km/h na AC kot je "dovoljeno". Me zanima koliko časa boš ostal živ.

Se razume, da je za počasnejše desni pas, nenazadnje o tem govori tudi ta tema. Če pa se odločim prehiteti vozilo, ki po voznem pasu vozi 90kmh s hitrostjo 110kmh, imam do tega vso pravico, v kolikor seveda nisem nikogar izsilil. Če pa si vozil 240kmh in si moral zato pobremzati, je pa problem tvoj (oz. tudi moj, ker bom končal na urgenci).
Se strinjam, tudi sam menim, da so slovenski vozniki sposobni fizično obračunati z nekom, ki bi vozil 60 kmh, kar je milo rečeno žalostno.

DePalmo je napisal/-a:jao :roll: Očitno ti ni jasno kdaj se zgodi izsiljevanje. A te podučim? Ko voznik pred katerega si zapeljal mora pribremzat, pustit gas ali na kakršenkoli način zmanjšati hitrost zaradi tistega ki je zapeljal pred njega. To se ne zgodi ko mora zmanjšati hitrost za 30+ km/h, zgodi se če mora zmanjšati hitrost za 1 km/h.
In se odzivam kulturno, pribremzam, obdržim varnostno razdaljo (če je voznik pred mano prava budala in se bo vmes še zaletel kam), ter si mislim svoje. Dejansko že zelo dolgo nisem blendal, niti se limal na rit. Nisem več 20 letni prepotenten mulc.

Naj te podučim še jaz: če prehitevam vozilo in 300 m za menoj ni nikogar, nato pa nekdo prinori in je zaradi moje počasnejše vožnje primoran bremzati, to ni izsiljevanje. kot sem rekel že nekajkrat: zaleti se v rit in prepričaj policaja, da te je izslil. Najbrž se ti bodo smejali.
Pohvalno, da ne blendaš in se ne limaš na rit.

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Kraj: še neustaljen :D

Napisal/-a Jerch_ So jul 14, 2012 5:45 pm

martello je napisal/-a:
DePalmo je napisal/-a:In to ti še ne daje razloga da si prvi v koloni in se pelješ svojih 110 km/h. Za take je mišljen desni pas, ne levi. Levi je za prehitevanje, desni je za vožnjo.
Sicer pa, če si tako pogumen, pelji se 60 km/h na AC kot je "dovoljeno". Me zanima koliko časa boš ostal živ.

Se razume, da je za počasnejše desni pas, nenazadnje o tem govori tudi ta tema. Če pa se odločim prehiteti vozilo, ki po voznem pasu vozi 90kmh s hitrostjo 110kmh, imam do tega vso pravico, v kolikor seveda nisem nikogar izsilil. Če pa si vozil 240kmh in si moral zato pobremzati, je pa problem tvoj (oz. tudi moj, ker bom končal na urgenci).
Se strinjam, tudi sam menim, da so slovenski vozniki sposobni fizično obračunati z nekom, ki bi vozil 60 kmh, kar je milo rečeno žalostno.

ti priporočam, da si prebereš odstavek, ki sem ga zgoraj napisal, ker prevečkrat opažam, da se ljudje zgražajo že nad vožnjo po predpisih (ker se jim zdi prehitra, a glej ga zlomka.. ni)
citiram: Torej na AC lahko vozilo teoretično realno vozi 137km/h (če ga meri stacionarni radar) ali 144km/h (če ga v ovinek meri provida) in teoretično ni v prekršku. To posledično pomeni, da števec lahko kaže v avtu 142km/h ali pa 149km/h (glede na to, da vsi lažejo pri tej hitrosti vsaj za 5km/h) in ste teoretično še vedno lahko v zakonskih okvirih.

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio So jul 14, 2012 6:54 pm

http://24ur.com/novice/crna-kronika/zaradi-gorecega-tovornjaka-zaprta-polovica-primorske-avtoceste.html

Oglejte si videoposnetek. Vas kaj moti? Mene močno moti, da se na videoposnetku vidi, kako voznik posveča večino pozornosti goreči prikolici (firbca) in obenem snema. Vse drugo se dela, samo vozi ne. Aja - pa obvezno se peljat maksimalno 40 km/h... :roll: Toliko o tem, kdo dela šmorn po cesti.

Takih primerov je ogromno. Ob polnoči se peljem po obvoznici, kjer se je en s pugijem zaril v robno klančino. Policisti, karambolirano vozilo in avtovleka na odstavnem - vozni prost. Se vseeno prestavim na prehitevalnega, In kaj sledi? Pred mano zavirata 2 na 60 km/h, da bosta s prehitevalnega lahko pofirbcala. V rit se kušnite taki. A mi je potrebno poudarjat, da smo bili vsega skupaj 3 avtomobili? In pol se folk sprašuje zakaj gužva ob konicah - ja vsak mora do potankosti pregledat, da vid ker ležaj je crknu na dCi-ju, ki stoji na odstavnem.

Še to, firbcajo vsi, pomaga pa NIHČE!
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

martello
Novinec

Napisal/-a martello Ne jul 15, 2012 7:55 am

ti priporočam, da si prebereš odstavek, ki sem ga zgoraj napisal, ker prevečkrat opažam, da se ljudje zgražajo že nad vožnjo po predpisih (ker se jim zdi prehitra, a glej ga zlomka.. ni)
citiram: Torej na AC lahko vozilo teoretično realno vozi 137km/h (če ga meri stacionarni radar) ali 144km/h (če ga v ovinek meri provida) in teoretično ni v prekršku. To posledično pomeni, da števec lahko kaže v avtu 142km/h ali pa 149km/h (glede na to, da vsi lažejo pri tej hitrosti vsaj za 5km/h) in ste teoretično še vedno lahko v zakonskih okvirih.

Bom drugače vprašal: si torej prepričan, da, v kolikor se boš s 130 kmh (realne hitrosti) zaletel v rit nekomu, ki vozi 110kmh in je zapeljal na prehitevalni pas 200m pred teboj, ne boš kriv oz. bo krivo vozilo pred teboj, saj naj bi te izsililo?

Uporabniški avatar
MBtouran
Uporabnik

Napisal/-a MBtouran Ne jul 15, 2012 9:44 am

To nebota vidva tukaj resila. V takem primeru bo obveljala sodnikova

Uporabniški avatar
SuperVeloce
Novinec

Napisal/-a SuperVeloce Ne jul 15, 2012 12:36 pm

Ves kaj, nehaj pretiravat ze enkrat. Taksni primeri nobenega ne motijo in nikoli noben ni tega trdil. Govorimo o izsiljevanju. Ce gres na prehitovalni pas 200m pred nekom, ki pelje 20km/h hitreje oz. 6m/s, imas stoletje cajta da prehitis marsikoga... ce pa skocis ven 15m prej, si pa zdel za odvzem izpita. basta.
when in doubt, flat out

martello
Novinec

Napisal/-a martello Ne jul 15, 2012 1:03 pm

Res je in nikoli nisem trdil nasprotno. Ti se se žolčno odzval na mojo trditev, da nekdo, ki ne prehiteva s 130 kmh ali več, ne krši nobenega zakona in ni za odstrel.

Uporabniški avatar
SuperVeloce
Novinec

Napisal/-a SuperVeloce Ne jul 15, 2012 1:16 pm

Res? Jaz žolčno? Ker napišem, da pretiravaš in obračaš besede? Jaz napišem nasplošno, da izsiljevanje ni opravičljivo, tako kot pa kakoršnokoli drugo kršenje ni, ti pa meni odgovoriš, da prehitevanje z manj kot 130 ni kaznivo. Seveda ni kaznivo, če seveda ne začneš prehitevati, ko je nekdo za teboj (na levem) oddaljen toliko, da ga gladko izsiliš. Če je mnenje voznika, da ni varno voziti/prehitevati 130, je to voznikova izbira, pod pogojem da nobenega ne izsiliš. Tukaj ne govorimo o 200m oddaljenosti pri razliki 20-30kmh, ane?!
Kaj ti to pove o tvojem sledenju te teme? Se sploh ne čudim, da se kregajo s tabo že 3 strani, če pa je vse skupaj boj z mlini na veter in nonstop obračaš besede.
when in doubt, flat out

martello
Novinec

Napisal/-a martello Ne jul 15, 2012 1:52 pm

Če je mnenje voznika, da ni varno voziti/prehitevati 130, je to voznikova izbira, pod pogojem da nobenega ne izsiliš. Tukaj ne govorimo o 200m oddaljenosti pri razliki 20-30kmh, ane?!

No shit Sherlock. Jaz napišem, da je kdaj priporočljivo, če se prehiteva s počasnejšo hitrostjo, vi pa obrnete moje besede, češ da pišem, da je v redu izsiljevati.

Se sploh ne čudim, da se kregajo s tabo že 3 strani, če pa je vse skupaj boj z mlini na veter in nonstop obračaš besede.

Tudi meni to ni čudno - pač, povprečni slovenski vozniki, ki tupijo svoje, ne da bi se ozrli na druge.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Ne jul 15, 2012 11:08 pm

martello je napisal/-a:
Se sploh ne čudim, da se kregajo s tabo že 3 strani, če pa je vse skupaj boj z mlini na veter in nonstop obračaš besede.

Tudi meni to ni čudno - pač, povprečni slovenski vozniki, ki tupijo svoje, ne da bi se ozrli na druge.

:roll: ja to bo... vsi smo v zmoti le ti imaš prav, čeprav si osamljen s takim načinom razmišljanja. A se sploh kdaj v življenju vprašaš: "morebiti pa nimam prav"? Sploh, če vsi pravijo, da je črno črno, edino ti pa trdiš, da je belo. In če kdo izpade tukaj povprečen slovenski voznik si to samo ti saj tako kot praviš samo tupiš svoje in te baš boli k*** za vse druge na cesti. Verjetno niti ne veš kaj je cestni bonton in si zadovoljen le s tem, da voziš v okviru CP predpisov ostali pa naj se prilagajajo sej nisi naredil nič narobe.

sorry ampak zdele bom bil pa jaz zatežen - še zelo veliko ti manjka, da boš dober voznik, upam pa da boš enkrat kmalu dojel, da dobrega voznika ne naredi le poznavanje CPP ampak je treba še mnogo več.

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a gecco Po jul 16, 2012 7:34 am

martello je napisal/-a:

Glede na stanje na cestah je bolje rečeno, da ti predstavljaš povprečje.
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika

martello
Novinec

Napisal/-a martello Po jul 16, 2012 8:01 am

BBoss je napisal/-a: :roll: ja to bo... vsi smo v zmoti le ti imaš prav, čeprav si osamljen s takim načinom razmišljanja. A se sploh kdaj v življenju vprašaš: "morebiti pa nimam prav"? Sploh, če vsi pravijo, da je črno črno, edino ti pa trdiš, da je belo.

V kontekstu te debate se tega ne sprašujem, ker bi morale biti stvari, ki jih zagovarjam, povsem logične. Napisal sem, da je pri nas premalo prilagajanja - to ste mi dokazali tudi s svojimi komentarji, kjer ste na mesto prilagajanja (in posledično varnosti) predlagali obačunavanje.

Nadalje, napišem, da je višja hitrost a priori nevarnejša od nižje (kar ni neka višja matematika), vendar zakoni fizike za uporabnike tega foruma ne veljajo.

To, da sem v svojih prepričanjih osamljen, pa ni čudno, saj večina voznikov vozi na način, ki ga zagovarjate vi: brez prilagajanja in z glavo skozi zid.

martello
Novinec

Napisal/-a martello Po jul 16, 2012 8:06 am

gecco je napisal/-a:Glede na stanje na cestah je bolje rečeno, da ti predstavljaš povprečje.

S tem se pa ne bi strinjal:
http://slo-kronika.si/novice/pri-hidroe ... eba-umrla/

http://www.slovenskenovice.si/crni-scen ... no-predora

http://24ur.com/novice/crna-kronika/v-j ... tnika.html

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Po jul 16, 2012 9:49 am

martello je napisal/-a:
BBoss je napisal/-a: :roll: ja to bo... vsi smo v zmoti le ti imaš prav, čeprav si osamljen s takim načinom razmišljanja. A se sploh kdaj v življenju vprašaš: "morebiti pa nimam prav"? Sploh, če vsi pravijo, da je črno črno, edino ti pa trdiš, da je belo.

V kontekstu te debate se tega ne sprašujem, ker bi morale biti stvari, ki jih zagovarjam, povsem logične. Napisal sem, da je pri nas premalo prilagajanja - to ste mi dokazali tudi s svojimi komentarji, kjer ste na mesto prilagajanja (in posledično varnosti) predlagali obačunavanje.

Nadalje, napišem, da je višja hitrost a priori nevarnejša od nižje (kar ni neka višja matematika), vendar zakoni fizike za uporabnike tega foruma ne veljajo.

To, da sem v svojih prepričanjih osamljen, pa ni čudno, saj večina voznikov vozi na način, ki ga zagovarjate vi: brez prilagajanja in z glavo skozi zid.

Ma sej se ti ne prilagajaš - greš prehitevat, zmanjšaš hitrost :roll: in oviraš ostale, da morajo tudi zmanjšat hitrost in nato taka prehitevanja trajajo celo večnost. S takim načinom vožnje si drugim VSILIL svoj tempo in vsi tisti so se ti MORALI prilagoditi zato, ker se sam nisi hotel PRILAGAJATI drugim ampak si zadovoljen le z dejstvom, da ne kršiš CPP in da je pač nižja hitrost splošno bolj varna od višje. Še enkrat - ti se ne prilagajaš drugim in si skrajno jezen, ker se drugi ne prilagajajo tebi po tem, ko jih že znerviraš s takim cincaškim načinom vožnje. In ko so že znervirani se strašno čudiš, kako nizek nivo tolerance je - ja zakaj si jih pa sploh šel znervirat - zakaj ne narediš vozniškega manevra tako, da si čim manj ovira za druge na cesti? Ko boš enkrat dojel, da je tako najbolje se bo na cesti odprl čist en drug svet in kar naenkrat boš imel občutek, da so vsi ratali veliko bolj uvidevni. Pa to ni vzrok v drugih ampak je vzrok pri vsakem posamezno, ker tako kot za prepir sta potrebna dva tako sta tudi na cesti za netoleranco potrebna tudi dva.

Tudi floskula, da je nižja hitrost bolj varna je nekako v tem stilu, da zakaj se skozi naselje raje ne bi peljal 30km/h, saj je to bolj varno kot 50km/h, in zakaj morebiti raje ne 20km/h, ker je to še bolj varno ampak 10km/h to je pa najbolj varno od vseh hitrosti, še bolj varno pa je da se kar parkiraš in je hitrost enaka 0km/h.

In ker tako demoniziraš hitrost, ki sama po sebi ni kritična ampak so kritične druge zadeve navedeš tri linke

Pri kateri je šlo v prvem primeru za neprevidno prehitevanje in očitno neznanje obvladovanja vozila, v drugem je šlo skoraj sigurno za poskus samomora, v tretjem pa za tipično izsiljevanje prednoti. Če bi vsako nesrečo skrbno analizirali in vložili mal več kot samo 5 minut časa bi se dalo izluščit, da je velika večina vzrokov za nastanek nesreče izzven domene neprilagojena hitrost - je pa najlažje seveda zaključiti policijsko poročilo, da je šlo za neprilagojeno hitrost pa četudi je bila nižja od dovoljene in v dobrih vremenskih razmerah.

martello
Novinec

Napisal/-a martello Po jul 16, 2012 10:13 am

BBoss je napisal/-a: Ma sej se ti ne prilagajaš - greš prehitevat, zmanjšaš hitrost :roll: in oviraš ostale, da morajo tudi zmanjšat hitrost in nato taka prehitevanja trajajo celo večnost.

No, jaz osebno ne vozim tako, še kako namreč pazim, da s svojo vožnjo ne oviram hitrejših. Se pa po drugi strani ne razburjam, če se pred menoj nalima nekdo, ki po prehitevalnem pasu vozi 100kmh.

BBoss je napisal/-a: S takim načinom vožnje si drugim VSILIL svoj tempo in vsi tisti so se ti MORALI prilagoditi zato, ker se sam nisi hotel PRILAGAJATI drugim ampak si zadovoljen le z dejstvom, da ne kršiš CPP in da je pač nižja hitrost splošno bolj varna od višje.

Ali pa po drugi strani ti (pa ne mislim tebe osebno) želiš vsiliti hitro vožnjo drugemu vozniku, namesto, da za trenutek spustil nogo z gasa in malenkost zmanjšal hitost (pustimo sedaj izsiljevanje ipd.)

BBoss je napisal/-a: In ko so že znervirani se strašno čudiš, kako nizek nivo tolerance je - ja zakaj si jih pa sploh šel znervirat

Uf, tole je pa zelo slab argument: zakaj dekleta nosijo miniče, če pa jih lahko zaradi tega posilijo? Kdo krši zakon - nekdo, ki izgubi živce in se zaradi tega obesi na hupo, ne vzdržuje varnostne razdalje in p****, ali nekdo, ki pač ne prehiti s 130kmh?

BBoss je napisal/-a: Pa to ni vzrok v drugih ampak je vzrok pri vsakem posamezno, ker tako kot za prepir sta potrebna dva tako sta tudi na cesti za netoleranco potrebna tudi dva.

To ne drži, za prepir je dovolj en neuravnovešen človek in takšnih je na slovenskih cestah čuda.

BBoss je napisal/-a:Tudi floskula, da je nižja hitrost bolj varna je nekako v tem stilu, da zakaj se skozi naselje raje ne bi peljal 30km/h, saj je to bolj varno kot 50km/h, in zakaj morebiti raje ne 20km/h, ker je to še bolj varno ampak 10km/h to je pa najbolj varno od vseh hitrosti, še bolj varno pa je da se kar parkiraš in je hitrost enaka 0km/h.

Mislim, da vsi razumemo pojem prilagojene hitrosti - omejitve so postavljene in so povsem OK. Problem v Sloveniji je neupoštevanje omejitev in neprilagajanje hitrosti razmeram na cesti (poleg seveda alkohola).

BBoss je napisal/-a:Pri kateri je šlo v prvem primeru za neprevidno prehitevanje in očitno neznanje obvladovanja vozila, v drugem je šlo skoraj sigurno za poskus samomora, v tretjem pa za tipično izsiljevanje prednoti. Če bi vsako nesrečo skrbno analizirali in vložili mal več kot samo 5 minut časa bi se dalo izluščit, da je velika večina vzrokov za nastanek nesreče izzven domene neprilagojena hitrost - je pa najlažje seveda zaključiti policijsko poročilo, da je šlo za neprilagojeno hitrost pa četudi je bila nižja od dovoljene in v dobrih vremenskih razmerah.

Torej po tvoje neprilagojena hitrost ni nek faktor pri prometnih nesrečah?

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a gecco Po jul 16, 2012 10:20 am

Pri linkih, ki si jih dodal je neprilagojena hitrost krivec največ pri enemu. Pa še to dvomim da se je nesreča zgodila pri 130kmh. In tukaj je debata samo o tem...mi pravimo da bi moral promet potekati tekoče pri 130kmh, ti trdiš da se moramo prilagajati in voziti z varnimi 110kmh. In sedaj boš spet rekel da nisi nikjer napisal da je potrebno toliko voziti in bla bla bla se bo spet zgodba obrnila v drugo smer.
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika

martello
Novinec

Napisal/-a martello Po jul 16, 2012 10:25 am

gecco je napisal/-a:Pri linkih, ki si jih dodal je neprilagojena hitrost krivec največ pri enemu. Pa še to dvomim da se je nesreča zgodila pri 130kmh. In tukaj je debata samo o tem...mi pravimo da bi moral promet potekati tekoče pri 130kmh, ti trdiš da se moramo prilagajati in voziti z varnimi 110kmh. In sedaj boš spet rekel da nisi nikjer napisal da je potrebno toliko voziti in bla bla bla se bo spet zgodba obrnila v drugo smer.

Drži, nikjer nisem napisal, bi morali voziti s 110kmh. Napisal pa sem, da je v določenih slučajih dobro, če zmanjšaš hitrost in se ne držiš tistih 130kmh kot pijanec plota. Npr. pri vožnji po prehitevalnem pasu, ko je na voznem pasu promet občutno umirjen, pri prehitevanju vozil, za katere domnevamo, da nas bodo izsilila (npr. konvoj tovornjakov, tovornjak, ki vozi ta počasnim vozilom ...).

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Po jul 16, 2012 12:21 pm

Čeprav imaš marsikdaj prav, pa sedaj že pošteno utrujaš. Hkrati pa povsod vlečeš neko logiko na plano.

- Povsem logično je, da je bolj varno pri prehitevanju biti ob kamionu 3x manj časa!
- Povsem logično je, da te bo kamion dosti prej izsilil, če se mu boš le počasi približeval!
- Povsem logično je, da če upoštevaš gornji alineji, se račun glede varnosti kljub reakcijskemu času zate ne izide (tako zapoveduje celo ZVCP in če bi ga bral "celostno", torej po "intenci" (čim krajše in čim manj nevarnih situacij ter čim bolj pretočen in "u(s)merjen prometni tok), bi ugotovil, da velja tudi za AC).
- Povsem kogično je, da če ti "prisiliš" ostale na zmanjšanje tempa, ti "prilagajaš" vse ostale, če že govorimo o prilagajanju. Po tvoje je prilagajanje torej prilagajanje vseh tebi in ne (samo) enega ostalim?
- Povsem logično je, da tako prilagajanje ni sposobnost tvojega prilagajanja, prej nesposobnost.
- Povsem logično je, da se ti z nićemer ne boš strinjal, razen s tem, da "se znaš dobro prilagajat". Žal si malo preveč zazrt v lasten prav in gluh za nekatere močne argumente, kar pove tudi nekaj o tvoji sposobnosti prilagajanja.
- Povsem jasno je, da znaki marsikje niso dobro postavljeni in sami povzročajo več nevarnih situacij (npr noro prezgodnje omejitve na cestninskih postajah. Eni bi kasneje zavirali (še vedno več kot dovolj zgodaj), eni pa bi hkrati spreminjali pas. Nesmiselno prezgodaj postavljene omejitve - še cepcu kapne, da so direkten vzrok nevarnih incidentov).
- Povsem jasno je, da je floskula o neprilagojeni hitrosti samo izgovor za nesposobnost (vrhov) policije in podobnih služb (Žlender co).
- Povsem jasno je, da se zaradi neukvarjanja z realnimi vzroki konkretnih nesreč ustvarja pogoje za še več podobnih nesreč.

Lahko tudi nadaljujem, a nima smisla - samo majhen rezime nestrinjanj.
BTW - se ti ne zdi čudno, da te prav nihče, ampak prav nihče ne podpre?
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov