Debate, ki niso vezane na ostala področja...

bomber111
Novinec

Re: Avtoplin - stari znanec?

Napisal/-a bomber111 Sr sep 26, 2012 11:51 am

RS5

Nisem vedel da gre. Meni ne vem če bi sploh vžgal na plin recimo pri 5 stopinj celzija mrzel, ker recimo če se peljem na plin in avto stoji tako dolgo da temperatura pade ravno toliko da še vžiga na plin včasih kar rabi par sekund da dobi normalno moč. Kot da bi delal po dveh cilindrih. Mogoče je v mojem primeru kaj druga narobe.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Sr sep 26, 2012 12:09 pm

rs5 je napisal/-a:
bomber111 je napisal/-a:Kakšen plinski sistem pa imaš da ga lahko vžgeš mrzlega na plin? Ni to malo čudno?

Nič ni čudno obstaja opcija da lahko vžgeš mrzel avto direkt na plin tako da preden daš kontakt držiš gumb za preklop benz.-plin par sekund potem pa vžgeš in laufa na plin.Ni pa to priporočlivo skozi tako vžigat .
In kaj ti bo pri mrzlem avtu uplinjalo plin? To bi šlo samo v primeru, da bi imel v uparjevalniku še električni grelec recimo.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

MEDUSA
Nov uporabnik

Napisal/-a MEDUSA Sr sep 26, 2012 12:38 pm

plinaš je napisal/-a:
MEDUSA je napisal/-a:Pozdravljeni!

Ali slučajno kdo ve kje se trenutno dobi najceneje NGK svečke za avtoplin...

Hvala

motomat ... ngk ... drage ...

OK, sem se malo pozanimal po trgovinah, obstajajo sledeče zadeve:

Bosh LPG svečke za 15k km....cca 4,5 EUR/kos
Bosh LPG svečke za 30k km.......cca 18 EUR/kos
NGK LPG svečke za 30k km.............cca 20 EUR/kos

kaj se splača kupiti, slišal sem vse živo od tega da če kupiš dražjo varianto da se ti zmanjša poraba,....NGK profesionalne svečeke so boljše - bolša toplotna vrednost.....hm :?
če pa razmislim trezno je svečka svečka, važno da je za LPG in to je to, torej je logičen nakup najcenejše Bosh variante :?:

kaj vi mislite o tem....

Hvala
Zadnjič spremenil MEDUSA, dne Sr sep 26, 2012 1:09 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
rutenka
Novinec

Napisal/-a rutenka Sr sep 26, 2012 12:49 pm

Meni so ob vgradnji zamenjali tudi svečke, žal se ne spomnim katere so montirali, ker pa sem plačal cca 20€, smatram da so bile tiste za 4,5€.
lakom lačen hoče papico

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš Sr sep 26, 2012 1:15 pm

MEDUSA je napisal/-a:
plinaš je napisal/-a:

Hvala

kaj se splača kupiti, slišal sem vse živo od tega da če kupiš dražjo varianto da se ti zmanjša poraba,....NGK profesionalne svečeke so boljše - bolša toplotna vrednost.....hm :?
če pa razmislim trezno je svečka svečka, važno da je za LPG in to je to, torej je logičen nakup najcenejše Bosh variante :?:

kaj vi mislite o tem....

Hvala

jaz bi dal raje NGK ..v xsaro sem jih zmontiral...naj bi bila življenska doba cca. 60,000 km ... na porabi ni omembe vredne razlike ..
plin je cnej k bencin

rs5
Novinec

Napisal/-a rs5 Sr sep 26, 2012 1:45 pm

Energetik81 je napisal/-a:
rs5 je napisal/-a:
bomber111 je napisal/-a:Kakšen plinski sistem pa imaš da ga lahko vžgeš mrzlega na plin? Ni to malo čudno?

Nič ni čudno obstaja opcija da lahko vžgeš mrzel avto direkt na plin tako da preden daš kontakt držiš gumb za preklop benz.-plin par sekund potem pa vžgeš in laufa na plin.Ni pa to priporočlivo skozi tako vžigat .
In kaj ti bo pri mrzlem avtu uplinjalo plin? To bi šlo samo v primeru, da bi imel v uparjevalniku še električni grelec recimo.

Nevem kako ga uplinja pri mrzlem avtu verjetno precej slabše kot pri 35 stopinjah vendar ga drugače nebi bilo te opcije.

iziboy
Stalni uporabnik

Kraj: močvirje

Napisal/-a iziboy Sr sep 26, 2012 1:51 pm

MEDUSA je napisal/-a:
plinaš je napisal/-a:

Hvala

kaj vi mislite o tem....

Hvala

Vse samo ne Bosha! Vprašaj garažne mojstre, ne na servisih. Bosh se je v zadnjih letih zelo poslabšal. Tudi jaz imam NGK.
VSE KAR SE DA RAZDRET, SE DA TUD NAZAJ SESTAVIT!

bento
Nov uporabnik

Napisal/-a bento Sr sep 26, 2012 4:56 pm

iziboy je napisal/-a:
MEDUSA je napisal/-a:
plinaš je napisal/-a:

Hvala

kaj vi mislite o tem....

Hvala

Vse samo ne Bosha! Vprašaj garažne mojstre, ne na servisih. Bosh se je v zadnjih letih zelo poslabšal. Tudi jaz imam NGK.

Kje pa kupujete NGK svečke? Jih je kdo kupil preko ebaya? In ali res plin tako hitro "skuri" svečke?

mato96
Nov uporabnik

Kraj: kranj

Napisal/-a mato96 Sr sep 26, 2012 6:35 pm

Ni mi jasno, ker vsi tako hvalite prins, kako lahko samo meni porabi plina od 13l/100km naprej, ko pa je pri isti vožnji poraba bencina 9,5l/100KM? Ne rečem, sistem deluje, ampak poraba je pa veliko previsoka. Vsi ostali imate pa porabo kar za samo liter večjo. Je bil pa sistem letos vgrajen. Pa tudi montaža ni tako briljantna kot nekateri hvalite. Bilo je kar nekaj napak (velikih), da o lučkah na armaturi ne govorim. Pa še to, je kdo dobil račun za opravljeno storitev glede na to da je bilo treba plačati 1950€???? Jaz ga še do danes nisem dobil, čeprav naj bi bil DDV vračunan v ceno???

rutenka je napisal/-a:
bomber111 je napisal/-a:No jaz sem začel brati temo in je tolko kregarije, da bom rajši kar postavil konkretna vprašanja, namesto da bi dekodiral iz prepiranj odgovore na moja vprašanja.

1. Lastim si Ford Focus 1.6 16V ti-vct (116KM) - ali se na tem motorju splača predelava na plin, glede na to, da se omenja da fordi niso ravno prijatelji plina?
2. V primeru, da se zadeva splača, kam na vgradnjo? Berem, da so v Ljubljani pri Prins-u kvalitetni, tudi po slikah je videti, da se za zadevo potrudijo, medtem ko sem pri drugih že v motornem prostoru videl šlamparijo (glede na slike). Ali v Mariboru sploh obstaja kak KVALITETEN in zanesljiv predelovalec na plin?
3. V primeru, da bi predelal na plin, kakšno porabo in stroške lahko pričakujem? Trenutno mam mešano vožnjo z veliko večino po mestu 8,2l/100km, relacije nekje okoli 7 - če to kaj pomaga
4. Je kdo tukaj, ki ima plin že pri tem motorju?

In zdaj še bolj teoretična vprašanja:
- kako zadeva sploh deluje? Pri preklopu iz benza na plin ali obratno mašina ugasne med delovanjem? Gre avto recimo le na plin (torej ne potrebujem benza) in obratno?
- Glede na to, da se tank postavi v prostor za rezervno gumo, kako je potem ko te ustavi policija? Kam naj dam gumo?

Pred cca 3 meseci sem dal predelati Ford C-mac 125 konjev l.2011, sistem Prins.
1.Za forda obvezno mazanje ventilov in po nasvetih kontrola ventilov na določeno št. kilometrov
2.Če se splača? Po moje se, kdaj pa je odvisno od km ki jih prevoziš. Tudi do Domžal ni prav daleč, tako da bi ti priporočam Prins.
3. Sam sem imel porabo pred predelavo med 7.5-8.00. Sedaj poraba plina 9l. Po cca tednu dni od vgradnje sem natočil tudi poln tank bencina da vidim koliko ga požre poleg plina. No po prevoženih 6000km od tega cca 100km na benz ker je pač zmanjkalo plina parkrat, manjka po števcu cca 1/3 tanka. Dodatni stroški poleg vgradnje so: servis naprave ( prins na 30000km), sredstvo za podmazovanje ventilov( za moj motor naj bi zržala ena flaška cca 15.000km), homologacija, kit za popravilo prazne gume )
Avto mrzel vžge na bencin in pelje na bencin dokler temp hladilne tekočine ni dovolj visoka, pri meni se to zgodi po cca 500-1000m vožnje, odvisno od zunanje temperature. Ko pa je enkrat motor ogret vžge motor na benz in v pol sekunde ali še prej neopazno preklopi na plin, brez cukanja tresenja oz da bi karkoli ugasnilo. Dejansko če ne bi bilo indikatorja, sploh ne bi vedel kdaj je preklopilo.
Sam imam 53l tank, na mestu za rezervno kolo, zato sem dokupil rapair kit za popravilo prazne gume( upam da ga ne bo treba uporabit).
Upam da sem kaj pomagal.
Matej

Uporabniški avatar
rutenka
Novinec

Napisal/-a rutenka Sr sep 26, 2012 7:33 pm

Moja poraba je na plin cca 20% večja kot prej na bencinu. Da imaš ti skoraj 40% večjo porabo pa nekaj ne štima. Ali prej nisi imel tako male porabe, ali pa ti sistem ne deluje, ali pa preprosto voziš drugače, ne vem.
Da pa nisi prejel računa, o tem ne bi izgubljal besed, plačaš stvar 1950€ in ne zahtevaš računa??? :roll:
lakom lačen hoče papico

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš Če sep 27, 2012 7:40 am

mato96 je napisal/-a:Ni mi jasno, ker vsi tako hvalite prins, kako lahko samo meni porabi plina od 13l/100km naprej, ko pa je pri isti vožnji poraba bencina 9,5l/100KM? Ne rečem, sistem deluje, ampak poraba je pa veliko previsoka. Vsi ostali imate pa porabo kar za samo liter večjo. Je bil pa sistem letos vgrajen. Pa tudi montaža ni tako briljantna kot nekateri hvalite. Bilo je kar nekaj napak (velikih), da o lučkah na armaturi ne govorim. Pa še to, je kdo dobil račun za opravljeno storitev glede na to da je bilo treba plačati 1950€???? Jaz ga še do danes nisem dobil, čeprav naj bi bil DDV vračunan v ceno???

letos vgrajeno ... in si kaj poklical za račun ? mogoče ?
100KM ..samo še jaz imam avto z manj konji na plin .... =P

poraba plina pa se zveča zaradi neštetokrat tukaj napisanih dejstev ... eno od teh - ki ga ljudje pravzaprav namenoma ignorirajo - pa je psihični "gas" - pogojen je z veliko cenejšim gorivom v tanku ... bom razložil še enkrat : če je povprečna hitrost pred vgradnjo plina 38km/h in po vgraDNJI 41 km/h je to 10% - no povečanje povprečne hitrosti - posledično je večja tudi poraba samega goriva - lahko si pogledaš trenutno porabo pri 110km/h in pri 140km/h na avtocesti in približno za toliko procentov kolikor se dvigne trenutna poraba lahko doračunaš tudi na plinu k tistim cca.15% višji porabi zaradi same energetske vrednosti plina ... .. preverjeno / stestirano na isti relaciji - avtomobilski računalnik + gps ...
plin je cnej k bencin

Miholl84
Novinec

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a Miholl84 Če sep 27, 2012 8:01 am

Medusa prosim sporoči mi,kje si se pozanimal oz. kje se lahko kupi Boscheve LPG svečke. Hvala!
C u O r E S p O r T i V o

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš Če sep 27, 2012 8:53 am

Miholl84 je napisal/-a:Medusa prosim sporoči mi,kje si se pozanimal oz. kje se lahko kupi Boscheve LPG svečke. Hvala!

za 2€ razlike vzemi ngk.... :shock:
plin je cnej k bencin

Nejko
Novinec

Napisal/-a Nejko Če sep 27, 2012 8:58 am

plinaš je napisal/-a:
Miholl84 je napisal/-a:Medusa prosim sporoči mi,kje si se pozanimal oz. kje se lahko kupi Boscheve LPG svečke. Hvala!

Kakšno vlogo pa imajo sploh posebne svečke? Trenutno imam 50.000km narejenih z običajnimi na TCe motorju in jih bom kmalu menjal za nove, pa kolebam ali dat original predpisane ali pa posebej plinske.
Zadnjič spremenil Nejko, dne Če sep 27, 2012 10:20 am, skupaj popravljeno 1 krat.

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš Če sep 27, 2012 9:26 am

Nejko je napisal/-a:
plinaš je napisal/-a:

Kakšno vlogo pa imajo sploh posebne svečke? Trenutno imam 50.000km narejenih z običajnimi na TCe motorju in jih bom kmalu menjal za navove, pa kolebam ali dat original predpisane ali pa posebej plinske.

zaradi slabih/oslabljenih vžigalnih svečk oziroma izrabljenosti ti gre lahko vžigalna tuljava v maloro .... in potem bo spet plin kriv - za mehanika - kajne ?
plin je cnej k bencin

MEDUSA
Nov uporabnik

Napisal/-a MEDUSA Če sep 27, 2012 12:29 pm

Živijo!

Svečke Bosh sem kupil ADEL, trgovina in storitve, d.o.o. Stegne 31 jih imajo na zalogi! Sem jih tudi že vgradil in špilajo, vsaj za moj avto (Novi Kangoo2 1,6 16V) sem pa kar kolebal med NGK ter Bosh ter ali vzeti najdražje NGK za 60k km....25eur/kos, Bosh za 30k km............20eur/kos ali Bosh za 15k km..............4,5eur/kos na koncu sem se odločil za najcenejše ker ostalo je toliko dražje da ne vem če se splača glede na prednosti ki jih dejansko pridobiš....

Lep pozdrav ter veliko sreče!

bomber111
Novinec

Napisal/-a bomber111 Če sep 27, 2012 1:14 pm

mato96 je napisal/-a:Ni mi jasno, ker vsi tako hvalite prins, kako lahko samo meni porabi plina od 13l/100km naprej, ko pa je pri isti vožnji poraba bencina 9,5l/100KM? Ne rečem, sistem deluje, ampak poraba je pa veliko previsoka. Vsi ostali imate pa porabo kar za samo liter večjo. Je bil pa sistem letos vgrajen. Pa tudi montaža ni tako briljantna kot nekateri hvalite. Bilo je kar nekaj napak (velikih), da o lučkah na armaturi ne govorim. Pa še to, je kdo dobil račun za opravljeno storitev glede na to da je bilo treba plačati 1950€???? Jaz ga še do danes nisem dobil, čeprav naj bi bil DDV vračunan v ceno???

rutenka je napisal/-a:
bomber111 je napisal/-a:No jaz sem začel brati temo in je tolko kregarije, da bom rajši kar postavil konkretna vprašanja, namesto da bi dekodiral iz prepiranj odgovore na moja vprašanja.

1. Lastim si Ford Focus 1.6 16V ti-vct (116KM) - ali se na tem motorju splača predelava na plin, glede na to, da se omenja da fordi niso ravno prijatelji plina?
2. V primeru, da se zadeva splača, kam na vgradnjo? Berem, da so v Ljubljani pri Prins-u kvalitetni, tudi po slikah je videti, da se za zadevo potrudijo, medtem ko sem pri drugih že v motornem prostoru videl šlamparijo (glede na slike). Ali v Mariboru sploh obstaja kak KVALITETEN in zanesljiv predelovalec na plin?
3. V primeru, da bi predelal na plin, kakšno porabo in stroške lahko pričakujem? Trenutno mam mešano vožnjo z veliko večino po mestu 8,2l/100km, relacije nekje okoli 7 - če to kaj pomaga
4. Je kdo tukaj, ki ima plin že pri tem motorju?

In zdaj še bolj teoretična vprašanja:
- kako zadeva sploh deluje? Pri preklopu iz benza na plin ali obratno mašina ugasne med delovanjem? Gre avto recimo le na plin (torej ne potrebujem benza) in obratno?
- Glede na to, da se tank postavi v prostor za rezervno gumo, kako je potem ko te ustavi policija? Kam naj dam gumo?

Pred cca 3 meseci sem dal predelati Ford C-mac 125 konjev l.2011, sistem Prins.
1.Za forda obvezno mazanje ventilov in po nasvetih kontrola ventilov na določeno št. kilometrov
2.Če se splača? Po moje se, kdaj pa je odvisno od km ki jih prevoziš. Tudi do Domžal ni prav daleč, tako da bi ti priporočam Prins.
3. Sam sem imel porabo pred predelavo med 7.5-8.00. Sedaj poraba plina 9l. Po cca tednu dni od vgradnje sem natočil tudi poln tank bencina da vidim koliko ga požre poleg plina. No po prevoženih 6000km od tega cca 100km na benz ker je pač zmanjkalo plina parkrat, manjka po števcu cca 1/3 tanka. Dodatni stroški poleg vgradnje so: servis naprave ( prins na 30000km), sredstvo za podmazovanje ventilov( za moj motor naj bi zržala ena flaška cca 15.000km), homologacija, kit za popravilo prazne gume )
Avto mrzel vžge na bencin in pelje na bencin dokler temp hladilne tekočine ni dovolj visoka, pri meni se to zgodi po cca 500-1000m vožnje, odvisno od zunanje temperature. Ko pa je enkrat motor ogret vžge motor na benz in v pol sekunde ali še prej neopazno preklopi na plin, brez cukanja tresenja oz da bi karkoli ugasnilo. Dejansko če ne bi bilo indikatorja, sploh ne bi vedel kdaj je preklopilo.
Sam imam 53l tank, na mestu za rezervno kolo, zato sem dokupil rapair kit za popravilo prazne gume( upam da ga ne bo treba uporabit).
Upam da sem kaj pomagal.

tega ni napisal bomber111 ampak ninjeti :DDD je prišlo do pomote

Gregor Humar
Nov uporabnik

Napisal/-a Gregor Humar Če sep 27, 2012 2:16 pm

Evo, zdej, ko sem menjal svečke, vergla tudi mrzel.... skratka, vergla mrzel, pa tudi po 10 minutah, ko je ugasnjen. Le, če ga takoj potem, ko ga ugasnem, spet vžgem, vžge normalno... kakšna ideja?

BTW akumulator je ok.

buggy
Nov uporabnik

Napisal/-a buggy Pe sep 28, 2012 7:36 am

...bi prosil nekoga ki ima Prins instalacijo v avtu ce pove koliko pridejo servisi in na koliko kilometrov ter koliko Valve care tekocine porabi, ter kje jo kupuje.

hvala

BTW: je v bliznji prihodnosti predvidena kaksna akcija, kot je bila vcasih Petrol kupon ali pa subvencija...ok sej vem da sem prevec optimisticen a vseeno :D

Uporabniški avatar
žuža
Nov uporabnik

Napisal/-a žuža Pe sep 28, 2012 10:06 am

'dan

Evo, sem nov med "plinaši" :)

Po daljšem času razmišljanja sem se le odločil za plin.
Prins sistem se mi je zdel predrag, zato sem se odločil za Zavoli. Zmontirali so mi ga včeraj pri Trilarju (Kranj).

Ford Fiesta, letnik 2008.

Prvi vtisi? Pozitivni. Sicer sem naredil zaenkrat le 80km (od servisa do službe in domov), pa vendar .. se mi zdi vse ok.

Par stvari..
- Moč avtomobila se ni bistveno izgubila. Tudi, ko sem imel vključeno klimo. No, morda je še vse skupaj prehitro da bi na podlagi 80km bil siguren.
- Za pospeške težko rečem, saj nisem imel priložnosti pospeševat (pač "polžja"/zmerna vožnja skoz Medvode in LJ obvoznici)
- Dokaj hitro mi po vžigu preklopi na bencin. No, bomo vidl kako bo, ko bo mašina čist hladna (tudi k bo kmal minus, glede na to, da sm z Gorenjske :mrgreen: )
- Med vožnjo sem poskusil z ročnim preklopom na bencin in je bil neopazen. Le, ko sem preklopil nazaj na plin je malenkost (res minimalno, skoraj neopazno) "cuknilo". Je to normalno? Predvidevam, da je.
- Edina zaenkrat malo "čudna" stvar je Fordov računalnik. Namreč, kljub temu, da sem vozil na plin mi je kar odšteval "distance to empty", kazalec na števcu se ni premikal. Po ugasnjenem in znova prižganem avtu, pa mi je računalnik spet kazal tisto "prvotno stanje" (!? :lol: ) bencina kolk je še do spraznitve .. Čudn. Ampak me ne moti, itak vozim na plin. No, vsaj zaenkrat me ne moti.. upam da mi ne bo piskal in prižigal lučko, ko bo Fordov računalnik mislil da sm brez goriva .. :o

Kakšna bo poraba in kako se bo obnašal avtomobil med vožnjo bom še poročal.

Zaenkrat sem zelo zadovoljen s pristopom na avtoservisu Trilar. Lepo vse razložili kako in kaj. :pivo bomo pa videli kako bo v bodoče, prvi servisi in podobno.. :)

Tudi vse komponente se mi zdijo lepo dobro pritrjene, nč ohlapno.

Poleg vgradnje plina sem opravil še redni servis, ko so ravno Fordov servis.

Še nekaj fotk
Tako zgleda ko odprem havbo
Desno posoda za tekočino, med lučjo in akumulatorjem računalnik za plin, pod njim (tle se ne vidi) je pritrjen uparjalnik, injektorji so pa takoj pred mašino (pritrjeni tik pod tem sprednjim kovinskim delom)
Slika

Posoda za tekočino, ter računalnik
Slika

http://lh4.googleusercontent.com/-CL0Ck ... 145022.jpg

Uparjalnik
http://lh4.googleusercontent.com/-sfl6X ... 144955.jpg
http://lh5.googleusercontent.com/-mPDBi ... 145012.jpg

http://lh3.googleusercontent.com/-pLqkp ... 145045.jpg

Injektorji (pogled z druge strani, kot na prvotni fotki)

Slika

Ter stikalo in indikator. Želel sem, če mi lahko nad radijem nastavi (poleg stikal za gretje šip, itd, ..), pa ni šlo. Tko, da ga imam spodaj pri menjalniku, kar mi je tud ok.

http://lh4.googleusercontent.com/-eovyZ ... 145258.jpg
http://lh3.googleusercontent.com/-lDtWk ... 145347.jpg
-
Vozim na plin ter za okolje in denarnico skrbim.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot], tomzzi in 8 gostov