rnisan je napisal/-a:@Daedalus: Jaz sem imel idejo uvedbe oz. dviga najnižje dovoljene hitrosti na AC. Prepričan sem, da veš, da je trenutno najnižja dovoljena hitrost na AC 60 km/h. Za varno vožnjo po AC je to preveliko odstopanje od najvišje dovoljene (130 km/h). Trenutno lahko vsakdo po želji vozi po AC 60 km/h, je povsem legalno. Ni pa pametno!
Hvala bogu nimamo (veliko) takšnih ljudi na AC, ki vozijo počasneje od tovornjakov. Ko pa začnejo ljudje množično izkoriščati to svojo pravico, da vozijo 60 km/h po AC, bomo pa odpirali nove teme na forumu, kjer vas bo veliko spremenilo mnenje. Zaenkrat pa mogoče res še ni potrebe po dvigu najnižje dovoljene hitrosti, ker je nihče ne prakticira. In še enkrat lahko ponovim, če kdo želi voziti počasneje od tovornjakov po AC, naj prosim gre na regionalno cesto, ker je tam sam bolj varen ter ne znižuje varnosti ostalih na AC.
Glede 60km/h se strinjam, da je premalo. Ampak sam za omejitev ne bi niti pomislil o hitrostih NAD 80km/h (torej ne 100km/h, kot so tudi padali predlogi) - zaradi vozil, ki pač ne morejo voziti hitreje. V primeru dežja/snega pa bi te omejitve primerno znižal.
Sicer pa sploh nevem, kdo v tej temi ima željo voziti počasneje od tovornjakov...mislim, da do takih tem nikoli ne bo prišlo. Nisem tudi nikoli naletel na primer, ko je tovornjak prehiteval avtomobil. Verjamem, da se zgodi, ampak kako pogosto pa?
Če gremo sedaj v varnost: Najbolj varno bi bilo, če bi dovoljen razpon hitrosti na AC bil spremenljiv (seveda pogoj, da ni kršiteljev). Bolj kot je prazna cesta, večji razpon bi si lahko privoščili. Tako recimo ob delavnikih, ko ljudje gredo iz službe in v njo (gost promet), bi razpon bil med 80-100 km/h, ob nedeljah (oz. ko je prazna cesta) od 80-130 km/h,... Saj vidite, kam namigujem. Tako, kot je danes, je ob zgoščenem prometu (npr. na desnem pasu 10 kamionov z 90 na uro, prehiteva nekdo s 105 na uro, za njim nekdo želi voziti 130 na uro in blenda, ker se mu ta pred njim ni umaknil med 3. in 4. kamionom, kjer je bilo 20 m prostora) marsikdo živčen, ker mu razpon v omejitvah "daje to pravico".
Se strinjam - to ni slab predlog. Bi pa potrebovali elektronske table vsak kilometer ali kako je že to v Nemčiji - pa si ne predstavljam, da bi pri nas šli v takšne investicije zaradi pametnih ukrepov!
Pa pojdimo še malo v teorijo, da pokažem moj pogled na pretočnost. Vzemimo lepo nedeljsko dopoldne, ko ni tovornjakov na AC. Predstavljajmo si na 100 km avtocestnem odseku 400 avtomobilov, ki vozijo s 60 km/h, in 700 avtomobilov, ki vozijo 80 km/h in jih prehitevajo. Torej počasnejši na desnem pasu, hitrejši na levem. Za njimi se bliža gruča voznikov po omejitvah (recimo 120 km/h), ki mora znižati hitrost na 80 km/h. Če bi samo odstranili vozila, ki vozijo 80 km/h, bi pretočnost bila normalna. Torej pretočnost na dvopasovni cesti je tolikšna, kolikor hitro vozi drugo najpočasnejše vozilo in ne tisti z vmesno ali največjo hitrostjo. A sedaj razumete, da počasnejši znižujejo pretočnost, vmesni pa povečujejo nevarnost? Enostavno razpon omejitev na AC je prevelik in dokler nimamo zelo zasedenih AC (ali pa veliko takih, ki hypermilajo še bolj ekstremno od ishtmaila), tak razpon bistveno ne vpliva na pretočnost. In ravno ta razpon dovoljenih hitrosti na AC je tisti, ki je nevaren in dela ljudi živčne. Konec koncev imajo vsi pravico voziti s svojo hitrostjo, kajne? (P.S. Sedaj pa v to enačbo dodajte še množico kamionov v tranzitu.)
No, saj nekaj takšnega sem že jaz povedal - imaš pa prav glede tega, da ni enako pretočnost in varnost. Si boljše povedal. In ker se hypermillerji v 99% s tem ubadajo pri dnevni migraciji (=med tednom), ko so tudi kamioni (=realnost, ne ideal), je torej hypermillanje z 90km/h na AC povsem nedolžen šport, ker takšni tudi prehitevali ne bodo (če so kolikortoliko dosledni!). Torej, ko upoštevamo realnost v tej enačbi, je hypermillanje na AC nekaj, nad čimer se je brezveze pritoževati. Še enkrat pa ponavljam, da hypermillerjev ne mešati z mečkači in/ali nesposobneži.

thunderbolt je napisal/-a:.com, rnisan, se popolnoma strinjam z vama. Sonic, tvoja teorija je, kot je že dedalus napisal idealna, nikakor pa ni odslikava realnosti. Ni variante, da tisti, ki šparajo zdržijo na voznem pasu ves čas. In razen če nima dovolj močnega avta, takemu ne uspe pravočasno pospešiti, da ne bi oviral tistih, ki prav tako LEGALNO vozijo 130 km/h po prehitevalnem pasu. Sploh pa, zakaj taki, s tendenco 90km/h po AC ne prišparajo še 110€ za vinjeto, s tem naredijo uslugo sebi in predvsem ostalim in se grejo vozit po regionalkah 80km/h, da bo njihova šparovna sla še bolj potešena??
Ker izven AC so tudi naselja in bolj ovinkaste/hribovite ceste. Že s tem bi izničil prihranek za vinjeto, povrh vsega bi se pa še toliko dlje vozil. Saj vem, da si se verjetno hecal, pa vendar.

Daedalus je napisal/-a:Takšne prigode so posledica arogance in nestrpnosti do počasnejših na AC brez vsakršnekoli utemeljitve - oz. je edina podlaga to, da nekdo počasneje vozi!
Si že vozil za njim? Si ti ziher, da je stvar tako ekstremna? Si ti ziher, da to dela, ko mu zadaj folk trobi?
Kdo si ti, da bi to obsojal kot iracionalno obsesijo? Stari, VSI hobiji so lahko iracionalne obsesije! Ponavadi pa so iracionalni tisti, kateri zahtevajo velike denarne in časovne vložke, za kar pa hypermilling jaz osebno ne morem označiti.
Mislim, kakšne nebuloze. Zdaj boste pa še psihiatri postali, in začeli trditi, da so to že odvisnosti...

Joj, joj, joj...
Da, da, prav imaš do zadnje pike.
Sploh pa, js se umikam iz te jako plodne debate, ker nekateri niso sposobni niti kančka samorefleksije in realnega pogleda na stvari...
Nevem, ali je to sarkazem ali ne, ampak dejansko IMAM prav do zadnje pike. Samorefleksije je pa (vsaj pri meni) še preveč...
Realnega pogleda na stvari je manjkalo predvsem nasprotnikom hypermillinga, ki so se veliko obešali na to, da se s hypermillingom zmanjšuje pretočnost in varnost na AC, kar sploh ne velja v kolikor je voznik odgovoren in sposoben. Torej je stvar identična kot pri vseh ostalih "hitrostnih" skupinah - vse je odvisno od voznika.
TrijoAdijo je napisal/-a:.com je napisal/-a:srčno upam, da se bodo ''strokovnjaki'' in cestni ''veljaki'' ter ''vlada'' končno prebudila, in sprejela zakon, s katerim bi npr. vsak osebni avtomobil z več kot 50KM moral voziti po AC z najmanj 100 km/h - drugače bi veljala ista kazen kot pri prekoračitvi za 30km/h+
-seveda ob normalnih razmerah... pa da se ne boste vtikali; vsi vemo, kaj so normalne razmere in naj to ne bo predmet debate...
torej za avto z min, 50KM je minimalna potovalna hitrost 100km/h
Ok...jaz sem za to

Ampak pod enim pogojem: Da imajo vsa vozila registrirana v SLO vgrajen elektronski omejevalec hitrosti. Ta bi omejil max. hitrost na 130km/h.Do 130km/h bi motor razvijal polno moč, pri 130km/h pa bi se hitrost ustavila. S tem, da če bi se našel kakšen pametnjakovič in bi ta omejevalec odstranil ali kako drugače onesposobil in bi ga na AC posnel radar, bi ga modri organi kaznovali s kaznijo za prehitro vožnjo + s trajnim odvzem vozila, ki po končanem postopku romalo v ..... prešo.

Dobra! Jaz sem takoj za tak predlog. 100km/h je že zelo varčnih, in vsi bi bili veseli, če bi bilo NULA debilov, ki bi radi vozili 150+ in ti blendajo 1m za ritjo (čeprav blendali bi verjetno tudi potem, iz protesta, ves čas).
rnisan je napisal/-a:@TrijoAdijo: Ni slaba zamisel, a problem se pojavi, ko greš npr. v DE z avtom, ki je registriran v SLO.
Na Japonskem to rešijo z GPS kontrolo hitrosti (da le-ta ni aktivirana npr. na dirkališčih). Mislim, da GPS sprejemniki niti niso tako dragi, da bi to bilo nemogoče. Vsekakor pa bi bil "špas" to uvesti.

lisko je napisal/-a:Hudo je zavila s teme....
Sem jo začel spremljat in mam kr dost nerazjasnjenih stvari....Oz. mi nekaj nikakor ne gre u glavo.
ishtmail se hudo hudo trudi vozit ekonomično in ( ne da se mi iskat) ima porabo 3 litre....1.9TDI 90 konjev.... motor, menjalnik,kolesa....nič drugega.
Jaz imam z Jeepom (2.5TD 115 konjev motor, menjalnik,redukor,verižni prenos,kardanski prenos nazaj in naprej s križnimi zglobi celo spredaj na poloseh, zadnji diff (75/140 olje) prednji diff (75/90 olje),225/75/15 gume ( s felno težko ko p*****a), aerodinamiko kot cigl ( dobesedno, čelna višina 180cm popolnoma pravokoten) pa še kaj sem pozabu....
Porabo na relaciji Radlje - Mb tržaška pičlih 8.7 litra....pa se niti malo ne trudim vozit ekonomično ponavad 10% nad omejitvami.
Pri vožnji na AC ( mb-lj-po-lj-mb) je bila poraba 7.3 litra....vožnja 100-110.
Naj mi tu en razloži logiko.....vrti se pa točno vse to kar sem opisal. Motor pa je celo od alfe....star 17 let z 430 tisoč prevoženimi...
Po moji logiki bi avtor z njegovim avtom in stilom vožnje moral imet porabo okrog 1-2 litra....in se mi 3 litre zdi že kar potratno...
No, problem je, ker stvari (=enačbe) niso linearne in tako preproste. Če je vozilo 1x težje, 1x bolj kvadratno in veliko, ima 1x bolj neprimerne gume in 1x večji (pa 10 let starejši) motor, in je poraba več kot 1x višja, potem se nimaš kaj čudit. :P Stvari niso ravno preproste, ampak tako hudo (vsaj pri dizlih in na relacijah) spet ni. Tile kardani in verige pa ne povzročajo
toliko izgub. Na AC še največ vplivajo (v približno tem zaporedju) aerodinamika, teža, gume.
lisko je napisal/-a:Škoda in Jeep cherokee se niti približn ne morta primejat....Ko noč in dan....
Zato sem v prejšnih postih že uprašal s kakimi avti to tekmujete....upam se it stavt da kamot znižaš porabo ( glede na tvojo vožnjo ) na 2.4 litra....če vložiš v motor in ostale dele toliko kot jaz.
JE pa res da sem na jeepom tudi sam šokiran....pričakoval sem porabo nekje okrog 12 litrov....kupljen je bil za dušo in ne za gledanje na porabo...ampak me je šokiral na vseh področjih.
Recimo kot zanimivost.....iz porabe se da točno in hitro sklepat kaj je narobe z motorjem.....zapisana imam vsa tankanja, servise in vse. In recimo ko menjam olje pade poraba za 2-4 deci....in potem počas raste in pri intervalu že žre skor 4 deci več....vožnje so enake. Imel je slab prednji kardan ( zračnost ) in je bila poraba skor pol litra višja....tlak v gumah....vse se lepo vidi na porabi. Seveda ne takoj ampak po parih tankanjih opaziš razliko....Tankam pa vedno na isti črpalki.
Res je, da sta neprimerljiva, a 2.4 litra? To je 25%. Ne moreš primerjat zjahane in predvsem neoptimizirane mašine Jeepa z 1.9 TDi-jem (ki je veliko bolj optimiziran, in verjetno precej manj zjahan). Na kratko: pri večjem in starejšem motorju so posegi v motor lahko veliko bolj učinkoviti, kot pri mlajšem in manjšem motorju. In če dodaš k temu to, da ima še kup drugih sklopov, ki lahko pomembno vplivajo na porabo, potem ti je čisto jasno, da pri Škodi ne bo kar tako za 25% znižal porabe.
tristan01 je napisal/-a:ishtmail je napisal/-a:Glede nemških AC: to poletje sem naredil krog Munich > Frankfurt > Basel > Munich... Veliko avtocest brez omejitev, pa še več takih z omejitvijo 110.
S tole trditvijo si postavil pod vprašanje celotno temo. Že na poti iz AT do Münchna je kar nekaj odsekov kjer ni omejitev. Eden celo par km od meje. Pa je tu le dvopasovnica. Res pa da so ti odseki večkrat regulirani preko elektronskih tabel in omejitev po potrebi prilagodijo gostoti prometa.
Ne želim biti nesramen, ampak če tako pozorno voziš po povsem neznani cesti v tujini si niti ne predstavljam koliko si pozoren na promet na cestah ki jih prevoziš vsak dan!
Lp Tristan01
Pa saj ni nič neresničnega povedal: povedal je, da je iz AT do Münchna več takih, z omejitvijo 110 - ok, morda ni ravno 110, je pa to 100% res za 130km/h. In to, da so regulirani, ne moreš kar avtomatično rečt, da so brez omejitev. Ker niso. Če bi bil pri nas (delujoč) "pameten" sistem omejitev, bi bilo zelo fajn. In nevem, kako je lahko celotna tema po vprašajem zaradi tega...?
Biti pozoren na omejitve ni takšna nuja, če voziš 90-100km/h, se ti ne zdi? Če pa so dela na cesti, je itak takoj jasno, da so omejitve.
In če bi bral temo, bi lahko ugotovil, da tehnika hypermillinga nima prostora za nepozornost na promet. NAJVEČ prihraniš, če voziš tekoče s čim manj zaviranji in pospeševanji, tako pa lahko voziš le, če si zelo pozoren na promet okrog sebe.