bucko_99 je napisal/-a:Vsak dan naredim 200km z avtomobilom, tako da imam navado da kupim novega in potem ga po kakšnih 6-7 letih prodam da se ne hecam z popravili in podobno. Avto je res stvar, kjer največ zgubiš denarja(poleg žensk-hec) ampak je nujno zlo.
bucko_99 je napisal/-a:Zanima me koliko se vam zdi da je tista "normalna" meja mesečnega obroka za bodisi kredit ali lizing na neto plačo 1000eur za avto seveda. Se vam zdi obrok okoli 200eur/mesec za avto preveč?
Energetik81 je napisal/-a:Če avta ne potrebuješ res nujno, je kredit/lizing vsaj po mojem mnenju bedarija. Morda lizing v primeru, da te pride skupaj s kaskom ceneje, kot če bi ga kupil na keš in dal po svoje zavarovat.bucko_99 je napisal/-a:Zanima me koliko se vam zdi da je tista "normalna" meja mesečnega obroka za bodisi kredit ali lizing na neto plačo 1000eur za avto seveda. Se vam zdi obrok okoli 200eur/mesec za avto preveč?
Sicer pa jaz našparam 3-4 neto plače in nabavim rabljeno. Več dajat za pleh se mi zdi neumno.
For je napisal/-a:Ma jebeš to debato!![]()
Privoščiti si čim več, in čim prej!
To je moj moto! Življenje je kratko, in vse to preračunavanje in šparanje ne boš rabil gor pri svetem Petru!
maniaxxx je napisal/-a:Podpis pod zadnji post. Če imam stroške z rabljenim malenkost manjše od obroka za novega potem ni smisla vozit star avto. Če so ti stroški dosti nižji potem je seveda boljše imeti rabljen avto
Si spregledal tisto, "če avta ne potrebuješ nujno"?~toMmy~ je napisal/-a:Energetik81 je napisal/-a:Če avta ne potrebuješ res nujno, je kredit/lizing vsaj po mojem mnenju bedarija. Morda lizing v primeru, da te pride skupaj s kaskom ceneje, kot če bi ga kupil na keš in dal po svoje zavarovat.bucko_99 je napisal/-a:Zanima me koliko se vam zdi da je tista "normalna" meja mesečnega obroka za bodisi kredit ali lizing na neto plačo 1000eur za avto seveda. Se vam zdi obrok okoli 200eur/mesec za avto preveč?
Sicer pa jaz našparam 3-4 neto plače in nabavim rabljeno. Več dajat za pleh se mi zdi neumno.
Neumne so predvsem takšne trditve! Doma se je recimo vzel nov avto na "pol zdaj, pol čez eno leto", letno dela v povprečju cca. 24k km, večino tega s potniki in prtljago, nekaj tudi s prikolico. Avto je čipan, vajen pritiskanja tudi po zelo slabih cestah in ga je po 8,5 letih in cca. 200k km škoda menjat, ker je enostavno v odličnem stanju. Še vedno ima polni kasko, kar bodo nekateri trdili, da je neumnost (slabih 500€) in lahko ta trenutek sedem v njega in grem brez skrbi tudi v Rusijo, pač dolijem tekočino za pranje šip in mogoče kak deci olja (od novega enkrat med intervalom) in to je to, pa bodo vmes obrati šli tudi blizu blokade.
Drugi avto, kupljen rabljen, čaka na menjavo in bo tudi čakal, dokler se ne vzame novega, ker na podlagi izkušenj ni šans kupit rabljenega. Zdaj recimo čakam na kakšno dokaj ziher "drkalico" za par sto evrov, ker rabim nekaj za večinoma lokalne vožnje in se mi gladko je** za "luksuz", ampak ko gre avto (s sopotniki) redno 120-200 km stran od doma, večkrat pa tudi 500 km in več, podpiram nakup novega in to za kakšnih 10 let ali celo več in to iz racionalnih razlogov. Objektivno gledano se mi zdojo daleč najbolj neumne menjave avto na par let...
ejsim je napisal/-a:Samo v razmislek...kupi avto, ki ga lahko odplačuješ in vzdržuješ.
Če kupuješ rabljen avtomobil, predlagam, da vzameš takega, ki ga lahko "skeširaš" oz, v primeru nekih okvar, lahko mesečno kriješ tudi le-te. Konkretno v mojem primeru...vozim rabljen avtomobil, kupljen od 1. lastnika, prevoženih je imel samo cca. 100.000 km in let. 2003. Trenutno ima cca 150.000 km - torej sem v cca 1,5 leta z njim prevozil okrog 50.000km.
Ker sem te logike, da mora avtomobil vedno biti v 100% formi (stalne vožnje, vožnje na daljše poti, otrok v avtu..) me je to kar nekaj stalo.
Če sem recimo za nakup na začetku odštel oz. skeširal 3.500 eur, sem potem v prvem mesecu vložil še cca 400 eur za veliki servis, pa potem kmalu za tem menjava zadnje zavorne čeljusti (120 eur) in pa zadnjih vzmeti (cca 100 eur), ker je ena počila. Čez par mesecev se je pokazala potreba za polnjenje klime in servisiranje le-te. Kasneje, ker občutek v vožnji ni bil najboljši, je bila potrebna menjava vseh amortizerjev in prednjih vzmeti (cca 500 eur). Par mesecev kasneje menjava vseh ploščic (cca 100 eur), pred letnim dopustom pa bo potrebna še menjava diskov. Prav tako se sliši nek ropot spredaj, verjetno so stabilizatorji, ampak to ni nek hud strošek. Vmes je bil menjan tudi EGR ventil (dobil poceni neoriginalni del za cca 150 eur), pnevmatike (cca 360 eur) in potrebna bo menjava regualtorja za pritisk goriva (cca 250-300 eur) in mogoče motorček prostega teka (okrog 150-200 eur). Ker se precej sliši ventilator v kabini, bo potrebna tudi menjava oz popravilo le-tega. Strošek..pojma nimam..pod 200 eur siugrno ne, prej okrog 400 eur. Seveda, tu je še nek pojav, da je, ko se prižge klima in je vroče, zelo glasen ventilator za hlajenje motorja, ki prav tako izpušča neke čudne zvoke, ki jih pred parimi leti ni. Torej..tudi tu se mogoče skriva nekih vsaj 500 eur. Turbina...zaenkrat je ok, čeprav se je zelo povečala turbo luknja. Sklopka prime malo kasneje kot prej, ampak zaenkrat je še OK. Lahko pa da bo potrebna menjava v roku 1 leta, glede na kilometre. Aja..seveda vmes so bili še 3 servisi, vsak okrog 200 eur cca. Ampak tega ne štejem, ker to imaš tako na novem, kot rabljenem vozilu. Bili sta še 2 izredni popravili, ampak se ne spomnim kaj..
Če potegnem črto in seštejem.. V roku cca 2 let so predvideni stroški tega vozila do nekih cca 3.000 eur. Če ta znesek deliš s 24 meseci, te to stane 125 eur/mes. Kot sem že rekel, tu niso vključeni redni servisi.
Torej 125 eur/mes za avtomobil, ki je bil od začetka v lasti mojega očeta in ga je vozil normalno. Problem je v tem, da mu leta delajo sive lase in da jaz z njim delam cca 45-50.000 km/letno. Če bi delal nekih 10-15.000 km, bi bilo verjetno drugače. Jaz sem se usedel, naredil tako računico in si rekel..ko ta znesek pride do 150 eur/letno, ga bom prodal in vzel novega za cca 200 eur/mes na 5 let in bom nekaj časa miren in relativno brezskrben, kakšen strošek me čaka naslednji mesec, ne bom avtomobila puščal na servisu, da dobijo določen del, itd..
Ampak..kje nastane problem..ljudje vzamejo rabljen avtomobil in ga vzamejano na financiranje - pa še to jim gre komaj skozi, potem pa pride do izrednih stroškov (kot pri meni zgoraj npr - cca 130 eur/mes) in jim zmanjka..
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov