Debate, ki niso vezane na ostala področja...

bucko_99
Novinec

Re: plača-avto

Napisal/-a bucko_99 Če maj 01, 2014 9:10 pm

Vsak dan naredim 200km z avtomobilom, tako da imam navado da kupim novega in potem ga po kakšnih 6-7 letih prodam da se ne hecam z popravili in podobno. Avto je res stvar, kjer največ zgubiš denarja(poleg žensk-hec) ampak je nujno zlo.

jaqckoo
Novinec

Napisal/-a jaqckoo Pe maj 02, 2014 11:01 am

bucko_99 je napisal/-a:Vsak dan naredim 200km z avtomobilom, tako da imam navado da kupim novega in potem ga po kakšnih 6-7 letih prodam da se ne hecam z popravili in podobno. Avto je res stvar, kjer največ zgubiš denarja(poleg žensk-hec) ampak je nujno zlo.

X 2
Ni važno, samo da gre po vseh štirih .

Uporabniški avatar
emozul
Poznavalec foruma

Napisal/-a emozul Pe maj 02, 2014 5:59 pm

bucko_99 je napisal/-a:Zanima me koliko se vam zdi da je tista "normalna" meja mesečnega obroka za bodisi kredit ali lizing na neto plačo 1000eur za avto seveda. Se vam zdi obrok okoli 200eur/mesec za avto preveč?

Uf, preveč.
Za avto nima smisla imeti kredit/lizing.
Poglej, kaj pa lahko potem prišparaš, če imaš ca. 200 evrov kredita za avto?
Prišparat mislim zaradi tega, če pride do kakšnih izrednih stroškov (stanovanje, zdravstvo,...), potem se pa skoz vrtiš v tem krogu lizinga oz. kredita.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Pe maj 02, 2014 7:27 pm

Energetik81 je napisal/-a:
bucko_99 je napisal/-a:Zanima me koliko se vam zdi da je tista "normalna" meja mesečnega obroka za bodisi kredit ali lizing na neto plačo 1000eur za avto seveda. Se vam zdi obrok okoli 200eur/mesec za avto preveč?
Če avta ne potrebuješ res nujno, je kredit/lizing vsaj po mojem mnenju bedarija. Morda lizing v primeru, da te pride skupaj s kaskom ceneje, kot če bi ga kupil na keš in dal po svoje zavarovat.
Sicer pa jaz našparam 3-4 neto plače in nabavim rabljeno. Več dajat za pleh se mi zdi neumno.

Neumne so predvsem takšne trditve! Doma se je recimo vzel nov avto na "pol zdaj, pol čez eno leto", letno dela v povprečju cca. 24k km, večino tega s potniki in prtljago, nekaj tudi s prikolico. Avto je čipan, vajen pritiskanja tudi po zelo slabih cestah in ga je po 8,5 letih in cca. 200k km škoda menjat, ker je enostavno v odličnem stanju. Še vedno ima polni kasko, kar bodo nekateri trdili, da je neumnost (slabih 500€) in lahko ta trenutek sedem v njega in grem brez skrbi tudi v Rusijo, pač dolijem tekočino za pranje šip in mogoče kak deci olja (od novega enkrat med intervalom) in to je to, pa bodo vmes obrati šli tudi blizu blokade.

Drugi avto, kupljen rabljen, čaka na menjavo in bo tudi čakal, dokler se ne vzame novega, ker na podlagi izkušenj ni šans kupit rabljenega. Zdaj recimo čakam na kakšno dokaj ziher "drkalico" za par sto evrov, ker rabim nekaj za večinoma lokalne vožnje in se mi gladko je** za "luksuz", ampak ko gre avto (s sopotniki) redno 120-200 km stran od doma, večkrat pa tudi 500 km in več, podpiram nakup novega in to za kakšnih 10 let ali celo več in to iz racionalnih razlogov. Objektivno gledano se mi zdojo daleč najbolj neumne menjave avto na par let...
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Pe maj 02, 2014 8:17 pm

Sam se ne morem strinjati, da je nov avto vedno najbolj racionalen nakup. Npr. lahko kupiš rabljeno za 2 jurja in imaš npr. 3 leta, v tem času izgubi jurja vrednosti+jurja (povprečno) vložiš vanj. Če to delaš npr. 12 let je izgube 8 jurjev. Pa recimo, da te en vmes za*ebe in je izgube 10 jurjev. Pa je to lahko avto, kateri je bil nov kupljen za npr. 20 jurjev, ki pa ga čez 12 let prodaš za 3 jurje - kar pomeni, da samo zaradi depreciacije izgubiš 17 jurjev - stroški pa so tudi pri takih avtih (sicer ponavadi niso ravno visoki, če imaš količkaj sreče). Še ena prednost pogostega menjavanja avtov je ta, da je riziko majhen - le kupiš slabega, se ga pač losaš in kupiš drugega. Če pa ima avto, katerega namreavaš imeti 12 let pogoste okvare, si pa na*ebal in zgubil precej več.

Vse je seveda odvisno od tega, kaj ceniš več - novost, več opreme, udobja in varnosti, boljšo zanesljivost itd. - in če se ti da ubadati s pogostimi prodajami/kupovanji (nekaterim je to tudi v veselje). Torej je precej odvisno od prioritet posameznika, vendar iz striktno racionalnega vidika se novih avtov, neglede na to, koliko časa ga želiš imeti, ne splača kupovati. Če že, potem cca. 2 leta stare, kateri bi po 12 letih (ob nakupni ceni novega 20k €) izgubil ravno okrog 10k €, kar je že primerljivo z drkanjem s starimi "gajbami".

Dejstvo je, da je nakup ganz novega "luksuz", ki košta. In pika. In je potem od posameznika odvisno kaj mu pomeni več.

Uporabniški avatar
For
Poznavalec foruma

Napisal/-a For Pe maj 02, 2014 9:52 pm

Ma jebeš to debato! :mrgreen:

Privoščiti si čim več, in čim prej!

To je moj moto! Življenje je kratko, in vse to preračunavanje in šparanje ne boš rabil gor pri svetem Petru!
:D

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Pe maj 02, 2014 10:44 pm

For je napisal/-a:Ma jebeš to debato! :mrgreen:

Privoščiti si čim več, in čim prej!

To je moj moto! Življenje je kratko, in vse to preračunavanje in šparanje ne boš rabil gor pri svetem Petru!
:D

Jaz se s tem ne strinjam - če me že prej pobere, preden uživam v tistem, kar sem privarčeval, pa lahko vsaj nekomu bližnjemu to zapustim. Je res treba bit tako sebičen?

Nenazadnje lahko mi, mladi, penzije samo sanjamo, kakor kaže. Vsaj take, da bi omogočale spodobno življenje. Zate sicer ne vem, ampak jaz osebno bi rad na stara leta imel vsaj možnost, da uživam. Če me prej pobere, tudi prav...ma če pa sučajno doživim stara leta, in potem životarim...halo? BV sem se potem trudil cel lajf. Delat pa do 80ih nimam namena.

Sicer pa noben ni omenjal, da je treba vse šparat in nič porabit...le da je pleh ekstremno slaba naložba. Vsem tistim, katerim pleh ne pomeni vsega, bi svetoval, da vanj vložijo čim manj. Ker so v lajfu veliko pomembnejše stvari - familija, zdravje itd.

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica So maj 03, 2014 11:25 am

Sam si lastim 3 leta avta l.2001 v tem času sem zamenjal sledeče dele:
- sklopka 220 evrov
- 2x menjava izpušnega dela z delom vred 120 evrov
- menjava zavor 60 evrov, delal sam
- menjava olja in filtrov na 15.000km, prevozil 55.000km v 3 letih tud po 300km sem delal v kup, trenutno prevoženih 230.000km.
- gume, filanje klime...
Za njega sem odštel 1650 evrov, nekak 250 evrov/leto sem izgubil na vrednosti.

Avto me ni nikoli pustil na cest, da bi moral avtovleko klicat, razen enkrat v LJ, ko mi je zaštekal EGR pa se samo konektorček dol vrgu pa občasno mi je crkoval spucal loputo. Je pa res da avto redkokdaj doživi HARD vožnjo.

gasolinedream
Uporabnik

Napisal/-a gasolinedream So maj 03, 2014 12:23 pm

A pa avtu zaupaš? Npr, da bi moral naredit nujno vožnjo čez npr 1000km. Je ziher?

Meni se to pač zdi največji plus novega avta. Na mojo staro garo sicer računam, ampak ne bi pa zaupal da me popelje čez evropo brez problemov.

Kaj pa če je treba družinskega člana peljat v bolnico? Pa stara gara ne vžge. Takrat se poznajo take zadeve.

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Napisal/-a ojnica So maj 03, 2014 12:38 pm

...spomni se tole, danes zdrav, čez 1 teden UKC :roll: , ko smo imel polota je delal BP na lepem pa crkne menjalnik, kr tko :roll: to je življenje so vzponi in lahko hudi padci. Tud avto ribne polama glavne gred ali pa crknejo šobe pumpa, poč glava motorja, okvara vztrajnika, itd

Pa folk ima danes zaposlitev, čez pol leta pa dobi odpoved. Treba plačat najemnino, položnice za vse tisto kar si prej dajal v avtu bi zdaj brezskrbi živel 1 leto predno najdeš spet nov šiht tko pa nimaš nič, ker je avto na kredit, lizing.

Tko pr men ne bo nikol novga, kupu bom za 1-2 jurja avto, ostalo pa raje dal na stran za težke čase pa ne za čez 50 let (inflacija !), ampak nikol ne veš kaj te čaka čez nekaj let.

bucko_99
Novinec

Napisal/-a bucko_99 So maj 03, 2014 2:23 pm

Ja redno se bo vozil cirka 200km na dan, plus kakšna "nepričakovana" vožnja(1x na mesec ali dva, 1200km). Hvala za vsa mnenja.

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo So maj 03, 2014 2:38 pm

Približno tako kilometrino sem jaz delal ko sem se še vozil na šiht, cca. 140km na dan ter cca. 200km za vikend (mesečno cca. 3600km), avto je star 14 let, bencinar, redno vzdrževan in mu zaupam (bi mu tudi zaupal daljšo pot čez evropo, če bi bilo potrebno). Se mu pozna da je star ker so kakšna nepričakovana manjša popravila (trenutno me čaka menjava zajl za ročno), a na cesti nisem še nikoli ostal, niti nisem o tem razmišljal.

Je pa odvisno od posameznika, nekdo se nebo počutil lagodno v starem avtu pri taki kilometrini, drugi se pa pač bo.

Uporabniški avatar
ejsim
Uporabnik

Napisal/-a ejsim So maj 03, 2014 3:20 pm

Samo v razmislek...kupi avto, ki ga lahko odplačuješ in vzdržuješ.

Če kupuješ rabljen avtomobil, predlagam, da vzameš takega, ki ga lahko "skeširaš" oz, v primeru nekih okvar, lahko mesečno kriješ tudi le-te. Konkretno v mojem primeru...vozim rabljen avtomobil, kupljen od 1. lastnika, prevoženih je imel samo cca. 100.000 km in let. 2003. Trenutno ima cca 150.000 km - torej sem v cca 1,5 leta z njim prevozil okrog 50.000km.

Ker sem te logike, da mora avtomobil vedno biti v 100% formi (stalne vožnje, vožnje na daljše poti, otrok v avtu..) me je to kar nekaj stalo.

Če sem recimo za nakup na začetku odštel oz. skeširal 3.500 eur, sem potem v prvem mesecu vložil še cca 400 eur za veliki servis, pa potem kmalu za tem menjava zadnje zavorne čeljusti (120 eur) in pa zadnjih vzmeti (cca 100 eur), ker je ena počila. Čez par mesecev se je pokazala potreba za polnjenje klime in servisiranje le-te. Kasneje, ker občutek v vožnji ni bil najboljši, je bila potrebna menjava vseh amortizerjev in prednjih vzmeti (cca 500 eur). Par mesecev kasneje menjava vseh ploščic (cca 100 eur), pred letnim dopustom pa bo potrebna še menjava diskov. Prav tako se sliši nek ropot spredaj, verjetno so stabilizatorji, ampak to ni nek hud strošek. Vmes je bil menjan tudi EGR ventil (dobil poceni neoriginalni del za cca 150 eur), pnevmatike (cca 360 eur) in potrebna bo menjava regualtorja za pritisk goriva (cca 250-300 eur) in mogoče motorček prostega teka (okrog 150-200 eur). Ker se precej sliši ventilator v kabini, bo potrebna tudi menjava oz popravilo le-tega. Strošek..pojma nimam..pod 200 eur siugrno ne, prej okrog 400 eur. Seveda, tu je še nek pojav, da je, ko se prižge klima in je vroče, zelo glasen ventilator za hlajenje motorja, ki prav tako izpušča neke čudne zvoke, ki jih pred parimi leti ni. Torej..tudi tu se mogoče skriva nekih vsaj 500 eur. Turbina...zaenkrat je ok, čeprav se je zelo povečala turbo luknja. Sklopka prime malo kasneje kot prej, ampak zaenkrat je še OK. Lahko pa da bo potrebna menjava v roku 1 leta, glede na kilometre. Aja..seveda vmes so bili še 3 servisi, vsak okrog 200 eur cca. Ampak tega ne štejem, ker to imaš tako na novem, kot rabljenem vozilu. Bili sta še 2 izredni popravili, ampak se ne spomnim kaj..

Če potegnem črto in seštejem.. V roku cca 2 let so predvideni stroški tega vozila do nekih cca 3.000 eur. Če ta znesek deliš s 24 meseci, te to stane 125 eur/mes. Kot sem že rekel, tu niso vključeni redni servisi.

Torej 125 eur/mes za avtomobil, ki je bil od začetka v lasti mojega očeta in ga je vozil normalno. Problem je v tem, da mu leta delajo sive lase in da jaz z njim delam cca 45-50.000 km/letno. Če bi delal nekih 10-15.000 km, bi bilo verjetno drugače. Jaz sem se usedel, naredil tako računico in si rekel..ko ta znesek pride do 150 eur/letno, ga bom prodal in vzel novega za cca 200 eur/mes na 5 let in bom nekaj časa miren in relativno brezskrben, kakšen strošek me čaka naslednji mesec, ne bom avtomobila puščal na servisu, da dobijo določen del, itd..

Ampak..kje nastane problem..ljudje vzamejo rabljen avtomobil in ga vzamejano na financiranje - pa še to jim gre komaj skozi, potem pa pride do izrednih stroškov (kot pri meni zgoraj npr - cca 130 eur/mes) in jim zmanjka..

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx So maj 03, 2014 3:30 pm

Podpis pod zadnji post. Če imam stroške z rabljenim malenkost manjše od obroka za novega potem ni smisla vozit star avto. Če so ti stroški dosti nižji potem je seveda boljše imeti rabljen avto
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
emozul
Poznavalec foruma

Napisal/-a emozul So maj 03, 2014 3:43 pm

Ja, samo eni pač sploh ne morejo šparat, ker imajo plačo do ca. 800 evrov.
Nov avto je sigurno luksuz, če si ga lahko privošijo, naj si ga, samo, da pa potem ješ samo kruh pa vodo, je pa zame bolano.

Vsak zase najbolj ve kako in kaj.
Kot sem že rekel, jaz si včasih malo privoščim, da bi dal pa vse za avto, mi pa zaenkrat ne pride na misel, ker nikoli ne veš kaj pride.

Uporabniški avatar
emozul
Poznavalec foruma

Napisal/-a emozul So maj 03, 2014 3:48 pm

maniaxxx je napisal/-a:Podpis pod zadnji post. Če imam stroške z rabljenim malenkost manjše od obroka za novega potem ni smisla vozit star avto. Če so ti stroški dosti nižji potem je seveda boljše imeti rabljen avto

Ja, se strinjam, samo pri rabljenmu res ne veš kaj dobiš.

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Napisal/-a ojnica So maj 03, 2014 4:09 pm

ejsim:
Večina je to že naredila, saj so večinoma novi avti. Kupiš novga in ga vzdržuješ 10 let, potem prodaš in greš po novga, avto je za nekatere , vsaj za mene ZELO nujen. Saj nimam avtobusa kje v bližini. Če bi živel v Kranju, Postojni potem je tam vlak.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 So maj 03, 2014 7:44 pm

~toMmy~ je napisal/-a:
Energetik81 je napisal/-a:
Če avta ne potrebuješ res nujno, je kredit/lizing vsaj po mojem mnenju bedarija. Morda lizing v primeru, da te pride skupaj s kaskom ceneje, kot če bi ga kupil na keš in dal po svoje zavarovat.
Sicer pa jaz našparam 3-4 neto plače in nabavim rabljeno. Več dajat za pleh se mi zdi neumno.

Neumne so predvsem takšne trditve! Doma se je recimo vzel nov avto na "pol zdaj, pol čez eno leto", letno dela v povprečju cca. 24k km, večino tega s potniki in prtljago, nekaj tudi s prikolico. Avto je čipan, vajen pritiskanja tudi po zelo slabih cestah in ga je po 8,5 letih in cca. 200k km škoda menjat, ker je enostavno v odličnem stanju. Še vedno ima polni kasko, kar bodo nekateri trdili, da je neumnost (slabih 500€) in lahko ta trenutek sedem v njega in grem brez skrbi tudi v Rusijo, pač dolijem tekočino za pranje šip in mogoče kak deci olja (od novega enkrat med intervalom) in to je to, pa bodo vmes obrati šli tudi blizu blokade.

Drugi avto, kupljen rabljen, čaka na menjavo in bo tudi čakal, dokler se ne vzame novega, ker na podlagi izkušenj ni šans kupit rabljenega. Zdaj recimo čakam na kakšno dokaj ziher "drkalico" za par sto evrov, ker rabim nekaj za večinoma lokalne vožnje in se mi gladko je** za "luksuz", ampak ko gre avto (s sopotniki) redno 120-200 km stran od doma, večkrat pa tudi 500 km in več, podpiram nakup novega in to za kakšnih 10 let ali celo več in to iz racionalnih razlogov. Objektivno gledano se mi zdojo daleč najbolj neumne menjave avto na par let...
Si spregledal tisto, "če avta ne potrebuješ nujno"? :roll:
Lej, tudi jaz se zdajle upam usesti v mojega in odpeljati čez Evropo. Pa je bil kupljen rabljen, slabe 4 leta star (zdaj 6 let), dobil sem ga pa za polovično ceno novega, do zdaj niti ene napakice. Skeširal sem ga s 4 plačami, in dejansko nisem občutil, da sem ga nabavil. Vozil ga bom pa dokler bo šel, kar pomeni pri mojih 6000km/leto vsaj do starosti 15 let. Sigurno bom prišel veliko ceneje skozi, kot da bi jemal kredit za novega. Moje načelo je, da se kredit vzame le za nepremičnino (reševanje stanovanjskega problema).

Crkne pa lahko pravzaprav vsak, zato pač daš tistih 40€/leto za asistenco supreme in je to to.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS So maj 03, 2014 7:57 pm

Jao, ste naredili celo znanost iz tega :roll:

1) Človek je lepo napisal, da bo dela precejšnjo kilometrino z avtom, tako da sklepam, da ga potrebuje za službene namene in ne za "luksuz" kot nekateri takoj začnejo pisat.

2) če odšteje 200€ kredita od jurja plače, mu še vedno ostane 800€. Če pa kdo misli, da si z 800€/mesec največji revež, pa naj se poskusi postavit v kožo nekoga, ki mora preživeti skozi mesec s 300-400€ ali še manj.

ejsim je napisal/-a:Samo v razmislek...kupi avto, ki ga lahko odplačuješ in vzdržuješ.

Če kupuješ rabljen avtomobil, predlagam, da vzameš takega, ki ga lahko "skeširaš" oz, v primeru nekih okvar, lahko mesečno kriješ tudi le-te. Konkretno v mojem primeru...vozim rabljen avtomobil, kupljen od 1. lastnika, prevoženih je imel samo cca. 100.000 km in let. 2003. Trenutno ima cca 150.000 km - torej sem v cca 1,5 leta z njim prevozil okrog 50.000km.

Ker sem te logike, da mora avtomobil vedno biti v 100% formi (stalne vožnje, vožnje na daljše poti, otrok v avtu..) me je to kar nekaj stalo.

Če sem recimo za nakup na začetku odštel oz. skeširal 3.500 eur, sem potem v prvem mesecu vložil še cca 400 eur za veliki servis, pa potem kmalu za tem menjava zadnje zavorne čeljusti (120 eur) in pa zadnjih vzmeti (cca 100 eur), ker je ena počila. Čez par mesecev se je pokazala potreba za polnjenje klime in servisiranje le-te. Kasneje, ker občutek v vožnji ni bil najboljši, je bila potrebna menjava vseh amortizerjev in prednjih vzmeti (cca 500 eur). Par mesecev kasneje menjava vseh ploščic (cca 100 eur), pred letnim dopustom pa bo potrebna še menjava diskov. Prav tako se sliši nek ropot spredaj, verjetno so stabilizatorji, ampak to ni nek hud strošek. Vmes je bil menjan tudi EGR ventil (dobil poceni neoriginalni del za cca 150 eur), pnevmatike (cca 360 eur) in potrebna bo menjava regualtorja za pritisk goriva (cca 250-300 eur) in mogoče motorček prostega teka (okrog 150-200 eur). Ker se precej sliši ventilator v kabini, bo potrebna tudi menjava oz popravilo le-tega. Strošek..pojma nimam..pod 200 eur siugrno ne, prej okrog 400 eur. Seveda, tu je še nek pojav, da je, ko se prižge klima in je vroče, zelo glasen ventilator za hlajenje motorja, ki prav tako izpušča neke čudne zvoke, ki jih pred parimi leti ni. Torej..tudi tu se mogoče skriva nekih vsaj 500 eur. Turbina...zaenkrat je ok, čeprav se je zelo povečala turbo luknja. Sklopka prime malo kasneje kot prej, ampak zaenkrat je še OK. Lahko pa da bo potrebna menjava v roku 1 leta, glede na kilometre. Aja..seveda vmes so bili še 3 servisi, vsak okrog 200 eur cca. Ampak tega ne štejem, ker to imaš tako na novem, kot rabljenem vozilu. Bili sta še 2 izredni popravili, ampak se ne spomnim kaj..

Če potegnem črto in seštejem.. V roku cca 2 let so predvideni stroški tega vozila do nekih cca 3.000 eur. Če ta znesek deliš s 24 meseci, te to stane 125 eur/mes. Kot sem že rekel, tu niso vključeni redni servisi.

Torej 125 eur/mes za avtomobil, ki je bil od začetka v lasti mojega očeta in ga je vozil normalno. Problem je v tem, da mu leta delajo sive lase in da jaz z njim delam cca 45-50.000 km/letno. Če bi delal nekih 10-15.000 km, bi bilo verjetno drugače. Jaz sem se usedel, naredil tako računico in si rekel..ko ta znesek pride do 150 eur/letno, ga bom prodal in vzel novega za cca 200 eur/mes na 5 let in bom nekaj časa miren in relativno brezskrben, kakšen strošek me čaka naslednji mesec, ne bom avtomobila puščal na servisu, da dobijo določen del, itd..

Ampak..kje nastane problem..ljudje vzamejo rabljen avtomobil in ga vzamejano na financiranje - pa še to jim gre komaj skozi, potem pa pride do izrednih stroškov (kot pri meni zgoraj npr - cca 130 eur/mes) in jim zmanjka..

Podpis pod tale post.

kamal
Novinec

Napisal/-a kamal So maj 03, 2014 8:03 pm

Moj prvi avto me je stal 4500 eur za nakup in 3200 eur za vzdrževanje (7x olje, podvozje, zavore, jermena, lonci, gume). Imel sem ga 6 let, kar pomeni, da me je koštal 107 eur mesečno. Zavarovanja, goriva ne štejem, ker ima to vsak avto, razlika je samo ta, da pri starih garah ne rabiš več od AO.

Če bi prvič kupil novega, bi sedaj bil star 6 let, kar bi pomenilo, da bi moral zamenjati zavore, jermena, 7x olje od tega vsaj 2-4 na poblaščencu, gume, pa še kaj bi se našlo. Recimo, da bi ga kupil za ene 14000 eur bi sedaj dobil ene 7000 eur. To pomeni, da bi samo s izgubo vrednosti izenačil moje dejanske stroške.

Pred kratkim sem se odločal med novim in rabljenim (plačal bi z gotovino), izbral sem slednjega. Kupil sem ga za 2800 eur. Stroškov z njim še nisem imel, je lepo ohranjen. So mi pa že vdrli v njega in si niti ne predstavljam, da bi imel novega in se motil s policijo in zavarovalnico za popravilo itd. Ker je pač star sem ga sam popravil. Za to ceno sem ga kupil, ker z regresom, nagrado-bonusom, in še kakšno naduro pokrijem ravno ene 3000 eur in ostane plača taka, kot je.

Mi je pa vseeno v čem sedim, saj uporabljam vozilo točno za od A do B točke. Edini pogoj je, da ima klimo in to je to. Eni sicer govorijo, da novega že zaradi varnosti itd, vendar če bi vsi živeli po tem načelu potem bi moral biti tudi vsak zavarovan življensko, nezgodno itd. pa ni, a ne.
Se vidmo ko se zagledamo.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov