Debate, ki niso vezane na ostala področja...

jeronimo
Novinec

Re: Avtoplin - stari znanec?

Napisal/-a jeronimo Sr okt 10, 2012 5:29 pm

Kolikor sem zapazu ima tudi opel določene modele na plin (Astra H 1.4 LPG ter astra J 1.4T LPG)
Verjetno tudi kak druga znamka ima samo na za nas seljake :)
Najbolj pomembno je, da za avtom diši po pohanju :D

iziboy
Stalni uporabnik

Kraj: močvirje

Napisal/-a iziboy Če okt 11, 2012 7:39 am

xxl je napisal/-a:-če kupuješ nov avto in si želiš plin,je še najbolj ziher kupit tovarniško vgrajen plin,ki ga pri nas ponuja FIAT (panda,ostalo po naročilu) ;)

Če temu lahko rečemo ''tovarniško'' vgrajen plin. Gre za eno od Italijanskih naprav(BRC, Tartarini, Lovato...), ki so pač vgrajene v nov avto. Tudi pri nas dobiš take avte: Honda, Chrysler...
VSE KAR SE DA RAZDRET, SE DA TUD NAZAJ SESTAVIT!

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Če okt 11, 2012 12:53 pm

-že,že,ampak potem je lažje uveljavljat garancijo,če nastopijo problemi

-nekaj zanimivega za prebrat http://www.avto-magazin.si/avtomobilski ... ns-vsi-20/
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Če okt 11, 2012 12:58 pm

jeronimo je napisal/-a:Kolikor sem zapazu ima tudi opel določene modele na plin (Astra H 1.4 LPG ter astra J 1.4T LPG)
Verjetno tudi kak druga znamka ima samo na za nas seljake :)

Ja, samo je ta z LPG 2k € dražje.
Slika

gaspro
Nov uporabnik

Napisal/-a gaspro So okt 13, 2012 12:15 pm

Energetik81 je napisal/-a:
MasTTer je napisal/-a:Me pa res zanima, če zemeljski plin (mestni plinovi za ogrevanje) stane okoli pol evra, ta uparjen pa 3,9€, kakšna je razlika med njima v kurilnosti? V ceni vsekakor ogromna....Nikakor mi ni jasno.
Cena zemeljskega plina - GOSPODINJSTVA - veljavnost od 1.10.2012: 0,4390 €/m3
Uparjena mešanica propan butan - Maloprodajna cena po števcu: 3,9570 €/m3 - Cena velja od 1. februarja 2012
Mestni (zemeljski) plin je v glavnem metan, ki ima okoli 39MJ/kubik.
Uparjen propan ima okoli 95MJ/kubik, butan okoli 125MJ/kubik.
Jasno, da je potem mešanica propan/butan dražja. Je pa precej več-krat dražja, kot ima več energijske vrednosti, verjetno ker so nahajališča metana večja ali pa ker gre pač za tržne špekulacije.

Če pa gledaš utekočinjene pline, imajo pa zemeljski in propan/butan skoraj enako energijsko gostoto, okoli 25MJ/L. Torej če bi imel doma napravo za utekočinjanje mestnega plina, bi se lahko vozil še dosti bolj poceni kot na LPG.

EDIT: utekočinjen metan (LNG) moraš imeti shranjen v termoski, tako da ne pride ravno v poštev za v avto. Kompresiran metan (CNG) pa bi mogoče lahko stlačil v LPG tank in bi bilo še vedno ceneje kot LPG. Poraba bi bila pa cca. 2x večja kot pri LPG.

Aja, pa tisti ki je trdil da je prihodnost CNG. Vzamima za primer CNG rezevoar premera 392mm, dolžine 870mm to pomeni je prostornine 71 lit. V njega spraviš 17,7 kubika plina. In če pretvoriš je cca. 23 kg plina kar je enako 42 litrov LPGja in če vzamem za primer približno enak rezervoar ki je premera 360 in dolg 960 spravim v njega *100* lit plina vendar zaradi varnosti samo 80lit je domet skoraj ENKRAT VEČJI V PRIMERJAVI Z CNG, ENI PA ŽE ZDAJ JAMRAJO DA JE DOMET PRI LPG PREMAJHEN, cenovno je pa CNG slabih 20% cenejši od LPG.. strošek predelave pa je kar za cca. 1000 € višji.
Edina možna opcija za tankanje CNG je v Ljubljani, zaradi tega ker imajo LPP (ljubljanski potniški promet) 20 avtobusov ki grejo na metan.

CNG je tankan v tank z 200 bari, testirani so na 250 barov.. trenutno so samo cilindrični kesli. Zato pristajam na LPG predelavo.. enostavno - brez problema.

Btw. sem nov, vozim volvota s80 na plin, predelal sem ga v mariboru na eko plinih. Stvar špila kot more, bp. priporočam

Uporabniški avatar
simko1
Novinec

Kraj: Murska Sobota

Napisal/-a simko1 So okt 13, 2012 10:48 pm

Pozdrav.
Prebral sem ene 50 strani o tej debati.
Zal jaz iz tega nisem cisto nic izluscil.
Po vecini je sam sinfanje predelovalcev.
Z bratom imava vsak svojega roverja in sicer sta popolnoma enaka le v barvi ne.letnik 1998,1.4,102KM.
Brat naredi letno cca 30000km.
Potrosnja bencina ob prizgani klimi in grobejsem izpeljevanju je cca 7.2-8.0l/100km.
Izracun glede na bencin;
vzamem da pije 8l/100km in prevozenih 30000km
2400l bencina X 1.5€ znasa letno 3600€
Domnevam za plin.
vzamem da i pil 10l/100km in prevozenih 30000km
3000l plina X 0.9€ znasa letno 2700€
torej bi bil leten prihranek na gorivo cca 900€
Ne stejem stroskov servisa.
a je taka racunica ali ni.
smo pa iz Prekmurja.
Tak da bi sli na predelavo do Maribora.
Prosim za pameten nasvet,brez grajanje onega in drugega monterja.
Ja avto je vreden cca 500€,tak da ne pride v postev vgranja plinskega sistema za 1800 ali 2500€
lp

Mighi
Nov uporabnik

Kraj: KP

Napisal/-a Mighi Ne okt 14, 2012 5:59 pm

simko1 - prav si zračunal, odštej še 20-50e na leto za servis plina (filter ali dva), če je potrebno mazanje ventilov je še Flash Lube kakih 20€ letno in obnova al pa novi injektorji po določenih km... brat v glavnem ne bo obogatel. Nov sitem pod 800€ boš najbrž pri nas težko našel, tudi vprašanje kvalitete...jaz sem naprimer kupil malo cenejši sistem v štartu (1k€), pa po dveh letih moral menjat injektorje (cca 200€).

evilfury
Uporabnik

Napisal/-a evilfury Ne okt 14, 2012 8:02 pm

Danes bil v bosni pa sem sel se plin tankat. Veliko hitreje gre pa se pritiskat ni treba ker majo stikalo za vklop in izklop. Petrol bi se lahko mal nauču. Je pa to metro črpalka. Majo pa po 0.60 centa liter.

mc123
Nov uporabnik

Napisal/-a mc123 Ne okt 14, 2012 8:21 pm

simko1 je napisal/-a:Pozdrav.
Prebral sem ene 50 strani o tej debati.
Zal jaz iz tega nisem cisto nic izluscil.
Po vecini je sam sinfanje predelovalcev.
Z bratom imava vsak svojega roverja in sicer sta popolnoma enaka le v barvi ne.letnik 1998,1.4,102KM.
Brat naredi letno cca 30000km.
Potrosnja bencina ob prizgani klimi in grobejsem izpeljevanju je cca 7.2-8.0l/100km.
Izracun glede na bencin;
vzamem da pije 8l/100km in prevozenih 30000km
2400l bencina X 1.5€ znasa letno 3600€
Domnevam za plin.
vzamem da i pil 10l/100km in prevozenih 30000km
3000l plina X 0.9€ znasa letno 2700€
torej bi bil leten prihranek na gorivo cca 900€
Ne stejem stroskov servisa.
a je taka racunica ali ni.
smo pa iz Prekmurja.
Tak da bi sli na predelavo do Maribora.
Prosim za pameten nasvet,brez grajanje onega in drugega monterja.
Ja avto je vreden cca 500€,tak da ne pride v postev vgranja plinskega sistema za 1800 ali 2500€
lp

Tudi moj avto je vreden enih 500 € - sem vgradil plin pred enim mesecem. Priporočam ti da vzameš preko petrol kluba-plinski center maribor-vgradnja 950 €
http://www.petrol.si/petrol-klub/izdele ... im-na-plin
Plus homologacija 55 € plus prvi poln tank plina cca 35 €. Lahko ti ga vgradijo v LJ ali Mariboru.
Dobiš italjanski sistem sistem emmegas.
Pomoje dobiš kakovostno za nizko ceno. Plinex in drugi ponudniki so vsi dražji ali pa imajo za to ceno poljski sistem.
Seveda pa v ceno ni všteto morebitno mazanje ventilov-če ga seveda rabiš. Jih moraš poklicat.

Uporabniški avatar
LaMike
Poznavalec foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a LaMike Po okt 15, 2012 10:33 am

"...podaljšajte življenjsko dobo in moč motorja, zmanjšajte izpuste v okolje …" :woohoo

Simko1: Ne, ni taka računica. Poraba bencina ti manjka, ki (predvsem po zimi) ni zanemarljiva. ;)
"this is so euro its asian" by Sam B.

Miholl84
Novinec

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a Miholl84 Po okt 15, 2012 3:20 pm

Bencin je 1.6,plin pa 0.8, že v štartu faljena računica, poleg tega če ti sedaj pije 8, in ti bo na plin 10,potem nekaj ne bo vredu,saj je to skoraj 30% povečanje, pit bi ti moral okoli 9 litrov.

Torej še ena računica, bencin: 3850 eur na letni ravni
Plin: 2150 eur na letni ravni
Servis plina te pride cca 30-40 eur, odšteješ lahko recimo filter goriva, ki ga ne boš rabil menjat, tako da si s tem tam-tam.
Še 2 kompleta LPG svečk je cca 20 eur
Recimo 1.5 litra tekočine za ventile pa okoli 30 eur.
V 30 tisoč kilometrih ne boš porabil več kot 1 tank bencina (cca 65 eur), sploh če so ti bolj relacijski. Torej nekje če zaokrožimo navzgor okoli 150 eur dodatnih stroškov in te pride plin cca 2300 eur, pa da še kaj vmes, pa rečemo 2500 eur, kar je še vedno 1400 eur prihranka na letni ravni...

Glede na to da je avto že v letih, bi se jaz odločil za kak cenejši sistem, ki se ga dobi že od 900 eur, dalje, pa če greš po neki srednji poti in daš 1100 eur za sistem, bi moral bit čist soliden.
C u O r E S p O r T i V o

Uporabniški avatar
simko1
Novinec

Kraj: Murska Sobota

Napisal/-a simko1 Po okt 15, 2012 3:40 pm

Miholl84 je napisal/-a:Bencin je 1.6,plin pa 0.8, že v štartu faljena računica, poleg tega če ti sedaj pije 8, in ti bo na plin 10,potem nekaj ne bo vredu,saj je to skoraj 30% povečanje, pit bi ti moral okoli 9 litrov.

Torej še ena računica, bencin: 3850 eur na letni ravni
Plin: 2150 eur na letni ravni
Servis plina te pride cca 30-40 eur, odšteješ lahko recimo filter goriva, ki ga ne boš rabil menjat, tako da si s tem tam-tam.
Še 2 kompleta LPG svečk je cca 20 eur
Recimo 1.5 litra tekočine za ventile pa okoli 30 eur.
V 30 tisoč kilometrih ne boš porabil več kot 1 tank bencina (cca 65 eur), sploh če so ti bolj relacijski. Torej nekje če zaokrožimo navzgor okoli 150 eur dodatnih stroškov in te pride plin cca 2300 eur, pa da še kaj vmes, pa rečemo 2500 eur, kar je še vedno 1400 eur prihranka na letni ravni...

Glede na to da je avto že v letih, bi se jaz odločil za kak cenejši sistem, ki se ga dobi že od 900 eur, dalje, pa če greš po neki srednji poti in daš 1100 eur za sistem, bi moral bit čist soliden.

Ja sem vzel grobo racunico
i glede na to,da sem prebral 50 strani te teme sem predvideval da je 25% vecja poraba (navedeno v komentarjih).
Ceno sem vzel tak povprecje tega leta.
Ok hvala na napisanem.
sedaj imam lazjo predstavo in se lazje odlocimo za predelavo ali ne.
hvala

Uporabniški avatar
žuža
Nov uporabnik

Napisal/-a žuža Po okt 15, 2012 4:34 pm

gaspro je napisal/-a:Btw. sem nov, vozim volvota s80 na plin, predelal sem ga v mariboru na eko plinih. Stvar špila kot more, bp. priporočam

Kolk maš večjo porabo v primerjavi z bencinom?
Vozim na plin ter za okolje in denarnico skrbim.

Uporabniški avatar
m1975
Nov uporabnik

Napisal/-a m1975 Po okt 15, 2012 8:16 pm

m1975 je napisal/-a:A kdo ve ce imajo v nemciji na pumpah nastavke (da lahko tankamo tudi tisti ki uporabljamo balkansko/italijanski sistem) za tankanje ? precej sem bil presenecen ko sem zvedel dan pred odhodom da so v nemciji drugacni nastavki. Nimam pa casa da bi kupil nastavek. Na verovskovi niso imeli vec tega nastavka na zalogi, cena je pa sicer cez 30 evrov (neverjetno drago)

Pred 3 tedni sem tole vprasal tu na forumu, ker sem mislim da manj kot 18 ur pred odhodom (nepomembo je da bi to lahko verjetno kupil v nemciji, ampak mene je bilo strah riskirat) v nemcijo ugotovil da potrebujem nastavek za nemske pumpe.
Niti ne vem ce si upam napisat kako so mi pomagali pri:
Prins - IQ AvtoNaPlin
Servis: Ljubljanska 9,1233 Dob pri Domžalah
Tel: 031 370 670
http://www.avtonaplin.si
info@avtonaplin.si

ker se bojim da jim ne bo šel še kdo drugi tezit ob nenavadni uri :) Torej folk tole ne poceti kot sem jaz, imajo pac sluzbene ure, ce klicete klicite ob sluzbenih urah. No jaz sem bil v stiski pa sem mislim da poslal sms v soboto okoli 20 ure zvecer, v nedeljo dopoldne mi je en prijazen mozakar povedal da se lahko oglasim po nastavek ob 12 uri. Hvala :)

Mimogrede, mislim da imam prvo astro serije J v sloveniji ki se je predelala na plin, tudi to se je predelalo v delavnici IQ Avtonaplin. (pri oplu v avtotehni vis na celovski so tedaj preprosto rekli da to se ni mozno -ceprav so ze tedaj sami neki vgrajevali). Te novi opli res niso dobra za plin (mislim da je bilo o tem ze nekaj napisanega), ampak na koncu so pri IQ Avtonaplin dobro naredili to predelavo.

IQ AvtoNaPlin se tudi opravicujem ker sem jih pred 1/4 leta malo napacno obtozil da mi avto cuka zaradi njih, na koncu se je izkazalo da mi je pri manj kot 2 leta starem oplu rignila vzigalna tuljava.
Namrec avto so mi pregledali (nic zaracunali), in rekli da bo treba znova na opel servis. Namrec bilo je ocitno da so na opel servisu 1 teden prej vse prehitro pogledali in dali prehitro odlocitev "to mora biti zaradi plina". Ko pa sem v drugo poklical na opel servis in povedal ugotovitve (da je z plinskim sistemov vse v redu) pa so na oplu vendarle rekli "pridite cimprej"...kar direktno sem se odpeljal na opel servis...kjer so koncno kar naenkrat tocno vedeli kaj je narobe...v pol ure (ali se manj) sem imel notri novo vzigalno tuljavo

bernikm
Novinec

Chevrolet Aveo predelava na plin

Napisal/-a bernikm So okt 20, 2012 4:05 pm

Zdravo

Naročen imam novi Chevrolet Aveo model 2013 bencin 1.4 100KM pa sem na podlagi izračunov bencin/plin prišel na idejo da bi ga predelal pa plin. Investicija bi se mi povrnila v 18 mesecih, potem bi pa vsak naslednji mesec prišparal 80€ na mesec, se pravi slabega jurja na leto.
Težava je le v tem, da mi pooblaščeni Chevrolet prodajalec in serviser (tam kjer imam naročen avto) ne svetuje vgradnje, prav tako pravi da Chevrolet v primeru predelave na plin NE daje garancije na vozilo (garancije je 5 let).
Garancija pa mi je ključnega pomena, ker vprašanje kaj je lahko v 5 letih narobe (elektronika itd) ...

V podjetju Plineks, kjer bi mi naredili predelavo pravijo da to ni res, da večina pooblaščenih servisov ni izučenih za servisiranje avtomobilov in da zato komplicirajo. Da pa lahko oni uredijo, v kolikor bi bilo karkoli narobe.

Noja, meni se to ne zdi ravno ok, ker v kolikor bo prišlo do težav, sem prepričan da se bodo eni zgovarjali na druge in obratno, na koncu bom moral sam plačati stroške, ki bi mi jih v garancijskem roku morali sami.

Kaj menite, meni so vse skupaj zdi čudno, glede na to da npr Renault že ob nakupu njihovi servisni center vgrajujejo plinske instalacije v kolikor to želiš, Opel tudi nima problemov, prav tako Mazda. Pri vseh velja garancija proizvajalca nemoteno, zgleda da je to samo pri Chevroletu drugače ?

Se pravi so Chevrolet mašine oz avtomobili toliko slabši od drugih avtomobilov da ne zaupajo, ali je kakšna druga fora?
Že malo razmšljam o nakupu drugega avta, res pa je da bom izgubil aro. Noja, se mi je Chevrolet kar malo zameril s tem .

Uporabniški avatar
evolva
Nov uporabnik

Kraj: Lesce

Re: Chevrolet Aveo predelava na plin

Napisal/-a evolva So okt 20, 2012 4:37 pm

Če ti pomaga, pri Cruzu vem, da je možno naročit motor, ki je prilagojen za vgradnjo LPG-ja.
Rollin´ on chrome

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael So okt 20, 2012 5:48 pm

Živjo!

A ti kupuješ avto pri Plinexu ali pri Chevroletu? Pri Chevroletu ane :). V Sloveniji je uporaba plina in predelavo za nekatere brezvezne avtomobilske proizvajalce še vedno tabu - identična zgodbo imam jaz pri skupini PSA. V Sloveniji mi skinejo celotno garancijo na vozilo - od laka, navigacijske naprave, zavornega sistema do motorja. Pojasnilo gre v smeri, da je to nepooblaščeni poseg v vozilo in zato to zgubi garancijo. Imam pa pisno izjavo PSA iz UK in Nemčije, da mi garancijo na vozilo z izjemo motorja pustijo, garancije ni le na motor. Potem pa si razlagaj zdaj to štalo. Če bomo zadevo uspeli rešiti bomo, če ne pa pač nebo v garanciji in bomo servise upravljali na neuradnem servisu in bomo še dodatno privarčevali - če so neumni so pač neumni. Ko je treba garancijo uveljavljati je tako ali tako vse potrošna roba (bedaki). Sploh pa glede na navite cene uradnih servisev...

Glede izbire izvajalca predelave na plin - upam, da si se pozanimal glede cene predelave pri različnih proizvajalcih, natačno preveril kakšno porabo goriva ti garantirajo (!PISNO), kolikšno zmanjšanje moči motorja lahko pričakuješ (!PISNO), kako je tvoj motor zavarovan (!PISNO), kakšni so stroški servisev, kdo plača morebitne ponastavitve, res ne rabiš / rabiš mazanje ventilov in tako naprej. Izbrati kogarkoli brez preverbe dejstev, lahko samega sebe odlično nategneš - sploh ker imaš novo vozilo. Vsekakor pa odgovor trgovca, glede garancije ni dovolj - obrni se za pisno pojasnilo neposredno na uvoznika! Kaj je v garancijo, kaj je in tako naprej.

Ne se ustrašit - predelava avtomobila na plin je odlična zadeva, se cenovno splača, če sila previden je treba biti, ker je kot v vsaki panogi tudi pri nas ogromno šalabajzerjev.

bernikm
Novinec

Napisal/-a bernikm Ne okt 21, 2012 1:22 pm

Hvala za pojasnilo. Sem gledal npr Chevrolet Germany dovoljuje vgradnjo plina s tem da avtomobil obdrži vso garancijo proizvajalca.
Se pravi če Nemci to dopuščajo ne more bit tak bavbav kot pri nas serviserji razlagajo. Avto je avto, narejen za Nemčijo ali Slovenijo, vsi tako ali tako pridejo iz Koreje :-)
Jutri preverim še pri Chevrolet uvozniku zakaj je temu tako, ker vse kaže da ne gre za tehnično zadevo temveč birokratsko.
Je pa res, da v kolikor se potem plinska napeljava vgradi in izgubiš garancijo na vozilo, ter pride do kakšne večje napake (npr elektronika) te stroške kriješ sam - dvomim da bo podjetje, ki je opravilo predelavo vozila stalo za tovarniško garancijo ? Kolikor sem seznanjen, prevzamejo samo okvare na motorju, pa še to v kolikor se izkaže da je prišlo do napake zaradi plinske napeljave.
Če povzame, s predelavo vozila na plin v Sloveniji pri večini avtomobilskih proizvajalcev izgubimo garancijo, kar pomeni za npr obdobje 5 let vse napake kriješ sam.
Žalostno res, glede na to da pri proizvajalci kot so Opel, Renault, Fiat pri predelavi vozila tovarniška garancija velja naprej.

bernikm
Novinec

Napisal/-a bernikm Ne okt 21, 2012 1:24 pm

evolva je napisal/-a:Če ti pomaga, pri Cruzu vem, da je možno naročit motor, ki je prilagojen za vgradnjo LPG-ja.

Meni so rekli ravno obratno, da za nobenega izmed modelov (Cruze ali Aveo) ne priporočajo vgradnje plina, tudi da bi se kakorkoli dalo naročiti pri novem avtomobilu. To je bila izjava direktorja uradnega servisnega in prodajnega centra za Chevrolet.
Jutri preverim še na Chervrolet Slovenija, da vidim kakšne buče mi bodo prodali.

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Po okt 22, 2012 6:30 am

Zaplankani bedaki brez primere.

Si probal drug prodajni center&servis?
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 3 gostov