Verjetno tudi kak druga znamka ima samo na za nas seljake

xxl je napisal/-a:-če kupuješ nov avto in si želiš plin,je še najbolj ziher kupit tovarniško vgrajen plin,ki ga pri nas ponuja FIAT (panda,ostalo po naročilu)
jeronimo je napisal/-a:Kolikor sem zapazu ima tudi opel določene modele na plin (Astra H 1.4 LPG ter astra J 1.4T LPG)
Verjetno tudi kak druga znamka ima samo na za nas seljake
Energetik81 je napisal/-a:Mestni (zemeljski) plin je v glavnem metan, ki ima okoli 39MJ/kubik.MasTTer je napisal/-a:Me pa res zanima, če zemeljski plin (mestni plinovi za ogrevanje) stane okoli pol evra, ta uparjen pa 3,9€, kakšna je razlika med njima v kurilnosti? V ceni vsekakor ogromna....Nikakor mi ni jasno.
Cena zemeljskega plina - GOSPODINJSTVA - veljavnost od 1.10.2012: 0,4390 €/m3
Uparjena mešanica propan butan - Maloprodajna cena po števcu: 3,9570 €/m3 - Cena velja od 1. februarja 2012
Uparjen propan ima okoli 95MJ/kubik, butan okoli 125MJ/kubik.
Jasno, da je potem mešanica propan/butan dražja. Je pa precej več-krat dražja, kot ima več energijske vrednosti, verjetno ker so nahajališča metana večja ali pa ker gre pač za tržne špekulacije.
Če pa gledaš utekočinjene pline, imajo pa zemeljski in propan/butan skoraj enako energijsko gostoto, okoli 25MJ/L. Torej če bi imel doma napravo za utekočinjanje mestnega plina, bi se lahko vozil še dosti bolj poceni kot na LPG.
EDIT: utekočinjen metan (LNG) moraš imeti shranjen v termoski, tako da ne pride ravno v poštev za v avto. Kompresiran metan (CNG) pa bi mogoče lahko stlačil v LPG tank in bi bilo še vedno ceneje kot LPG. Poraba bi bila pa cca. 2x večja kot pri LPG.
simko1 je napisal/-a:Pozdrav.
Prebral sem ene 50 strani o tej debati.
Zal jaz iz tega nisem cisto nic izluscil.
Po vecini je sam sinfanje predelovalcev.
Z bratom imava vsak svojega roverja in sicer sta popolnoma enaka le v barvi ne.letnik 1998,1.4,102KM.
Brat naredi letno cca 30000km.
Potrosnja bencina ob prizgani klimi in grobejsem izpeljevanju je cca 7.2-8.0l/100km.
Izracun glede na bencin;
vzamem da pije 8l/100km in prevozenih 30000km
2400l bencina X 1.5€ znasa letno 3600€
Domnevam za plin.
vzamem da i pil 10l/100km in prevozenih 30000km
3000l plina X 0.9€ znasa letno 2700€
torej bi bil leten prihranek na gorivo cca 900€
Ne stejem stroskov servisa.
a je taka racunica ali ni.
smo pa iz Prekmurja.
Tak da bi sli na predelavo do Maribora.
Prosim za pameten nasvet,brez grajanje onega in drugega monterja.
Ja avto je vreden cca 500€,tak da ne pride v postev vgranja plinskega sistema za 1800 ali 2500€
lp
Miholl84 je napisal/-a:Bencin je 1.6,plin pa 0.8, že v štartu faljena računica, poleg tega če ti sedaj pije 8, in ti bo na plin 10,potem nekaj ne bo vredu,saj je to skoraj 30% povečanje, pit bi ti moral okoli 9 litrov.
Torej še ena računica, bencin: 3850 eur na letni ravni
Plin: 2150 eur na letni ravni
Servis plina te pride cca 30-40 eur, odšteješ lahko recimo filter goriva, ki ga ne boš rabil menjat, tako da si s tem tam-tam.
Še 2 kompleta LPG svečk je cca 20 eur
Recimo 1.5 litra tekočine za ventile pa okoli 30 eur.
V 30 tisoč kilometrih ne boš porabil več kot 1 tank bencina (cca 65 eur), sploh če so ti bolj relacijski. Torej nekje če zaokrožimo navzgor okoli 150 eur dodatnih stroškov in te pride plin cca 2300 eur, pa da še kaj vmes, pa rečemo 2500 eur, kar je še vedno 1400 eur prihranka na letni ravni...
Glede na to da je avto že v letih, bi se jaz odločil za kak cenejši sistem, ki se ga dobi že od 900 eur, dalje, pa če greš po neki srednji poti in daš 1100 eur za sistem, bi moral bit čist soliden.
gaspro je napisal/-a:Btw. sem nov, vozim volvota s80 na plin, predelal sem ga v mariboru na eko plinih. Stvar špila kot more, bp. priporočam
m1975 je napisal/-a:A kdo ve ce imajo v nemciji na pumpah nastavke (da lahko tankamo tudi tisti ki uporabljamo balkansko/italijanski sistem) za tankanje ? precej sem bil presenecen ko sem zvedel dan pred odhodom da so v nemciji drugacni nastavki. Nimam pa casa da bi kupil nastavek. Na verovskovi niso imeli vec tega nastavka na zalogi, cena je pa sicer cez 30 evrov (neverjetno drago)
evolva je napisal/-a:Če ti pomaga, pri Cruzu vem, da je možno naročit motor, ki je prilagojen za vgradnjo LPG-ja.
Po forumu brska: Google [Bot] in 3 gostov