Debate, ki niso vezane na ostala področja...

buggy
Nov uporabnik

Re: Chevrolet Aveo predelava na plin

Napisal/-a buggy Po okt 22, 2012 8:22 am

Iz uradnega servisa, kjer so vgrajevali LandiRenzo v nove Cruze (raznim taksistom) vem, da so imeli kar nekaj primerov, kjer so po cca 60Kkm tezave z glavami in sedali ventilov, tako da bi rekel da motor ni ravno prijazen predelavi na plin ali pa so vgrajevali in nastavljali plinsko instalacijo napacno.
Mislim da je slo za 1.6 motorje.

Uporabniški avatar
rutenka
Novinec

Napisal/-a rutenka Po okt 22, 2012 9:03 am

buggy je napisal/-a:Iz uradnega servisa, kjer so vgrajevali LandiRenzo v nove Cruze (raznim taksistom) vem, da so imeli kar nekaj primerov, kjer so po cca 60Kkm tezave z glavami in sedali ventilov, tako da bi rekel da motor ni ravno prijazen predelavi na plin ali pa so vgrajevali in nastavljali plinsko instalacijo napacno.
Mislim da je slo za 1.6 motorje.

Glede na opis težave, bi rekel da je bil problem v tem da niso imeli mazanja ventilov oz je bilo le to izvedeno z napravo, ki pač ni dovolj dobra in se jo dobi pri večini monterjev.
lakom lačen hoče papico

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Po okt 22, 2012 9:07 am

bernikm je napisal/-a:
evolva je napisal/-a:Če ti pomaga, pri Cruzu vem, da je možno naročit motor, ki je prilagojen za vgradnjo LPG-ja.

Meni so rekli ravno obratno, da za nobenega izmed modelov (Cruze ali Aveo) ne priporočajo vgradnje plina, tudi da bi se kakorkoli dalo naročiti pri novem avtomobilu. To je bila izjava direktorja uradnega servisnega in prodajnega centra za Chevrolet.
Jutri preverim še na Chervrolet Slovenija, da vidim kakšne buče mi bodo prodali.
Lej, garancijo (vsaj na motor) boš skor zihr izgubil. Pridobil boš malo cenejšo vožnjo, dvojni servis in večjo možnost okvar. Na manjšo porabo bi moral misliti pred nakupom in nabaviti dizla. Ne vem koliko si dal za Aveota, ki na žalost nima možnosti dizla, lahko pa bi dobil recimo I20 CRDI in bi se vozil še ceneje kot na plin, z originalno mašino in garancijo.
No, vsaj jaz pri novem avtu ne bi niti razmišljal o vgradnji plina, če bi delal veliko kilometrino, ampak bi že v štartu nabavil dizla.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

ma_hi
Novinec

Kraj: Portorož

Napisal/-a ma_hi Po okt 22, 2012 9:21 am

Si siguren da ni dizla? Zdi se mi, kot da sodelavka ima dizla.

bernikm
Novinec

Napisal/-a bernikm Po okt 22, 2012 9:33 am

Dizel je, in to 1.3 95KM (6 stopenski menjalnik)
Napram mašini, ki jo imam naročeno 1.4 100KM je dizel 1900€ dražji.
Poraba je cca 2l nižja kor pri bencinu. Vendar če gledaš na dolgi rok (obdobje 5 let) se plin definitivno bolj izplača kot dizel.
Če primerjava npr Aveo LTZ bencin je 11.000 €, dizel 13.000 €. Razlike je slabih 2000€ napram dizlu. Vgradnja plinske instalacije je 1400€, se pravi je 600 € nižji začetni strošek, s tem da je LPG v primerjavi z dizlom bistveno cenejši. V kolikor računaš, da ti potem pri LPGju požre kak liter več, prideš na porabo 8l/100 KM kar je cca 6€/100KM, dizel pa pri porabi 5l/100 km pride 7,5€, se pravi je 1.5€ razlike na 100km, pri celem tanku je to dobrih 10€. V kolikor tankaš 2x na mesec je to 20€, na leto 250€, če delaš letno 15.000 KM.
Se pravi v vsakem primeru prišparaš, pri začetni investiciji, kjer je razlika med bencin+vgradnja LPG nižja kot dizel, ter kasneje pri porabi. Strošek na leto za servise plinskih napeljav je 30€, garancije je 5 let itd.
Poznam kar nekaj ki jih ima na LPG že kar nekaj let in so vsi zelo zadovoljni.
Je pa res, da izgubim celotno 5 letno garancijo proizvajalca, kar je največji problem. Ker sem prepričan da bo v 5 letih z vsakim avtom kaj narobe, pa če je to Audi, Mercedes ali Chevrolet.
Še bolj žalostno je pa to, da npr Opel,Fiat,Renault pri vgradnji plina še vedno držijo tovarniško garancijo, se pravi gre tu bolj za lobije kot za tehnične zadeve.

ma_hi
Novinec

Kraj: Portorož

Napisal/-a ma_hi Po okt 22, 2012 9:56 am

Res je. Glede na to da Opel in Chevr... spadata pod isto streho (GM) tudi mene čudijo takšne razlike v tretiranju garancije.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Po okt 22, 2012 10:44 am

bernikm je napisal/-a:Dizel je, in to 1.3 95KM (6 stopenski menjalnik)
Ajoj, jaz sem gledal starega Aveota.

Napram mašini, ki jo imam naročeno 1.4 100KM je dizel 1900€ dražji.
Glede na možne komplikacije, garancijo in zaseden prtljažnik, bi pri taki ceni jaz vsekakor vzel dizla.

Poraba je cca 2l nižja kor pri bencinu. Vendar če gledaš na dolgi rok (obdobje 5 let) se plin definitivno bolj izplača kot dizel.
Če primerjava npr Aveo LTZ bencin je 11.000 €, dizel 13.000 €. Razlike je slabih 2000€ napram dizlu. Vgradnja plinske instalacije je 1400€, se pravi je 600 € nižji začetni strošek, s tem da je LPG v primerjavi z dizlom bistveno cenejši. V kolikor računaš, da ti potem pri LPGju požre kak liter več, prideš na porabo 8l/100 KM kar je cca 6€/100KM, dizel pa pri porabi 5l/100 km pride 7,5€, se pravi je 1.5€ razlike na 100km, pri celem tanku je to dobrih 10€. V kolikor tankaš 2x na mesec je to 20€, na leto 250€, če delaš letno 15.000 KM.
Računaj, da dizel požre 20% manj kot bencin, LPG pa vsaj 20% več kot bencin. Tako imaš pri dizlu 8€/100km, pri LPG 7€/100km. Seveda noben ne garantira, da bodo cene za LPG še dolgo tako nizke. Pa si kmalu na enakem tekočem strošku.

bernikm
Novinec

Napisal/-a bernikm Po okt 22, 2012 11:08 am

Kaj pa vzdrževanje dizla/bencin in letni servisi? Kolikor vem je dizel servis dosti dražje, pa dizel ni ravno OK za krajše relacije/mestno vožnjo?
Meni so rekli da v kolikor delam 20.000 ali več se splača, prej ne. Za LPG pa je ravno obratno, tudi če delaš 10.000 ali manj je servis enak, se pač povrne v manjšem času investicija

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Po okt 22, 2012 11:47 am

Zakaj bi bilo za dizel dosti dražje vzdrževanje? Malce dražji kot pri bencinarju je samo filter goriva, ampak ni pa treba menjat svečk.
Za krajše vožnje tudi LPG ni OK, ker se mora hladilna tekočina segreti, da lahko sploh preklopiš na plin.
Pri LPG imaš še dodaten servis za plinsko napeljavo, poleg običajnega servisa.

Gorgh
Novinec

Re: Avtoplin - stari znanec?

Napisal/-a Gorgh Po okt 22, 2012 12:04 pm

Tudi sam se interesiram za predelavo svojega avta in sklepam iz prebranega ( kar se je razbrati dalo, vsega nisem bral ker je vmes tričetrt kregancije ) zaključujem, da je Prins sistemi way to go?

Sem se že pozanimal in so mi dali ceno nekaj malega čez 2.000,00 € za moje vozilo Rover 45 2.0 V6 avtomatik za sistem Prins VSI iz Nizozemske.

Glede na to, da mi avto kuri v povprečju odkar ga imam 9.5l/100 km z ogromno večino mestne vožnje in letnih cca 25.000 km se mi bo sistem "hitro" povrnil.

Potrebujem samo "potrditev" če je PRINS VSI sistem to to, ali je možno dobiti kje še boljšo ponudbo - predvsem sistema, cena je najbrž drugje tam tam.... Preferiram na kvaliteto in garancijo, kakšni aftermarket nepooblaščenci me ne zanimajo, je delovanje tega sistema ok in neproblematično ali naj se ognem plina na polni črti - rad bi kvalitetno, ker avto potrebujem in nimam časa avta vlačit vsake dva dni na kurativni servis/popravilo/nastavitev česarkoli že pač nastavljajo tam....

Hvala za odgovor!

Uporabniški avatar
MasTTer
Novinec

Kraj: Lendava (MS)

Napisal/-a MasTTer Po okt 22, 2012 1:22 pm

Kolikor sem tudi sam uspel razbrati v teh skoraj 1 letu prebiranja te teme sem izluščil naslednje.

Če nimaš časa in ti uslige dosti pomenijo se odloči za Prins, boš dobil "nadstandard" plinski sistem in usluge.

Če se ti pa gre za vsak € pa se lahko odločiš za kogar koli. Najboljše je izbirati po referencah.

Moraš pa vedet, da poceni sistem deluje čisto isto kot dražji sistem, le da se tam lahko prej kaj zgodi...ali pa tudi ne, odvisno od "sreče".

Sam imam od Zavolija in zaenkrat še vse deluje lepo in prav. Motor je isto 2.0 turbo, torej nevsakdanji in če so se ga lotili predelat na plin, upam da bo tudi zdržal isto kot na bencin! Imaš pa res dobro porabi glede na V6 motor....Rover očitno zna, ali pa je res dober šofer.

Kolikor sem uspel razbrati, da nimaš časa se kar odloči za Prins. Razočaran ne moreš biti, kot pri drugih vgrajevalcih. Ampak vseeno lahko tudi drugje dobiš enako za ta denar. Če pa greš 100% na ziher je pa to to. Bo pa poraba okoli 20% večja. Točno se ne da izračunat.... Aja, glede nastavitve plinskega sistema pa pač vsi trdijo, da se takšen "izvenserijski" avto brez valjev ne da nastavit, le približno! Vendar dela brez problema tudi brez finih nastavitev, vendar ni 100% kot je prej bil. Seveda ti razlike najbrž ne boš opazil brez merilnih naprav pri tako močnem avtu. Lahko ti pa nastavi če želiš izgubit par konjičkov, da boš imel manjšo porabo plina, ali ti pa nastavijo približno isto delovanje motorja, vendar bo šlo več plina. Jaz imam to drugo opcijo, ker je le pravi športni avto in more tako bit.

Jaz osebno nisem razočaran da sem se odločil za montažo. Ta mazalni sistem na podtlak je edino teško nastavit, pa za dodatne nastavitve plinskega sistema se še morem odpeljat. Če bo vse lepo še nadaljnih 5let bomo pa videli...sem optimist! ;)

Gorgh
Novinec

Napisal/-a Gorgh Po okt 22, 2012 1:40 pm

Hvala za odgovor!

Glede porabe pa se je bolj noga prilagodila debelosti ali tankosti denarnice....vozim na "manual" tip tronic (je takoj do 1 l manjša poraba), in vozim penzionerski tja do 2.000 rpm nato šaltam, sem in tja ga tud pohodim v prvi ali drugi, naprej pa je že srednja žalost kar se pospeševanja tiče in nima smisla še s tretjo vlečt...ker samo poraba raste, gre pa itak nikamor ne, avtomatika naredi svoje. Sem ga spravil tudi že na 8.5/100 km na 17", sam ko grem bolj malkrat na kakšno relacijsko vožnjo, tko, da je večkrat okol 10 kot pri 9, če pa ne pazim kaj preveč pa tudi čez 10/11 hitro zraste :)

Še kakšen takšen odgovor bi mi prav prišel, da se dokončno lažje odločim in kar "nabavim" da se mi bo vsaj pol pri tankanju kaj nasmeh na obrazu popravil, ker zdaj pri teh cenah bencina sem tak kot bi kakšno limono pojedu ko grem na šalter..... :)))

iziboy
Stalni uporabnik

Kraj: močvirje

Napisal/-a iziboy Po okt 22, 2012 3:06 pm

Gorgh je napisal/-a:Hvala za odgovor!

Glede porabe pa se je bolj noga prilagodila debelosti ali tankosti denarnice....vozim na "manual" tip tronic (je takoj do 1 l manjša poraba), in vozim penzionerski tja do 2.000 rpm nato šaltam, sem in tja ga tud pohodim v prvi ali drugi, naprej pa je že srednja žalost kar se pospeševanja tiče in nima smisla še s tretjo vlečt...ker samo poraba raste, gre pa itak nikamor ne, avtomatika naredi svoje. Sem ga spravil tudi že na 8.5/100 km na 17", sam ko grem bolj malkrat na kakšno relacijsko vožnjo, tko, da je večkrat okol 10 kot pri 9, če pa ne pazim kaj preveč pa tudi čez 10/11 hitro zraste :)

Še kakšen takšen odgovor bi mi prav prišel, da se dokončno lažje odločim in kar "nabavim" da se mi bo vsaj pol pri tankanju kaj nasmeh na obrazu popravil, ker zdaj pri teh cenah bencina sem tak kot bi kakšno limono pojedu ko grem na šalter..... :)))

Rover ima precej občutljiv motor, zato ti svetujem da vzameš napravo ki ima najboljši mazalni sistem: Prins.
VSE KAR SE DA RAZDRET, SE DA TUD NAZAJ SESTAVIT!

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš Po okt 22, 2012 11:10 pm

Energetik81 je napisal/-a:Zakaj bi bilo za dizel dosti dražje vzdrževanje? Malce dražji kot pri bencinarju je samo filter goriva, ampak ni pa treba menjat svečk.
Za krajše vožnje tudi LPG ni OK, ker se mora hladilna tekočina segreti, da lahko sploh preklopiš na plin.

ker bebo ti je pa to natvezil ?? pa ko so dize za menjat je pa strošek koliko ??
plin je cnej k bencin

iziboy
Stalni uporabnik

Kraj: močvirje

Napisal/-a iziboy To okt 23, 2012 6:38 am

plinaš je napisal/-a:
Energetik81 je napisal/-a:Zakaj bi bilo za dizel dosti dražje vzdrževanje? Malce dražji kot pri bencinarju je samo filter goriva, ampak ni pa treba menjat svečk.

ker bebo ti je pa to natvezil ?? pa ko so dize za menjat je pa strošek koliko ??

...pa DPF filter :evil: :evil:
VSE KAR SE DA RAZDRET, SE DA TUD NAZAJ SESTAVIT!

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 To okt 23, 2012 7:17 am

A to se zdaj že kar po defoltu menja? :roll: :lol:
Menjajte raje proizvajalca, ki daje take polizdelke na trg ali pa ne kupujte sumljivih rabljenih uvoženih dizlov.

bomber111
Novinec

Napisal/-a bomber111 To okt 23, 2012 7:54 am

A je že imel kdo izkušnjo z uveljavljanjem garancije pri Renaultu oziroma oplu, ko se tako na veliko obljubja da je v garanciji tudi po vgradnji plina? Kolikor je meni znano je garancija stvar tovarne proizvajalke. In je ohranitev samo ena nategavščina več s strani naših vgrajevalcev.

Uporabniški avatar
MasTTer
Novinec

Kraj: Lendava (MS)

Napisal/-a MasTTer To okt 23, 2012 8:05 am

bomber111 je napisal/-a:A je že imel kdo izkušnjo z uveljavljanjem garancije pri Renaultu oziroma oplu, ko se tako na veliko obljubja da je v garanciji tudi po vgradnji plina? Kolikor je meni znano je garancija stvar tovarne proizvajalke. In je ohranitev samo ena nategavščina več s strani naših vgrajevalcev.

Trenutno je pri Renojih tako, da če ti vgradi Vovk iz Trebnja ti ostane garancija, v vseh ostalih primerih nimaš garancije oz. ti le ta ne pokriva za dele, na katerih je posegalala nepooblaščena oseba. To je v najboljšem primeru....koliko jaz razumem garancija za cel motor gre oz. pač kakor renojevi strokovnjaki ugotovijo, vendar vedno ugotovijo v prid njim. Ta Vovk pa vgrajuje le Landi Renzo v renoje in nič drugo, zato so cene višje. Sestra je plačala okoli 1500€ če se prav spomnim v megana 3 grandtour. Bo se pa ta mreža za renoje razširila oz. se že širi.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss To okt 23, 2012 8:12 am

Energetik81 je napisal/-a:A to se zdaj že kar po defoltu menja? :roll: :lol:
Menjajte raje proizvajalca, ki daje take polizdelke na trg ali pa ne kupujte sumljivih rabljenih uvoženih dizlov.

podpis

bomber111
Novinec

Napisal/-a bomber111 To okt 23, 2012 10:39 am

MasTTer je napisal/-a:
bomber111 je napisal/-a:A je že imel kdo izkušnjo z uveljavljanjem garancije pri Renaultu oziroma oplu, ko se tako na veliko obljubja da je v garanciji tudi po vgradnji plina? Kolikor je meni znano je garancija stvar tovarne proizvajalke. In je ohranitev samo ena nategavščina več s strani naših vgrajevalcev.

Trenutno je pri Renojih tako, da če ti vgradi Vovk iz Trebnja ti ostane garancija, v vseh ostalih primerih nimaš garancije oz. ti le ta ne pokriva za dele, na katerih je posegalala nepooblaščena oseba. To je v najboljšem primeru....koliko jaz razumem garancija za cel motor gre oz. pač kakor renojevi strokovnjaki ugotovijo, vendar vedno ugotovijo v prid njim. Ta Vovk pa vgrajuje le Landi Renzo v renoje in nič drugo, zato so cene višje. Sestra je plačala okoli 1500€ če se prav spomnim v megana 3 grandtour. Bo se pa ta mreža za renoje razširila oz. se že širi.

bomo videli kaj bo praksa pokazala. Teorija je eno, ko pa skuri ventile kar je dobrega jurja, potem pa vprašanje, kako se bodo ven motali :idea:
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov