Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Na AC/HC s 3 pasovi v eno smer morajo vozila voziti po skrajnem desnem pasu, ki ni zaseden. 150 €

Vem za ta člen in se ga držim
158
59%
Vem za ta člen, a se ga praktično ne držim
18
7%
Prvič slišim
52
20%
Vedno vozim po prehitevalnem pasu
9
3%
Pravila me ne zanimajo, vozim po občutku in brez oviranja drugih
29
11%

Skupaj glasov : 266

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Re: Telebani na cesti (Anketa)

Napisal/-a ban Po dec 24, 2012 5:32 pm

X-Hair je napisal/-a:... ampak, ne boš verjel, moja varnost. ;)

Ne boš verjel, men tud ;)

Uporabniški avatar
Patrik_A3
Mojster foruma

Napisal/-a Patrik_A3 Po dec 24, 2012 5:36 pm

ban je napisal/-a:Če vozš po omejitvah in se nabere za tabo kolona, a se moraš potem kar izločt? A je to neki novga?

to je stvar kulture, ker če narediš za sabo kolono 5 vozil je logipčno da se kot traktor umakneš in jih spustiš naprej. temu se reče kultura.

če se hočeš jajcat se jajcaš, ampak potem pa daš prosto pot 5 voznikom za sabo, katere oviraš, ker če narediš kolo 5 vozil, poteem je več kot očitno da si prepočasni za vse udeležence za sabo.
Slika One day......BACK TO BLACK! Slika

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Po dec 24, 2012 5:48 pm

Meni je čisto samoumevno, da ali pospešim toliko, da ne oviram tistega za sabo, ali mu dam znak, ko me lahko varno prehiti ali se pa celo umaknem iz ceste. Pa nima veze a vozim izven naselja 70 ali 120 km/h, ne vidim razloga, da bi po nepotrebnem zadrževal koga za sabo.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
Patrik_A3
Mojster foruma

Napisal/-a Patrik_A3 Po dec 24, 2012 5:53 pm

~toMmy~ je napisal/-a:Meni je čisto samoumevno, da ali pospešim toliko, da ne oviram tistega za sabo, ali mu dam znak, ko me lahko varno prehiti ali se pa celo umaknem iz ceste. Pa nima veze a vozim izven naselja 70 ali 120 km/h, ne vidim razloga, da bi po nepotrebnem zadrževal koga za sabo.

bravo tommy, temu se reče KULTURA! Kultura katero morajo še mnogi osvojiti
Slika One day......BACK TO BLACK! Slika

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Po dec 24, 2012 5:58 pm

x-hair, ti znaš od oka izmerit hitrost teh "failerjev" v posnetku?
Slika

Uporabniški avatar
TOYOTA
Uporabnik

Napisal/-a TOYOTA Po dec 24, 2012 6:41 pm

mogoče mal offtopic, ampak:
kaj ko bi odprli še eno temo za vse, ki imajo avto, kateri ima spredaj super duper ledice, pa naj si bodo original ali naknadno montirane, super hud....ker to je že katastrofa...folk v megli vozi s temi ledicami in se slini po volanu, ker je tako prepoln samsebe zaradi izgleda in hkrati tako neumen, da ne ve ali noče vedeti, da mu zadaj ne gorijo luči in s tem, če mu je že za sebe vseeeno, ogroža v veliki meri tudi druge...
in zadnjič je bilo verižno posledica butla v fordu....res ne štekam..ali vam je res tako težko prižgati luči?!?...
In USA you drive car.
In Soviet Russia car drives you.
In Japan car BREAKS you.

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic Po dec 24, 2012 6:44 pm

a_sist je napisal/-a:
ban je napisal/-a:Če vozš po omejitvah in se nabere za tabo kolona, a se moraš potem kar izločt? A je to neki novga?

Jaz se umaknem vsakemu, ki je očitno precej hitrejši. Brez slabe volje. Razloga ne iščem v zakonu, ampak se mi zdi lepa gesta, pa še manjša verjetnost kakega prehitevanja v škarje je. Na cilj pridem 5 sekund kasneje. ;)

:bow
Enako.

Uporabniški avatar
EX-B
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a EX-B To dec 25, 2012 11:37 am

TOYOTA je napisal/-a:mogoče mal offtopic, ampak:
kaj ko bi odprli še eno temo za vse, ki imajo avto, kateri ima spredaj super duper ledice, pa naj si bodo original ali naknadno montirane, super hud....ker to je že katastrofa...folk v megli vozi s temi ledicami in se slini po volanu, ker je tako prepoln samsebe zaradi izgleda in hkrati tako neumen, da ne ve ali noče vedeti, da mu zadaj ne gorijo luči in s tem, če mu je že za sebe vseeeno, ogroža v veliki meri tudi druge...
in zadnjič je bilo verižno posledica butla v fordu....res ne štekam..ali vam je res tako težko prižgati luči?!?...

Lol, tocno tole sem zadnjic slisal na radiu ko se je pritozil na prometnih info nek gospod, tocno je govoril za nove Audije z LEDicami in da jim zadaj ne gorijo potem luci.. Ignoranca iz obeh strani bi rekel, vsi novi avti ki imajo ze v originalu dnevne luci (navadne ali LEDice, nima veze, regulativa je ista za oboje), morajo imeti namrec tudi avtomatiko in senzor svetlobe za vklop vsega ostalega. Je res, da mora imeti voznik stikalo za luci v avtu na AUTO poziciji, ne na OFF (v tem primeru res gorijo samo spredaj dnevne luci in avtomatika ne deluje). Ampak tisti ki ne vejo kako ravnat z lucmi, verjami da imajo vse na AUTO, in v tem primeru avtomatika sama takoj vklopi zadnje luci v primeru malenkost zmanjsane vidljivosti ali svetlobe (megla, vecer, tunel, ...) in zelo hitro avtomatsko vklopi tudi sprednje kratke luci.
Saj ne mores seveda ugodit vsem in logicno je, da nekateri pac malenkost slabse / kasneje razlocijo avte brez zadnjih luci podnevi, ali pa smo pac samo tako navajeni na to da vedno pricakujemo prizgane luci, ampak evropska direktiva verjetno ni nastala kar iz nicesar in ima neko osnovo v obliki raziskav..

IcEm4n je napisal/-a:x-hair, ti znaš od oka izmerit hitrost teh "failerjev" v posnetku?

Sicer je iz posnetka (sploh iz posnetka kamere s tako sirokim kotom kot ga ima GoPro) zelo tezko razlocit hitrost, ampak verjetno ne rabis bit ravno Einstein (brez zamere, nic osebnega) da pogruntas da gre avtosola tukaj konkretno pod omejitvijo.. Na tej cesti, ce se peljes po omejitvi, ni sanse da dobis tako kolono za sabo, to ti garantiram :)
Lp. Grega, DipLab.si
Slika

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss To dec 25, 2012 11:59 am

EX-B je napisal/-a:Ignoranca iz obeh strani bi rekel, vsi novi avti ki imajo ze v originalu dnevne luci (navadne ali LEDice, nima veze, regulativa je ista za oboje), morajo imeti namrec tudi avtomatiko in senzor svetlobe za vklop vsega ostalega. Je res, da mora imeti voznik stikalo za luci v avtu na AUTO poziciji, ne na OFF (v tem primeru res gorijo samo spredaj dnevne luci in avtomatika ne deluje). Ampak tisti ki ne vejo kako ravnat z lucmi, verjami da imajo vse na AUTO, in v tem primeru avtomatika sama takoj vklopi zadnje luci v primeru malenkost zmanjsane vidljivosti ali svetlobe (megla, vecer, tunel, ...) in zelo hitro avtomatsko vklopi tudi sprednje kratke luci.
Saj ne mores seveda ugodit vsem in logicno je, da nekateri pac malenkost slabse / kasneje razlocijo avte brez zadnjih luci podnevi, ali pa smo pac samo tako navajeni na to da vedno pricakujemo prizgane luci, ampak evropska direktiva verjetno ni nastala kar iz nicesar in ima neko osnovo v obliki raziskav..

Ne vem, če tole glih drži - katera regulativa in kateri pravilnik naj bi določala, da morajo imeti funkcijo AUTO s senzorjem za prižig luči?

Tega recimo nima niti "Das Auto" pa moraš kr sam lepo preklopiti med dnevnim in nočnim načinom, ko zapelješ v tunel. Če je človek po naravi teleban in ne zna sam preklopiti, bo slej kot prej opazil, ko se v temi zatemnijo števci na armaturki. Če je pa velik teleban pa tud tega ne, ker ne gleda na števce.

Tale avtomatika čedalje bolj dela ljudi trotl-butlne in če si včasih moral sam lepo lučke prižgat red tunelom in jih pol ugasnit, danes pa tega ne zmorejo več je pa res groza.

Uporabniški avatar
X-Hair
Mojster foruma

Kraj: Fant od Fare

Napisal/-a X-Hair To dec 25, 2012 12:26 pm

~toMmy~ je napisal/-a:Meni je čisto samoumevno, da ali pospešim toliko, da ne oviram tistega za sabo, ali mu dam znak, ko me lahko varno prehiti ali se pa celo umaknem iz ceste. Pa nima veze a vozim izven naselja 70 ali 120 km/h, ne vidim razloga, da bi po nepotrebnem zadrževal koga za sabo.

Sej nas je kar nekaj, ko nam je samoumevno, eni pa pač, nimaš ti mene kaj za prehtievat, vozi po omejitvah. Ali pa ma stare gume 5+let in itak je ena sama drsalnica, ko pade malo dežja. Seveda si spet označen kot divjak, ko ga prehitiš in se pelješ normalno naprej. Velikokrat poslušam, ko klapa benti na AC. Potem veliko preberem, ko eni pizdijo čez divjake. A sam ga kruza 130 po prehitevalen in si misli, da se itak nimaš kaj hitreje vozit. Tako je to. Ko bi vsak dal mal logike za volan, malo obrnil glavo, ko je za volanom in se eno malenkost prilagodil, bi bilo vse lepo in tekoče.

Eni pa to naredijo kot, da so sami. Stardec prišel iz gostilne ven, bog si ga vedi po kolikem deci že, ker je bilo popoldne. Lepo 5km/h in šel na stransko cesto. Morem pa pohvalit, je bil celo smerokaz, :shock: da človek vsaj ve kaj bo čaral dalje. :D Predvidevam, da ma pokvarjene zavore. =P
http://www.youtube.com/watch?v=eSPdxdbX ... e=youtu.be

ban je napisal/-a:
X-Hair je napisal/-a:... ampak, ne boš verjel, moja varnost. ;)

Ne boš verjel, men tud ;)

Odlično. Ampak, ko ne vidiš kaj je narobe z mojim posnetkom, to me je pa močno zmotilo. Si dovolim preveč, če rečem, da si potem ti nekako enak kaliber in se ne oziraš na druge? Pa ko te dohiti hitrejši, pa čeprav se voziš po omejitvah, še vedno kdaj pa kdaj poglej v vzratno ogledalo in sodeluj. ;)

EX-B je napisal/-a:
IcEm4n je napisal/-a:x-hair, ti znaš od oka izmerit hitrost teh "failerjev" v posnetku?

Sicer je iz posnetka (sploh iz posnetka kamere s tako sirokim kotom kot ga ima GoPro) zelo tezko razlocit hitrost, ampak verjetno ne rabis bit ravno Einstein (brez zamere, nic osebnega) da pogruntas da gre avtosola tukaj konkretno pod omejitvijo.. Na tej cesti, ce se peljes po omejitvi, ni sanse da dobis tako kolono za sabo, to ti garantiram :)

Hvala. Slika

Pa se bom še 1x ponovil. Ni važna hitrost. A je to 5km/h, 50km/h ali pa 150km/h. Če je za tabo kolona, da ji ne vidiš konca, nekaj ni ok s tvojo vožnjo. Jaz verjame, da tiste osebe niso kar naenkrat, vse skupaj, padle z neba za avto šolo (v tem primeru).

a_sist je napisal/-a:Jaz se umaknem vsakemu, ki je očitno precej hitrejši. Brez slabe volje. Razloga ne iščem v zakonu, ampak se mi zdi lepa gesta, pa še manjša verjetnost kakega prehitevanja v škarje je. Na cilj pridem 5 sekund kasneje. ;)
SlikaSlika

Uporabniški avatar
EX-B
Uporabnik

Napisal/-a EX-B To dec 25, 2012 8:10 pm

BBoss je napisal/-a:Ne vem, če tole glih drži - katera regulativa in kateri pravilnik naj bi določala, da morajo imeti funkcijo AUTO s senzorjem za prižig luči?

Tega recimo nima niti "Das Auto" pa moraš kr sam lepo preklopiti med dnevnim in nočnim načinom, ko zapelješ v tunel. Če je človek po naravi teleban in ne zna sam preklopiti, bo slej kot prej opazil, ko se v temi zatemnijo števci na armaturki. Če je pa velik teleban pa tud tega ne, ker ne gleda na števce.

Tale avtomatika čedalje bolj dela ljudi trotl-butlne in če si včasih moral sam lepo lučke prižgat red tunelom in jih pol ugasnit, danes pa tega ne zmorejo več je pa res groza.

??? Od Golfa 5 nekje naprej imas v VW takole stikalo: http://www.easy-motorcycle.com/chrome-e ... p-841.html

Drugace dnevne luci ureja evropska regulativa R87 (upam da sem zadel cifro), ki mislim da doloca tudi avtomatiko in senzorje za OEM vgradnje dnevnih luci, ampak nisem 100%. Ampak do sedaj se vsak avto, ki sem ga videl da ima originalne dnevne luci, je imel tudi avtomatiko..
Lp. Grega, DipLab.si
Slika

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem To dec 25, 2012 8:33 pm

EX-B je napisal/-a:.... Ampak do sedaj se vsak avto, ki sem ga videl da ima originalne dnevne luci, je imel tudi avtomatiko..

Npr Twingo?

Uporabniški avatar
EX-B
Uporabnik

Napisal/-a EX-B Sr dec 26, 2012 5:17 pm

OK res je, Renaulti me ne zanimajo in jim redko posvetim dva pogleda, zato za Twingota ne vem :)
Lp. Grega, DipLab.si
Slika

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Sr dec 26, 2012 8:08 pm

EX-B je napisal/-a:
BBoss je napisal/-a:Ne vem, če tole glih drži - katera regulativa in kateri pravilnik naj bi določala, da morajo imeti funkcijo AUTO s senzorjem za prižig luči?

??? Od Golfa 5 nekje naprej imas v VW takole stikalo: http://www.easy-motorcycle.com/chrome-e ... p-841.html

Drugace dnevne luci ureja evropska regulativa R87 (upam da sem zadel cifro), ki mislim da doloca tudi avtomatiko in senzorje za OEM vgradnje dnevnih luci, ampak nisem 100%. Ampak do sedaj se vsak avto, ki sem ga videl da ima originalne dnevne luci, je imel tudi avtomatiko..

Nope... odvisno je čisto od opreme, ker mamo službene Golfe serije šest (dva ste čist iz zadnje serije šestic pred menjavo s sedmico.) z dnevnimi lučmi te funkcije auto nima. Isto velja pri Passatih, kjer je ravno tako treba luči ugasnit (pol gorijo dnevne) oziroma jih fizično prižgat, da gori normalna osvetlitev.

Zato pa sem vprašal katera direktiva določa, da je auto funksija s senzorjem obvezna v primeru dnevnih luči. Ker kot vidim v praksi to ne drži razen, če se vsi požvižgajo na direktivo.

Uporabniški avatar
EX-B
Uporabnik

Napisal/-a EX-B Če dec 27, 2012 8:15 am

BBoss je napisal/-a:Nope... odvisno je čisto od opreme, ker mamo službene Golfe serije šest (dva ste čist iz zadnje serije šestic pred menjavo s sedmico.) z dnevnimi lučmi te funkcije auto nima. Isto velja pri Passatih, kjer je ravno tako treba luči ugasnit (pol gorijo dnevne) oziroma jih fizično prižgat, da gori normalna osvetlitev.

Zato pa sem vprašal katera direktiva določa, da je auto funksija s senzorjem obvezna v primeru dnevnih luči. Ker kot vidim v praksi to ne drži razen, če se vsi požvižgajo na direktivo.

Moram priznat, da tega nisem vedel. Do sedaj sem preslatal ze veliko Golfov, in vsak je imel stikalo z AUTO pozicijo. Je res, da noben ni imel popolnoma osnovne opreme, sem pa predvideval da imajo tako stikalo vsi z dnevnimi lucmi. Cudno to.. No, saj sem napisal da ne vem ce regulativa za dnevne luci doloca tudi avtomatiko, ampak ocitno je ne in sem zivel v zmoti.. Ocitno potem potrebujemo samo malo izobrazevanja ljudi glede tega, pa naj bo to v avtosoli ali pri nakupu novega avta ki ima dnevne luci. Saj imam tudi sam naknadno vgrajene luci z dnevnimi lucmi, nobene avtomatike, pa znam sam vklopit vse potrebno ko je treba.
Lp. Grega, DipLab.si
Slika

martello
Novinec

Napisal/-a martello Če dec 27, 2012 9:32 am

X-Hair je napisal/-a:Glej, kaj boš ti naredil je meni čist vseeno. Menim pa, da če ne boš malo sodeloval pri temu (kot sem že omenil ne veš kdo je v avtu in zakaj tako vozi) lahko hitro pride do sranja. Pri višjih hitrostih še toliko hitreje in tudi posledice so večje. Lahko pa se obnašaš naprej kot, da ni nobenega za tabo. Your choice. Jaz točno vem kaj storim in to bom vedno storil, ker se tudi zavem kaj lahko sledi iz šerifstva. Pa pri meni ne igra vloge hitrost, tudi zakon ne, ampak, ne boš verjel, moja varnost. ;)

Aha, stari dobri argument 'umakni se človeku, ki vozi 180, saj ima lahko v bombo, ki jo bo čez 20 sekund razneslo'. No, bottom line je - zunaj naselja je omejitev 90, če voziš hitreje kot 90, kršiš zakon. Nikomur se ni treba prilagajati, nikomur se ni treba umikati. Lahko pa se pokliče policijo, da ogrožaš druge udeležence v prometu.

Uporabniški avatar
X-Hair
Mojster foruma

Kraj: Fant od Fare

Napisal/-a X-Hair Če dec 27, 2012 10:57 am

Slika
SlikaSlika

martello
Novinec

Napisal/-a martello Če dec 27, 2012 11:04 am

Da ne bomo govorili na pamet:

4. člen
(skrb za varen, umirjen in nemoten potek cestnega prometa)
(1) Udeleženec cestnega prometa mora ravnati tako, da poteka promet nemoteno, umirjeno in varno.
(2) Udeleženec cestnega prometa mora ravnati tako, da ne ovira ali ogroža drugih udeležencev cestnega prometa ali jim ne povzroča škode.
(3) Udeleženec cestnega prometa sme pričakovati, da bodo vsi udeleženci cestnega prometa in tisti, ki so dolžni skrbeti za ceste in prometno ureditev na cestah, ravnali v skladu s predpisi o pravilih cestnega prometa, voznikih, motornih vozilih ter s predpisi o cestah.
(4) Kadar so udeleženci cestnega prometa otroci, starejši ljudje, slepi, invalidi in druge osebe, ki niso v celoti sposobne za samostojno udeležbo v cestnem prometu, so drugi udeleženci dolžni nanje posebno paziti in jim pomagati.

http://www.uradni-list.si/1/content?id=101702

Uporabniški avatar
a_sist
Poznavalec foruma

Napisal/-a a_sist Če dec 27, 2012 11:43 am

martello je napisal/-a:Da ne bomo govorili na pamet:

4. člen
(skrb za varen, umirjen in nemoten potek cestnega prometa)
(1) Udeleženec cestnega prometa mora ravnati tako, da poteka promet nemoteno, umirjeno in varno.
(2) Udeleženec cestnega prometa mora ravnati tako, da ne ovira ali ogroža drugih udeležencev cestnega prometa ali jim ne povzroča škode.
(3) Udeleženec cestnega prometa sme pričakovati, da bodo vsi udeleženci cestnega prometa in tisti, ki so dolžni skrbeti za ceste in prometno ureditev na cestah, ravnali v skladu s predpisi o pravilih cestnega prometa, voznikih, motornih vozilih ter s predpisi o cestah.
(4) Kadar so udeleženci cestnega prometa otroci, starejši ljudje, slepi, invalidi in druge osebe, ki niso v celoti sposobne za samostojno udeležbo v cestnem prometu, so drugi udeleženci dolžni nanje posebno paziti in jim pomagati.

http://www.uradni-list.si/1/content?id=101702

Predstavljaj si, da prideš na blagajno s polnim nakupovalnim vozičkom. Za tabo v vrsti je človek s samo hlebom kruha, ki te prosi, če bi ga spustil naprej. Ga spustiš naprej ali ne?
No escape from the mass mind rape...

martello
Novinec

Napisal/-a martello Če dec 27, 2012 11:50 am

a_sist je napisal/-a:Predstavljaj si, da prideš na blagajno s polnim nakupovalnim vozičkom. Za tabo v vrsti je človek s samo hlebom kruha, ki te prosi, če bi ga spustil naprej. Ga spustiš naprej ali ne?

Tule je govora o zelo konkretnem primeru: jaz vozim izven naselja 90 kmh, nekdo se mi prilima na rit, ker želi voziti 120 kmh - in jaz naj se mu umaknem, ker ...? Moja dolžnost je poklicati policijo, sporočiti registrsko in upati, da ga ustavijo.

In še tvoj primer: seveda ga spustim naprej, saj ne krši nobenega zakona.

Ljudje naj se že nekrat začno zavedati, da je namen avta priti iz točke a do točke b čimobolj varno, upoštevajoč pravila, ki so bila napisana zavoljo varnosti. Če želiš dirkati, pojdi na dirkališče. Če dirkališča ni, si najdi drug hobi.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 21 gostov