Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Na AC/HC s 3 pasovi v eno smer morajo vozila voziti po skrajnem desnem pasu, ki ni zaseden. 150 €

Vem za ta člen in se ga držim
158
59%
Vem za ta člen, a se ga praktično ne držim
18
7%
Prvič slišim
52
20%
Vedno vozim po prehitevalnem pasu
9
3%
Pravila me ne zanimajo, vozim po občutku in brez oviranja drugih
29
11%

Skupaj glasov : 266

Uporabniški avatar
Doche
Poznavalec foruma

Kraj: Ried

Re: Telebani na cesti (Anketa)

Napisal/-a Doche Če dec 27, 2012 11:56 am

martello je napisal/-a:
a_sist je napisal/-a:Predstavljaj si, da prideš na blagajno s polnim nakupovalnim vozičkom. Za tabo v vrsti je človek s samo hlebom kruha, ki te prosi, če bi ga spustil naprej. Ga spustiš naprej ali ne?

Tule je govora o zelo konkretnem primeru: jaz vozim izven naselja 90 kmh, nekdo se mi prilima na rit, ker želi voziti 120 kmh - in jaz naj se mu umaknem, ker ...? Moja dolžnost je poklicati policijo, sporočiti registrsko in upati, da ga ustavijo.

To je zdaj tvoj primer, ki spet ni ravno objektiven. Voziš ti 60 izven naselja, jaz te dohitim, ker vozim 90.. ti se mi ne umakneš ker?
Ker v tvojem primeru, kdor pripali 120 izven naselja več kot 10 sekund ne bo premišljeval ampak te bo tudi prehitel. Tukaj je govora o prepočasnih voznikih, sanjačih, pijancih, samooklicanih šerifih itd..

mropc
Stalni uporabnik

Napisal/-a mropc Če dec 27, 2012 11:59 am

martello je napisal/-a:
a_sist je napisal/-a:Predstavljaj si, da prideš na blagajno s polnim nakupovalnim vozičkom. Za tabo v vrsti je človek s samo hlebom kruha, ki te prosi, če bi ga spustil naprej. Ga spustiš naprej ali ne?

Tule je govora o zelo konkretnem primeru: jaz vozim izven naselja 90 kmh, nekdo se mi prilima na rit, ker želi voziti 120 kmh - in jaz naj se mu umaknem, ker ...? Moja dolžnost je poklicati policijo, sporočiti registrsko in upati, da ga ustavijo.

In še tvoj primer: seveda ga spustim naprej, saj ne krši nobenega zakona.

Ljudje naj se že nekrat začno zavedati, da je namen avta priti iz točke a do točke b čimobolj varno, upoštevajoč pravila, ki so bila napisana zavoljo varnosti. Če želiš dirkati, pojdi na dirkališče. Če dirkališča ni, si najdi drug hobi.

oprosti ampak ti si d****. ne me jebat da je razlika med 90 in 110km/h tako velika da bi koga overal IZVEN NASELJA. ti bi klical policaje zaradi prehitre vožnje izven naselja? pokliči jih gdaj zaradi mene, in jih neboš nikoli več. lp

martello
Novinec

Napisal/-a martello Če dec 27, 2012 12:03 pm

Doche je napisal/-a:To je zdaj tvoj primer, ki spet ni ravno objektiven. Voziš ti 60 izven naselja, jaz te dohitim, ker vozim 90.. ti se mi ne umakneš ker?
Ker v tvojem primeru, kdor pripali 120 izven naselja več kot 10 sekund ne bo premišljeval ampak te bo tudi prehitel. Tukaj je govora o prepočasnih voznikih, sanjačih, pijancih, samooklicanih šerifih itd..

Sploh ne, uporabnik ban je napisal:
Čak mal, če jest vozm po omejitvah, torej kjer je omejitev 90, 90, v naselju 50, normalno pospešjem in se ne jajčkam okol kot en nedeljski voznik, potem pa prleti za mano en kot sneta sekira, takemu se moram takoj umaknt al kaj? A si to mislu povedat? Ker kar sem jst napisu gorej ni blo tko mišljeno. Če se pa nekdo voz 60 izven naselja, eeee.... to je pa drugo, tak je pa prav da gre dol iz ceste.

xhair pa je odgovoril:
Glej, kaj boš ti naredil je meni čist vseeno. Menim pa, da če ne boš malo sodeloval pri temu (kot sem že omenil ne veš kdo je v avtu in zakaj tako vozi) lahko hitro pride do sranja. Pri višjih hitrostih še toliko hitreje in tudi posledice so večje. Lahko pa se obnašaš naprej kot, da ni nobenega za tabo. Your choice. Jaz točno vem kaj storim in to bom vedno storil, ker se tudi zavem kaj lahko sledi iz šerifstva. Pa pri meni ne igra vloge hitrost, tudi zakon ne, ampak, ne boš verjel, moja varnost.

Sicer pa lahko vzmamemo tudi tvoj primer: kaj misliš z 'umakniti se'? Če voziš manj kot 90 in nekdo pripelje za tabo 90, boš naredil veliko večjo pizdarijo, če boš pričel zavirati in se umikati na rob vozišča. Pač, vozi naprej, voznik zadaj naj ohranja varnostno razdaljo in ob prvi primerni priložnosti prehiti. Ni raketna znanost.
Zadnjič spremenil martello, dne Če dec 27, 2012 12:05 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

martello
Novinec

Napisal/-a martello Če dec 27, 2012 12:04 pm

mropc je napisal/-a:
oprosti ampak ti si d****. ne me jebat da je razlika med 90 in 110km/h tako velika da bi koga overal IZVEN NASELJA. ti bi klical policaje zaradi prehitre vožnje izven naselja? pokliči jih gdaj zaradi mene, in jih neboš nikoli več. lp

Sure you will.

mropc
Stalni uporabnik

Napisal/-a mropc Če dec 27, 2012 12:32 pm

martello je napisal/-a:
mropc je napisal/-a:

Sure you will.

nevem koga bi jaz overal izven naselja pri 110km/h ? resno me zanima koga? prehitim te z 110 hitreje in bolj varno kot pri 90. tudi meni se gdaj neda peljati 90 in se peljem lepo 70 ( ponoči ko je relacija 35km, takrat so v povprečju 3-6 avtov v eno smer) takrat ali pospešim dokler me ne prehitijo ali pa se jim umaknem na avtobusni postaji. ti trot bi klical policaje zaradi?

izven naselja prehitiš razne vagne ranga 15.'000e + in tej isti te lovijo 10km samo zato da te na čisto nepreglednem ovinku prehitijo klub temu da se jaz vozim 110.

Uporabniški avatar
a_sist
Poznavalec foruma

Napisal/-a a_sist Če dec 27, 2012 12:33 pm

martello je napisal/-a:

Ljudje naj se že nekrat začno zavedati, da je namen avta priti iz točke a do točke b čimobolj varno, upoštevajoč pravila, ki so bila napisana zavoljo varnosti. Če želiš dirkati, pojdi na dirkališče. Če dirkališča ni, si najdi drug hobi.

Lej. Nikjer ne piše, da je tvoja dolžnost klicati policijo ( tudi če se počutiš poklicanega za reševanje cestnih prekrškov :) ). Ne razumem kako je enemu popolnoma logično da spusti v trgovini naprej človeka, ki se mu mudi, na cesti je pa človek jezen ker nekdo hoče mimo. Pri tem ni potrebno v graben zapeljat, prosim da ne dramatiziraš.. ko pride ravnina, deš desni smernik in daš nogo s plina. To je to. Lepa gesta, brez slabe volje - nič drugega. Poskusi, je dober občutek.
No escape from the mass mind rape...

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Napisal/-a tomzzi Če dec 27, 2012 12:35 pm

mropc je napisal/-a:
martello je napisal/-a:

Ampak ima po svoje prav. ;)
Ni moja dolžnost se umikati vozilu za mano ki vozi več kot je NAJVIŠJA dovoljena hitrost izven naselja. Torej če jaz vozim 90 in mi nekdo prileti 120 za mano ni moja dolžnost se takemu tudi umakniti. Kaj vam ni jasno?

mropc
Stalni uporabnik

Napisal/-a mropc Če dec 27, 2012 12:46 pm

tomzzi je napisal/-a:
mropc je napisal/-a:
martello je napisal/-a:

Ni moja dolžnost se umikati vozilu za mano ki vozi več kot je NAJVIŠJA dovoljena hitrost izven naselja. Torej če jaz vozim 90 in mi nekdo prileti 120 za mano ni moja dolžnost se takemu tudi umakniti. Kaj vam ni jasno?

ti se zaradi mene pelji še naprej 90, ko bom prehiteval in bo po gasu stopil ko gre nasproti avto, pa da bo sredi ovinka( preglednega) meni zapeljal na moj pas v trenutno ko ga bom prehitel se nebo dobro končalo.

martello
Novinec

Napisal/-a martello Če dec 27, 2012 12:47 pm

a_sist je napisal/-a:
Lej. Nikjer ne piše, da je tvoja dolžnost klicati policijo ( tudi če se počutiš poklicanega za reševanje cestnih prekrškov :) ). Ne razumem kako je enemu popolnoma logično da spusti v trgovini naprej človeka, ki se mu mudi, na cesti je pa človek jezen ker nekdo hoče mimo. Pri tem ni potrebno v graben zapeljat, prosim da ne dramatiziraš.. ko pride ravnina, deš desni smernik in daš nogo s plina. To je to. Lepa gesta, brez slabe volje - nič drugega. Poskusi, je dober občutek.

Jaz pa ne vem, kje je logika, da nekdo nesankcionirano krši zakon in ogroža druge. Seveda se mu bom umaknil, če bo nevarnost karambola, vendar pa bom o tem obvestil policijo, saj se mi ne zdi fer, da obstaja možnost poškodbe ali smrti nedolžne osebe, ker je nekdo frajer in meni, da pravila zanj ne veljajo. Sicer pa je lepa gesta tudi to, da se ne limaš na odbijač vozila pred seboj, pa večina slovenskih voznikov to vseeno počne ;)

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Če dec 27, 2012 2:17 pm

Pa dobro, a ne znate malo zdrave pameti uporabit v takšnih debatah? Kdo je pa napisal, da se je treba brezpogojno umaknit oz. kar zavit iz ceste? Gre se predvsem za to, da ne oviraš namerno nekoga, ki je hitrejši oz. se dobesedno ravnaš po predpisih! Nisem še zasledil, da bi le ti bili kaj drugačni glede obnašanja, ko te kdo prehiteva, pa če ti voziš izven naselja po GPS-u 90 km/h in en pride z 200 km/h. Če kje piše, da v primeru da nekdo pripelje prehitro za tabo, zate več ne veljajo nobena pravila, naj mi prosim pove!

Nihče ne trdi, da je treba nemudoma zapeljat magari v skale, če te kdo dohiti, ampak da se kot prvo držiš pravil (ne pospešuješ, ko te nekdo začne prehitevat, se držiš svojega pasu, se umakneš, če nastane za tabo kolona, ...), kot drugo mu lahko daš na kratko desni žmigavec, da je cesta prosta za prehitet in kot tretje, magari zapelješ na kakšno avtobusno in počakaš, da gre mimo, če ni možnosti za prehitet.

Kdor ima s tem težave in raje vidi, da se nekdo vozi za njim, išče vsa možna opravičila za zadrževanje ljudi za sabo, bi najraje klical policijo, ker je nekdo hitrejši ipd., bi bilo najbolje, da kar vrne vozniško, ker takšen ne sodi na cesto. In da smo si na jasnem, ne govorim o tem, na se ti nekdo nabije na rit in začne blendat, ampak enostavno da te dohiti (že to dejstvo pove, da je hitrejši!)
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

martello
Novinec

Napisal/-a martello Če dec 27, 2012 4:13 pm

~toMmy~ je napisal/-a:Kdor ima s tem težave in raje vidi, da se nekdo vozi za njim, išče vsa možna opravičila za zadrževanje ljudi za sabo, bi najraje klical policijo, ker je nekdo hitrejši ipd., bi bilo najbolje, da kar vrne vozniško, ker takšen ne sodi na cesto. In da smo si na jasnem, ne govorim o tem, na se ti nekdo nabije na rit in začne blendat, ampak enostavno da te dohiti (že to dejstvo pove, da je hitrejši!)

Chill out. Primer je bil napisan zelo eksplicitno: ali se mora voznik, ki izven naselja vozi 90, umikati hitrejšim (ki torej kršijo zakon). Mislim, da nas ima večina toliko zdrave pameti, da razumemo, kar si napisal.

Bom pa napisal še enkrat: nekateri osebki na tem forumu menijo, da so največja grožnja na cesti vozniki, ki vozijo po omejitvah (ali malce pod). Proti zakonom fizike, ki govorijo drugače.

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo Če dec 27, 2012 5:12 pm

Se vam pa da :D

A niste še dojeli da vsi mi (ok, vsaj večina) ki smo na forumu vozimo kolikor toliko po pravilih, tisti pravi mečkači foruma tudi ne povohajo in ne vidijo ves ta bes ki se tukaj zliva zaradi njih. Tudi meni grejo mečkači na živce a kaj naj. Lepo vozim za njim do prve možnosti za prehitet, takrat pa druga ali tretja, gas na polno in mimo njih. Se mi je že zgodilo da je kak k****n nato takoj našel gas in se mi nalimal na rit. Eden je že doživel da je moral bremzati na polno za mano in verjetno bo zadnji, razen če bo res spet kak pretiraval. Se mi neda ubadat s kreteni na cesti.
Najbolj na jetra mi pa grejo taki ki te že od daleč vidijo da se jim hitro bližaš in ko si za njim, zanalašč spustijo gas.

Bi pa morali uzakonit da pravim mečkačom lahko upravičeno prilimaš ene dve okoli ušes. Dam takoj podpis če bo kak referendum o tem.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Če dec 27, 2012 7:39 pm

martello je napisal/-a:
~toMmy~ je napisal/-a:Kdor ima s tem težave in raje vidi, da se nekdo vozi za njim, išče vsa možna opravičila za zadrževanje ljudi za sabo, bi najraje klical policijo, ker je nekdo hitrejši ipd., bi bilo najbolje, da kar vrne vozniško, ker takšen ne sodi na cesto. In da smo si na jasnem, ne govorim o tem, na se ti nekdo nabije na rit in začne blendat, ampak enostavno da te dohiti (že to dejstvo pove, da je hitrejši!)

Chill out. Primer je bil napisan zelo eksplicitno: ali se mora voznik, ki izven naselja vozi 90, umikati hitrejšim (ki torej kršijo zakon). Mislim, da nas ima večina toliko zdrave pameti, da razumemo, kar si napisal.

Bom pa napisal še enkrat: nekateri osebki na tem forumu menijo, da so največja grožnja na cesti vozniki, ki vozijo po omejitvah (ali malce pod). Proti zakonom fizike, ki govorijo drugače.

Kateri so ti osebki, ki jih motijo takšni? :shock:
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
a_sist
Poznavalec foruma

Napisal/-a a_sist Pe dec 28, 2012 8:49 am

tomzzi je napisal/-a:
mropc je napisal/-a:
martello je napisal/-a:

Kdo govori o dolžnosti? pravim da je lepa gesta - enako kot v trgovini naprej spustiti nekoga ki se mu mudi. Razlika je samo v tem, da v trgovini človeku rečeš 'seveda, kar naprej' ( tudi če ni tvoja dolžnost ga spustiti naprej ), gospod se zahvali in sta oba zadovoljna. Na cesti bi se pa streljali, ker se te je nekdo drznil dohiteti in hoče mimo :)
No escape from the mass mind rape...

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Pe dec 28, 2012 9:53 am

a_sist je napisal/-a:Kdo govori o dolžnosti? pravim da je lepa gesta - enako kot v trgovini naprej spustiti nekoga ki se mu mudi. Razlika je samo v tem, da v trgovini človeku rečeš 'seveda, kar naprej' ( tudi če ni tvoja dolžnost ga spustiti naprej ), gospod se zahvali in sta oba zadovoljna. Na cesti bi se pa streljali, ker se te je nekdo drznil dohiteti in hoče mimo :)

Ne to je tko kt bi un na blagajni s kruhom bil tiho in z vozičkom rinil vate. Tako nekako se normalen voznik počuti na cesti, ko vozi na omejitvi in se mu nekdo nalima v rit. Pa saj je vse jasno, če nekoga dohitiš, držiš varnostno in čakaš. Če spredaj voziš po omejitvi, nimaš nobene dolžnosti, da bi se kam na rob umikal ali zaviral. Če pa voziš pod omejitvijo in se za tabo nabere kolona 3 vozil, se pa _moraš_ umaknit na prvem primernem mestu.
No, jaz se umaknem že, če je za mano 1, to se mi zgodi na kakšni ovinkasti lokalni cesti, ki je ne poznam in vozim počasneje.
Zadnjič spremenil Energetik81, dne Pe dec 28, 2012 10:00 am, skupaj popravljeno 1 krat.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

martello
Novinec

Napisal/-a martello Pe dec 28, 2012 9:57 am

~toMmy~ je napisal/-a:Kateri so ti osebki, ki jih motijo takšni? :shock:

Poglej nekaj strani nazaj v taisti temi.

martello
Novinec

Napisal/-a martello Pe dec 28, 2012 10:03 am

Energetik81 je napisal/-a:Ne to je tko kt bi un na blagajni s kruhom bil tiho in z vozičkom rinil vate. Tako nekako se normalen voznik počuti na cesti, ko vozi na omejitvi in se mu nekdo nalima v rit.

Točno tako. In najbolj zaskrbljujoče je, da ljudje, ki so po komentarjih sodeč inteligentni, vidijo več slabega v tvoji vožnji.

Uporabniški avatar
SuperVeloce
Novinec

Napisal/-a SuperVeloce Pe dec 28, 2012 10:10 am

Marsikdaj se strinjam s tvojim napisanim, ampak tvoj problem je, da včasih izrečeno rahlo obrneš in spremeniš (oz. se na neko malenkost obesiš). Ne pozabi, celoten pogovor se veže na xhairov posnetek in vožnjo po polžje. 90 ni vožnja po polžje in to ni noben rekel, pa lahko še toliko bentiš. Če pa nekdo omeni, da je lepa gesta umik hitrejšemu neglede na hitrost (oz. nakažeš ob prvi priložnosti da se sploh zavedaš, da bo verjetno prehitel), pa to še ne pomeni tebi signala, da si se sedaj primoran umikat tudi pri hitrostih, ki so zgornih mej cest kjer se trenutno voziš
when in doubt, flat out

martello
Novinec

Napisal/-a martello Pe dec 28, 2012 10:18 am

Bom še enkrat citiral:

ban je napisal:
Čak mal, če jest vozm po omejitvah, torej kjer je omejitev 90, 90, v naselju 50, normalno pospešjem in se ne jajčkam okol kot en nedeljski voznik, potem pa prleti za mano en kot sneta sekira, takemu se moram takoj umaknt al kaj? A si to mislu povedat? Ker kar sem jst napisu gorej ni blo tko mišljeno. Če se pa nekdo voz 60 izven naselja, eeee.... to je pa drugo, tak je pa prav da gre dol iz ceste.

xhair je napisal:
Glej, kaj boš ti naredil je meni čist vseeno. Menim pa, da če ne boš malo sodeloval pri temu (kot sem že omenil ne veš kdo je v avtu in zakaj tako vozi) lahko hitro pride do sranja. Pri višjih hitrostih še toliko hitreje in tudi posledice so večje. Lahko pa se obnašaš naprej kot, da ni nobenega za tabo. Your choice. Jaz točno vem kaj storim in to bom vedno storil, ker se tudi zavem kaj lahko sledi iz šerifstva. Pa pri meni ne igra vloge hitrost, tudi zakon ne, ampak, ne boš verjel, moja varnost.

In še enkrat: na tem forumu je ves čas govora o voznikih, ki mečkajo, o voznikih, ki se 'predolgo' vozijo po prehitevalnem pasu: seveda, ker se je v letu 2011 919 huje poškodovalo zaradi mečkanja.

Problem slovenskih cest so vozniki brez zdrave pameti, vozniki, ki se ne prilagajajo drugim niti za en procent, vozniki, ki mislijo, da so na svetu sami itd. Izpostavljanje nekih minornih 'problemov' alla 'star fotr je vozil po AC 70 km/h, zaradi česar se jaz in moja alfa počutiva osebno užaljena' je pa enostavno bedasto.

Uporabniški avatar
SuperVeloce
Novinec

Napisal/-a SuperVeloce Pe dec 28, 2012 10:28 am

zpostavljanje nekih minornih 'problemov' alla 'star fotr je vozil po AC 70 km/h, zaradi česar se jaz in moja alfa počutiva osebno užaljena' je pa enostavno bedasto.
Res? Minorni problem po avtocesti 70 po možnosti s telefonom v roki? To je zate minorni problem? Sploh ko tega ni tako malo po naših cestah... hja glej, tudi takšni so objestni, pa čeprav ne vozijo nad omejitvijo. Povzročitelj nesreče še zdaleč ni vedno tisti ki vozi hitro, ampak tisti, ki izgubi oblast nad vozilom in koncentracijo (in glej ga zlomka, marsikdaj se to zgodi pri hitrostih pod omejitvijo). Če misliš, da takšni niso nikoli krivi za hujše prometne nesreče, se hudo motiš
when in doubt, flat out
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 22 gostov