Debate, ki niso vezane na ostala področja...

genus
Nov uporabnik

Re: Volkswagen TDI afera Slovenija

Napisal/-a genus Če okt 29, 2015 4:30 pm

Tako kot mi je rekel tako sem povedal in sigurno ve, ker dostopa do marsikatere informacije, do katere navaden novinar ne more.

Je pa tudi nedolgo nazaj na mmc bil članek, kjer je Peugeot priznal da jim dizli prinašajo velik dobiček in tudi priznal da vsi proizvajalci, ki prodajajo vozila v Evropi na testih prirejajo podatke o porabi.

Pri PSA-ju so v skrbeh, da bi se evropski kupci zaradi afere "dieselgate" pogosteje odločali za nakup bencinskih motorjev, saj so dizelski modeli dobičkonosnejši. vir: rtvslo.si

http://www.rtvslo.si/zabava/avtomobilno ... iva/377342

Je pa vw tudi pri nas začel z večjimi popusti na dizelska vozila iz zaloge. Če imaš kakšno notranjo informacijo in nisi čustveno vezan lahko veliko bolj realno gledaš na stvari. Veliko novic, ki jih mediji servirajo so le reklame z namenom manipulacije... tako kot npr danes ko telekom objavlja enormni dobiček kar ni povsem resnično. Je pa to dober argument da ga prodajo za višjo ceno, če se ga politika odloči prodati. Medije je treba danes jemati z veliko rezervo, ker so velikokrat le podaljšek nekoga večjega.

kelkel
Nov uporabnik

Napisal/-a kelkel Če okt 29, 2015 5:33 pm

Zdravo, meni ni jasno - ravno prodajam Octavio l.2006 1.9TDI 105km in naj bi mi danes resen kupec že plačal aro, ko me je obvestil da je preveril VIN številki in da ima moj tudi vgrajen ta sporen program. Sem klical na Škodo da če je to res in so mi potrdili ter da obvestila še pošiljajo ter da še ne vejo kako bodo ukrepali, da še čakajo, ampak da naj s tem mi ne bi imeli nobenih stroškov zaradi afere?!?

Kako ne, saj sem že bil oškodovan, saj bi sicer že prodal avto, sedaj ga sploh kupiti noben ne bo hotel, če pa že pa precej pod ceno.

Na nobenem uradnem seznamu ne najdem tudi octavij iz l.2006 z 1.9tdi, ampak na škodi so mi potrdili.

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 Če okt 29, 2015 6:05 pm

BO kupil ali ne? Jaz cene ne bi spustil, btw koliko je cena?

genus
Nov uporabnik

Napisal/-a genus Če okt 29, 2015 6:26 pm

kelkel je napisal/-a:Zdravo, meni ni jasno - ravno prodajam Octavio l.2006 1.9TDI 105km in naj bi mi danes resen kupec že plačal aro, ko me je obvestil da je preveril VIN številki in da ima moj tudi vgrajen ta sporen program. Sem klical na Škodo da če je to res in so mi potrdili ter da obvestila še pošiljajo ter da še ne vejo kako bodo ukrepali, da še čakajo, ampak da naj s tem mi ne bi imeli nobenih stroškov zaradi afere?!?

Kako ne, saj sem že bil oškodovan, saj bi sicer že prodal avto, sedaj ga sploh kupiti noben ne bo hotel, če pa že pa precej pod ceno.

Na nobenem uradnem seznamu ne najdem tudi octavij iz l.2006 z 1.9tdi, ampak na škodi so mi potrdili.

Kaduncl je napisal/-a:Včir sem hotel naročit novga pri drugi znamki sistem staro-novo... pa je cenilc šel preverjat preko vw.si in reku, da dokler se ne popravi avto pri vw ga ne bojo jemal v račun. Res ne vem zakaj ne morjo pisno obvestit vsakega posebej, da se točne ve kot da na internet dajejo da vsi vidjo in pol ga še prodat ne morš. V tujino ne bom prodajal...razmišljam da bi novega naročil in ga probal na avto net prodat. Sam sem v dvomih da ga ne bom do takrat prodal ko pride nov. Ne vem kaj bi cela pizdarija je.................... Mah bolano vse skup.

Tut če bi bil noj ok mi je reku zlo nizko ceno za odkup.

↑ Nisi edini, ki imaš težave z prodajo. Z vozili starejšimi od 4ih let se najverjetneje ne bo zgodilo nič(tudi vpoklic ne) in se bodo lahko uporabljala tako kot so se do sedaj. Ve pa trenutno še nihče kaj se bo zares zgodilo. Prodati takšno vozilo s tem programom je velik problem za marsikoga. Lastnik, ki ne more prodati vozilo zaradi dizelske afere ima zaradi tega škodo.

Kaj in kako se bo zgodilo so samo špekulacije in predvidevanja. Moja špekulacija je da zelo verjetno se bo vw z politiki dogovoril in bo starejšim vozilom "oproščeno". Pri vw je največji problem le vgrajen sporen program in ne toliko količina plina. V medijih pri nas so za vw naznanili da bodo popravili vozila do starosti dveh let pa še to kdor bo imel željo in jih bo obvestil pisno o tem. Tisti ki imamo vozila med 2-4 leta(jamstvo) pa še nisem zasledil kaj bo, za vozila stara 4+ še manj. Če ponujajo popravilo starim vozilom do 2 let bo najverjetneje ostalim "oproščeno"...

Če se pa po najbolj črnem scenariju z politiki ne bi dogovorili bi pa pomenilo, da bi vozniki takšnih vozil ostali brez prometnega dovoljenja in potem bi bili lastniki izključno od vpoklica, ki bi si ga vw zelo težko privoščil. Vpoklic vseh dizelskih vozil od 06 naprej bi jih stal ogromno.

Meritve NOx se bodo najverjetneje začele striktno opravljati od letnika proizvodnje vozila 2013 naprej, ker tudi drugi proizvajalci pri starejših dizelskih vozilih ne dosegajo norm NOx. Ne predstavljam si da bi sprejeli zakon da začnejo drugo leto na tehničnih meriti NOx vsem vozilom, ker vsaj polovica starih vozil ne bi šla čez test glede na njihov euro standard in zakonske meje. Meritev NOx na tehničnih pregledih je bolj realna okoli leta 2017/2018 in to vozilom letnika 2013/2014 naprej... Torej tistim ki bodo sedaj vpoklicana.

kelkel
Nov uporabnik

Napisal/-a kelkel Če okt 29, 2015 6:44 pm

Ne, seveda se ni odločil. Pravi, da je bil že odločen da ga vzame, mel že ene dva mehanika pri meni, pa še na amzs ga je peljal in mi rekel da bo plačal aro, potem pa odstopil ko je preveril še to, jaz pa šokiran ker so ves čas govorili samo 1.6 in 2.0 in mlajsih avtih, moj pa 1.9tdi še brez dpf, pa potrdili pri Škodi...in jaz finančno škodo zarad tega že imam. Sem jim tudi preklical naročilo za novo Škodo, so bili toliko fer da so mi vrnili aro.

genus
Nov uporabnik

Napisal/-a genus Če okt 29, 2015 10:48 pm

Škoda da ga nisi prodal, ker ne izpusti nič več kot ostali dizli letnika 06. Mi imamo cadija 1.9tdi in mašina je super. Vsak kupec se boji zaradi te afere, ampak za take stare ne bo nič od tega. Da bi pa prišlo v javnost, da so goljufali tudi pri euro 6 bi bil pa to pogreb za vw.
Jaz samo upam da bodo popravili na njihove stroške tudi tiste stare od 2-4 lete, da kdaj kasneje ne bi bilo na tehničnem težav, če si bi umislili merjenje NOx.

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Pe okt 30, 2015 9:33 am

Za take avtomobile je pa bilo po TV-ju govora, da bojo spremenili homologacijo.
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

cc09
Uporabnik

Napisal/-a cc09 Pe okt 30, 2015 12:09 pm

Če samo en avto pustijo nepopravljen, ne kupim več nobenega evropskega avta nikoli.
Take svinjarije pa ne bom podpiral. Naj vsi propadejo zarad mene.

genus
Nov uporabnik

Napisal/-a genus Pe okt 30, 2015 1:58 pm

lancia hf je napisal/-a:Za take avtomobile je pa bilo po TV-ju govora, da bojo spremenili homologacijo.

Za katere, starejše od dveh let ali starejše od štirih let? Kaj bodo v homologacijo namesto euro 5 dali euro 4 in je stvar zaključena?

cc09 je napisal/-a:Če samo en avto pustijo nepopravljen, ne kupim več nobenega evropskega avta nikoli.
Take svinjarije pa ne bom podpiral. Naj vsi propadejo zarad mene.

Vseh ne bodo popravili to je evidentno. Če imajo program še celo 2006 z 1.9tdijem, potem ga verjetno imajo tudi letniki 2002 naprej... To je preveč avtov in prestari so. Če bi vw plačal manjšo kazen bi bilo čisto dovolj, že tako bodo imel izgubo.
Proizvajalec ti da garancijo 2 leti in konec. Jaz sem upal, ker imamo dosti vozil 1.6 tdi letnika 2011 in 2012 da bodo vsaj te popravili zaradi jamstva 4+, ampak če bodo samo spremenili v homologaciji je po eni strani še boljše, ker motor ne bo tako dušilo kot če bi naredili modifikacijo. Je pa slabše zarad onesnaženega zraka. Najboljše bi bilo če bi dali nov motor kot se je govorilo, ampak ga itak ne bojo :D

Američani so hitro naredili študije kako vw motorji vplivajo na zdravje ljudi in hitrejšo smrt. To so naredili samo z enim namenom in to je da bodo oškodovanci lažje iztožili odškodnino od vw, ker se bodo odvetniki skliceval na te študije in tudi na vw reklame o čistih dizlih(clean diesel...). Tam se vse vrti okoli denarja in nimajo zastonj odvetniške firme sedeže kar v nebotičnikih, tako so velike.

Influenz
Novinec

Napisal/-a Influenz Pe okt 30, 2015 2:47 pm

V zda pride na vsakih 300 prebivalcev 1 odvetnik.. veš da od nečesa morajo živeti in živijo zelo dobro.

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Pe okt 30, 2015 4:41 pm

genus je napisal/-a:
lancia hf je napisal/-a:Za take avtomobile je pa bilo po TV-ju govora, da bojo spremenili homologacijo.

Za katere, starejše od dveh let ali starejše od štirih let? Kaj bodo v homologacijo namesto euro 5 dali euro 4 in je stvar zaključena?

Nebi vedu kaj mislijo s tem .............. Pač verjetno bo Golf 6 TDI z evro 3 motorjem, da bojo izpusti zadovoljevali standard v katerega pašejo zaradi izpustov.
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron Pe okt 30, 2015 7:04 pm

Jaz sem se včeraj pozanimal kako je s tem. Za vozila stara do 2 leti, lahko kupec izbira, ali se bo odločil za vračilo kupnine, zamenjavo vozila, ali popravilo. Čeprav, v praksi ni tako enostavno, da ti kar vrnejo kupnino, ali dajo nov avto....

Za vozila starejša od dveh let, pa kupec nima več teh možnosti, ostane mu samo popravilo, seveda na stroške proizvajalca.

Je pa zelo priporočljivo, da lastniki takšnih vozil pošljete (pošljemo) kakšen dopis na porsche SLO, v smislu, da ne pristanemo na poslabšanje voznih lastnosti, ali povečanja porabe in da zahtevamo, da ostanejo vozne karakteristike takšne, kot so bile ob nakupu vozila (za njih smo konec koncev tudi plačali)!!

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Mojster foruma

Napisal/-a mrtwelvetrees Pe okt 30, 2015 7:23 pm

zanimivo, bo videti razultate, izmerjene moč motorja pred in po posegu,

sem prepričan, da mo manjša moč, edino če ga bodo "čipali" oz. sprogramirali da bo ista moč... nekaj v tem smislu
Si vedel, da so semaforje Iznašli pri naftnih podjetjih za zapravljanje goriva in večanje dobičkov?

genus
Nov uporabnik

Napisal/-a genus Pe okt 30, 2015 7:30 pm

Mene zanima za vozila 2-4 leta. Kater datum bojo pa štel, datum afere? ker če imaš nekaj avtov 20. september 2011, nekaj pa 20. oktober 2011 potem je septembrski avto star več kot 4 leta. Glede na to da se bodo pa vpoklici začel v začetku 2016 pa pomen da letniki 2011 za vpoklic odpadejo?

Lahko bi na uvozniku dali v medije kater datum se bo štel da si upravičen za vpoklic, npr vozila ki so bila prvič registrirana od 1.1. 2011 so upravičena do vpoklica(če ga lastnik želi) ostali pa ne. Če vw takoj ne izvede vpoklic in načrtno zavlačujejo, da bodo naredili vpoklic čim mlajšim vozilom to ni fer za lastnike. 2016 bodo upravičeni samo še letniki 2012. :huh: :huh:

Če bojo sam softwarsko nadgradnjo delal jih pri nas ne bomo vozil na vpoklic, kermoč bodo sigurno zmanjšal. Naj avto spušča pline v mire tako prehitro kaj crkne, ceneje in lažje je če na homologaciji napišejo euro 3. :D

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron Pe okt 30, 2015 7:58 pm

Šteje se starost vozila (datum prodaje).

Imaš pa 2 meseca časa, da prijaviš stvarno napako - od trenutka, ko zanjo izveš (to je pa takrat, ko ti porsche SLO pošlje dopis), ampak to je aktualno za vozila stara do 2 leti, ker tu imaš možnost izbire ( popravilo, drug avto, vračilo denarja). Tako pravi SLO zakonodaja za primer stvarne napake.

Če pa je avto starejši od 2 let, pa nisi upravičen do druge rešiteve, kot odprava napake s strani proizvajalca.

Glede preprogramiranja... sem tudi jaz skeptičen, da prej niso mogli doseči emisij in moči hkrati, zdaj bo pa kar naenkrat šlo, brez spremembe na hardweareu - to zelo težko verjamem!!

Z zmanjšanjem moči (navora) pa dvomim, da se bo kdo od lastnikov strinjal...

P2008
Novinec

Napisal/-a P2008 Pe okt 30, 2015 9:47 pm

Koliko enega pisanja, sploh s strani voznikov, ki vozijo več let stare VW (in druge okužene znamke), ki so uvoženi, prevrteni, karabolirani, predelani itd., in želijo odškodnino. Popravila bodo opravili na vozilih, kateri so še v garanciji...na drugih pač verjetno ne (taka je žal zakonodaja). Saj tudi, če vam hudič vzame motor (kar je precej huje kot pa nameščena nelegalna programska oprema) en dan po izteku garancije, se lahko obrišete pod nosom. Pri marsikaterem izdelku pa velja garancija oz. jamstvo samo za prvega lastnika. Pri tej aferi pa pravzaprav ni nič narobe z vozilom! Vozniki so bili pravzaprav na boljšem, saj so zaradi prirejene programske opreme imeli manj dajatev pri nakupu vozila. Če že kdo, lahko odškodnino zahteva samo država, ker je dobila manj davkov z naslova DMV itd.

Pa da ne boste narobe razumeli...ne podpiram goljufij...in sem za to, da se kršitve strogo kaznujejo. Vendar pa roko na srce...kdo pa danes vsaj malo ne laže? Vsi prozvajalci vozil zavajajo s podatki o porabi goriva. Sicer je pa zanimivo...ta stvar pri VW se je vedela že kar nekaj let pa ni nihče ukrepal...sedaj, mesec po tem, ko je VW skupina postala vodilni proizvajalec vozil na svetu, pa je odjeknila šokantna novica. Naključje?

Je pa tako, da je avtomobilska industrija ena bolj čistih, urejenih industrij na svetu. Pri recikliranju odpadkov pa so v samem vrhu. O tem kakšni veliki onesnaževalci so Američani, pa raje kdaj drugič...

Moramo pa tudi vedeti, da je nemška avtomobilska industrija pravzaprav še edino gonilo razvoja EU (ostale panoge smo povečini preselili na vzhod). Avtomobilska industrija tako zaposluje neposredno in posredno dobršen del prebivalcev EU. S propadom avtomobilske industrije se bo začel tudi propad EU.

Bucko99
Stalni uporabnik

Kraj: Around Ljubljana

Napisal/-a Bucko99 Pe okt 30, 2015 9:48 pm

RedBaron je napisal/-a:Jaz sem se včeraj pozanimal kako je s tem. Za vozila stara do 2 leti, lahko kupec izbira, ali se bo odločil za vračilo kupnine, zamenjavo vozila, ali popravilo. Čeprav, v praksi ni tako enostavno, da ti kar vrnejo kupnino, ali dajo nov avto....

Imamo Seata starega eno leto in pol z omenjenim motorjem. Dobili smo pošto.... pač nakladanje..
Sedaj pa me zanima, če je že kdo šel do prodajalca in dejansko se kaj dogovoril ?
Oz. kako naj bi pa popravili avto, če zame ni pokvarjen ? Mu bodo zmanjšali moč/navor ?
In če ga potem peljem enemu tunerju in to popravi nazaj?

Dvomim da bom dobil denar nazaj ( to bi bilo sicer še najbolje :) ) , je zakonodaja tako močna ?

Bucko99
Stalni uporabnik

Kraj: Around Ljubljana

Napisal/-a Bucko99 Pe okt 30, 2015 9:52 pm

Oz. zanima me še, če je kdo že prijavil stvarno napako in zahtevo po uveljavitvi zakonskih pravic ? in seveda dobil kakšen odgovor ?

genus
Nov uporabnik

Napisal/-a genus Pe okt 30, 2015 10:25 pm

RedBaron je napisal/-a:Za vozila starejša od dveh let, pa kupec nima več teh možnosti, ostane mu samo popravilo, seveda na stroške proizvajalca.

Razumem da lastniki vozil starosti od 2-4 let nimajo enakih pravic kot tisti ki imajo vozila stara 3 ali 4 lete. Ampak mene zanima kako bodo oni določli to mejo 4 let da še padeš v zastonj popravilo. Bodo rekli vozila od 2011 so upravičena do popravila ali bodo zavlačevali z vpoklicem in bodo rekli vozila od 2012 so upravičena do popravila...? Če imaš v podjetju 7 vw vozil pa da ne narediš tehničnega, je škoda lahko zelo velika...upam da bodo vsaj homologacijo na stroške vw spremenili starejšim od 4ih let.
Bucko99 je napisal/-a:Oz. zanima me še, če je kdo že prijavil stvarno napako in zahtevo po uveljavitvi zakonskih pravic ? in seveda dobil kakšen odgovor ?

Koliko imam informacije so v ZDA lahko pripeljali vozilo nazaj in so dobili celoten denar povrnjen. Pri nas pa bog si ga vedi... lahko da bo tako da ga boš lahko vrnil pa ti bodo rekli za njega ti damo toliko kot je vreden po eurotaxu, kar bo seveda smešno nizka cena in nihče na to ne bo pristal. Potem bodo pa rekli: Kupci niso izkoristili možnosti vračila vozila, torej zaupanje med našimi strankami v nas je še vedno zelo visoko. :) :)

Vse skupaj pa temelji na prostovoljni bazi saj na 24ur je pisalo da kdor ne bo želel opraviti vpoklica mu ne bo treba(na začetku so pa politiki govorili da bo obvezen vpoklic). Samo tisti, ki ne bo pristal na vpoklic mu bodo verjetno morali spremenit homologacijo in euro normo...
Kdorkoli ima avto pri tunerju povečano moč bi moral to homologirat, ker drugače te policaj lahko izloči iz prometa. Pa če tunaš tudi pri vw garancijo in jamstvo izgubiš.

genus
Nov uporabnik

Napisal/-a genus So okt 31, 2015 2:41 pm

Ne vem kaki tepci vodite ta portal, ampak to ni za nikamor. Komentarja sam popravit ne morem, potem ko spodaj popravim komentar mi brišete in potem vam pišem da vi popravite komentar se pa ne odzivate... Zakaj sploh imate potem forum če ste zabetonirani kot nosilni steber?
Ne razumete ali nočete razumet da napisano:
"Razumem da lastniki vozil starosti od 2-4 let nimajo enakih pravic kot tisti ki imajo vozila stara 3 ali 4 lete", pomeni eno in isto? Še zadnjič vam napišem da sem se zmotil in sem mislil:
"Razumem da lastniki vozil starosti od 2-4 let nimajo enakih pravic kot tisti ki imajo vozila stara 1 ali 2 leti." :hi
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov