Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
lin
Novinec

Re: Električna vozila

Napisal/-a lin Pe dec 21, 2018 11:43 pm

Hmmm ja zanimivo razmišljanje , raje ne bom komentiral , je pa fajn , ko greš zvečer na sprehod in komaj dihaš saj te duši dim iz hiš , ki se vali ob kurjenju drv , da ne slučajno še premoga kot včasih, no jaz imam hišo na plin , imam pa tudi kamin kjer tako za prijeten občutek občasno zakurim , je bilo pa olje vsekakor napredek takrat, tako zaradi dimnikov kot še bolj z vso avtomatiko, ki ti je omogočila za tisti čas nekaj povsem novega, saj ni bilo potrebno nalagati drv v peč temveč je vse delovalo samo in kdor je le mogel je šel takrat na olje vsaj v mojem okolju je bilo tako, drv se praktično ni več uporabljalo za kurjavo , res pa kljub temu , da nisem v večjem mestu doma , tudi sredi gozda ravno ne živim. Vidim pa kaj se dogaja v vaseh kjer je prevladalo oje , sedaj pa se vse vrača na drva in temu primeren je tudi zrak sploh , če je nizek zračni pritisk. Smo pa povsem zašli izven teme in me kar čudi , da se še ni kdo oglasil z opozorilom , verjetno je esem na dopustu. :lol:

cc09
Uporabnik

Napisal/-a cc09 So dec 22, 2018 12:10 am

Ni nic offtopic. Nafte je skoda za kurit. Vozit in ogrevat se moramo s tem kar imamo, kolk se da. In to naredit cisto. Mozno je, stane nekaj denarja, ampak dolgorocno ne spet tolk.

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver So dec 22, 2018 6:34 am

Vsak način kurjave ima svoje prednosti in slabosti in tudi kurilno olje in plin sta bila na začetku cenovno ugodna, sedaj pa ne več.

Pri drveh je kar nekaj dela da spraviš iz gozda do peči (če imaš mehanizacijo in naprave je to super), pa še prostor moraš imeti za skladovnico in voljo za prekladanje. Najbolje, da imaš veliko peč na uplinjanje, da drvo zgori popolnoma in toploto hraniš v velikem zalogovniku. Ni pa to poceni sistem.

Toplotna črpalka..vse na gumb, časovnike, preko GSM če želiš..., pa še nekdanjo prašno in umazano kurilnico lahko predelaš v čist prostor (npr. utility), prostora v bajti je vedno premalo. Najbolj optimalno deluje nizkotemperaturno s talnim ogrevanjem, se da rešiti tudi visokotemperaturno ali pa če si na podeželju s sistemi voda-voda ali zemlja-voda. Je glede na to, kar nudi, res predraga? (EKO sklad subvencija pri menjavi peči 40% naložbe, max zgornja meja 2500€)

In tako pridemo do hibridov (4500€ subvencije) ali čistega EV (7500€ subvencije). Je to veliko ali malo denarja?
Človek brez problema, to strašna je stvar!

Influenz
Novinec

Napisal/-a Influenz So dec 22, 2018 11:42 am

Ogrevanje s plinom (metan) je stroškovno podobno ogrevanju s toplotno črpalko (investicija+obratovalni stroški). Cena elektrike je nekje 2.5x cene plina, kar pomeni da bi moral imeti toplotno črpalko z letnim COP vsaj 2.5. Pri radiatorskem ogrevanju težko dosežeš ta COP.

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver So dec 22, 2018 12:56 pm

V vsakem primeru, če ostaneš na starih radiatorjih, ki so bili delani za 90/70 režim, ti zadeva ne bo delala optimalno pri nižjih temperaturah.
Torej, če imaš stare radiatorje, moraš kuriti v pravem temp. režimu, da bo dovolj toplo. Vseeno, višji temp. režim, višje so izgube.
Ima pa plin metan v tem primetu prednost, ampak samo, če imaš plinovod do bajte.
Človek brez problema, to strašna je stvar!

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane So dec 22, 2018 3:06 pm

Sem na starih radoatorjih s TC in je izmerjen COP 2,6, obtočna črpalka vključena. Pri plinu je še servis, dimnikar. Pri TČ je investicija višja. Nimamo pa vsi možnosti priklopa na plin.
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

Uporabniški avatar
lin
Novinec

Napisal/-a lin So dec 22, 2018 3:54 pm

Kdor ima možnost priklopa na plinovod , bi mu jaz svetoval to opcijo, na plin kurim že cc15 let ali celo več in nekih stroškov samega vzdrževanja skoraj ni bilo 2-3x servis na peči , odpadka v peči ob servisu za eno dobro kuhijsko žličko , dimnik praktično ne potrebuje vzdrževanja saj gre ven samo para itd.. investija v primerjavi s TČ neprimerljivo nižja , vsak sistem ima pa tudi določene prednosti TČ ogrevanje cenejše toda zagonska investicija zelo draga kot pri vseh modernih sistemih in potem desetletje in več preden se ti to povrne, podobno kot avto bencin- dizel v primeru , da ne delaš veliko km, dizel občutno dražji kot bencinar , povrne pa se šele v mojem primeru razlika v ceni glede na prevožene km v 7-9 letih, če upoštevam še vzdrževanje . Zato sem dizla že davno odpisal iz svojih želja pri nakupu novega vozila, pa še peljem se bolje v bencinarju.

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 So dec 22, 2018 4:45 pm

Tole z dizlom velja samo v primeru, če ga kupuješ, da bi z njim šparal - in to v primerjavi z bencinarjem. Vendar ker moraš narediti enih 200 kkm, da kao šparaš, vmes pa večina zamenja avto vsaj enkrat, je ideja o šparanju malo zgrešena. Pa še to v primerjavi z bencincom, ker pri obeh izgubljaš. Šparal bi, če bi vozil bicikel, vse ostalo ne šparamo nič.

TČ pa sem nabavil novo, nerabljeno, letnik 2009, torej morda slabši izkoristek in jo montiral skupaj z materialom za cca jurja dvesto (če kdo spremlja podsvojostreho.net, ve o čem pišem).

Čakamo torej električno vozilo. Pa ne zato, da bi z njim šparali, no ja, morda tudi zato, vendar odpade kup vrtečih delov, kup senzorjev, olje, filtri in ostala j***a, ki se morajo pogosto menjati.

je pa jeba spet faktor baterija. Bomo videli, ko bodo cene take, da bo nakup elektrike podoben kot nakup ICE-a.

Uporabniški avatar
lin
Novinec

Napisal/-a lin So dec 22, 2018 5:09 pm

....je pa jeba spet faktor baterija
Ja pa še domet, čas polnjenja , polnilna mesta , cena glede na udobnost in velikost v primerjavi z fosilnimi vozili itd.....in saj ne gre za šparanje pač primerjavo , če boš vse življenje samo šparal boš na kuncu ugotovil, da nisi od življenja imel nič, vse tvoje prišparano pa bodo pobrali tvoji dediči in mogoče ob drugačnem razmišljanju le imeli nekaj od tega.

Influenz
Novinec

Napisal/-a Influenz So dec 22, 2018 6:06 pm

J.McLane je napisal/-a:Sem na starih radoatorjih s TC in je izmerjen COP 2,6, obtočna črpalka vključena. Pri plinu je še servis, dimnikar. Pri TČ je investicija višja. Nimamo pa vsi možnosti priklopa na plin.

2,6 COP je približno isti strošek kot pri ogrevanju s plinom. Upoštevaj, pa da v območju s plinom, ekosklad ponuja 2000€ za investicijo v plinsko peč (za toplotno črpalko 0). Pri meni je bila komplet investicija (dimnik 12m, solarni bojler 300L, vodovodna in plinska inštalacija, filtri in plinska peč) 3000 € z odšteto subvencijo. Če pa ne bi imel plina do hiše, bi pa vzel toplotno definitivno.

Servis imaš pa isto kot pri TČ (ali ga delaš ali ne je na tebi, jaz prejšnje plinske peči 5 let nisem servisiral), res pa nimaš dimnika (1x letno 30€).

danci1973
Uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a danci1973 So dec 22, 2018 7:22 pm

cc09
Uporabnik

Napisal/-a cc09 Sr dec 26, 2018 9:23 am

Avto bo sigurno dober (pa nisem vw fan, milo receno), samo vprasanje ce imajo res zadost baterij, za pravo povprasevanje, in ne tisto ki ga predvideva vw. Mislim da ga podcenjujejo. Tesla model 3 bo po enem letu blizu prodaje passata, ali pa ga celo prehitel. Tak avto za 30, 40 jurjev poje passata in polovico golfov kot za salo, pa se ukrade kar nekaj kupcev bmwju, mercedesu, audiju itd.

Uporabniški avatar
lin
Novinec

Napisal/-a lin Sr dec 26, 2018 11:41 am

Glede na podatke o prodaji EV v zadnjem letu v EU državah se s tem ravno ne bi strinjal , prodaja je kar precej pod pričakovanji in napovedmi, edino na Norveškem se povečuje, pa še tam sem nekje prebral , da kupujejo EV avto predvsem kot drugi avto največ za po mestu , ker si glede na visok standard to pač lahko privoščijo. Hibridna verzija to že , EV pa ??

Influenz
Novinec

Napisal/-a Influenz Sr dec 26, 2018 11:56 am

https://cleantechnica.com/2018/12/05/te ... ca-report/

Upoštevaj še, da je v ZDA bencin cenejši. EV se super prodajajo, samo ne taki z 100km dometa (ker so neuporabni). Tesla 3 z boljšo baterijo ima čez 500km dometa za 40k €.

Uporabniški avatar
lin
Novinec

Napisal/-a lin Sr dec 26, 2018 12:06 pm

Napisal sem v EU državah, v ZDA je 40k v povprečju bistveno manj za kupca kot v EU. Ja električarji vse prodajo kar naredijo, toda v primerjavi z vsemi ostalimi je to še vedno zanemarljiv odstotek.
Zadnjič spremenil lin, dne Sr dec 26, 2018 12:08 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

cc09
Uporabnik

Napisal/-a cc09 Sr dec 26, 2018 12:07 pm

lin je napisal/-a:Glede na podatke o prodaji EV v zadnjem letu v EU državah se s tem ravno ne bi strinjal , prodaja je kar precej pod pričakovanji in napovedmi, edino na Norveškem se povečuje, pa še tam sem nekje prebral , da kupujejo EV avto predvsem kot drugi avto največ za po mestu , ker si glede na visok standard to pač lahko privoščijo. Hibridna verzija to že , EV pa ??

Proda se vse kar je vredno kupit. Ta ID se bo prodal zlahka v 200,000 komadih, morda celo 300 ali 400, samo tolk jih ne bojo naredili.
Niti ne razumem kako ti pade na pamet sklepar na prodajo idja na podlagi prodaje i3 in podobnih brezveznih avtov. To je ena od tistih neumnosti s katerimi ne nehas. Model 3 v ameriki se prodaja v stevilkah, ki so bile lani nepredstavljive. Proda se jih tolk kot se 2 leti nazaj ni vseh elektricnih avtov skupaj. Nekaj takega bo z id, ce jih le bojo zmogli dovolj nastancat.

Uporabniški avatar
lin
Novinec

Napisal/-a lin Sr dec 26, 2018 12:15 pm

Ti pa res nisi sposoben napisat posta kjer ne uporabiš neke žaljivke zraven , pa bom še jaz enkrat to poizkušal čeprav težko, preberi vse, če že komentiraš napisal sem v EU in si nisem jaz izmislil podatkov o prodaji, neumnež!!
Malo optimističnih napovedi o št. prodaje v EU se je do sedaj uresničilo , oziroma se ni praktično še nobena , sicer pa glede na to , da si ti vseved pa že bo tako.

cc09
Uporabnik

Napisal/-a cc09 Sr dec 26, 2018 12:48 pm

Sklepat prodajo id iz i3 je neumnost in to ni zaljivka, ampak dejstvo. Nic skupnega nimata. I3 bi lahko povezal samo s prodajo multiple.
Prodaja elektricnih avtov je samo statistika, posledica. Pozabi na elektriko, poglej avto, tih, prostoren, opremljen, ne predrag. Nemogoce da se ne bi prodajal.
Jaz imam za to dokaz, prodajo tesel v zda, ki se prodajajo v lepih cifrah, ceprav elektricnega focusa za pol manj denarja nihce niti ne povoha. Ti nimas nic.

Influenz
Novinec

Napisal/-a Influenz Sr dec 26, 2018 12:56 pm

Res čudno, da ga noben povoha.. Dometa ima 180 km...

cc09
Uporabnik

Napisal/-a cc09 Sr dec 26, 2018 1:04 pm

Jasno. Kaj ce bi imeli samo focuse in podobne, prodajo v 1000 kosih letno, potem pa prileti nek model 3 in se zacne prodajat v 200,000 kosih. Kaksna rast v procentih bi bila, kako bi pred zacetkom prodaje napovedali kolk se jih bo prodalo? 10x vec? Kdo bi napovedal da 200x vec? Ce ne bi bilo tesle, bi se nekaj takega zgodilo z idjem. Ce ne bi bilo modela s, bi se to zgodilo s trojko. Samo da ce ne bi bilo tesle, ne bi bilo niti id.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: esem in 3 gostov