evilfury je napisal/-a:Kje tankate petrol ali omv? Kadar koli na petrolu tankam mi avto cuka, kadar spelujem sicer ne vedno tu pa tam. Zadnič sem pa šel na omv in mi avto z njihovmu plinom ne cuka nič...
Sem tudi na bencin probal, pa tudi ne cukne, da ne bo kdo reku da je neki z avtom narobe.
MRV je napisal/-a:koliko bi prišel stat en boljši komplet od plineha za 5cl vozilo? nič cen ne piše.
Vikking je napisal/-a:evilfury je napisal/-a:Kje tankate petrol ali omv? Kadar koli na petrolu tankam mi avto cuka, kadar spelujem sicer ne vedno tu pa tam. Zadnič sem pa šel na omv in mi avto z njihovmu plinom ne cuka nič...
Sem tudi na bencin probal, pa tudi ne cukne, da ne bo kdo reku da je neki z avtom narobe.
Razlike so slednje:
- Plinarne imajo povečini samo propan. Ker je cenejši kot butan je cena nižja.
- Petrol meša propan/butan ki je dražji a ma večjo kalorično vrednost. Od tod je plin dražji napram tistim ki imajo samo propan.
- Razlike med propanom in mešanico propan/butan še nisem ugotovil (razen seveda cene). Vozilo isto popije goriva, na moči ni popolnoma nobene razlike, nobene razlike v kilometrini za isto količino goriva.
- Če je le možno tankam na plinarni, saj ti lahko nalije večjo količino plina, kot pa si jo natankaš na petrolu, molu.
mc123 je napisal/-a:Ne bm citiral vsega, ker je preveč
V glavnem-meni so tako rekli, pa tudi prebral sem da se bencn porablja za hlajenje ventilov. Zadnjič mi je tudi monter nastavil, pri katerih obratih mi začne porabljat bencin. Kaj in kako dela to čudo dodajanja bencina-nimam pojma.
Na koga bi se moral obrniti(tukaj mislim kakšno strokovno osebo) ki bi mi lepo razložila vse o mazanju ventilov, dodajanjem bencina med vožnjo na plin itd, ker tu na forumu je že preveč različnih informacij. Pa tudi me zelo zanima to vse skupaj.
Torej, če se bencina ne uporablja za hlajenje/mazanje/ oziroma za neko drugo tehnično zadevo med vožnjo na plin, ampak prispeva k izgorevanju in posledično daje motorju moč za vožnjo,.... Potem je tukaj poraba resnično višja kot pa je dejansko. Tudi meni logika govori: ne glede na to, za kaj se uporablja dodajanje bencina med vožnjo, ta bencin daje energijo. Je pa res da mi prej ni ravno kapnilo tole tukaj. Kot da bi dodajal nafto med gorenjem peči na drva in zatrjeval da se jo dodaja samo za to da je večji plamen v peči, a drv porabiš isto količino za segret lonc vode, kot pa če nafte ne bi dodajal.
Aja, če hoče kdo profi napravo, katere plin porabi samo 3 % več naj vzame plinex![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Na avtocesti res vozim 110 kmh, nisem pa tako budalo da bi šel prehitevat kolono s tako hitrostjo kot eni res to počnejo. Clio lepo potegne na ravni cesti, pa tudi v klanec gre če maš zagon, pol pa se ti vn vrže en ki prehiteva lepo počasi in zgubim obrate, tako da ne preostane drugega, kot da grem spet na desni pas, ker avta ne morem več spraviti na 130 kmh. Pol pa se nabere vrsta za njim in čakaš 100 let, ker hoče en ki vozi 110 kmh, prehitet unga ki vozi 109 kmh. S takimi imam opravka vedno ko grem v LJ po avtocesti. Da ne omenjam kamjonistov, ki tekmujejo, kdo bo prvi v koloni, pa čeprav se prehitevajo 3 ure a očitne razlike med prihodom ni. Bolj me zanimajo cepci, kateri mi blendajo in se mi zapičijo v rit, ko prehitevam kolono s 130 kmh. Češ-umakni se-moj potegne 200. Kam pa naj se umaknem če prehitevam???
Pustmo to, ker to spada že pod temo KULTURA NA CESTI.
Vikking je napisal/-a:Malo te bom popravil iziboy: butan ima večjo kurilno vrednost. Kar pomeni da bi ravno mešanica butan/propan morala biti za vozilo boljše. IMO je vse skupaj bolj zato, da lahko skladiščijo plin zunaj.
Medtem ko ni nobene težave da se voziš samo z propanom, tega z butanom ne moreš. Zato se mu dodaja propan, zaradi uplinjanja. Saj se butan pri nizkih temperaturah slabo uplinja. Pozimi se doda celo več propana,. V bistvu v posodi s plinom bi tako padel nadtlak (če bi uporabljal samo butan), da bi ti avtomatika skozi preklapljala na bencin. Saj se te težave pojavljajo ko so zunaj temperature nizke. Dobesedno bi ti posoda s plinom, samo z butanom, začela zamrzovati. Da ne govorimo o pojavu parafina ki maši filtre...
mc123 je napisal/-a:V glavnem-meni so tako rekli, pa tudi prebral sem da se bencn porablja za hlajenje ventilov. Zadnjič mi je tudi monter nastavil, pri katerih obratih mi začne porabljat bencin. Kaj in kako dela to čudo dodajanja bencina-nimam pojma.
Na koga bi se moral obrniti(tukaj mislim kakšno strokovno osebo) ki bi mi lepo razložila vse o mazanju ventilov, dodajanjem bencina med vožnjo na plin itd, ker tu na forumu je že preveč različnih informacij. Pa tudi me zelo zanima to vse skupaj.
Torej, če se bencina ne uporablja za hlajenje/mazanje/ oziroma za neko drugo tehnično zadevo med vožnjo na plin, ampak prispeva k izgorevanju in posledično daje motorju moč za vožnjo,.... Potem je tukaj poraba resnično višja kot pa je dejansko. Tudi meni logika govori: ne glede na to, za kaj se uporablja dodajanje bencina med vožnjo, ta bencin daje energijo. Je pa res da mi prej ni ravno kapnilo tole tukaj.
Aja, če hoče kdo profi napravo, katere plin porabi samo 3 % več naj vzame plinex![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Clio lepo potegne na ravni cesti, pa tudi v klanec gre če maš zagon, pol pa se ti vn vrže en ki prehiteva lepo počasi in zgubim obrate, tako da ne preostane drugega, kot da grem spet na desni pas, ker avta ne morem več spraviti na 130 kmh.
Vikking je napisal/-a:plinaš: no no... sicer si komentiral nekatere stvari nepotrebno oz. podčrtoval.
Pa me je zbodlo glede parafina in tvojega posmeha. Vse lepo in prav.
Ostanki odpadnih plinov kot olefini, parafini in ostale ogljikovodikove spojine zaidejo pri proizvodnji in preko logistične verige v utekočinjeni plin. Te oljnate substance se sproščajo iz jeklenke z utekočinjenim plinom kot aerosoli (tekoče kapljice v mikrometerskem območju) skupaj s tokom plina v obliki pare in se kopičijo v regulacijskih enotah za plinski tlak, v cevnih
vodih ali v ventilih.
Delež preostalih snovi uparjanja v utekočinjenem plinu v obliki pare je odvisen od različnih dejavnikov. Razen količine odvzema, tlaka in temperature.
Prosim lepo!
MasTTer je napisal/-a:Plinaš: ne govori v množini ...ker jaz vem , da za preklop na plin ne potrebujem nobenih drugih obratov kot obrate prostega teka ...
hladen avto vžgem in ga pustim teči na mestu ...ko se dovolj segreje avtomatsko preklopi na plin pri obratih prostega teka - pozimi je to ponavadi v tistem času , ko jaz očistim stekla ...![]()
Samo ne vem, pri meni tudi tako deluje, da morem pritisnit na plin. Torej, ko zaženem motor in ko se uparjevalnik ogreje, morem stopit na plin da preklopi. Tako so mi tudi povedali pri plineksu.
Res pa je, da nisem še nikoli probal pustit avto in opazovati, če bi tudi sam preklopil čez nekaj minut.
MasTTer je napisal/-a:Plinaš: ne govori v množini ...ker jaz vem , da za preklop na plin ne potrebujem nobenih drugih obratov kot obrate prostega teka ...
hladen avto vžgem in ga pustim teči na mestu ...ko se dovolj segreje avtomatsko preklopi na plin pri obratih prostega teka - pozimi je to ponavadi v tistem času , ko jaz očistim stekla ...![]()
Samo ne vem, pri meni tudi tako deluje, da morem pritisnit na plin. Torej, ko zaženem motor in ko se uparjevalnik ogreje, morem stopit na plin da preklopi. Tako so mi tudi povedali pri plineksu.
Res pa je, da nisem še nikoli probal pustit avto in opazovati, če bi tudi sam preklopil čez nekaj minut.
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 39 gostov