kamal je napisal/-a:Sem bil zadnje dni v Avstriji na smučanju in sem se vsak dan vozil iz doline na smučišče čez prelaz, ki ima povprečni naklon 23,5%. Vozil sem striktno po omejitvah. V enem tednu me je samo v dolini prehitelo nekaj vozil na dan kljub vožnji 90km/H. Prvi dan, ko sem rinil na prelaz pa šok. Ob vožnji 60 do 70km/h so me domačini prehitevali kot, da smo na avtocesti. Kasneje sem ugotovil zakaj. Kjer je bilo najbolj strmo, prvi dan, seveda s polnim gasom v drugi ni šlo in je avto samo zgubljal moč dokler nisem dal v 1 in ga tiščal, da sem prišel čez. Potem sem pogruntal, da brez zaleta ne gre in sem ga drugi dan že pri 65km/h dajal v drugo (da nisem zgubljal obratov) in s polnim gasom prevozil cel prelaz. Tako sem vozil cel teden (tudi po snegu). V tem obdobju me na poti na prelaz ni prehitel noben več. Če bi vztrajal pri svojem in npr. šparanju avta, bi verjetno naredil kolono do doline, ker gre za priljubljeno smučišče. Pot v dolino enako (80-100km/h) pred ovinki pa bremzat.
Je pa v Avstriji čisto druga pesem, kot pri nas. Vozi se po omejitvah, tisti, ki te pa prehiti pa to stori s polnim gasom in v 2 sekundah. Tako, da kapo dol.
Jaz ko sem bil nazadnje gor sem bil prav presenečen. Pozitivno. Zdaj ali sem "trofu" ali pa je res kultura voznikov na precej višjem nivoju kot pri nas.