J.McLane je napisal/-a:Koliko te je pa prišla 208? okrog 10k €, dizla verjetno ne dobiš pod 13k €?
Dizel bi pil nekje 20% manj kot bencinar, ampak strošek za gorivo pri naših "trošarinskih" cenah bi bil pa 27% manjši, na plin bo strošek za gorivo verjetno tam tam, ali nekaj manj (okrog 6 centov na km)
Torej si prišparal nekaj pri nakupu, imaš bolj neproblematičen in preprost motor (turbina, DPF, cenejši servisi), pa še onesnažuješ manj. Dobra in premišljena odločitev.
Cene vozila ne morem objaviti, lahko pa povem, da je bilo več kot 10.000 € ker ima avto najvišjo stopnjo opreme (ALLURE) + vso dodatno opremo z izjemo usnja, Hifi ozvočenja in gretja sedežev (samodejnega parkiranja v času nakupa ni bilo mogoče naročiti) + še kup opcijske opreme. Napram ceni po ceniku in ceni dodatne opreme ter opcijske opreme, pa je bil res smešno poceni - z vsem skupaj je bil še vedno dosti ceneje kot so oglaševane akcijske cene za ta model z ALLURE stopnjo opreme.
Pred nakupom sem precej raziskoval dizelsko in bencinsko ponudbo ter se dokopal do dveh testnih dizelskih različic in štirih bencincev, da sem potrdil meritve. Dizel mi je porabil 4.7 litra / 100km, 1.4 VTI bencinec pa 6 litrov. 1.2 VTI s 82 KM je tudi za eko avtocestno vožnjo prešibak, 1.6 VTI s 120 KM je tisto pravo za ta avto (bencinski), vendar se zelo poviša poraba goriva (še vsaj slab liter zraven napram 1.4 VTI) in stroški (zavarovanje itd). 1.4 VTI je kompromis zmogljivost, poraba stroški. Glede nato kako vozim, bi 1.6 VTI prišel res prav samo pri kakšnem hudem vzponu pri vožnji na morje, sicer niti tistih 95 konjev ne porabim. 1.4 VTI brez težav voziš kot dizla, le ta prestavljaš kakšnih 400 obratov više, tam od 1750rpm za sledenje prometu vleče brez problema, za prehitevanja in podobne zadeve, pa je treba prestavo niže. Vsi bencinski motorji imajo 5 stopenjski menjalnik, tako da če bi imel 1.6 VTI 6 stopenjskega bi se mogoče še odločil, tako pa ne. Kar se tiče HDI motorjev je pa tako: 1.4 HDI po poročanjih sicer res pije dobre 4 litre, vendar pa zadeva uporabna samo za mesto in res kronične penzioniste, AC vsak klanec ga ubije - 68 KM je premalo. Ostaneta 1.6 HDI s 115 KM katere nisem uspel dobiti (6 prestav - edini Peugeot) in 1.6 HDI s 92 KM. 1.6 HDI po odzivnosti in užitku v vožnji na dolgo in široko poseka tudi 1.6 VTI bencinca, res motor je vlit avtomobilu in karakterju in je za povprečneža več kot dovolj - res leti zadevca. Porabo ki sem mu nameril je 4.7 litra (režim vožnje identičen bencincu) - kar je povsem primerljivo s 1.4 HDI dizlom s 68 KM ki sma ga imela v 206ki. Sedaj pa vse dizelske 208mice imajo Start&Stop sistem ki je za moje pojme bedarija stoletja in še ena stvar ki lahko crkne, potem imamo tudi DPF filter, pa dvomasovni vztrajnik, pa turbino, spet samo 5 stopenjski menjalnik in za nameček še BRUTALNIH 2300 € razlike v ceni, enostavno ni računice za dizelsko zadevo - na nulo prideš brez upoštevanja dražjega vzdrževanja šele krepko po 100.000 kilometrih (ko daš zraven pa še dražje vzdrževanje, višje obresti, daljšo odplačilno dobo) pa se razlike le še poveča. Ker sva imela večino avta našparanega imam simboličen znesek kredita ne mesec, brez kakih resnih obresti za 2 leti. 1.4 VTI bencinca so vgrajevali že v 207mice in sem precej spraševal in motor nima nekih groznih problemov - se je pokazal za zaneljivega (še en plus). Skratka dobil sem nov avto za smešno ceno, z opremo ki sem jo želel: integrirana navigacija, sončna streha, infromacijski sistem avtomobila, integriran bluetooth sistem za telefoniranje, res udobne športne sedeže, avtomatski sistem luči / brisalcev, podporo mp3 in ostalim zadeva, board computer, ESP, primerno število varnostnih blazin, lepo in prostorno notranjost - v tem avtomobilu vsaj po občutku spredaj ni kaj dosti manj prostora kot v Leonu druge generacije, zadaj pa ima hčerkica vsaj enako prostora kot v Leonu (208mica zadaj ima presenetljivo veliko prostora) - pa tudi varnostne teste je avtomobil odlično prestal. Zavedam se sicer, da je malček v primeru crasha s kakim Q7 naj****, vendar je 208mica več kot odlična zamenjava v varnostneg astališča kot 206tica in dvomim da je Leon druge generacije z izjemo velikosti, mnogo mnogo bolj varen (pa še ESP nima in podobnih zadev).
Po malo preračunanih zadevah (20% večja poraba plina kot bencina), se mi strošek vgradnje plina povrne približno 55.000 km (tudi plinsko predelavo smo našparali brez kredita), mesečni strošek za goriva pa takoj upade. Ker mi dizel prinese kvečjemu težave (od start&stop do turbine) in višje stroške drugega kot bencinar + plin ni bilo za izbrati. Prins pa sem izbral, ker so najboljši v svojem poslu in ker imamo v familiji tri avtomobile predelane na plin, vsi laufajo brez nekih hudih težav (enkraten update softvera zaradi mrzlega vžiga pri DLM ne štejem pod okvaro) in edini mi že ob prvem kontaktu niso gledali u oči i srali. Kar so mi rekli, tako tudi drži.
Sedaj samo še čakam, ali bo poraba plina res do 20% višja...