Debate, ki niso vezane na ostala področja...

iziboy
Stalni uporabnik

Kraj: močvirje

Re: Avtoplin - stari znanec?

Napisal/-a iziboy To jan 08, 2013 1:50 pm

evilfury je napisal/-a:A se plin sploh splaca? Pravijo 50% glede na bencin samo je treba računat da s plinom naredis manj kilometrov. S svojmu 2.4 audijem nardim z bencinom okoli 700km na tank. S plinom pa kaksnih 500... S tem da je treba upostevat se porabo bencina dokler ne preklopi na plin.

Plin mene se vedno ni prepričal. Das 2 jurja vec pa mas dizlna...

Mal si z matematiko skregan, ampak se ne bom pregovarjal... Če te plin ni prepričal, pač samo beri poste in ne komentiraj, pa bo stvar rešena :D
VSE KAR SE DA RAZDRET, SE DA TUD NAZAJ SESTAVIT!

iziboy
Stalni uporabnik

Napisal/-a iziboy To jan 08, 2013 1:51 pm

LaMike je napisal/-a:
plinaš je napisal/-a:
LaMike je napisal/-a:Jaz sem nekje v temi nardil primerjavo med 2.2 170 ps dizlom in 1.2 75 ps plinašom. In prišel do zaključka, da se do neke mere splača (če si nekje tukaj v razmerju kubature in moči). Torej, dokler je motor toliko šibkejši. Bi bil rezultat čisto drugačen, če bi imel enako močna motorja. :D Se pa splača, če ne misliš avta menjati. Potem se sigurno splača. ;)

Marketinški podatki podjetij so pa res zavajajoči. Sicer je v tej temi že 1000000000x omenjeno, da so. Niti 40% ne prišparaš. Prišparaš pa realno tam med 20-30%, če voziš relacije, če voziš po mestu pa nič. ;)

prihranek pri mojih dveh avtih se vrti od 34% tudi do 45% - vse pa je seveda odvisno od trenutnega razmerja bencin / plin ..

Sam tvoja 2 sta malo bolj žejna, kot moj. =P

Nista bolj žejna...bolj težko nogo ima

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane To jan 08, 2013 2:55 pm

plinaš je napisal/-a:prihranek pri mojih dveh avtih se vrti od 34% tudi do 45% - vse pa je seveda odvisno od trenutnega razmerja bencin / plin ..

Problem pri vsaki taki oceni je ker ne veš koliko bi ti pri istih pogojih pil samo na bencin. Pomagalo bi pa, če bi dal te tvoje številke prihranka tukaj gor tako kot mc123 in Vikking v tejle isti temi:
viewtopic.php?f=2&t=43038&p=1566963#p1566951
viewtopic.php?f=2&t=43038&start=3160#p1566624

Če si to že storil se oproščam in daj link, vse kar sem našel je to da imaš Xsaro in Balenota predelana na plin.
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

bento
Nov uporabnik

Napisal/-a bento To jan 08, 2013 6:54 pm

Naredil sem izračun koliko sem prišparal v letu 2012. Imam sistem G-1 (ne najbolj zadovoljen, ampak to je druga tema). Avto je Mazda 3, 1.6, 77KW. Naredil sem 21977 km, pri tem sem porabil 1638€ za plin in bencin + 92€ za olje in servis za plin. Razlika v enem letu (ob upoštevanju povprečene cene bencina) je 666€. Po tem izračunu se bo investicija povrnila v približno 2.5 letih oz 55k km.

Bucko99
Stalni uporabnik

Kraj: Around Ljubljana

Napisal/-a Bucko99 To jan 08, 2013 7:38 pm

LaMike je napisal/-a:Marketinški podatki podjetij so pa res zavajajoči. Sicer je v tej temi že 1000000000x omenjeno, da so. Niti 40% ne prišparaš. Prišparaš pa realno tam med 20-30%, če voziš relacije, če voziš po mestu pa nič. ;)

Se hecaš ? :shock:

oberskitona
Nov uporabnik

Kraj: ptujska gora

Napisal/-a oberskitona Sr jan 09, 2013 9:12 am

Zanima me vgradnja plina v avtomobil in glede na razlicne odgovore glede mazanja ventilov sem preprican, da bom najbolj tocne odgovore dobil z vse strani forumasi.
Zanima me ali se v moje vozil Opel Astra H letnik 2012 1.6 16V tip motorja A16XER mora vgraditi sistem za mazanje ventilov ali ne.
In ce je potrebno me se zanima kateri sistem je najpriporoclivejsi za moj tip motorja. In ce je potrebno katero mazanje izbrati elektronsko ali navadno.

Na eni strani sem dobil odgovor,
Ventili pri tem motorju:
"Nekateri vgrajevalci recimo G-1 ti za ta tip in pa 14XER priporočajo celo menjavo ventilov za boljše, kar pa je pomojem nesmiselno."

in da bi bil za moj avtomobil najboljsi sistem bil od plineksa:

"Je pa bilo nekje slabo leto nazaj pri plineksu vgradnja za tip motorja Z16XER (isti ko tvoj) vgradnja 1300€ z že vključenim elektronskim mazanjem ventilov. Je pa to sistem oziroma elektronika naj bi bilo od Boscha nekaj komponent pa od Prinsa(<- nisem čisto siguren) identična kot je vgrajena v novih oplih z vgrajenim plinskim sistemom. Meni so rekli, da je za ta avtomobil ta sistem edini, katerega priporočajo, ker pri drugih naj bi se pojavljali problemi z ventili oziroma sedišči ventilov. So pa Pooblaščeni vgrajevalci plinskih naprav za Opel in Cherevolet.

Sedaj me pa zanima vase mnenje...

Hvala in lp

brs
Novinec

Napisal/-a brs Sr jan 09, 2013 5:47 pm

Za tvoje vozilo se mora vgraditi sistem za mazanje ventilov.
Najpriporočljivejše je, da vzameš PRINS.
Vzame se njihov originalni elektronski sistem za mazanje ventilov ValveCare.

Uporabniški avatar
LaMike
Poznavalec foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a LaMike Sr jan 09, 2013 7:10 pm

Bucko99 je napisal/-a:
LaMike je napisal/-a:Marketinški podatki podjetij so pa res zavajajoči. Sicer je v tej temi že 1000000000x omenjeno, da so. Niti 40% ne prišparaš. Prišparaš pa realno tam med 20-30%, če voziš relacije, če voziš po mestu pa nič. ;)

Ne. Razn ce si taksist pa ob 8.00 zjutraj avto vzges, ob 16.00 pa vgasnes.
"this is so euro its asian" by Sam B.

valvoline
Stalni uporabnik

Napisal/-a valvoline Sr jan 09, 2013 8:33 pm

Kako je stanje z polnilnicami za metan cng? A je sploh kšna v Sloveniji razen v LJ? Vidim se je v LJ cng kar fajn pocenil,iz 1.2e za kg so znižal na 1e za kg,avto ku pije 10 litrov plina bo pil 5kg metana na 100km kar pomeni z metanom se furaš skoraj pol ceneje kot z LPGjem. Pa še bencina za vžig ne rabi.
Tole sem zasledil na ebay.it,če bi se ga dalo kje tankat še jutri bi šel po tegale,lej kaj piše 380km za 15e.
http://annunci.ebay.it/annunci/auto/bre ... o/37224340

Uporabniški avatar
Doc_
Poznavalec foruma

Kraj: Nekje na Primorskem

Napisal/-a Doc_ Če jan 10, 2013 8:42 am

LaMike je napisal/-a:
Bucko99 je napisal/-a:

hahahha...

Odvisno od PORABE IN KM/letno....
Slika

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael Če jan 10, 2013 9:09 am

Živjo!

Takole naše testno obdobje po nakupu 208mice se je končalo - na bencin sva z ženo prevozila debelih 4.000 km v slabih dveh mesecih in zabeležila povprečno porabo 6.13 litra / 100km (nanjnižja 5.83, najvišja 6.48). Motor je 1.4 VTI s 95 KM. V 208mico gre 56 literski tank (mesto rezervne gume) in noter se da natočiti nekje 46 litrov plina (včeraj ko sem prvič polnil). Če bo kdo razmišljal o predelavi 208mice nekaj informacij:
- naj pripravi kakšno Milko in škatlo Persena za monterja, ker je prostora baje res zelo malo in je monter baje popizdeval ko je montiral
- plastika od lukne za tankat je zelo tanka, zato vgradnja zraven ni mogoča. Poleg tega odpade vgradnja v odbijač pod tablico, ker ima 208mica tablico na zadnjih vratih. Tako da je edina možnost na povsem spodnjem delu odbijača, ki je črn, da se loputa za dolivanje goriva čim manj vidi
- Peugeot in Citroen imajo "genialno" domislico, da avto sam preračunava in kaže količino goriva v avtomobilu (podatki se ne kažejo direktno s plovca), resetira se le ob določenem časovnem intervalu / dotočenju nekje več kot 10 litrov goriva. Se pravi če nimaš ves čas poln kesl, ti avto ves čas kaže narobe, kakšno količino goriva imaš. Rešitev, ki obstaja je vgradnja posebnega modula, ki prisila avto v reset ob vsakem zagonu (da odčita podatek s plovca).
- cena predelave Peugeota je 1970 € s sistemom za mazanje ventilov vret (lani sem vplačal aro, zato sem imel staro ceno - ne vem kakšne so letos) in dobil 200 € popusta.

Z izjemo, da je predelava trajala 1 dan dlje, so vse naredili tako kot sem pričakoval - vse je vgrajeno kot v stari nemšlki šoli, avto čist znotraj in v motorju, nikjer ni videt nobenih vezic in razmetanih kablov (kot smo videli na slikah kakšnega drugega vgrajevalca). Sedaj sem prevozil 70 km in sistem deluje brez problema. Ko je motor vsaj malo topel ne veš kdaj preklopi iz bencina na plin (nekaj metrov), danes zjutraj pri je bilo v Celju 7 stopinj, pa sem na bencinu peljal nekje 1500 metrov, nato pa je preklopil na plin - tu ko se je motor še ogreval pa je rahlo cuknil ob preklopu, nato pa vse ql (cuknil tako, kot če prestavljaš in ko spustiš sklopko - nič posebnega). V sami vožnji ne vidim nobene razlike, sploh ker itak vozim bolj ali manj varčno - je pa res, da imam trenutno poln kesl goriva, poln kesl plina pa še rezervno gumo (morem it kupit tisti kit) in opažam, da avto sicer še vedno potegne (kolikor pač lahko za teh 95 konjev), vendar tako živahen kot prej pa vseeno ni - malo se pozna. Tako, da z samo vgradnjo sistema, prvi vtis kar se delovanja tiče in vožnjo sem izredno zadovoljen - vse je točno tako, kot je bilo rečeno (tudi nobena lučka za napako na motorju ne sveti). S tega tehničnega vidika, lahko rečem samo ala jim vera, so fantje od fare. Edino kar me je rahlo zmotilo je to, da so imeli avto tam tri dni, pa še ko sem prišel sem čakal uro, da so ga zrihtali do konca (finalizacija nekih nastavitev). Pri plačilu zneska slabih 2.000 € in zrihtani še eni stranki (sestra je dala predelat Seat Ibizo za ceno 2700 € - 1.2 TSI DLM sistem) bi človek pričakoval mogoče kakšen dodaten stavek v smislu veseli smo bla bla ter lahko bi povedali za štos prikazov goriva za PSA koncern - to so malenkosti, da bi jim dal končno oceno 10, tako lahko rečem 9.5 za končen vtis in zadovoljstvo.

Kako je pa s porabo plina v primerjavi s bencinom in obnašanjem sistema na dolgi rok pa sporočim. Še info, sestra na DLM sistemu vozi 14 dni brez problema.

Uporabniški avatar
žuža
Nov uporabnik

Napisal/-a žuža Če jan 10, 2013 9:50 am

:shock:

Tudi v mestu prišparaš. Tolk več plina v mestu pa ne porabiš v primerjavi z benzom, da "nič" ne bi prišparal.

Pa tudi na relaciji sem več prišparal kot navajaš. Če govorim bolj na pamet (čez kak dan bom dal bolj natančne podatke):
* Plin imam 3 mesece in pol
* vozim vglavnem relacijo (20% kratke, 80% relacija na AC),
naredil sem cca 10k kilometrov.
* 840 litrov plina = 672EUR (množil povprečno z 0,8EUR na liter)
* 20 litrov goriva (hladni vžigi + speljevanje) = 33EUR (množil povprečno z 1,5EUR na liter)
* Skupno 705EUR

Če bi vozil na bencin
- 720 litrov goriva = 1080EUR (množil povprečno z 1,5EUR na liter)

Cca 35% prihranka.

Pozabil všteti še JLM olje za mazanje ventilov (cca 15ojrov)
Vozim na plin ter za okolje in denarnico skrbim.

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Če jan 10, 2013 9:52 am

Koliko te je pa prišla 208? okrog 10k €, dizla verjetno ne dobiš pod 13k €?

Dizel bi pil nekje 20% manj kot bencinar, ampak strošek za gorivo pri naših "trošarinskih" cenah bi bil pa 27% manjši, na plin bo strošek za gorivo verjetno tam tam, ali nekaj manj (okrog 6 centov na km)

Torej si prišparal nekaj pri nakupu, imaš bolj neproblematičen in preprost motor (turbina, DPF, cenejši servisi), pa še onesnažuješ manj. Dobra in premišljena odločitev.
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

Uporabniški avatar
LaMike
Poznavalec foruma

Napisal/-a LaMike Če jan 10, 2013 10:03 am

Doc_ je napisal/-a:
LaMike je napisal/-a:
Bucko99 je napisal/-a:

hahahha...

Odvisno od PORABE IN KM/letno....

Ti razumeš, kaj je cinizem? Ne, res? Jaz sem mislil, da je poraba avtomobila odvisna količine trave ob cestišču... :bonk

žuža je napisal/-a:Tolk več plina v mestu pa ne porabiš v primerjavi z benzom, da "nič" ne bi prišparal.

Torej, ti štartaš zjutraj avto (zunaj okoli 0), prepelješ 10 km in ga vgasneš. Koliko si prišparal? :/:o:/ Tukaj ne upoštevajmo prinsa, ki laufa samo na plin... Poanta mojega posta sploh ni bila v tem, da avto v mestu toliko več pije... Upam, da vam je razjasnjeno zdaj to.

Sem tudi malo skeptičen okoli tvojega izračuna. Ampak brezveze...

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael Če jan 10, 2013 11:05 am

J.McLane je napisal/-a:Koliko te je pa prišla 208? okrog 10k €, dizla verjetno ne dobiš pod 13k €?
Dizel bi pil nekje 20% manj kot bencinar, ampak strošek za gorivo pri naših "trošarinskih" cenah bi bil pa 27% manjši, na plin bo strošek za gorivo verjetno tam tam, ali nekaj manj (okrog 6 centov na km)
Torej si prišparal nekaj pri nakupu, imaš bolj neproblematičen in preprost motor (turbina, DPF, cenejši servisi), pa še onesnažuješ manj. Dobra in premišljena odločitev.

Cene vozila ne morem objaviti, lahko pa povem, da je bilo več kot 10.000 € ker ima avto najvišjo stopnjo opreme (ALLURE) + vso dodatno opremo z izjemo usnja, Hifi ozvočenja in gretja sedežev (samodejnega parkiranja v času nakupa ni bilo mogoče naročiti) + še kup opcijske opreme. Napram ceni po ceniku in ceni dodatne opreme ter opcijske opreme, pa je bil res smešno poceni - z vsem skupaj je bil še vedno dosti ceneje kot so oglaševane akcijske cene za ta model z ALLURE stopnjo opreme.
Pred nakupom sem precej raziskoval dizelsko in bencinsko ponudbo ter se dokopal do dveh testnih dizelskih različic in štirih bencincev, da sem potrdil meritve. Dizel mi je porabil 4.7 litra / 100km, 1.4 VTI bencinec pa 6 litrov. 1.2 VTI s 82 KM je tudi za eko avtocestno vožnjo prešibak, 1.6 VTI s 120 KM je tisto pravo za ta avto (bencinski), vendar se zelo poviša poraba goriva (še vsaj slab liter zraven napram 1.4 VTI) in stroški (zavarovanje itd). 1.4 VTI je kompromis zmogljivost, poraba stroški. Glede nato kako vozim, bi 1.6 VTI prišel res prav samo pri kakšnem hudem vzponu pri vožnji na morje, sicer niti tistih 95 konjev ne porabim. 1.4 VTI brez težav voziš kot dizla, le ta prestavljaš kakšnih 400 obratov više, tam od 1750rpm za sledenje prometu vleče brez problema, za prehitevanja in podobne zadeve, pa je treba prestavo niže. Vsi bencinski motorji imajo 5 stopenjski menjalnik, tako da če bi imel 1.6 VTI 6 stopenjskega bi se mogoče še odločil, tako pa ne. Kar se tiče HDI motorjev je pa tako: 1.4 HDI po poročanjih sicer res pije dobre 4 litre, vendar pa zadeva uporabna samo za mesto in res kronične penzioniste, AC vsak klanec ga ubije - 68 KM je premalo. Ostaneta 1.6 HDI s 115 KM katere nisem uspel dobiti (6 prestav - edini Peugeot) in 1.6 HDI s 92 KM. 1.6 HDI po odzivnosti in užitku v vožnji na dolgo in široko poseka tudi 1.6 VTI bencinca, res motor je vlit avtomobilu in karakterju in je za povprečneža več kot dovolj - res leti zadevca. Porabo ki sem mu nameril je 4.7 litra (režim vožnje identičen bencincu) - kar je povsem primerljivo s 1.4 HDI dizlom s 68 KM ki sma ga imela v 206ki. Sedaj pa vse dizelske 208mice imajo Start&Stop sistem ki je za moje pojme bedarija stoletja in še ena stvar ki lahko crkne, potem imamo tudi DPF filter, pa dvomasovni vztrajnik, pa turbino, spet samo 5 stopenjski menjalnik in za nameček še BRUTALNIH 2300 € razlike v ceni, enostavno ni računice za dizelsko zadevo - na nulo prideš brez upoštevanja dražjega vzdrževanja šele krepko po 100.000 kilometrih (ko daš zraven pa še dražje vzdrževanje, višje obresti, daljšo odplačilno dobo) pa se razlike le še poveča. Ker sva imela večino avta našparanega imam simboličen znesek kredita ne mesec, brez kakih resnih obresti za 2 leti. 1.4 VTI bencinca so vgrajevali že v 207mice in sem precej spraševal in motor nima nekih groznih problemov - se je pokazal za zaneljivega (še en plus). Skratka dobil sem nov avto za smešno ceno, z opremo ki sem jo želel: integrirana navigacija, sončna streha, infromacijski sistem avtomobila, integriran bluetooth sistem za telefoniranje, res udobne športne sedeže, avtomatski sistem luči / brisalcev, podporo mp3 in ostalim zadeva, board computer, ESP, primerno število varnostnih blazin, lepo in prostorno notranjost - v tem avtomobilu vsaj po občutku spredaj ni kaj dosti manj prostora kot v Leonu druge generacije, zadaj pa ima hčerkica vsaj enako prostora kot v Leonu (208mica zadaj ima presenetljivo veliko prostora) - pa tudi varnostne teste je avtomobil odlično prestal. Zavedam se sicer, da je malček v primeru crasha s kakim Q7 naj****, vendar je 208mica več kot odlična zamenjava v varnostneg astališča kot 206tica in dvomim da je Leon druge generacije z izjemo velikosti, mnogo mnogo bolj varen (pa še ESP nima in podobnih zadev).
Po malo preračunanih zadevah (20% večja poraba plina kot bencina), se mi strošek vgradnje plina povrne približno 55.000 km (tudi plinsko predelavo smo našparali brez kredita), mesečni strošek za goriva pa takoj upade. Ker mi dizel prinese kvečjemu težave (od start&stop do turbine) in višje stroške drugega kot bencinar + plin ni bilo za izbrati. Prins pa sem izbral, ker so najboljši v svojem poslu in ker imamo v familiji tri avtomobile predelane na plin, vsi laufajo brez nekih hudih težav (enkraten update softvera zaradi mrzlega vžiga pri DLM ne štejem pod okvaro) in edini mi že ob prvem kontaktu niso gledali u oči i srali. Kar so mi rekli, tako tudi drži.

Sedaj samo še čakam, ali bo poraba plina res do 20% višja...

Uporabniški avatar
žuža
Nov uporabnik

Napisal/-a žuža Če jan 10, 2013 11:51 am

LaMike je napisal/-a:
žuža je napisal/-a:Tolk več plina v mestu pa ne porabiš v primerjavi z benzom, da "nič" ne bi prišparal.

Torej, ti štartaš zjutraj avto (zunaj okoli 0), prepelješ 10 km in ga vgasneš. Koliko si prišparal? :/:o:/ Tukaj ne upoštevajmo prinsa, ki laufa samo na plin... Poanta mojega posta sploh ni bila v tem, da avto v mestu toliko več pije... Upam, da vam je razjasnjeno zdaj to.

Sem tudi malo skeptičen okoli tvojega izračuna. Ampak brezveze...

Na grobo ..

Recimo da rabiš max 1km za preklop, oziroma 5min v prostem teku.
Pa recimo da za to porabiš 2 deci benza (kar ga ne! ampak dost manj))
Pa recimo da ti kratke relacije (na 100km) pije benz 8,5 litrov (x 1,5€ = 12,75€) plin pa 10 litrov (x 0,8€ = 8€)

Pa recimo da tistih 9km odfuraš na plin + 1km na benz.. ti je strošek skup z vžigom in štartom (računam kar 2 deci) na benz cca 1eur
Pa recimo da tistih 9km odfuraš na benz ti je strošek skup z vžigom in štartom (računam kar 2 deci) na benz cca 1,4eur

Torej.. prihranek.

Kdaj se mu bo investicija amortizirala pa je drugo vprašanje.
Vozim na plin ter za okolje in denarnico skrbim.

Uporabniški avatar
LaMike
Poznavalec foruma

Napisal/-a LaMike Če jan 10, 2013 12:23 pm

Ja, teoretična računica je odlična. V praksi pa se lahko mirno posloviš od tvoje računice... Že ceno bencina in plina si pravo izbral. ;)

Naj ti samo omenim, da imam 3 avte predelane na plin, od tega je tisti z najmanj km prevozil 1x več od tebe. ;)

stalen
Nov uporabnik

Napisal/-a stalen Če jan 10, 2013 3:49 pm

Zanimivo mi je vsako leto enkrat ali dvakrat prebrat verjetno najdaljšo temo o avtoplinu na svetu. Tehnične trditve verjetno bolj al manj držijo, najbolja zabavna tema pa je seveda matematika o prihranku :D

Morda sem spregledal a nikjer na 168 straneh ne zasledim da bi kdo napisal odstopanje oz.približek prihranka zato bom to naredil jaz!! (nalašč ne bom navedel tipa motorja ali znamko sklopa ;)

TOREJ, na plin se vozim za nekje med 25% in 33% cenej! Oziroma se vozim za 66% - 75% stroška bencina !!
Po domače povedano se vozim za 2/3 (oz.za 3/4 v cene benzina v najslabšem primeru).
Razlike so zaradi odstopanja v ceni plin/bencin, razmerju porabe plin/bencin (poletje/zima oz.kako hitro sklop preklopi na plin) oz. same relacije vožnje !

btw če bi delal več kot mojih 20kkm na leto (in bi vse teklo bp že v štartu pa sem moral menjat svečke, vžigalni trafo, nastavit loputo itd...) bi ga izplačal v 2 letih, tako pa sem ga v treh.

Tako pa se me sedaj matematiki lotite če hočete! :D

iziboy
Stalni uporabnik

Napisal/-a iziboy Če jan 10, 2013 3:52 pm

stalen je napisal/-a:Zanimivo mi je vsako leto enkrat ali dvakrat prebrat verjetno najdaljšo temo o avtoplinu na svetu. Tehnične trditve verjetno bolj al manj držijo, najbolja zabavna tema pa je seveda matematika o prihranku :D

Morda sem spregledal a nikjer na 168 straneh ne zasledim da bi kdo napisal odstopanje oz.približek prihranka zato bom to naredil jaz!! (nalašč ne bom navedel tipa motorja ali znamko sklopa ;)

TOREJ, na plin se vozim za nekje med 25% in 33% cenej! Oziroma se vozim za 66% - 75% stroška bencina !!
Po domače povedano se vozim za 2/3 (oz.za 3/4 v cene benzina v najslabšem primeru).
Razlike so zaradi odstopanja v ceni plin/bencin, razmerju porabe plin/bencin (poletje/zima oz.kako hitro sklop preklopi na plin) oz. same relacije vožnje !

btw če bi delal več kot mojih 20kkm na leto (in bi vse teklo bp že v štartu pa sem moral menjat svečke, vžigalni trafo, nastavit loputo itd...) bi ga izplačal v 2 letih, tako pa sem ga v treh.

E bravo...mislim da se bolj enostavno ne da povedat :bow

Uporabniški avatar
LaMike
Poznavalec foruma

Napisal/-a LaMike Če jan 10, 2013 6:53 pm

iziboy je napisal/-a:
stalen je napisal/-a:Zanimivo mi je vsako leto enkrat ali dvakrat prebrat verjetno najdaljšo temo o avtoplinu na svetu. Tehnične trditve verjetno bolj al manj držijo, najbolja zabavna tema pa je seveda matematika o prihranku :D

E bravo...mislim da se bolj enostavno ne da povedat :bow

Se strinjam! :vc
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot], tomzzi in 7 gostov