pero666 je napisal/-a:moj hitri okvirni zelo preprosti izracun:
11l benza po 1,5 eur
12l plina po 0.8 eur (vecinoma sem tankal se dosti ceneje, delam relacije do ZG)
letno 30.000 km
prihranek dobrih 40%, investicija povrnjena v enem letu.
racunica se menja, ce so poti kratke in poraba benina ni zanemarljiva (pri meni je v tisti razliki 1l , saj so poti med 130 in 160 km).
Seveda se lahko gremo se bolj podrobnega racunanja, ampak meni se ne da in mi je to dovolj, da sem ekonomsko upravicil poseg v Bussovo mojstrovino.
LaMike je napisal/-a:plinaš je napisal/-a:LaMike je napisal/-a:Jaz sem nekje v temi nardil primerjavo med 2.2 170 ps dizlom in 1.2 75 ps plinašom. In prišel do zaključka, da se do neke mere splača (če si nekje tukaj v razmerju kubature in moči). Torej, dokler je motor toliko šibkejši. Bi bil rezultat čisto drugačen, če bi imel enako močna motorja.Se pa splača, če ne misliš avta menjati. Potem se sigurno splača.
![]()
Marketinški podatki podjetij so pa res zavajajoči. Sicer je v tej temi že 1000000000x omenjeno, da so. Niti 40% ne prišparaš. Prišparaš pa realno tam med 20-30%, če voziš relacije, če voziš po mestu pa nič.
prihranek pri mojih dveh avtih se vrti od 34% tudi do 45% - vse pa je seveda odvisno od trenutnega razmerja bencin / plin ..
Sam tvoja 2 sta malo bolj žejna, kot moj.
J.McLane je napisal/-a:plinaš je napisal/-a:prihranek pri mojih dveh avtih se vrti od 34% tudi do 45% - vse pa je seveda odvisno od trenutnega razmerja bencin / plin ..
Problem pri vsaki taki oceni je ker ne veš koliko bi ti pri istih pogojih pil samo na bencin. Pomagalo bi pa, če bi dal te tvoje številke prihranka tukaj gor tako kot mc123 in Vikking v tejle isti temi:
viewtopic.php?f=2&t=43038&p=1566963#p1566951
viewtopic.php?f=2&t=43038&start=3160#p1566624
Če si to že storil se oproščam in daj link, vse kar sem našel je to da imaš Xsaro in Balenota predelana na plin.
Kael je napisal/-a:Poraba 7.8litra na1000 km.
(potovalni racunalnik je ocenil da je bila voznja za 5.9 litra bencina na 1000 km).
valvoline je napisal/-a:Metan je tista prava alternativa. 100km za manj k 5 evrov. LPG ni poceni,se bolj splača dizel.
plinaš je napisal/-a:prihranek pri mojih dveh avtih se vrti od 34% tudi do 45% - vse pa je seveda odvisno od trenutnega razmerja bencin / plin ..
plinaš je napisal/-a:no pa bom napisal še enkrat : xsara picasso 1,6 16v 80 kw - povprečna poraba plina 9,4l + 0,7l na 100km - povprečje hladnih vžigov - 8
suzuki baleno 1,3 16v 63 kw - povprečna poraba od 23,000km na plinu ko sem zamenjal svečke - 10l plina - za bencin pa res ne vem ker če tankam za 15 € pozabim kdaj sem ga tankal prejšnjič ... povprečje hladnih vžigov cca 15 na 100km ... raje več ...
Po forumu brska: Google Adsense [Bot], tomzzi in 7 gostov