Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
EX-B
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Re: Vse o XENON-u in njegovih tehnologijah

Napisal/-a EX-B Sr nov 26, 2014 1:36 pm

gaszajla je napisal/-a:oddaljenost od stene 2,7m in 55 do 60 cm je idealno.na tehničnem je nastavitev še malo višja.če nastaviš 60 cm višino je vidljivost super in ne moti nobenega voznika.sprobano.

Torej, isto na 55 do 60 centi nastavis popolnoma nizek avto, ki ima luci nekje pri podnu ali terenca? To seveda ni pravilen postopek, visina na steni je odvisna od visine dejanskih luci na avtu ki ga nastavljas, ne mores kar tako nekaj pavsalno.. Vsak avto ima svojo visino od podna do sredine luci, in tudi dolocen kot pod katerim mora snop padat (oznacen na luceh, recimo je znakec luci in nek procent).
Lp. Grega, DipLab.si
Slika

renodriver
Nov uporabnik

Napisal/-a renodriver Sr nov 26, 2014 1:47 pm

Informacije sem zasledil na fiat forumu..moje luci so fiksne in ko nastavljas se nastavlja v celoti..bom preveril..sicer mi obe dolgi svetita naravnost le v visini leve je problem...rad bi samo se zvedel ali mora bit snop dolgih speljan v eno tocko ali posebaj ? Hvala za odgovore :)

Uporabniški avatar
EX-B
Uporabnik

Napisal/-a EX-B Sr nov 26, 2014 1:53 pm

renodriver je napisal/-a:Informacije sem zasledil na fiat forumu..moje luci so fiksne in ko nastavljas se nastavlja v celoti..bom preveril..sicer mi obe dolgi svetita naravnost le v visini leve je problem...rad bi samo se zvedel ali mora bit snop dolgih speljan v eno tocko ali posebaj ? Hvala za odgovore :)

No, luci vseeno nastavi po pravilnem postopku (sam si izmeri visino sredine luci od tal in znizaj to vrednost za 2cm, ce nastavljas z razdalje 2.7m ali za 5cm ce nastavljas z razdalje 7.6m) in nastavi luci na to visino potem.
Dolge luci imajo praviloma vsaka svojo tocko, niso speljane v eno tocko.
Lp. Grega, DipLab.si
Slika

Uporabniški avatar
EX-B
Uporabnik

Napisal/-a EX-B Sr nov 26, 2014 2:12 pm

gaszajla je napisal/-a:
čare je napisal/-a:Res je.Tovarniški xenon je zakon oz. xenon nasploh ampak je pa potem problem ko maš enkrat 5+ let star avto z original xenonom in so luči po vsej verjetnosti že vse prežgane in nimaš nič od njih dokler jih obnoviš,če je opcija da jih razmontiraš...

Čare tukaj te moram malo popravit.To ne drži.Jaz imam bmw star 14 let in nikoli nisem naletel na avto z tako dobro svetilnostjo luči.Res je ,da sem zamenjal žarnice in popravil tisto svetenje v poden,kar je pri teh kantah značilnost.Luči so pa popolnoma original razen žarnice philips sem lani kupil in so me obrali za obe 72 eur.Avto sveti res kot mora,
Prej se bo kripa razpadla,kot se bo zmanjšala svetilnost.
Če imaš ksenon žarnice v navadnih lučeh ,se pa res prežgejo.V originalnih ni šans.

IMAG0551.jpg

Tole je originalen Hella projektor iz mojega isto 14 let starega BMW-ja. Ni ravno prezgan, je pa dalec od novega. Menjava z novim bi-xenon projektorjem z opticno cisto leco je naredila razliko kot dan in noc, ceprav je ze s temi projektorji svetil bolje kot dosti drugih avtov ;)
Lp. Grega, DipLab.si
Slika

renodriver
Nov uporabnik

Napisal/-a renodriver Sr nov 26, 2014 2:21 pm

Aha ok hvaoa..bom probal...ker kokr jst vem mora leva luc biti bolj zasencena da ne slepi ampak ce hocem imeti snop od dolgih gako kot mora bit jo moram dvignit in je problem..bom pregledal zarnico ce je prav nasajena notr pa upam da mi rata resit zadevo

Uporabniški avatar
EX-B
Uporabnik

Napisal/-a EX-B Sr nov 26, 2014 3:12 pm

renodriver je napisal/-a:Aha ok hvaoa..bom probal...ker kokr jst vem mora leva luc biti bolj zasencena da ne slepi ampak ce hocem imeti snop od dolgih gako kot mora bit jo moram dvignit in je problem..bom pregledal zarnico ce je prav nasajena notr pa upam da mi rata resit zadevo

Obe luci se nastima na isto visino, to ne vem od kje informacije ljudem da mora biti voznikova bolj dol.. Zato je snop oblikovan tako kot je oblikovan (horizontalno rezan na levi in dvignjen na desni)..
Lp. Grega, DipLab.si
Slika

gaszajla
Novinec

Napisal/-a gaszajla Sr nov 26, 2014 3:43 pm

EX-B je napisal/-a:
gaszajla je napisal/-a:oddaljenost od stene 2,7m in 55 do 60 cm je idealno.na tehničnem je nastavitev še malo višja.če nastaviš 60 cm višino je vidljivost super in ne moti nobenega voznika.sprobano.

Torej, isto na 55 do 60 centi nastavis popolnoma nizek avto, ki ima luci nekje pri podnu ali terenca? To seveda ni pravilen postopek, visina na steni je odvisna od visine dejanskih luci na avtu ki ga nastavljas, ne mores kar tako nekaj pavsalno.. Vsak avto ima svojo visino od podna do sredine luci, in tudi dolocen kot pod katerim mora snop padat (oznacen na luceh, recimo je znakec luci in nek procent).

Kaj ima višina avta z tem?Luči svetijo na 2,7 metra 55 cm in to je to.Lahko je tovornjak,če sveti z kratkimi 55 cm je to 55 cm.Prav zato so centimetri.če je svetloba na višini 55 cm je to to in nikakor drugače.
Saj zato je tistih 55cm,da ne morejo luči višje.Ne razumem zabitosti nekaterih.
Zadnjič spremenil gaszajla, dne Sr nov 26, 2014 3:48 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

gaszajla
Novinec

Napisal/-a gaszajla Sr nov 26, 2014 3:47 pm

EX-B je napisal/-a:
renodriver je napisal/-a:Aha ok hvaoa..bom probal...ker kokr jst vem mora leva luc biti bolj zasencena da ne slepi ampak ce hocem imeti snop od dolgih gako kot mora bit jo moram dvignit in je problem..bom pregledal zarnico ce je prav nasajena notr pa upam da mi rata resit zadevo

Obe luci se nastima na isto visino, to ne vem od kje informacije ljudem da mora biti voznikova bolj dol.. Zato je snop oblikovan tako kot je oblikovan (horizontalno rezan na levi in dvignjen na desni)..

tako je obe luči morata biti enaka višina.Tiste,ko vidite na cesti,da ena sveti dol,druga gor imajo vse razštelano.
Vse luči,ki so naštimane na 55 cm,bodo svetile približno 50 metrov daleč.A je zdaj bolj jasno.
55 cm se pa računa na sredino snopa in ne more bit narobe nikakor.Ne glede na namembnost vozila.V tej višini osvetljujejo cesto.Na ferariju jih bo treba dvignit,na iveco tovornjaku pa spustit.Na koncu imata oba enako izhodiščno točko svetlobe.
Zadnjič spremenil gaszajla, dne Sr nov 26, 2014 4:00 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Sr nov 26, 2014 4:00 pm

gaszajla je napisal/-a:...Ne razumem zabitosti nekaterih.

Takih komentarjev se lahko tudi vzdržiš, vsaj v prihodnje!
Tudi zato, ker tudi po tvoji "razlagi" ni jasno, kaj si mislil, kaj pa napisal (ne boš verjel, kolikokrat si to nasprotuje, avtor pa je v svoj prav prepričan do onemoglosti, ker ponavadi razlike sploh ne uvidi). Iz napisanega ima EX-B povsem prav.

gaszajla
Novinec

Napisal/-a gaszajla Sr nov 26, 2014 4:04 pm

esem je napisal/-a:

Tudi zato, ker tudi po tvoji "razlagi" ni jasno, kaj si mislil, kaj pa napisal. Iz napisanega ima EX-B povsem prav.

oprosti ampak ne razumem takih bedarij.če luč sveti 50 metrov je to to in ni treba filozofirat.česveti iz kamiona 50 metrov,potem bo svetila enako tudi iz alfe.Ne razumem kaj je potem narobe.A iz tovornjaka mora svetit manj al kako.

gaszajla
Novinec

Napisal/-a gaszajla Sr nov 26, 2014 4:05 pm

esem je napisal/-a:

Tudi zato, ker tudi po tvoji "razlagi" ni jasno, kaj si mislil, kaj pa napisal (ne boš verjel, kolikokrat si to nasprotuje, avtor pa je v svoj prav prepričan do onemoglosti, ker ponavadi razlike sploh ne uvidi). Iz napisanega ima EX-B povsem prav.

a si pozabil matematiko al kuga.Ne razumem takih bebastih razlag

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Sr nov 26, 2014 4:12 pm

gaszajla je napisal/-a:
EX-B je napisal/-a:

Kaj ima višina avta z tem?Luči svetijo na 2,7 metra 55 cm in to je to.Lahko je tovornjak,če sveti z kratkimi 55 cm je to 55 cm.Prav zato so centimetri.če je svetloba na višini 55 cm je to to in nikakor drugače.

Kaj pa če je luč postavljena pod višino 55 cm??Potem jo naštimaš na 55 cm pri 2,7 metrih razdalje in ti potem sveti gor in ne nikakor ne moreš kamiona primerjat z osebnim avtom,ker če boš kamion (razen kak atego ki ima luči res nizko postavljene) naštelal po tvojih parametrih jih bo velika večina svetila par metrov pred kamion...

gaszajla
Novinec

Napisal/-a gaszajla Sr nov 26, 2014 4:15 pm

čare je napisal/-a:
gaszajla je napisal/-a:
EX-B je napisal/-a:

Kaj pa če je luč postavljena pod višino 55 cm??Potem jo naštimaš na 55 cm pri 2,7 metrih razdalje in ti potem sveti gor in ne nikakor ne moreš kamiona primerjat z osebnim avtom,ker če boš kamion (razen kak atego ki ima luči res nizko postavljene) naštelal po tvojih parametrih jih bo velika večina svetila par metrov pred kamion...

vsako vozilo,ki sveti na razdalji 2,7metra 55 cm visoko bo imelo snop okrog 50 metrov daleč.Mater saj ne morem verjet v vaše znanje fizike.A ste kupili ocene v šoli al kaj.
Otroci pa kaj vi mislite ,ko vam merijo višino luči na tehničnem,kako to delajo.Točno izmerijo višino snopa.Za vsa vozila imajo isti aparat in v njem je določena višina.Mah škoda. besed,ker vidim,da je večina zelenih tukaj.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Sr nov 26, 2014 4:28 pm

Kako si tam nekomu napisal?? da je zabit?? No zdaj pa ti malo študiraj kam sveti luč ki je postavljena 50 cm visoko in jo nastaviš na 55 cm višine na 2,7 metrih.In ja res je,na tehničnih imajo isto mašino za vsa vozila sam a si mogoče porajtal da se tista mašina prestavlja gor pa dol po stebru??In ja škoda besed,ker tok kot sem jaz luči naštelal jih ti videl nisi.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Sr nov 26, 2014 5:06 pm

Če bo izvir svetlobe nižji od 55cm bo na 2.7m oddaljenosti nastavljen na 55cm, ampak bolj ko se odaljuješ višji bo snop oz boš zaslepil nasprotno vozilo. Ta nastavitev velja samo za avtomobile, ki ima luči višje od 55cm
Lp

gaszajla
Novinec

Napisal/-a gaszajla Sr nov 26, 2014 5:33 pm

čare je napisal/-a:Kako si tam nekomu napisal?? da je zabit?? No zdaj pa ti malo študiraj kam sveti luč ki je postavljena 50 cm visoko in jo nastaviš na 55 cm višine na 2,7 metrih.In ja res je,na tehničnih imajo isto mašino za vsa vozila sam a si mogoče porajtal da se tista mašina prestavlja gor pa dol po stebru??In ja škoda besed,ker tok kot sem jaz luči naštelal jih ti videl nisi.

ti si vesla sisal,ko sem jaz popravljal avte.Ne me učit fizike,ker vem,da novodobni profesorji ne obvladajo nič razen teorije.
Valda znam po 40 tih letih servisiranja narihtat luči.Ne ga srat razni vajenci.
Kratka luč mora svetit max 50 metrov in to je to.
Imel se 54 avtov v lasti,od fiata,do bmw in znam kaj je praksa..
Če jaz tukaj nimam prav,dam j***a takoj na panj.
Ti nisi niti v prometu videl toliko luči,kot sem jih jaz v moji delavnici nastavil,zato raje boj tiho.

renodriver
Nov uporabnik

Napisal/-a renodriver Sr nov 26, 2014 5:42 pm

Fajntje ne se kregat zard bedarij..mam megana 2 pa nj mi zdj en pove kako pa kaj..luci bom dal obe na 55cm avto pa 2.7 m od stene pa dolgo pregledu da ni res narobe upasana notr

gaszajla
Novinec

Napisal/-a gaszajla Sr nov 26, 2014 5:50 pm

Tak ga narihtaj in svetil bo kvečjemu kak centimeter prenizkoSigurno je ok.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Sr nov 26, 2014 8:10 pm

Profesroje sem mel po vsej verjetnosti še tvoje,ti pa se še vedno nisi zjasnil kam po tvoji nastavitvi sveti luč,katera je 50 cm od tal (center luči-žarnica)in kam tista ki je 80 cm od tal

Uporabniški avatar
EX-B
Uporabnik

Napisal/-a EX-B Sr nov 26, 2014 8:45 pm

gaszajla: OK, na hitro sem nekaj narisal v paint-u, povej mi kako vraga luc iz terenca (visoko nad 55cm visine), nastavljena na 2.7m oddaljenosti na 55cm visine sveti do 50m? Ali pa kako luc kakega sportaka konkretno pod 55cm visine, na 2.7m oddaljenosti nastavljena na 55cm visine tistemu na 50m oddaljenosti od tebe ne sveti direktno v glavo?
visina luci.jpg

Jaz ne vem kaksno fiziko so tebe ucili, ampak kolikor vem ze dolgo casa vemo da svetloba v normalnih pogojih potuje naravnost, se ne ukrivlja ravno sem pa tja kar tako..
Lp. Grega, DipLab.si
Slika
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov