Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
lin
Novinec

Re: Električna vozila

Napisal/-a lin Če dec 27, 2018 3:19 pm

Večino šefov je odnesla afera z dizli in to še pri dtugih firmah ne samo VW , Ghosen je še vedno v zaporu na Japonskem, edini znani vzrok je kraja pri Nissanu in malo nekaj tudi pri Mitsubisiju, Renault ga še ni odstavil kot direktorja.
Članek nisem jaz napisal torej ni moj. Imam pa vprašanje zate , a ti vedno pri vsaki literaturi npr. knjige ali karkoli drugega prebereš in opaziš samo tisti droben delček , ki ti ustreza, vso ostalo gradivo pa prezreš kot , da ne obstaja ali je to samo pri temi EV za katera si tako navdušen. Kaj bo čez 10 let ne vem, upam in jim tudi želim , da bodo naredili kakšen večji napredek kot do sedaj v zadnjih skoraj 100letih, saj kot sem napisal , če v članku ne bi omenjali let za nazaj, bi bil povsem aktualen tudi sedaj, ker je še vse enako ali vsaj v veliki meri podobno in to od še vedno nerešljivih slabosti EV, do tega kdo jih največ in v veliki meri kupuje tudi danes. :D

Influenz
Novinec

Napisal/-a Influenz Če dec 27, 2018 6:44 pm

cc09 je napisal/-a:VW je zamenjal več šefov, pa še bo kakšnega. BMW je že v 2014 vse prečistil, ne spomnem se samo ali da bi začel ali ustavil električno norost, danes zgleda da bolj ustavil. Mercedes ga je zamenjal letos, predčasno, ker je bil stari prestar. Ghosen je kao kradel ja, ampak ni bil samo to vzrok.

Ja, v tvojem članku lepo piše, da so že takrat vedeli, da je električni avto boljši. Če bi ga tistih 80 let vmes razvijali, bi danes morda že bli kaj dlje. Bomo pa čez 10 let.

Problem električnega avtomobili ostaja enak že 100 let. To so baterije, so predrage, imajo prenizko energetsko gostoto v primerjavi s tekočimi gorivi in prepočasi se polnijo.

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Če dec 27, 2018 6:44 pm

Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

Uporabniški avatar
lin
Novinec

Napisal/-a lin Če dec 27, 2018 6:50 pm

Ne vidim nekega groznega napredka v teh polnilnicah razen , da so premične, še vedno jih je potrebno nekje napolnit in to tam kjer je zelo močan priključni tok , to pa ni ravno na vsakem vogalu. In v bistvu so to zelo močne baterije, torej še več baterije, kaj ni ravno v tem največji problem EV.

https://siol.net/avtomoto/zgodbe/elektr ... uni-454784

cc09
Uporabnik

Napisal/-a cc09 Če dec 27, 2018 10:13 pm

Influenz je napisal/-a:Problem električnega avtomobili ostaja enak že 100 let. To so baterije, so predrage, imajo prenizko energetsko gostoto v primerjavi s tekočimi gorivi in prepočasi se polnijo.

Baterija za teslo, recmo 80kwh, stane 10 jurjev. To je VELIKO manj kot prihranis na gorivu, tudi ce zanemarimo da je ostalo v EV mnogo ceneje kot v navadnem. Energijska gostota ni problem, to se pokaze samo v tezi, teza ev pa ni tolk vecja da bi zares na kaj vplivala. Polnijo se s pol ure za 300 do 400 km, to je dovolj. Edini problem je v mnozicni proizvodnji in glavah.

Influenz
Novinec

Napisal/-a Influenz Če dec 27, 2018 10:24 pm

Ta cena velja samo če imaš Teslo in daš nazaj staro/odsluženo baterijo.

Uporabniški avatar
lin
Novinec

Napisal/-a lin Če dec 27, 2018 10:39 pm

cc09 je napisal/-a:...Polnijo se s pol ure za 300 do 400 km, to je dovolj....
Ravnokar sem malo pogledal na net. , če to drži , ja 45 minut vendar samo na Teslini specialni hitri polnilnici v ZDA, doma jo moraš polniti na enofazni priklop celi dan , če pa imaš trifazni priključek ustrezne moči pa najmanj 6 ur. In kdaj bomo imeli te specialne tesline polnilnice v Sloveniji, mogoče 2050 leta , do takrat pa se bo pojavil že kakšen učinkovitejši vir energije.

danci1973
Uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a danci1973 Če dec 27, 2018 11:33 pm

A nimamo v Sloveniji že ene 18 Teslinih 120kW polnilnic?

cc09
Uporabnik

Napisal/-a cc09 Pe dec 28, 2018 6:34 am

Influenz je napisal/-a:Ta cena velja samo če imaš Teslo in daš nazaj staro/odsluženo baterijo.

To je cena v proizvodnji skupaj z elektroniko okoli. Ostali imajo manjse (in cenejse ce so pametni) baterije. Zoe ima kar spodobno baterijo in mpc je 8 jurjev. V nekaj letih bo 65 kwh baterija stala 5 jurjev, manj verjetno nikoli, ker vseeno je nekaj dela z njo. To je pa drobiz proti ceni nafte.

Ravnokar sem malo pogledal na net. , če to drži , ja 45 minut vendar samo na Teslini specialni hitri polnilnici v ZDA, doma jo moraš polniti na enofazni priklop celi dan , če pa imaš trifazni priključek ustrezne moči pa najmanj 6 ur.

Doma moras napolniti toliko kot si prevozil tisti dan oz. kolk bos naslednji dan, ne polnis vsak dan cele baterije. 3f priklop pac rabis, to ni kaj.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Pe dec 28, 2018 6:55 am

Jaz bom največ zaradi zvoka v kratkem kupil akrapoviča za gtija tako, da meni še lep čas ne bodo prodali niti dali (ker ga ne maram) avto na batarije.
Avto na batarije je za mojega 4 leta starega otroka
Lp

Influenz
Novinec

Napisal/-a Influenz Pe dec 28, 2018 7:14 am

Hvala za ta skrajno konstruktiven prispevek.

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Pe dec 28, 2018 7:28 am

Ah, pusti take...bomo počakali nekaj let, pa da vidimo, kako se bodo obrnili po vetru...potem pa bomo malce preiskali zgodovino foruma in se režali nebulozam...
Človek brez problema, to strašna je stvar!

megane16v
Nov uporabnik

Napisal/-a megane16v Pe dec 28, 2018 8:48 am

Obstaja na netu verodostojna slovenska raziskava oziroma primerjava med EV, ki so v ponudbi na našem trgu?
Investicija, poraba, domet, vzdrževanje... skratka stroški za npr 120.000 km / 6 let
Znanec je pred dobrim letom sam preračunaval in kupčkal, na koncu je nabavil Nissan Leaf.

Influenz
Novinec

Napisal/-a Influenz Pe dec 28, 2018 9:18 am

Jaz bi trenutno rekel da je v SLO best buy za EV Hyundai Ioniq. Avto je dolg 4.5m ima 280 km dometa za 35k€ - 7.5k€ subvencije. 8 let oz. 200k km garancije na baterijo.

https://www.avto.net/Ads/details.asp?id=13352900
https://www.hyundai.si/media/uploads/pu ... tki_sl.pdf

Uporabniški avatar
lin
Novinec

Napisal/-a lin Pe dec 28, 2018 9:18 am

cc09 je napisal/-a:
Influenz je napisal/-a:Ta cena velja samo če imaš Teslo in daš nazaj staro/odsluženo baterijo.

To je cena v proizvodnji skupaj z elektroniko okoli. Ostali imajo manjse (in cenejse ce so pametni) baterije. Zoe ima kar spodobno baterijo in mpc je 8 jurjev. V nekaj letih bo 65 kwh baterija stala 5 jurjev, manj verjetno nikoli, ker vseeno je nekaj dela z njo. To je pa drobiz proti ceni nafte.

Ravnokar sem malo pogledal na net. , če to drži , ja 45 minut vendar samo na Teslini specialni hitri polnilnici v ZDA, doma jo moraš polniti na enofazni priklop celi dan , če pa imaš trifazni priključek ustrezne moči pa najmanj 6 ur.

Doma moras napolniti toliko kot si prevozil tisti dan oz. kolk bos naslednji dan, ne polnis vsak dan cele baterije. 3f priklop pac rabis, to ni kaj.

No sedaj pa si sam povedal enega od največjih slabosti EV in to je , da moraš vsak dan planirat svoje poti in ti avto diktira način življena v smislu mobilnosti , torej si podrejen stroju brez osebne svobe trenutnih odločitev , tega pa res ne želim , da bom moral vsak dan točno planirat koliko in kam se bom lahko peljal, to je podobno kot , ko smo nekoč imeli bone za bencin ( verjetno si še premlad in tega niti ne veš) in ti je država določila koliko km na mesec lahko narediš , pa še to je bilo bolje ( smo pač hodili v Avstrijo takat in šparali bone ) kot pa sedaj imeti EV kot edini avto.

Influenz
Novinec

Napisal/-a Influenz Pe dec 28, 2018 9:36 am

Nisi razumel. Za baterijo je najboljše, da je večinoma v rangu 70-90 % napolnjenosti. Ti jo še vedno lahko sprazniš do 0 %. Proizvajalci ti dajo tudi garancijo, mislim da Tesla celo 10 let na baterijo in tukaj ni pogojeno kako si ti baterijo polnil. 10 let naj bi baterija zdržala tudi če jo prazniš 100 % -> 10%. Ampak ker vsak svojo investicijo pazi (tudi v bencinskem avtomobilu se ne vsedeš v avto in ga mrzlega tiščiš do blokade obratov..), večino ljudi baterijo drži v rangu 70-90 % napolnjenosti razen ko res potrebuješ celoten doseg.

Če pa imaš zelo dinamičen življenski stil (danes greš zjutraj na kavo v Portorož, na kosilo pa v Mursko Soboto), potem pa najbrž EV res ni zate.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Pe dec 28, 2018 9:41 am

Morate pa vedeti, da smo ljudje, ki nam bolj ali manj dol visi koliko porabi avto

Meni lahko dajo zastonj avto na batarije mi polnijo zastonj batarije in me stane vožnja 0€ in se bom veliko raje vozil z avtom, ki ima 9l porabe na 100km oz cca 16€ na 100km.

Jaz sem še vedno tistega tipa človeka, ki se gre peljat kar tako in uživam v vožji, zato ne maram te grde bateriske spake
Zadnjič spremenil pskoda, dne Pe dec 28, 2018 9:45 am, skupaj popravljeno 1 krat.
Lp

cc09
Uporabnik

Napisal/-a cc09 Pe dec 28, 2018 9:45 am

Nič ti ni treba planirat. Vsako noč vtakneš polnilec v avto, nastaviš kolk se naj napolni, 90%, 100, kolk češ, in to je to, vsak dan isto, ne glede na to kolk boš drug dan naredil, ali kolk si danes naredil. Lahko se pa zgodi da prideš domov ob 2h ponoči s prazno baterijo, zjutraj pa moraš v službo ali nekam, za 50 km, potem pač ne rabiš čakat 6 ur, da se do konca napolne, greš ko imaš dovolj. To je vse kolk moraš planirat.
Pa ne mi zdej bluzit, da si nekje v službi, in te nekdo pokliče in moraš "skočit" iz Kopra v MS...če pa že, se boš pač ustavil na hitri polnilnici.

pskoda je napisal/-a:Morate pa vedeti, da smo ljudje, ki nam bolj ali manj dol visi koliko porabi avto

Meni lahko dajo zastonj avto na batarije mi polnijo zastonj batarije in me stane vožnja 0€ in se bom veliko raje vozil z avtom, ki ima 9l porabe na 100km oz cca 16€ na 100km

Razumem, samo ne vem zakaj se hvališ s tem.

Uporabniški avatar
lin
Novinec

Napisal/-a lin Pe dec 28, 2018 9:53 am

@ Za baterijo je najboljše, da je večinoma v rangu 70-90 % napolnjenosti.

Torej , da si že tako majhen doseg še dodatno zmanjšaš ( pa smo spet tam , da moraš za vsak dan planirat kam boš lahko šel , nobene trenutne odločitve za kaj več ne dopušča, hvala ne!) kot pravim EV je za vožnjo po mestu kot drugi avto za tiste, ki si to lahko privoščijo, nikoli pa ga ne bi kupil kot edini avto , ima še daleč preveč slabosti v primerjavi s fosilnim, da precenjenosti sploh ne omenjam.

Influenz
Novinec

Napisal/-a Influenz Pe dec 28, 2018 11:01 am

Nevem kaj naj drugega rečem, kot da še enkrat bolj počasi preberi moj prispevek.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 3 gostov