Debate, ki niso vezane na ostala področja...

čare
Mojster foruma

Re: Hypermiling - ultra ekonomična vožnja

Napisal/-a čare To okt 22, 2013 7:22 pm

Lisko ne razumem jaz teh tvojih teorij da z enakim načinom vožnje lahko prišparaš.Recimo danes se peljem LJ-MB stalno 100 km/h (recimo da je to testni poligon in ni nikogar na cesti in je dejansko možno se stalno peljat 100) jutri pa se spet peljem isto relacijo na isti način se pravi 100 km/h ampak vozim varčno in prišparam.Kako že ??Način vožnje je enak ampak prišparal nisi popolnoima nič!

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko To okt 22, 2013 7:33 pm

čare je napisal/-a:Lisko ne razumem jaz teh tvojih teorij da z enakim načinom vožnje lahko prišparaš.Recimo danes se peljem LJ-MB stalno 100 km/h (recimo da je to testni poligon in ni nikogar na cesti in je dejansko možno se stalno peljat 100) jutri pa se spet peljem isto relacijo na isti način se pravi 100 km/h ampak vozim varčno in prišparam.Kako že ??Način vožnje je enak ampak prišparal nisi popolnoima nič!

Čare kje sem rekel , da z enakim načinom vožnje šparam?
Jaz sem reku da sem vozu kot vozim ampak prvo z zjahanim motorjem.....potem pa enak stil vožnje in obnovljen motor....Pri cliotu je to v enem letu....pri jeepu v dveh....povratek vloženega denarja. Če bi skoz vozu z zjahanim motorjem ( sej je šel) bi pa porabu 2x več....o tem sem govoru....da se včasih splača vložit na hitr videno kr lepe denarje.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ To okt 22, 2013 7:40 pm

No ja, treba se je zavedat, da se je lahko tudi tvoj stil vožnje vseeno nekoliko spremenil, brez da bi se ti tega zavedal. ;)
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane To okt 22, 2013 7:45 pm

Tule je en zanimiv teoretični kalkulator o potrebni moči pri določeni hitrosti, torej za samo vzdrževanje hitrosti na ravnini. Izračunana poraba je seveda za fiksen izkoristek motorja, ki ga vpišeš, zato pri nizkih hitrostih nenormalno nizke vrednosti, lahko si pa pomagaš, da vpišeš fiksen "Parasitic overhead" recimo 2.000 W.

Se pa lepo vidi, da je poraba pri 130 kmh za 35-40% višja kot pri 100 kmh.
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare To okt 22, 2013 7:46 pm

Tvoja cigla z izvenkrmnim motorjem je bila predihana tako kot so vsi ti VM-i predihani in tukaj neke primerjave ne moreš delat,na cliotu pa če bi dal samo šobe pregledat/nastavit in pumpo bi poraba ravno tako padla in generaln na motorju nima nekega vpliva na to,čeprav se ti tolažiš s tem ampak naj bo po tvoje.Ti bi najbrž tudi ganc nov avto razkopal in ga sestavil bolje kot v fabriki,zapravil par jurjev ampak avto bi bil po tvoje u nulo.sta pa to še obadva na navadno pumpo in siguren bodi da če boš šel enkrat na nekem CR dizlu ki je normalno lavfal in ni pil olja,pozimi normalno vžigal ....delat generalko ne boš prišparal nič,ker vse uravnava elektronika katere pša zayebat ne moreš

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ To okt 22, 2013 7:51 pm

No pa stvar je v tem, da se stil vožnje ponavadi prilagodi tudi zjahanemu motorju, podvozju ipd. Npr. več gasa pri speljevanju, da motor ne trese, višji obrati, ker v nižjih ne laufa tako kot treba, počasnejše prestavljanje (=izguba momenta v kak klanec), več upočasnjevanja zaradi slabe ceste, ovinkov itd.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko To okt 22, 2013 7:51 pm

~toMmy~ je napisal/-a:No ja, treba se je zavedat, da se je lahko tudi tvoj stil vožnje vseeno nekoliko spremenil, brez da bi se ti tega zavedal. ;)

Sicer dopuščam možnost....ampak časovno je ostalo enako, prehitevanja tudi....Seveda so to povprečja iz parih mescev...pred/po ne pa kr prepisano iz računalnika.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ To okt 22, 2013 8:31 pm

Saj ni vse samo v hitrosti vožnje, jaz sem recimo z A4 2.0 TDI 140KM CR imel porabo 6,4 pri zelo hitri vožnji (en kup prehitevanj, na AC 160-220, skratka 3/4 poti me je čas resno preganjal, pa tudi prej sem vozil kar hitro), lastniku pa toliko porabi praktično pri normalni oz. mogoče nekoliko dinamičnejši vožnji. Jaz sem recimo pri praktično isto hitri vožnji v zadnjih letih bistveno spustil porabo.

Pa kar je najbolj pomembno pri tebi, z zjahanim avtom je pač težko dosegat optimalno porabo, ker ga ne moreš optimalno vozit.
Slika

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Če okt 24, 2013 4:31 pm

Glede na to, da smo imeli tukaj debato o prepočasnih voznikih na AC drugod po svetu že delajo na tem, da bi tole anomalijo vsaj umaknili iz prehitevalnih pasov.

http://staugustine.com/news/local-news/ ... mk6TlO_txY

takoj podpišem tudi pri nas, ker danes sem imal opravka z nekim kvazi avstrijskim hipermilerjem al pa je bil zgolj d****. Vozim od Krškega proti NM s konstantno hitrostjo 130km/h (GPS). Me prehiti omenjeni osebek nakar ga s konstantno hitrostjo ujamem, ker je model očitno "glajdal". Seveda, če hočem držati svoj tempo ga moram prehiteti. Ko sem mimo da omenjeni osebek spet gas in me prehiti nazaj in tako sva zadevo ponovila vsaj 5x potem pa sem raje zavil na bencinsko, ker sem mel polhn organ takega drkanja.

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Če okt 24, 2013 4:45 pm

Poskusil sem glajdat po ac 130-150,brezveze,ni vredno prihranka,pa moteče v prometu,skoraj nikoli nisi sam na cesti,da bi to nemoteče prakticiral.
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo Če okt 24, 2013 5:03 pm

No, po AC pač ne glajdam in tudi nisem probaval še, mi je bolj všeč če imam konstantno hitrost okoli 110 (kar je manj, je zame že oviranje prometa, kar je več je pa avto žejen), sem pa to probaval v mestu med 65 in 50 kjer je omejitev 60, seveda z neoviranjem prometa. Zadeva je še kar interesantna in jo bom še probaval ker imam tam največjo porabo.

Potovalc (edino tako bom meril) mi trenutno kaže 8.4, bomo videli čez nekaj časa kako bo s tem.

BBoss je napisal/-a:Glede na to, da smo imeli tukaj debato o prepočasnih voznikih na AC drugod po svetu že delajo na tem, da bi tole anomalijo vsaj umaknili iz prehitevalnih pasov.

takoj podpišem tudi pri nas, ker danes sem imal opravka z nekim kvazi avstrijskim hipermilerjem al pa je bil zgolj d****. Vozim od Krškega proti NM s konstantno hitrostjo 130km/h (GPS). Me prehiti omenjeni osebek nakar ga s konstantno hitrostjo ujamem, ker je model očitno "glajdal". Seveda, če hočem držati svoj tempo ga moram prehiteti. Ko sem mimo da omenjeni osebek spet gas in me prehiti nazaj in tako sva zadevo ponovila vsaj 5x potem pa sem raje zavil na bencinsko, ker sem mel polhn organ takega drkanja.

To bi podpisal tudi jaz, takoj. Sicer pa, kako pa bojo to pri nas preverjali? Tudi če je policija že na AC, itak nič ne morejo oz. nočejo.

Pri takih telebanih pa imam navado pospešiti krepko čez omejitev in pustiti take paciente za sabo, nato pa vzdržujem svojo hitrost.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Če okt 24, 2013 5:14 pm

Meni je še bolj žalostno, da pri občasni zelo počasni vožnji po regionalki (70kmh) še vedno naletiš na mečkaše, ki vozijo 50kmh po cesti ravni kot strela, v naselju pa celo upočasnijo na 30kmh :shock:
Ali pa....vozim u izi 100kmh tempomat na AC, pridem do Vrhniškega klanca, zavijem na počasni pas in z nespremenjeno hitrostjo začnem prehitevat po desni folk na voznem in prehitevalnem, ki me pol začudeno gleda, kot da "divjam po cesti" :bonk

Bucko99
Stalni uporabnik

Kraj: Around Ljubljana

Napisal/-a Bucko99 Če okt 24, 2013 7:25 pm

peroRS je napisal/-a: začnem prehitevat po desni folk na voznem in prehitevalnem, ki me pol začudeno gleda, kot da "divjam po cesti" :bonk

Se mi zdi, da večina folka še zmer misli da je skrajno desni pas na tem klancu odstavni ... :!:

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 Če okt 24, 2013 7:38 pm

PO ravnem se komot postaviš za kamion in tisti, ki gredo mimo, itak morajo na prehitevalni pas. V klance se pa kamioni prestavijo na skrajni desni pas, kar malo moti, ker potem takoj postaneš ovira na voznem pasu.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Če okt 24, 2013 8:11 pm

BBoss je napisal/-a:Glede na to, da smo imeli tukaj debato o prepočasnih voznikih na AC drugod po svetu že delajo na tem, da bi tole anomalijo vsaj umaknili iz prehitevalnih pasov.

Big deal. V bistvu bodo (in še to le napol) uvedli to, kar pri nas že itak velja in sicer da ne smeš kampirat na prehitevalnem pasu, če imaš desni pas prost. Pa tudi po tem novem zakonu na Floridi torej kampiranje na prehitevalnem še vedno ne bi bilo prekršek, če voziš po omejitvi ali celo do 10 mph (16 kmh) počasneje. Pri nas je to že sedaj proti predpisom, ne glede na hitrost.

danes sem imal opravka z nekim kvazi avstrijskim hipermilerjem al pa je bil zgolj d****. Vozim od Krškega proti NM s konstantno hitrostjo 130km/h (GPS). Me prehiti omenjeni osebek nakar ga s konstantno hitrostjo ujamem, ker je model očitno "glajdal". Seveda, če hočem držati svoj tempo ga moram prehiteti. Ko sem mimo da omenjeni osebek spet gas in me prehiti nazaj in tako sva zadevo ponovila vsaj 5x potem pa sem raje zavil na bencinsko, ker sem mel polhn organ takega drkanja.

In kaj točno je bilo tukaj narobe? Pač tip te je prehitel, a je to tako hud udarec za tvoj ego? Ali je problem to da si ga moral čez čas ponovno prehitet - zakaj je pa to tako hudo, so prehitevalni manevri na AC zate morda prezahtevno opravilo? Sicer pa, v čem je razlika če istega tipa prehitiš 5x, ali pet različnih tipov vsakega 1x?

V glavnem, tip ni (iz tvojega opisa dogajanja) naredil nič v nasprotju predpisom (sej na prehitevalnem menda ni kampiral, ne?) tako da res ne vem zakaj razburjanje.
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Če okt 24, 2013 8:33 pm

peroRS je napisal/-a:Meni je še bolj žalostno, da pri občasni zelo počasni vožnji po regionalki (70kmh) še vedno naletiš na mečkaše, ki vozijo 50kmh po cesti ravni kot strela, v naselju pa celo upočasnijo na 30kmh :shock:
Ali pa....vozim u izi 100kmh tempomat na AC, pridem do Vrhniškega klanca, zavijem na počasni pas in z nespremenjeno hitrostjo začnem prehitevat po desni folk na voznem in prehitevalnem, ki me pol začudeno gleda, kot da "divjam po cesti" :bonk

x2 :D

BBoss je napisal/-a:takoj podpišem tudi pri nas, ker danes sem imal opravka z nekim kvazi avstrijskim hipermilerjem al pa je bil zgolj d****. Vozim od Krškega proti NM s konstantno hitrostjo 130km/h (GPS). Me prehiti omenjeni osebek nakar ga s konstantno hitrostjo ujamem, ker je model očitno "glajdal". Seveda, če hočem držati svoj tempo ga moram prehiteti. Ko sem mimo da omenjeni osebek spet gas in me prehiti nazaj in tako sva zadevo ponovila vsaj 5x potem pa sem raje zavil na bencinsko, ker sem mel polhn organ takega drkanja.

Če voziš s tempomatom oz. konstantno hitrostjo, je to itak standarden pojav, predvsem na daljše relacije je bolj opazno. ;) Nekoga postopoma dohitevaš že kak kilometer in potem, ko se približaš, pospeši na tvojo hitrost ali pa recimo ga prehitiš in ti je potem dalje cel čas za ritjo. :D Najbolj smešen mi je bil en Hrvat, prej je vozil počasneje od mene po ravnem, jaz pa s tempomatom mislim da 160 km/h in ga seveda prehitel. Zatem je začel pritiskat in me v dolino prehitel (se je videlo da je prav teral tisto staro Mazdo :D ), v klanec jaz lepo s tempomatom mimo (njemu avto ni šel toliko), v dolino spet on kot raketa in tako se je ponavljalo lep čas :D
Slika

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Če okt 24, 2013 10:11 pm

uros11 je napisal/-a:PO ravnem se komot postaviš za kamion in tisti, ki gredo mimo, itak morajo na prehitevalni pas. V klance se pa kamioni prestavijo na skrajni desni pas, kar malo moti, ker potem takoj postaneš ovira na voznem pasu.

Je z avtom prepovedano po počasnem vozit?

peroRS je napisal/-a:Meni je še bolj žalostno, da pri občasni zelo počasni vožnji po regionalki (70kmh) še vedno naletiš na mečkaše, ki vozijo 50kmh po cesti ravni kot strela, v naselju pa celo upočasnijo na 30kmh :shock:

To s hypermilerji pomojem nima veze.

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Kraj: še neustaljen :D

Napisal/-a Jerch_ Pe okt 25, 2013 2:04 am

Daedalus je napisal/-a:
uros11 je napisal/-a:PO ravnem se komot postaviš za kamion in tisti, ki gredo mimo, itak morajo na prehitevalni pas. V klance se pa kamioni prestavijo na skrajni desni pas, kar malo moti, ker potem takoj postaneš ovira na voznem pasu.

Je z avtom prepovedano po počasnem vozit?

je napisanih nekaj sto strani v temi debili na cesti al nekaj takega.. in ja, slovencem tisti skrajno desni pas ni vozni pas. Še pol moje družine mi pravi da se tam pa ja ne bodo vozili..
mene nič ne moti. ko je gužva se dam na a desni pas, ki je za ene vozni pas in vozim 130. so se mi tudi že drli v avtu pa sem rekel, da naj povejo definicijo prehitevanja in smo hitro spoznali da moraš menjat pas za prehitevane in sem tako kar nadaljeval po tem skrajno desnem- praznem pasu- ker je bil ravno dan brez kamionov...

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Pe okt 25, 2013 7:22 am

@ishtmail:
Danes sem te spet srečal....na počasnem pasu ene dva kilometra pred izvozom Trebnje - zahod :) Kakšno hitrost si imel tam? 70? 80?
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Pe okt 25, 2013 8:04 am

Glede kampiranja na prehitevalnem pasu,vse lepo in prav,ampak,problem je,da je desni pas po večini uničen od kamionov,še posebaj v Italiji,včasih me res raspizdi,da mi vsakih nekaj 10 metrov avto počepne (no,pri nas mogoče redkeje),tako da,če je le možno,sem na levi.
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 21 gostov