Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Na AC/HC s 3 pasovi v eno smer morajo vozila voziti po skrajnem desnem pasu, ki ni zaseden. 150 €

Vem za ta člen in se ga držim
158
59%
Vem za ta člen, a se ga praktično ne držim
18
7%
Prvič slišim
52
20%
Vedno vozim po prehitevalnem pasu
9
3%
Pravila me ne zanimajo, vozim po občutku in brez oviranja drugih
29
11%

Skupaj glasov : 266

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Re: Telebani na cesti (Anketa)

Napisal/-a tomzzi Pe nov 22, 2013 3:58 pm

A je dandanes v modi, da se vožiš samo z dnevnimi (ledicami) pa čeprav je ura 5.15 zjutraj? Zadnjič sem srečal enga ki se je zjutraj vozil z samo dnevnimi. Zadaj pa tema. V mestu. Saj če bi bil kje iz mesta bi morda še pokapiral, da nekaj ne štima... Je bil pa novi Clio. Pa ni bilo prvič. Enkrat sem pravtako srečal enga ki je pa ponoč vozil lepo samo z ledicami spredaj. :?

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Pe nov 22, 2013 5:53 pm

Tega je vedno več, folk enostavno ne ve, da nima luči prižganih :roll:
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Pe nov 22, 2013 7:40 pm

Fora je, da Clio IV, če nima senzorja za dež, nima avtomatskega vklopa luči - po domač povedan, če sam ne prestaviš knofa, se lahko podnev in ponoči voziš samo z ledicami.
Kkšne nove Kie tud niso izjeme.
Slika

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Napisal/-a tomzzi So nov 23, 2013 12:58 am

IcEm4n je napisal/-a:Fora je, da Clio IV, če nima senzorja za dež, nima avtomatskega vklopa luči - po domač povedan, če sam ne prestaviš knofa, se lahko podnev in ponoči voziš samo z ledicami.

Saj to je problem. Nimam nič proti ledicam (prej nasprotno) a bi po moje morala imeti vsa vozila avtomatski vklop luči serijsko če že imajo dnevne. Je pa to seveda dodaten strošek.
Je pa še en problem včasih. Megla podnev. Ko je še dovolj svetlobe in avtomatika ne preklopi pa bi vseeno morala, ker je vidljivost krepko zmanjšana.
Takrat je potrebno še vedno ročno preklopit kljub senzorju za dež/luči...
Zaskrbljujoče je, da ljudje tega ne vedo... Ali pa pozabijo preklopit...

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ So nov 23, 2013 1:35 am

Največji problem so vozniki, nima veze a so "ročne" luči ali pa "delna" avtomatika, če vozniki delajo neumnosti na vsakem koraku. Recimo vožnja samo s pozicijskimi, spet enim se ne da menjat žarnic, drugi slepijo z meglenkami, čeprav ni pogojev za njih, eni kar pozabijo (pravočasno) ugasnit dolge luči (čeprav jim iz druge strani ovinka poblendaš in ne more bit bolj očitno, da prihaja avto), da o žmigavcih (predvsem v krožnih) sploh ne govorim. Če se mene vpraša, za takšne ni rešitev boljša avtomatika, ampak javni prevoz! :evil:

Danes sem imel en tak "vesel" dogodek, prehiteval sem novo Hondo Accord s xenonkami v rahlem ovinku in je tip pozabil ugasnit dolge (xenon). Občutek, ko sem prišel ob/pred njega je bil tak, kot da bi mi kdo par reflektorjev iz stadiona nabil na nos, čisto me je zaslepil nenadni svetlobni "šok" (ogledala, kabina,...), par sekund sem imel orientacijo na nivoju kokoši... :huh: Pa ne da bi tip zamudil z ugašanjem dolgih, pozneje sem mu še z meglenko utripal i na koncu upočasnil na cca. 50, da je končno skapiral, v čem je štos. Sicer pa tako agresiven xenon, da mi je že s kratkimi osvetljeval strop...

V to temo sem v zadnjih mesecih imel že večkrat namen pisat o takšnih in drugačnih dogodkih, ampak se mi praktično ne da več, katastrofa, kaj se dogaja na cestah...
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Napisal/-a primozek68 So nov 23, 2013 11:24 am

drugi slepijo z meglenkami,

Takim meglenkarjem v dežju jaz nabijem dolge. Če je pa cajt, pa še špiclampe.
Sex turns gay people into Mexicans.

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Napisal/-a tomzzi So nov 23, 2013 12:13 pm

~toMmy~ je napisal/-a:Največji problem so vozniki, nima veze a so "ročne" luči ali pa "delna" avtomatika, če vozniki delajo neumnosti na vsakem koraku. Recimo vožnja samo s pozicijskimi, spet enim se ne da menjat žarnic, drugi slepijo z meglenkami, čeprav ni pogojev za njih, eni kar pozabijo (pravočasno) ugasnit dolge luči (čeprav jim iz druge strani ovinka poblendaš in ne more bit bolj očitno, da prihaja avto), da o žmigavcih (predvsem v krožnih) sploh ne govorim. Če se mene vpraša, za takšne ni rešitev boljša avtomatika, ampak javni prevoz! :evil:

Danes sem imel en tak "vesel" dogodek, prehiteval sem novo Hondo Accord s xenonkami v rahlem ovinku in je tip pozabil ugasnit dolge (xenon). Občutek, ko sem prišel ob/pred njega je bil tak, kot da bi mi kdo par reflektorjev iz stadiona nabil na nos, čisto me je zaslepil nenadni svetlobni "šok" (ogledala, kabina,...), par sekund sem imel orientacijo na nivoju kokoši... :huh: Pa ne da bi tip zamudil z ugašanjem dolgih, pozneje sem mu še z meglenko utripal i na koncu upočasnil na cca. 50, da je končno skapiral, v čem je štos. Sicer pa tako agresiven xenon, da mi je že s kratkimi osvetljeval strop...

V to temo sem v zadnjih mesecih imel že večkrat namen pisat o takšnih in drugačnih dogodkih, ampak se mi praktično ne da več, katastrofa, kaj se dogaja na cestah...

To se popolnoma strinjam. Največji problem so vozniki ja. Zato pa pravim, da bi avtomatika (serijsko) rešila ta problem vsaj delno (ponoči). Problem bi ostal v nalivih/megli podnev.
Se pa tudi strinjam, da bi bila najboljša rešitev za take javni prevoz! :D

Se pa tudi strinjam s tvojim zaključkom... to kar se sedaj dogaja na cestah... katastrofa ja.

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic So nov 23, 2013 12:49 pm

IcEm4n je napisal/-a:Fora je, da Clio IV, če nima senzorja za dež, nima avtomatskega vklopa luči - po domač povedan, če sam ne prestaviš knofa, se lahko podnev in ponoči voziš samo z ledicami.

Videl v tunelu tako Insignio kot Astro - OPEL. Tudi novi Tiguan ni bil izjema.
In zakaj je verjetno temu tako? Ker ljudje 'ne mislijo' in ker je višji paket opreme dražji, kateri vsebuje avtomatski preklop luči. Seveda pa je spet odvisno od ljudi, ki ''ne mislijo'' in nimajo naštimano na avtomatiko. Sicer pa če takim poblendaš, mogoče pomaga. Jaz jim poblendam, tudi tistim ki nimajo prižganih luči. V zameno celo dobim dvig roke kot oprosti/hvala in prižgejo luči.

Uporabniški avatar
daneb
Nov uporabnik

Napisal/-a daneb Ne nov 24, 2013 4:57 am

Gosic je napisal/-a:

Videl v tunelu tako Insignio kot Astro - OPEL. Tudi novi Tiguan ni bil izjema.
In zakaj je verjetno temu tako? Ker ljudje 'ne mislijo' in ker je višji paket opreme dražji, kateri vsebuje avtomatski preklop luči. Seveda pa je spet odvisno od ljudi, ki ''ne mislijo'' in nimajo naštimano na avtomatiko. Sicer pa če takim poblendaš, mogoče pomaga. Jaz jim poblendam, tudi tistim ki nimajo prižganih luči. V zameno celo dobim dvig roke kot oprosti/hvala in prižgejo luči.

S teboj se pa strinjam imaš pravilen dostop. S tistimi ki bi pribijali na križ ali pa celo streljali se pa ne morem strinjati. Obnašanje v prometu je ogledalo vozniku.
LP
Moto šport me je zasvojil.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Ne nov 24, 2013 12:27 pm

Ja saj če se meni ne zdi sprejemljiva tako množična napačna raba luči, še ne pomeni, da tudi sam ne poblendam oz. opozorim take voznike...
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Ne nov 24, 2013 1:00 pm

Tanovga Cliota in Capturja še nisem videl s prižganimi lučmi, tudi ponoči :roll: :roll:

Problem je ker pol voznikov še po 10 letih letih uporabe ne ve, da ima avto recimo potovalni računalnik :shock: kaj šele, da bi vedeli, da ima avto dnevne luči in da takrat (pri večini) kratke luči spredaj ter pozicijske zadaj ne delajo. Enkrat vem, da sem enemu kolegu na Ibizi kazal, da ima tempomat na ročki ob volanu in me gleda "kaj je pa to" :lol:

Uporabniški avatar
daneb
Nov uporabnik

Napisal/-a daneb Sr nov 27, 2013 7:15 am

Odkar so ukinili motoroznanstvo na izpitih je kar veliko takšnih šoferjev. Marsikdo ne ve ali ima pogon spredaj ali zadaj. Pozimi sem videl na Zatrniku dva ki sta montirala verige na zadnja kolesa pri Citroenu C 3, pa nisem imel s čim slikati.
Povedal sem jima da imata pogon spredaj in sta se vljudno zahvalila češ tega nama pa ni nihče povedal. :D

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Sr nov 27, 2013 7:42 am

Če bi folk mal prebral navodila za uporabo, ki so v vsakem avtu bi marsikaj zanimivega izvedel. Ampak nekateri ne vedo, da tudi to obstaja.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Sr nov 27, 2013 9:27 am

daneb je napisal/-a:Odkar so ukinili motoroznanstvo na izpitih je kar veliko takšnih šoferjev. Marsikdo ne ve ali ima pogon spredaj ali zadaj. Pozimi sem videl na Zatrniku dva ki sta montirala verige na zadnja kolesa pri Citroenu C 3, pa nisem imel s čim slikati.
Povedal sem jima da imata pogon spredaj in sta se vljudno zahvalila češ tega nama pa ni nihče povedal. :D

Ne vem če bo držalo:
Se spomnem, ko sem delal izpit za avto, ni nihče zahteval kakršnegakoli znanja, kako se havba odpre, preveri nivo olja,kuk so gume napumpane, kaj je katera lučka na armaturi....itd.Pa je tega že lep čas nazaj. Danes to v avtošoli zahtevajo.
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo Sr nov 27, 2013 9:37 am

Tudi nas niso nič o tem učili v avtošoli, pa imam izpit že 13 let.

Uporabniški avatar
daneb
Nov uporabnik

Napisal/-a daneb Sr nov 27, 2013 12:49 pm

Jaz sem delal izpit 24.03.1959 in so zahtevali popolno motoroznanstvo. Prav tako je bilo potrebno poznavanje poteka prometa v krožiščih čeprav je bilo takrat krožno križišče samo v Domžalah. Izpit je potekal ustno odgovor si moral podati takoj. Spomnim se da nas je obiskovalo tečaj 48 in izpit naredilo samo 5. tečaj je potekal 4 krat tedensko 3 tedne. Vse kaže, da takrat ni bilo tako enostavno narediti izpit za voznika motornih vozil kakor bi danes nekateri radi prikazali.
LP in srečno vožnjo.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Sr nov 27, 2013 1:38 pm

daneb je napisal/-a:Jaz sem delal izpit 24.03.1959 in so zahtevali popolno motoroznanstvo. Prav tako je bilo potrebno poznavanje poteka prometa v krožiščih čeprav je bilo takrat krožno križišče samo v Domžalah. Izpit je potekal ustno odgovor si moral podati takoj. Spomnim se da nas je obiskovalo tečaj 48 in izpit naredilo samo 5. tečaj je potekal 4 krat tedensko 3 tedne. Vse kaže, da takrat ni bilo tako enostavno narediti izpit za voznika motornih vozil kakor bi danes nekateri radi prikazali.
LP in srečno vožnjo.

U madonca, kolk pa si ti star? :DDD

Sicer nisem Domžalčan sam se ne spomnim, da bi imele Domžale krožišče. :? Razen, če je blo pred 54 leti drugače.. ;)

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Sr nov 27, 2013 1:47 pm

Ja itak da včasih ni blo na izi narejenega izpita. Zdej, kot je vidit, lahko vsak papak dobi izpit, če predloži modro kuverto ustrezne debeline. Pol pa obstajajo na forumih take teme kot je ta.
Včasih je bil point avtošole, da so te dejansko naučili vozit, spremljat promet,..itd..Danes je merilo samo uspešnost avtošole. Statistika pač, pa čeprav preko trupel.
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Sr nov 27, 2013 2:45 pm

daneb je napisal/-a:Jaz sem delal izpit 24.03.1959 in so zahtevali popolno motoroznanstvo. Prav tako je bilo potrebno poznavanje poteka prometa v krožiščih čeprav je bilo takrat krožno križišče samo v Domžalah. Izpit je potekal ustno odgovor si moral podati takoj. Spomnim se da nas je obiskovalo tečaj 48 in izpit naredilo samo 5. tečaj je potekal 4 krat tedensko 3 tedne. Vse kaže, da takrat ni bilo tako enostavno narediti izpit za voznika motornih vozil kakor bi danes nekateri radi prikazali.
LP in srečno vožnjo.

Uf to pa je že nekaj let nazaj! :) Verjetno niti ni težava v tem, kako težko je bilo naredit izpit, ampak v tem, da se je od takrat marsikaj spremenilo (gostota prometa, vse več krožnih tokov, avtoceste, ...) in veliko starejših voznikov, sploh takšnih, ki po mestu niso skoraj nikoli vozili, enostavno ne sledi spremembam. Nekateri že zaradi same starosti niso sposobni zaznavat dogajanja okrog sebe, zapeljejo v krožnega po levi (vem samo v naših konci za par primerov), izsilijo prednost, ker sploh ne pogledajo na levo ipd. Potem je še tu generacija, ki je začela z množično rabo avtomobilov, ki so prenesli (ne)znanje na voznike, ki smo zdaj v drugi polovicih dvajsetih oz. okrog tridesetih in med temi sem med pogovori zasledil ogromno takšnih, ki so sveto prepričani v svoj prav, čeprav govorijo neumnosti. S tem da je še veliko relativno mladih, ki so prva generacija v družini z vozniškim izpitom.

Če potegneš črto, je na cesti sigurno več kot polovica takšnih, ki ali psihofizično niso več sposobni vozit ali so bili "samouki" in si ne dajo popolnoma nič dopovedat ali so se učili od takšnih ali so pa vozniško "kulturo" in navade pobrali iz pomanjkljivega opravljanja vozniškega izpita ter (širše) okolice. Stanje na cestah to definitivno potrjuje.
Slika

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Sr nov 27, 2013 9:22 pm

Tud mene zanima, kje je bilo nekoč krožišče v Domžalah :) :)
Slika
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov