Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Na AC/HC s 3 pasovi v eno smer morajo vozila voziti po skrajnem desnem pasu, ki ni zaseden. 150 €

Vem za ta člen in se ga držim
158
59%
Vem za ta člen, a se ga praktično ne držim
18
7%
Prvič slišim
52
20%
Vedno vozim po prehitevalnem pasu
9
3%
Pravila me ne zanimajo, vozim po občutku in brez oviranja drugih
29
11%

Skupaj glasov : 266

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Re: Telebani na cesti (Anketa)

Napisal/-a odprti clio To jan 07, 2014 8:57 am

peroRS je napisal/-a:Aja pa na avtocesti je ljudem tudi ratalo samoumevno imeti prižgane dolge luči, tudi če je v nasprotni smeri kolona vozil, ki jih to slepi :huh: :roll:

Sem mislil, da imam samo jaz to srečo :D
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

Uporabniški avatar
.com
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a .com To jan 07, 2014 10:01 am

odprti clio je napisal/-a:
peroRS je napisal/-a:Aja pa na avtocesti je ljudem tudi ratalo samoumevno imeti prižgane dolge luči, tudi če je v nasprotni smeri kolona vozil, ki jih to slepi :huh: :roll:

Sem mislil, da imam samo jaz to srečo :D

a dej, ste občutljivi =P
| GOLF 6 in 7 | TSI power |

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS To jan 07, 2014 8:31 pm

A ti si bil to :D
Kaj ti ne dela avtomatski izklop dolgih na tsi-ju :mrgreen:

Uporabniški avatar
.com
Uporabnik

Napisal/-a .com To jan 07, 2014 9:04 pm

peroRS je napisal/-a:A ti si bil to :D
Kaj ti ne dela avtomatski izklop dolgih na tsi-ju :mrgreen:

če ti jaz blendnem, ne boš še 2 mesca vidu... tko da: don't tease =P
| GOLF 6 in 7 | TSI power |

Uporabniški avatar
daneb
Nov uporabnik

Napisal/-a daneb Sr jan 08, 2014 4:43 am

Saj ni treba gledat naravnost v luč nasprotno vozečega.
LP :D
Moto šport me je zasvojil.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Če jan 09, 2014 1:44 am

daneb je napisal/-a:Saj ni treba gledat naravnost v luč nasprotno vozečega.
LP :D

Dejansko je najbolje takrat mižat in zmolit en očenaš pa upat, da bo šlo lepo mimo. :roll:

gasolinedream
Uporabnik

Napisal/-a gasolinedream Če jan 09, 2014 10:38 am

Pa res tako slabo vidite ponoči? Saj ne rečem da je prav če nekdo slepi z dolgimi lučmi, ampak tako grozno pa pač ni. Je pa res da v spuščenem/nizkem avtu zna bit veliko slabše. V Fusionu se peljem mimo praktično kot da nič ni, v hondi pa me je res malo zaslepilo. Pač človek ne gleda v luč. Berem to temo, pa ste res vsi tako občutljivi na vsako malenkost ki se zgodi na cestah?

Skratka, po branju te teme gre na naših cestah še vedno za to kdo je bolj živčen, večji šerif in kdo najde več napak?

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio Če jan 09, 2014 11:03 am

gasolinedream je napisal/-a: Berem to temo, pa ste res vsi tako občutljivi na vsako malenkost ki se zgodi na cestah?

Lahko ti odgovorim zase - ne.

Res pa je, da ne pozabljam, če me razumeš. Navadno res ni pretirano moteče, če so lastniki nasproti vozečih vozil defektni in:
- imajo xenon, ki osvetljuje zvezde,
- ne znajo izklopiti nezasenčenega snopa,
- ne znajo zamenjati žarnice in osvetljujejo ptiče namesto ceste,
- tudi meglenke niso vedno nek bav bav.

Smo pa v prometu vsi skupaj. Moraš računati, da koga boli glava, da je kdo utrujen ali zgolj razdražen. Včasih imam močne glavobole in takrat je hudičevo moteče, ko ti nasproti vozeči presvetlijo zadnji del lobanje. Tudi ni v nobenem primeru prijetno voziti za nekom, ki mu nažiga zadnja meglenka. Prvi ima sprednje, zadnji zadnjo - fertik. Zadeve so izjemno preproste, ampak se jih vozniki hudičevo trudijo komplicirati (lep primer je levi smernik v krožnih). Z malo zdrave pameti bi se vsi imeli fino na cestah.
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

Uporabniški avatar
SuperVeloce
Novinec

Napisal/-a SuperVeloce Če jan 09, 2014 11:25 am

Ne vem, kaj ima višina avtomobila veze pri dolgem snopu luči... moteče je tako ali drugače.
when in doubt, flat out

Uporabniški avatar
EX-B
Uporabnik

Napisal/-a EX-B Če jan 09, 2014 11:36 am

gasolinedream je napisal/-a:Pa res tako slabo vidite ponoči? Saj ne rečem da je prav če nekdo slepi z dolgimi lučmi, ampak tako grozno pa pač ni. Je pa res da v spuščenem/nizkem avtu zna bit veliko slabše. V Fusionu se peljem mimo praktično kot da nič ni, v hondi pa me je res malo zaslepilo. Pač človek ne gleda v luč. Berem to temo, pa ste res vsi tako občutljivi na vsako malenkost ki se zgodi na cestah?

Skratka, po branju te teme gre na naših cestah še vedno za to kdo je bolj živčen, večji šerif in kdo najde več napak?

Ja, nekateri dejansko dosti slabse vidimo ponoci. Oz. bolje receno, odsevi luci ponoci nekatere bolj motijo kot druge. Recimo nas ki nosimo ocala in/ali lece in imamo bolj obcutljive oci na svetlobo. Mene odsev dolgih luci vcasih tako moti, da pri najboljsi volji ne vidim na svoj pas pred sebe popolnoma nic! Moje oci vidijo samo belino odseva, dejansko se vcasih peljes mimo kakega takega kretena dejansko na pamet. Nekateri mogoce nimate oci tako obcutljivih na to, nekateri pa jih imamo.
Lp. Grega, DipLab.si
Slika

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo Če jan 09, 2014 11:45 am

Predstavljaj si tale scenarij: noč, dež, ter voznik iz nasprotne z meglenkami, brez javne razsvetljave. Jah, mimo takih kretenov se skoraj vedno peljem "na pamet" ker ne vidim svoj del ceste, če pa človek nima meglenk, se pa lepo da. Zato zadnje čase v dežju tudi jaz prižigam meglenke, ker imam povn falus teh idiotov in da zaradi njih ne vidim. Nisem pa še tako daleč, da bi nažigal dolge takim. Tudi jaz še nimam te "sreče" da bi mi kdo iz nasprotne pripeljal z dolgimi, mu zapeljem čelno brez razmišljanja!

In ja, osebno sem občutljiv na razne bedarije in kretene na cesti, oz. bolj na kretene kot neumnosti. Ne rečem, se marsikaj spregleda kot človeško napako katera se lahko zgodi vsakemu, a nekatere stvari objavljene v tej temi so vredne samo strela v glavo, ne pa odpuščanja in vprašanj če smo občutljivčki!

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Če jan 09, 2014 2:23 pm

gasolinedream je napisal/-a:Pa res tako slabo vidite ponoči? Saj ne rečem da je prav če nekdo slepi z dolgimi lučmi, ampak tako grozno pa pač ni. Je pa res da v spuščenem/nizkem avtu zna bit veliko slabše. V Fusionu se peljem mimo praktično kot da nič ni, v hondi pa me je res malo zaslepilo. Pač človek ne gleda v luč. Berem to temo, pa ste res vsi tako občutljivi na vsako malenkost ki se zgodi na cestah?

A ti to resno? Vidiš, točno v takšnem razmišljanju je problem, pač se narod ne obremenjuje z "malenkostmi", ko vozi, se jim ne zdi nič pomembnega, če koga slepijo, če ne dajo žmigavca v krožnem in zato cela kolona stoji, če "plavajo" po cesti po ravnini s 60km/h, brez da bi opazili, da rinejo iz ceste nekoga, ki jih prehiteva, če je za njimi kolona, ki bi jo lahko zelo enostavno spustili mimo itd. Najbolj da si vsi lepo kakšnega zvijemo in skadimo med vožnjo in lepo zrelaksirano kruzamo ob ritmih Boba Marleya, kaj bi se obremenjevali z "malenkostmi". :bow :bow :bow

To niso nobene "malenkosti", to so kristalno jasna pravila, katerih se moraš držat! Niso neke grobe smernice, ki jih lahko prilagajaš svoji lenobi oz. nesposobnosti po mili volji, so zelo enostavna pravila, ki bi prispevala k skoraj idealnemu stanju na cestah, če bi se jih vsi držali. Ampak ne, pri nas si vsak postavlja svoja pravila. Kdo je tu zate šerif? :roll:

Težko je sploh kaj dosti debatirat, ker tu vrhunec nočne vožnje za ene (debesedno!) predstavljata tista dva kilometra Večne poti oz. kak kilometer, ki nima javne razsvetljave in takšnim potem nikakor ni jasno, kako za vraga se nam nekaterim meglenke zdijo moteče. Ko ti na relativno ozki cesti, kjer moraš ostanke črt iskat z mikroskopom in se kak stebriček z odsevnikom najde na vsak kilometer, iz nepreglednega ovinka v dežju pripali kolona osvetljevalcev stadionov (prvi z dolgimi, vsaj en še z meglenkami, kak, ki mu luči svetijo v nebo, ...) in ti zaradi naklona ceste in ovinka vsi svetijo direktno v možgane, pa začneš obupano iskat kakšen znak, kje je sploh rob ceste, takrat je MOTEČE. Še posebno pestro je, ko imaš v takšnem primeru še na riti kakšnega boga svetlobe (razštelane luči, xenon kit, meglenke ipd.). :huh:

Takšni, ki tega nikoli ne doživite ali pač ne daste čez omembe vredne nočne vožnje izven naselij ali pa ste eni tistih, ki se vozite v "vlakcu" z max. 70 km/h. Ko narediš ponoči v dežju 200 km (150 km od tega zelo prometne regionalke) med "bogovi svetlobe" (da o neštetih drugih "posiljevanjih" predpisov, ki jih doživiš, sploh ne govorim), imaš kaj za napisat v to temo. Nekdo ki se ponoči kvečjemu zapelje do lokalne kafane na malo pivo ali pa do BTC-ja na tipičen ljubljanski "izlet", splošno pa drgne v koloni eno in isto relacijo do šihta že 10 let, pa verjamem, da se mu zdijo vse to malenkosti.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

gasolinedream
Uporabnik

Napisal/-a gasolinedream Če jan 09, 2014 6:38 pm

Saj sem zgoraj napisal da ni prav da se to dogaja. Jezus, če ne moreš zadržat svojega utripa prek spleta, kako potem to počneš za volanom :huh:

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Če jan 09, 2014 6:57 pm

Očitno zelo dobro, ker do zdaj nisem še nikogar zrinil iz ceste... :roll: Kako pa ti voziš, da te tako moti, da tu omenjamo napake ostalih na cesti in označuješ določene zelo moteče in nevarne stvari za malenkosti?
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Če jan 09, 2014 8:57 pm

Očitno eni dejansko nimate pojma kako delujejo človeški organi kot recimo oči. Oči, se pred premočno svetlobo poskušajo zavarovati tako, da stisnejo zenico in s tem preprečijo vdor premočne svetlobe. Ampak s tem avtomatskim manevrom na katerega zavestno ne moremo vplivati pade na očesno mrežnico tudi manj tiste manj močne svetlobe. Se pravi objekti, ki sami niso vir svetlobe so zato še manj vidni. Zdaj pa situacija - pešec v neodsevnih oblačilih ob robu ceste - nekdo vam pripelje nasproti z dolgimi lučmi. Zaradi zgoraj naštetega delovanja oči že tako komaj iščete rob ceste oziroma se nagonsko še bolj pomikate proti robu na katerem hodi pešec... a ga boste videli?

Ko to le berem, da eni v tem vidite kompliciranje - upam, samo, da se vam to ne zgodi tako kot se je pred leti sodelavcu. Ravno tako je bil zaslepljen od nasproti vozečega in k sreči je pešca v tistem trenutku zadel samo z ogledalom tako, da razen zlomljene roke in razbitega ogledala ni bilo tako tragično ampak kaj pa če bi bil 10cm bolj desno?

gasolinedream
Uporabnik

Napisal/-a gasolinedream Če jan 09, 2014 10:09 pm

Saj tudi tebe očitno še nihče ni. Ne pravim da je vse lepo in prav, ampak da eni pa res pretiravate. Predvsem me zanima od kje vsa ta jeza za volanom?

Tudi mene je že kdaj kdo izsilil, zaslepil, v koloni mi je nekdo priletel v rit, itn.. pa to še ne pomeni da se spravljam na osebni nivo? Oziroma, kaj imam od tega da se robantim? Popolnoma nič. Ena od stvari ki je na cesti zelo pomembna je koncentracija in sposobnost biti skoncentriran četudi se najde kakšen posebnež. Če začnem klet, trobit in blendat, ali če grem kasneje to napisat na forum, z čim sem pripomogel k varnosti? Popolnoma nikjer. Dosegel sem se le sprovocirat na cesti kar je nevarno.

@dboss: Slepljenje je seveda nevarno. Tu je bilo govora o avtocesti, kjer so hitrosti še večje in je vid še pomembnejši. Ima pa avtocesta tudi sredinsko ograjo ki večino dolgi luči prestreže. Mene na avto cesti še nihče ni tako zaslepil da ne bi videl ceste pred sabo. Sploh ko se ponoči po AC peljem iz LJ v KR (kar sicer ni daleč) srečam kar nekaj vozil z dolgimi lučmi. Opazim pa leto da ima vozilo dolge, ne kratke.. zaslepi pa ne pretirano.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Če jan 09, 2014 10:57 pm

Ti si kar lepo posplošil zadevo, nisi se ravno omejeval samo na avtocesto in tudi odgovori so bili temu primerno bolj splošni.

Daj mi prosim razloži, kaj je narobe s tem, da takšne stvari predstavimo na forumu? Si pomislil, da bo pa mogoče kdo, ki to prebira, spremenil svoje obnašanje na cesti, dojel da je njegovo početje nesramno in nevarno??

Sicer pa res ne razumem, kaj bi se tebi zdelo normalno. Da se delamo kot da je vse odlično?
Slika

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Pe jan 10, 2014 10:25 am

gasolinedream je napisal/-a:@dboss: Slepljenje je seveda nevarno. Tu je bilo govora o avtocesti, kjer so hitrosti še večje in je vid še pomembnejši. Ima pa avtocesta tudi sredinsko ograjo ki večino dolgi luči prestreže. Mene na avto cesti še nihče ni tako zaslepil da ne bi videl ceste pred sabo. Sploh ko se ponoči po AC peljem iz LJ v KR (kar sicer ni daleč) srečam kar nekaj vozil z dolgimi lučmi. Opazim pa leto da ima vozilo dolge, ne kratke.. zaslepi pa ne pretirano.

Ok, na AC res ni tako problematično je pa še vedno tečno. Mi je pa vseeno neumno to, da nekateri striktno pazimo, da ne bi kakorkoli "nagajali" drugim udeležencem medtem ko pa določene osebke dejansko "boli k..." za druge udeležence v prometu. Olika in neegoistično obnašanje tudi razlikuje vzornega voznika od telebana - in ker je tukaj tema o telebanih mislim, da spadajo mednje tudi vsi, ki dejansko ne znajo uporabljati pravilen tip luči za dejansko situacijo pa naj si bo govora o dolgih lučeh, meglenkah, dnevnih lučeh ali pa žmigovcih in druge dodatno navešene svetleče šare (kot primer: modre lučke opisane v eni drugi temi).

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Sr jan 22, 2014 9:59 pm

Potem, kar sem videl danes, mi je jasno zakaj se po LJ folk NE ZNA vozit po rondojih. Neka morostarska avtošola, za volanom neka frajla, inštruktor pa zraven, se je vključila v rondo žale iz flajšmanove ulice direktno po zunanjem pasu in rondo zapustila na tretjem izhodu na linhartovo cesto. Prometa pa je bilo ravno prav, da bi se lahko vkamot vključila tudi na skrajni notranji pas rondoja in bi lahko vkamot zapustila rondo na tretjem izhodu.

Pa če se spomnem kakšnih 14 dni nazaj, kako je en afrikanc pripeljal v istem rondoju iz nevemkod in hotel zapustiti rondo na flajšmanovo direktno iz skrajnega notranjega pasu. Jaz pa sem se vključeval v rondo iz savske ulice na srednji pas.k****n indijanski se mi je skoraj v levi bok prilepu,ko je hotel zavit na flajšmanovo in se je še sredi rondoja ustavil in trobil ko fukjen...

Če jih tako že v avtošolah učijo, potem pa res ni čudno, da je na cestah samo sranje.
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Sr jan 22, 2014 10:33 pm

Eh jaz lahko zase recem, da bi verjetno bil slab voznik, ce bi vse moje znanje izviralo iz avtosole, to je bolj piflanje, kako zadovoljit komisijo, kot ucenje kulturne voznje... Krozni pa itak katastrofa pri nas, zmigavca niti polovica ne da, eni se brezveze ustavljajo pred njim, eni kar na sred kroznega itd.

Drugace imam se nekaj svezih izkusenj z meglenkami v dezevni noci v jasnem vremenu... poleg ogromno mimoidocih, ki so slepili, je izstopala cela kolona meglenkarjem, ki mi je izza ovinka prisla razsvetlit zivljenje (stroboskop varianta) in pa seveda i**** v Cliotu za katerim sem vozil (na primerni razdalji z lucmi, ki niso motece) in se je na lepem spravil vklopit zadnji meglenki (ja, pri Storii se jim ena ni zdela dovolj). Par kilometrov sem se vozil za njim z dolgimi, preden jih je ugasnil... Pa ne vzet to kot nestrpnost, pac edino tako sem lahko dokaj normalno gledal na cesto pred sabo.
Slika
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov