Debate, ki niso vezane na ostala področja...

iziboy
Stalni uporabnik

Kraj: močvirje

Napisal/-a iziboy Sr nov 12, 2008 7:22 am

...in point tega citata je?!
VSE KAR SE DA RAZDRET, SE DA TUD NAZAJ SESTAVIT!

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Sr nov 12, 2008 10:16 am

Point je v tem, da dela hkrati na plin in bencin - kar je vsem novo, saj tega do sedaj ni bilo. In zato po novem ne velja niti: "da plinske naprave ni možno vgraditi v motorje z direktnim vbrzgom v glavo motorja. To je sicer držalo še pred slabim letom dni, danes pa je možno predelati tudi tovrstne motorje. "

Pero je napisal/-a:
Matjaž87 je napisal/-a:Pozdravleni
dans sem šov gledat en avto. Ma vgrajeno plinsko napravo lovato. Prodajalec pravi da se plin preklopi ročno , obrate na 2000rpm ali več in preklopiš. Reku je tud da ko je na plin zraven kuri še vedno kuri benci, po njegovih besedah 1litr na 100km. Je to možno? Na plin ga nisem uspev vozit ker je mev prazen rezervar, sej vem da mogoče nalaga sam ko sem mu reku da bi rad sprobu je reku da ni problema, ker ni blo časa nisva šla tankat. Dejav je tudi da mora bit avto segret na delovno temperaturo ko preklopiš na plin ker drugače lahko frderbaš računalnik avta? je to sploh možno?
Govori se o safranu 3.0, 123kw , l.96, plin je biv montiran v BIH in ni homologiran.
Hvala in lep pozdrav
Matjaž

Nekateri se preklopijo sami, nekatere moraš ročno. Pogoj za oboje je dovolj velika temperatura in nekaj obratov motorja več.

Ko dela na plin dela samo na plin. Verjetno je mislil da k skupni porabi v povprečju prišteješ še liter benza ki ga rabiš za zagon avta. Krajše ko so relacije več bo šlo benza.

Če avto ni segret bo bolj slabo delal na plin. Računalnik verjetno ne gre, lambdi pa sigurno ne koristi.

Pred nakupom pa sigurno sprobaj še na plin (če sploh dela) pa pozanimaj se za stroške legalizacije.

gogocak
Novinec

Napisal/-a gogocak Sr nov 12, 2008 11:18 am

http://24ur.com/novice/slovenija/na-pot ... nosti.html

čas je da znižajo ceno plina vsaj na 50% cene najcenejšega bancina-mogoče se pa pahor le sprdne :twisted:

iziboy
Stalni uporabnik

Napisal/-a iziboy Sr nov 12, 2008 10:15 pm

esem je napisal/-a:Point je v tem, da dela hkrati na plin in bencin - kar je vsem novo, saj tega do sedaj ni bilo. In zato po novem ne velja niti: "da plinske naprave ni možno vgraditi v motorje z direktnim vbrzgom v glavo motorja. To je sicer držalo še pred slabim letom dni, danes pa je možno predelati tudi tovrstne motorje. "

Pero je napisal/-a:
Matjaž87 je napisal/-a:Pozdravleni
dans sem šov gledat en avto. Ma vgrajeno plinsko napravo lovato. Prodajalec pravi da se plin preklopi ročno , obrate na 2000rpm ali več in preklopiš. Reku je tud da ko je na plin zraven kuri še vedno kuri benci, po njegovih besedah 1litr na 100km. Je to možno? Na plin ga nisem uspev vozit ker je mev prazen rezervar, sej vem da mogoče nalaga sam ko sem mu reku da bi rad sprobu je reku da ni problema, ker ni blo časa nisva šla tankat. Dejav je tudi da mora bit avto segret na delovno temperaturo ko preklopiš na plin ker drugače lahko frderbaš računalnik avta? je to sploh možno?
Govori se o safranu 3.0, 123kw , l.96, plin je biv montiran v BIH in ni homologiran.
Hvala in lep pozdrav
Matjaž

Nekateri se preklopijo sami, nekatere moraš ročno. Pogoj za oboje je dovolj velika temperatura in nekaj obratov motorja več.

Ko dela na plin dela samo na plin. Verjetno je mislil da k skupni porabi v povprečju prišteješ še liter benza ki ga rabiš za zagon avta. Krajše ko so relacije več bo šlo benza.

Če avto ni segret bo bolj slabo delal na plin. Računalnik verjetno ne gre, lambdi pa sigurno ne koristi.

Pred nakupom pa sigurno sprobaj še na plin (če sploh dela) pa pozanimaj se za stroške legalizacije.

Moj odgovor Matjažu87, ki je gledal Safrana, je bil mišljen v smislu, da avto ki je kvalitetno predelan na plin ne more kar po defoltu porabljati obeh goriv... Zgodba z napravami za motorje z direktnim vbrizgom(TSI, GDI,JTS...) pa je nekaj povsem drugega... pa če se ne motim Tartarinijeva naprava za motorje z direktnim vbrizgom deluje samo v območju med 1000 in 3000 RPM.

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Če nov 13, 2008 11:55 am

Esem:

se ti zdi da so v Bosni vgradili na STAR Safrane nek hiper ultra moderen sistem ki ga ta motor ne rabi ?

Dvomim.

Kolikor vem klasični Lovato sistemi (in Venturi in Multipoint) kompletno zaprejo dotok benza ko dela na plin.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Če nov 13, 2008 2:08 pm

Imaš seveda prav glede bosanskega Žefrana. :cry:

Do sedaj so sodobni sistemi porabljali samo plin (razen za vžig in morda sistem kakšnega avstralskega eksota) - vsaj tako nas je večina mislila. Odgovarjal sem samo na vprašanje "V čem je point?" Voithovega citata, a žal sem v pokrepitev tega, da smo mislili, da do sedaj niso delali na oboje hkrati, dodal še tvoj citat. Žal pa je ta v Matjaževem delu vseboval tudi bosanskega Žefrana, na kar nisem bil pozoren in sem hudo grešil, priznam :oops: . Sem mislil samo na podkrepljene iztržke (vsaj to sem dobro označil) :) .
Sorry :cry:

lp ;)

gogocak
Novinec

Napisal/-a gogocak Če nov 13, 2008 2:46 pm

benz bo šel zagotovo dol--bo tudi plin???

A ste opazili, da do spremembe avtoplina pride 2-3 dni pozneje kot pa za benz.
Pomoje čakajo pa preverjajo-koliko pritožb dobijo na petrolu-ko ta preseže kvoto-ajde jim spustit mal ceno-če jo ne preseže-ko jih j**e:) :twisted:

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith Pe nov 14, 2008 10:38 am

bencin gre dol samo zaradi krize in zaradi preprečevanja panike. ko bo ta situacija delno prebrodena, bo šel bencin nazaj v skyhigh številke.

v evropi velja, da je plin pribljižno evro cenejši od bencina na liter.

to pomeni, da na tank prišparamo toliko evrov kolikor litrov tankamo.

slovenija temu pravilu cen še ne sledi, bo pa v to prisiljena tako ali drugače, ker že sedaj plačuje penale zaradi neurejenosti na tem področju.

kakorkoli se obrne, je plin prihodnost diesel pa je umazana preteklost, bencin pa je nekje v sredini.

me pa res zanima kako bo diesel klubu všeč, ko se enkrat resno začnejo izvajati protipolucijski ukrepi, kot so prepovedi dizlov po mestih in podobno.

gogocak
Novinec

Napisal/-a gogocak Pe nov 14, 2008 2:12 pm

Voith je napisal/-a:bencin gre dol samo zaradi krize in zaradi preprečevanja panike. ko bo ta situacija delno prebrodena, bo šel bencin nazaj v skyhigh številke.

v evropi velja, da je plin pribljižno evro cenejši od bencina na liter.

to pomeni, da na tank prišparamo toliko evrov kolikor litrov tankamo.

slovenija temu pravilu cen še ne sledi, bo pa v to prisiljena tako ali drugače, ker že sedaj plačuje penale zaradi neurejenosti na tem področju.

kakorkoli se obrne, je plin prihodnost diesel pa je umazana preteklost, bencin pa je nekje v sredini.

me pa res zanima kako bo diesel klubu všeč, ko se enkrat resno začnejo izvajati protipolucijski ukrepi, kot so prepovedi dizlov po mestih in podobno.

ni glih odgovor na moje vprašanje:)- to je povsem res kar si napisal-a kot sam vidiš, je naši državi lažje plačat 20 mil kot pa znažat ceno plina in postavit pošteno mrežo plinskih črpalk. Plin ima ogromne trošarine-če bi kreteni poličarski to umaknili-bi cena avtoplina lahko bila komot 0,5 evra in manj. Dokler bo pa trošarina tako velika-se pa lahko samo pod nosom obrišemo. Me zanima-kako je potem z Avstrijo-plin preko 0.81 evra-črpalk pa imajo 10??? Kaj pol oni plačujejo za penalov-ali se jim j**e kot nam?

lp

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith Pe nov 14, 2008 7:29 pm

mja. pri tem nesmeš pozabt, da avstrijci svoje otroke spravijo v klet za dvajset let.

zmer, ko se peljem skoz avstrijo mam v žepu na telefonu vtipkano številko slovenske policije in prst na tipki call.. nikol neveš kdaj te bojo vsi te stari strički in tete zaprli pod svoje idilične hiške.. se mi je od nekdaj sumljivo zdel kako to da v avstriji ni nikjer nobene mladine :>

tko, da če pol to postaviš v prespektivo, ugotoviš, da je v avstriji ta plin še najmanjši problem :D

gogocak
Novinec

Napisal/-a gogocak So nov 15, 2008 11:19 am

Voith je napisal/-a:mja. pri tem nesmeš pozabt, da avstrijci svoje otroke spravijo v klet za dvajset let.

zmer, ko se peljem skoz avstrijo mam v žepu na telefonu vtipkano številko slovenske policije in prst na tipki call.. nikol neveš kdaj te bojo vsi te stari strički in tete zaprli pod svoje idilične hiške.. se mi je od nekdaj sumljivo zdel kako to da v avstriji ni nikjer nobene mladine :>

tko, da če pol to postaviš v prespektivo, ugotoviš, da je v avstriji ta plin še najmanjši problem :D

če bi ti vedel, da sem imel v unem postu omenjenega FRITZA:) in pizdarije, ki se dogajajo na avstrijskem--sem se pol raje premislil:):) Drugače mene ni strah sosedov, ker vem, da je plin za omamljanje tam predrag :lol: :lol: :P

V glavnem počasi bo:) Hrvatje pa se skor pokoljejo-ker je nekdo napisal da se bo plin podražil-mal spremljam forume in to je za umret kaj si delajo:)
lp

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith So nov 15, 2008 2:22 pm

hrvatje majo kr lepo oblikovane cene goriv. velik bolj evropsko kot mi :)

iziboy
Stalni uporabnik

Napisal/-a iziboy So nov 15, 2008 6:03 pm

Majo ja, sam mi je en Lipenec( prebivalec Lepe Njihove op.p.) zatrdil da gre plin pri njih v roku 3. mesecev gor za 1,5 do 2 Kune... :o

Uporabniški avatar
W|zz
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a W|zz So nov 15, 2008 7:38 pm

Voith je napisal/-a:hrvatje majo kr lepo oblikovane cene goriv. velik bolj evropsko kot mi :)

A nimajo oni dražje gorivo? :)

iziboy
Stalni uporabnik

Napisal/-a iziboy So nov 15, 2008 8:07 pm

W|zz je napisal/-a:
Voith je napisal/-a:hrvatje majo kr lepo oblikovane cene goriv. velik bolj evropsko kot mi :)

A nimajo oni dražje gorivo? :)

Po moje je imel v mislih razmerje plin-bencin

gogocak
Novinec

Napisal/-a gogocak So nov 15, 2008 10:31 pm

največkrat omenjena cena avtoplina je 5,19 kun-glede na sedanjih 3,35 kun je to kar ogromen skok. Zanimivo je, da zaradi remonta v sisku in okvare rafinerije pri Rijeki, so nekateri že dvignili plin na 4 kune in več. Še bolj zanimivo je to, da ceno določa država in je to kršitev zakona :P . Kokr jaz vem, prodaja ina oz-proplin sosednjim državam plin za manj kot 1kn. Ajde vzamimo, da je to prav Sloveniji. Naši ga prodajajo za 4 in nekaj. Pol se vidi kolikšen je to dobiček.

Lahko pa da lažejo :twisted:

gogocak
Novinec

Napisal/-a gogocak Po nov 17, 2008 1:29 pm

1. Za liter 95-oktanskega bencina bo potrebno odšteti 0,877 evra, kar je 5,9 centa manj.

2. Za liter 98-oktanskega bencina bo potrebno odšteti 0,899 evra oziroma 5,6 centa manj.

3. Dizelsko gorivo se bo pocenilo za 2,1 centa na 0,976 evra za liter.

4. Kurilno olje se bo pocenilo na 0,643 evra za liter, kar je 2,1 centa manj.

Da vidimo kaj bo z avtomplinom??

markobre
Nov uporabnik

Vgradnja STAG-300 v Audijev 1.8T motor

Napisal/-a markobre Če nov 20, 2008 10:38 pm

Naj še sam (avtomobilsko-ekološki navdušenec he he) opišem še svojo vgradnjo, nad katero pa sem, iskreno povedano precej razočaran.

V Audijev 1.8T motor (150km) smo vgradili poljski STAG-300.
Po večkratni kalibraciji, (računalnik je med pobiranjem podatkov benz/plin na koncu pokazal skoraj perfektno krivuljo kar naj bi pomenilo skoraj isto porabo/performanse), menjavi števca plina in LED prikazovalnika (ki še vedno kaže "kr'neki") imam sedaj tole :

- občuten padec performans (konjev,navora?!) in čisto drugo dinamiko vožnje (če na plin "pohodiš" ni tiste odzivnosti, nasprotno, motor se duši pod preveč plina), v križišču pa mi je večkrat "crknil" ker pa sem premalo pohodil... :shock:

-plin se sicer lepo preklopi že na 30°C, vendar motor "drhti", podobno se zgodi tudi ko ga hočem nažgati po avtocesti (takrat dobim tudi nostalgijo po starem dobrem golfu na karburator s 3x manj konji, ki je pozimi rad "kihal"...) :roll:

- poraba : normalna (tudi mestna) vožnja okoli 9 bencina, medtem ko je na plin krepko preko 11l !!! In to z vožnjo KOT PENZIONIST !! (ker divjat se itak ne da, vsaj s to kombinacijo ne...) :shock:

TOrej:

STAG300 se je izkazal za zelo slab ali podpoprečen sistem (ker v mojstra pač ne dvomim) vsaj za ta motor (izključimo možnost napake na uparjalniku, injektorjih ali krmilniku samemu).

PRIHRANEK po zadnjih pocenitvah benza: ZANEMARLJIV glede na to da je razlika v porabi več kot 2l !! No ja če tankam na Petrolu prihranim kake 0,3 € NA 100...se pravi če bom delal 15.000 km letno si bom napravo izplačal po okroglih 30 letih...hm, le na kaj se bomo takrat že vozili, če se sploh bomo...

Za tolažbo se sedaj vozim tankat k sosedom Hrvatom, tako da pri polnem tanku prihranim še vsaj tistih 10-15 EUR .... in optimistično upam da bom s tem rešil Zemljo in katalizator, lambda sonda pa bo večno delovala ... 8)
i'm in love with my car

a33
Novinec

Napisal/-a a33 Pe nov 21, 2008 12:19 am

markobre:

Kdo pa vgrajuje ta poljski sistem in kolk si plačal ?

če je sistem multi poins - sekvencialni bi se moral bolje obnest.

gogocak
Novinec

Napisal/-a gogocak Pe nov 21, 2008 6:30 am

Zakaj petrol ne sposti ceno plina?????????

Cena plina nasprot 95-je 69,44%.

Pa kok nas vlečejo za jajca-prokleti petrol. 20% predragi Avtoplin imamo pa saj to ni možno nikjer drugje -samo pri nas-ka se jim j**e za okolje in vse skupaj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov