Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
daks
Novinec

Kraj: baška grapa

Napisal/-a daks Pe dec 21, 2007 9:44 am

kazni bi lahko še za polovico zmanjšali, če bi bil nadzor tak kot mora... če bi vedel da npr. boš v 30% primerih tudi dejansko naletel na radar bi tudi majhne kazni zadostovale, ker bi bila velika možnost da jo dobiš. tako je pa kazen OGROMNA, ampak te bojo dobil... po enem letu divjanja?
in uno pri trenjih ki je blo, da je treba zjeb*** tiste ki prekrške ponavljajo.. ja ben zato so pa kazenske točke, ne pa denarne kazni?

gre se za to da take kazni niso več moralne, ker dejansko lahko človeku z majhno plačo ena majhna nepozornost naredi socialni problem.

Uporabniški avatar
Paris
Uporabnik

Kraj: Somewhere over the rainbow

Napisal/-a Paris Pe dec 21, 2007 9:48 am

daks je napisal/-a:gre se za to da take kazni niso več moralne, ker dejansko lahko človeku z majhno plačo ena majhna nepozornost naredi socialni problem.

heh, sj nafuka ga vedno tisti, ko nima denarja! Prav tako zadane nagrado vedno tisti ko že ima vse! :/:o:/

Uporabniški avatar
sergej
Novinec

Kraj: Lovrenc na Pohorju

Napisal/-a sergej Pe dec 21, 2007 9:53 am

Previsoke so ALO poglejte si malo kolk so kazni :[]
Zadnjič spremenil sergej, dne Pe dec 21, 2007 9:55 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Kraj: štajerska

Napisal/-a kolesar Pe dec 21, 2007 9:54 am

tako mamo radi za primerjavo švico, sam to da pa tam res vozijo vsi 50 al pa 70 tud če se da 2x več pa nobedn ne pove.
Nevem zakaj neb mogu vozt človk po omejitvah, ker so pri nas enako ko v tujini, predpisi so prepisani iz tujine.

Uporabniški avatar
Rottie
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Rottie Pe dec 21, 2007 10:02 am

kolesar je napisal/-a:tako mamo radi za primerjavo švico, sam to da pa tam res vozijo vsi 50 al pa 70 tud če se da 2x več pa nobedn ne pove.
Nevem zakaj neb mogu vozt človk po omejitvah, ker so pri nas enako ko v tujini, predpisi so prepisani iz tujine.

Ja, samo ko vse prepisujejo iz tujine, naj pa še plače. :evil: K unmu Švicarju ni tak problem plačat 1000 eur, večini slovencev pa je in jih takoj pahne v socialne stiske.
Tisti, ki imajo denar, bodo se itak vadili ven preko odvetnikov, raja pa bo spet naje.....

TomazK je napisal/-a:Jst ne vem a je res tok težko peljat po omejitvah in potem odpade jokanje o visokih kaznih. Itak je taka gneča povsod, da tekom dneva zelo težko sploh prekoračiš omejitev. Sam v 8 letih nisem plačal niti ene kazni za prehitro vožnjo, tako, da me to višanje kazni sploh ne prizadene. To kar pa narod dela po cestah pa zadnja leta ni več normalno. Posledice pa vsi poznamo. Ampak ne spet je treba pizdit čez državo, da bi pa pri sebi kaj spremenili to pa ne... Se strinjam, da so ceste totalno v razsulu, prekopane podolgem in počez. Ampak še vedno je voznik tisti, ki se bo odločil kako bo peljal.

To da zadnjih 8 let nisi plačal kazen, še ne pomeni, da se ti ne more to zgoditi naslednji teden 3x recimo. Mene so tudi samo 1x ustavili s provido na AC v SLO, pa vedno tam vozim 180+, če je dokaj prazna cesta in suho... po gužvi se pa itak ne da. Vse je pač odvisno predvsem od sreče, možnosti v svojo korist pač povečuješ s pomočjo raznih naprav in pozornosti ter drugih ukrepov, ki ti pomagajo zaznati policijsko nevarnost.

bass je napisal/-a:Sploh nimam težke noge, daleč od tega. Le nočem sprejeti dejstva, da me lahko s 1000€ kaznujejo, če mi na prazni cesti sredi noči namerijo 30km/h več. To je meni nesprejemljivo in nedoumljivo dejstvo.
Vsaj detektor si bom verjetno omislil, pa ko zapiska hitro bremzat na 30km/h al kaj jaz vem.

Tut jst ne vidim smisla z vidika varnosti, da na ravnih cestah po raznih industrijskih conah al pa dvopasovnicah težijo z radarji sredi noči nonstop in te ustavijo za vsak prekoračen km. K če ni nobenega na cesti, tut nimaš koga ogrožat. Zakaj tam ne bi smel vozit 80 namesto da se cjaziš 50 al pa 60. :roll:

Detektor ti pri laserju kaj dosti ne pomaga. Edino kanguja in stacionarni radar zazna dovolj hitro, da še lahko zmanjšaš. Pri laserskem radarju te kvečemu opozori, da zavij takoj nekam, k je 500 m naprej policaj, ki te je nameril vozit čez omejitev.
Zadnjič spremenil Rottie, dne Pe dec 21, 2007 10:37 am, skupaj popravljeno 2 krat.

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Kraj: štajerska

Napisal/-a kolesar Pe dec 21, 2007 10:22 am

pa pravim ti da je švicarjem bedarija devat policajem pa tud če majo 10x več ko mi.
Pravim da se držijo predpisov nam balkancem se jih pa ni treba?

Uporabniški avatar
Rottie
Novinec

Napisal/-a Rottie Pe dec 21, 2007 10:34 am

kolesar je napisal/-a:pa pravim ti da je švicarjem bedarija devat policajem pa tud če majo 10x več ko mi.
Pravim da se držijo predpisov nam balkancem se jih pa ni treba?

Ne vem, če se Švicarjem kaj manj daje denar policajem, al pa so manj "balkanski" kot mi. Mislim, da je predvsem razlog v tem, da imajo bolj policijsko državo kot mi in so v vseh teh letih folk že čist na kolena spravili in si podredili, da niti ne pomislijo delat kaj kar jim ni zaukazano oz. sj dovoljeno. Podobno kot se je zgodilo v Skandinavskih državah. Navadni ljudje mignit ne upajo več s prstom, k jih ima državni aparat tako pod nadzorom. Kolk imajo pa nesposobno policijo, ko se jim kdo postavi po robu, je pa lepo razvidno iz raznih privat posnetih filmov kot so "Ghost rider"in "Getaway in Stockholm". K policaji niso sposobni nobenga ujet, k se jim sam ne pusti.

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR Pe dec 21, 2007 10:43 am

@Rottie: Jaz ne vem več kaj bi ti rad dokazal, samo neka pravila morajo bit. Kaj bi pa bilo če bi lahko vsak po svoje delal. In kot drugo. Ne moreš imeti dvojna pravila za ponoči in podnevi, sploh pa ne take zakonske določbe, ki bi govorila, da če ni nikjer prometa je potem kar vse brez omejitve. In kot tretje. Če ni nikjer nobega na cesti in ti zato pelješ hitreje še vedno ogrožaš samega sebe. Ali misliš, da to ni ogrožanje?

Jaz mam dost....bo kakor bo...
Zdej pa v fotelj :pop:
Zadnjič spremenil FBR, dne Pe dec 21, 2007 10:44 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
sergej
Novinec

Napisal/-a sergej Pe dec 21, 2007 10:43 am

Ja ne kuj nekaj, ja in pri nas policija itak piše le še položnice .......morda bi lahko preimenovali v nevem kaznovalci.... :lol:

ali zlatim prinašalci-denarja :lol:

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Pe dec 21, 2007 11:04 am

Sicer pa se ve da od pobranega denarja ne bodo namenili nič za izboljšanje prometa, temveč za krpanje proračunskih lukenj in nepotrebne nakupe. Naprimer danes na malo piše v Delu da se dogovarjajo za nakup 50m vojaške ladje. To pa res rabimo... še dobro da smo v EU da se bo lahko obračala na Italjanski strani :lol:

Višje kazni same po sebi ne naredijo nič - se je več kot očitno že večkrat pokazalo!

Uporabniški avatar
Rottie
Novinec

Napisal/-a Rottie Pe dec 21, 2007 11:46 am

FBR je napisal/-a:@Rottie: Jaz ne vem več kaj bi ti rad dokazal, samo neka pravila morajo bit. Kaj bi pa bilo če bi lahko vsak po svoje delal. In kot drugo. Ne moreš imeti dvojna pravila za ponoči in podnevi, sploh pa ne take zakonske določbe, ki bi govorila, da če ni nikjer prometa je potem kar vse brez omejitve. In kot tretje. Če ni nikjer nobega na cesti in ti zato pelješ hitreje še vedno ogrožaš samega sebe. Ali misliš, da to ni ogrožanje?

Jaz mam dost....bo kakor bo...
Zdej pa v fotelj :pop:

Pravila na papirju so eno in so vedno toga (tudi ne pričakujem, da bodo pisana za vsako priložnost posebaj), zato pa bi morali biti policaji bolj fleksibilni in razmišljat s svojo glavo ter ustavljat tak kjer to koristi varnosti, ne pa tam, kjer lahko na najhitrejši način nabere največ denarja.

Kar se pa ogrožanja samega sebe tiče, pa to nobenega ne briga, kaj bom počel s svojim zdravjem in življenjem. (čeprav ne vem kje ti vidiš ogrožanje sebe, če vozim po prazni cesti kjer je normalno omejitev 50 potem 80, kar je še vedno počasi za to cesto, kadar je prazna) Pa ne mi litanije brat kolk to stane državo, k tut jst plačujem davke in takorekoč že 15 let šparam pri njih denar za primer, če bom rabil kaj iz zdravstvenega ali invalidskega denarja (bog ne daj da kdaj, ampak vseeno)
Nasploh se država preveč vtika v življenje in zdravje ljudi zadnje čase... prvo protikadilski zakon, potem ideje, da bi "extremnim" športnikom povečali zdravstveno zavarovanje, pa tole tumbanje okoli tega kolk jih skrbi za naše zdravje v avtomobilih in na cesti, pa kaj lahko gledamo ter igramo in kaj ne, da je še vzgojno in politično korektno, pa kdaj naj gremo v shoping in kdaj ne, itd itd.
Kdaj se bo nehalo tole sranje? Ko bo folku enkrat vseskupaj presedlo in bo zravnal z zemljo parlament in vlado?

Uporabniški avatar
sergej
Novinec

Napisal/-a sergej Pe dec 21, 2007 12:20 pm

Ja za vsrano vojsko gre tolk keša ........itak pa je stanje tako da 2greta iz vojske 1eden pa pride......mislim kam sploh nam vojska....

in potem poročilo, ki pravi, da imamo v slo. premalo denarja za zdravsvo....aja sej to ni važno samo, da mamo vojsko!!!!!! ni važno če zdravniki odhajajo...v tujino, itd.

In na koncu kao da je TO :lol: takrat priborila, kaj mojga k......, policija je bla vsepovsod.oz. takrat milica slovenska , ki je spustila zastave na mejah in dvignila našo slovensko......Pa ja par milionov euvrov še za vojsko....

:lol: ....tudi....VIŠJE KAZNI :lol:

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR Pe dec 21, 2007 12:58 pm

V primeru, da si hrom je bil na trenjih lep podatek, da samo za eno osebo letno porabijo 60.000€.... torej gre tudi moj denar.

Uporabniški avatar
sergej
Novinec

Napisal/-a sergej Pe dec 21, 2007 1:01 pm

[quote="FBR"]V primeru, da si hrom je bil na trenjih lep podatek, da samo za eno osebo letno porabijo 60.000€.... torej gre tudi moj denar.[/quote]

:lol:
denar davko plačevalcev

Uporabniški avatar
Rottie
Novinec

Napisal/-a Rottie Pe dec 21, 2007 1:12 pm

FBR je napisal/-a:V primeru, da si hrom je bil na trenjih lep podatek, da samo za eno osebo letno porabijo 60.000€.... torej gre tudi moj denar.

60k eur letno my ass (mogoče, če štejejo še amortizacijo službenih audijev, BMWjev in dopustov od politikov zraven) ... to je spet ena čist obična buča, k une statistike o inflaciji ... če nisi privat zavarovat, ti država en ku... da. Še zdravila si moraš plačevat sam po večini, če greš zdravniku, kljub dodatnemu zavarovanju, pa misliš da ti bodo komplet oskrbo nudili brez plačila. Itak da ne skrbijo zate, tvoji svojci morajo plačevati stroške. Isto kot pri domovih za ostarele. Če pa ne, ti pa še tolk ne dajo, da bi človeka dostojno živel... glih en tolk da jim ravno ne umreš (in to še zdaleč ne stane tolk), da lohk potem tulijo kolk rabijo za zdravstvo zraven.

Uporabniški avatar
sergej
Novinec

Napisal/-a sergej Pe dec 21, 2007 1:44 pm

Ja sej najboljše da nam še zrak obdavčijo, ki ga seveda dihamo...čene pa kazen, da nismo plčali :? :lol:

Uporabniški avatar
Rottie
Novinec

Napisal/-a Rottie Pe dec 21, 2007 1:48 pm

sergej je napisal/-a:Ja sej najboljše da nam še zrak obdavčijo, ki ga seveda dihamo...čene pa kazen, da nismo plčali :? :lol:

Se ni za bati, da bo kmalu tudi to ... oz. sj kakšen davek na čisti zrak za vse državljane ... :twisted:

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Pe dec 21, 2007 2:12 pm

Rottie je napisal/-a:
sergej je napisal/-a:Ja sej najboljše da nam še zrak obdavčijo, ki ga seveda dihamo...čene pa kazen, da nismo plčali :? :lol:

Se ni za bati, da bo kmalu tudi to ... oz. sj kakšen davek na čisti zrak za vse državljane ... :twisted:

ja logično... a veš kolk CO2-ja izdihneš po vsakem vdihu... toplogredne pline spuščamo skozi nos in usta ter s tem uničujemo naravo, to je pa ja treba nekako ekološko obdavčiti ;)

Uporabniški avatar
seeman66
Stalni uporabnik

Napisal/-a seeman66 Pe dec 21, 2007 3:38 pm

Trenja včeraj. Nobena brihtna buča ni pogruntala kaj je hotel g. Pinter povedat za predore. Dejstvo je da so tuneli fuč. Najlažje je hitrost omejit na min. dovoljeno na AC to je 60km/h. Kar je pa hotel g. Pinter povedat, je pa to da če se vsi peljejo z približno enako hitrostjo je manj možno da bo počilo kot pa da se 80% vozi 50-60 ostalih 20% pa divja med njimi z 120km/h. Mislim da bi bilo dovolj da so policisti fizično prisotni pred tuneli, prioritetno pa postavit kangooje, opozorilne table za merjenje hitrosti, pa naj fotkajo in pošiljajo položnice. Nadalje policisti ki izvajajo nadzor hitrosti z laserskimi merilniki, lahko le te zlorabljajo tako ali drugače.Naj jim že enkrat nabavijo fotoaparate za laserske merilnike, da ne bo več dileme si ali nisi vozil prehitro. Na osnovi dokazov bi pa bila potem smiselna privedba dežurnemu sodniku, ki bi ti naložil kazen. Preveč je dvoumnosti v naši zakonodaji. Če je belo je belo, in me ne more prepričat nekdo da je črno. Odvzem vozila - še ena pametna, nedefinirana, za kako dolgo na osnovi česa, kakšne teže prekrška.....Npr. meni se mudi domov, prekoračim hitrost za15km/h in se policist odloči odvzeti vozilo kljub obrazložitvi da moram otroka nujno peljati v bolnico.Ker mi ne verjame in mu nisem všeč mi vozilo odvzame in s tem onemogoči ženi odpeljati otroka v bolnišnico.Vsi bi samo kaznovali in spreminjali zakone, nihče se pa ne vpraša v kakšno stuacijo lahko koga spravijo. No ampak v tem primeru sem naletel na policista, ki me je razumel in je vklopil sireno in sem do doma vozil za njim in potem do bolnice. To je samo primer :lol: V trenjih so pokazali črne točke, in kot najbolj črna je omenjena relacija Celje - Višnja vas, jaz bi jo pa podaljšal do Frankolovega. No na tej relaciji se precej vozim in lahko povem da je promet bolj kot ne zgoščen in se ne da divjati in prehitevati. Skoraj vse nesreče s smrtnim izidom so se zgodile v času, ko pa ta relacija ni tako obremenjena, se pravi je možno pritisnat na plin. Tu bi se zdaj dotaknil nadzora prometa. Po zadnji hudi nesreči v Šmarjeti to je na omenjeni relaciji, so policisti poostrili nadzor in z laserji veselo streljali ampak to ob uri ko sem se vozil iz službe. Ta nesreča pa se je zgodila skoraj ob polnoči na prazni cesti. Moje mnenje je da morajo pozabiti na polnjenje blagajne, in pustiti ljudi ki vozijo v koloni iz službe ali v službo in hitrost prekoračijo za 10km/h, omogočiti policistom da imajo neposreden dokaz za kaznovanje, in jih postaviti na točke kjer so res potrebni. Stem bi se pa tudi mnenje o policistih v javnosti bistveno popravilo.

lp

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Pe dec 21, 2007 3:42 pm

Tole bo za nekoga mogoče celo malo šokantno..

Pred časom sem se sprehodil po straneh policije in zasledil zanimiv in istočasno strašno šokanten podatek. V letošnjem letu do polletja je bilo od 127 povzročiteljev nesreč s smrtnim izzidom kar 48 povzročiteljev alkoholiziranih!!!!! In to s povprečno stopnjo alkohola 1,53 promila :shock: :shock:

To je skoraj 40% alkoholiziranih povzročiteljev kar je katastrofa brez primere. Zakaj torej ukrep predlagateljev noveg ZVCP-ja za občuten dvig kazni predvsem za hitrost? Odgovor tiči v drugi tabelci (slika spodaj pobrana iz statističnega poročila policije za prve polleta letošnjega leta), kjer so zapisani samo primarni vzroki v katere po neki čudni sprevrženi logiki alkohol ne spada saj je označen "le" kot sokrivec nesreč :? :?

Halo? A se je tem kretenom na ministrstvu, ki so pripravili nov zakon čisto zmešalo ali pa so zadaj neke druge stvari (inkasantstvo naprimer) . Stavim, da se 95% nesreč kjer je bil zraven vpliv alkohola sploh ne bi zgodilo in avtomatično ne bi prihajalo do kao "primarnih" vzrokov za nesreče. Mislim, da se s tem lahko vsi strinjamo.

Se pravi, če za primer vzamemo alko kot primarni vzrok (kar definitivno je) in ga uvrstimo v tabelo ter za to število pravilno procentualno zmanjšamo ostale primarne vzrok zelo hitro ugotovimo, da je alkohol daleč na prvem mestu kot vzrok prometnih nesreč in ne neprilagojena hitrost (neprilagojena hitrost ni samo previsoka hitrost in jo tudi največkrat navedejo, kot vzrok, če ne vejo kako bi se odločili pri pisanju policijskega zapisnika).

Pri tem pa se nihče ne vpraša naslednje zanimivosti, da so pri prekrških in rutinskih pregledih ugotovili, da je od tisth, katerim so dali za pihat "samo" 7-8% alkoholiziranih!!! Se pravi tistih 7 do 8 % naredi torej 40% fatalnih nesreč - pa pišuka, b**** vidi da je tukaj nekaj hudo narobe.

Za konec pa še zadeva, ki pa me še najbolj nervira. V začetku novembra sem pobral te tabelce iz statističnih podatkov na straneh policije - danes pa je NEKDO te podatke o alkoholiziranih povzročiteljih umaknil!?!? Zakaj? Mogoče zato, da bi upravičili drastično povečanje kazni za hitrostne prekoračitve in zameglili dejstvo, da je to le inkasantski poseg?

Ker, če vzamemo alkohol kot primarni vzrok bi zgledalo nekako takole pri vzrokih nesreč s smrtnim izzidom
1.) Alkohol................................48mrtvih
2.) Neprilagojena hitrost..............28mrtvih
3.) Nepravilna stran/smer.............17mrtvih
4.) Neupoštevanje prednosti..........14mrtvih
5.) Nepravilno prehitevanje...........6mrtvih

Precej drugačna slika, a ne? Tako pa je statistika ostala kot podlaga novemu zakonu in če vemo, da je Mark Twain nekoči stopnjeval laž takole: lies, damn lies, statistics, bo verjetno jasno zakaj se s podatki tako spretno manipulira.
Priponke
alko.jpg
Zadnjič spremenil BBoss, dne Pe dec 21, 2007 5:31 pm, skupaj popravljeno 2 krat.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov