Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
sejjaretun
Uporabnik

Kraj: Wien

Napisal/-a sejjaretun Sr jan 07, 2009 12:54 pm

esem je napisal/-a:
sejjaretun je napisal/-a:ta gospodarska kriza kot jo imenujejo,je skrbljivo nacrtovana ze veliko prej....

Morda je ta post bolj primeren za temo "Izraelski napadi" (podforum "Nima zveze z avtomobilizmom").

Gotovo pa taki in podobni zaključki o vsemogoči(n)h zarotah ne morejo prepričat. Morda bi, če bi podal kakšen seznam kvalitetnih analiz, knjig, linkov, a to običajno žal vedno umanjka, s tem pa tudi kredibilnost takih teorij.

kot je ze napisano,kar je v mojem postu napisano je prevec tezko za mnoge,da bi razumeli.
ce bi vedel da obstaja zanimanje,z veseljem bi podal vec informacij.kar se tice literature.
prof.Marc Herold,prof.Imran N. Hosein,prof.Eric S. Margolis,Christopher Harland,prof.dr.Wolfgang Benedek,prof.Ozdem Sanberk,prof.Chandra Muzaffar...to je le en majhen del ki sem se ga lahko trenutno spomnil.
vecina literature je na angleskem jeziku,ter arabskem.v slovenscini kaj podobnega se nisem zasledil.
mam en video ki so ga posneli americani,govori pa o mocnem izraelskem lobiju v ameriski politiki,podnapisi so na bosanskem jeziku.bom dal link ko najdem.
post je primeren tej temi,govorim o gospodarski krizi malo bolj podrobno ;)
malo globje poglej ter razmisli bos ze dojel-mogoce.
ce pa res mislis da je napacen,ga izbrisi ,me nebo motilo.
lp

Uporabniški avatar
Pravi_Diablo
Uporabnik

Napisal/-a Pravi_Diablo Sr jan 07, 2009 1:30 pm

nobena znanost in strasna zarota ni pri tej "recesiji"

ljudje smo pac potrošniki in trošimo, večina preko svojih zmožnosti. In tako se je zgodilo, najbolj transparenten primer so seveda nepremičnine in avtomobili. Se še spomnite kakšen bum je bil v prodaji avtomobilov pred leti.. rekordne stevilke.. seveda spet večina jih ni mogla kupit na keš ampak lepo s krediti, in to na daljsi cas..povprečno za stanovanje se folk zakreditira vsaj za 20 let, za avto vsaj za 5...in potem se je zgodilo. Folk ima stanovanje in avto, zapufan za 20 let, ne bo vec kupoval in to je to. Podjetja,gradbena in avto firme pa so se vtem casu sirile povečevale kapacitete..spet primer, gljet kolk novogradenj kot v dubaju, spet vsaj dve leti nazaj vsak mesec se je odprla kakšna nova tovarna avtomobilov na slovaškem ali madžarskem(slovenija je izpadla pri magni in BMW ju) še sreča, ker bi bilo tako na tisoče folka na cesti)... in to je zdej poclo, povpraševanja ni več na globalni ravni,ti pa imaš zaloge ki jih noben ne kupi, stroški so enaki, prihodkov pa ni..in vse skup gre v falus.

Zdaj pa ce si do konca zakreditiran pa da se izgubiš sluzbo si pa zmagovalec prve klase. tudi teh ne bo malo...bodo stanovanja in avti poceni...kruto rečeno.

nobene znanosti.

Uporabniški avatar
Cash
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cash Sr jan 07, 2009 3:17 pm

Točno tako, evo in začelo se je v ZDA in razširilo na ves svet, saj so firme po celem svetu povezane tako ali drugače

Uporabniški avatar
adamovc
Stalni uporabnik

Napisal/-a adamovc Sr jan 07, 2009 3:23 pm

Pravi_Diablo je napisal/-a:nobena znanost in strasna zarota ni pri tej "recesiji"

ljudje smo pac potrošniki in trošimo, večina preko svojih zmožnosti. In tako se je zgodilo, najbolj transparenten primer so seveda nepremičnine in avtomobili. Se še spomnite kakšen bum je bil v prodaji avtomobilov pred leti.. rekordne stevilke.. seveda spet večina jih ni mogla kupit na keš ampak lepo s krediti, in to na daljsi cas..povprečno za stanovanje se folk zakreditira vsaj za 20 let, za avto vsaj za 5...in potem se je zgodilo. Folk ima stanovanje in avto, zapufan za 20 let, ne bo vec kupoval in to je to. Podjetja,gradbena in avto firme pa so se vtem casu sirile povečevale kapacitete..spet primer, gljet kolk novogradenj kot v dubaju, spet vsaj dve leti nazaj vsak mesec se je odprla kakšna nova tovarna avtomobilov na slovaškem ali madžarskem(slovenija je izpadla pri magni in BMW ju) še sreča, ker bi bilo tako na tisoče folka na cesti)... in to je zdej poclo, povpraševanja ni več na globalni ravni,ti pa imaš zaloge ki jih noben ne kupi, stroški so enaki, prihodkov pa ni..in vse skup gre v falus.

Zdaj pa ce si do konca zakreditiran pa da se izgubiš sluzbo si pa zmagovalec prve klase. tudi teh ne bo malo...bodo stanovanja in avti poceni...kruto rečeno.

nobene znanosti.

lepo po domače razloženo. V človeški naravi pa je, da vedno išče krivca nekje drugje, zato so tudi vedno popularne razne teorije zarote.

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 Sr jan 07, 2009 4:16 pm

adamovc je napisal/-a:
Pravi_Diablo je napisal/-a:nobena znanost in strasna zarota ni pri tej "recesiji"

nobene znanosti.

lepo po domače razloženo. V človeški naravi pa je, da vedno išče krivca nekje drugje, zato so tudi vedno popularne razne teorije zarote.

Obtoževanje o zaroti je res mal pretirano in paranoično. Vendar imajo stvari, ki jih je povedal sejjaretun smisel! Še enkrat: taka dejstva so enostavno preveč za povprečnega evropejca ali američana. Ljudje pač nočejo verjeti, da jih nekdo usmerja in da v demokraciji v bistvu ljudstvo nima čisto nobene moči. Tisti, ki pa hočejo povedat in opozorit na resnico pa so deležni zasmehovanja in to prav od ljudi katere želijo opozoriti! Velikokrat kdo omeni amerika je kriva za to in to! Kdo je ta amerika? So krivi ljudje, ki živijo v ameriki? Je kriv delavec, ki dela na gradbišču? Ali pa prodajalec v wal martu? Zadnja leta je sicer za vse kriv Bush, ampak jaz ne verjamem, da je on sam sposoben karkoli naredit. Pri njemu je problem, da ne zna pravilno krivdo prenest na druge. Tako kot so to bili sposobni njegovi predhodniki in ostali svetovni politiki. Skoraj ves kapital v ZDA je judovski in denar igra veliko vlogo v politiki. Zakaj ZDA tako podpira izrael?
Sory! verjetno sem čist preveč zašel in se preveč oddaljujem od teme. Bom rekel raje takole: če nočete krize pojdite v trgovine in kopujte VSE in VELIKO! Tako bo proizvodnja spet zalaufala.

Uporabniški avatar
sejjaretun
Uporabnik

Napisal/-a sejjaretun Sr jan 07, 2009 4:33 pm

@cruiser1: dobro napisano,ampak zal za mnoge je to tezko razumeti..
lp

Uporabniški avatar
adamovc
Stalni uporabnik

Napisal/-a adamovc Sr jan 07, 2009 4:51 pm

sejjaretun je napisal/-a:@cruiser1: dobro napisano,ampak zal za mnoge je to tezko razumeti..
lp

kaj točno je težko razumeti? Pravljico, ki si jo prebral in jo sedaj ponujaš kot sveto resnico? A si sploh kdaj realno razmislil o njej, si preveril drugo plat medalje, nasprotne dokaze, ...? Seveda ne, zakaj pa bi, saj je v njej lepo pisalo, da so vsi nasprotni dokazi ponarejeni, plod takšne ali drugačne zarote. Spmnim se, kako sva z ženo gledali Zeitgeist, jaz sem se dolgočasil ob očitnih neumnih razlagah meni že dolgo časa znanih dejstvih, ona pa je bila nad njej še neznanimi dejstvi tako presenečena, da je nekritično sprejela njihove razlage kot čisto resnico. Očitno je formula za naplahtati ljudi zelo enostavna - v tekstu uporabiš besede kot so grdi američan, bogati žid, pohlepni kapitalist, ubogi navadni človek, malo pomešaš z resničnimi, a povprečnemu človeku neznanimi dejstvi, dodaš še kakšno skrivno organizacijo in kult(ali požrešno cerkev) in uspeh je zagotovljen!

Uporabniški avatar
Misak
Uporabnik

Kraj: Grosuplje

Napisal/-a Misak Sr jan 07, 2009 4:54 pm

nobene znanosti.

Žal te moram razočarat - ni ravno tako, čeprav imaš v veliki meri prav, krediti so razlog za nastanek pomanjkanja likvidnih sredstev na borzah.

Kako je do tega prišlo? Recimo takole: najprej se moramo zavedat, da današnji finančni sistem temelji izključno na kreditih: na svetuje v obtoku natanko toliko denarja, kot je aktivnih kreditov - banka (ne NLB in njim podobne da ne bo nesporazumov, govorimo o centralnih bankah) ima svoje rezerve v zlatu in na podlagi teh rezerv izda kredit - denar, ki ga v bistvu nima, vendar ga vseeno dobiš saj banka računa, da na podlagi pogodbe ta kredit tudi vrneš v obliki denarja, s katerim kupi več rezerv, lahko izda več kreditov oziroma ta denar investira na borzo itd. itd. itd.

Seveda sistem funkcionira fantastično dokler banke oz kreditojemalcev dobijo vrnjena sredstva. V Ameriki pa se je zgodil nek začaran krog - zaradi prepoceni kreditov so se ljudje zakreditirali in na veliko kupovali nepremičnine, ki so bile zaradi poceni kreditov kmalu precenjene. Sedaj pa nagradno vprašanje: recimo da za svojo hišo odštejete 200.000 $, ki jih boste odplačali v dvajsetih letih za ceno 220.000 $ (ja, dejansko so tako poceni bili tej krediti), kmalu pa se pri vas pojavi nekdo, ki bi to hišo kupil za 250 - 300.000 $. Seveda jo boste prodali!!! Kmalu se je večino na kredit kupljenih nepremičnin začelo prodajati, trg je bil prenasičen in cena nepremičnin je bistveno padla. Kmalu se je zgodilo to, da je bila nepremičnina vredna manj, kot ste zanjo vzeli kredita. Ker je sistem hipotekarnih kreditov v svoji zapletenosti sila preprost, ste pač kredit nehali odplačevati, banka je dobila hišo (ki je ne more prodati), vi pa ste rešeni kredita (in banka je posledično brez obljubljenega denarja).

Posledica je vidno enostavna: banka ima kar naenkrat en zajeten kupček nepremičnin in nič (0) $ iz naslova pobranih premij za vračilo kredita. Zato ima probleme z likvidnostjo, saj hiša pač ni plačilno sredstvo in tudi ne osnova za zlato rezervo. Da banka obdrži svojo likvidnost in dejanski denar za svoje vlagatelje, potegne denar iz obtoka (borze, investicije, obveznice...) in krog se sklene - z borze izpuhtijo neznanske vsote, s katerimi si največji investitorji priskrbijo preživetje.

Posledica za nas, male vlagatelje, je ta, da na borzi ni več presežka denarja, s katerim bi obdržali realno vrednost naših naložb (delnice, skladi...), saj se s temi investicijami ne trguje več, ker ni likvidnega denarja. Zato raznorazne finančne injekcije s strani države na borze itd., da borza obdrži likvidnost, mi pa nekaj svojega denarja :).

To bi blo na kratko :P, če se pa komu ta debata vleče naprej, lahko kakšno rečemo na to temo tudi v kakšni drugi temi, ali pa jo celo nadaljujemo tukaj, v kolikor bojo moderatorji zaprli kakšen uč (ali 2).
Da bi zmanjšali število prometnih nesreč na naših cestah,
bi morali moškim prepovedati točiti alkohol.
In ženskam bencin!

Uporabniški avatar
sejjaretun
Uporabnik

Napisal/-a sejjaretun Sr jan 07, 2009 5:04 pm

umiri se fant,zakaj se razburjas?in kako ves da je to pravljica,tisto kar ti pises pa ni?
mislis da si izumil toplo vodo?to kar vidimo je ena plat zgodbe,res je da sem pogledal se drugo-ta me preprica ker so smiselne in podprte z dejstvi.

MateSLO
Novinec

Napisal/-a MateSLO Sr jan 07, 2009 5:52 pm

cruiser1 je napisal/-a:
adamovc je napisal/-a:

nobene znanosti.

Obtoževanje o zaroti je res mal pretirano in paranoično. Vendar imajo stvari, ki jih je povedal sejjaretun smisel! Še enkrat: taka dejstva so enostavno preveč za povprečnega evropejca ali američana. Ljudje pač nočejo verjeti, da jih nekdo usmerja in da v demokraciji v bistvu ljudstvo nima čisto nobene moči. Tisti, ki pa hočejo povedat in opozorit na resnico pa so deležni zasmehovanja in to prav od ljudi katere želijo opozoriti! Velikokrat kdo omeni amerika je kriva za to in to! Kdo je ta amerika? So krivi ljudje, ki živijo v ameriki? Je kriv delavec, ki dela na gradbišču? Ali pa prodajalec v wal martu? Zadnja leta je sicer za vse kriv Bush, ampak jaz ne verjamem, da je on sam sposoben karkoli naredit. Pri njemu je problem, da ne zna pravilno krivdo prenest na druge. Tako kot so to bili sposobni njegovi predhodniki in ostali svetovni politiki. Skoraj ves kapital v ZDA je judovski in denar igra veliko vlogo v politiki. Zakaj ZDA tako podpira izrael?
Sory! verjetno sem čist preveč zašel in se preveč oddaljujem od teme. Bom rekel raje takole: če nočete krize pojdite v trgovine in kopujte VSE in VELIKO! Tako bo proizvodnja spet zalaufala.

Lepo napisano, samo zanimivo je da nobena pekarna, trgovina itd. ne tarna kako jih je prizadela recesija. Zakaj? Ker ljudje kupujejo stvari ki jih dejansko potrebujejo. Ko pa kupis hladilnik, pecico, avto itd. si pa lahko brez skrbi vsaj se nekaj let - a proizvodnja je nekaj tisoc dnevno. Se sploh kdo cudi da potem nastaja presezek? Jaz sigurno ne. :roll:

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply Sr jan 07, 2009 6:33 pm

Če posplošim se torej ne smejo ustrašit tisti proizvajalci ki proizvajajo eksistencialne dobrine - npr hrano...

Velikokrat sem službeno onkraj luže. Trenutno - v zadnjih dveh letih imajo vsi ogromno za povedat čez Bush-a. In to ne samo 50% ljudi ampak skoraj 90%.

Čudi me samo to, kako je bil gospod lahko izvoljen, če so vsi proti njemu.

Ali pa smo ljudje po vetru?

MateSLO
Novinec

Napisal/-a MateSLO Sr jan 07, 2009 6:47 pm

Nekje 70% americanov je veselo da gre bush stran ... ko so neko anketo delali :)

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 Sr jan 07, 2009 7:02 pm

adamovc je napisal/-a:
sejjaretun je napisal/-a:@cruiser1: dobro napisano,ampak zal za mnoge je to tezko razumeti..
lp

kaj točno je težko razumeti? Pravljico, ki si jo prebral in jo sedaj ponujaš kot sveto resnico? A si sploh kdaj realno razmislil o njej, si preveril drugo plat medalje, nasprotne dokaze, ...? Seveda ne, zakaj pa bi, saj je v njej lepo pisalo, da so vsi nasprotni dokazi ponarejeni, plod takšne ali drugačne zarote. Spmnim se, kako sva z ženo gledali Zeitgeist, jaz sem se dolgočasil ob očitnih neumnih razlagah meni že dolgo časa znanih dejstvih, ona pa je bila nad njej še neznanimi dejstvi tako presenečena, da je nekritično sprejela njihove razlage kot čisto resnico. Očitno je formula za naplahtati ljudi zelo enostavna - v tekstu uporabiš besede kot so grdi američan, bogati žid, pohlepni kapitalist, ubogi navadni človek, malo pomešaš z resničnimi, a povprečnemu človeku neznanimi dejstvi, dodaš še kakšno skrivno organizacijo in kult(ali požrešno cerkev) in uspeh je zagotovljen!

Lahko rečeš, da so to vse pravljice! In morda imaš celo prav! Jaz za stvari, ki sem jih tukaj napisal ali jih zagovarjam ne bom trdil, da so dobesedno take. To je samo moje razmišljanje in ugotovitve, ki sem jih dobil s preprostim spremljanjem svetovnih dnevnih dogodkov, z opazovanjem ljudi in njihove reakcije na različne dogodke, veliko lahko izveš tudi iz zgodovine ipd. Pa nisem nek frik, ki cele dneva spremlja TV novice (TVja sploh nimam) ne prebiram knjig o različnih teorijah zarote...Moje mišljene in sliko o svetu sem si ustvaril skozi leta pasivnega opazovanja. Razini filmi in oddaje o zarotah me ne zanimajo, za tale tvoj "Zeitgeist" prvič slišim. Tudi Da vincijeve šifre nisem gledal, če slučajno namiguješ na kaj takega.
Se pa strinjam, da lahko vsako stvar hitro predstaviš tako, kot ti najbolj paše. In človeka je res lahko hitro "obrnit", saj vsak najraje sliši tisto kar želi slišati. Nikoli ne veš, morda se jaz popolnoma motim in sem že zaveden z nečim, ki je je še bolj nepredstavljivo, kot to kar je sejjaretun načel! :idea: :?:

Uporabniški avatar
Pravi_Diablo
Uporabnik

Napisal/-a Pravi_Diablo Sr jan 07, 2009 8:10 pm

ker je na tem foromo tezko tocno enem u replicirat ,,,odgovarjam miseku...

imas prav za borzni zlom, ampak ce mene vprasas ta ni direktno povezan z takoimenovano recesijo.
Proizvodnja podjetja ne zivijo od borze ampak od prodanih izdelkov. Vse pisem poenostavljeno, da bo lazje razumet. Na borzah so stevilke in vrednosti podjetij cisto fiktivne in z realno vrednostojo podjejta nimajo veze... Seveda je pa lustno meidjsko borbo poslusat, aaaaaa brozni indeksi padajo, vse je v kurcu, gremo se pobit.
ne, rešitve ni, oziroma je, dobri bodo dalje proizvajali sevedav manjsem obsegu, turbo kapitalisti ki so zakreditirani bodo pa sli. skoda sicer za delavce..ampak tako je. In ja, folk večina 90% so ovce, treba vse pokupit kar se vidi in gre, ruknit se kredit. Folk neha zapravljat ko nima niti vec za kruh. Tudi kaksna pekarna bo sla, ker nekateri si še kruha ne bodo mogli kupit.

Pac problem je za navadn folk, ker ce gre podjetje v bankrot ni sam kriv, on je samo delal. Kriva je izkljucno privelika proizvodnja.

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Sr jan 07, 2009 8:36 pm

Pravi_Diablo je napisal/-a:Kriva je izkljucno privelika proizvodnja.

prevelika proizvodnja = pohlep = kopičenje zalog = padec povpraševanja = kriza

to vse je bilo že obdelano v tej temi

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Napisal/-a fare Sr jan 07, 2009 9:39 pm

Tattoo- je napisal/-a:
fare je napisal/-a:
Tattoo- je napisal/-a:
fare je napisal/-a:Danes so bile ful črne napovedi za Slovenijo na 24.ur.

panika, panika, panika, panika, P-A-N-I-K-A,...

Kje drugje, kot ekskluzivno samo na 24 kur!!! :roll:
No ne vem, mogoče dokler si študent in živiš od kebaba in kavice na dan še gre. Vprašajmo pa delavce Carrere, Beti, Mure itd.... kako se kaj počutijo?

Če se to nanaša na mene osebno, ti lahko povem, da že dolgo nisem več študent...hkrati pa delam v panogi, ki je po poročanju medijev v teh kriznih časih najbolj na udaru (avtomobilizem.press :roll: )! Ampak pustiva to...

Moj post se je nanašal samo in izključno na poročanje 24 kur in podobnih senzacionalističnih medijev! ;) Zakaj niti enkrat ne naredijo prispevka o dobrih in uspešnih podjetjih...boš rekel, da v teh kriznih časih ne obstajajo uspešna podjetja?!? Ravno pred 14-dnevi sem bil na predavanju g. Akrapoviča, ki je povedal da se njegovega podjetja "gospodarska kriza" pravzaprav sploh ni dotaknila in imajo več naročil, kot kadarkoli prej...ter da imajo hkrati še cel kup novih razvojnih načrtov. Zakaj mediji ne poročajo o inovativnih in prodornih podjetjih, kot je npr. Pipistrel, Instrumentation Technologies, Ocean Orchids,...

Seveda je pa najlažje "strokovno" poročati o takih in drugačnih krizah in med ljudi še dodatno sejati paniko...hkrati pa iz muhe senzacionalno narediti slona! :roll:
g. Akrapovič je danes odpustil 27 delavcev :shock:

Uporabniški avatar
Pravi_Diablo
Uporabnik

Napisal/-a Pravi_Diablo Sr jan 07, 2009 10:26 pm

pričakovano, ti ki prodajajo luksuzne , nepotrebne izdelke bodo najprej na udaru.

Uporabniški avatar
sejjaretun
Uporabnik

Napisal/-a sejjaretun Sr jan 07, 2009 11:33 pm

cruiser1 je napisal/-a: Nikoli ne veš, morda se jaz popolnoma motim in sem že zaveden z nečim, ki je je še bolj nepredstavljivo, kot to kar je sejjaretun načel! :idea: :?:

ja cisto mogoce prijatelj :)
cas bo pokazal resnico,vprasanje je le,ali bomo mi docakali to.
da se zastopimo,ne zanikam to kar pisejo mnogi tukaj,kako je prislo do krize.pac pravim samo,da obstaja nekdo ki je to nacrtoval,krivec.se prevec sem napisal v prvem postu..
lp

Uporabniški avatar
Pravi_Diablo
Uporabnik

Napisal/-a Pravi_Diablo Če jan 08, 2009 8:39 am

ce si ti misli,l da vso to potrosnitvo lahko fura v nedogled, se mi smilis. Clovek, ki ima dva kredita, pa se komu kaj dolzan... si ne more vec kruha kupit, kaj sele nepotrebnih proizvodov ki so dragi. A poznas koga ki ni zadolzen? jaz zelo malo.

Uporabniški avatar
adamovc
Stalni uporabnik

Napisal/-a adamovc Če jan 08, 2009 8:58 am

Misak je napisal/-a:
Žal te moram razočarat - ni ravno tako, čeprav imaš v veliki meri prav, krediti so razlog za nastanek pomanjkanja likvidnih sredstev na borzah.

Kako je do tega prišlo? Recimo takole: najprej se moramo zavedat, da današnji finančni sistem temelji izključno na kreditih: na svetuje v obtoku natanko toliko denarja, kot je aktivnih kreditov - banka (ne NLB in njim podobne da ne bo nesporazumov, govorimo o centralnih bankah) ima svoje rezerve v zlatu in na podlagi teh rezerv izda kredit - )

Tole pa ni čisto res - zlato že več kot 30 let ni osnova denarnega sistema, zlate rezerve so samo še ena od (manjših) postavk v rezervah centralnih bank. Prav tako je nesmiselno govoriti, da je za gospodarsko krizo krivo padanje tečajev na borzi. Lahko le rečemo, da je po eni strani borza pravilno napovedala recesijo, po drugi strani pa, da se je na borznih tečajih prej kot v realnem gospodarstvu izrazila finačna kriza, predvsem t.i. "credit crunch", ki je protem preko delveringa silovito vplival na borzne tečaje.

Misak je napisal/-a: Posledica za nas, male vlagatelje, je ta, da na borzi ni več presežka denarja, s katerim bi obdržali realno vrednost naših naložb (delnice, skladi...)

tukaj se moje mnenje precej razlikuje - menim, da tako blizu realnih vrednosti naložb na borzah, kot smo sedaj, že zelo dolgo nismo bili, mogoče so precenjene samo še za kakšnih 10-20%.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov