Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
MasTTer
Novinec

Kraj: Lendava (MS)

Re: Avtoplin - stari znanec?

Napisal/-a MasTTer To apr 30, 2013 10:29 am

iziboy je napisal/-a:Če kdo pri nas pozna LndiRenzo in Landi, potem je to to Vovk. Soliden monter, ki se ukvarja že vsa leta samo z eno znamko plinskih naprav.

Ravno njega sem mislil omenit. On je bil pred časom edini, kateri je lahko vgradil v Renault vozilo plinski sistem (Landi Renzo) in je tovarniška garancija veljala dalje. Sicer jih je sedaj že več, ki lahko to naredijo in garancija ostane. Po drugi strani, pa še sama tovarna ne ve, kako je z to garancijo, ampak to je že druga tema ;)

Uglavnem sestra je odpeljala svoje Megane 3 grandtour k Vovku in dela brezhibno..... Cena tega sistema je pa nekje na sredini...ni najdražji in ne najcenejši.

veqlargh
Nov uporabnik

Napisal/-a veqlargh To apr 30, 2013 11:47 am

iziboy je napisal/-a:
veqlargh je napisal/-a:Renault Clio: svoj avto sem predelal pri Lauš izpušnih sistemih (poslovalnica v LJ). So del skupine Plineks ampak sem z njimi več kot zadovoljen. Menil sem se tako ali tako samo z njimi glede vsega. So mi prav tako povedali, da je poraba cca 15% višja kot pri bencinu (in to v mojem primeru drži kot pribito). Inštalacija zelo lepo opravljena, delovanje brez težav, sistem pa je Zavoli.

Tudi Hribarja v Sneberjah kar pohvalijo, pa je tudi v skupini Plineks...tako da kar drži, da je tudi monter zelo pomemben del vgradnje.

Preko njega izvedel za sisteme, samo mi je bil malo predaleč (od Lauša grem lahko lepo peš do delovnega mesta, ni zafrkancije z nadomestnimi vozili itd...).

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop To apr 30, 2013 4:59 pm

Evo, vsak si menda zna ustvariti mnenje. Je pa tole bilo leta 2010:

NUJNO OBVESTILO!!! (http://www.zavoli.si/?p=199)

http://www.zavoli.si/wp-content/uploads ... Zavoli.gif (http://www.zavoli.si/wp-content/uploads ... Zavoli.gif)

Spoštovani,

Ker smo v zadnjem času opazili vse več nezadovoljnih strank, ki imajo vgrajen avtoplinski sistem PRINS, smo se odločili, da ta sistem umaknemo iz prodaje.
Vsem strankam, ki imate pri nas vgrajen avtoplinski sistem PRINS, ga bomo brezplačno zamenjali in vgradili vrhunski in popolnoma zanesljiv avtoplinski sistem ZAVOLI!

Za vsa vprašanja smo vam doseglivi na vseh naših kontaktih.

Prijazen pozdrav,

ZAVOLI TEAM

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking To apr 30, 2013 5:19 pm

In pozabil si dodati še to opozorilo: http://www.avtonaplin.si/nujno-opozorilo

iziboy
Stalni uporabnik

Kraj: močvirje

Napisal/-a iziboy To apr 30, 2013 6:42 pm

Ja...Prins je bil prvi ki je izdal opozorilo. Konkurenca pa je "odgovorila" v njhovem stilu...
VSE KAR SE DA RAZDRET, SE DA TUD NAZAJ SESTAVIT!

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop To apr 30, 2013 7:39 pm

Rečem lahko samo svašta!

Sicer pa tole je zanimivo, morda sicer že objavljeno tukaj gor, pa vseeno:
http://www.zemeljski-plin.si/si/aktualno/70

http://www.zemeljski-plin.si/upload/Fil ... gradiv.pdf

http://www.zemeljski-plin.si/upload/Fil ... %20EUR.pdf

Našel sem na slo-tech

iziboy
Stalni uporabnik

Napisal/-a iziboy Sr maj 01, 2013 7:31 am

zzitop je napisal/-a:Rečem lahko samo svašta!

Sicer pa tole je zanimivo, morda sicer že objavljeno tukaj gor, pa vseeno:
http://www.zemeljski-plin.si/si/aktualno/70

http://www.zemeljski-plin.si/upload/Fil ... gradiv.pdf

http://www.zemeljski-plin.si/upload/Fil ... %20EUR.pdf

Našel sem na slo-tech

Ja no...žal ni vse tako lepo kot pišejo. Marsikaj pa sploh niso napisali...

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš Sr maj 01, 2013 10:54 am

vse lepo in prav.... samo tale "teorija izračuna" me malce moti : "Izračun pripravili v Laboratoriju za toplotne batne stroje na
Fakulteti za strojništvo, Univerze v Ljubljani" .... in lpg proti dizlu je v skupnih stroških uporabe vozila še zmeraj v prednosti...
plin je cnej k bencin

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Sr maj 01, 2013 11:54 am

Verjamem, da ni vse točno tako. So še neznanke.

@Plinaš, kaj tebe pri tem moti?

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Sr maj 01, 2013 1:02 pm

zzitop je napisal/-a:Verjamem, da ni vse točno tako. So še neznanke.

Tole je še vedno bližje realnosti kot neka forumska al pa obšankovska nabijanja in blebetanja. Zadev je preračunanan po kemijsko fizikalnih zakonih in je zelo blizu resnice, čeprav upošteva le idealno uporabo (se pravi, segret motor). Realno pa je možno izmerit in primerjati le s testom v živo na cesti ob popolnoma enakih načinih uporabe v podobnih vozilih s podobno močnimi motorji.

Uporabniški avatar
kiki13
Novinec

Napisal/-a kiki13 Sr maj 01, 2013 4:44 pm

Zanima me, ali ima kdo izkušnje s tem sistemom in kako se obnese?
http://ekolpg.si/Akcije.html

Sistem Atiker ima mazanje/hlajenje ventilov narejeno tako, da vmes spušča bencin. Kako se to obnese? Zanima me tudi, ali si je to že kdo dal vgraditi (morebitne izkušnje!), kakšni serviserji, monterji so pri podjetju ekoplin?
Vozim megana 1.6 16v. Koliko so ti motorji problematični za vgradnjo plina?

iziboy
Stalni uporabnik

Napisal/-a iziboy Sr maj 01, 2013 7:13 pm

kiki13 je napisal/-a:Zanima me, ali ima kdo izkušnje s tem sistemom in kako se obnese?
http://ekolpg.si/Akcije.html

Sistem Atiker ima mazanje/hlajenje ventilov narejeno tako, da vmes spušča bencin. Kako se to obnese? Zanima me tudi, ali si je to že kdo dal vgraditi (morebitne izkušnje!), kakšni serviserji, monterji so pri podjetju ekoplin?
Vozim megana 1.6 16v. Koliko so ti motorji problematični za vgradnjo plina?

Glede tega mazanja/hlajenja z dodajanjem bencina poleg plina sem se mi zdi že enkrat pisal, pa bom še enkrat:

Osnovna logika nam pove da, kadar vozimo na bencin, dobi motor 100% potrebnih aditivov da ne pride do poškodbe motorja. Če vozimo na plin ne dobimo nič teh aditivov. Če pa sistem dodaja npr 10% bencina z namenom mazanja/hlajenja ventilov, dobi motor koliko(?!?!?!).... ja seveda: samo 10% potrebnih aditivov!!! Se pravi bodo na občutljivih motorjih ravno tako težave, samo da se bodo pojavile nekaj km pozneje. Pa še prihranek je slabši ker se voziš delno na bencin. Matematika je čisto enostavna! Če pa imaš dodatno mazalno napravo(Flash lube, V-lube, JLM, Valve care...), dobiš toliko aditivov, kot jih motor potrebuje, ker je proizvajalec izračunal koliko tekočine je potrebno dodati da ne bo težav.

iziboy
Stalni uporabnik

Napisal/-a iziboy Sr maj 01, 2013 7:25 pm

BBoss je napisal/-a:

Tole je še vedno bližje realnosti kot neka forumska al pa obšankovska nabijanja in blebetanja. Zadev je preračunanan po kemijsko fizikalnih zakonih in je zelo blizu resnice, čeprav upošteva le idealno uporabo (se pravi, segret motor). Realno pa je možno izmerit in primerjati le s testom v živo na cesti ob popolnoma enakih načinih uporabe v podobnih vozilih s podobno močnimi motorji.

Okviren preračun za porabo metana napram bencinu je 1 : 0,7 se pravi če je imel avto porabe 10l bencina na 100km bo porabil nekje 7kg metana po predelavi, pa si zračunajte prihranek...
Sej ne gre samo za izračun prihranka zaradi različnih energentov. Treba je vedeti da pri CNG-ju je pomemben faktor tudi izguba prostora v prtljažniku, ker večina avtov nima prostora pod avtom za tanke ampak jih dajo v prtljažnik. Lahko so jekleni, ki so svinsko težki, ker so debele stene jeklenk, da nesejo 250+ barov pritiska ali pa iz ogljikovih vlaken, kjer samo tank stane toliko kot cela naprava za LPG. Toroidni rezervarji(tisti za v rezervno gumo) za CNG, so samo karbonski, pa smo spet pri ceni... Napeljava bi po pravilih morala biti iz inoxa, spet cena ali pa umetni mterijali ojačani z kevlarjem, spet drago... zato pa so cene CNG inštalacije dražje kot LPG.

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš Če maj 02, 2013 12:43 pm

sta že bboss in iziboy odgovorila...teža ... predvsem pa cena cng naprave - že sedaj je polno razburjanja za par 100€ razlike med napravami - potem pa ko ti nekdo reče , da je cng naprava z montažo kar krepko čez 4000€ bo pa vse v redu ...itak ... :lol:
plin je cnej k bencin

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Če maj 02, 2013 8:08 pm

plinaš je napisal/-a:

sta že bboss in iziboy odgovorila...teža ... predvsem pa cena cng naprave - že sedaj je polno razburjanja za par 100€ razlike med napravami - potem pa ko ti nekdo reče , da je cng naprava z montažo kar krepko čez 4000€ bo pa vse v redu ...itak ... :lol:

OK, Nisem razumel, kaj natančno si želel povedati. Vem da je cena bistveno višja in stvar kompleksnejša.

S temi linki sem samo želel povedati, da vseeno je ceneje z LPG v primerjavi z benzom in da razlika le ni tako majhna, kot nekateri skušajo povedati. In da je ceneje kot na nafto.

iziboy
Stalni uporabnik

Napisal/-a iziboy Če maj 02, 2013 8:44 pm

Problem pri nas glede cenovne razlike v vožnji je da imamo ''malce'' sfalena razmerja cen za LPG, CNG in bencin. Če pogledaš cene LPG-ja v nemčiji http://www.autogasvergleich.de/autogas- ... hland.html in vidiš najnižjo... mi pritisk dvigne, ko jo primerjam z našimi cenami :evil: Tudi CNG je cenejši pri njih kot pri nas, hkrati pa imajo dražji bencin. Na nemških forumih je bolj malo debat o ekonomiki predelave na plin, ker se pri njihovem razmerju cen vsekakor splača. Pri nas pa :roll: :? :evil: :cry:

Uporabniški avatar
mtl
Stalni uporabnik

Kraj: Vetrovno mesto

Napisal/-a mtl Pe maj 03, 2013 6:16 am

zzitop je napisal/-a: In da je ceneje kot na nafto.

S tem se ne bi ravno strinjal. Iz prakse vidim, da si z dizlom približno na istem. Seveda ob primerjavi primerljvih avtomobilov.
Še več pametovanj na Mtl blog.

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Pe maj 03, 2013 7:21 am

mtl je napisal/-a:

S tem se ne bi ravno strinjal. Iz prakse vidim, da si z dizlom približno na istem. Seveda ob primerjavi primerljvih avtomobilov.

Se strinjam, da si približno na istem. Ker po izračunih je majhna razlika, tako da približno isto vsekakor drži. Tukaj je samo vprašanje, kaj je dražje, ali stroški dizla, ali bencinarja s plinom.

Če si tudi glede tega na istem, bi jaz še vedno raje plin, ker mi je osebno lepša voznja kot s dizlom.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Pe maj 03, 2013 9:15 am

zzitop je napisal/-a:Če si tudi glede tega na istem, bi jaz še vedno raje plin, ker mi je osebno lepša voznja kot s dizlom.

Stvar okusa oziroma tudi za kateri avto gre =P

Marsikateri dizel se namreč pri avtocestnih hitrostih vozi lepše in predvsem tišje (zaradi nižjih obratov pri isti hitrosti) kot ekvivalenten bencinar. Je pa res, da pri prostem teku to ni tako.

Kar se pa tiče ekonomskega stališča je iz redne uporabe bencinar s plinom nekje na istih stroških kot dizel.

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking Pe maj 03, 2013 10:16 am

mtl je napisal/-a:

Se ne strinjam. Po mojih izračunih z primerljivim diesel vozilom, sem z plinom na boljše. Vendar lahko nekomu stopim na žulj z primerjavo diesel vozila, pa se mi ne da potem bosti z dizelaši.
Pač zadeva me je lansko leto zanimala in sem si naredil okvirne preračune
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov