Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Cefizelj
Poznavalec foruma

Re: dizel motorji - obnašanje

Napisal/-a Cefizelj Če feb 06, 2014 4:00 pm

J.McLane je napisal/-a:IMHO bi rekel da je mazanje s hladnim oljem boljše, vendar ne teče tako tobro kot ogreto, ampak možnost, da kam ne priteče je verjetno majhna.

Sedaj bomo nekako prišli do zaključka, da dizla moraš vozit tako kot bi vozil NA bencinarja brez navora =P Kaj je torej prednost dizla?

Tukaj je govora o vožnji z neogretim motorjem.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Če feb 06, 2014 4:58 pm

J.McLane je napisal/-a:Sedaj bomo nekako prišli do zaključka, da dizla moraš vozit tako kot bi vozil NA bencinarja brez navora =P Kaj je torej prednost dizla?

V hladnem vremenu imajo dizli itak "bencinarske" porabe prvih par kilometrov, sploh če se greš "mestno" vožnjo. Ravno včeraj sem malo spremljal dogajanje, prvih par kilometrov "mestne" vožnje (ozke ceste, par križišč, semafor, obračanje na parkingu) poraba dobrih 9l, potem pa 20 km regionalke po omejitvah in je bilo že 4,9l (realno največ 4,8l) pri 10 let starem, cca. 1,6t težkem avtu. To je prednost dizla! :D

Aja pa še en primer iz tega tedna, povezan z dizli in hladnim vremenom, avto je stal 6 ur na 0 stopinjah, po petih minutah je že toplo pihalo, po desetih je bilo spredaj že praktično vroče.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Jerry007
Novinec

Napisal/-a Jerry007 Če feb 06, 2014 5:28 pm

TerajDokIde. Sam pazim na turbobencinarja tako da dokler je mrzu ga pač ne obremenjujem s polnim plinom saj kot so že povedal je to glavni razlog kako turbino obremeniš. Sicer se pa čist preveč sekirate za moje pojme.

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Če feb 06, 2014 5:54 pm

~toMmy~ je napisal/-a:
J.McLane je napisal/-a:Sedaj bomo nekako prišli do zaključka, da dizla moraš vozit tako kot bi vozil NA bencinarja brez navora =P Kaj je torej prednost dizla?

V hladnem vremenu imajo dizli itak "bencinarske" porabe prvih par kilometrov, sploh če se greš "mestno" vožnjo. Ravno včeraj sem malo spremljal dogajanje, prvih par kilometrov "mestne" vožnje (ozke ceste, par križišč, semafor, obračanje na parkingu) poraba dobrih 9l, potem pa 20 km regionalke po omejitvah in je bilo že 4,9l (realno največ 4,8l) pri 10 let starem, cca. 1,6t težkem avtu. To je prednost dizla! :D

Aja pa še en primer iz tega tedna, povezan z dizli in hladnim vremenom, avto je stal 6 ur na 0 stopinjah, po petih minutah je že toplo pihalo, po desetih je bilo spredaj že praktično vroče.

Pa ti primerjaš vožnjo po regionalki po omejitvah z vožnjo po parkirišču! pejdi z mrzlim štartat na regionalki in zaključi pot v počasni vožnji po mestu, pa boš videl, kako se ti bo pri ogretem motorju dvignila povprečna poraba. Vprašanje sploh koliko furajo bogato zmes goriva dizli.

Smo že slišali variante, da se voziš z avtom po ravnini v eno smer in nazaj, dokler se avto ne ogreje, preden greš lahko z njim v klanec :D avtor te teme pa je prvi, ki je izumil "ogrevanje avtomobila na mestu/neugašanje mrzlega, ko je avto zaklenjen". Dva ključa, enga v ključavnici, da motor dela, drugega pa za zaklenit avto ko greš kam ven :D
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Če feb 06, 2014 6:28 pm

Blinder je napisal/-a:
~toMmy~ je napisal/-a:

Pa ti primerjaš vožnjo po regionalki po omejitvah z vožnjo po parkirišču! pejdi z mrzlim štartat na regionalki in zaključi pot v počasni vožnji po mestu, pa boš videl, kako se ti bo pri ogretem motorju dvignila povprečna poraba. Vprašanje sploh koliko furajo bogato zmes goriva dizli.

Kdo kaj primerja?? :shock: Odgovarjal sem na vprašanje, kje je prednost dizlov, kaj točno ti ni jasno? Point je v tem, da tistih začetnih par kilometrov, dokler se avto vsaj približno ne segreje ne vpliva bistveno na skupno porabo in na obnašanje v nadaljnji vožnji. S hladnim sem celo imel par minut "drkarjenja", kar itak dviga porabo in še vedno je potem po 20 km padla zelo nizko, v bistvu kaj dosti nižje na to relacijo ne gre niti pri idealnih temperaturah.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Če feb 06, 2014 6:35 pm

Prednost dizla je zame samo poraba in nič drugega vse ostalo je slabše od bencinarja
Lp

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Če feb 06, 2014 6:41 pm

Vsak ima svoj okus, meni so bencinarji zanimivi samo v mestnih malčkih in športnih avtih. :D
Slika

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Če feb 06, 2014 6:43 pm

~toMmy~ je napisal/-a:
Blinder je napisal/-a:
~toMmy~ je napisal/-a:

Kdo kaj primerja?? :shock: Odgovarjal sem na vprašanje, kje je prednost dizlov, kaj točno ti ni jasno? Point je v tem, da tistih začetnih par kilometrov, dokler se avto vsaj približno ne segreje ne vpliva bistveno na skupno porabo in na obnašanje v nadaljnji vožnji. S hladnim sem celo imel par minut "drkarjenja", kar itak dviga porabo in še vedno je potem po 20 km padla zelo nizko, v bistvu kaj dosti nižje na to relacijo ne gre niti pri idealnih temperaturah.

Avtor teme! :D

Mene pa zanimajo, neke podrobne informacije glede dizel motorjev, recimo audi, vw letnik okoli 2003.
Kako treba tak avto vozit, če se npr voziš v službo od doma samo 3 km, potem pa ga kdaj pa kdaj uporabljaš tudi za dolge razdalje....
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Če feb 06, 2014 6:57 pm

In zakaj si potem citiral ta dva posta, kjer ni nobene primerjave? :lol:
Slika

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Če feb 06, 2014 10:48 pm

~toMmy~ je napisal/-a:V hladnem vremenu imajo dizli itak "bencinarske" porabe prvih par kilometrov, sploh če se greš "mestno" vožnjo.

Jaz tega nisem opazil (primerjava med Golf V TDI in Touranom TSI), tudi na začetku vožnje in tudi pri par km mestne vožnje je poraba dizla še vedno opazno nižja kot pri bencinarju. Res pa je, da z mestno vožnjo pridelaš relativno malo kilometrov, tako da finančna razlika v stroških goriva v globalu ni prav velika.

pskoda je napisal/-a:Prednost dizla je zame samo poraba in nič drugega vse ostalo je slabše od bencinarja

Odvisno, s čim primerjaš. Ko sem se odločal za nakup Golfa, je bila odločitev med atmosferskim 1.6 bencinarjem in 1.9 TDI. Prednost TDI zame ni bila prvenstveno glede porabe, ampak predvsem v za moj okus veliko bolj zadovoljivi odzivnosti motorja. S prihodom TSI motorjev se je to seveda spremenilo, s prihodom 1.6 TDI pa itak povsem obrnilo (če s primerjavo ostanem znotraj VAG).
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Pe feb 07, 2014 8:31 am

domen90 je napisal/-a:
abbe je napisal/-a:vglavnem sploh ni važen kako se voziš turbo more zdržat neglede na vse.
koj k se cagr za vodomal premakne je že dost toplo za tiščat ga.
kr eni opisi o toplem motorju on ovo.turbo je skos mazan nevem zakaj ga nebi smel tiščat v obrate če motor ni zgret na 90.od kje ta podatek?
že po parih minutah je dost zadeva ograta za tiščanje.

Ja pa kaj še. Turbo je že mazan, ima pa neogreto olje precej slabše mazalne sposobnosti kot pa ogreto, ergo je obraba večja. In olje se segreje kasneje kot pa voda.

moj še zmeraj dobro dela a ga čist nč nemerkam zadnjih par let.tko da to kar kle vi pišete je kr nekaj vse skp.
se bom vozu pozim po jajcih dokler se ne segreje.
pa neka vožnja do 2000 rpm pa nevem kaj še vse.
vozim se isto normalno kot se vozim ko je ogret...
nevem pa od kje logika da dizla mrzuga ne smeš čez nekih magičnih 2000 rpm bencinarja mrzuga pa lahko kr do ene 4 poženeš al kako?
sj sta oba motorja "enaka" za razliko turbine.
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
domen90
Stalni uporabnik

Napisal/-a domen90 Pe feb 07, 2014 11:35 am

Motornih obratov jaz nisem omenjal. Ja razlika je prav v turbini, saj sem ti že napisal, če pa ne znaš prebrat, pa tvoj problem. Mi je čisto vseeno kako in kaj delaš z avtomobilom.
Slika

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Napisal/-a abbe Pe feb 07, 2014 11:39 am

domen90 je napisal/-a:Motornih obratov jaz nisem omenjal. Ja razlika je prav v turbini, saj sem ti že napisal, če pa ne znaš prebrat, pa tvoj problem. Mi je čisto vseeno kako in kaj delaš z avtomobilom.

bom pa tko prašal,kaj pomeni neogreto olje?oz o kakšnih stopinjah je kle govora?
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
domen90
Stalni uporabnik

Napisal/-a domen90 Pe feb 07, 2014 11:52 am

Ogreto olje okoli 100 stopinj, odvisno od olja in motorja. Vse kar je manj, je olje manj viskozno, posledično večja obraba. Če priganjaš turbo ga neogreto olje ne bo zadovoljivo mazalo in življenjska doba bo znatno krajša.
Slika

belkaena
Stalni uporabnik

Napisal/-a belkaena Pe feb 07, 2014 12:21 pm

pskoda je napisal/-a:Prednost dizla je zame samo poraba in nič drugega vse ostalo je slabše od bencinarja

Točno tako. Seveda primerjamo turbo dizel in turbo bencinar ali N/A dizel vs N/A bencinar in ne primerjamo hruške z jabolki.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Pe feb 07, 2014 1:00 pm

belkaena je napisal/-a:

Točno tako. Seveda primerjamo turbo dizel in turbo bencinar ali N/A dizel vs N/A bencinar in ne primerjamo hruške z jabolki.

Ne vem zate, ampak jaz ponavadi primerjam med sabo konkurenčne avtomobile oz. to kar je pač na voljo v podobnem rangu, pa me ne briga, če gre za hruške in ananase ali pa slive in orehe. :D

A pri Mazdi, ki je šla v smer izboljšanih N/A bencinarjev namesto turbašev (oz. pri skoraj vseh starejših avtih), sploh ne smeš delat primerjave med dizlom in bencinarjem? :D
Slika

Uporabniški avatar
bzzero
Novinec

Napisal/-a bzzero Pe feb 07, 2014 2:03 pm

domen90 je napisal/-a:Ogreto olje okoli 100 stopinj, odvisno od olja in motorja. Vse kar je manj, je olje manj viskozno, posledično večja obraba. Če priganjaš turbo ga neogreto olje ne bo zadovoljivo mazalo in življenjska doba bo znatno krajša.

Obvezno dizla pokrit s kovterčkom, če spi na prostem. Jaz mu zjutraj ponavadi še kavo skuham in toast popečem :roll: Bognedaj prižigat dizla, če zunaj ni 18°C, ker ga bo pobralo.

Avto je narejen zato, da se vozi in uporablja. To kar eni počnete, je pa že čisto pretiravanje.

Uporabniški avatar
domen90
Stalni uporabnik

Napisal/-a domen90 Pe feb 07, 2014 2:17 pm

bzzero je napisal/-a:
domen90 je napisal/-a:Ogreto olje okoli 100 stopinj, odvisno od olja in motorja. Vse kar je manj, je olje manj viskozno, posledično večja obraba. Če priganjaš turbo ga neogreto olje ne bo zadovoljivo mazalo in življenjska doba bo znatno krajša.

Obvezno dizla pokrit s kovterčkom, če spi na prostem. Jaz mu zjutraj ponavadi še kavo skuham in toast popečem :roll: Bognedaj prižigat dizla, če zunaj ni 18°C, ker ga bo pobralo.

Avto je narejen zato, da se vozi in uporablja. To kar eni počnete, je pa že čisto pretiravanje.

Zakaj citiraš mene? Nimam dizla in ga tudi nikoli ne bom imel, ker mi je celoten koncept teh motorjev zgrešen. Kaj kdo počne s svojim avtom me pa ne briga, povem samo dejstva, ne rabi se zdaj vsak bukselj s 5 minut časa usajat čez moj komentar in špilat sarkazma.

Jaz imam avto za 2 jurja in se mi dol maha kaj je z njim. Vsakega 10. v mesecu dobi poln tank in to je to.
Zadnjič spremenil domen90, dne Pe feb 07, 2014 2:21 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Slika

belkaena
Stalni uporabnik

Napisal/-a belkaena Pe feb 07, 2014 2:21 pm

~toMmy~ je napisal/-a:
belkaena je napisal/-a:

Ne vem zate, ampak jaz ponavadi primerjam med sabo konkurenčne avtomobile oz. to kar je pač na voljo v podobnem rangu, pa me ne briga, če gre za hruške in ananase ali pa slive in orehe. :D

A pri Mazdi, ki je šla v smer izboljšanih N/A bencinarjev namesto turbašev (oz. pri skoraj vseh starejših avtih), sploh ne smeš delat primerjave med dizlom in bencinarjem? :D

Lej kaj ti primerjaš men dol visi. Turbo bencinar z isto močjo pa ima vse lastnosti boljše kot turbo dizel razen porabe. Če pa temu ni tako mi pa ti povej. Če gledamo navadnega bencinarja in turbo dizla tudi sam raje pogledam za dizlom. In turbina je element v katerega se ljudje zaljubljajo ne pa dizel. Dejstvo pač je, da so v dizle morali dat turbine, ker drugače so za en drek in ljudje so zaljubljeni v te super fantastične mašine z nizko porabo. Vsak pa, ki preizkusi modernega turbo bencinarja pa (odmislimo porabo, ki je kot pravim edina slabost) ugotovi kaj je prava mašina v vseh (rezn poraba) pogledih.

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Napisal/-a abbe Pe feb 07, 2014 2:36 pm

belkaena je napisal/-a:
~toMmy~ je napisal/-a:
belkaena je napisal/-a:

Lej kaj ti primerjaš men dol visi. Turbo bencinar z isto močjo pa ima vse lastnosti boljše kot turbo dizel razen porabe. Če pa temu ni tako mi pa ti povej. Če gledamo navadnega bencinarja in turbo dizla tudi sam raje pogledam za dizlom. In turbina je element v katerega se ljudje zaljubljajo ne pa dizel. Dejstvo pač je, da so v dizle morali dat turbine, ker drugače so za en drek in ljudje so zaljubljeni v te super fantastične mašine z nizko porabo. Vsak pa, ki preizkusi modernega turbo bencinarja pa (odmislimo porabo, ki je kot pravim edina slabost) ugotovi kaj je prava mašina v vseh (rezn poraba) pogledih.

vse je tole res kar si napisal z izjemo navora.
drgač pa ma res bencinar same prednosti,če odštejemo porabo.
nima dpf,nima dragih šob nima dragih pump,nima kvarljivih egr-jev,nima kvarljivih dvomasnih vztrajnikov, velik tišji je.
Ni vse res kar napišem
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov