Debate, ki niso vezane na ostala področja...

cc09
Uporabnik

Re: Razvrščanje pred križiščem

Napisal/-a cc09 Sr maj 07, 2014 1:49 pm

Tist znak za obveščanje ti že na daleč pove, da se levo ne zavija. Da se, je presenečenje, ki sledi v križišču. Tam bi morali postavit tablo, ki bi določila kako se razvršča, ali pa kaznovat tiste, ki se razvrstijo na levo, to se strinjam. Problem je pa v tem, da najbrž po predpisih cesta ni dovolj široka za dva pasova, nočejo pa delat gužve in vseh postavit na desno.
Zato je tisto križišče čisto pravo slovensko.
Še zmeraj je pa dejstvo, da ti ne smeš po desni mimo nekoga, ki nima levega žmigavca. Tudi če se je on razvrstil narobe, še ne pomeni, da smeš ti delat prekršek.

matejxx
Uporabnik

Napisal/-a matejxx Sr maj 07, 2014 1:54 pm

cc09 je napisal/-a:

Jaz se nič ne obračam po vetru kot Alenka. Ti si napisal, da je normalno, da se tisti ki se vozijo naravnost razvrstijo malo bolj levo. Jaz pa sem ti potem samo lepo napisal, da se v tem primeru zopet nič ne reši. Saj tako zapreš še levi pas (čeprav tukaj malo kdo zavije levo) in tako je potem najbolje, da se sploh nihče ne razvrsti nikamor. Ker če se vozila za naravnost razvrstijo na levo jih vozila, ki zavijejo v desno ne smejo prehitet. In potem je enako kot, da so v koloni eden za drugim.

Pa ti znaki ne pomenijo kam lahko zaviješ in kam ne. Za to obstajajo drugi zanki. Lahko je na levi strani neka velika tovarna v katero vsak dan prispe 1000 delavcev vsak z svojim avtom. In niso vse tovarne zapisane na teh znakih. Kar pomeni, da veliko vozil zavija v levo, čeprav tega ni na znaku.

Dursum
Nov uporabnik

Napisal/-a Dursum Sr maj 07, 2014 2:04 pm

cc09 je napisal/-a:Tist znak za obveščanje ti že na daleč pove, da se levo ne zavija. Da se, je presenečenje, ki sledi v križišču. Tam bi morali postavit tablo, ki bi določila kako se razvršča, ali pa kaznovat tiste, ki se razvrstijo na levo, to se strinjam. Problem je pa v tem, da najbrž po predpisih cesta ni dovolj široka za dva pasova, nočejo pa delat gužve in vseh postavit na desno.
Zato je tisto križišče čisto pravo slovensko.
Še zmeraj je pa dejstvo, da ti ne smeš po desni mimo nekoga, ki nima levega žmigavca. Tudi če se je on razvrstil narobe, še ne pomeni, da smeš ti delat prekršek.

Kdo pa pravi da grem jaz mimo koga? Na slikah, ki sem jih prilepil je temu res tako, imam pa nešteto situacij ko sem jaz prvi na tem križišču, stojim na desni strani, čakam na zeleno in se za mano pripeljejo trije in postavijo levo. Ko speljemo so torej oni mene prehiteli in izsilili? Po tvoji logiki, se jaz lahko postavim skrajno desno in prižgem lev žmigavc, ter zapeljem v avto ki bo stal ob meni, saj ne sme mimo?

Uporabniški avatar
Beri
Novinec

Napisal/-a Beri Sr maj 07, 2014 3:20 pm

~toMmy~ je napisal/-a:
Žal te moram razočarat, ampak stvari ne razumeš! :)

Ne gre za nepoznavanje predpisov, ampak za zavestno kršenje le teh zaradi povečanja pretoka prometa, ter verjetno v večini primerov tudi solidarnosti do voznikov, ki tam zavijajo desno (oz. levo v drugem primeru). Razumeš, da če se postaviš desno, ko greš naravnost, morajo vsi, ki hočejo desno, čakat v koloni? Če se postaviš levo, jim pa sprostiš pot in na ta račun se lahko precej zmanjša kolona zadaj.

Če bi bilo idealno, bi za takšno gostoto prometa tam bila dva pasova vsaj pred križiščem, če ne tudi dalje. Zaradi poddimenzionirane infrastrukture to pač ni mogoče, verjetno sploh zakon ne dopušča dveh pasov na to širino (avtocesta, tovornjaki, ...).

Torej najboljši nasvet v tem primeru je, da uporabiš čredni nagon! :mrgreen:

Se strinjam, ker na sliki nista dva pasova,......... lahko si edino avtor umišlja da sta :D

Uporabniški avatar
.com
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a .com Sr maj 07, 2014 4:02 pm

preden se boste pobili in vsi ''rodili'' še tako pametna vprašanja in odgovore ter pod.jeba.ncije; naj se najde nek džek, pa to vprašanje napoti k ustreznemu organu, pa počakajmo na odgovor. - meni se ne da, jaz peljem po filingu :lol:
| GOLF 6 in 7 | TSI power |

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Kraj: Ankaran

Napisal/-a _furby_ Sr maj 07, 2014 5:34 pm

Jaz si to naceloma razlagam kot en pas in vija. Itak sem tam samo parkrat na leto :mrgreen:
turbo inside

Dursum
Nov uporabnik

Napisal/-a Dursum Sr maj 07, 2014 6:48 pm

Beri je napisal/-a:
~toMmy~ je napisal/-a:

Se strinjam, ker na sliki nista dva pasova,......... lahko si edino avtor umišlja da sta :D

S čim se ti zdaj strinjaš? Kje sem jaz kot avtor omenil, da sta dva pasova? Enosmerno vozišče je in pred križiščem se je tudi tu potrebno razvrstit. Res ne vem a pišem kitajsko ali nekateri preberete samo prvi stavek.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Sr maj 07, 2014 9:36 pm

_furby_ je napisal/-a:Jaz si to naceloma razlagam kot en pas in vija. Itak sem tam samo parkrat na leto :mrgreen:

Načeloma že, ampak v konkretnem primeru, ko recimo 45 minut lezeš ven iz Ljubljane in se tam na tak način konkretno povečuje pretok, ti postane kristalno jasno, zakaj se narod tako razvršča.

Ampak eni so očitno pripravljeni na vsak način scat proti vetru in delat zgago, tudi če bi na račun sebi podobnih tam porabili dodatnih 5 minut...
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Sr maj 07, 2014 9:46 pm

matejxx je napisal/-a:
~toMmy~ je napisal/-a:Vse takšne, ki se vam zdi v tistem križišču delat sranje/gužvo in ste pripravljeni na buren odziv ostalih, samo da se brezpogojno držite predpisov, še enkrat sprašujem:

Če na kakšni cesti, kjer se po par kilometrov ne sme prehitevat dohitite kakšen ciganski voz s konjsko vprego, ki gre 10 km/h, se pol ure vozite za njim?

Ti bom lepo po pravici povedal, da bi ga prehitel. Toda to kršenje zakona ni enako kot pa to, ki ga je podal avtor teme.

Predstavlja si da se vozim po cesti in za menoj se vozi nek tujec iz Nemčije. Ko bom prišel do takšnega voza, bom pogledal če imam prosto vklopil smerokaz in prehitel voz. Ta tujec bo za menoj sigurno vedel kaj delam, in bo tudi sam naredil enako.

Toda v primeru tega križišča pa to ni enako. Tam se bi po tem takem jaz razvrstil na levo stran za vožnjo naravnost, tujec pa nebi vedel, da je vožnja naravnost na levi strani in bi ostal na desni. Ker on ne more vedeti koliko vozil dnevno zavije levo. Ali je eno vozilo, ali 1000 vozil ali pa nobeno, on tega enostavno ne more vedeti.

Saj je logično, da se vsi ki vozijo naravnost postavijo v levo, toda za nekoga, ki pa se tam vozi prvič pa ga lahko to malo zmede, ker se vsi ravnajo proti pravilom. Zato pa bi moral kdo postaviti vprašanje na odgovorno osebo, pa naj nam oni odgovorijo na vprašanje. Mogoče pa bodo potem popravili oznake.

Učinek je isti v enem ali drugem primeru. Ti dohitiš tako voz in ker se brezpogojno držiš predpisov, ga ne prehitiš, nato ta voz dohiti še par takšnih kot si ti in čez 5 min nastane zelo dolga kolona, ki pa ne more/si ne upa prehitet, ker je že preveč avtov na kupu.

Lepo sem že takoj napisal, da če nekdo gre po desni naravnost in da je očitno, da ne gre "na polno" mimo vseh, bi se morala tam (in če se ne motim, tudi se) uporabljat zadrga, brez kakšnega hupanja in mahanja z rokami.

Dursum je napisal/-a:Jaz bi ga tudi prehitel, ko s tem nebi ogrožal drugih udeležencev. V mojem primeru pa se krši zakon v gruči vozil in omogoča zavijanje v desno s tem pa ogroža ostale, kar pa je meni malo manj sprejemljivo oz. kot pravim me ne moti samo ne mi trobit in mahat :)

Pa si ti prepričan, da se kulturno vedeš, ko se vključuješ v kolono na levi al se trudiš malo "dokazat", da imaš "prav"? Sicer pa daj v mediji, zateži policiji in boš potem tam lepo vsakič kot i**** stal v dvakrat daljši koloni, bo pa vse po predpisih! ;)
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Sr maj 07, 2014 10:34 pm

Avtorju teme: kaj je v bistvu namen te teme - ali v dotičnem križišču prihaja do nevarnih situacij? In če da, ali je fora v tem da kot tretji opazovalec vidiš druge da imajo s tem probleme, ali imaš probleme (zgolj) ti?

V tistem križišču nisem vsak dan, a vseeno dokaj pogosto, in definitivno se mi ne zdi med bolj problematičnimi točkami, je dosti drugih...
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
denko4
Novinec

Kraj: dolenjske benetke

Napisal/-a denko4 Če maj 08, 2014 6:37 am

matejxx je napisal/-a:
~toMmy~ je napisal/-a:Vse takšne, ki se vam zdi v tistem križišču delat sranje/gužvo in ste pripravljeni na buren odziv ostalih, samo da se brezpogojno držite predpisov, še enkrat sprašujem:

Če na kakšni cesti, kjer se po par kilometrov ne sme prehitevat dohitite kakšen ciganski voz s konjsko vprego, ki gre 10 km/h, se pol ure vozite za njim?

Ti bom lepo po pravici povedal, da bi ga prehitel. Toda to kršenje zakona ni enako kot pa to, ki ga je podal avtor teme.

Predstavlja si da se vozim po cesti in za menoj se vozi nek tujec iz Nemčije. Ko bom prišel do takšnega voza, bom pogledal če imam prosto vklopil smerokaz in prehitel voz. Ta tujec bo za menoj sigurno vedel kaj delam, in bo tudi sam naredil enako.

Toda v primeru tega križišča pa to ni enako. Tam se bi po tem takem jaz razvrstil na levo stran za vožnjo naravnost, tujec pa nebi vedel, da je vožnja naravnost na levi strani in bi ostal na desni. Ker on ne more vedeti koliko vozil dnevno zavije levo. Ali je eno vozilo, ali 1000 vozil ali pa nobeno, on tega enostavno ne more vedeti.

Saj je logično, da se vsi ki vozijo naravnost postavijo v levo, toda za nekoga, ki pa se tam vozi prvič pa ga lahko to malo zmede, ker se vsi ravnajo proti pravilom. Zato pa bi moral kdo postaviti vprašanje na odgovorno osebo, pa naj nam oni odgovorijo na vprašanje. Mogoče pa bodo potem popravili oznake.

Meni je logično, da se še posebno tisti, ki se tam prvič vozi, postavi na levi pas, ker od daleč je na tabli videti, da se da iti naravnost in desno in ne veš čemu služi tista cesta na levo.

Dursum
Nov uporabnik

Napisal/-a Dursum Če maj 08, 2014 6:54 am

denko4 je napisal/-a:Meni je logično, da se še posebno tisti, ki se tam prvič vozi, postavi na levi pas, ker od daleč je na tabli videti, da se da iti naravnost in desno in ne veš čemu služi tista cesta na levo.

Tam so table, ki te obveščajo, kam se pride naravnost ali desno. Kaj naj postavijo še tablo za v levo "vrnite se v smer od koder ste prišli"? Ne rabijo biti na vsakem križišču vse table kaj se sme in kaj se ne sme in če ni znaka, da se ne sme levo se lahko gre. Podoben primer je polkrožno obračanje na križišču. Povsod, kjer ni table, da je prepovedano se to sme naredit - če je dovolj prostora seveda.

~toMmy~ je napisal/-a:Pa si ti prepričan, da se kulturno vedeš, ko se vključuješ v kolono na levi al se trudiš malo "dokazat", da imaš "prav"?

Da, zelo kulturno se vedem. Pazim, da se ne vozim hitreje od ostalih, ki so na levi in tako ne "prehitevam" že pred križiščem. Pazim tudi, da pri zeleni ne speljem na polno, da bi se urinil pred prvega in s tem kazal agresijo. Prvega spustim naprej, potem pa iščem lukno, kar pa dostikrat ni prav lahko.
Sicer pa res ne razumem zakaj sem jaz na zatožni klopi, če peljem po predpisih in zakaj se mene sprašuje na kakšen način se vklučujem v kolono. V kolono se vključujejo kvečjemu napačno postavljeni avtomobili pred križiščem z leve strani.

~toMmy~ je napisal/-a:Sicer pa daj v mediji, zateži policiji in boš potem tam lepo vsakič kot i**** stal v dvakrat daljši koloni, bo pa vse po predpisih! ;)

Naj dam v medije? Kaj naj bi s tem dosegel, če že na avtomobilističnem forumu ni sprememb :)? In pa zgolj za informacijo, že sedaj stojim v koloni in lepo čakam na drugi strani avtoceste, ko se peljem v službo, ker tam se vsi vozijo po pravilih -> desno za naravnost, vključno z mano. Vemo tudi, da se tam redko čaka več kot 1 zeleno luč in je taka "solidarnost" nesmiselna oz. če je že razlog za tako vožnjo solidarnost (v kar ne verjamem ampak je razlog čreda) je ne rabi bit, kadar tam ni več kot 10 avtomobilov.

sonic je napisal/-a:V tistem križišču nisem vsak dan, a vseeno dokaj pogosto, in definitivno se mi ne zdi med bolj problematičnimi točkami, je dosti drugih...

Se strinjam, jaz sem pač tega izpostavil.

sonic je napisal/-a:Avtorju teme: kaj je v bistvu namen te teme - ali v dotičnem križišču prihaja do nevarnih situacij? In če da, ali je fora v tem da kot tretji opazovalec vidiš druge
da imajo s tem probleme, ali imaš probleme (zgolj) ti?

Bistvo teme je osvestiti ljudi, da v tem primeru vozijo napačno in so potencialno odgovorni za prometno nesrečo ali jih lahko doleti globa, kar je malo verjetno. To mi je uspelo. Bistvo je tudi, da tisti, ki se vozijo po levi in se bodo še naprej ne izražajo agresije nad desnimi, kar so nekateri tudi priznali.
Zadnjič spremenil Dursum, dne Če maj 08, 2014 9:09 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
PogachnyK
Stalni uporabnik

Napisal/-a PogachnyK Če maj 08, 2014 8:01 am

Pa me linčajte....

@Dursum

Popolnoma se strinjam s tabo. Obnašati se je potrebno kot veleva zakon. No sej mogoče bom nekega dne s kom od vas počil v temu križišču.... Bom končno le popravil tisti počen odbijač na avtu....
Slika

Uporabniški avatar
.com
Uporabnik

Napisal/-a .com Če maj 08, 2014 8:04 am

prevečkrat se špilamo šerifa na cesti; naj za to poskrbijo ustrezni organi, do takrat pa boš dobival fakiče in grde kretnje, če boš stal na desni; žal, tako pač je in bo...

idealna rešitev je, da zožajo pas z belimi črtami ob strani, pri križišču pa pas za naravnost pomaknejo/zamaknejo majčkeno na levo, da omogočijo lažji prehod vozilom, ki želijo zaviti desno ... pa bo ''mir'' ;)
| GOLF 6 in 7 | TSI power |

Dursum
Nov uporabnik

Napisal/-a Dursum Če maj 08, 2014 8:40 am

.com je napisal/-a:prevečkrat se špilamo šerifa na cesti; naj za to poskrbijo ustrezni organi, do takrat pa boš dobival fakiče in grde kretnje, če boš stal na desni; žal, tako pač je in bo...

Samo da se razume, da v tem primeru nisem šerif jaz. Jaz se ne rinem in ne izsiljujem, niti ne trobim in maham. Sem že večkrat povedal, da nimam nič proti tistim, če me le pustijo pri miru. Se pa šerif marsikdaj najde na levi strani.

.com je napisal/-a:idealna rešitev je, da zožajo pas z belimi črtami ob strani, pri križišču pa pas za naravnost pomaknejo/zamaknejo majčkeno na levo, da omogočijo lažji prehod vozilom, ki želijo zaviti desno ... pa bo ''mir'' ;)

Ja in postavijo ustrezno signalizacijo, ker to je zelo neobičajna postavitev, kot je to na križišču za Žalami. Vsaj razvrstilno tablo, ker za risat črte tako verjetno ni prostora.

Slika

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Če maj 08, 2014 8:46 am

Dursum je napisal/-a:Bistvo teme je osvestiti ljudi, da vozijo napačno

:lol: :lol: :lol: ha, ha, ha :arrow: dobro jutro..

Samo zadnjih par dni: nori Slovak obrača na AC in kontra, nori Poljak s čistega mira na voznem pasu ustavi kamion in gasa v rikverc, drugi nori kamionist tako zapelje v desni ovinek, da "pomete" avto, ki mu pripelje nasproti......in v največjem dežu 90% vozil, ki imajo meglenke so le te prižgane, da bi za Slo kupce komot delali avte brez smerokazov je pa itak že stara stvar......

Dursum
Nov uporabnik

Napisal/-a Dursum Če maj 08, 2014 9:10 am

Ciljal sem samo na ta primer v temi, ne na splošno, ker tudi sam nisem perla. Sem že popravil post, ki si ga citiral.

Uporabniški avatar
Beri
Novinec

Napisal/-a Beri Če maj 08, 2014 7:58 pm

Dursum je napisal/-a:
Beri je napisal/-a:
~toMmy~ je napisal/-a:

S čim se ti zdaj strinjaš? Kje sem jaz kot avtor omenil, da sta dva pasova? Enosmerno vozišče je in pred križiščem se je tudi tu potrebno razvrstit. Res ne vem a pišem kitajsko ali nekateri preberete samo prvi stavek.

Razvrstiti da, ne pa voziti mimo razvrščenih

Dursum
Nov uporabnik

Napisal/-a Dursum Če maj 08, 2014 9:55 pm

Se tebi ta matematika izide, ker meni se ne? Razvrščamo se ravno z razlogom, da se lahko odpeljemo mimo razvrščenih, zakaj bi se po tvoje sicer razvrščali?

virtuoso89
Novinec

Napisal/-a virtuoso89 Če maj 08, 2014 10:19 pm

Dursum je napisal/-a:Se tebi ta matematika izide, ker meni se ne? Razvrščamo se ravno z razlogom, da se lahko odpeljemo mimo razvrščenih, zakaj bi se po tvoje sicer razvrščali?

Ti prehitevaš po desni in ne pelješ mimo, ker oni na levi strani nimajo levega žmigovca.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 20 gostov