Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Re: Varna vožnja Vransko

Napisal/-a ~toMmy~ Sr okt 08, 2014 1:36 pm

Ne bi bilo slabo...
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
NoF3ar
Stalni uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a NoF3ar Sr okt 08, 2014 5:34 pm

Napredni tečaj varne voznje obstaja tudi na vranskem. Osnovni je pa itak totalna bedarija. Namreč naklucno spodnasanje zadka se spreobrne v stalno levo ali desno tako da cisto vsako napako resis z 20" naklonom volana za 1s. Voznja v krogu ("na ledeni podlagi") je tudi brezvezna saj dokler lahko novopečen voznik postavi rekord, ne da bi sploh čutil da kaj zanasa avtomobil. Največja napaka je da nemoreš opravljati tega tečaja takoj po narejenem izpitu, tako da do takrat ko lahko opravlaš dobiš vse te izkušnje na cesti ali na praznem makadamskem parkirišču. Osebno se nisem odelezil tega, ker se niti eden ni prišel navdušen nazaj!

RobiG96
Nov uporabnik

Napisal/-a RobiG96 Sr okt 08, 2014 5:51 pm

NoF3ar je napisal/-a:Napredni tečaj varne voznje obstaja tudi na vranskem. Osnovni je pa itak totalna bedarija. Namreč naklucno spodnasanje zadka se spreobrne v stalno levo ali desno tako da cisto vsako napako resis z 20" naklonom volana za 1s. Voznja v krogu ("na ledeni podlagi") je tudi brezvezna saj dokler lahko novopečen voznik postavi rekord, ne da bi sploh čutil da kaj zanasa avtomobil. Največja napaka je da nemoreš opravljati tega tečaja takoj po narejenem izpitu, tako da do takrat ko lahko opravlaš dobiš vse te izkušnje na cesti ali na praznem makadamskem parkirišču. Osebno se nisem odelezil tega, ker se niti eden ni prišel navdušen nazaj!

Jaz se moram zakonsko udeležiti in se dokaj veselim saj me te vaje zanimajo... Za sabo imam le 8000km in 5 mesecev s svojim avtom tako da praktično sem še svež zime še ni blo sem pa že drsel po dežju in makadamu ( nepričakovano na srečo vedno brez posledic ). Ko pa grem na določeno stransko cesto kjer v večji meri ni prometa pa je dokaj lahko regulirati avto ker že pred ovinkom vem kam me bo neslo tako da bi rad spodaj na Vranskem videl kako pa je ko situacije ne pričakuješ.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Sr okt 08, 2014 6:11 pm

NoF3ar je napisal/-a:Napredni tečaj varne voznje obstaja tudi na vranskem. Osnovni je pa itak totalna bedarija. Namreč naklucno spodnasanje zadka se spreobrne v stalno levo ali desno tako da cisto vsako napako resis z 20" naklonom volana za 1s.

To če je stalno, je bedarija, v Avstriji imajo avtomatiko, ki te premetava random, nikoli ne boš vedel v katero smer te bo vrglo. Poleg tega pri 60 ali 70km/h ta vaja ni več samo volan obrnit enkrat, ampak ene 3x sem in tja.

NoF3ar je napisal/-a:Voznja v krogu ("na ledeni podlagi") je tudi brezvezna saj dokler lahko novopečen voznik postavi rekord, ne da bi sploh čutil da kaj zanasa avtomobil.

No to ne drži, razen, če si se peljal počasi (tam do 40, mogoče 45km/h). Pa ni poanta v rekordu, temveč v tem, da voziš po tistem krogu vedno hitreje in brez zaviranja, samo s sklopko vzdržuješ zavoj vozila, da ostane v notranjem krogu. Kar pomeni, da lahko imaš hitrosti tudi preko 70km/h. In ne verjamem, da bo nekdo, ki je začetnik, brez elektronke obvladal ta krog. Če imaš pa elektroniko, je pa to nekaj čisto drugega. V tistem krogu jo izklopi, pa potem povej, koliko si šel maximalno. S 4x4 pogonom nekateri niso zvozili več kot 50km/h ob izklopljeni elektroniki.
Edina varianta bi bila da je krog prevelik. Pri nas je bil manj kot 50m v premeru in zaprt s stožci, pa so bile hitrosti vseeno visoke, samo mi smo vsi s 4x4 vozili.

NoF3ar je napisal/-a: Največja napaka je da nemoreš opravljati tega tečaja takoj po narejenem izpitu, tako da do takrat ko lahko opravlaš dobiš vse te izkušnje na cesti ali na praznem makadamskem parkirišču. Osebno se nisem odelezil tega, ker se niti eden ni prišel navdušen nazaj!

Spet ne drži. Namreč vsak novopečeni voznik naj bi si nekaj izkušenj nabral z vožnjo, potem pa šele na tak tečaj varne vožnje.
Old subarus never die, they just get faster!

RobiG96
Nov uporabnik

Napisal/-a RobiG96 Sr okt 08, 2014 6:37 pm

Pol sem js mal prehiter še za ta tečaj. Da se lahko prijaviš moraš meti izpit 4 mesece kar ni veliko. Kar se hitrosti tiče pa ja bom zadovoljen s tem da vidim kaj se zgodi pri nizki hitrosti, čeprav 45km/h se bolj redko vozimo tako, da bi bilo fino it čez neki let ko dobim izkušnje naprej da vidiš kaj ti nardi pri 70 ker to pa je že bližje relani hitrosti na cesti

Uporabniški avatar
NoF3ar
Stalni uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a NoF3ar Sr okt 08, 2014 6:41 pm

Maksimalna hitrost katero bodo zacetnikom dovolili je 40km/h vse ostalo je podiranje rekordov, avto brez pomogal z savinimi s3 gumami je bilo pri 42km/h otročje lahko voziti (gledal zraven, ter tako povedala voznica), oziroma če bi zaklenil volan se bi sam vozil dokler nebi zmanjkalo goriva.

Res je morali bi nabrati izkušnje, vendar ta osnovni tečaj je tako osnovni da vsak ki je bil na makedamu in naredil vsaj 10.000km se je z vsem tem ze srečal na cesti. Edina uporabna vaja mi je varnostna razdalija, ker sploh mladi vozniki pozabljajo kako slabo primejo bremze na teh low budget avtomobilih, ampak spet to ni vredno trimestne cifre €€€.

Glede okvar na avtomobilih, jaz sem 3x gledal celoten program in vsakokrat je vsaj 1-2 avtomobil ostal na poligonu predčasno (sicer v 95% zaradi prebitja kablov za svečke). Saj avtomobili niso narejeni da jih zaliva voda od spodaj navzgor. Dez pada iz zraka in ne iz tal pod pritiskom "5barov".

Še večja bedarija je, da je nekaj zakonsko obvezno ob enem pa moraš podpisat da karkoli ti storijo z tvojim avtomobilom (čutudi ti vodo nabrizgajo v filter zraka) niso odgovorni! Brez podpisanega lista nemoreš sodelovat , brez sodelovanja ni izpita :?

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Sr okt 08, 2014 6:50 pm

NoF3ar je napisal/-a:Maksimalna hitrost katero bodo zacetnikom dovolili je 40km/h vse ostalo je podiranje rekordov, avto brez pomogal z savinimi s3 gumami je bilo pri 42km/h otročje lahko voziti (gledal zraven, tako povedala voznica), oziroma če bi zaklenil volan se bi sam vozil dokler nebi zmanjkalo goriva.

Pri naprednem tečaju so hitrosti bistveno višje. S forestejem (z vklopljeno elektroniko) se je dalo voziti okoli 70km/h.

NoF3ar je napisal/-a:Res je morali bi nabrati izkušnje, vendar ta osnovni tečaj je tako osnovni da vsak ki je bil na makedamu in naredil vsaj 10.000km se je z vsem tem ze srečal na cesti. Edina uporabna vaja mi je varnostna razdalija, ker sploh mladi vozniki pozabljajo kako slabo primejo bremze na teh low budget avtomobilih, ampak spet to ni vredno trimestne cifre €€€.

Ne vozijo se vsi po makadamu in zasneženih parkiriščih, zato je pač nekako za njih treba tudi urediti izobraževanje.

NoF3ar je napisal/-a:Glede okvar na avtomobilih, jaz sem 3x gledal celoten program on vsakokraj je vsaj 1-2 avtomobil ostal na poligonu predčasno (sicer v 95% zaradi prebitja kablov za svečke). Saj avtomobili niso narejeni da jih zaliva voda od spodaj navzgor. Dez pada iz zraka in ne iz tal pod pritiskom "5barov"

Okvare so samo na avtomobilih, ki že imajo probleme od prej. Nas je bilo mislim da 16 komadov, pa noben ni imel niti kakega cukanja avta, pa smo vozili po tisti vodi na veliko, ker pri prvi vaji, abs in izogibanje oviri, je pri prvi vožnji okoli 65km/h šel še vsak skozi vodo.

RobiG96
Nov uporabnik

Napisal/-a RobiG96 Sr okt 08, 2014 6:52 pm

NoF3ar je napisal/-a:Maksimalna hitrost katero bodo zacetnikom dovolili je 40km/h vse ostalo je podiranje rekordov, avto brez pomogal z savinimi s3 gumami je bilo pri 42km/h otročje lahko voziti (gledal zraven, tako povedala voznica), oziroma če bi zaklenil volan se bi sam vozil dokler nebi zmanjkalo goriva.

Res je morali bi nabrati izkušnje, vendar ta osnovni tečaj je tako osnovni da vsak ki je bil na makedamu in naredil vsaj 10.000km se je z vsem tem ze srečal na cesti. Edina uporabna vaja mi je varnostna razdalija, ker sploh mladi vozniki pozabljajo kako slabo primejo bremze na teh low budget avtomobilih, ampak spet to ni vredno trimestne cifre €€€.

Glede okvar na avtomobilih, jaz sem 3x gledal celoten program on vsakokraj je vsaj 1-2 avtomobil ostal na poligonu predčasno (sicer v 95% zaradi prebitja kablov za svečke). Saj avtomobili niso narejeni da jih zaliva voda od spodaj navzgor. Dez pada iz zraka in ne iz tal pod pritiskom "5barov"

No kar se avta tiče niti nimam lowbudget avta, varnostna priznam v 90% imam premajhno. Kar se vode tiče sej če inštruktorja upoštevaš se izogneš tisti oviri oz. curku ki pokne gor? Sicer pa kolkr js gledam pod haubo je spodaj neke vrste ""zaščita"" (kos pleha proti gumi roka s kar lepo površino) da ne more kr tk direkt gor usekat voda, pa tut eni perejo mašino s wapom pa jim ne prebije kablov,res je da ne vroče in prižgane, ampak glih tk je dokaj visok pritisk vode

Jerry007
Novinec

Napisal/-a Jerry007 Sr okt 08, 2014 7:12 pm

Sam sem se udeležil osnovnega tečaja na Vranskem.
Kaj naj rečem, prvo nekaj teorije potem pa na še malo za volan. Bilo je tako tako :( Pač malo drajsanja sem in tja. Če bi res hotel kaj odnest s sabo bi rabil večkrat ponovit vaje.
Vsaj moje mnenje je da tist k pride tja cel lesen bo tudi takšen odšel domov.
Ena ženska je naredila "totalko" iz golfa 5, po ploščadi navzdol pri 30km/h je zavirala in itak se abs uklopi ter začne pedal trest, pa vidiš ono ko se ustraši in vse spusti ter se zaleti v kup zemlje (čeprav je vmes par metru asfalta kjer bi se dalo kamot ustavit).

RobiG96
Nov uporabnik

Napisal/-a RobiG96 Sr okt 08, 2014 7:24 pm

Jao bogi avto hehe :D Aja tko da vajo se nardi enkrat pa če ti rata ti rata če ti ne pač tvoj problem?

Jerry007
Novinec

Napisal/-a Jerry007 Sr okt 08, 2014 7:27 pm

Od tega ko sem bil tam je že cca 4-5 let. Nekje 4-5x smo šli čez eno vajo.

RobiG96
Nov uporabnik

Napisal/-a RobiG96 Sr okt 08, 2014 7:33 pm

Aha, no ja to je kr ok če ti v 3 poskusih ne rata veš da ti tisto ne gre spoznaš šibko točko :D

belkaena
Stalni uporabnik

Napisal/-a belkaena Sr okt 08, 2014 8:04 pm

NoF3ar je napisal/-a:...

Se strinjam s tabo v vsem. Ti tečaji sa taka neumnost in cuzanje denarja da brezveze sploh govort. Poleg tega so še dolgočasni in duha ubijajoči ko celo popoldne sediš v avtu in čakaš na 10 sekund vožnje vsakih 15 minut. Bil sem pa na vranskem in v avstriji, oboje kot sovoznik, ma sem se v drugo zaklel, da me v to bedarijo ne zvlečejo nikdar več, sploh v avstriji je bila katastrofa od organizacije. Jodlarji poberejo evre pol pa zginejo, ti pa gnij tam cel dan v avtu.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Sr okt 08, 2014 8:18 pm

Kako so v asvtriji govorili inštruktorji? Za nas so imeli slovensko govoreče, ki so bili stalno zraven. Non stop smo bili tudi v povezavi preko UKV postaj, kjer nam je vsakemu posebej povedal, kje delamo napako in kako naj jo popravimo.

Poleg tega si šel čez vsako vajo nekje 4 do 5x, čez nekatere tudi večkrat in potem še z različnimi hitrostni. Recimo 40, 50 in 70km/h, da vidiš koliko je u bistvu razlike pri zaviranju.

Tukaj si pa lahko pogledaš kako je to za naš klub zgledalo v Celovcu za osnovni kao začetni tečaj, čeprav so bile hitrosti kr malo višje kot za čiste začetnike.
https://www.youtube.com/watch?v=PXkXTMr3s9E&feature=youtu.be

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo Če okt 09, 2014 12:33 pm

Meni je bilo na Vranskem čisto ok. Pač, začetni tečaj. Smo pa vsako vajo ponovili 4-5x. Pa tisto zanašanje zadka je bilo random in bilo vedno v isto smer.
Sem prevozil že precej km in imam izpit že preveč let, pa mi je bilo kar zanimivo.

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Če okt 09, 2014 1:12 pm

nebivedu je napisal/-a:Kako so v asvtriji govorili inštruktorji? Za nas so imeli slovensko govoreče, ki so bili stalno zraven. Non stop smo bili tudi v povezavi preko UKV postaj, kjer nam je vsakemu posebej povedal, kje delamo napako in kako naj jo popravimo.

Poleg tega si šel čez vsako vajo nekje 4 do 5x, čez nekatere tudi večkrat in potem še z različnimi hitrostni. Recimo 40, 50 in 70km/h, da vidiš koliko je u bistvu razlike pri zaviranju.

Tukaj si pa lahko pogledaš kako je to za naš klub zgledalo v Celovcu za osnovni kao začetni tečaj, čeprav so bile hitrosti kr malo višje kot za čiste začetnike.
https://www.youtube.com/watch?v=PXkXTMr3s9E&feature=youtu.be

Še najboljši je bil....punto :mrgreen:

RobiG96
Nov uporabnik

Napisal/-a RobiG96 Pe okt 10, 2014 6:37 am

Evo da opišem kako je bilo včeraj sam sem rahlo razočaran vendar je bilo to pričakovati saj po vaših izjavah. Za 125€ sem pričakoval malo več. Tečaj je bil sicer zanimiv da mal vidiš kakšne so možne situacije niti slučajno pa se jih tam ne naučiš obvladovati saj je vse skupaj prepočasi (max. hitrost je bila 50km/h). Tak tečaj bi moral biti brezplačen ker je obvezen in te ne nauči skoraj nič. Sicer pa zadovoljen da sem mal spoznal kako pribl. se avto kje obnaša... Potek je bil sledeč:
1. Predavanje s psihoterapevtko (dokaj sproščen pogovor pri določenih temah se zamisliš...)
2. Predavanje inštruktorja (pove kako se ravna pri različnih zdrsih vozila ipd.)
3. Kosilo :D
4. Vaje po poligonu
5. Izpolnitev ankete ter prejem kartona voznika začetnika
---- in potem še delavnica Triglav mladi----
6. Predavanje zavarovalnega agenta
7. Še dodatna vaja na poligonu v sklopu te delavnice.

Tam smo bili od 10-15 do 20-00 pribl.
Kar se avta tiče vse ok. Nima mu kaj bit saj se curkom izmikaš tako da odspodaj direktno v mašino meni ni špricalo, edino bremze trpijo in pedala za sklopko posledično tudi ležaj ker moraš pri vsaki drugi vaji oboje zabijat v podn sam sem sklopko lepo pritisnil in zabil samo zavoro ker se je zdelo debilno pribijat sklopko brez učinka..
Kar se tiče izkušenj ki smo jih odnesli jaz boremalo... Volan smo morali tam držati 15 do treh kar nam je tistim ko vozimo z levo in imamo desno na menjalniku delalo ogromne težave in mislim da smo nazaj domov vsi peljali kot smo navajeni ker žal nas tak tečaj ne more odvaditi vsakodnevne vožnje...

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Pe okt 10, 2014 6:41 am

Če imaš desno roko skos na menjalniku, ga boš prej ko slej uničil, baje.

RobiG96
Nov uporabnik

Napisal/-a RobiG96 Pe okt 10, 2014 6:57 am

ban je napisal/-a:Če imaš desno roko skos na menjalniku, ga boš prej ko slej uničil, baje.

sem bral nekaj o tem sej če fejst trese dam roko na nogo al pa kam drugam ;) Sicer pa nevem kolk je to res ker mat je prejšnjega opla skos tko vozla in je menjalnik delo potem je šel cel avto co-grunt

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Pe okt 10, 2014 8:27 am

No mi k smo si sami zrihtal tečaj, smo imeli nekje od 9:30 do 11h predavanje, potem pa od 11h do 14h vaje na poligonu, nato ena ura za kosilo, pa od 15h do 19 spet vaje na poligonu. Tako da smo veliko več odnesli.

Se pa spet menimo, da bi izvedli en tak tečaj v Celovcu in v navezi s kako avto šolo.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov