Debate, ki niso vezane na ostala področja...

motom
Stalni uporabnik

Re: Pooblasceni servisi in motorno olje

Napisal/-a motom Ne okt 30, 2016 7:01 pm

Pozabljate na ostanek olja pri nemenjavi filtra. In potem je tu še razlika med zaračunanim in kolikor ga gre res not. Meni so ga zaračunali 4.8l, sam pa sem ga nalil not 4.6, ampak res natanko do max. Ker ga servis vedno nalije malenkost pod max, ga mehanik tako odnese domov 3dcl ali 0.5l +filter za popoldanski fuš.
Sem že en mesec prej kupil najboljše longlife olje pa nisem bil ravno preprican ali ga bom nesel na servis ali pa menjal sam. Zdaj sem mnenja, da bi moja kantica iz servisa romala k nekomu domov, v mojem avtu pa bi plavala mesanica starega olja in kar nekaj iz 200l soda. Kdo ve če imajo sploh več vrst olja ali v vse tankajo kar isto.

legendarac
Novinec

Napisal/-a legendarac Ne okt 30, 2016 7:48 pm

Z Golfom sem naredil 375000 kilometrov in je bilo olje vedno menjano na poblaščencu. Nikoli nobenih problemov, tako da ne vem kam vi vozite vaše avtomobile :jao:

atlantiss
Nov uporabnik

Napisal/-a atlantiss Ne okt 30, 2016 8:15 pm

legendarac je napisal/-a:Z Golfom sem naredil 375000 kilometrov in je bilo olje vedno menjano na poblaščencu. Nikoli nobenih problemov, tako da ne vem kam vi vozite vaše avtomobile :jao:

Sliši se kot neka izjalovena reklama, ker vsak avto ima pri tej kilometrini vsaj kakšen problem. Sploh pa ne vem kater norc še sploh kupuje na servisu olje po 3 kratni ceni. Če bi jaz kupoval olje na servisu bi lahko na leto dal eno plačo samo za olje. :ue

Jaz zadnič ko sem šel mim servisa sem videl samo veliko zelenih sodov Castrol, samo če olja ne menjajo ali ga površno menjajo je tako vseen kater tip noter vlivajo, ker staro olje dela potem težave.

Pa pri menjavi olja samo čep odprejo ali imajo tudi kako pumpo da ga z njo do konca vn ščrpajo?

nejc1986
Novinec

Napisal/-a nejc1986 Ne okt 30, 2016 8:23 pm

Zzitop, na katerem servisu se to dogaja?

mislim, da bi ta info marsikomu znala koristit...

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Mojster foruma

Napisal/-a mrtwelvetrees Ne okt 30, 2016 9:16 pm

Pa nebi jaz vozu avto nad 200.000 na pooblaščeni servis, škoda denarja....
Si vedel, da so semaforje Iznašli pri naftnih podjetjih za zapravljanje goriva in večanje dobičkov?

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Ne okt 30, 2016 9:25 pm

X2

Jaz bom svojega vozil na pooblaščenca samo do preteka 2 let potem pa privat
Lp

Uporabniški avatar
For
Poznavalec foruma

Napisal/-a For Ne okt 30, 2016 10:21 pm

nejc1986 je napisal/-a:Zzitop, na katerem servisu se to dogaja?

Ma kaj ti pomaga če ti pove? Misliš da boš kaj profitiral?

Itak da ni pametno te šalabajzere omenjat javno in se ispostavljat. Dovolj je že to, da toliko folka piše o tem in da se strinjamo.
Lahko se ti zgodi da na tem servisu naletiš na poštenega in zadovoljnega mehanika, lahko pa tudi obratno. Greš na drug servis in se najde naveličani, jezni, površni, nenaspani, nezadovoljni čapac in ti enako naredi.

Kar nekaj servisov sem dal skozi in povsod je enako. Ostal sem pa na enem kjer je vsaj tisti ki sprejme vozilo v redu človek.
Pa lahko je ne vem kako pošten, strokoven, prijazen, ampak če tisti mehanik hoče narediti sranje, ga bo naredil.

Če sami sebe in svoje službe primerjamo z mehaniki, sem prepričan da je vsak od nas že vajen prikriti marsikaj šefu tudi če stoji zraven in gleda.
Vsi imamo takšne izkušnje ....razlika je samo v vesti vsakega posameznika, koliko je pripravljen daleč iti pri tem, koliko je (ne)odgovoren in (ne)pošten.

Eni so nagajivi, eni pa brutalno primitivni ....

V glavnem ...povsod so eni in drugi. To je loterija :roll:

legendarac
Novinec

Napisal/-a legendarac Ne okt 30, 2016 10:29 pm

Sem zadnjh 200000 kilometrov prinesel svoje olje, kar so vpisali na delovni nalog in ni bilo nobenega kompliciranja, Ni pa to nobene reklama. Sem zamenjal nekaj malenkosti ni pa bilo nobenega velikega popravila in stroška,

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Ne okt 30, 2016 11:36 pm

motom je napisal/-a:Pozabljate na ostanek olja pri nemenjavi filtra.

Zdaj, glede nemenjave filtra on ni govoril. Ali mi je zamolčal ali pa se vsaj izpod njegovih rok to ne dogaja. Upam na to drugo opcijo.

nejc1986 je napisal/-a:Zzitop, na katerem servisu se to dogaja?

Seveda bi znalo koristiti. A vseeno sem to izvedel na zaupanje kolega in nisem pripravljen to zaupanje zlorabiti.

Dogajajo se tudi večje napake, recimo v zavorno tekočino vozila od očeta so na pooblaščencu dolili nekaj drugega namesto DOT4 tekočine. Ko sem to spustil ven, se je jasno videla ločnica med dvema tekočinama glede na različno gostoto. Seveda sta že prej odpovedala oba cilindra hidravlične sklopke. In sedaj lahko samo čaka, kdaj bo odpovedal še glavni zavorni cilinder + vsi ostali štirje zavorni cilindri. Upanje seveda je, da se to ne bo zgodilo, ker je ta tekočina bila težja od zavorne. Sklopka pa vleče se mi zdi da z zgornjega dela posode.
Seveda bi bili izgovori, zato se nam ni dalo iti v dokazovanje, pač pa sva z očetom zamenjala cilindre in zamenjala tekočino v lastni garaži.

So pa na tem forumu mehaniki, kateri so zaposleni pri pooblaščencih. Ne vem, zakaj se tukaj ne oglasijo...

Aja, še to, v programiranem vzdrževanju Škode Yeti je določena menjava zračnega filtra na 90.000km. Pooblaščeni servis iz Novega mesta ga ni menjal niti pri 102.000km na izrednem servisu (sicer niti zaračunal, niti vpisal v knjižico).
Pri 105.000km so na izrecno zahtevo to naredili. Vprašanje, kaj bi bilo z garancijo, če bi se eventuelno zaradi nemenjave kaj okvarilo.

Je pa zanimivo, da je bil pri 90.000km servis v NM 25€ cenejši od ostalih. :lol: Seveda je bil lastnik prepričan, da je storitev enakovredna ostalim.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Po okt 31, 2016 12:32 am

zzitop je napisal/-a:Seveda bi znalo koristiti. A vseeno sem to izvedel na zaupanje kolega in nisem pripravljen to zaupanje zlorabiti.
To razumem, a lahko bi vsaj povedal znamko, ne konkretnega servisa. VAG?

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Po okt 31, 2016 12:42 am

Po znamki in ker je v LJ bi se takoj vedelo. Vag-ovci, brez skrbi, one ne servisirajo vaših jeklenih konjičkov... :D

A po drugi strani ne bodite sigurni, da so vaši sploh kaj boljši... :lol:

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica Po okt 31, 2016 7:26 am

atlantiss je napisal/-a:
Pa pri menjavi olja samo čep odprejo ali imajo tudi kako pumpo da ga z njo do konca vn ščrpajo?

Ne, ostanek ga popivnajo s pivnikom. Seveda, če verjameš v palčke :mrgreen:

Pri vozilih, ki na dan servisiranja stojijo pred servisom in se nato zapeljejo v delavnico je marsikateri lastnik lahko srečen, če ima olje pred iztočenjem 50°C. V praksi to pomeni konkreten ostanek starega olja v motorju.
Osebno se vedno zmenim, da gre avto takoj po prihodu na servis v delavnico in na dvigalo (olje segreto na del. temp.).
1992 Fiat Uno 60 SX
1988 Peugeot 205 1.1 GR - Starodobnik
1991 Citroen ZX 1,6i Aura

Mazda2
Stalni uporabnik

Napisal/-a Mazda2 Po okt 31, 2016 5:51 pm

Jaz, ko sem to Mazdo kupil novo leta 2010, sem do sedaj vozil na pooblaščenega, toda letos sem pa olje in filter zamenjal sam, druge gradacije in to kot na servisu toda po knjigi vseeno dovoljeno. In sem lepo po odprtju čepa vmes zamenjal še filter, ga odšravfal, na novem z frišnim oljem namazal tesnilo in nazaj privil ter na roke zategnil kolikor sem lahko. Tačas se je olje gotovo dovolj izteklo, potem sem še deci frišnega olja čez zlil in šele nato zaprl karter, seveda z novim tesnilom na čepu. No avto sem potem vseeno odpeljal še na pooblaščenega, da so ga še malo pregledali pa morda še kaj postorili, vendar v sprejemnici, oz. že po naročilu na servis preko telefona jim omenim, da bi bil rad zraven, pa mi pustijo. Pa tudi ponavadi ni stal, ko so še oni olje menjali, več kot 10 minut zunaj, preden so ga zapeljali v delavnico, tako, da olje je bilo vedno še dokaj segreto. In eden je pisal, da mu niso zamenjali česa že, bencinskega filtra pri 90.000 kilometrih ali koliko??? Meni tudi zavorne tekočine niso menjali pri predpisanih 2 letih na pooblaščenem servisu tako da sm jo potem pri 5 letu starosti avta ( še do takrat jo niso ) peljal menjat zavorno tekočino enemu ki doma šravfa, bil sm pa tud zraven. Cena? 20 eur sem mu moral dat. Malo? Na pooblaščenem je cena okoli 30, tu pa sem imel zavorno tekočino s sabo, ki je stal liter okol 10, torej menjava zavorne tekočine sploh ni bila ceneje, kot če bi peljal k pooblaščenem. No tisto leto, ko sem sam zamenjal olje, so se pa spomnili na zavorno tekočino, morda zato, ker sem olje menjal sam, pa so hotli drugje zaslužit, sicer se morda spet nebi >>spomnili<<. Je pa res, da je imela pred menjavo v sebi samo 1 % vlage, kar je še dovoljeno, ko je 3 pa je potrebno baje menjati, zato nevem zakaj tovarna predpisuje na 2 leti, namesto meritev vlage in menjava po potrebi. Kar se pa cen tiče, dokler je avto v garanciji so servisi dražji, potem pa so cenejši.
( Zdaj pa še vesela novica za tiste, ki se ozirajo na cene olja. V SPAR-u v Qlandiji je popust na motorno olje Elf Evolution 700 STI 10W-40 s SPAR Plus kartico. Cena za 4 litrsko embalažo s to kartico 13 eur, velja pa do 2.11.2016. Pohitite. )

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Mojster foruma

Napisal/-a mrtwelvetrees Po okt 31, 2016 6:26 pm

A se lahko na pooblaščenem servisu "sprdnejo" da ti na mašino ne priznajo garancije če imaš na njej napako, v kolikor si samo prinesel original zaprto pravao motorno olje in ti ga oni zamenjajo ?

Recimo da prineseš samo olje, ga zamenjajo, avto v garanciji, pa da ti pride po neke okvare in bi ti morali zamenjati mašino, zabeleženo pa imajo da olje stranka prinesla sabo pri prejšnjem servisu.
Obstaja možnost, da zavrnejo garancijo, češ da si prinesel nepravao/slabo/kopijo olja ?

Čisto tako me zanima ali lahko do tega pride ?
Si vedel, da so semaforje Iznašli pri naftnih podjetjih za zapravljanje goriva in večanje dobičkov?

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Po okt 31, 2016 7:08 pm

To je verjetno dosti prej pravilo kot pa samo možnost. Prva žoga na temo izogibanja stroškom popravila. Vendar - ob "original zaprti" embalaži nimajo nobenih šans, saj je dolžnost mehanika tudi, da preveri in vlije ustrezno olje (ki ga ti ali kdo drug ni mogel "zamenjat") - kar v takem primeru pomeni odgovornost mehanika in servisa.

Drugo vprašanje seveda je, kako to dokazat in koliko stroškov/živcev bo šlo med postopkom.

Uporabniški avatar
For
Poznavalec foruma

Napisal/-a For To nov 01, 2016 12:11 am

yashica je napisal/-a:Pri vozilih, ki na dan servisiranja stojijo pred servisom in se nato zapeljejo v delavnico je marsikateri lastnik lahko srečen, če ima olje pred iztočenjem 50°C. V praksi to pomeni konkreten ostanek starega olja v motorju.
Osebno se vedno zmenim, da gre avto takoj po prihodu na servis v delavnico in na dvigalo (olje segreto na del. temp.).

Če je olje segreto tako kot praviš, koliko časa naj bi bilo pametno pustiti da teče ven? 5-10 minut ....več?

Zadnjič sem bil zraven ko ni nič čakal ...čapac! :evil:

Mazda2
Stalni uporabnik

Napisal/-a Mazda2 To nov 01, 2016 12:22 am

Toliko časa menda dokler ne neha iztekati, da samo še kaplja.

coco66
Novinec

Napisal/-a coco66 To nov 01, 2016 1:35 pm

Da ne boste odkrili še enkrat toplo vodo, kaplja lahko tudi 2 dni -ura na dvigalu je 20eur ,pa da te vidimo

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica To nov 01, 2016 3:30 pm

mrtwelvetrees je napisal/-a:A se lahko na pooblaščenem servisu "sprdnejo" da ti na mašino ne priznajo garancije če imaš na njej napako, v kolikor si samo prinesel original zaprto pravao motorno olje in ti ga oni zamenjajo ?

Recimo da prineseš samo olje, ga zamenjajo, avto v garanciji, pa da ti pride po neke okvare in bi ti morali zamenjati mašino, zabeleženo pa imajo da olje stranka prinesla sabo pri prejšnjem servisu.
Obstaja možnost, da zavrnejo garancijo, češ da si prinesel nepravao/slabo/kopijo olja ?

Čisto tako me zanima ali lahko do tega pride ?

Še kako obstaja verjetnost, da se obesijo na lastno olje, čeprav je šlo v mojem primeru vse gladko in brez zapletov, sem jih pa pričakoval. Poln fascikel navedenih napak, gora delovnih nalogov, na rednih povsod lastno olje, a niti z besedo ni bila omenjena znamka olja, le ustreznost normativa so prečekiral, potem pa brez besed ponudili nov motor.

For je napisal/-a:
Če je olje segreto tako kot praviš, koliko časa naj bi bilo pametno pustiti da teče ven? 5-10 minut ....več?

Čas je denar in serviser ti ne bo eno uro iztekal olja in lovil vsako kapljico olja. Pri segretem olju se izpusti in v moje primeru po 10-15 minutah privije nov čep, zategne z moment ključem na 30 Nm, privije filter in natoči novo olje.

Edino pri količini olja jih vedno nese in se kot pijanec plota držijo 3.9 litra, čeprav jim skoraj lastoročno na delovni nalog napišem "olje do 3/4" :evil:
Res ne vem zakaj se držijo max. količine, predvidene za ekstremne obremenitve in ne vem kako strme gorske prelaze, ko avto ne vidi nič od tega.
Olje jim vedno prinesem v plastenkah po 1l in mi je res žal, da ni na voljo pakunge po 0.5 litra :mrgreen:

Ko ga sam menjam pa vse skupaj traja dlje in to si lahko privoščim.
1992 Fiat Uno 60 SX
1988 Peugeot 205 1.1 GR - Starodobnik
1991 Citroen ZX 1,6i Aura

5rG
Novinec

Napisal/-a 5rG Če nov 03, 2016 10:06 pm

Jaz sem glede svojega olja (seveda org embalaza) spraseval pred zadnjim servisom (pooblasceni VAG). Rekli so, da ga lahko prinesem vendar ce se kaj zgodi na motorju znajo bit tezave ker se na trgu kao pojavlja precej ponaredkov in je lahko v embalazi tudi manj kakovostno olje.
Na koncu sem scenkal 25% popust na olje in ga vzel pri njih. Prisparal bi kakih 40eur ce bi prinesel svojega kar pa je malo v primerjavi s tem da mas pol za brezveze komplikacije... ceprav mi je ta s ponaredki malo bosa ;)
VW Golf VII 1.4TSI 140PS DSG
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 29 gostov