Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Fnatic
Uporabnik

Re: Zahvala avtomobilistom

Napisal/-a Fnatic Po mar 21, 2016 9:07 am

Moje mnenje je, da dokler se vozijo po predpisih, me nič ne motijo. Se jim tudi malo umaknem recimo na semaforju. Ko pa kršijo predpise, mi je pa totalno vseeno za njih. Sem že razbil odbijač zaradi ženske na kolesu (rešil sem jo pred ornk udarcem, kriva bila še kako ona, nastradal moj avto, v zahvalo pa me je še zmerjala, prek***ta bud**la). Pa čisto vsak dan se najde kakšen, ki zanj ne velja rdeča luč in to celo pred uvozom na obvoznico. Enostavno ne pogledajo levo desno ampak samo gas do konca in čez rdečo. Čudi me, da jih ni še nihče zbil. To velja za navadne smrtnike (kolesarje z navadnimi mestnimi kolesi za službo) kot tudi športnike (specialke pa še dostikrat brez čelade). Tako da imam mešane občutke, ko jih vidim na cesti. No, vozniki avtov pa tudi niso vsi dosledni do kolesarjev. Tako je en pra**ec zbil mojo mamo, ki je se vozila po KOLESARSKI v službo. Zakaj pra**ec? Ker je bil seveda kriv (verjetno pijan) in je zbežal, moja mama pa je obležala s počeno lobanjo (k sreči imela čelado), na dveh mestih zlomljeno roko in in še nogo. Nikoli več se ni vozila s kolesom. Tako da in eni in drugi bi se morali zavzet malo in poskrbet za varnost v prometu.
Pa za oboje velja, ko mejaš pas, nakaži z roko oz.daj smerokaz. tako mi grejo na živce vsi s tem. Kot da ne poznate tiste ročke na levi strani volana, ki omogoča varno prehajanje na drugo stran. Mislim to je za polovico voznikov očitno tabu tema....
Ba-dum tssssssss =P

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic Po mar 21, 2016 7:53 pm

Kakšne resnične psihopate imamo v prometu. Očitno je to nekako sorazmerno z izobrazbo in splošnim zadovoljstvom s samim seboj.

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Napisal/-a primozek68 Po mar 21, 2016 8:11 pm

Gosic je napisal/-a:Kakšne resnične psihopate imamo v prometu. Očitno je to nekako sorazmerno z izobrazbo in splošnim zadovoljstvom s samim seboj.

No ja, visoka poslovna tud ni neki faks. Vsaj deluješ, kot da maš to šolo. Ali pa dipl.ing. wellnessa...
Sex turns gay people into Mexicans.

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe To mar 22, 2016 9:08 am

velika težava v krožnih nastopi ker kolesarji prehitevajo po desni in valda ga poj ne vidiš,ker te nima kaj po desni prehitevat.
in ti zapelješ vn iz krožišča on se ti pa nabije na blatnik desni.
in kdo je kriv?
če se je pripeljal za mano z večjo hiitrostjo od moje in me želel prehiteti po desni?
ja pa jebemu mu sunce saaj sami izivajo ko tko vozijo. al smo spet tam kjer pravila za njih ne velajo?
Ni vse res kar napišem

matejxx
Uporabnik

Napisal/-a matejxx To mar 22, 2016 11:52 am

Meni je pa najbolj moteče to, da se kolesarji vozijo tako, da je njim čim hitreje. Če na semaforju gori zelena luč za avte, se bo lepo peljal mimo po cesti, če pa vidi, da ima avto rdečo luč, pa zapelje na pločnik in gre mimo prehoda za pešce po zeleni. Prav tako sem že večkrat opazil, da kolesar lepo pelje po cesti, pote pa ko pride do križišča (nesemaforiziranega), ne zapelje v križišče, temveč zapelje direktno na prehod za pešce in gre mimo. Pa to sploh ne nakaže z roko.

Razumem, da moramo vozniki avtomobilov paziti na druge udeležence, toda tudi kolesarji bi lahko malo bolj popazili na sebe.

Uporabniški avatar
honeybee
Novinec

Napisal/-a honeybee To mar 22, 2016 12:47 pm

z zadnjima dvema se strinjam. ter s plinašem na prejšnji strani.

esem - očitno le nisem edini kajne? a njim neboš napisal da so potencialni morilci?

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem To mar 22, 2016 1:35 pm

Plinaš je podal drugačen primer in njemu sem že odgovoril. Če ti tega ne razumeš, se poskusi bolj potrudit. A očitno ti misliš, da število takih, ki ne poznajo predpisov, prevaga nad ostalimi, varnostjo in zakoni, tako da je efekt truda močno vprašljiv.
matejxx je napisal/-a:Meni je pa najbolj moteče to, da se kolesarji vozijo tako, da je njim čim hitreje.
Moteče ti je to, kar hočemo vsi :?: :roll: :roll:
matejxx je napisal/-a:če pa vidi, da ima avto rdečo luč, pa zapelje na pločnik in gre mimo prehoda za pešce po zeleni. Prav tako sem že večkrat opazil, da kolesar lepo pelje po cesti, pote pa ko pride do križišča (nesemaforiziranega), ne zapelje v križišče, temveč zapelje direktno na prehod za pešce in gre mimo. Pa to sploh ne nakaže z roko.

Razumem, da moramo vozniki avtomobilov paziti na druge udeležence, toda tudi kolesarji bi lahko malo bolj popazili na sebe.
Moti te tudi, da gre ćez zeleno? :roll: Zdi se kot da te moti predvsem to, da oni lahko, ti z avtom pa ne smeš/moreš.
Z ostalim (nakazovanje, skrb za lastno varnost) se pa seveda strinjam.
abbe je napisal/-a:velika težava v krožnih nastopi ker kolesarji prehitevajo po desni in valda ga poj ne vidiš,ker te nima kaj po desni prehitevat.
in kdo je kriv?
če se je pripeljal za mano z večjo hiitrostjo od moje in me želel prehiteti po desni?
ja pa jebemu mu sunce saaj sami izivajo ko tko vozijo. al smo spet tam kjer pravila za njih ne velajo?
Nisem še videl kolesarja, ki bi v krožišču prehiteval po desni. Če pa misliš, da lahko kolesarju kar zapreš pot, ko greš ven iz krožišča, se motiš. To je enako kot na "ravni" cesti, ko zavijaš na stransko.

Zamislite si krožišče s premerom 1 km - praktično voziš naravnost in se držiš istih pravil kot pri vožnji naravnost. In to velja vedno - ne glede na premer krožišča. Le vstop v krožišče je drugačen.

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo To mar 22, 2016 3:05 pm

Iz tvojega prispevka me zanimajo dve stvari.

1. A ni tako da je prehod za pešce namenjem samo tistim ki so peš in se kolesar po njem ne sme peljati s kolesom? Namreč, mene so tako učili v avto šoli. (ne mešat prehodov za pešce in prehodov kjer je tudi kolesarska steza)

2. Torej če me (recimo da se zgodi) kolesar dohiteva (ali pa vozi za mano) na regionalni cesti kjer ni kolesarske steze in jaz hočem zaviti desno na stransko cesto, moram ustavit, počakat da me kolesar prehiti po desni in šele nato lahko zapeljem na stransko cesto? A ni nekako tako da bi moral kolesar upočasnit in počakat da jaz izvedem svoj manever (glede na to da sem pred njim) in se šele nato lahko varno odpelje naprej?

Še splošno vprašanje. Torej če kolesarska steza prečka cesto in ni semaforjev, ima kolesar absolutno prednost? Ne me linčat ker tega nevem, do sedaj sem vedno mislil da če kolesarska steza seka cesto da kolesar nima prednosti.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem To mar 22, 2016 4:15 pm

1. Seveda je tako. Mene je samo zanimalo, zakaj ga vse tako moti, če npr kolesar vsaj za zeleno poskrbi, ovira ga pa nič. Tudi mene kdaj kaj zmoti, a pretiravanje na cesti ni lepa čednost, posebno proti šibkejšim. Dajmo trenirat toleranco vsaj takrat, ko nas ne zadeva neposredno.

2. Ni ravno tako. Predvsem je odvisno, koliko daleč zadaj je kolesar. Velja pa, tudi za spredaj, da ga ne smeš "zapret" oz ovirat, kar pomeni, da moraš predvidet tako situacijo in v tvojem (redkem) primeru morda pospešit, skoraj vedno pa zmanjšat, da gre kolesar pred tabo naprej, ne pa da ga prehitiš in nato tik pred njim zaviješ ali ustaviš. To zadnje je itak nonsense, ker te kolesar ne sme prehitet (po desni) in se uporabi samo v izjemnih oz kritičnih situacijah.
To velja enako za krožišča in "ravno" cesto.

Splošno
O tem smo že razpravljali in ni jih bilo malo, ki so trdili, da ima kolesar na k. stezi vedno prednost. A ni tako!
Kolesarska steza je (in ima tudi v zakonu tak status) kot (še en) enakovreden vozni pas, rezerviran samo za kolesarje (+ rolkarje?). To pomeni, da je odvisno od križišča (prednostna/neprednostna, semaforji), ni pa odvisno od samega statusa k. steze - za razliko od prehodov za pešce. Vsak, naj bo kolesar, avto, motor ali tramvaj ima prednost, če vozi naravnost po pasu (stezi) prednostne ceste, nihče, ki zavija in zapušča trenutni vozni pas ali prihaja z neprednostne, pa te prednosti nima.

V samem zakonu je to slabo obrazloženo, tudi pomanjkljivo - npr - kdo ima prednost, če zavijaš na stransko, zraven pa imaš dvosmerno kolesarsko stezo. Za tistega, ki vozi vzporedno s tabo, je jasno, da ima prednost, kaj pa, če kdo vozi nasproti? Po moje ima prednost avto, morda zaradi desnega pravila. Bom še enkrat pogledal.

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Napisal/-a DePalmo To mar 22, 2016 9:02 pm

1. Jah, kolikor so ljudje naspidirani je čudno da ni še več sranja, tako da o tem sploh nebom. Vsak ve kaj dela in za kaj bo odgovarjal če se zgodi nesreča.

2. Nisem mislil da ga prehitiš in nato direkt pred njim zaviješ desno oz. mu zapreš pot, to je enostavno nesramno in upam da je kaznivo. Mislil sem da se oba peljeta nato pa nakažeš da boš zavil (s smerokazom), kako je v tem primeru. Ker da bi v tem primeru moral počakati kolesarja, se mi zdi bedarija in mislim da on v tem primeru nima prednosti ker tudi če je na kolesu, bi moral imeti varnostno razdaljo in tudi on bi moral predvidevat kaj se lahko zgodi pred njim. Kar se tiče prednosti v tem primeru enačim kolesarja z avtom, torej ker sem pred njim imam prednost in se mora tudi on prilagoditi da oba varno izvedeva svoj manever.

3. (oz. splošno) Če gledamo nesemaforiziran prehod za pešce, potem pešci nimajo prednosti pred avtom in sklepam da isto velja za kolesarsko stezo, ampak ne vem kako je v tem primeru z zakonom. Krožno je spet druga stvar ker ko greš iz krožnega dejansko ti sekaš kolesarsko stezo in ima kolesar prednost. Torej kot si rekel, odvisno od situacije, a zanima me kako je z zakonom v prvem primeru.

Če je dvosmerna kolesarska steza nima pomena, ti ker zavijaš desno in boš sekal kolesarsko stezo nimaš prednosti pred nekom ki bo šel naravnost. Vsaj jaz si tako razlagam.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem To mar 22, 2016 10:16 pm

2. Vem, da nisi, skušal sem zaobjet tudi tvoj redek primer, a je skoraj nemogoče zaradi hkratnih različnih prekrškov (varnostna, dohitevanje kolesarja in prehitevanje po desni...). Kolesar se v tvojem primeru ne prilagodi, torej smo spet tam, kjer avtomobilisti rešujemo samomorilce.

3. Fail! Čim je označen prehod za pešce, ima pešec vedno prednost (razen pri rdeči na semaforju - če je), kolesar pa ne, saj se po zebri ne sme vozit, kol. steza pa je enako tretirana kot še en pas (menjavanje pasu, sekanje...). Domnevam, da si se zatipkal.

Za dvosmerno še nisem pogledal, nimam časa, brišem spam.

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Napisal/-a DePalmo To mar 22, 2016 11:17 pm

2. Ja, jih velikokrat rešujemo v različnih situacijah. Torej lahko sklepam da imam prav, ampak mi to nič ne pride prav ker bi itak bil večino kriv jaz ker je "avto bolj zahteven za upravljanje" (mislim da je nekako tako napisano v zakonu), človek bi bil pa raztreščen po cesti.

3. Ubistvu se nisem oops Sem očitno živel v zmoti in še dobro da kdaj nastane taka tema da se kaj naučim(o) oz. bom raje rekel ponovno naučimo. Se mi je pa res zdelo čudno zakaj v Kopru vsi tako pridno ustavljajo ko hočeš jit čez cesto, sem si mislil da so pač vsi tako prijazni, ne da dejansko sledijo zakonu.

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Napisal/-a abbe Sr mar 23, 2016 1:01 pm

esem je napisal/-a:Plinaš je podal drugačen primer in njemu sem že odgovoril. Če ti tega ne razumeš, se poskusi bolj potrudit. A očitno ti misliš, da število takih, ki ne poznajo predpisov, prevaga nad ostalimi, varnostjo in zakoni, tako da je efekt truda močno vprašljiv.
matejxx je napisal/-a:Meni je pa najbolj moteče to, da se kolesarji vozijo tako, da je njim čim hitreje.
Moteče ti je to, kar hočemo vsi :?: :roll: :roll:
matejxx je napisal/-a:če pa vidi, da ima avto rdečo luč, pa zapelje na pločnik in gre mimo prehoda za pešce po zeleni. Prav tako sem že večkrat opazil, da kolesar lepo pelje po cesti, pote pa ko pride do križišča (nesemaforiziranega), ne zapelje v križišče, temveč zapelje direktno na prehod za pešce in gre mimo. Pa to sploh ne nakaže z roko.

Moti te tudi, da gre ćez zeleno? :roll: Zdi se kot da te moti predvsem to, da oni lahko, ti z avtom pa ne smeš/moreš.
Z ostalim (nakazovanje, skrb za lastno varnost) se pa seveda strinjam.
abbe je napisal/-a:velika težava v krožnih nastopi ker kolesarji prehitevajo po desni in valda ga poj ne vidiš,ker te nima kaj po desni prehitevat.
in kdo je kriv?
Nisem še videl kolesarja, ki bi v krožišču prehiteval po desni. Če pa misliš, da lahko kolesarju kar zapreš pot, ko greš ven iz krožišča, se motiš. To je enako kot na "ravni" cesti, ko zavijaš na stransko.

Zamislite si krožišče s premerom 1 km - praktično voziš naravnost in se držiš istih pravil kot pri vožnji naravnost. In to velja vedno - ne glede na premer krožišča. Le vstop v krožišče je drugačen.

ne bit preveč pametn.

najprej se nauč brat oz. se bolje najprej se nauči razumevati stavke po pa komentiraj.
a sm napisal da me prehiteva po desni? a je to dovoljeno?nevem jst kva ti si pa kva nisi videl ampak jst povem kva se dogaja.
sepravi se pripeljem pred krožišče upočasnim in zapljem noter in hočem na prvem izvozu ven,kolesar jasno ni nč bremzal k se je zapelal v krožišče za mano ampak samo memo mene po desni in bi šel rad na drugi izvoz vn. in jst sm mu kao zapru cesto?
ja seveda ja,najprej je treba povedat da se v krožnih ne prehiteva če majo samo en pas,če ma krožičće dva pasa se je on že v štartu narobe razvrstil, to da se po desni ne prehiteva je valda vsm jasno... a še nadaljujem al boš ti kr naprej svoje nabijal...

zj si ap ti zamisl krožišče z 1 km premerom pa povej a lahko al ne prehitevaš po desni?
sj pravila so pa ja jasno napisana da prehitevanje po desni ni dovoljeno

lej sj me ne moti če si kolesar mam nekaj prjatlov k so,pa se tut vozjo tko k sm napisal,sam oni poj ne pametujejo pa ne zagovarjajo svojga početja ker vejo da delajo narobe....
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Napisal/-a abbe Sr mar 23, 2016 1:09 pm

esem je napisal/-a:1. Seveda je tako. Mene je samo zanimalo, zakaj ga vse tako moti, če npr kolesar vsaj za zeleno poskrbi, ovira ga pa nič. Tudi mene kdaj kaj zmoti, a pretiravanje na cesti ni lepa čednost, posebno proti šibkejšim. Dajmo trenirat toleranco vsaj takrat, ko nas ne zadeva neposredno.

2. Ni ravno tako. Predvsem je odvisno, koliko daleč zadaj je kolesar. Velja pa, tudi za spredaj, da ga ne smeš "zapret" oz ovirat, kar pomeni, da moraš predvidet tako situacijo in v tvojem (redkem) primeru morda pospešit, skoraj vedno pa zmanjšat, da gre kolesar pred tabo naprej, ne pa da ga prehitiš in nato tik pred njim zaviješ ali ustaviš. To zadnje je itak nonsense, ker te kolesar ne sme prehitet (po desni) in se uporabi samo v izjemnih oz kritičnih situacijah.
To velja enako za krožišča in "ravno" cesto.

Splošno
O tem smo že razpravljali in ni jih bilo malo, ki so trdili, da ima kolesar na k. stezi vedno prednost. A ni tako!
Kolesarska steza je (in ima tudi v zakonu tak status) kot (še en) enakovreden vozni pas, rezerviran samo za kolesarje (+ rolkarje?). To pomeni, da je odvisno od križišča (prednostna/neprednostna, semaforji), ni pa odvisno od samega statusa k. steze - za razliko od prehodov za pešce. Vsak, naj bo kolesar, avto, motor ali tramvaj ima prednost, če vozi naravnost po pasu (stezi) prednostne ceste, nihče, ki zavija in zapušča trenutni vozni pas ali prihaja z neprednostne, pa te prednosti nima.

V samem zakonu je to slabo obrazloženo, tudi pomanjkljivo - npr - kdo ima prednost, če zavijaš na stransko, zraven pa imaš dvosmerno kolesarsko stezo. Za tistega, ki vozi vzporedno s tabo, je jasno, da ima prednost, kaj pa, če kdo vozi nasproti? Po moje ima prednost avto, morda zaradi desnega pravila. Bom še enkrat pogledal.

že da je slabo razloženo, samo če gre za enakovreden vozni pas potem vozilo ki zavija nima prednosti niti pred kolesarjem ki vozi v isto smer niti pred kolesarjem ki vozi v nasprotno smer..
amapk ke r to v slo očitno ne funkcionira,če že v zakonu ni razloženo se je pač se potrebno sporazumet al pa se ustavit pač tisti ki to najlažje naredi (v tem primeru avto,ker vozi z zmanjšano hitostjo) in počakat da se kolesarji odpeljejo.
Ni vse res kar napišem

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš Pe mar 25, 2016 3:34 pm

Dawid1 je napisal/-a:Za vse, ki ste pametni okrog kolesarskih stez in oh in sploh.... Se je morda že kdo od vas peljal po kolesarski stezi? Prvo kot prvo je tudi na kolesarskih stezah ogromno peščcev, sprehajalcev s spi, da o mopedistih ne govorim, po vrhu vsega pa so kolesarske steze ena sama katastrofa (luknje, kamenje, itd...) - seveda govorim o bolj resnem oz. rekreativnem kolesarstvu, s cestno specialko imaš na kolesarski stezi večjo možnost za poškodbo/nesrečo kot na cesti. Sicer pa omejitev na kolesarski je 25kmh, če se ne motim.

Sem bil dobrih 10 let v cestnem kolesarstvu (tekmovalno in rekreativno) in glede na obnašanje nekaterih voznikov na cesti, se ne čudim potem na obnašanje nekaterih kolesarjev. Razumljivo je, če 2 kolesarja drajsata čez celotni pas, ampak ko pa se pelješ po črto, dobesedno skoraj po bankini in ti vsak trobi pa izziva in kriči iz avta pa tudi nevem...

Je pa zanimivo, da nekaj kilomterov stran (čez mejo v avstriji), pa sploh ni teh problemov, res da je veliko urejenih kolesarskih stez, ampak tudi na prometni cesti, res redko redko doživiš da te kdo zmerja ali trobi (še to so ponavadi turisti).

lp,

zakon pravi - povrh vsega je ta zakon veljaven kajne - če je ob cesti kolesarska steza morajo vsi kolesarji in mopedi z maksimalno omejeno hitrostjo 25km/h voziti po kolesarski stezi in jim je prepovedano voziti po cestišču! kaj pa se dogaja na kolesarski stezi pa sovpada z nečim drugim - pešci in rolkarji se morajo premikati po za njih določeni površini - pločniku!

edina izjema so tekmovalni kolesarji z veljavno tekmovalno licenco v času treninga a morajo imeti organizirano spremstvo - motor , avto ali kombi - spredaj in zadaj !!!

vse ostalo kar si napisal - bolj resno oz. rekreativno kolesartvo ni tekmovalno ...

kakšna je pa kvaliteta samih vozišč pa za zakon in njegovo upoštevanje ni relevantno .. če je le to katastrofalno potem ne razumem kolesarjev s specialkami , ki se vozijo po razriti , luknjasti cesti čeprav je zraven kolesarska steza ... in če se ne more voziti po razriti kolesarski res ne razumem kako se lahko potem nekje izven naselja pa komot fura po razriti cesti??

ne vidim nobenega resnega razloga zakaj je problem v omejitvi hitrosti na kolesarski stezi? tudi avtomobilisti in motoristi moramo upoštevati omejitve hitrosti recimo v coni 30 .. torej glede na maksimalno hitrost samega vozila trpimo nekajkrat bolj kot kolesarji ..

torej - če se ne strinjaš s samim zakonom imaš dve možnosti - enaki kot avtomobilisti in motoristi -:
prva - demokratična možnost spremembe zakona
druga - ne vozi se s kolesom ..

vse ostalo je neupoštevanje zakona , ki velja za vse ! če se zakona ne upošteva se ga krši..in kršitve so sankcionirane s kaznimi za prekrške .. torej lahko brez slabe vesti označim vse kolesarje, ki ne vozijo po predpisih za divjake in potencialne morilce - a zakaj ? zato ker kolesar na kolesu pri hitrosti 40km/h razvija dovolj sile za umor otroka (celo odraslega , če ga podre in ta pade z glavo na pravo mesto ) če ga zadane takrat , ko se vozi izven veljavnih predpisov - torej lahko to enačimo vožnjo motorista po kolesarski stezi ali z vožnjo avtomobilista po pločniku ..

vse ostalo je eno navadno nabijanje in jikcanje brez veze .. :
58. člen
(prednost na križišču)
(1) Na križišču ima prednost vozilo, ki prihaja z desne strani (desno pravilo), razen če je s prometno signalizacijo določeno drugače.
(2) Voznik, ki na križišču zavija levo, mora pustiti mimo vozila, ki prihajajo z nasprotne smeri in vozijo naravnost ali zavijajo desno in so na istem prednostnem nivoju (pravilo srečanja).
(3) Voznik, ki zavija na križišču desno, mora pustiti mimo vozila, ki vozijo v isti smeri po kolesarskem pasu ali kolesarski stezi, ki jo prečka.
(4) Voznik, ki zavija desno, mora dati prednost tudi avtobusom in drugim vozilom, ki vozijo po označenem prometnem pasu za vozila javnega prevoza potnikov, ki je desno od prometnega pasu, po katerem vozi.
(5) Voznik, ki na križišču zavija, mora dati prednost pešcem, ki prečkajo vozišče, na katero namerava zaviti. Ko voznik pri zavijanju prečka dvosmerno kolesarsko stezo, mora pustiti mimo vsa vozila, ki vozijo po tej stezi.
(6) Z globo 80 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ne potrebuje vozniškega dovoljenja, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena.
(7) Z globo 250 eurov se kaznuje za prekršek voznik motornega vozila, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 3 kazenske točke.

41. člen
(vožnja z vozilom na prehodu za pešce)
(1) Na prehodu za pešce, na katerem promet ni urejen s svetlobnimi prometnimi znaki ali ga ne ureja pooblaščena uradna oseba, morajo vozniki in drugi udeleženci cestnega prometa omogočiti pešcem varno prečkanje vozišča, ki so na prehodu ali stopajo nanj.
(2) Določba prejšnjega odstavka tega člena se uporablja tudi na prehodu za pešce na kolesarski stezi ali drugi prometni površini.
(3) Z globo 120 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ne potrebuje vozniškega dovoljenja, ki ravna v nasprotju z določbo prvega odstavka tega člena.
(4) Z globo 300 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z določbo prvega odstavka tega člena. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 5 kazenskih točk.

tako da se ve - pešec ima pri prečkanju po prehodu za pešce , ki je označen tudi prečno čez kolesarsko stezo prednost pred kolesarjem torej mora kolesar ustaviti in omogočiti pešcu prečkanje kolesarske steze po prehodu (btw v sponjem linki si lahko preberete tudi , da območje prehoda ni izključno samo širina obarvane površine) !

pa še link da ne bo prerekanja - http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPred ... =ZAKO5793#

basta.
plin je cnej k bencin

Uporabniški avatar
Renault VG
Uporabnik

Napisal/-a Renault VG Pe mar 25, 2016 6:40 pm

DePalmo je napisal/-a:3. Ubistvu se nisem oops Sem očitno živel v zmoti in še dobro da kdaj nastane taka tema da se kaj naučim(o) oz. bom raje rekel ponovno naučimo. Se mi je pa res zdelo čudno zakaj v Kopru vsi tako pridno ustavljajo ko hočeš jit čez cesto, sem si mislil da so pač vsi tako prijazni, ne da dejansko sledijo zakonu.

To da imajo pešci prednost na prehodu prednost je res. Bi bil pa zelo vesel, če bi se vsi pri zebri ustavili, pogledali levo in desno in potem šli čez. Ker najbolj me je strah, ko se približujem prehodom protim katerim po poličniku hodi pešec in nikoli ne vem kaj bo naredil, da ne bo direktno stopil iz pločnika na prehod češ da ima itak prednost.

Kriv bi bil itak najbrž jaz, če bi mi pešec stopil direktno pred avto na prehod brez da bi se prepričal da je varno?
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 24 gostov