Gosic je napisal/-a:Kakšne resnične psihopate imamo v prometu. Očitno je to nekako sorazmerno z izobrazbo in splošnim zadovoljstvom s samim seboj.
Moteče ti je to, kar hočemo vsimatejxx je napisal/-a:Meni je pa najbolj moteče to, da se kolesarji vozijo tako, da je njim čim hitreje.
Moti te tudi, da gre ćez zeleno?matejxx je napisal/-a:če pa vidi, da ima avto rdečo luč, pa zapelje na pločnik in gre mimo prehoda za pešce po zeleni. Prav tako sem že večkrat opazil, da kolesar lepo pelje po cesti, pote pa ko pride do križišča (nesemaforiziranega), ne zapelje v križišče, temveč zapelje direktno na prehod za pešce in gre mimo. Pa to sploh ne nakaže z roko.
Razumem, da moramo vozniki avtomobilov paziti na druge udeležence, toda tudi kolesarji bi lahko malo bolj popazili na sebe.
Nisem še videl kolesarja, ki bi v krožišču prehiteval po desni. Če pa misliš, da lahko kolesarju kar zapreš pot, ko greš ven iz krožišča, se motiš. To je enako kot na "ravni" cesti, ko zavijaš na stransko.abbe je napisal/-a:velika težava v krožnih nastopi ker kolesarji prehitevajo po desni in valda ga poj ne vidiš,ker te nima kaj po desni prehitevat.
in ti zapelješ vn iz krožišča on se ti pa nabije na blatnik desni.
in kdo je kriv?
če se je pripeljal za mano z večjo hiitrostjo od moje in me želel prehiteti po desni?
ja pa jebemu mu sunce saaj sami izivajo ko tko vozijo. al smo spet tam kjer pravila za njih ne velajo?
esem je napisal/-a:Plinaš je podal drugačen primer in njemu sem že odgovoril. Če ti tega ne razumeš, se poskusi bolj potrudit. A očitno ti misliš, da število takih, ki ne poznajo predpisov, prevaga nad ostalimi, varnostjo in zakoni, tako da je efekt truda močno vprašljiv.Moteče ti je to, kar hočemo vsimatejxx je napisal/-a:Meni je pa najbolj moteče to, da se kolesarji vozijo tako, da je njim čim hitreje.![]()
![]()
Moti te tudi, da gre ćez zeleno?matejxx je napisal/-a:če pa vidi, da ima avto rdečo luč, pa zapelje na pločnik in gre mimo prehoda za pešce po zeleni. Prav tako sem že večkrat opazil, da kolesar lepo pelje po cesti, pote pa ko pride do križišča (nesemaforiziranega), ne zapelje v križišče, temveč zapelje direktno na prehod za pešce in gre mimo. Pa to sploh ne nakaže z roko.
Razumem, da moramo vozniki avtomobilov paziti na druge udeležence, toda tudi kolesarji bi lahko malo bolj popazili na sebe.Zdi se kot da te moti predvsem to, da oni lahko, ti z avtom pa ne smeš/moreš.
Z ostalim (nakazovanje, skrb za lastno varnost) se pa seveda strinjam.Nisem še videl kolesarja, ki bi v krožišču prehiteval po desni. Če pa misliš, da lahko kolesarju kar zapreš pot, ko greš ven iz krožišča, se motiš. To je enako kot na "ravni" cesti, ko zavijaš na stransko.abbe je napisal/-a:velika težava v krožnih nastopi ker kolesarji prehitevajo po desni in valda ga poj ne vidiš,ker te nima kaj po desni prehitevat.
in ti zapelješ vn iz krožišča on se ti pa nabije na blatnik desni.
in kdo je kriv?
če se je pripeljal za mano z večjo hiitrostjo od moje in me želel prehiteti po desni?
ja pa jebemu mu sunce saaj sami izivajo ko tko vozijo. al smo spet tam kjer pravila za njih ne velajo?
Zamislite si krožišče s premerom 1 km - praktično voziš naravnost in se držiš istih pravil kot pri vožnji naravnost. In to velja vedno - ne glede na premer krožišča. Le vstop v krožišče je drugačen.
esem je napisal/-a:1. Seveda je tako. Mene je samo zanimalo, zakaj ga vse tako moti, če npr kolesar vsaj za zeleno poskrbi, ovira ga pa nič. Tudi mene kdaj kaj zmoti, a pretiravanje na cesti ni lepa čednost, posebno proti šibkejšim. Dajmo trenirat toleranco vsaj takrat, ko nas ne zadeva neposredno.
2. Ni ravno tako. Predvsem je odvisno, koliko daleč zadaj je kolesar. Velja pa, tudi za spredaj, da ga ne smeš "zapret" oz ovirat, kar pomeni, da moraš predvidet tako situacijo in v tvojem (redkem) primeru morda pospešit, skoraj vedno pa zmanjšat, da gre kolesar pred tabo naprej, ne pa da ga prehitiš in nato tik pred njim zaviješ ali ustaviš. To zadnje je itak nonsense, ker te kolesar ne sme prehitet (po desni) in se uporabi samo v izjemnih oz kritičnih situacijah.
To velja enako za krožišča in "ravno" cesto.
Splošno
O tem smo že razpravljali in ni jih bilo malo, ki so trdili, da ima kolesar na k. stezi vedno prednost. A ni tako!
Kolesarska steza je (in ima tudi v zakonu tak status) kot (še en) enakovreden vozni pas, rezerviran samo za kolesarje (+ rolkarje?). To pomeni, da je odvisno od križišča (prednostna/neprednostna, semaforji), ni pa odvisno od samega statusa k. steze - za razliko od prehodov za pešce. Vsak, naj bo kolesar, avto, motor ali tramvaj ima prednost, če vozi naravnost po pasu (stezi) prednostne ceste, nihče, ki zavija in zapušča trenutni vozni pas ali prihaja z neprednostne, pa te prednosti nima.
V samem zakonu je to slabo obrazloženo, tudi pomanjkljivo - npr - kdo ima prednost, če zavijaš na stransko, zraven pa imaš dvosmerno kolesarsko stezo. Za tistega, ki vozi vzporedno s tabo, je jasno, da ima prednost, kaj pa, če kdo vozi nasproti? Po moje ima prednost avto, morda zaradi desnega pravila. Bom še enkrat pogledal.
Dawid1 je napisal/-a:Za vse, ki ste pametni okrog kolesarskih stez in oh in sploh.... Se je morda že kdo od vas peljal po kolesarski stezi? Prvo kot prvo je tudi na kolesarskih stezah ogromno peščcev, sprehajalcev s spi, da o mopedistih ne govorim, po vrhu vsega pa so kolesarske steze ena sama katastrofa (luknje, kamenje, itd...) - seveda govorim o bolj resnem oz. rekreativnem kolesarstvu, s cestno specialko imaš na kolesarski stezi večjo možnost za poškodbo/nesrečo kot na cesti. Sicer pa omejitev na kolesarski je 25kmh, če se ne motim.
Sem bil dobrih 10 let v cestnem kolesarstvu (tekmovalno in rekreativno) in glede na obnašanje nekaterih voznikov na cesti, se ne čudim potem na obnašanje nekaterih kolesarjev. Razumljivo je, če 2 kolesarja drajsata čez celotni pas, ampak ko pa se pelješ po črto, dobesedno skoraj po bankini in ti vsak trobi pa izziva in kriči iz avta pa tudi nevem...
Je pa zanimivo, da nekaj kilomterov stran (čez mejo v avstriji), pa sploh ni teh problemov, res da je veliko urejenih kolesarskih stez, ampak tudi na prometni cesti, res redko redko doživiš da te kdo zmerja ali trobi (še to so ponavadi turisti).
lp,
DePalmo je napisal/-a:3. Ubistvu se nisemSem očitno živel v zmoti in še dobro da kdaj nastane taka tema da se kaj naučim(o) oz. bom raje rekel ponovno naučimo. Se mi je pa res zdelo čudno zakaj v Kopru vsi tako pridno ustavljajo ko hočeš jit čez cesto, sem si mislil da so pač vsi tako prijazni, ne da dejansko sledijo zakonu.
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 24 gostov