Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Tweety
Novinec

Kraj: Ivančna gorica

Napisal/-a Tweety Po maj 10, 2004 1:08 pm

Rx-8 je napisal/-a:Zlo dobr bi blo, če bi jih večina tko vozila kot ti. Sej ne rabš bit glih Šumahr da na čist tavni cesti izven naselja peleš mal več kot 70, sploh če je nasprot ful prometa pa kolona za tabo. K kej tazga me pa tolk razp****, k je ponavad uspred kšna stara mama.

Al pa ata, lahko pa je tud mlajši tip... :roll:

Uporabniški avatar
Cuore Sportivo 156
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Cuore Sportivo 156 Po maj 10, 2004 1:10 pm

Tweety je napisal/-a:
Rx-8 je napisal/-a:Zlo dobr bi blo, če bi jih večina tko vozila kot ti. Sej ne rabš bit glih Šumahr da na čist tavni cesti izven naselja peleš mal več kot 70, sploh če je nasprot ful prometa pa kolona za tabo. K kej tazga me pa tolk razp****, k je ponavad uspred kšna stara mama.

Al pa ata, lahko pa je tud mlajši tip... :roll:

kaj pa ni nikjer table da je konc naselja niti kok je omejitev????
ne smem pa recimo noret po cesti (hitr vozt) zarad kazenskih točk :evil:

Uporabniški avatar
HORSE
Poznavalec foruma

Kraj: Promised Land

Napisal/-a HORSE Po maj 10, 2004 1:12 pm

obi je napisal/-a:...če imajo ženske praksso v ovžnji avtomobilov so lahko še celo boljše v vožnji avtmobila kot pa moški.

Lahko utemeljiš?

Dejansko smo moški avto razvil po sebi... Mogoče težko za razumet, samo že sama zasnova ureditve življenja človeka je bila takšna, da so se samci preganjali na okoli in lovili plen (bili bolj dinamični), ženske pa so bile ob brlogu, nabirale borovnice in ahtale froce (bile bolj statične)...

Ča pa stvar pogledaš čist iz psihološkega vidika, pa je promet bolj podvržen tisti inteligenci (eni od sedmih), ki bolj laufa moškim - koordinacija (s tem ni mišljena samo orientacija, ampak tudi motorična sposobnost)...

Uporabniški avatar
Tweety
Novinec

Napisal/-a Tweety Po maj 10, 2004 1:15 pm

HORSE je napisal/-a:Lahko utemeljiš?

Dejansko smo moški avto razvil po sebi... Mogoče težko za razumet, samo že sama zasnova ureditve življenja človeka je bila takšna, da so se samci preganjali na okoli in lovili plen (bili bolj dinamični), ženske pa so bile ob brlogu, nabirale borovnice in ahtale froce (bile bolj statične)...

Ča pa stvar pogledaš čist iz psihološkega vidika, pa je promet bolj podvržen tisti inteligenci (eni od sedmih), ki bolj laufa moškim - koordinacija (s tem ni mišljena samo orientacija, ampak tudi motorična sposobnost)...

Haloooo... ampak tole je pa čist navadno "sranje"... In kje si dobil to študijo?? :lol:

Uporabniški avatar
obi
Stalni uporabnik

Kraj: rojstni šentjur

Napisal/-a obi Po maj 10, 2004 1:27 pm

Glede motoričnih sposobnosti in presojanja se bi lahko spustili še v dolge in zapletene debate. Samo vrašam te glede motoričnih sposobnosti ali je veliko moških na formou in s tem lahko rečem tudi jaz sposobnih delati kar nekaj stvari hkrati in jih vse dokončati v istem trenutko kot to lahko ženske. znanstveno je dokazano, da imaj ženske glede razmišljanja veliko bolj opredeljene centre možganov, ki so med seboj bolje povezani in lakoh med seboje hitreje komunicirajo(se pravi ženska lahko dela več stvari hkrati), poglej nas moške (gledaš TV pa ti žena nekaj reče a boš sprocesiral ka ti je rekla in šel to narest ali je to samo plunk proti vetru).
Res je torej da so ženske v proetu malo zmedena ampak to je po moje samo zaradi tega ker jih moški priganjamo češ baba za volanom. rad bi te vidu da bi te eni preganju pa tulu nate ti pa bi bil 1.20 velek ko bi stopu človk pred te(temu rečemo strah).

Še ena finta poslušaj se kolikokrat rečeš kaj ko ti nekdo nekaj govori. pol pa idi pa poslušaj punco kolikokrat bo rekla kaj (seveda če ni naglušna).

Tako da imaš prav moški smo ustvarjeni samo za divjanje in preganjenje drugih pač to imamo vse v genih sedaj pa je na vsakem posamezniku koliko tisteg aprvotnega nagona ima. In če se najde moški, ki je zelo slab v vožnji avtomobila, potem ni pes od hudi...ča če se nebi našlo nakj žensk , ki bi znale avtmobil bolje voziti od moških.

Prav imaš horse da smo moški ustvarili avto zase, ampak povej mi zakaj pa pol delamo froce tudi samo zato, da jih bo ženska pazla, mi se bomo pa okol z avtom kao vozli to ne gre, mislim da če nekdo ustvari nekaj potem to velja za oba spola enako.

pa brez zamire hors :wink:
Štrom for WIFE ( ups for life )

Slika

Uporabniški avatar
HORSE
Poznavalec foruma

Napisal/-a HORSE Po maj 10, 2004 1:28 pm

Tweety je napisal/-a:
HORSE je napisal/-a:Lahko utemeljiš?

Haloooo... ampak tole je pa čist navadno "sranje"... In kje si dobil to študijo?? :lol:

Mal preveč cajta mam, pa sm si kr sprot zmišljeval...

...če te že ravno zanima...

Uporabniški avatar
Tweety
Novinec

Napisal/-a Tweety Po maj 10, 2004 1:33 pm

Ja sej se mi je zdelo, da ti to kar "iz glave" govoriš :P

Lej najde se ženska za volanom, ki je zmedena do amena, prav tako pa ni glih redek pojav moškega za volanom, za katerega se resno sprašuješ kje je pustil možgane, ko se je usedu za volan.... :roll: Tako da ne mi s takimi izjavami... Moški so natural borne drivers, ker ni glih vse res :wink:

Uporabniški avatar
obi
Stalni uporabnik

Napisal/-a obi Po maj 10, 2004 1:37 pm

Twety beri moj roman zgoraj maš že to vse napisano :lol:

Slika

Uporabniški avatar
Tweety
Novinec

Napisal/-a Tweety Po maj 10, 2004 1:38 pm

Ja sem vidla, ampak sem morala še enkrat napisat, ker po moje Horse ni slišu ta prvič... :lol:

Uporabniški avatar
HORSE
Poznavalec foruma

Napisal/-a HORSE Po maj 10, 2004 1:46 pm

obi je napisal/-a:Glede motoričnih sposobnosti in presojanja se bi lahko spustili še v dolge in zapletene debate. Samo vrašam te glede motoričnih sposobnosti ali je veliko moških na formou in s tem lahko rečem tudi jaz sposobnih delati kar nekaj stvari hkrati in jih vse dokončati v istem trenutko kot to lahko ženske. znanstveno je dokazano, da imaj ženske glede razmišljanja veliko bolj opredeljene centre možganov, ki so med seboj bolje povezani in lakoh med seboje hitreje komunicirajo(se pravi ženska lahko dela več stvari hkrati), poglej nas moške (gledaš TV pa ti žena nekaj reče a boš sprocesiral ka ti je rekla in šel to narest ali je to samo plunk proti vetru).
Res je torej da so ženske v proetu malo zmedena ampak to je po moje samo zaradi tega ker jih moški priganjamo češ baba za volanom. rad bi te vidu da bi te eni preganju pa tulu nate ti pa bi bil 1.20 velek ko bi stopu človk pred te(temu rečemo strah).

Še ena finta poslušaj se kolikokrat rečeš kaj ko ti nekdo nekaj govori. pol pa idi pa poslušaj punco kolikokrat bo rekla kaj (seveda če ni naglušna).

Tako da imaš prav moški smo ustvarjeni samo za divjanje in preganjenje drugih pač to imamo vse v genih sedaj pa je na vsakem posamezniku koliko tisteg aprvotnega nagona ima. In če se najde moški, ki je zelo slab v vožnji avtomobila, potem ni pes od hudi...ča če se nebi našlo nakj žensk , ki bi znale avtmobil bolje voziti od moških.

Prav imaš horse da smo moški ustvarili avto zase, ampak povej mi zakaj pa pol delamo froce tudi samo zato, da jih bo ženska pazla, mi se bomo pa okol z avtom kao vozli to ne gre, mislim da če nekdo ustvari nekaj potem to velja za oba spola enako.

pa brez zamire hors :wink:

Sorry za velik citat, samo se mi ne da razčlenjevat.

Nisem rekel, da ženske nimajo pojma o vožnji in tudi nisem rekel, da se znamo tipi samo okol podit, ženske pa samo otroke vahtat.

Rekel sem, da so na začetku samci okol skaka (predvsem), ženske pa otroke vahtale (predvsem). Evolucija pa se ne odvija tako hitro, da bi vse to že "pozbili", tako da mamo samci še vedno v sebi to, da nam "šibanje" okoli bolj teče, ženske pa bol obvladajo otroke.

Čist praktičen primer:
Kakšno delo si izbira človek? Verjetno tako, ki ga veseli... Uspešen je pa vtistem, ki ga bolje obvlada. Koliko je voznic kamjona? Seveda jih je nekaj, samo je razmerje med moškimi in ženskami, poklicno za volanom, obratnosorazmerno razmerju vzojiteljem v vrtcih.
Seveda, da boš tudi ti znal otroka previt in mu pripravt kakšno kašico, da jo bo potem lahko pravil v plenice, verjetno bo prav tako znala tvoja ženska odpeljat avto do vulkanizerja in sparkirat avto rikverc v garažo, samo bošverjetno ti peljal avto do vulkanizerja, in boš ti namesto nje dal avto rikverc v garažo, ker boš mel že polhn falus froca, k se ti bo dru direkt v glavo, ker bo lačn in bo mel polhne plenice. Ga bo že ona porihtala, pa še špegli bojo na avtu gor ustal...

O.K., tole je blo zlo mačistično napisano, samo to so primeri iz vsakodnevnega življenja.

Glede povezanosti možganov in poravljanja vč stvari hkrati. To je že res, da ženske lahko opravljajo več stvari hkrati (čela s kolegico po telefonu, gleda mehišče nadaljevanke in še lika povrh vsega), samo motorično (in zgolj motorično) pa smo moški bolj pretni... Še enkrat ponavlljam: MOTORIČNO. Tukaj tudi nima kaj dosti veze, da ženske ne vozijo tako dobro, zato ker jih tipi preganjamo. Jaz se zelo malokrat pritožujem nad ženskami (če sem sam v avtu) in sploh nič nepritiskam na njih, pa vseeno delajo pizdarije... Saj jih tipi tut, samo procentualno...

Še malo abstrahtnih razmerji:

Ja, večji je procent moških, ki so povzročili prometno nesrečo, samo če pa v izračun še vključimo razmerje med vozniki in voznicami, pa se ta procent krepko prevesi na stran žensk. Poleg vsega pa je bil večji procent tistih tipov pijanih, tako da je to še dodaten pribitek procentov za ženske...

Pa da ne bo izpadlo kot porvokacija, ker tole morate prebrat na tak način, kot da sem to pisal v povsem mirnem tonu...

Uporabniški avatar
HORSE
Poznavalec foruma

Napisal/-a HORSE Po maj 10, 2004 1:49 pm

Tweety je napisal/-a:Ja sej se mi je zdelo, da ti to kar "iz glave" govoriš :P

Lej najde se ženska za volanom, ki je zmedena do amena, prav tako pa ni glih redek pojav moškega za volanom, za katerega se resno sprašuješ kje je pustil možgane, ko se je usedu za volan.... :roll: Tako da ne mi s takimi izjavami... Moški so natural borne drivers, ker ni glih vse res :wink:

Spoloh nisem rekel, da so vsi moški perfektni! Prav nasprotno! Poznam tipčka, ki misli, da je fitipaldi, vozi pa obupno in tega noče priznat. Če ženski rečeš, da ji vožnja in ravno na kožo pisana, bo pa večinoma to tudi priznala... So tudi ženske, ki jim otroka nikakor ne smeš prepustit, če nočeš da se razvije v notrdamskega zvonarja in obstajajo tipi, ki bi jim brez problema zaupal svojega otroka za mesečno varstvo, ko bi jaz užival na Maldivih...

Uporabniški avatar
obi
Stalni uporabnik

Napisal/-a obi Po maj 10, 2004 2:02 pm

Ok horse vsak svoje trdima pa oba imava po eni strani prav če dobrm znam brat.
Res moški naredimo pizdarije ampak kaj boš prej vidu da ti je ženska popraskal špegu al pa tebe ko bošđ celi avto zrolu (rein teoretično), se lahko zgodi. res je js bi nekrat bol znoru če bi mi ženska skraspala avto, pa pol manj če bi ga sam ubil res je moški smo pač taki negre drgač.
Nič grem jst se raj učit mam izpit. ne se skregat ko me nebo no jutl čekiram stanje :wink:

Slika

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate Po maj 10, 2004 2:59 pm

Haha, sem se pa prov ornk nasmeju. Zanimiva debata.

Infinity: (mislm da si ti napisu)
Jest se vcasih ksnmu nalimam na rit, se posebi ce hitro vozi, pa ne iz razloga, da bi mu pokazal kdo je mocnejsi al pa hiterjsi ampak ubistvu iz uzitka pa veselja do hitre voznje. Pa tud je bolj zanimivo ce sta dva. In ce obrnem okol, mogoce mal provokativno: Zakaj mu pa potem ti hoces uiti? Jest vem zakaj... vsaj zase vem zakaj.
S tem da je tuki _meja_ k jo postavi varnost. Ko so enkrat stvari pretirane in ko je nevarnost da bi ogrozal se koga drugega poleg sebe neham. Z zadnjim stavkom sem hotel povedat sledece: Ce si sam na cesti in vozis hitreje, je to bolj tvegano kot ce bi vozil pocasneje. Ce je promet je najbolj varna voznja (ce so normalne razmere) voznja po omejitvah al pa mogoce mal cez (kasnih 5 km/h). Tuki si more pa vsak sam razjasnit, do kam bo sel. Dokler s tem odloca samo o svoji varnosti. Isto je kot zimsko igranje na parkiriscu... ce te bo zansel v robnik, bos unicu svojo gumo, feltno pa se kej... Tvoja izbira... se enkrat, dokler ne ogrozas drugih.

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Napisal/-a INFINITI Po maj 10, 2004 3:49 pm

Eh mate - priporočam ti varnostno razdaljo; Zakaj probavam(pa uspem) uit - ker ne maram tepca na riti z slabšimi zavornimi razdaljami in brez ABS. Jst se rad naganjam z kolegi ali pa nekom naključnim, ki zna voziti - samo ko pa vidim nekega posranca z 18 let in golfom ki ima porezane fedre, al pa dedota v Sharanu ki ga prav vidim za sabo kako preprijema volan in zapira na trdo prste okoli obroča z zategnjenimi ramami v stilu "bom jst njemu že pokazu kaj moj kombi zmore" bi ga pa najraje poslal v tri pi*** ker poskuša pozdraviti komplekse na tako blesavi način da ogroža moje zdravje - aless klar?

Pa še nekaj na zadnje je bil takšen "flajšter vožnja" junak na Krku. Hotu se mi je pelat na riti; jaz sem na ovinku videl pesek - on ni, jaz sem ovzel volan in spustil gas- on je buljil v moje tablice in tiščal gas, Jaz sem ovink varno speljal - on je naredil totalko v lokalni ograji iz skal. "Joj stari sm mislu da me bojo nove gume in ESP rešu"

LP
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Uporabniški avatar
babyM
Novinec

Napisal/-a babyM Po maj 10, 2004 4:13 pm

Tale tema se mi sicer zdi čist adijo ampak nej bo....Tako moški kot ženske so slabi oz. dobri vozniki. Statistika gor al pa dol. In un pametnjakovič ko je reku da če se odšteje procent pijanih moških ki povzroči nesrečo :roll: a ni že s tem dost povedu???? Sama sem kr dost na cesti (kar se vidi tut na mojmu števcu), pa sem se jezila že nad moškimi in ženskami. Če sem prepočasna se umaknem (ne glede kdo je v avtomobilu za menoj), čeprav se to ne nardi doskrat. Se strinjam da starejši vozniki ne znajo vozit ne glede na spol, o prepotentnosti mladih pa sploh ne bom... Tut men se včasih nardi da parkiram u prvem poskusu, mam pa kak dan ko avta nikakor ne morem sparkirat kot treba. Kaj čmo....prznam.

Pa še ena cvetka: se peljem po magistralki - se pravi dva pasa, in še tretji za une ki zavijajo levo. Na čisto desnem pasu je stal avto, ki je zavijal levo. Nisem ga upala prehitevat ker pol bi zih zavil, pa sem potpežljivo čakala kdaj bo speljal. Bla je dolga ravnina, za mano se je nabirala vrsta nestrpnih voznikov, ki so začel trobit. V avtu pred mano pa starejši gospod, ki je počakal da je bla ravnina čist prazna in pol je počasi zavil. S starejšimi tetami nimam takih izkušenj :lol:
Ko ne moreš pomagat pa nagajaj, važno je sodelovati ;)

Uporabniški avatar
lublancan
Poznavalec foruma

Napisal/-a lublancan Po maj 10, 2004 5:19 pm

najprej je treba vedt da eni vozjo ker morjo in drugi ker to hočjo
uni k so prisiljeni vozt (stare mamce k maš, pa nedeljski šoferji...) itak ne bi smel vozt, ker vozjo 3x na let in nimajo izkušenj, zato vozjo počas, delajo bedarije... in to neglede na spol
uni k hočjo vozt in prevozjo dost kilometrou majo pa izkušnje in vozjo hitrej (tud ženske, ne sam tipi) se lažji izognejo nevarnostim...

seveda pa previdni vozniki kvečjemu opraskajo avto, tisti k pa majo (al pa misljo da majo) izkušnje bojo pa nardil totalko ko se bojo zaletel
spol lih nima kej prevlkega vpliva na to kakšen voznik si, ampak so pomembne izkušnje

sicr pa če primerjaš moške in ženske, ker moški bo reku da so moški slabi vozniki? noben!
podpis

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Napisal/-a INFINITI Po maj 10, 2004 5:27 pm

lublancan je napisal/-a:sicr pa če primerjaš moške in ženske, ker moški bo reku da so moški slabi vozniki? noben!

You are wrong boy - ni za posploševat samo jst poznam kar nekaj primerkov, pa niso ne stari ne smotani v življenju; so pa slabi vozniki. Drugače poznam večji procent slabih voznikov kot slabih voznic - Ekola
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Uporabniški avatar
Shatzy
Stalni uporabnik

Napisal/-a Shatzy Po maj 10, 2004 5:30 pm

Stari ljudje so kategorija zase. Jst sm opazu, da pr ženskah obstajata dve verziji voznic. Ena so tiste ful previdne (kamor spada moja mat), k mrtu kot čekerajo tko, da se obrnejo do pasu okol (sicer ponavad trešjo v unga spredi, ampak to je že druga zgodba), pred križiščem pogledajo levo in desno, parkirajo v svoj box do milimetra točna. Na drugi strani maš pa prfuknene avše, k majo špegle zato da se v avtu na avtocesti pr 160 na prehitevalnem pasu šminkajo, parkerajo čez dva parkerplaca, pa še zmer ji rata butnt moj avto k je parkeran polovico boxa stran, in NE ČEKERAJO MRTUGA KOTA!!! Pr tipih pa morm rečt da velja gausova krivulja...tisti totalno povprečni so na sredini, k usake tok cajta pogleda u špegu, k mrtu kot čekera na usake 4 menjave pasov, k parkera odvisn od tega kako so drugi parkeral in se voz 10 kmh nad odmejitvijo. Sam najbolj me pa pr useh voznikih razkur to, K NE DAJO ŽMIGOUCA al pa NE ČEKERAJO CRKNENGA ČOŠKA!!! pišuka, še usakič k sm šou zjutri v šolo z avtom mi je en k****n skor poklepu spredn desn blatnik...pa to ne morš vrjet! Al pa žmigouci...čakaš v križišču da zaviješ čez križišče desno al pa levo, un nasprot k ga čakaš zavija isto levo, sam če bi to vedu bi lahko pred njim spelu...sam un jebivetr da žmigouc k že zavija, ker ga revež prej ni mogu dt k je mogu telefon držat...ok...zdej bom pa nehu :oops: :P

PS: to je samo moje mnenje :wink:

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Po maj 10, 2004 5:43 pm

Shatzy je napisal/-a:Al pa žmigouci...čakaš v križišču da zaviješ čez križišče desno al pa levo, un nasprot k ga čakaš zavija isto levo, sam če bi to vedu bi lahko pred njim spelu...sam un jebivetr da žmigouc k že zavija, ker ga revež prej ni mogu dt k je mogu telefon držat...ok...zdej bom pa nehu :oops: :P

To glede žmigoucev pa enako tud mene moti. Zadnje čase čedalje bolj opažam, da jih folk sploh ne zna oz. noče uporabljat. :evil: Očitno nekaterim služijo za okras. :roll: In pol čakaš, da boš spelu na prednostno cesto in ti k****n brez smerokaza zavije notr in pol lahko spet čakaš, pa čakaš,... :evil: :roll:
Antiznačkar po prepričanju

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu To maj 11, 2004 7:28 am

Shatzy je napisal/-a:Stari ljudje so kategorija zase. Jst sm opazu, da pr ženskah obstajata dve verziji voznic. Ena so tiste ful previdne (kamor spada moja mat), k mrtu kot čekerajo tko, da se obrnejo do pasu okol (sicer ponavad trešjo v unga spredi, ampak to je že druga zgodba), pred križiščem pogledajo levo in desno, parkirajo v svoj box do milimetra točna. Na drugi strani maš pa prfuknene avše, k majo špegle zato da se v avtu na avtocesti pr 160 na prehitevalnem pasu šminkajo, parkerajo čez dva parkerplaca, pa še zmer ji rata butnt moj avto k je parkeran polovico boxa stran, in NE ČEKERAJO MRTUGA KOTA!!! Pr tipih pa morm rečt da velja gausova krivulja...tisti totalno povprečni so na sredini, k usake tok cajta pogleda u špegu, k mrtu kot čekera na usake 4 menjave pasov, k parkera odvisn od tega kako so drugi parkeral in se voz 10 kmh nad odmejitvijo. Sam najbolj me pa pr useh voznikih razkur to, K NE DAJO ŽMIGOUCA al pa NE ČEKERAJO CRKNENGA ČOŠKA!!! pišuka, še usakič k sm šou zjutri v šolo z avtom mi je en k****n skor poklepu spredn desn blatnik...pa to ne morš vrjet! Al pa žmigouci...čakaš v križišču da zaviješ čez križišče desno al pa levo, un nasprot k ga čakaš zavija isto levo, sam če bi to vedu bi lahko pred njim spelu...sam un jebivetr da žmigouc k že zavija, ker ga revež prej ni mogu dt k je mogu telefon držat...ok...zdej bom pa nehu :oops: :P

Tuki se pa čist strijam, sam da mene opazijo dost hitr, da si ne uničijo avta, pol pa trobjo, pa pizdijo nad štangami, ki so spred na avtu, samo mene to čist nč ne moti - še "prstek" jim pokažem in peljem naprej.
Old subarus never die, they just get faster!
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov