Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
KrEn
Novinec

Napisal/-a KrEn Sr maj 26, 2004 8:20 pm

_spirit_ je napisal/-a:Vožnja s spremljevalcem

Predlog zakona v 138. členu uvaja možnost, da mladi začno z usposabljanjem v avtošoli, ko dopolnijo 16 let in pol in po opravljenem preizkusu znanja iz praktičnega dela usposabljanja pred komisijo avto šole, nato do enega leta vozijo s spremljevalcem. Tako mlada voznica ali voznik najmanj eno leto pridobivata izkušnje pod nadzorom in vstopata v obdobje voznika začetnika z vozniškim dovoljenjem omejene veljavnosti s povprečno 3000 do 5000 prevoženimi kilometri. Z dopolnjenim 18. letom starosti pa lahko gredo na vozniški izpit in nato kot vozniki začetniki vozijo do 21. leta starosti.

Sej ideja zgleda dokaj dobra, še posebej del ki sem ga podčrtal. Edino kar bi spremenil je to, da bi vse premaknil za eno leto naprej. In sicer pri 17,5 eno leto s spremljevalcem, pri 18,5 izpit. Kaj se vam zdi? :wink:

Eh, bolj krneki zakona pa se ne... od tizga 16.5 let naprej (a to tocno na dan, al kaj). Pol piše da DO enega leta nabirajo izkušnje... nasledn stavek: Tako mladi voznik NAJMANJ eno leto pridobiva... lahk da se steje tud avto šola, sam je slabo napisano. pol pa tista omejitev kilometrine... jao - kot naftna kriza v Yugoslaviji...:)

Drgac pa ideja tk-tk - država bo več denarja pobrala. :? Ni mi jasno zaka take zakone grejo menjat. Čist OK je blo kak je blo do zdej.
Ora Et Labora :?

darwin
Uporabnik

Napisal/-a darwin Sr maj 26, 2004 8:24 pm

Maverick je napisal/-a:V Franciji izvajajo tole že kar nekaj časa in se je zadeva izkazala kot zelo pozitivna. Jest podpiram zakon.

P.S: Če pa tak pogledaš, se že zdaj vozjo 16 letniki po cesti in delajo traparije, jih poznam kar nekaj.

Men se tut zdi u redu zakon. Sam tole se mi pa zdi prov slovensko: "Aha, zdej sm pa JST izpit dobu, bom pa hitr začel podpise zbirat, da se ga bo lahko opravljal šele pr 21., zato, k takrt pa človk ne divja ..."
Ah, dejte no, človk se more itak enkrat "zdivjt, pa mal probat. Ja, najbolj bi blo, da bi sprejel zakon, da greš izpit šele pr 75. loh delat, pol pa zih nau nubenih divjakov na cest.
Pa ta spremljevalc se mi sicer zdi zlo dobra stvar. Sej vozt se ti naučiš v avto šoli, spremljevalca maš pa sam zato zravn, da te mal kontrolira, pa ti pove, kje ga še kej serješ, pa paz, da nisi prehitr (no, pa mamo babice) …
Vsaj jst pr seb vem, da sm se že velik pred izpitom (že pred 16mu) vozu, pa fotr je biu zravn, pa mi je tko kej povedou, pa mi je blo pol velik laži vozt tko v AŠ, k tut zdej, k sm sam.
Licet volare si in tergo aquilae volat.

Symon
Poznavalec foruma

Napisal/-a Symon Sr maj 26, 2004 8:37 pm

Hja ampak a ni najbolj praktično tako kot je. Do 18 narediš vse in po 18 letu še glavno vožnjo in dobiš izpit. Si polnopraven in (vsaj uradno) odgovoren za svoja dejanja.
Res pa je, da bi lahko npr. že pri 17. letih naredil ves pisni del in nato nekaj ur delal pri avtošoli nakar bi se lahko v spremstvu staršev fzral do 18. leta, ko bi naredil glavno vožnjo, in glavne pole. Znori se lahko potem še vedno po 18. letu pa še več izkupenj bo imel.
Še večja slabost je kontrola: mimogrede se bodo našli starši ki bodo mulčkom zaupali avtomobile kar tako, da ga gre žurat. In vsi vemo, da smo bili pri teh letih še kar dosti neumni (pa še po 18. letu smo).
....100NX GTi redtop....200SX S13 stage2....Clio182....Civic EJ9...Clio200 CUP...

-EC-
Stalni uporabnik

Kraj: 1231

Napisal/-a -EC- Sr maj 26, 2004 9:00 pm

Symon je napisal/-a:Hja ampak a ni najbolj praktično tako kot je. Do 18 narediš vse in po 18 letu še glavno vožnjo in dobiš izpit. Si polnopraven in (vsaj uradno) odgovoren za svoja dejanja.
Res pa je, da bi lahko npr. že pri 17. letih naredil ves pisni del in nato nekaj ur delal pri avtošoli nakar bi se lahko v spremstvu staršev fzral do 18. leta, ko bi naredil glavno vožnjo, in glavne pole. Znori se lahko potem še vedno po 18. letu pa še več izkupenj bo imel.
Še večja slabost je kontrola: mimogrede se bodo našli starši ki bodo mulčkom zaupali avtomobile kar tako, da ga gre žurat. In vsi vemo, da smo bili pri teh letih še kar dosti neumni (pa še po 18. letu smo).

Se čist strinjam. Sm že jst to napisat pa se mi ni dal.
Jst še nism 18 let str pa kr dost s fotrom furam oklol, tut na snegu sva že bla, pa me je kr dobr nauču z ročno ubračat :mrgreen: pa še marsikej druzga pamtnga mi je že povedu pa svetval in naučil. Res si s tem nabereš izkušnje in še potem ko lahko sam voziš ti starši veliko lažje zaupajo avtomobil.

darwin
Uporabnik

Napisal/-a darwin Sr maj 26, 2004 9:10 pm

Symon je napisal/-a:Še večja slabost je kontrola: mimogrede se bodo našli starši ki bodo mulčkom zaupali avtomobile kar tako, da ga gre žurat. In vsi vemo, da smo bili pri teh letih še kar dosti neumni (pa še po 18. letu smo).

V tem primeru bi pa bil strog, ja. Sam voziš ---> pred 21. letom nema več avta, pa izpita
Licet volare si in tergo aquilae volat.

Uporabniški avatar
4gti
Novinec

nov zakon

Napisal/-a 4gti Sr maj 26, 2004 9:19 pm

Uporabniški avatar
RAPMAN
Uporabnik

Kraj: Ljubljana - Trnow

Napisal/-a RAPMAN Sr maj 26, 2004 9:30 pm

HUGO_BOSS je napisal/-a:upam da ne bo nikol!!!!

to se motš ker se slovenija na žalost zgleduje po američanih in bomo tko kt pr njih pr 16 letih že za volanom ne vem pa če pomen to kej dobrga za ns pa avtomobile jao slabo se nam piše uglavnem fantje :(
>>ZIDEK<<
Slika

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Sr maj 26, 2004 10:12 pm

No ja ..... oki sem neki komentarjev prebral.Po eni strani se mi zdi vredu.... po drugi pa spet ne. Vredu recimo ker bi res izkušnje nabiral...... po drugi strani pa spet ne vredu ker bo lahk poleg sedel en čisti laik, ki bo zadevo še zajebu u kritični situaciji. Poznam primer ko je mulc lih nardil izpit.... pa sta se s fotrom šla peljat. Pa je prišlo do neke kritične situacije in je FOTER podzavestno potegnu ročno...... posledice.... jarek in avtek na boku..... sreča da nobenemo ni blo nč.
Ne vem jaz bi tko nardil da pač vsak ki se bo vozu poleg mulca (pač tist ki bo poleg), bi pač moral nardit vsaj kako preizkušnjo al pa kakih par predavanj pa pol kako polo rešit...... tko da bi se stari tud mal zavedal da ni kr tko.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
monster_d

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d Sr maj 26, 2004 10:25 pm

Fora je v tem da se vecina 16letnikov ni odgovorna... pol je jeba ce kaj nardi pa se nis polnoleten...
Zamislite si da ker 16 al pa 17letnik povoz koga...
A bo sou ati v zapor. :? :?:
Mislim mal cudne zadeve so to...
Moras bit star 18let uzet odgovornost v svoje roke..
Pa ok da bi se se sam vozo ok... kaj pa ko mas koga zraven...
mislim to bojo se blemi.
Marsikeremu 16letniku se mu mora mama pomagat da se oblece :P

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Sr maj 26, 2004 10:31 pm

monster_d je napisal/-a:Fora je v tem da se vecina 16letnikov ni odgovorna... pol je jeba ce kaj nardi pa se nis polnoleten...
mislim to bojo se blemi.

Ja to vse drži...... sam fora je da pač tisti ki sedi poleg...... sedi zato tam poleg da pač odgovarja za vse skupi (do neke mere) in da pač mulca mal nazaj drži.
Sicer pa ..... nesreče se dogajajo...... tud ti lahk kerga povoziš.... tud jaz.... vsi. Skratka nč ni popolno in če kdo koga povozi.... je vseen al je star 16 al pa 76.... dogaja se......
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
sporty
Uporabnik

Napisal/-a sporty Sr maj 26, 2004 10:32 pm

Kaj a zdej prou velja ta stvar al kaj :D !? Jupiiiiiiiiiii :D :D ... še par mescou pa gremo izpit delat :P 8) !!

PS: i dont give a f***, what you say abaut this :twisted: ... konckoncou ste samo fouš, k ste vi mogl do 18. leta čakat :P
RENAULT POWER - THE WAY OF LIFE

Ruff_Ryder
Novinec

Kraj: Grosuplje

Napisal/-a Ruff_Ryder Sr maj 26, 2004 10:44 pm

Mislim da s tem zakonom ni nic narobe. Sej se mularija ne bo sama vozila po cestah pred 18 letom. Tko da smo na istem. Oziroma na boljsem ce gledamo da bodo nekateri (upam) dobili vsaj nekaj izkusenj. Ze tko se velikokrat sprasujem kako je marsikdo na nasih cestah naredu izpit. Aja, tist ki se hoce znoret se bo enkrat tko al pa tko, ko bo enkrat 18 bo itak sam lahko vozu tko kot zdej.

Uporabniški avatar
KMX
Poznavalec foruma

Kraj: Kranj

Napisal/-a KMX Sr maj 26, 2004 11:06 pm

sporty je napisal/-a:Kaj a zdej prou velja ta stvar al kaj :D !? Jupiiiiiiiiiii :D :D ... še par mescou pa gremo izpit delat :P 8) !!

PS: i dont give a f***, what you say abaut this :twisted: ... konckoncou ste samo fouš, k ste vi mogl do 18. leta čakat :P

jest pa še en let...
...mal mn
:D :D :D :D :D :D :D :D
če bo dinar sevede
Styling is not a hobby, it's a lifestyle!
Slika

Uporabniški avatar
Nixxon
Mojster foruma

Kraj: Vrhnika

Napisal/-a Nixxon Če maj 27, 2004 7:28 am

HUGO_BOSS je napisal/-a:fak... to pomen več možnosti da se mi en mulc zagon u avto :cry:

pa fak... a so tej poslanci čict zgubil film??? :evil: :evil:

Hehe, Hugo, tokrat se strinjam s tabo. Bi moral še kej druzga spremenit, npr. obvezne treninge varne vožnje, pa kazat slike nesreč, da bi folk mal premislu, pa še kej.

Aja, še to, pa sorry ampak: VSI bi delal izpit v večjih mestih, npr. Ljubljana, Maribor, Koper, Kranj, Murska Sobota pa še ene par, ne pa da delajo v Idrji al pa Postojni in podobnih malih krajih k majo dva semaforja, pa še od tega je eden zato tm k glih cesto rihtajo in je zožanje, pol pa pridejo v LJ so tko kt da bi jih nage spustu med bodičevje. Dobim kr pikce k kkšne take v LJ vidm. Izgovor: je ful lažji nardit izpit, mislm fu*k off, pol jest nočem tebe da boš za/pred/ob mano k se pelem.
Slika

Uporabniški avatar
just_in
Poznavalec foruma

Kraj: gorenjska :)

Napisal/-a just_in Če maj 27, 2004 8:04 am

evo, jest pa mislm tkole...

npr. mamo nekoga ki je star 16,5 let in hodi v srednjo šolo v 2.letnik in se odloči da bo delu izpit. Vredu starši mu ne dajo denarja, ker se jim zdi, da je pač premlad, in mu rečejo naj si sam plača izpit. Pač ima na srečo osebek prišparanega nekaj denarja in se prijavi k izpitu, in ga tudi pri komisliji od avtošole tudi opravi. Recimo to traja 2-3 meseca. In potem pride domov, pove staršem; toda starši so zelo strogi in se ne strinjajo s tem, da bi njihov 16 let in 8 mesecev star sinček vozil očetov avto (po možnosti še najmanj 1.8 ), zato osebek do enega leta ne pridobiva nobenih izkušenj na cesti (kajti voznik spremljevalec mora biti, v ožjem sorodstvenem razmerju), kar pomeni ali da osebek ne vozi sploh in pozabi pravila + način vožnje, ali pa pomeni, da fotru s***** avto, in se voz sam (brez spremljevalca), posledica tega da piči fotrov avtoje da zato ker je to malokrat, takrat bolj pritisne gas, ker misli da je ful supr dobr voznik, takrat pa se zgodi nepredvidena situacija, in nesreča je tu...

v primeru, pa da pač narediš use te teste, pa je tvoj sovoznik pač npr. mami, pa se nekej nevarnega zgodi, pa bo glih taprva ta mami zatulla pa zamižala pol bo pa počl...

tko, da jest se s tem zakonom NE strinjam. Sj teoretično je super dober, in odličen, sam v praksi je pa bl tako... za en k***... :? in mislm, da u praksi nau šlo tko lepo kot se lahko preber na papirju...

bl mladi tuki pravmo, da komi čakaš izpit za avto pr 16. pr men je blo tko, sam pr men je blo tud tko, danism nikol avta pelu prj. vedno samo mopede + motorje, tko da nekak nism bil ful u pričakovanju... najbl sm si želu met izpit pol k so ga sošolci začel delat pa ga dobil počas (tisti rojeni januarja, jst mam pa r.d. septembra), in takrat sm si ga ful želu... Pol k sm ga začel delat mej pa mal minil, k mi je inštruktor pokazu kok velik je avto zmožn, če ga znaš uporabljat, in kok mal je treba da greš ti, tvoj avto, pa še kšn nedolžn k hudiču... pol k sm naredu izpit mi je blo tud ful noro, in sm najbl bil vesel, sam skor vedno k se usedem v avto, in se nekam pelm, je treba popravlat napake nekoga druzga (in mislm da pr 16 tega z avtomobilom nisi sposoben, so izjeme)...

+ še neki bi vprašu?

npr. da en nardi tkole izpit in more vozt avto s spremlejevalcem. Pa recimo da je ta spremeljevalc zlo zlo neumn fotr (neumen zato ker sinčku koj kupi svoj avto, in reče da kao za pol), in bi uprašu, kolk od vs bi lahko svoj lasten avto, pri še ne 17tih letih, pri tem da bi mel kjuče doma, polhn tank bencina, fotr + mt bi bla pa za 3 dni u italiji, pustilo nedotaknjen v garaži?

jest vem da nebi mogu, in bi se šu vozt, in bi pr 16tih naredu pizdarijo...

no toj to ful preveč sm se razpisu... :oops:

jst mam zdj pol leta izpit, mensezdi da glih na današnj dan... :P
Slika

Uporabniški avatar
ThARippA
Novinec

Napisal/-a ThARippA Če maj 27, 2004 8:36 am

Nixxon je napisal/-a:
HUGO_BOSS je napisal/-a:Aja, še to, pa sorry ampak: VSI bi delal izpit v večjih mestih, npr. Ljubljana, Maribor, Koper, Kranj, Murska Sobota pa še ene par, ne pa da delajo v Idrji al pa Postojni in podobnih malih krajih k majo dva semaforja, pa še od tega je eden zato tm k glih cesto rihtajo in je zožanje, pol pa pridejo v LJ so tko kt da bi jih nage spustu med bodičevje. Dobim kr pikce k kkšne take v LJ vidm. Izgovor: je ful lažji nardit izpit, mislm fu*k off, pol jest nočem tebe da boš za/pred/ob mano k se pelem.

Saj izpitni centri so itak samo v večjih krajih, tako da drugje izpita sploh ne moreš delati.

Drugače so pa to klasični izgovori zaradi registrskih tablic - če nekdo z LJ tablico naredi pizdarijo je bila pač nesreča, če pa nekdo s tujo pa je d**** ki sploh ne zna vozit in ga ne bi smeli spustiti na cesto. Enako je pri nas - če kakšen domačin vozi 60 po sredi ceste kjer je omejitev 90 in skoraj povozi vsakega kolesarja, ki ga sreča, ima pač slab dan, če ima LJ registracijo je pa ljublanska pi*ka ki ne zna vozit in ga sploh ne bi smeli spustiti na cesto. In s tem to, kje si opravljal izpit, nima nobene veze.

Uporabniški avatar
monster_d

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d Če maj 27, 2004 9:06 am

lisko1 je napisal/-a:
monster_d je napisal/-a:Fora je v tem da se vecina 16letnikov ni odgovorna... pol je jeba ce kaj nardi pa se nis polnoleten...
mislim to bojo se blemi.

Ja to vse drži...... sam fora je da pač tisti ki sedi poleg...... sedi zato tam poleg da pač odgovarja za vse skupi (do neke mere) in da pač mulca mal nazaj drži.
Sicer pa ..... nesreče se dogajajo...... tud ti lahk kerga povoziš.... tud jaz.... vsi. Skratka nč ni popolno in če kdo koga povozi.... je vseen al je star 16 al pa 76.... dogaja se......

To mas prav ja, sam ce jaz koga zgazim jaz odgovrjam, ce bo un mulc koga zgazo pa bo odgovarjal tisti ko bo poleg sedo :? :roll:
Torej bos mogo res razmislit komu bos poleg sedo, oz ga met zelo na piki :lol: :D IN ce nebo mulc na 2.000 obratih vozo ga za uhe usekat.
Mulc do 3ga ga lahk obrnes, da mi nebi visje so... pa ce cujes uf af in pa :/:o:/

Uporabniški avatar
acid
Poznavalec foruma

Kraj: Vuzenica/MariboR

Napisal/-a acid Če maj 27, 2004 9:12 am

Ja če nebo pameti v glavi pol tak nobena pridiga nebo pomagala ! itak pa se mi ta zakon nezdi preveč smiseln saj smo do zdej vsi lepo z 18tnimi naredli izpit pa je blo. Se bi pač tisti dve leti z biciklom vozli al pa skuterom tako sem se jaz :evil:
*** VOLKSWAGEN GOLF MKV TSI GT 170PS ***

Uporabniški avatar
Vectra
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Vectra Če maj 27, 2004 9:14 am

Kako bo pa s tistimi, bi so/bodo kmalu 18 let stari ?

Uporabniški avatar
acid
Poznavalec foruma

Kraj: Vuzenica/MariboR

Napisal/-a acid Če maj 27, 2004 9:16 am

po starem še lepo tako kot bi tud moralo ostati in upam da tudi bo
*** VOLKSWAGEN GOLF MKV TSI GT 170PS ***
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov