Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
CockroaC
Mojster foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a CockroaC Po avg 23, 2004 7:53 pm

saj ni blo misljeno kot priemrjava z avtom sao zanimalo me je kolko barov filajo pri formuli ... ampak sem mislo da bo to malo vecja cifra:)
Slika

Uporabniški avatar
jakaracman
Uporabnik

Napisal/-a jakaracman Po avg 23, 2004 8:12 pm

SlaYeR je napisal/-a:2.8 Spredaj in 2.5 zdaj. 185/55/14 clio 1.

Car. Na twingotu sem mel 2.7/2.5 (175/??/13, sem že mal pozabu, je že pol leta prodan), se je peljal ko gokart (ok, tud zamenjani fedri so bili ma krivi za to), nikol gum po robu žrl, bolje bremzal, pa še na mestu se je volan lažje vrtel (je.biga, leta 1997 twingo še ni mel servota) ...

Uporabniški avatar
jakaracman
Uporabnik

Napisal/-a jakaracman Po avg 23, 2004 8:13 pm

CockroaC je napisal/-a:saj ni blo misljeno kot priemrjava z avtom sao zanimalo me je kolko barov filajo pri formuli ... ampak sem mislo da bo to malo vecja cifra:)

Dirkalne gume se manj pumpajo od navadnih. Recimo na avtu skupine N za na pisto okoli 2 (+- 0,2), na serijske bi moral tja proti 3, da bi preživele ...

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide Po avg 23, 2004 10:28 pm

s.Hio je napisal/-a:Jaz mam na felicii 2.6 spredaj in 2.5 zadaj pa ze tako se mi zdi da ko pritisnem pogasu gre zadnji konec malo ven (posrek) pa trde amortizerje in 185/55/14 gume. Po original nastavitvah mi je lizalo gume po robu, ce pa sem odkrit se felicia pod 2.2 bara v gumah sploh ne drzi na cesti.

A se ti malo hecaš, sebe, nas...koga že????
Upam da se zavedaš dejstva, da ima Felicia SPREDAJ pogon in da ti odnaša zadnji konec ko POHODIŠ gas je ena velka...sej sploh ne vem kako bi temu reku...
Lahko ti zadek zapleše, če spustiš gas, ko je v ovinku velika hitrost ali pa če to namerno izzoveš z volanom in popuščanjem plina, ali pa celo zaviranjem...samo da ti pa odnaša zadek ko pohodiš...DEJ GA MAL MEJ SRAT NO! :shock:

Drugač pa lahko zase napišem na petki da je 2,3 in 2,5 kar uredu kombinacija, in je avto po mojem okusu lahko super živahen z zadkom, če to hočem...samo z zaviranjem v ovinku(pred njim) ali pa odvzemanjem gasa v ovinku pri (pre)veliki hitrosti ne pa z dodajanjem gasa :? Nisem pa še stuhtu kombinacije, da bi pri prednjem pogunu letel pošrek zadek, ko nabiješ gas :? Mogoče kardan k zadnjim kolesom...Kaj bi jz dal za to :lol:

P.S Nočem bit nč žaljiv s.Hio, ampak takšnega kozla si ustrelil, da enostavno nism mogu bit tiho :wink:

LP
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

Uporabniški avatar
De_Tomaso
Uporabnik

Napisal/-a De_Tomaso Po avg 23, 2004 10:39 pm

Skull23 je napisal/-a:Ima mogoče gdo gume 215/45 17" da mi pove kolko ma not... težo mam pa 1250kg.

Jaz imam takšne gume. Sem že napisal koliko jih pumpam.

Uporabniški avatar
De_Tomaso
Uporabnik

Napisal/-a De_Tomaso Po avg 23, 2004 10:44 pm

CockroaC je napisal/-a:Ok malo off topic .. tak pa spet ne ...
Ve kdo mogoče na kolko majo formule napumpane gume vsaj priblizno me zanima:)

Pri tej formuli nam je vse kar je bilo pumpano nad 1.4 bara ful drselo. Potem smo pumpali 1.1 in je bilo OK. :D :lol:

Slika

Uporabniški avatar
s.Hio
Uporabnik

Kraj: Trnovo (LJ in GO)

Napisal/-a s.Hio Po avg 23, 2004 10:50 pm

Slide je napisal/-a:
s.Hio je napisal/-a:Jaz mam na felicii 2.6 spredaj in 2.5 zadaj pa ze tako se mi zdi da ko pritisnem pogasu gre zadnji konec malo ven (posrek) pa trde amortizerje in 185/55/14 gume. Po original nastavitvah mi je lizalo gume po robu, ce pa sem odkrit se felicia pod 2.2 bara v gumah sploh ne drzi na cesti.

Upam da se zavedaš dejstva, da ima Felicia SPREDAJ pogon in da ti odnaša zadnji konec ko POHODIŠ gas je ena velka...sej sploh ne vem kako bi temu reku...
Lahko ti zadek zapleše, če spustiš gas, ko je v ovinku velika hitrost ali pa če to namerno izzoveš z volanom in popuščanjem plina, ali pa celo zaviranjem...samo da ti pa odnaša zadek ko pohodiš...DEJ GA MAL MEJ SRAT NO! :shock:

Drugač pa lahko zase napišem na petki da je 2,3 in 2,5 kar uredu kombinacija, in je avto po mojem okusu lahko super živahen z zadkom, če to hočem...samo z zaviranjem v ovinku(pred njim) ali pa odvzemanjem gasa v ovinku pri (pre)veliki hitrosti ne pa z dodajanjem gasa :? Nisem pa še stuhtu kombinacije, da bi pri prednjem pogunu letel pošrek zadek, ko nabiješ gas :? Mogoče kardan k zadnjim kolesom...Kaj bi jz dal za to :lol:

P.S Nočem bit nč žaljiv s.Hio, ampak takšnega kozla si ustrelil, da enostavno nism mogu bit tiho :wink:

LP

Saj vem da nimam zadnjega pogona, a meni se vedno tako zdi kot bi ga mel, ker ko pritisnem na gas se avto komaj postavi v svojo smer, pred tem pa vlece sprednji konec ven, mogoce so bile krive zlizane gume zadaj in spredaj veliko boljse, mozno je vse. Ne maram pa da mi avto prevec nosi, mam raje fiksnega na cesti. Res pa je da jaz vozim malo cudno in sicer tako da avto zategnem ob izhodu in ce bi imel zadaj trse gume bi ze 100 krat razbil avto. Pa pustmo to in naj se raje naj kdo drug kaj pove kot pa da se jaz zagovarjam in bluzim tle.

Kot sem pa ze rekel imajo formule zelo malo napumpane gume ravno zato ker gume amortizirajo vec kot amortizerji sami. Ze samo ce gledas na to da ima formula 13 col feltne in visoko profilne gume ti je vse jasno.
Slika
Bolje je imeti kratkega na kratko noter, kot dolgega dolgo zunaj.

Uporabniški avatar
Skull23
Poznavalec foruma

Kraj: Kolomban

Napisal/-a Skull23 Po avg 23, 2004 10:56 pm

De_Tomaso je napisal/-a:
Skull23 je napisal/-a:Ima mogoče gdo gume 215/45 17" da mi pove kolko ma not... težo mam pa 1250kg.

Jaz imam takšne gume. Sem že napisal koliko jih pumpam.

Aha pol ni toljko forke. Js mam spredaj 3.0 zadaj 2.8, stem da mam dizel macine in je kao težek motor ne? Sem mislu da mam ful preveč...

Uporabniški avatar
De_Tomaso
Uporabnik

Napisal/-a De_Tomaso Po avg 23, 2004 11:06 pm

s.Hio je napisal/-a:
Slide je napisal/-a:

LP

Saj vem da nimam zadnjega pogona, a meni se vedno tako zdi kot bi ga mel, ker ko pritisnem na gas se avto komaj postavi v svojo smer, pred tem pa vlece sprednji konec ven, mogoce so bile krive zlizane gume zadaj in spredaj veliko boljse, mozno je vse. Ne maram pa da mi avto prevec nosi, mam raje fiksnega na cesti. Res pa je da jaz vozim malo cudno in sicer tako da avto zategnem ob izhodu in ce bi imel zadaj trse gume bi ze 100 krat razbil avto. Pa pustmo to in naj se raje naj kdo drug kaj pove kot pa da se jaz zagovarjam in bluzim tle.

Kot sem pa ze rekel imajo formule zelo malo napumpane gume ravno zato ker gume amortizirajo vec kot amortizerji sami. Ze samo ce gledas na to da ima formula 13 col feltne in visoko profilne gume ti je vse jasno.

Formula ima 45% procentov visoko gumo, samo ker je zelo široka izgleda visoko profilna.

Uporabniški avatar
SlaYeR
Stalni uporabnik

Napisal/-a SlaYeR Po avg 23, 2004 11:33 pm

monster_d je napisal/-a:

Psiho :shock: 8) :lol:

Tisti ki malo voziste rally boste že vedli zakaj mam tolko notr. Pasiho gor psiho dol. :lol:

jakaracman je napisal/-a:

Car. Na twingotu sem mel 2.7/2.5 (175/??/13, sem že mal pozabu, je že pol leta prodan), se je peljal ko gokart (ok, tud zamenjani fedri so bili ma krivi za to), nikol gum po robu žrl, bolje bremzal, pa še na mestu se je volan lažje vrtel (je.biga, leta 1997 twingo še ni mel servota) ...

No moj namenj je opisan zgorej. Če nimam tolko pritiska nort mi v ovinkih od force in hitrostri začne gumo zvijat. Zto tudi tolko pritiska. Na mokrem precej zgubim sam je pa po suhem užitk tolko lepši. :twisted:

Uporabniški avatar
eLiSiR
Nov uporabnik

Kraj: Brežice

Napisal/-a eLiSiR To nov 30, 2004 1:15 pm

jst mam spredi 2.2 zadi pa 2.0 na twingotu
ka te tu dam?

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko To nov 30, 2004 1:54 pm

Odvisno od razpoloženja.... :D
Sploh ne vem kok mam napumpane..... mislim da mi jih vulkanizer nafila na 2.2 bara. Drugač pa jih napumpam pač tok da ne sedijo preveč in pa da niso baloni..... na pamet od 1.9 pa do 2.3.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
Pugi
Moderator foruma

Napisal/-a Pugi To nov 30, 2004 2:40 pm

2.5 spredaj in 2.7 zadaj.

C0B0
Novinec

Kraj: LJ

Napisal/-a C0B0 To nov 30, 2004 2:52 pm

2.2 spredi in zadi. Honda Civic.
SlikaHonda Civic 1.4i - Who needs VTI when you have Da BiNgO

Van
Novinec

Kraj: Kranj

Napisal/-a Van To nov 30, 2004 2:52 pm

Jest mam pa na desni strani 3,0 na levi pa 2,1

Joke
Omejitve so stare kot človek.

Uporabniški avatar
SuprMisek
Novinec

Kraj: Kranj

Napisal/-a SuprMisek To nov 30, 2004 3:26 pm

Jest se tud že dolg sprašujem okoli tkaka v gumah a bi mel več ali manj kot piše
Mam Pony-ja avto ma 900 kg mam pa 175/70 R13 gume z 1.9 bara spredej in zadej ko je cesta suha se avto dobr drži ceste ko pa je mokro pa je tako skor kot bi mel lesene kolesa. Gume pa mam savo in debico in oboje so trde kot hudič.

gerchy
Moderator foruma

Kraj: 03

Napisal/-a gerchy To nov 30, 2004 4:09 pm

Menda je bolje (informacije se nisem uspel preveriti), da je nizkoprofilne gume bolje mocneje napumpati, predvsem zaradi boljsega oprijema. Navadno pumpam med normalno obremenitvijo ter polno obremenitvijo. Spredaj 2.4 in zadaj 2.8 bara.

Je morda ze kdo zasledil kaj podobnega?

Uporabniški avatar
Pugi
Moderator foruma

Napisal/-a Pugi To nov 30, 2004 4:15 pm

Da, ampak odvisno za kako priloznost. Za drag se to rahlo zniza, da se guma bolj oprime cestisca ko speljes. Za drift je bolje met dobr napumpane. Za vsakdanjo voznjo jast priporocam 0.1 nad tovarniskimi podatki.

Je pa tud tko, da je treba it na en poligoncek, magar parkirplac velik in stestirat kaj ti bolj odnasa spredej ali zadej in potem uravnovesit.

modrina
Novinec

Napisal/-a modrina To nov 30, 2004 9:23 pm

kaj pa tlak v zimskih gumah kaj zvišate? Bral sem v nekih navodilih, da je treba tlak v zimske gumah zvišat za 0,2 bara. Ali to delate in ali ta podatek drži?

modrina
Novinec

kolk mate kaj tlak v gumah

Napisal/-a modrina To nov 30, 2004 9:42 pm

2,2bara. ali zimske gume kaj več pumpate? Bral sem, da naj bo tlak pri zimskih pnevmatikah za 0,2 bara višji.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov