Debate, ki niso vezane na ostala področja...

cRaZY
Nov uporabnik

Re: dizl

Napisal/-a cRaZY Ne avg 29, 2004 10:58 pm

Samotar je napisal/-a:
In sedaj bos rekel, da vsakic ko gres tankat zracunas kok bi dal vec za benz in razliko das na kupcek in sparas ??
ne s*** !!

Mam svoje metode varcevanja. Ne vsakic ko grem tankat, ampak mesecno. Ampak kakorkoli pogledas... nekje se pozna.

Namesto da das za tank 4x10.000 mesecno, das 3x10.000. In se na koncu pozna.

Al pa ce gledas drugace. Namesto da das za tank 10.000 das 8.000, pa 2.000 porabis za kavo. In ko gres na kavo, ti ni treba it na bankomat, ker imas denar, ki ti je ostal od tankanja.

V praksi tega ni, ampak seveda da se pozna. Po tvoji teoriji je vseeno, ali das na mesec 60k za bencin (ce naredis 2916km/mesec, kar je 35k letno) ali pa ce das 38k? Za 22k sit gres lahko med vikendi na vecerjo, namesto da jes doma. Nekje se pac pozna.

Sorry ampak tvoja pripomba je cist mim... A ti tud ko kupis bencinarja zberes 300k SIT VEC in jih POTEM das na kup in reces: no, zdej sm pa prisparal, ker sem kupil bencinarja in dal toliko manj? ne s***. Pac, ti das manj za avto, jest dam pa manj na prevozen kilometer glede na moj avto in stevilo kilometrov se mi to izplaca in znam to tudi argumentirati.

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Po avg 30, 2004 2:11 am

cRaZY je napisal/-a:
Samotar je napisal/-a:
In sedaj bos rekel, da vsakic ko gres tankat zracunas kok bi dal vec za benz in razliko das na kupcek in sparas ??
ne s*** !!

Mam svoje metode varcevanja. Ne vsakic ko grem tankat, ampak mesecno. Ampak kakorkoli pogledas... nekje se pozna.

Namesto da das za tank 4x10.000 mesecno, das 3x10.000. In se na koncu pozna.

Al pa ce gledas drugace. Namesto da das za tank 10.000 das 8.000, pa 2.000 porabis za kavo. In ko gres na kavo, ti ni treba it na bankomat, ker imas denar, ki ti je ostal od tankanja.

V praksi tega ni, ampak seveda da se pozna. Po tvoji teoriji je vseeno, ali das na mesec 60k za bencin (ce naredis 2916km/mesec, kar je 35k letno) ali pa ce das 38k? Za 22k sit gres lahko med vikendi na vecerjo, namesto da jes doma. Nekje se pac pozna.

Sorry ampak tvoja pripomba je cist mim... A ti tud ko kupis bencinarja zberes 300k SIT VEC in jih POTEM das na kup in reces: no, zdej sm pa prisparal, ker sem kupil bencinarja in dal toliko manj? ne s***. Pac, ti das manj za avto, jest dam pa manj na prevozen kilometer glede na moj avto in stevilo kilometrov se mi to izplaca in znam to tudi argumentirati.

Točno tole.Nekje se MORA poznat.Punco mam doma 50 km stran od men pa sem skor vsak dan pri nje (torej 100km na dan) in verjeli ali ne.... čez en dan je konec mesca.... in ta mesec sem nardil pičlih 5500km! Porabil pa okroglih 48 jurjo za nafto....če bi mel še prejšno petko (bencinc 1.1) pa bi "zavozu" celih 83 jurjo... WTF :?: skor celo plačo? pa naj mi še en reče da se dizel ne splača...... seveda vsak po svoje nočem komu vsiljevat kaj..... ampak u takih primerih SE SPLAČA.
To je seveda moj primer..... drug bi reku da ne bi rabu bit vsak dan pri punci.... se ne bi rabil vozit tok...... ampak ZAKAJ če pa se lahk oz. mam to možnost zakaj je ne bi izkoristu?
Tist za kok so pa raziskave za vsak avtek narjene.... se strinjam sam jaz si ne bom kupoval avteka za tak rang km kot je kao raziskava.... ampak takega ki je u mojih finančnih zmožnostih.za to pa velja..... vsak si preračuna sam u mojem primeri DIZEL SE SPLAČA :D :twisted:
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
krofl
Novinec

Kraj: Zasavje

Napisal/-a krofl Po avg 30, 2004 7:43 am

Slide je napisal/-a:Človek, pa kako tvoj ate vozi? Tast ma na Golfu 1.9 Tdi z 110KM porabo 6l, pa vozi skoraj same relacije...vozi pa na izi, ne penzionersko in še manj pa divja, kako vi na pol tone težjem avtu z 100km in 1000kubiki več prostornine porabite manj goriva, meni NI jasno...Pa ne spet začet z več konji, manj tiščanja...ker pol bi Veyron pil 1,5litra, ker je pač tok močen, JA? :wink: Na Cliu Dci ma porabo pa od (ekstrem 3,9) 4-4,5...torej tudi tu se teorija o več konjih in manj tiščanja podre...
Strinjam se s tabo, da če je narejen čip tuning, ni treba tok tiščat...ampak s tem se morda malenkost zmanjša poraba pri počasni vožnji, pri hitri bo pil več, to je dokazano dejstvo, druga stvar pa je da govorimo tu o padcu porabe za mogoče 0,5 litra, vam se je pa zmanjšala za 2-3 litre :?

Hehe, morm povedat, da je mov fotr kr se tiče vožnje norc od norcu...jz sm sam povedu, kakšno porabo mamo. Lhka pa še neki povem. Na avtocesti, pri 200km je trenutna poraba 6,9 litra, pri 230, 7,2 pri 250 pa malo manj kot 8 litrov. Manjša poraba pa mislem da je zato, ker je moč bolj izkoriščena pri čip tuningu...

:) To 0,5 l, lhko ti govoriš pri manjših motorji...pol ku so pa motorji večji je pa tud poraba za več manjša...resimo čip tuning na kamjonih se je začel razvijat, in lhko z njim porabiš od 3-7 l manj dizelskega goriva... :) to sem bral

Uporabniški avatar
krofl
Novinec

Napisal/-a krofl Po avg 30, 2004 7:45 am

[quote="lisko
ampak ZAKAJ če pa se lahk oz. mam to možnost zakaj je ne bi izkoristu?
Tist za kok so pa raziskave za vsak avtek narjene.... se strinjam sam jaz si ne bom kupoval avteka za tak rang km kot je kao raziskava.... ampak takega ki je u mojih finančnih zmožnostih.za to pa velja..... vsak si preračuna sam u mojem primeri DIZEL SE SPLAČA :D :twisted:[/quote]

Se popolnoma strinjam s tabo lisko 8)

Čojko
Novinec

Kraj: Koper

Napisal/-a Čojko Po avg 30, 2004 10:28 am

lisko je napisal/-a:

Točno tole.Nekje se MORA poznat.Punco mam doma 50 km stran od men pa sem skor vsak dan pri nje (torej 100km na dan) in verjeli ali ne.... čez en dan je konec mesca.... in ta mesec sem nardil pičlih 5500km! Porabil pa okroglih 48 jurjo za nafto....če bi mel še prejšno petko (bencinc 1.1) pa bi "zavozu" celih 83 jurjo... WTF :?: skor celo plačo? pa naj mi še en reče da se dizel ne splača...... seveda vsak po svoje nočem komu vsiljevat kaj..... ampak u takih primerih SE SPLAČA.
To je seveda moj primer..... drug bi reku da ne bi rabu bit vsak dan pri punci.... se ne bi rabil vozit tok...... ampak ZAKAJ če pa se lahk oz. mam to možnost zakaj je ne bi izkoristu?

:D Koliko bi šele prišparal, da pustiš punco oz. jo zamenjaš za eno bližje doma :D :D :D Če dobiš sosedo lahko mogoče celo avto prodaš.

malo se hecam, vendar je res - avtomobil je kljub malo prevoženim kilometrom še vedno za marsikoga največji mesećni strošek.

Lp Čojko
Citroen Xsara HDi

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Po avg 30, 2004 10:41 am

Čojko je napisal/-a:
lisko je napisal/-a:

:D Koliko bi šele prišparal, da pustiš punco oz. jo zamenjaš za eno bližje doma :D :D :D Če dobiš sosedo lahko mogoče celo avto prodaš.

malo se hecam, vendar je res - avtomobil je kljub malo prevoženim kilometrom še vedno za marsikoga največji mesećni strošek.

Lp Čojko

Jah po eni strani maš res prav...... sam jebat ga sej veš kaj pravjo...... punce so velik strošek :D :D :D mal heca mal resnice.Sej pravim to je pač moj primer.... Vozim se pa tudi rad..... Pelem se pa za moje pojme enak z dizlom kot pa z bencincom s tem da z dizlom prišparam..... torej zame je definitivno dizl. :D
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide Po avg 30, 2004 11:49 am

krofl je napisal/-a:
Slide je napisal/-a:Človek, pa kako tvoj ate vozi? Tast ma na Golfu 1.9 Tdi z 110KM porabo 6l, pa vozi skoraj same relacije...vozi pa na izi, ne penzionersko in še manj pa divja, kako vi na pol tone težjem avtu z 100km in 1000kubiki več prostornine porabite manj goriva, meni NI jasno...Pa ne spet začet z več konji, manj tiščanja...ker pol bi Veyron pil 1,5litra, ker je pač tok močen, JA? :wink: Na Cliu Dci ma porabo pa od (ekstrem 3,9) 4-4,5...torej tudi tu se teorija o več konjih in manj tiščanja podre...
Strinjam se s tabo, da če je narejen čip tuning, ni treba tok tiščat...ampak s tem se morda malenkost zmanjša poraba pri počasni vožnji, pri hitri bo pil več, to je dokazano dejstvo, druga stvar pa je da govorimo tu o padcu porabe za mogoče 0,5 litra, vam se je pa zmanjšala za 2-3 litre :?

Hehe, morm povedat, da je mov fotr kr se tiče vožnje norc od norcu...jz sm sam povedu, kakšno porabo mamo. Lhka pa še neki povem. Na avtocesti, pri 200km je trenutna poraba 6,9 litra, pri 230, 7,2 pri 250 pa malo manj kot 8 litrov. Manjša poraba pa mislem da je zato, ker je moč bolj izkoriščena pri čip tuningu...

:) To 0,5 l, lhko ti govoriš pri manjših motorji...pol ku so pa motorji večji je pa tud poraba za več manjša...resimo čip tuning na kamjonih se je začel razvijat, in lhko z njim porabiš od 3-7 l manj dizelskega goriva... :) to sem bral

Dej dej no...lepo te prosm no...norc od norcu??? Pa poraba 5 litrov...pa koga ti probaš tle okrog prnest....nismo vsi 13 let stari muloti brez kakršnihkol izkušenj tle veš...Kokr vidm je avto celo avtomatik...3.0......pa nasploh 5-6 litrov :shock: ...hja če uživate da lažete sami sebi...ali pa porabe ne znate računat...Pa ne glej trenutne porabe. Jz sm se s Cliom Dci pelu 120, pa je kazal trenutno porabo 2,3 pa zato ni bla povprečna poraba 2,3...Dej odrasti malo no...
Še en rekorder v porabi :roll:
Mislim da boš mogu še marsikaj prebrat...
Sam se 100% ne zanašam na teste avtomobilskih revij kar se porabe tiče...ampak nova 530dA je imela na testu povprečje 10...OK, res ga na testu niti malo ne šparajo(mimogrede najvišja poraba je bla 13,3 , najnižja pa 9,7 :shock: ) Kje so pol še tisti tvoji 3-4 litri...Če fotr vozi ko norc, bi najbrž mogla bit tu tu a ne? Torej tiščanje na testu ne igra vloge, če tud tvoj fotr "tišči"...Potem je tu 525d, ki je mel na testu najnižje povprečje 8,7, s tem da je motor manjši...Poleg tega sm pa nekaj časa nazaj bral na forumu bmwslo, o izkušnjah lastnikov s 3 litrskimi motorji in vsi govorijo o porabi okrog 9 litrov...Enako za 330Cd, ki ima 20km več in pa pol tone manj!!! Kaj pol vi delate s svojim ne vem...milsm ne vem kaj se sploh obremenjujem, ampak take pravljice o porabi mi pa pridejo do živega...sploh pa začinjene s takimi, da si norc norcev in imaš zelo nizko porabo...:roll:
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

Uporabniški avatar
krofl
Novinec

Napisal/-a krofl Po avg 30, 2004 12:52 pm

Ne, avto ni avtomatik... ok...sorry da sm se uglasu... za dokaz o mojih govoricah bom posliku bord coumputer s podatki, pa boš lahko mal bul tih...jz se nobenga znansvenika ne delam, jz sam povem tist kr sm vidu in kr mamo... avto mamo let pa pol pa največja poraba ni presegla 9.2 litra...odkr mamo čip tuning...pred tem pa ni presegla 12 litrov... Jz ti ne morm pomagat, če ne vrjameš...

Norc od norcu...to še ne pomen de skos divja...

Drgač pa, jz sm sam povedu svoje mnenje o tem, kaj in kako, pa tist kr mi mamo, ne mislem se pa zde kregat tuki, kr sm na forumu zaradi informaciji in zanimivosti...kregam se lhka pa useposod, forum je pa najmanj primeren plac za to...

Če bi se pa že rad prerekal, pol pa dej po PM! :roll:
Lp,
Matej

Uporabniški avatar
krofl
Novinec

Napisal/-a krofl Po avg 30, 2004 12:54 pm

aja...še neki sm pozabu...jz sm napisu pr 200 6,7 TRENUTNA PORABA!!! aja, pa teh podatko ne računam jz ampak računalnik, če pa dvomiš v zanesljivost Bmw-ja, je pa to tvoj problem

Uporabniški avatar
der_Alte
Novinec

Napisal/-a der_Alte Po avg 30, 2004 1:19 pm

Tole ni noben podatek. Vsak ima lahko pri 200 trenutno porabo tudi manj od 2 litrov. :twisted:

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide Po avg 30, 2004 1:37 pm

1.ne dvomim v zanesljivost BMW-ja...
2. Napisu sm ti tud nekaj o trenutni porabi, preko katere se ne da sklepat o povprečni porabi...trenutno ma komot lahko pri držanju konstantne hitrosti 5 litrov na 100km, ne pa povprečno fant...
3.Pod "tipko" AVTO v svojem profilu imaš napisano BMW 530dA, kar pomeni v BMW-jevem primeru avtomatik...če to ni to potem tud v redu...Ampak tako se pri BMW-ju označujejo avtomatiki...
4.Poraba 9,2 se mi zdi bolj realna za tako zmogljiv in predvsem ne ravno lahek avto kot je 530d, ti praviš da je ta največja kar je blo...
5.Moj namen ni kreganje, samo sej boš sam vidu, da so na tem forumu absolutni rekorderji glede porabe...in meni gredo takšne pravljice že pošteno na živce, ker samo zavajajo potencialne kupce določenih avtomobilov, recimo Janez vpraša, "čujte pjebi, jaz bi pa kupu 530d pa me zanima poraba" in mu nkdo reče, "ti kr, poraba je 5-6 litrov", ker omenjeni Janez nima pojma o avtomobilih, seveda ves v transu kupi avto in se čudi kaj je z njim narobe da pije 9 litrov(kar je za moje pojme fenomenalen podatek za skoraj 184 oziroma 218KM) in ga vsake 14 dni vozi na servis, da ugotavljajo napake, ki jih dejansko ni...
6.Tud če boš poslikal bord kompjuter ne bom nč bolj tih, ker mam vseeno malo preveč znanja o avtomobilih, da bi me ena slikca prpričala v trditev da ima BMW serije 5 s 3 litrsko turbo-dizelsko mašino, in tehta več kot poldrugo tono, povprečno porabo 5-6 litrov!!! In ne govorim o trenutni porabi, ti si se pohvalil, da je povprečna poraba padla na omenjeno vrednost...To bi bilo možno, mogoče če bi bil doma nekje v Belgiji kjer imajo samo ravnino in bi vozil ves čas 80...Lahko ti pa jz ob priliki nalimam slikco Cliotovega računalnika z trenutno porabo 18l/100km, in motorjem 1,5 Dci...pa boš zato verjel da je POVPREČNA poraba lahko tolk vlka? Mogoče če Črno kalski klanec raztegneš na 100km in voziš v prvi do blokade cel cajt :wink:
7.Že v enem drugem postu, si pokazal svojo strokovnost pri utemeljevanju kaj je boljše BMW ali Audi...preden je blo treba pogledat kakšen avto voziš, sem vedel da ate vozi BMW-ja...Če bi blo obratno dam glavo stran, da bi bla tudi tvoja trditev obratna...Zveniš kot 12 letni fant, ki mogoče hoče dobro, a vseeno malo premalo ve, če se motim o tvoji starosti se opravičujem, nisem napisal da si toliko star, ampak da zveniš tako!Tud sam bi mel raje BMW-ja kot Audija, ampak še vedno ne bom napisal, da tisti, ki jim BMW ne sede, da ga ne dojamejo ali so čudni...Vsak ma svoj okus poba...
8.Sem že tud enkrat povedal...BMW-ji so eni mojih najljubši avtomobilov in rad preberem tudi kakšno hvalo na njihov račun, ma pa ravno zaradi naklonjenosti tej znamki, takšne in drugačne laži ali pa pretiravanja toliko bolj zbodejo...

P.S Sem že povedal, da ni moj namen kreganje???

LP, Slide
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

Uporabniški avatar
krofl
Novinec

Napisal/-a krofl Po avg 30, 2004 1:51 pm

ok, ok. Prosim, spustmo debato na mal bolj primern obnašanje :)

Lej...jz ti povem kaj in kako je pri nas...trenutna poraba le tud 30 litrov pri nas, ni nobenga problema...

Če se pa kej spoznaš na bmw-je, pol bi lhka vedu da ma bordcomputer nešteto funkcij in med njimi ni ena, ampak dve povprečni porabi, ki jih lahko vedno znova resetiraš, imaš tudi povprečno hitrost, razdaljo ki jo lahko prevoziš z trenutnim tankom, razdalja poti, čas prihoda........ampak ti to verjetno veš z svojim nivojem znanja.

No, uglavnem hočm sam povedat, da mamo (Consump 1) se pravi povprečna poraba 1 že skos odkar je čip in jo niti enkrat nismo resetirali, medtem ko porabo 2 vedno resetiramo. Mal prejle je oče prišel iz šihta in sm pogledu na zaslon: povprečna poraba ena 6,7 litra, povprečna poraba 2 7,3 litre (razlog- vožnja po avto cesti)

Takšnje je stanje števca in to si nism jz zmislu... glede na to da ti delujem pre-mlad, si se mal zmotu...mam tud jz avto, tazga kot ti, sam da je five...

Jz ne zagovarjam trenutno nobene znamke, jz sam povem kako je pri nas glede porabe pri dizlu....stroškov pa raj ne bom omenju..

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide Po avg 30, 2004 2:09 pm

No...sej smo na kar primerni ravni...
Napisal sem da je povprečna poraba 5-6 premajhna...tudi računalnik ti kaže čez 6 litrov, kar meni še vedno deluje malo, ok lahko je avto vožen samo na relacijskih vožnjah in pretežno zmerno, a še vedno je to mala poraba za tako velik avto, če je to res, potem vsa čast fotru, da tako lepo vozi...Hočem povedat, da je za tako porabo treba zelo lepo vozit...Pa tud nisem hotel poveličevat svojega znanja, niti najmanj, samo vem pa vseeno dost, da me ne more vsak nekaj nas*at...ok? Ni pa moje znanje nič tko posebnega, če si ti razumu, da hočem povedat da vem vse...Glede starosti...rekel sem da mi deluješ tako, tistih let ni treba vzet dobesedno ampak včasih si zvenel otročje...Lahko bi ti pa prilepil tvoj post v katerem si očitno hvalil eno znamko :wink: Pa si ne bomo zdaj zasavci! polen pod noge metali, naj to ostane poslancem se strinjaš?

LP

Uporabniški avatar
krofl
Novinec

Napisal/-a krofl Po avg 30, 2004 2:20 pm

Okok!:)

Ne, avto ni vožen na relacijskih vožnjah, kr je fotr sp in prodaja ene artikle, se prav da se velik voz, pa nikol isto...naredi okoli 150-200km dnevno...

Tist ku sm jz rekel da je norc od norcev sem pretiraval...Morm pa rečt da ne voz glih počas...

Poraba, morem rečt, je tud mene zelo presenetla, že ko smo ga kupil...zdaj pa sploh... morm pa eno mejhno stvar povedat u prid turbo dizlov...iz izkušenj govorim...pospeševanja so brutalna...sam tok :)

Ok...off topic. Slide, iz kje si? veš kaj me zanima, kuk ti žre 5ka? sej maš campus,ane?
SlikaSlika
Bmw 530d and Renault 5 Five

Uporabniški avatar
krofl
Novinec

Napisal/-a krofl Po avg 30, 2004 2:22 pm

aja...neki sem pozabu...glede tistega posta...nism povedu da je men tud audi a8 izredno všeč...in nikakor ne mislim da je slab avto...nasprotno.. 8)
SlikaSlika

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide Po avg 30, 2004 2:34 pm

Sej relacijske vožnje sem mislu medmestne vožnje, torej ne ravno mestna vožnja in ne ravno mobikrog... :wink:
Občutek je pa res popolnoma drugačen kot pri bencinarju...se zdi da veliko bolj lima, samo mu pa sapa prehitro poide...Za takšne kot sem jaz delajo turbo bencince :twisted: ...Impreza pa resno pribije na sedež...ampak o tem sm že dost napisu :wink:

Za ostalo...maš pm...
LP

Uporabniški avatar
krofl
Novinec

Napisal/-a krofl Po avg 30, 2004 2:42 pm

Ja...kok hit ga zmanka je pa odvisno od kubikaže :)
Aja...neki sm pa le pozabu povedat...največja poraba do zdej je bla 10,2 l...in to na 56 km, iz zagorja do ljublane...ob 2h ponoč,za savo, čas vožnje-21 min:)

Ja..tud jz mam upecanga turbo-bencinarja...sam ku bo mal vč keša...drgač pa- NIssan 1.8 16v TURBO! :)
SlikaSlika

Uporabniški avatar
krofl
Novinec

Napisal/-a krofl Po avg 30, 2004 2:50 pm

:-P
Zadnjič spremenil krofl, dne Po avg 30, 2004 8:50 pm, skupaj popravljeno 5 krat.
SlikaSlika

Eliminator
Nov uporabnik

Napisal/-a Eliminator Po avg 30, 2004 4:31 pm

Jerry,

tole sem spraševal že v neki drugi temi, pa nisem dobil pametnega odgovora... Daj mi prosim razloži, po kakšni logiki se dizel manj obrabi na dolgih relacijah kot v kratkih, če seveda gledamo obrabljenost motorja glede na čas uporabe (recimo v dveh letih)?

Hvala![/quote]

Glej, takole je s tem: dejstvo je, da se ogret motor manj obrablja kot hladen ali napol segret. Na relacijski voznji je motor stalno lepo ogret in obraba je zato zanemarljiva. In zakaj se hladen motor bolj obrablja kot ogret? Tukaj igra vlogo veliko faktorjev. Eden je temperaturna razteznost materiala -material se s segrevanjem razteza in obratno -z ohlajanjem krci. Pri hladnem motorju je blok motorja "skrcen" (razlike so mikronske, ampak dovolj pomembne), bati pa ne proporcionalno enako (ker so manjsih dimenzij, se manj skrcijo) in zato je trenje med njimi bistveno vecje! Kasneje, ko se blok raztegne, se stvar uredi. Takrat med bati in blokom celo pride do precejsnje zracnosti, ki pa jo kompenzirajo batni obrocki. Drug faktor, ki igra vlogo pri obrabi, je mazanje. Olje tudi spreminja mazalne sposobnosti glede na temperaturo in vsako motorno olje je projektirano tako, da ima optimalne mazalne sposobnosti pri segretem motorju. Tam ne sme biti niti pregosto zaradi posledicno povecanega upora v mazalnih kanalih (pretocnost/viskoznost), niti prevodeno, ampak ravno pravsnje. Ceprav imas olja z razlicno gradacijo (stevilka pomeni obnasanje olja pri nizkih/visokih temperaturah, pa olje, ki bi popolnoma zadoscalo vsem potrebam, ne obstaja. Tehnologija sicer v tej smeri (predvsem pri mazivih in oljih) z leti napreduje, ampak hkrati pa tudi zmogljivosti in hitrosti vrtenja motorjev, pa smo v zacaranem krogu... :wink: Jasno ali te se kaj zanima?[/quote]

Hvala, ker si se tako razpisal, ampak to že vse vem :? Mene je zanimalo nekaj drugega: kako lahko v nekem ČASOVNEM OBDOBJU, recimo enem letu, voznik, ki se vozi na krajše relacije, bolj obrabi motori kot voznik, ki se vozi na daljše. Če recimo prvi naredi 20km dnevno (recimo služba in nazaj), ima dva hladna vžiga, 10km hladnega delovanja in 10km ogretega. Drugi naredi npr. 50km dnevno (služba in nazaj), ima dva hladna vžiga, 10km hladnega delovanja in 40 ogretega. Prvi torej letno naredi skupaj 5.100 km, od tega 2.550 hladnih in 2.550 ogretih. Drugi naredi skupno 12.750km, od tega 2.550 hladnih in 10.200 ogretih. Rezultat je torej takšen, da oba voznika naredita 2.550 hladnih km, ki motor bolj obrabljajo, s to razliko, da se je drugemu za 7.650 prevoženih ogretih km bolj obrabil motor kot prvemu.

Če torej gledamo obrabo po določenem številu prevoženih km, bi torej drugi voznik pri recimo 100.000 km imel dejansko manj obrabljen motor kot prvi voznik pri isto prevoženih km. Če pa gledamo časovno, torej obraba motorja po npr. enem letu, pa razlike ni. Drži? Če to drži, potem je v takšnem primeru bojazen, da se dizel ne splača za kratke relacije, odveč. Imam prav ali sem je brcnil v temo? :cry:

bizi10
Novinec

Kraj: Štajerska

Napisal/-a bizi10 Po avg 30, 2004 4:39 pm

Jaz pa mojega še frišnega HDI-ja kar lepo šparam ko je še hladen. Zjutraj ga prižgem naredim 0,5 km peljem psa na brzinski jutranji WC :P (cca. 5 min) mašina ostane prižgana. Potem nazaj domov 0,5 km poberem punco in jo peljem v službo (tja in nazaj ene 30 km) potem pa mašinco doma spet lepo ugasnem. Tako ima namesto stalnega ugašanja in vžiganja lepo ene 30-45 min delovanja. Upam da mi bo še dolgo služila... :vrum

Aja. Povprečna poraba: 5,6l/100 km
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov