maestro je napisal/-a:(...Vendar te moram opomnit na postopek menjave pasu:
- pogled v vzvratno ogledalo
- levi smernik....
Ta sekvenca vzame nekaj sekund časa in če jo izvedeš pravilno, ne boš ogrožal
popolnoma nikogar....)
Po AC vozim praktično vsak dan cca. 40km, zato razmere poznam in delam, kot svetuješ. Zadnjih 350.000km brez praske.
Razpasla se je navada, da OGROMNO folka vključi tempomat in vozi STALNO po prehitevalnem pasu. Se mi zgodi, da kdaj rabim nenormalno veliko časa, če želim prehiteti npr. kamion, ki vozi 80. Enostavno ne morem na prehitevalnega. Če pa mi uspe, ne mi prilepi npr. prepotentni AUDI in začne žmigat.
Dejstvo je, da po voznem redkokdaj peljem nad 110, raje 100. Zakaj ? Zato, ker je poraba pri 135 večja za cca. 30%. Ne razumem zakaj folk benti nad kakor dragim bencinom in nafto, medtem pa po AC-ju vsi vozjo 150. Da se izračunat, da je časovni prihranek pri 150 majhen.
(Sam tudi kadar vozim 250 zavrem, ko vidim da bo nekdo menjal pas....)
Mislim, da je zate Grobnik in ne cesta. Razen če 2km pred tabo ni nikogar. Kdor pa vozi 250 po prehitevalnem ali celo z 250 prehiteva, takega jaz 5 let nebi spustil na cesto.
Zgodba z porschejem se mi je zares pripetila, ni izmišljhena. Res pa da le enkrat.
Zračni pritisk, ko je peljal mimo, je moj avto kar stresel. Mogoče imam od takrat prezir do divjakov 150+.
( EDINO PRAVILNO JE, DA JE VZROK MOREBITNE NESREČE umetnik, KI ZAPELJE NA PREHITEVALNI PAS, NE DA BI SE PREPRIČAL, DA JE ZRAK ČIST. Zadovoljen?)
NI RES. Živim relativno blizu AC, nad katero je most. Ustavi se enkrat nekem mostu nad AC in opazuj promet pod seboj. Avte z 120, 150, 180, vseeno. Kakšna kinetična energija je to. VEDNO MORAŠ biti pripravljen odreagirati na nepredvidene situacije pred teboj. Z 180 ali 200 je to nemogoče, ker nisi Shumi.
... možnosti je nešteto, vendar eno drži kot pribito: izgovor "če vozi nad omejitvijo, je kriv on" NE DRŽI. Moraš oceniti hitrost in počakati. Če to zmorejo narediti učenci v avtošoli, ne vem kako to, da tega ne zmoreš ti, ki si očitno veliko misliš o svojih spretnostih....
Pa ZAKAJ bi moral vedno pametni popustit? Pa zakaj mora vedno šibkejši, razumnejši popustit? Pa zakaj morate divjaki in prepotentneži (frustriranci morda) svojo agresivnost in moč kazati na cestah? Zakaj ZAHTEVATE, da se vam umikamo, da vas čakamo, da vam izkazujemo prednost vedno in povsod. ZAKAJ?
Če se pelješ 50km daleč po AC s stalno 160/h prideš na cilj CELIH 6 MINUT preje kot nekdo, ki pelje 120/h. In porabiš veliko več bencina. V Nemčiji se ljudje vozijo v službe ipd. stotine km daleč, zato je z dizli in večjimi hitrostmi nekaj več koristi. Pri nas pa za večino folka to ne velja.
Slabe ceste, slab vozni park, slabi vozniki itd itd so le izgovori.
Največji vzrok za morije na cestah v SI je OBJESTNOST, ki jo še poveča alko.
Drugi največji vzrok so blagi in mlačni ter zeleni policisti. Ko so se pred leti množično
predčasno upokojili izskušenejši in strožji, so jih zamenjali praktično zelenci iz šol, brez avtoritete, ki si niti kaznovati ne upajo. Če že postavijo avto z radarjem ob cesti ga (vsaj pri nas) tako, da se vidi na 200m.
Tretji vzrok so prenizke kazni, tudi po novem zakonu.
Pojdi enkrat v Benetke, pa teraj od Trsta naprej 200/h. Rad bi te videl junaka. Ali pa v Avstriji....
P.S. ne mislim nate osebno, tipkarsko agresijo stresam na vse divjake, ki mi vsakodnevno pijejo kri na cestah.
l.p.
To s tempomatom popolnoma razumem. Sam mislim, da v razmerah, ko je že malo več prometa, tempomata ni varno uporabljati. To, da ne moreš na prehitevalni pas popolnoma razumem, tudi mene zelo moti, da se mi nekdo nalepi na rit tako, da se mu niti žarometov ne vidi več...
Glede porabe ne bom ugovarjal, ker je resnica. Je pa tako, da če vozim 150, 180 ali 220 vzamem v zakup, da mi bo avto žrl veliko več, kakor pri 130 km/h... Večino časa sicer vozim med 150 in 180 km/h.
Mislim, da si me narobe razumel glede prehitevanja pri 250... Tako hitro vozim, kadar je malo prometa, prehitevam pa največ po en avto, s tem da v tem primeru za čas prehitevanja precej zmanjšam hitrost. Pri takšni hitrosti moraš biti konstantno skoncentriran in si predvsem ne smeš privoščiti neumnosti, kakršne si omenil ti. Prehitevati dva ali več avta pri 250 je samomor... Tukaj mislim, da se strinjava.
Zgodba s Porschejem me sploh ne preseneča, saj je vse preveč takih, za katere se sam samo čudim, da so sploh še živi...
Lahko mi verjameš, da pri 180 km/h nimam težav z reakcijami. Se zavedam, da to ne velja za vse ljudi, vendar tukaj govorim o osebnih izkušnjah. Zato je 180 zame tudi najvišja potovalna hitrost. Verjameš mi lahko, da se da odreagirat tudi pri višjih hitrostih, vendar se osebno takih situacij že dolgo časa izogibam... Da sva si na jasnem, zadnjič sem se komaj izognil verižnemu trčenju, ko smo po levem pasu na avtocesti vozili v koloni ca. 130 km/h (bil sem na čelu). Mirno peljem mimo kolone, ko mi naenkrat, iz čistega miru, na levo zapelje gospodična v Cliotu. Nobenega znaka, nič. Avto je pustil nekajmetrsko zavorno sled, ustavil pa sem se manj kot meter za njenim zadkom. Bi bil tudi v tem primeru kriv jaz, ker nisem vozil 70?
Zakaj bi moral pametni popustit? Zato, ker če ne popusti, ni več ta pametni. Kot sem že rekel, sam se nikoli nikomur ne nalepim na rit in ne blendam kot zmešan. Blendam edino, ko vozim zelo hitro, pa ne vozilom na prehitevalnem pasu (razen če brez razloga vozi po levi), ampak vozilom na desni, da dobim njihovo pozornost. Zelo pomaga, če voznik pred teboj ve, da se bližaš, se ne strinjaš?
Objestnost in alkohol sta vsekakor ogromna faktorja pri nesrečah, ampak roko na srce tudi sam dnevno naredim ogromno km in ko gledam, kaj počnejo nekateri t.i. "umirjeni" vozniki se lahko samo držim za glavo. Kar se tiče objestosti je tu sproščanje frustracij s popolnoma nenadzorovanim divjanjem (ponavadi je za to odgovorna blondinka na sovoznikovem sedežu - s trdim nekateri pač vozijo bolj agresivno...), je pa tudi objestnost v stilu "če vozi hitreje, bo že zaviral". Lahko rečeš, da ni res, ampak mi verjemi, da ne maram nobenega od obeh tipov. Blagi policisti? Vsi, na katere sem naletel sam, so bili zelo korektni, ponavadi so tudi vedeli o čem govore, pa tudi ni jim bilo težko napisat kazni za prekoračeno hitrost.
S tem, da so kazni prenizke, se ne strinjam in se osebno zavzemam za njihovo znižanje. Z represijo se ne bo doseglo nič. Potrebna je vzgoja že od malega, da te že v šoli učijo osnov etike. Če pogledaš voznike, ki so najbolj objestni, boš opazil, da so ponavadi tudi osebno dokaj neprijetni.
Postavitev radarja naj bi bila čim bolj vidna. Osebno raje vidim, da je tip nekaznovan, a cel, kakor da se tekom tistih 200 metrov zabije v nekoga na nasprotnem pasu ali pa povozi pešca... Osebno mislim, da bi morali obvezno pri CPP pisati tudi psihotest. Na ta način bi se rešili mnogo bedakov, zaradi katerih nam zavre kri (danes sem v roku ene ure naletel na pet takih...).
Od Trsta do Benetk se na posameznih odsekih sicer da voziti 200, vendar me tukaj ne skrbi policija, pač pa to, da tam dobesedno ogrožaš ostale. Prek karavank do Salzburga pa se da lepo peljati tudi z višjimi hitrostmi, saj so na tisti cesti večinoma le stacionarni radarji in občasno kako civilno radarsko vozilo.
V glavnem, za konec, moje osebno mnenje je, da je mogoče vozit hitro in varno (to sam počnem že dolgo časa), tak stil vožnje mislim nadaljevati tudi v prihodnje, vendar pa ti večinoma ne morem ugovarjati glede neprilagojene hitrosti. Poudaril bi samo, da obstaja razlika med visoko in neprilagojeno hitrostjo. Sam pogosto vozim z visoko, a nikoli z neprilagojeno. Kot udeleženec v prometu se zavedam odgovornosti in temu primerno tudi vozim. To seveda ne pomeni, da bom vozil samo 130, ampak mene ne boš videl sproščati frustracij z vijuganjem med prometom na severni ljubljanski obvoznici.
Lp