Mate je napisal/-a:Pomembna razlika med dizelskim in bencinskim motorjem je v nacinu vziga goriva. Pri bencinskem je za to potrebna iskra, nafta pa se vzge sama ob primernem tlaku in temperaturi.
Glavna razloga za nizjo porabo dizlov sta pa vecja energijska vrednost nafte in delovanje pri nizjih vrtljajih zaradi drugace razporejenega navora. Nizji vrtljaji pomenijo manj izgub. Manj izgub pomeni tudi nizja temperatura izgorevanja nafte.
Ce sem kej faliu pri porabi, pa prosim popraviteops:
Slide je napisal/-a:Da imajo toliko večji navor je kriva TURBINA!!! Poglejte naprimer dizle...neturbinske...ali imajo še vedno toliko navora več kot bencinski bratje...NE...ali ga imajo enako...ku*ca...Golf SDI z 2.0 torej dvolitrskim motorjem ga ima celih 140 Nm...Že 1.6 litrski motor od VW ga ima več in sicer 148Nm...Kje je zdaj teorija da imajo več navora dizli kot bencinarji...
Avalon je napisal/-a:Evo še nekaj vprašanj, mogoče vam smešno ampak meni neznano.
1.Razlika med 4,6,8 in 10 valjnim motorjem. Kako to vpliva na moč motorja (če vpliva), kakšna je razlika pri porabi goriva in zakaj (odmislimo razne pumpe in razpršilce goriva, razen če je v tem trik).
Slide je napisal/-a:Ne ropotajte da imajo DIZLI po defaultu večji navor kot bencinarji...TURBO dizli imajo večji navor kot N/A bencinarji ja...
Voith je napisal/-a:Slide je napisal/-a:Ne ropotajte da imajo DIZLI po defaultu večji navor kot bencinarji...TURBO dizli imajo večji navor kot N/A bencinarji ja...
hmm s temle se nebi cist strinju.
pred neki cajta je mela mularija tle okol unota 1.3 diesel.
zadeva je sla v drugi pod standgasom in pri polnem avtu v tak hrib da kr nc jasn in prisla do konca, brez kakrsnegakoli posredovanja.
moj ford je tud 1.3 bencinar, pa je po kilovatih mocnejsi od tistga unota, po navoru pa nevem, sam mislm da je pa dost svohnejsi, ker js si kj tazga nemorm prvosct niti v prvi, ce je avto prazen.
al pa recimo poglej autobus MAN, ki ni turbo diesel, pa ma 8.0 masino, pol pa to po navoru primerji z masino od viper GTS-a, 8.0 masino, ki je tud natural aspirated.
niti v sanjah nebo viperjeva masina potegnila vec kot manova, pa tud ce das vse prenose pri obeh iste.
SDI masine ki jih ugrajujejo na ljudske vozicke so pa itak najvecji crap od dizlov kar jih je. tko da se sploh ni za cudt da majo 140 nm navora.a še vedno verjetno najbolj izpopolnjen klasični dizel
![]()
der_Alte je napisal/-a:Zakaj pa enako močna? Saj se vendar pogovarjamo o navoru.![]()
Kar se tiče kurilne vrednosti goriv: o bencinu sem enkrat že pisal, dieselsko gorivo pa ima 42.6 MJ/kg.
Večja poraba je pa posledica večjega števila vrtljajev bencinskega motorja. Tudi z 1.9TDI se da imet povprečno porabo 15l/100km.Atmosferski diesel ima še ta "problem", da niti slučajno ni sposoben vsesat dovolj zraka, kot je sposoben "predelat" goriva. Zato te majhne turbince na dieslih tako pomagajo in motor skorajda nima večje porabe goriva, od sebe da pa toliko več.
Trivia: velika večina bencina ni rezultat destilacije surove nafte, katere frakcija je surovi bencin, ampak rezultat katalitičnega krekinga plinskega olja, ki je seveda tudi lahka frakcija surove nafte.
Avalon je napisal/-a:Zadnje nekaj postov bi komentiral takole... I allready feel smarter.Kr tko naprej fantje. Aja nekaj glede turbin.. se te tudi razlikujejo pač če so neki razredi.. ker najbrž je nekaj finte v tem za koliko KM poveča moč motorja določena turbina. Aja še tole.. razni jermeni v motorjih ali ne bi bilo bolje da bi bile tam ketne ker načeloma te prenesejo večje obremenitve (mislim na delovno temperaturo in pa potem vrelišče oz. melting point).
Aja še toleam če jaz naredim motor oz... bate oz. premer valjev res širok in pa da je teh recmo da 6 in imajo kratki hod pa da gor eno turbino in recmo da bi bil na benz... pol bi full šibov? Ali pa nisem prav razumel tko al tko morem še enkrat prebrat.
In pa glede na to, da se kle da razbrat da celo veste o čem govorite... ker motor je za vas naj naj naj.. glejte na:
- koliko hitro se motor ali določeni deli le tega obrabijo
- poraba goriva
- poraba olja
- moč motorja
- navor
- če se da ta določeni motor dodelat oz. "navit" in za koliko se ga da naviti
in pa bodite malo izvirni ker dvomim da so današnji motorji oh in sploh.
Slide je napisal/-a:To ni isto! Kje je navor, kako je razporejen in kolikšen je...N/A dizel ima tik nad štand gasom že skor največji navor, medtem ko bencinar šele pri višjih obratih doseže to številko...ampak največji navor ima pa tvoj Ford večji...imam prav?
Sicer pa bi lahko našel cifre za največji navor...Viper ima recimo 712Nm navora...koliko ga ima pa tovornjak? Nikjer ne najdem podatka...Ampak to so pa tudi po zasnovi zelo drugačne mašine...tovornjak oziroma bus ima 6 cilindrov, Viper pa 10...Jaz sem dal lep primer, za praktično enake mašine po vrtini, številu cilindrov in gibu...ki je tukaj najbolj sporen...
Voith je napisal/-a:Slide je napisal/-a:To ni isto! Kje je navor, kako je razporejen in kolikšen je...N/A dizel ima tik nad štand gasom že skor največji navor, medtem ko bencinar šele pri višjih obratih doseže to številko...ampak največji navor ima pa tvoj Ford večji...imam prav?
Sicer pa bi lahko našel cifre za največji navor...Viper ima recimo 712Nm navora...koliko ga ima pa tovornjak? Nikjer ne najdem podatka...Ampak to so pa tudi po zasnovi zelo drugačne mašine...tovornjak oziroma bus ima 6 cilindrov, Viper pa 10...Jaz sem dal lep primer, za praktično enake mašine po vrtini, številu cilindrov in gibu...ki je tukaj najbolj sporen...
cista logika je, da daljsi ko ma bat hod, vecji je navor.
enako logicno je da ce je vecja kompresija, je tezje ustavit tak motor, beri ma vec navora.
tud ce ma diesel majhen hod ma neprimerno manj navora kot ce bi ga mel velik.
sam je pa res da ce ma mejhn hod ne ropota ko traktor. (primer SDI)
v primeru da govorimo o identicno dimenzioniranem motorju, ma diesel se vseen pri 1000rpm neprimerljivo vec navora kot bencinar, ki ga pridobi pri obratih zaradi teze vstrajnika, in stevila obratov. temu je pa tako zato ker ma diesel se enkrat vecjo kompresijo kot bencinar, in more bit tud se enkrat vecja sila da to kompresijo ustavi.
racunej isti motor pri 1000rpm.
se za primerjavo:
bencinarji majo okol 9:1 kompresijsko razmerje
dizli majo pa okol 22:1 kompresijsko razmerje
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov