Debate, ki niso vezane na ostala področja...

jaz2di
Nov uporabnik

Napisal/-a jaz2di Po jan 10, 2005 8:35 am

Voith je napisal/-a:jah sam ce bos ti pomagu razvit eno napravo z 200 tranzistorji pa 100 upori, in te bojo pol na tv poklical da to predstavis, bos sigurn doma mal potreniru svoje znanje in nebos sel pred potencialnih 2mio gledalcev, ne da bi vedu niti ciste osnove.

Za tako delo ocitno moras poznat osnove in ocitno bi jih poznal. Da bi se pa nekaj trudil ponavljati splosno znanje, samo zato da ne bos z napacnim odgovorom osrecil kakega novinarja in kup primitivcev za ekrani - pa ni potrebno. V primeru da si recimo z znanostjo (zgornji primer) prisel na tv (izjemno redko, razen ce imas poleg tega ornk joske ali si pa tudi amaterski pjevac z obupnim posluhom) si moral ocitno narest nekaj hudo dobrega, in boli te potem kaj si folk misli..

Voith je napisal/-a:glede te hitrosti, to je glede na njegov poklic lih tko ko ce bi js k sm po poklicu za enkrat se voznik, pozabu da mam omejitev na ac 80.

Mislim da je reku, da: "tukaj je vendar omejitev 80." Torej je slo za konec AC (kot je rekel) in so ga merili na delu kjer je omejitev 80 - pred cestninsko postajo.

Sploh pa je bila oddaja zelo mucna, se strinjam z nekaterimi. Gosti so govorili eno, voditeljica jim je v usta polagala drugo... Adijo pamet! Zakaj sploh imajo goste, ce pa hocejo izsilit nekaj kar so si vnaprej zamislili? Da o sprasevanju po GLOBI in potem zakljuckih kako folk ne pozna PREDPISOV ne govorimo - ocitno so novinarji na tej televiziji GLUPI KOT NOC in upajo da so taki tudi gledalci... Na koncu pa se je voditeljica zmagoslavno nasmejala, saj jih je dobila, ha, da niti oni ne poznajo predpisov. Pri cemer je gospod Polic recimo psiholog. Ampak vazen je nauk basni, ki se po njihovo ocitno glasi : "Ce niti oni ne poznajo predpisov, zakaj bi mi placevali kazni ko vozimo pijani?" Brez smisla, ampak b*****m zelo vsecno.....kot vecina stvari na tem TV-ju....

Uporabniški avatar
ice
Administrator a.com

Kraj: Gorenjska

Napisal/-a ice Po jan 10, 2005 9:13 am

Kdo rab TV in butaste oddaje, če ima internet? :)
IceBreakr
Ustanovitelj portala/foruma Avtomobilizem.com

PureTNT
Uporabnik

Napisal/-a PureTNT Po jan 10, 2005 10:05 am

lisko je napisal/-a:Folk dejte se že enkrat nehat pizdit s tem novim zakonom..... Vsak dan nova tema o tem... :roll:
Sam se spomnim leta 98 ko je u veljavo prišel zdaj že stari zakon..... ista pišuka..... folk se bunu ne vem kok..... po medijih blo ne vem kok odaj.... kao luči podnevi kje so to vidli? Kazen za pas kaj se jim je zrolalo? A pred pol leta je to bla redna praksa... če nis mel luči podnev si bil že kriminalec.... dejte nehite se pizdit no.... zakon star 9 dni vi pa že znanost delate s tega.....

Men osebno se pa prav dopade tale zakon zdej...... ker zdej vsaj vem da mam avto ne pa šajtrgo.... zakaj? Ker bogih 55 konjev ki se hranijo z nafto lepo stegnejo do 90.
In zaj vsaj pride do izraza moj avtek..... nikol do sedaj nisem rabu pa niti veselja nisem mel prehitevat..... zdej pa dobim kolono ki pelje 65.... ruknem u tretjo pogledam če je po pravilih.... in hopa mimo na 90. Blem kak tle? Tko za info danes sem prehitevu od men pa do mb (relacija 25km) vsega skupi 19 avtov :shock: Pa mi je blo prav v užitek pa še nikjer nisem prekoraču dovoljenih hitrosti.....
Če pa že bom priletu na radar..... h šment jebat ga tud jaz nisem brez napak in bom pač plaču.... sicer s težkim srcem.... ampak sej sem kršil predpise a ne? torej morem bit kaznovan....
Prosim u nadalne da se za dobro celga foruma take debate zaključijo.... ne pa da skor vsak dan pridem na forum in nova tema kao o novem zakonu.... dajmo času čas pa bomo vidli kaj bo.

Dobro, mene višina kazni niti ne gane posebno, bolj me motijo kazenske pike, ki ti jih sedaj dobesedno obesijo za vsako bedarijo. Ker sam vozim dokaj hitre avtomobile težav s prehitevanjem nimam (je pa moja mama nekoč imela Punto 55, tako da vem kaj preživljaš). Bolj me sedaj moti to, da se veliko voznikov sedaj vozi pod omejitvijo iz strahu pred posledicami, če utripa zelena luč na semaforju in sva 20 metrov pred njim mi tip, namesto da bi potegnil, pohodi zavoro do tal in s tem skoraj povzroči trčenje; samo da ne bi šel skozi rumeno... Bedarije, ki so se pojavljale prej pa se tako ali tako pojavljajo še naprej. Mislim, da bi veliko šoferjem morali naložiti udeležbo na treningu defenzivne vožnje, kakršno izvaja Küzmič.
http://www.kuzmic.si/www/treningdef.html
Se strinjam, da bo te debate počasi treba zaključit in glede zakona nekaj narediti. Lagodnost glede ZVCP iz leta 1998 je izhajala iz tega, da kljub za takrat relativno visokim kaznim razen za kakšno veliko neumnost nisi kar tako mogel izgubit izpita, sedaj pa ga lahko. Da smo si na jasnem, tudi če se jutri odločijo, da ukinejo vse omejitve, jaz še vedno ne bom vozil kjerkoli po mestu več kot 60, po vpadnicah morda dobrih 80, če je malo prometa. Odgovoren voznik bo sam vedel koliko lahko vozi na določenem odseku ceste, pa naj bo to več ali manj kot je omejitev. Kar se mene tiče bi morali v sistem avtošol mladim voznikom uvesti letno kontrolo vozniških sposobnosti in če se na tej kontroli odrežejo slabo (večina bi se jih), se jih pošlje na obvezni trening defenzivne vožnje. Seveda je tukaj težava v tem, da je državi bolj donosno valiti krivdo na preveliko hitrost kot krivca za vse nesreče in ob tem lepo zapolniti proračun s kaznimi. Na cestah pa bodo ljudje še naprej umirali.

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide Po jan 10, 2005 10:17 am

PureTNT je napisal/-a:
in PureTNT...od kdaj policaji pišejo zakon lepo te prosim
Dejte kopitarji že enkrat čevlje sodit, ne pa se pametne delat kaj zajema policijsko delo, ker o tem dejansko nimate pojma...

Mislim, da si me narobe razumel. Rečeno je bilo, da so policaji, ki so bili v oddaji, dejansko sodelovali pri pisanju zakona. Ne pri de facto pisanju členov, definitivno pa s svojimi izkušnjami in predlogi.

Pa veliko sreče z referendumom...

Ko boš kupil avto, ki bo imel potovalno hitrost udobnih 200 km/h boš razumel zakaj frustracija z zdajšnjim prometnim zakonom.

Mislim da sem z poudarjenim stavkom že povedal vse...in ta ni letel samo na tvoje pripombe...
Te tudi nisem nič narobe razumel. Kakšen avto pa jaz vozim pa tukaj ne igra popolnoma nobene vloge...tako da to...to je bila pa res izjava na mestu...vsa čast :roll:
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

Uporabniški avatar
[LePP]
Novinec

Kraj: Kranj

Napisal/-a [LePP] Po jan 10, 2005 10:45 am

ok milsm d ste dost povedal.. sloh pa kaj se sploh obremenjujemo z novim zakonom itaq majo zmerej drćaja .. poslanci .. ministri .. in policajo vse prav tko da se sploh ni treba spraševati če. je tako kot je in neda se spremenit nč dokler se navjo spomnil še česa bol neumnega. edina stvari ki me moti je prepočasna vožna na cesti in pa to da če te policaj ustav s svojo liziko so najebali predvsem tisti ki so v srednjem in pa nizkem proračunskem razredu. NAJLEPŠA HVALA ZA KOMENTARJE .. PA PROSM BREZ KREGANJA!!!
Slika
PaPy

Slika

PureTNT
Uporabnik

Napisal/-a PureTNT Po jan 10, 2005 10:57 am

Slide je napisal/-a:
PureTNT je napisal/-a:
in PureTNT...od kdaj policaji pišejo zakon lepo te prosim
Dejte kopitarji že enkrat čevlje sodit, ne pa se pametne delat kaj zajema policijsko delo, ker o tem dejansko nimate pojma...

Mislim, da si me narobe razumel. Rečeno je bilo, da so policaji, ki so bili v oddaji, dejansko sodelovali pri pisanju zakona. Ne pri de facto pisanju členov, definitivno pa s svojimi izkušnjami in predlogi.

Pa veliko sreče z referendumom...

Ko boš kupil avto, ki bo imel potovalno hitrost udobnih 200 km/h boš razumel zakaj frustracija z zdajšnjim prometnim zakonom.

Mislim da sem z poudarjenim stavkom že povedal vse...in ta ni letel samo na tvoje pripombe...
Te tudi nisem nič narobe razumel. Kakšen avto pa jaz vozim pa tukaj ne igra popolnoma nobene vloge...tako da to...to je bila pa res izjava na mestu...vsa čast :roll:

Again... Ne vem ali imaš slab dan, da si tako odragiral, ampak kakšen avto voziš igra še kako pomembno vlogo. Petica gre realno koliko? 150? Za 150 km/h jo boš pri nas odnesel brez pik, morda te celo ustavili ne bodo, medtem ko bo mene za 200 km/h že močno udarilo, tako po žepu kot po obstojnosti moje vozniške... Bi te prosil da naslednjič premisliš preden se odločiš kaj je nekdo s svojo izjavo mislil povedat.

b.m.w.
Nov uporabnik

Napisal/-a b.m.w. Po jan 10, 2005 11:00 am

NAJ PREDLOG DNEVA! SPOŠTUJE PREDPISE, PA SE BODO POD NOSOM OBRISALI ZA NAČRTOVANE PRIHODKE IZ KAZNI. NA TA NAČIN LAHKO TUDI MI VOZNIKI KAZNUJEMO DRŽAVO IN NAČRTE POLICIJE (AKCIJE: PROMIL, CESTNI DIRKAČ IPD.) SREČNO NA POTI, LP.

Uporabniški avatar
Speed_I_need
Nov uporabnik

Napisal/-a Speed_I_need Po jan 10, 2005 11:00 am

Po moje bi blo najlažje, če bi za vsak prekoračen km/h plačal jurja, pa bi vsak takoj vedel koliko si lahko privoči, pa še policajem ne bi bilo treba preveč razmišljat o višini kazni :P
You are fast, but I am ....

Uporabniški avatar
killah bee
Smrtonosni čebelj

Kraj: RS

Napisal/-a killah bee Po jan 10, 2005 11:06 am

Speed_I_need je napisal/-a:Po moje bi blo najlažje, če bi za vsak prekoračen km/h plačal jurja, pa bi vsak takoj vedel koliko si lahko privoči, pa še policajem ne bi bilo treba preveč razmišljat o višini kazni :P

bolše bi bilo po 500 SIT na km/h :-P

Se pa strinjam z b.m.w. , in naj predlogom dneva,sam kaj k se ga ne morm vedno držat :D
Slika

jaz2di
Nov uporabnik

Napisal/-a jaz2di Po jan 10, 2005 11:22 am

PureTNT je napisal/-a:Za 150 km/h jo boš pri nas odnesel brez pik, morda te celo ustavili ne bodo, medtem ko bo mene za 200 km/h že močno udarilo, tako po žepu kot po obstojnosti moje vozniške...

Ubogi vecvrednostni revcek...svasta.
:roll: :roll: :roll:
Pa dobro, kaj te kdo sili da vozis 200?
A ce bi imel kaj boljsi avto od svoje kripe, bi pa stalno 300 tiscal in se potem se bolj pritozeval kako si diskriminiran? Ker moras tako hitro vozit - potem so pa kaaaaaazni...

Kupi si petko se ti, pa ne bos vec diskriminiran in bos resen udarcev po zepu.

Uporabniški avatar
killah bee
Smrtonosni čebelj

Kraj: RS

Napisal/-a killah bee Po jan 10, 2005 11:24 am

Hm, mene pa zanima tole:

kako je z vozili s spremstvom,a on pa lahko po LJ tiščijo,pa folka na ulicah za popizd..
kaj če bi takrat en otrok skoču na cesto, a za njih pa ne veljajo pravila :roll:
Slika

Uporabniški avatar
BiMMER
Moderator foruma

Kraj: Lucija, Slovenija

Napisal/-a BiMMER Po jan 10, 2005 12:12 pm

Glede na to, da je g. Ljubo ZAJC, ki ste ga videli v TV Klubu včeraj glavni republiški inšpektor za cestni promet verjemite da ve in zelo dobro pozna ZVCP-1. Amapk kot je že nekdo rekel, Zakon niso sankcije. sankcije so stranski del zakona in ne bisto. Bisvto jso določbe, ki jih zakon predpisuje,... . Sicer pa, če bi bolj poznali g. Zajca bi vedeli da je on eden izmed najbolj gorečih predstavnikov, ki so proti takim visokim kaznim. Sam osebno sem imel predavanja z naslovom "Varnost prometa" pri njem in točno vem kakšen pogled ima on na to zadevo. Tudi sam sem prepričan, da se z zakonom ne rešuje varnostna problematika na cestah. Piri nas se vse preveč poudarka daje na individualno odgovornost voznikov za prometno varnost. Deloma ima naša država prav, saj so prav vozniki tisti, ki povzročajo nevarnost vendar so po drugi strani tudi ogrožani od drugih. Tukaj nastopi država. Pri nas se gleda samo na to, koga bodo kaznovali, ne z namenom polnjenja proračuna ampak zagotavljanja večje varnosti. Tu bi morala država nastopati kot kolektiv več resorjem ministrstev. Dejstvo je, da se s prometno varnostjo v Sloveniji ukvarja samo policija kar ni prav! Na tem področju bi morala sodelovati tudi druga ministrstva (npr: za promet - boljše ceste; zdravne-boljša reševalna služba;...) in druge vladne in nevladne organizacije. Policija sama ni kriva za to, da je stanje takšno kot je. V Nacionalnem programu varnosti cestnega prometa, ki je obvezujoče za čklanice EU imamo zastavljeno, da v letu 2005 ne sme umreti več kot 210 ljudi. Zastavljeni so tudi drugi čilji, ki jih tukaj ne bom razlagal! Problem je v tem, da ima vso odgovornost za doseganje tega cilja zgolj policija s tem, da represivno ukrepa. Druga ministrstva pa ne nosijo nobene odgovornosti. Če bi se tega problema lotili sistemsko, z delitvijo določenih segmentov varnosti v cestnem prometu med ta to pristojna ministrsva, bi to pomenilo velik korak tako za razbremenitev policije kot voznikov (in s tem zmanjšanje represivnih ukrepov). Represija ima zelo velik učininek na kršitelje vendar je ta učinek tudi zelo kratkoročen. V kolikor, se prometna politika v Slo. ne bo razvijala tako, kot je to urejeno na Švedskem, v Nemčiji in drugih dnajvarjenših dežalah, tudi ta zakon ne bo učinkoval! Glavno pri varnosti na cestah je to, da vozniki spoznajo in da jim stvar pride v zavest, kako nevarna je vožnja pod uplivom alkohola, prevelika hitrost in drugo...
Če koga zanima več o teh temah se lahko oglasi, imam zelo dobro in obsežno literaturo o tej temi!

Ps. oprpstite za slovnične napake, ampak sem zelo hitro pisal in se mi ne da popravljat teksta!
-JuRE-
BMW F30, bj. 2017

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide Po jan 10, 2005 12:26 pm

PureTNT je napisal/-a:Again... Ne vem ali imaš slab dan, da si tako odragiral, ampak kakšen avto voziš igra še kako pomembno vlogo. Petica gre realno koliko? 150? Za 150 km/h jo boš pri nas odnesel brez pik, morda te celo ustavili ne bodo, medtem ko bo mene za 200 km/h že močno udarilo, tako po žepu kot po obstojnosti moje vozniške... Bi te prosil da naslednjič premisliš preden se odločiš kaj je nekdo s svojo izjavo mislil povedat.

Again...ne igra vloge...kot je že jaz2di povedal, te nihče ne sili da voziš tako hitro...v končni fazi pa lahko jaz tud 100 peljem po naselju(teoretično seveda) in sva na istem...Se strinjaš? Ali pa imamo po Sloveniji samo še avtoceste.

Da sem tako odreagiral, je krivo vsesplošno (ne)poznavanje policijskega dela na tem forumu...3/4 folka nekaj nabija, samo da nabija, kaj policaj mora znat, mora naredit, mora vedit, mora delate itd...skratka oni vejo vse...v resnici pa nimajo pojma...kar jasno izražajo njihovi posti že tistim, ki vsaj približno poznajo policijsko delo, kaj šele peščici policistov, ki so na tem forumu...oni se pomoje samo še križajo ali pa režijo ob prebiranju takih idiotizmov(ne mislim tvojih...govorim splošno) ki jih preberejo tukaj...
Lahko si pa še malo podobne stare debate prebereš(ne mislm moje)...mogoče ti bo bolj jasno o čem govorim, ampak v kolikor se prepoznaš v tistih 3/4 ti tudi potem ne bo jasno kaj je prav in kaj ni...

pa Lep pozdrav
Slide
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

pele
Novinec

Napisal/-a pele Po jan 10, 2005 12:36 pm

Meni se zdijo kazni za alkohol še prenizke.V TV klubu je bilo naštetih nekaj evropskih primerov in to so prave kazni.Najbolj pošten se mi zdi švedski način, ko te udarijo po denarnici po višini plače.V naši državi so na žalost prevelike socialne razlike in enim je naprimer 100 000 SIT kazni drobiž, drugim pa celo premoženje.

Uporabniški avatar
Avalon
Novinec

Kraj: Vrhnika

Napisal/-a Avalon Po jan 10, 2005 12:37 pm

Bimmer zakaj pa potem Policija oz. MNZ ne piše g. Janši ennga pisma ki bi še njemu to pojasnili ne samo nam??? Mogoče bi se pa kaj spremenilo... če vrjameš v pravljice. :lol:
Varno vožnjo vam želi Avalon.

PureTNT
Uporabnik

Napisal/-a PureTNT Po jan 10, 2005 12:51 pm

Slide je napisal/-a:
PureTNT je napisal/-a:Again... Ne vem ali imaš slab dan, da si tako odragiral, ampak kakšen avto voziš igra še kako pomembno vlogo. Petica gre realno koliko? 150? Za 150 km/h jo boš pri nas odnesel brez pik, morda te celo ustavili ne bodo, medtem ko bo mene za 200 km/h že močno udarilo, tako po žepu kot po obstojnosti moje vozniške... Bi te prosil da naslednjič premisliš preden se odločiš kaj je nekdo s svojo izjavo mislil povedat.

Again...ne igra vloge...kot je že jaz2di povedal, te nihče ne sili da voziš tako hitro...v končni fazi pa lahko jaz tud 100 peljem po naselju(teoretično seveda) in sva na istem...Se strinjaš? Ali pa imamo po Sloveniji samo še avtoceste.

Da sem tako odreagiral, je krivo vsesplošno (ne)poznavanje policijskega dela na tem forumu...3/4 folka nekaj nabija, samo da nabija, kaj policaj mora znat, mora naredit, mora vedit, mora delate itd...skratka oni vejo vse...v resnici pa nimajo pojma...kar jasno izražajo njihovi posti že tistim, ki vsaj približno poznajo policijsko delo, kaj šele peščici policistov, ki so na tem forumu...oni se pomoje samo še križajo ali pa režijo ob prebiranju takih idiotizmov(ne mislim tvojih...govorim splošno) ki jih preberejo tukaj...
Lahko si pa še malo podobne stare debate prebereš(ne mislm moje)...mogoče ti bo bolj jasno o čem govorim, ampak v kolikor se prepoznaš v tistih 3/4 ti tudi potem ne bo jasno kaj je prav in kaj ni...

pa Lep pozdrav
Slide

Aha, zdaj razumem. Se strinjam, da se preveč ljudi obnaša kot da več vedo o delu policije kot policija sama. Mene sicer niti ni zmotilo nepoznavanje kazni, me pa je zmotilo nepoznavanje določenih predpisov, kot je minimalna hitrost na avtocesti. Glede tega se verjetno strinjaš, da bi gospod moral vedet.

Ubogi vecvrednostni revcek...svasta.

Pa dobro, kaj te kdo sili da vozis 200?
A ce bi imel kaj boljsi avto od svoje kripe, bi pa stalno 300 tiscal in se potem se bolj pritozeval kako si diskriminiran? Ker moras tako hitro vozit - potem so pa kaaaaaazni...

Kupi si petko se ti, pa ne bos vec diskriminiran in bos resen udarcev po zepu.

Daj otrok, umiri se. Moja "kripa" gre kar dosti preko 200, ampak to ne pomeni, da jo bom zato tiščal do konca. Me pa vseeno zanima zakaj potem plačati večjo cestnino za močnejše vozilo? Glede kazni sem že rekel, bom plačal, bolj me jezijo točke. Me pa malce bega dejstvo, da lahko nekdo na avtocesti namerno obrne avtomobil in pelje v nasrotno smer, pri tem povzroči nesrečo, v kateri sta poškodovani še dve drugi vozili, pa za to dobi 60.000 SIT kazni in 4 točke. Nekdo, ki skrajno pazljivo vozi hitreje, pa bo ob izpit.

Glede na to, da je g. Ljubo ZAJC, ki ste ga videli v TV Klubu včeraj glavni republiški inšpektor za cestni promet verjemite da ve in zelo dobro pozna ZVCP-1. Amapk kot je že nekdo rekel, Zakon niso sankcije. sankcije so stranski del zakona in ne bisto. Bisvto jso določbe, ki jih zakon predpisuje,... . Sicer pa, če bi bolj poznali g. Zajca bi vedeli da je on eden izmed najbolj gorečih predstavnikov, ki so proti takim visokim kaznim. Sam osebno sem imel predavanja z naslovom "Varnost prometa" pri njem in točno vem kakšen pogled ima on na to zadevo. Tudi sam sem prepričan, da se z zakonom ne rešuje varnostna problematika na cestah. Piri nas se vse preveč poudarka daje na individualno odgovornost voznikov za prometno varnost. Deloma ima naša država prav, saj so prav vozniki tisti, ki povzročajo nevarnost vendar so po drugi strani tudi ogrožani od drugih. Tukaj nastopi država. Pri nas se gleda samo na to, koga bodo kaznovali, ne z namenom polnjenja proračuna ampak zagotavljanja večje varnosti. Tu bi morala država nastopati kot kolektiv več resorjem ministrstev. Dejstvo je, da se s prometno varnostjo v Sloveniji ukvarja samo policija kar ni prav! Na tem področju bi morala sodelovati tudi druga ministrstva (npr: za promet - boljše ceste; zdravne-boljša reševalna služba;...) in druge vladne in nevladne organizacije. Policija sama ni kriva za to, da je stanje takšno kot je. V Nacionalnem programu varnosti cestnega prometa, ki je obvezujoče za čklanice EU imamo zastavljeno, da v letu 2005 ne sme umreti več kot 210 ljudi. Zastavljeni so tudi drugi čilji, ki jih tukaj ne bom razlagal! Problem je v tem, da ima vso odgovornost za doseganje tega cilja zgolj policija s tem, da represivno ukrepa. Druga ministrstva pa ne nosijo nobene odgovornosti. Če bi se tega problema lotili sistemsko, z delitvijo določenih segmentov varnosti v cestnem prometu med ta to pristojna ministrsva, bi to pomenilo velik korak tako za razbremenitev policije kot voznikov (in s tem zmanjšanje represivnih ukrepov). Represija ima zelo velik učininek na kršitelje vendar je ta učinek tudi zelo kratkoročen. V kolikor, se prometna politika v Slo. ne bo razvijala tako, kot je to urejeno na Švedskem, v Nemčiji in drugih dnajvarjenših dežalah, tudi ta zakon ne bo učinkoval! Glavno pri varnosti na cestah je to, da vozniki spoznajo in da jim stvar pride v zavest, kako nevarna je vožnja pod uplivom alkohola, prevelika hitrost in drugo...
Če koga zanima več o teh temah se lahko oglasi, imam zelo dobro in obsežno literaturo o tej temi!

Ps. oprpstite za slovnične napake, ampak sem zelo hitro pisal in se mi ne da popravljat teksta!

Bimmer, zelo zanimiv post. Moram reči, presenetljivo, da se kar strinjam z njim. Zanima me tvoje osebno mnenje glede tega zakona. Kaj bi po tvojem bilo potrebno za rešitev prometne problematike? Kar se tiče policije se strinjam, vse ukrepe izvajajo oni (vi?), hkrati pa so tudi na udaru javnosti. Dober primer tega vidiš, če pogledaš temo s slikami nesreče marice. Očitno je, da je bil kriv voznik Megana, pa so se praktično vsi postavili proti policajem in so padale zmerljivke, obtžbe, itd. Sam imam do sedaj s policijo same pozitivne izkušnje, pa se mi zdi, da bodo z nastopom novega zakona še bolj "priljubljeni". Glede ministrstev imaš popolnoma prav, vključiti bi se morala še najmanj Ministrstvo za zdravje in Ministrstvo za šolstvo in šport, prvo s propagandnimi akcijami, ki prikazujejo posledice nepravilne vožnje, drugo pa z vzgojo že od mladih let naprej. Več kot to ne bom rekel, ker na tem področju nobeden od nas ni strokovnjak (kot je tudi že omenil Slide). Glede alkohola in prevelike hitrosti se vsekakor strinjam in bi morala biti najostreje sankcionirana. Da ne bo pomote, tu govorim o neprilagojeni hitrosti, ne o 250 km/h na popolnoma prazni avtocesti, ko ne ogrožaš nikogar. Me pa zanima kakšno literaturo imaš na voljo, ker pomojem nikomur od nas ne bi škodilo malo informiranja o tej temi.

Lp

PureTNT
Uporabnik

Napisal/-a PureTNT Po jan 10, 2005 12:53 pm

Tole sem po pomoti spustil. Po naselju le redko vozim toliko, da bi me skrbelo za izpit, ker je vse preveč nepredvidljivih faktorjev, kot so pešci, avtomobili iz stranskih ulic, itd. Izjema so vpadnice, pa je tam omejitev tako ali tako zvišana.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Po jan 10, 2005 12:55 pm

Jst po UKV postaji poslušam policaje kr dostkrat. Pa to ne moreš verjet kok so ljudje neumni. Voznik povozi pešca pa namesto, da bi se ustavil, mu probal pomagat, al pa vsaj poklical rešilca - NE on zbeži. Pa to ne moreš verjet, vedno bolj upam, da bodo zarad razmer na cesti začel policaji štrajkat - pa takrat jih bom podprl. Sej folk nima treh čistih - sej pol ni čudn da so policaji "kao" neumni - sej se morjo prilagajat 80% neumnim voznikom in se spuščat na njihov nizek nivo. Pol pa jasno, da če vsak dan dela s takimi idioti, da se še njim mal pozna.

Zakon je pa tak, kot si ga zaslužimo - samo imamo volitve, sami se odločamo za tako vlado in samo politiki, ki smo jih mi volil postavljajo ljudi, ki nam delajo pol take zakone - kaj češ banana republika -> banana zakoni, krivi smo si pa čist sami.

Zdej se pa spluvejte po men, sej u faco ponavad itak noben ne upa povedat.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
BiMMER
Moderator foruma

Kraj: Lucija, Slovenija

Napisal/-a BiMMER Po jan 10, 2005 1:03 pm

Avalon je napisal/-a:Bimmer zakaj pa potem Policija oz. MNZ ne piše g. Janši ennga pisma ki bi še njemu to pojasnili ne samo nam??? Mogoče bi se pa kaj spremenilo... če vrjameš v pravljice. :lol:

Problem je v tem, da je bila prejšna in sedanja vlada s tem seznanjena. Ker pa si nočejo mazat rok s tem področjem vse prepuščajo policiji. Dokler bo tako nam noben zakon ne pomaga. Več akcij bi moralo bit tudi po TV, diskotekah in drugih obljudenih krajih, kjer se zbirajo potencialni kršitelji in oškodovanci. Stvar varnosti prometa je takšna kot sem že enkrat v drugem postu napisal. Gre za znanost, ker pa se ta znanost dotika vseh ljudi (vsak je voznik, če voznik pa vsaj pešec) zato se načeloma vsak tudi spozna na to področje. Pa ni tako... stvar je prej komplicirana kot enostavna. Če zastavim tukaj vprašanje kaj bi naredili za izboljšanje varnosti bo vsaj trobil svoje, brez vedenja o posameznih ukrepih, kjer so raziskave pokazale da niso učinkoviti. Glede kratkoročnih učinkov je sigurno najboljši in najučinkovitejši ukrep policijska represija ampak to v dolgoročnem pogledu ne pelje nikamor.
primer, kaj naredijo na Švedskem, na podobni cesti, kot je pri nas Jeprca-Kranj.
V bližini tovarne SAAB imajo podobno cesto, kjer je dnevno prihajalo do smrtnih nesreč. Postaljali so radarje in dokler je bila patrulja tam je bilo OK, ko jih ni bilo je pokalo. to ni bila rešitev. nakar so po sredini zabili koliške, vmes pa napeli ketno. Sedaj tam ni več nesreč. Motoristi so tam poročali, da je sedaj odsek še bolj nevaren, ker lahko ob padcu povzroči to, da komu odtrga glavo. Prometni strokovnjaki so jih opozorili, da se stvar ne more zgoditi, če vozniki vozilo po omejitvah hitrosti, na primerni varnosti razdalji. Ponavadi se ljudje v tujini počutijo ogrožene zato zahtevajo ukrepe. Ker pa se jim mora za zagotovitev varnosti tudi nekaj vzeti so marsikateri jezni, veliki večini pa več pomeni varnost kot svoboda.
Drug primer je prevelika hitrost v naselju. Sredi naselja postavijo ogromne skale, da ustvarijo šikane in s tem se zelo zmanjša hitrost vozil in posledično manj nesreč.
-JuRE-
BMW F30, bj. 2017

peters
Stalni uporabnik

Kraj: PTUJ

Napisal/-a peters Po jan 10, 2005 1:05 pm

Bimmer, lepo in krasno si povedal, toda, vse to so le lepe besede, ki govorijo eno, delo policije in pristojnih je pa drugo.
Mislim, da med nami ni osebka, ki bi želel veliko žrtev na cesti. Vsak od nas si le želi varne in NORMALNE vožnje po naših cestah. Tega pa v tem trenutku veljavne omejitve na cestah in policija ne omogočata.
V pisanju se bom umaknil od alkohola (in drugih opojnih substanc), ki v prometu nad 0,5 promile res nima kaj počet.
Največji problem pri nas, ki onemogočajo NORMALNO vožnjo so OMEJITVE. Le-te v veliki večini niso postavljene situaciji in okoliščinam primerno. Že nekaj let imamo pri nas omejitev v naselju 50 km/h in te so postavljene pri nas v skoraj vseh naseljih, ne glede ali poteka skozi ozka lokalna cesta (kjer je 50 normalna hitrost) ali poteka skozi naselje glavna magistralna cesta, ki s širokimi pločniki na levi in desni, širokim voziščem v obe smeri omogočata NORMALNO (in ne nevarno) vožnjo tudi 80. Zakon predvideva v takih situacijah omejitev 70 km/h - toda vprašamo se, kdo pri nas postavlja znake, da ne loči dveh tako očitnih situacij?? Naselja, kjer bi bila omejitev 70 (tabla brez črne obrobe) je mogoče na prste prešteti!! Seveda se je potrebno (zaradi policajev, ne zaradi varnosti) tudi tukaj držati omejitev (cijaziti za idijoti, ki vozijo 40), ker ti ljubi nam policaji že pri znaku naselja merijo hitrost in kasneje z nasmeškom na obrazu povedo, da si peljal 10 km/h preveč kot je omejitev!!! Torej nisi peljal preveč kot bi bilo NORMALNO in VARNO, temveč kot je omejitev!! So torej omejitve namenjene policiji, proračuna ali komu drugemu, ali zato, da bi se ljudje po naših cestah lahko normalno vozili??
Predstavlja normalno vožnjo prilagoditev razmeram na cesti, naselju, vremenu in okolici ali samo gredanje v znake, na števec in v daljavo pri oprezanju za nekom, ki čepi v grmovju in čaka, da boš sekundo ali dve namenil NORMALNI, sproščeni in varni vožnji, ko boš za par km/h prekoračil "predpisano" hitrost, da te lahko oglobi?

V tem vikendu sem imel priložnost po Slovenji prevoziti več kot 500 km. In res je grozna vožnja z občutkom, da neprestano nekdo preži nate, kakor neka zver, ki ti želi samo slabo. In v podzavest nam je prišlo, da se ob vzkliku ali misli "Pazi, policija!" naježijo vse dlake, nato pa samo s strahom čakaš ali bo dvignil lopar ali ne.

JE TO NAMEN NOVEGA ZAKONA IN POLICIJE??? Trdijo, da ne, učinko so pa nasprotni.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov